forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Szkoły - Katowice, Śląsk

Dominikbb - Czw 14 Sty, 2010
Temat postu: Szkoły - Katowice, Śląsk
Witajcie!
Czy wiecie coś na temat policealnego studium FOTOEDUKACJA w Katowicach na ul. Harcerzy Września? Jest to szkoła zaoczna ale jak mówią kładą nacisk na praktykę (choć nic nie zastąpi samodzielnej pracy we własnym zakresie). Warto wydać pieniądze na coś takiego? Z góry serdecznie dziękuję za szczere info. Pozdrawiam!

edmun - Czw 14 Sty, 2010

nie wiem jak Katowice ale ostatnio słyszałem jak to uczelnia wszystko ładnie obiecywała, a studenci na każde zajęcia musieli się nieźle wykosztować na barwniki, mieszalniki, odczynniki i tak w kółko ze wszystkim
Dominikbb - Sob 16 Sty, 2010

COLLEGE OF ART w Bielsku Białej, czy znacie takową szkołę? Czy warto tam się uczyć? A może jednak wybrać FOTOEDUKACJĘ? Czy rzeczywiście podczas semestru jest tyle dodatkowych opłat? Myślałem, że szkoła zapewnia wszystko co potrzebne do "pracy"...
tupisac - Pon 18 Sty, 2010

Nie słyszałem jeszcze o szkole która by za darmo udostępniła więcej niż salę i wykładowcę... Sorry, ale nawet za legitkę i indeks się płaci. I to na państwowym uniwerku w dziennym trybie na normalnych magisterskich studiach ;)
rafax - Pon 18 Sty, 2010

Dominikbb napisał/a:
COLLEGE OF ART w Bielsku Białej, czy znacie takową szkołę? Czy warto tam się uczyć? A może jednak wybrać FOTOEDUKACJĘ? Czy rzeczywiście podczas semestru jest tyle dodatkowych opłat? Myślałem, że szkoła zapewnia wszystko co potrzebne do "pracy"...

Opinie są skrajnie różne, jak zawsze :mrgreen: spróbuj popytać na forach "Śląskich" typu: kgf.art.pl czy Fotohasiok - jest tam kilka osób które uczęszczały / uczęszczają do szkoły / na kursy organizowane przez Fotoedukację.

Ja znam z opowiadań i moim zdaniem warto - ale głównie dla całkiem początkujących - ale nie ma się co łudzić że sama szkoła czegoś nauczy. Powodzenia.

Spinq - Pią 16 Kwi, 2010
Temat postu: Szkoła fotografii z Katowic
Cześć wszystkim,

Mam mały problem. Odnośnie fotografii jestem kompletnym amatorem. Jednak resztki ambicji nie pozwalają mi nie robić nic by ten stan niezmienić. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy możecie polecić mi miejsce, gdzie w praktyce będę wstanie w pewien sposób poprawić swój (szumna nazwa) warsztat.

Chodzi mi przede wszystkim o pracę ze światłem, zastanym i wyzwolonym.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

zwirek210 - Nie 18 Kwi, 2010

Na wstępie poleciłbym ci troche pracy z literaturą fotograficzną. Bardzo dobrze by było gdybyś znalazł jakies kółko fotograficzne w twoim mieście a myslę że W katowicach coś takiego działa. najlepsze rady to rady starych wyjadaczy fotografii. Sam nie kończyłem żadnej szkoły foto (czasami żaluję) ale wiem od wielu znajomych że jak robić szkołę foto to tylko coś dobrego. Wielu z moich znajomych robiło sobie tzw studium z fotografii gdzie tak naprawde nie zawiele sie nauczyli i tylko narzekali na niski poziom. Dodam tez ze nawet na takie kursy to około 90 % użytkowników są to ludzie którzy dobrze znają podstawy fotografii. Dlatego najpierw sam troche potrenuj, poczytaj.
Spinq - Wto 20 Kwi, 2010

Właśnie chodzi o to, że biblioteczka mi rośnie, a ja w dalszym ciągu nie znalazłem odpowiedzi na kilka moich praktycznych pytań. Być może wynika to z błędnego wyboru pozycji.

A co do grupy, to faktycznie jest to bardzo dobry pomysł, za który bardzo dziekuję. Mimo wszystko jeżeli ktoś z was znałby jakies dane dotyczące szkoły, która uczy kogoś kto jest kompletnym amatorem (czyli posiada wiedze dotyczącą podstaw, ale która nie ma za dużo praktyki, a sam robi zdjęcia raczej amatorsko niż zawodowo) dajcie prosze znać.

AuThoR - Czw 22 Kwi, 2010

Spinq, wysłałem ci PW
Spinq - Czw 22 Kwi, 2010

Odpisałem, zapisałem (się) i Bardzo dziękuję.
magdate - Pon 08 Lis, 2010
Temat postu: warsztaty ,szkoła?
Witam, czy jesteście mi w stanie poradzic drodzy uzytkownicy dobrą/ciekawą szkołę foto na śląsku?
Ewentualnie na jakie warsztaty warto się wybrac?
Prosze o pomoc.

komor - Pią 12 Lis, 2010

magdate, scaliłem Twój nowy temat do dwóch podobnych dotyczących Katowic. Dobrze jest najpierw przeszukać forum pod kątem istniejących już tematów, zanim zada się nowe pytanie.