|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zamienilibyście...?
janeczek - Sro 13 Sty, 2010 Temat postu: Zamienilibyście...? Witam serdecznie,
z góry uprzedzam, iż wiem, że takich tematów pewnie było, ale mój nadmiar wieczornego czasu po wyczerpującym dniu skłania mnie do pewnych przemyśleń... Czy zamienilibyście Sony A200 z Sigmą 17-70 na nowego:
1. Nikona d3000 body + jakieś 1200-1300 zł na szkło do niego
lub
2. Nikona d5000 z kitem...?
Pozdrawiam i oczekuję argumentów "za i przeciw" oraz rzetelnych wypowiedzi - np. ludzi, którzy uciekli od Sonego i gdzie...
MC - Sro 13 Sty, 2010
Zamieniając na D3000 nie zyskasz praktycznie na niczym.
Kupując D5k dostaniesz lepszą puszkę. Problem tylko z obiektywem. Jeśli ten kit to 18-105 to jak najbardziej. Jeśli 18-55 to już bym taki pewien nie był.
janeczek - Sro 13 Sty, 2010
Zyskam jedynie na zmianie systemu i możliwości podpięcia fajniejszych obiektywów w przyszłości... Jak z jakością wykonania d3000? W nikonie wydaje mi się zawsze lepsza ;/ Może w systemie nikona jest jakieś fajne szkło standardowe do 1300 zł?? Hmm, a przejście do pentaxa??
MC - Sro 13 Sty, 2010
Wszystko zależy od tego jaką kwotą będziesz dysponował.
Jakość wykonania D3k jest lepsza niż A200, ale szału też nie robi.
Dajmy na to, że ogólnie 2300 zł...
ghost - Sro 13 Sty, 2010
za to obsługa gorsza, o ile się nie mylę nikon nie ma szybkiego wybieraka punktu ostrości, ma za to ekranik zapalający podświetlenie po naciśnięciu spustu (czyli kiedy na 99% masz aparat przy oku).
lepsze szkła w przyszłości? tak po prawdzie to jest fajna 35, nie ma 50 i jest kiepskawa 85 (ale jest, szkła f/1.8). zoomy.. masz przyzwoitą sigmę i zamiana jej na plastikowe 18-105 to żaden zysk. nikonowskie 1755 jest kosmicznie drogie. co tam jeszcze....
70300G jest droższy ale i lepszy od odpowiednika.... 70200 tańszy.
stałki 1.4 są podobne, nikon jeszcze nie dosłużył się 35...
mz bs.
mavierk - Sro 13 Sty, 2010
no ja za tą cenę kupiłbym sobie E-P1 z kitem i mógłbym wreszcie chodzić wszędzie z aparatem bez plecaka, potem przejściówka na FD i 85/1.2L
No ale pewnie chcesz mieć mniejsze szumy i super system do podpięcia... więc... nie zmieniaj. I tak nie stać Cię na lepsze obiektywy od nikona - co byś zyskał? 35/1.8 właściwie tylko.
Lepiej dokup sobie teraz przejściówkę na m42 i obczaj Mira 35/2 albo Flektogona 35/2.4. Oraz dokup sobie Ciamciamga, a to wszystko jeszcze tylko okrasić dandelionem, żeby pomiary były i gitness jest
ghost - Sro 13 Sty, 2010
pomiarry to i bez dandeliona są.
to nie nikon®
dandelion dla potwierdzenia ostrości, bo to nie nikon ;]
SlawGaw - Sro 13 Sty, 2010
janeczek, daj sobie na luz, to że zauważyłem że coś nie tak z twoją Sigmą, nie jest winą twojej A200. Z twojej A200 można sporo dobra wyciągnąć.
Ja już w końcu nie wiem jak jest z tą Sigmą?? Niby ok, a niby nie?
RB - Sro 13 Sty, 2010
janeczek napisał/a: | Zyskam jedynie na zmianie systemu i możliwości podpięcia fajniejszych obiektywów w przyszłości... |
OK, tylko najpierw sobie pomyśl, jakie to maja być te obiektywy. Bo tak zmieniac system na wszelki wypadek to IMO trochę bez sensu...
No chyba że bardzo chcesz zmienić.
janeczek napisał/a: | Jak z jakością wykonania d3000? W nikonie wydaje mi się zawsze lepsza ;/ |
W sumie trudno znależć cos gorzej zrobionego od a200. Nawet u Canona chyba jest lekuchno lepiej. Tyle, czy to jest naprawdę problem?
Poza tym, przesiadając się na niskie Nikony zamieniasz body "wielka nedza" na lekko mniejszą nędzę i wszystko.
janeczek napisał/a: | Może w systemie nikona jest jakieś fajne szkło standardowe do 1300 zł?? |
He, nie tak... To TY poszukaj jakie Cie szkło interesuje... standard masz - 18-105... Tyle, że ciemny. Dla niego przesiadać się z Sony? Chyba jako wymówka...
janeczek napisał/a: | Hmm, a przejście do pentaxa?? |
Przejrzyj ofertę dostępnych szkieł Pentaxa, zakochaj się w któryms i przejdź. Bo tak na wszelki wypadek dla jakiś tam mozliwych fajnych szkieł to...
