|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - 50 mm f/1.4 Zeiss czy Sigma?
marcin1106 - Czw 14 Sty, 2010 Temat postu: 50 mm f/1.4 Zeiss czy Sigma? Witam wszystkich!!! Jestem tu nowy aczkolwiek optyczne znam juz z 2lata Postanowilem skorzystac z waszej wiedzy poniewaz mam problem z wyborem obiektywu do canona 400. Z testow optyczne wynika, ze wiecej wad ma zeiss, nie ma af, ale patrzac na af sigmy w canonie to tez jakby go nie bylo A tak powaznie to potrzebuje jasnego ostrego obiektywu do portretow, oraz do pomieszczen. 50 jest troche waska do pomieszczen, ale jak sprawdzalem swoje fotki to duzo zdjec mam na tej ogniskowej. Dodam, ze posiadam C17-85 wiec gdybym potrzebowal wiekszego kąta to zostaje mi to szklo-wada CIEMNOSC
MC - Czw 14 Sty, 2010
marcin1106 napisał/a: | patrzac na af sigmy w canonie to tez jakby go nie bylo |
Bzdura! Podpinałem w/w obiektyw do C5D2, który ponoć ma słaby AF i pierwszy z brzegu obiektyw ostrzył idealnie.
hijax_pl - Czw 14 Sty, 2010
marcin1106 napisał/a: | wiekszego konta |
Z takim kontem to już bym miał kilka wymarzonych szkieł zapewne
marcin1106 - Czw 14 Sty, 2010
KATA
[ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 21:13 ]
MC problem w tym, ze nigdzie tej sigmy nie ma i trzeba zamawiac, wiec wyboru nie ma zeby przetestowac
[ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 21:17 ]
Poczatkowo bralem tez pod uwage canona, ale cyba jego 50 odbiega troszke od wyzej wymienionych?
ophiuchus - Czw 14 Sty, 2010
marcin1106, ale za Canon to całkiem rozsądny kompromis cena-jakość(optyczna) za sigmę trzeba wyłożyć prawie 2000, Cajs kosztuje jeszcze więcej. No i wybierając Canona nie musiałbyś aż tak przebierać. Chociaż wiadomo, że najlepiej byłoby udać się do sklepu i pomacać.
mavierk - Czw 14 Sty, 2010
Wg wielu osób Sigma ma lepszą plastykę i.. AF, co w wielu przypadkach się z pewnością przyda, pewnie na 10 strzałów raz nie trafi, ale czy powinieneś się tym przejmować? Raczej ostrząc ręcznie stracisz kilka kadrów...
Zawsze możesz spróbować się z 50/1.4, kupując sobie wersję pod C/Y za 5 stówek i obczaić co i jak
MC - Czw 14 Sty, 2010
W FJ w Słupsku jest. Własnie tą sztukę sprawdzałem.
Czy jest aż tak dużo lepsza od C? Ciężko powiedzieć. Z całą pewnością lepiej wykonana, ma osłonę przeciwsłoneczną i futerał. Moim zdaniem też ładniejszy bokeh. I wydaje się być trochę ostrzejsza na f1,4.
hijax_pl - Czw 14 Sty, 2010
marcin1106, sigmy można testować do woli w sigma pro-centrum
MC, czyli de facto jest lepsza w ogólności... może faktycznie te sześć stówek warto dołożyć
marcin1106 - Czw 14 Sty, 2010
hijax_pl, Tylko zalezy gdzie sie mieszka
Z sampli ktore przegladalem przy 1.4 to chyba sigma jest sporo ostrzejsza od C
Wiec mam juz malutki zamet
[ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 22:01 ]
musze sie z tym przespac(nie pierwszy raz ) Jak cos wymysle to dam znac
[ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 22:04 ]
ophiuchus, a jak tam twoja 28?
palindrom - Czw 14 Sty, 2010
Właśnie zacząłem się bawić SMC-M 50/1.4. Wiem że to nie Twój system ale możesz upolować Takumara M42 i przejściówkę
http://cgi.ebay.pl/ASAHI-...=item588571340c
Może być z aparatem, będziesz miał na prezent dla kolegów Pentaksiarzy
http://cgi.ebay.pl/Pentax...=item56384cc807
Problem w tym że trzeba by przebrać i wybrać faktycznie ostry.
