forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw dedykowany do pełnej klatki

marekbryg - Sob 16 Sty, 2010
Temat postu: Obiektyw dedykowany do pełnej klatki
Witam
Mam pytanie czy obiektywy dedykowane do pełnej klatki można stosować w lustrzankach z formatem APSC i odwrotnie?

MC - Sob 16 Sty, 2010

Obiektyw pełnoklatkowy podepniesz do niepełnoklatkowego. Czy odwrotnie - to zależy od producenta aparatu. W Sony i Nikonie - tak. W Canonie - nie.
marekbryg - Sob 16 Sty, 2010

Dziękuję
teraz już nie będę miał dylematu czy ten obiektyw pasuje a tamten nie bo różne są opisy w danych o obiektywqach

lupo57 - Sob 16 Sty, 2010

do canona EF pasują na pełną klatkę oraz APS-C, natomiast obiektywy z oznaczeniem EF-S są tylko na APS-C
goltar - Sob 16 Sty, 2010

Pamiętaj jednak że na pełnej klatce będziesz miał inny kąt widzenia tego samego obiektywu niż na APS-C.
MC napisał/a:
Czy odwrotnie - to zależy od producenta aparatu. W Sony i Nikonie - tak. W Canonie - nie.
Do tego trzeba jednak dodać, że mimo że fizycznie da się podpiąć to użytkowanie takiego obiektywu na pełnej klatce nie ma sensu (obiektyw taki nie zapewnia pokrycia obrazem całej klatki).
MC - Sob 16 Sty, 2010

Hmmm, a casus 35/1,8 na D700? W sumie - da się. Jak w Sony zakleisz styki - też się da.
Ale generalnie oczywiście masz całkowitą rację i zgadzam się, że nie ma to sensu.

hijax_pl - Sob 16 Sty, 2010

MC napisał/a:
a casus 35/1,8 na D700?

Kwestia przesłony i winiety. Fakt że to obiektyw do DX, ale konstrukcja .. uniwersalna :)
Zakładam go na swojego analogowego nikon, z wizjerem o pokryciu 90% - i przy f1/.8 zachowuje się wyśmienicie (w wizjerze ;) )
Poza tym do Nikonowych pełnoklatkowców da się podpiąć obiektywy DX - korpus je rozpozna i przykadruje, oczywiście kosztem rozdzielczości matrycy.

P_M_ - Sob 16 Sty, 2010

Moze sie myle, ale DX-owe sigmy, chyba da sie zapiac do pelnoklatkowcow. Widzialem troche fotek np. s10-20 + 5D i chyba s30/1.4.
Niektore obiektywy DX na pelnej klatce i pod pewnymi warunkami (niecaly zakres ogniskowych) dadza znikoma winiete, ale raczej nie sa to szkla sigmy.
Czasem winieta jest mala i wystarczy nieco przyciac, ale to raczej w sytuacji, kiedy przy przesiadce zabraklo nam nieco kasiorki na nowe szklo. Na dluzsza mete - bez sensu, chociaz sporo nikoniarzy walczy z nikkorem 35/1.8G na pelnej klatce.

hijax_pl - Sob 16 Sty, 2010

P_M_ napisał/a:
chociaz sporo nikoniarzy walczy z nikkorem 35/1.8G na pelnej klatce.

Szczególnie tych, którzy nie posiadają w swoich zasobach N 35/2 ;)

mavierk - Sob 16 Sty, 2010

widziałem wiele zdjęć z 35/1.8 na pełnej klatce i wyglądały one znakomicie. Jak na cenę, jaką trzeba na niego wysypać, jest to sprzęt bardzo opłacalny.
palindrom - Sob 16 Sty, 2010

Wprawdzie siedzę w innym systemie ale mam doświadczenie z montowaniem ob. kitowego 18-55 na pełną klatkę.
W przypadku Pentaksa DA 18-55 obiektyw jest użyteczny od ok. 22mm, dla krótszych ogniskowych rogi są czarne.
Poza tym jest ciemny. Tyle ;)

P_M_ - Nie 17 Sty, 2010

hijax_pl napisał/a:
P_M_ napisał/a:
chociaz sporo nikoniarzy walczy z nikkorem 35/1.8G na pelnej klatce.

Szczególnie tych, którzy nie posiadają w swoich zasobach N 35/2 ;)

Niektorzy robia to z premedytacja i jeszcze im za to placa (slubniaki). Ja sie nie dziwie temu, bo winieta niewielka, a ostrosc sporo lepsza. Ja tez mam tego plasticzaka, ale z d90.
Za taka cene i ostrosc na f1.8 mozna mu sporo wybaczyc.

komor - Nie 17 Sty, 2010

P_M_ napisał/a:
Moze sie myle, ale DX-owe sigmy, chyba da sie zapiac do pelnoklatkowcow.

Da się, bo Sigmy DC co prawda przeznaczone są na mniejsze pole obrazowe ale nie wchodzą w komorę lustra głębiej niż obiektywy EF, a obiektywy EF-S od Canona robią to (przynajmniej niektóre), stąd nie wolno ich podpinać pod pełną klatkę, żeby nie rozwalić lustra.