|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Tokina 12-24 ATX-Pro II - zdjęcia próbne
paman - Sob 16 Sty, 2010 Temat postu: Tokina 12-24 ATX-Pro II - zdjęcia próbne Pozwolę sobie zamieścić linka do zdjęć próbnych zrobionych Tokiną z tego wątku z tą jednak różnicą, że mam wersję drugą (tą z silnikiem). Jak widać ze zdjęć aberacja chromatyczna jest zjawiskiem marginalnym, trochę winietuje na f/4. Poza tym same plusy. Do ciekawostek należy zaliczyć piękny bokeh.
link do zdjęć
(jeśli naruszyłem jakiś regulamin proszę o usunięcie tego postu)
Temat wydzieliłem z wątku o Tokinie 12-24 wersji I ponieważ to są inne obiektywy. goltar
nazgul - Sob 16 Sty, 2010 Temat postu: Re: Tokina 12-24 ATX-Pro II - zdjęcia próbne
paman napisał/a: | Pozwolę sobie zamieścić linka do zdjęć próbnych zrobionych Tokiną z tego wątku z tą jednak różnicą, że mam wersję drugą (tą z silnikiem). Jak widać ze zdjęć aberacja chromatyczna jest zjawiskiem marginalnym, trochę winietuje na f/4. Poza tym same plusy. Do ciekawostek należy zaliczyć piękny bokeh.
link do zdjęć |
Nooo, jeśli to jest to na co wygląda...
I z silnikiem?
Edit: Kurczę, faktycznie http://www.tokinalens.com...24prodx2-a.html
Panowie Optyczni - teścik proszę
P_M_ - Nie 17 Sty, 2010
@paman dziekuje za foty! Jestes wielki!
@goltar - Jestes wielki moderator. Prawie przegapilem, choc na takie foty poluje.
Przylaczam sie do prosby nazgula.
Aberracji praktycznie brak. Oby nie byla to ingerencja softu, np. nikona.
O reszcie sie nie wypowiem, bo fotki pomniejszane.
paman - Nie 17 Sty, 2010
Hej!
Fakt, zdjęcia są pomniejszane z jpg z D90, który jak wiadomo niweluje CA. Ale robiłem RAW+JPG i mam te RAWy na dysku. Przyglądam się im i przyglądam, i również tej CA nie widzę.
Jak ktoś chce to mogę jakieś rawy spakowane wysłać mejlem. Fakt też, że warunki pogodowe były średnie, trzeba by poczekać na słoneczną pogodę i machnąć jakieś łyse drzewo pod ostre światło.
Zrobi się....
Póki co dorzuciłem jeszcze 3 pionowe kadry.
007areka - Nie 17 Sty, 2010
...mnie to wyglada jak foty z pelnej klatki nikona i jego szerokiego szkla, -odpowiednika w/w tokiny....calosc jest idealna...
[ Dodano: Nie 17 Sty, 2010 11:32 ]
ooo... juz sie spoznilem, juz wiadomo z jakiego korpusu
hijax_pl - Nie 17 Sty, 2010
paman, zdjęcia wyglądają super. Możesz jakiegoś NEFa podrzucić?
Sunders - Nie 17 Sty, 2010
paman napisał/a: | trzeba by poczekać na słoneczną pogodę i machnąć jakieś łyse drzewo pod ostre światło.
Zrobi się.... |
No to jestem ciekawy jakie będą rezultaty, ale obawiam się że na takim kadrze to już CA zobaczysz
nazgul - Nie 17 Sty, 2010
paman napisał/a: | Hej!
Fakt, zdjęcia są pomniejszane z jpg z D90, który jak wiadomo niweluje CA. Ale robiłem RAW+JPG i mam te RAWy na dysku. Przyglądam się im i przyglądam, i również tej CA nie widzę. |
Dzieki
A specjalnie CA nie szukaj, bo kto szuka ten zawsze znajdzie. Rób normalne fotki, takie są IMO najbardziej miarodajne.
P_M_ - Nie 17 Sty, 2010
Na tych fotach tez CA by wyszla, gdyby byla.
Ja tez poprosze o nefy.
hijax_pl - Nie 17 Sty, 2010
dzięki za NEFa
Faktycznie pod względem CA wygląda bardzo dobrze
Przy f/4 natomiast jest widoczna, ale do skorygowania
|
|