Ale skoro masz kasę to idź kup Sigmę
marcin1106, 28 ma się dobrze, używam i cały czas siedzi na korpusie wrzuciłem do bazy pierwsze odczucia, możesz się z nimi zapoznać
palindrom, mam Panie Takumara z takim Spotmatikiem REWELACJA! I na pełnej dziurze jest ostrzejszy niż pięćdziesiątka Canona.
[ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 23:18 ]
marcin1106, przykładowy obrazek z tej 28:
http://picasaweb.google.c...416139771506930
[ Dodano: Czw 14 Sty, 2010 23:19 ]
I jeszcze jeden:
http://picasaweb.google.c...416995310830386
marcin1106 - Sob 16 Sty, 2010
Chyba jednak poszukam S50 1.4 Nie powinno byc chyba tak zle z tym af? A jak cos to zostaje jeszcze kalibracja lub MF, Zeiss ma tylko MF a sie nad nim grubo zastanawiam No i jeszcze jest ok 1k drozszy od S
[ Dodano: Sob 16 Sty, 2010 15:10 ]
Mam jeszcze jedno pytanie, czy mozliwe jest podlaczenie obiektywu z mocowaniem C do Minolty(sa takie adaptery bo nie moge znalezc?)
mavierk - Sob 16 Sty, 2010
nie ma, z aktualnie produkowanych systemów Canon ma drugi najbliższy bagnet od matrycy.
mavierk, Wiwlkie dzieki za rozwianie moich watpliwosci Szkoda, ze nie ma bo mam jeszcze minolte dynax6 i myslalem, ze sie troszke pobawie na pelnej klatce no ale coz pozostaje ja sprzedac
mavierk - Sob 16 Sty, 2010
Zawsze możesz wymienić go na jakiegoś eosa
mavierk, twoje posty sa zawsze natchnione optymizmem przez duze N w kazdej sytuacji widzisz pozytywy DZIEKI
Paweł_G - Nie 17 Sty, 2010
Ja bym kupił jednak Canona a różnicę w cenie dołożył do zakupu w następnej kolejności Sigmy 20/1,8. Do ponieszczeń na cropa szkło jest idealne a i zaletą jest możliwość podpięcia do ff choć tu już jakość w rogach leci. To jest mój kolejny cel zakupowy.
Sunders - Nie 17 Sty, 2010
Paweł_G napisał/a: | Ja bym kupił jednak Canona |
Ja też.
Paweł_G napisał/a: | różnicę w cenie dołożył do zakupu w następnej kolejności Sigmy 20/1,8. Do ponieszczeń na cropa szkło jest idealne |
Paweł_G, czy miałeś okazję ją sprawdzić? Na APS-C chyba jednak lepsza jest 30/1,4?
Paweł_G - Nie 17 Sty, 2010
Sunders napisał/a: | Paweł_G napisał/a: | Ja bym kupił jednak Canona |
Ja też.
Paweł_G napisał/a: | różnicę w cenie dołożył do zakupu w następnej kolejności Sigmy 20/1,8. Do ponieszczeń na cropa szkło jest idealne |
Paweł_G, czy miałeś okazję ją sprawdzić? Na APS-C chyba jednak lepsza jest 30/1,4? |
Tak miałem - kolega ma. Trafił z af pierwszą lepszą sztukę. 30/1,4 to trochę za wąsko dla mnie pod cropa. Za to 20 z takim światłem jest naprawdę użytecznym sprzętem.
Paweł_G napisał/a: | 30/1,4 to trochę za wąsko dla mnie pod cropa. |
Ale 20/1,8 na APS-C daje ekwiwalent kąta 32°.
as... - Nie 17 Sty, 2010
Na cropa nie ma nic szerszego z takim światłem
Też bardzo korci mnie ta sigma 20 1.8..
Patrząc na test optycznych do przymknięciu do f2.2 powinno już być nieźle.