A jak masz dosyć juz Sony to w kazdym systemie znajdziesz coś tam a nie znajdziesz czegoś innego. I tyle.
IMO w twoim budżecie to (bez urazy) wszystko są ruchy pozorne.
[ Dodano: Sro 13 Sty, 2010 20:09 ]
janeczek napisał/a: | Ja już w końcu nie wiem jak jest z tą Sigmą?? Niby ok, a niby nie? |
Przeszkadza Tobie? Obraz czy świadomość że cos może być nie tak?
RB, ja się nie obrażam, bo wiem, że skromny studencki budżet szału nie robi i mam tę świadomość Zwłaszcza, że moją drugą pasją jest jazda na rowerze, a zainteresowani wiedzą, że ten sprzęt też potrafi kosztować Tyle co zarobię w wakacje i już i zaoszczędzę
Co do Sigmy, jak już SlawGaw poruszył ten temat w tym wątku to czy z moją Sigmą jest coś nie tak?? Tutaj garstka linków, by zainteresowani mogli obejrzeć
LINK
problem jest tylko w Twoim warsztacie, który polecam Ci rozwijać
mavierk napisał/a: | problem jest tylko w Twoim warsztacie, który polecam Ci rozwijać |
Zapomniałem dodać by nie zwracać uwagi na warsztat, a na techniczny aspekt fotografii
RB - Sro 13 Sty, 2010
janeczek napisał/a: |
Zapomniałem dodać by nie zwracać uwagi na warsztat, a na techniczny aspekt fotografii |
Chyba właśnie o to mavierkowi chodziło. O techniczne niedostatki owych fotek.
A dla testu to: postaw aparat na czyms tam, w rozsądnej odległości i prostopadle do fotografowanego obiektu, zadbaj aby obiekt miał wszędzie mniej więcej takie same szczególy (np. ściana cegieł w całym kadrze), zadbaj o ekspozycję i sfotografuj z samowyzwalacza.
Może inaczej - o zwrócenie uwagi na same w sobie fotki pod kątem obiektywu
mavierk - Czw 14 Sty, 2010
można nim robić zdjęcia, czego Ci wiecej potrzeba?
Przy zmianie na 18-55 stracisz na zakresie, makro i świetle. Przy zamianie na 18-105 zyskasz na zakresie i stacisz na tym, co poprzednio napisałem minus ten plus
janeczek - Czw 14 Sty, 2010
Po wymianie kilku maili ze SlawGaw, wyszło na to, że obiektyw ma pewne wady Po powrocie do domu zrobię parę zdjęć dla upewnienia się i potwierdzenia tego stanu i być może zareklamuję go
reklamacja będzie lepszym wyjściem od oddania problemu komuś innemu
Nawet o tym nie pomyślałem - "prawnik" musi mieć wkalkulowaną uczciwość w swoje działanie
wkalkulowaną, jak mniemam oznacza, że musi Ci się to opłacać, w tym przypadku świadczy to tylko o tym, że warto to szkło zareklamować
Skoro mam gwarancję to nic nie stracę - mogę jedynie zyskać lub pozostać z tym samym co mam Bo serwis mi chyba nie zniszczy szkła Po sesji strzelę kilka fotek sprawdzających tę wadę i zareklamuję
dżony - Czw 14 Sty, 2010
janeczek
widze że masz taki sam problem jak ja ;d
tyle że ja w sierpniu będę dysponował kwotą 5tyś zł.
i sam nie wiem co zrobić,
Czy zostawać przy Sonym czy nie?? Hmm, hmm, hmm - teraz zmartwiła mnie ta Sigma bardziej, a samo w sobie Sony mnie nawet odpowiada, ale od czasu do czasu męczą mnie komentarze, że Ci co posiadają te aparaty to naiwniacy i jacyś nienormalni, co nie mogą się pochwalić ani jednym ładnym zdjęciem
hijax_pl - Czw 14 Sty, 2010
janeczek napisał/a: | Ci co posiadają te aparaty to naiwniacy i jacyś nienormalni |
Eeee tam... Oni narzekają na marketing, ale nie na tych co się na ten marketing nabierają
Zdjęcie fajne da się soniakiem zrobić, to bez dwóch zdań
Ja tam się nie czuję nabrany, bo za te pieniądze mogłem wtedy kupić Nikona d40 ;P Nie chce mi się przytaczać tych wypowiedzi i szukać ich (chociaż niewiele czasu by to zajęło), ale są one z lekka deprymujące...
RB - Czw 14 Sty, 2010
janeczek napisał/a: | ale od czasu do czasu męczą mnie komentarze, że Ci co posiadają te aparaty to naiwniacy i jacyś nienormalni, co nie mogą się pochwalić ani jednym ładnym zdjęciem |
No to chwal się ładnymi zdjęciami i finito. Albo zachowuj je dla siebie i śmiej się z owych komentatorów.
Trochę zamieściłem w odpowiednich do tego miejscach na forum, jedno zostało docenione i nie ukrywam, że wiele nauki przede mną, bo pokorny ze mnie człowiek w tym aspekcie
|
|