Paweł, liczę że jak ją kupisz to się pochwalisz co i jak.
B o g d a n - Nie 17 Sty, 2010
marcin1106 napisał/a: | A tak powaznie to potrzebuje jasnego ostrego obiektywu do portretow, oraz do pomieszczen. |
A dlaczego nie rozważasz Canona EF 50mm f/1.4 USM ?
Choć prawdziwą rozdzielczość pokazuje dopiero na pełnej klatce, to na APS-C też jest bardzo dobry. I warto zwrócić uwagę, że różnica w ostrości na brzegach kadru nie jest duża w stosunku do środka, co nie jest takie powszechne. Oczywiście warto go (według uznania) lekko domknąć.
komor - Nie 17 Sty, 2010
Paweł_G napisał/a: | 30/1,4 to trochę za wąsko dla mnie pod cropa. Za to 20 z takim światłem jest naprawdę użytecznym sprzętem. |
20 mm kusi, ale ten obiektyw to jest poprzednia epoka w stosunku do modelu 30/1,4. Sposób przełączania napędu z AF na MF mnie zniechęcił, przymierzałem się do niej w sklepie. Ale optycznie ponoć bardzo fajna.
B o g d a n napisał/a: | A dlaczego nie rozważasz Canona EF 50mm f/1.4 USM ?
|
MC choćby napisał dlaczego
MC napisał/a: | [Sigma] Czy jest aż tak dużo lepsza od C? Ciężko powiedzieć. Z całą pewnością lepiej wykonana, ma osłonę przeciwsłoneczną i futerał. Moim zdaniem też ładniejszy bokeh. I wydaje się być trochę ostrzejsza na f1,4.
|
marcin1106 - Nie 17 Sty, 2010
Widze coraz wiecej mozliwosci A moze taki zetaw prawie w tej samej cenie co S50
C50/1.8
S20/1.8???
Co o tym sadzicie? Czy jakoscia zdjec C50/1.8 duzo odbiega od S50, czy moze lepiej dolozyc kase, a S20 kupic pozniej???
Pytam bo bardzo nie lubie kupowac czegos z czego bede nie zadowolony i w rezultacie trzeba bedzie pozniej zmieniac Kasy nie ma zbyt wiele wiec Wiecie
komor - Nie 17 Sty, 2010
marcin1106, Canon 50/1,8 to zupełny plasticzak. Mam go i jestem zadowolony ale to raczej nie jest obiektyw docelowy… Posiadanie dodatkowo 20 mm oprócz 50 mm jest na pewno kuszące i warte rozpatrzenia, ale pod warunkiem że 20 mm jest dla Ciebie ważniejsze niż 50. Jeśli jednak 50 mm to zastanawiaj się nad Canonem 50/1,4, Sigmą czy Zeissem, bo każdy z nich jest o niebo solidniejszy i oferuje wyższą jakość obrazu (choćby dlatego, że na f/1,8 są już lekko przymknięte a 50/1,8 – nie) oraz ma jakieś zalety. Z Canonem powinieneś mieć celniejszy AF, z Sigmą ładniejszy bokeh (sądząc ze zdjęć z sieci) a z Zeissem… nie wiem co pewnie ogólnie plastykę? MM coś napisał w wątku o tym Zeissie, pewnie czytałeś.
komor, Pewnie masz racje, czytalem watek o Zeissie. Powiem szczerze, ze tak w ogolnosci to sklaniam sie ku S50, ale ostatnio zaczolem rozwazac S30 jako polsrodek miedzy 20 a 50 W stosunku do 50 to na dlugiej ogniskowej nie ma zbyt wielkiej roznicy w odleglosci bo mozna dac krok w przod, a do tylu czask sie nie da
[ Dodano: Nie 17 Sty, 2010 20:49 ]
Im wiecej czytam tym mniej wiem
[ Dodano: Nie 17 Sty, 2010 20:50 ]
jest tyle fajnych szkiel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a kasy malo
komor - Nie 17 Sty, 2010
marcin1106 napisał/a: | jest tyle fajnych szkiel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a kasy malo |
True, true… :)
Co do skłaniania się do Sigmy 30/1,4 to jest to fajne szkło do „reporterki” (imprezy, sytuacje), portretów dzieci i mnóstwa innych rzeczy. Ale fajowskie portrety ładnych dziewczyn to ja raczej z pięćdziesiątki widuję…
ophiuchus - Nie 17 Sty, 2010
marcin1106, napisałeś w pierwszym poście, że szukasz szkła do portretów jeśli rozważasz coś długości 20-30 mm to wiedz, że wtedy tylko luźne portrety będą w miarę prawidłowo wychodziły chyba, że Ty i model/ka będziecie godzić się na spore przerysowania perspektywy typu za duży nos już lepiej jednak wziąć tą pięćdziesiątkę
ophiuchus, mowiac o portretach to glownie myslalem o moim cukiereczku czyli 5-letniej corce , ale ogolnie to masz 100% racjii
komor, przechylasz szale na 30
powiem tak zeiss odpada, C50/1.8 odpada, C50/1.4 chyba tez zostaje mi S30 i 50. Dobrze, ze sa tacy ludzie jak WY!!!!!!!!!!!!! Dzieki
Jeśli masz zamiar fotografować pociechę w naturalnym środowisku to taka sigma 30mm byłaby jak znalazł jeśli masz doświadczenie z analogowymi lustrzankami, które sprzedawane były najczęściej z obiektywami typu 1.8/50 to powinieneś poczuć się jak w domu
komor, Mam pytanko, czym rozni sie portret dziecka od fajne dziewczyny
komor napisał/a: | fajowskie portrety ładnych dziewczyn to ja raczej z pięćdziesiątki widuję… |
Chyba chodzi o jakiś zakaz podchodzenia zbyt blisko ładnych dziewczyn
Rusłan dzisiaj zapodał fajnowski portret ładnej laski
W tytule zadalem pytanie o 50, a terz sklaniam sie ku 30 Takie zycie Tak sobie wlasnie pomyslalem, ze moj C17-85 przy 85 robi calkiem niezle portrety tylko brakuje mu swiatla, to z S30 powinny sie troszke uzupelnic, a zwlaszcz focac dziecko w domu.
komor - Nie 17 Sty, 2010
marcin1106 napisał/a: | komor, Mam pytanko, czym rozni sie portret dziecka od fajne dziewczyny |
Rozmiarami bohaterki, a wobec tego ogniskową przy jakiej można się zbliżyć. Trzydziestką oczywiście dziewczynę też sfotografujesz, ale z dalszej odległości, co zmienia charakter tego portretu. Do 5-letniego cukiereczka, o którym mowa poniżej zbliżysz się bliżej zyskując inny kontakt. Ale to tylko takie moje bajdurzenie, każdy orze jak może.
marcin1106 napisał/a: | mowiac o portretach to glownie myslalem o moim cukiereczku czyli 5-letniej corce |
Mam 30 mm i stosuję do 3-, obecnie już 4-latki, i do 9-latki też.
komor napisał/a: | czym rozni sie portret dziecka od fajne dziewczyny
Rozmiarami bohaterki, a wobec tego ogniskową przy jakiej można się zbliżyć. |
XXL przecież łatwiej jest "objąć" 30-tką niż 50-tką
komor napisał/a: | każdy orze jak może |
Z tym się zgadzam
marcin1106 - Pon 18 Sty, 2010
jedno jest pewne na pewno bedzie to Sigma, ale jaka to musze sie zastanowic Ustawiam dzisiaj ogniskowan na 30 i nie ruszam przez tydzien Dzieki wszystkim za pomoc
[ Dodano: Czw 25 Mar, 2010 20:18 ]
Odświeże troszke temat Wielkie dzięki wszystkim za super rady, ale zrobiłem inaczej!!! Wczoraj kupiłem d90 18-105. Zmieniłem system, ale mam to w nosie Teraz tylko sprzedać 400D i kupić 35mm jakiś zaje fajny plecak , lampe pewnie SB 600 i statywik
|
|