forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - [FZ38] Jaki filtr polaryzacyjny do 40zł?

feniks - Wto 19 Sty, 2010
Temat postu: [FZ38] Jaki filtr polaryzacyjny do 40zł?
Witam,

Jestem laikiem w fotografii, dopiero zaczynam przygodę ze zdjęciami, więc proszę o wyrozumiałość.

1. Jaki najlepszy filtr polaryzacyjne Waszym zdaniem do 40zł, który będzie pasował do Panasonica FZ38?
- czy to się nada:
http://allegro.pl/item878..._fz28_fz38.html

2. Czym jest filtr Skylight?
3. Czy są jeszcze jakieś podobnie podbijające efekty naturalne filtry?

lancer - Wto 19 Sty, 2010

Cytat:
Jaki filtr polaryzacyjny do 40zł?

ŻADEN

hijax_pl - Wto 19 Sty, 2010

feniks napisał/a:
2. Czym jest filtr Skylight?

Jak sama nazwa mówi robią coś z niebem ;) Przez swoje lekko różowe zabarwienie podbijają kolor niebieski oraz generalnie ocieplają całą scenę. Przy okazji działają też jako filtr UV.

feniks napisał/a:

Podobnie do?
Co do "naturalnych" filtrów można na soczewce rozmazać wazelinę, albo na obiektyw naciągnąć pończochę ;)

MC - Wto 19 Sty, 2010

lancer napisał/a:
Cytat:
Jaki filtr polaryzacyjny do 40zł?

ŻADEN

I to jest słuszna odpowiedź. Przeczytaj sobie test filtrów polaryzacyjnych. Lepszy żaden niż do ....

edmun - Wto 19 Sty, 2010

hijax_pl napisał/a:
Przez swoje lekko różowe zabarwienie podbijają kolor niebieski oraz generalnie ocieplają całą scenę. Przy okazji działają też jako filtr UV.

Cyfrowe aparaty skutecznie próbuje niwelować działanie tego filtra i z mojego doświadczenia powiem tylko tyle - lepiej kupić taki filtr przy aparatach analogowych, a cyfrę zostawić w spokoju

edmun napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Przez swoje lekko różowe zabarwienie podbijają kolor niebieski oraz generalnie ocieplają całą scenę. Przy okazji działają też jako filtr UV.

Cyfrowe aparaty skutecznie próbuje niwelować działanie tego filtra i z mojego doświadczenia powiem tylko tyle - lepiej kupić taki filtr przy aparatach analogowych, a cyfrę zostawić w spokoju

Zgadza się. No ale pytanie nie tyczyło się zastosowań tego filtra tylko w fotografii cyfrowej ;)

Rozumiem. Przede wszystkim, dziękuję za odpowiedzi.

Cytat:

Podobnie do?
Co do "naturalnych" filtrów można na soczewce rozmazać wazelinę, albo na obiektyw naciągnąć pończochę

Chyba niepoprawnie zadałem pytanie.
[3. Czy są jeszcze jakieś filtry, które podobnie podpiją efekty naturalne?"]

Cytat:

Czyli Skylight nie warto, chociaż kusi ta ochrona UV

Co z tym filtrem:

Kupuję u tej osoby cały zestaw akcesoriów i zastanawiam się czy nie warto też wziąć to u niego i zminimalizować koszty wysyłki. Jeśli nie ten to jaki w stosunku cena/jakość?

Chodzi mi tutaj głównie o taki podstawowy filtr bez specjalnych wymagań do masowych fotek, ponieważ te wybrane pewnie i tak będę obrabiał w Photoshopie.

feniks napisał/a:
[3. Czy są jeszcze jakieś filtry, które podobnie podpiją efekty naturalne?"]

Np na stronie Hoyi możesz sobie poprzeglądać jaki dany filtr mniej więcej daje efekt.
http://www.hoyafilter.com...ya/hoya-05.html

feniks napisał/a:
Co z tym filtrem:

To takie filterki za 40zł - nie spodziewałbym się jakiejś porządnej jakości. Po prostu. Tania chińszczyzna.

feniks napisał/a:
Chodzi mi tutaj głównie o taki podstawowy filtr bez specjalnych wymagań do masowych fotek, ponieważ te wybrane pewnie i tak będę obrabiał w Photoshopie.

Jakoś nie wierzę w to że w PS da się symulować filtr polaryzacyjny ;)
Wyciągnąć chmury - owszem. Zlikwidować odblaski - nie.

Ze światłem gorzej, dużo pracy, aczkolwiek reszta to parę kliknięć.

Cytat:
To takie filterki za 40zł - nie spodziewałbym się jakiejś porządnej jakości. Po prostu. Tania chińszczyzna.

Rozumiem. Co oznacza niskiej jakości filtr? Wyrażając się trochę mniej humanitarnie to chodzi o jakiekolwiek podbicie efektu - ważne, aby tylko nie szło to w drugą stronę, czyli nie pogarszało zdjęcia - nie wiem jak to jest. Na początek chcę wydać na to małą sumkę, aczkolwiek nie po to, aby efekt przez tanią chińszczyznę był gorszy od oryginału.

feniks napisał/a:
Co oznacza niskiej jakości filtr?

Zwiększający ilość odblasków, duszków, efektu halo. Ale także zmniejszający nam kontrast, oraz - modyfikowanie kolorystyki zdjęcia.
Czyli im gorzej tym więcej efektów dodatkowych ;)

Czyli co - jest jakiś filtr, który byłoby sens kupować?

Może tani Skylight z ochroną UV i nawet minimalnym podpiciem jakości?

lupo57 - Wto 19 Sty, 2010

feniks napisał/a:
Czyli co - jest jakiś filtr, który byłoby sens kupować?

Może tani Skylight z ochroną UV i nawet minimalnym podpiciem jakości?

nie warto się w to bawić, po prostu kupić lepiej w miarę dobrego polara np. "szara" hoya

Rozumiem. W takim razie nie będę kupował taniego "Efekt Filtra" za 40zł. Kupiłem tani filtr UV za 15zł ;)
Zgodnie z opisem nie powinien pogarszać jakości, więc głównie traktuję to jako osłonę dla obiektywu.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=880048669

Za całość wydałem 1580zł.
Mam nadzieję, że to dobra decyzja i mnie nie skarcicie za to.

Filtr UV proponujecie używać w każdych warunkach, czy tylko w słonecznej pogodzie?

MC - Wto 19 Sty, 2010

Kurcze, uparłeś się na jakieś "foxy"...

Filtra UV nie używam i nie używałem, ponieważ nie ma takiej potrzeby w aparatach cyfrowych. Do ochrony obiektywu są filtry "protect np. marumi dhg.

No, ale przecież to tylko filtr UV, do tego musi w czymś pomagać lepiej niż zwykła ochronka.

Trudno już. Zamówione i opłacone jest. Zwlekałem z zamówieniem już tydzień i wybór nie jest łatwy. Jeśli mi powiecie, że ten UV jest do niczego to nie będę go używał.

Dziękuję.

feniks, generalnie to kup (lub przejrzyj sobie w jakimś kiosku) ostatni, styczniowy numer Digital Foto Video. Jest cały artykuł na temat filtrów, krótki warsztacik co do czego, porównanie efektów z filtrów i z photoshopa.

feniks napisał/a:
Zgodnie z opisem nie powinien pogarszać jakości

Tra ta ta ta... ;)

feniks napisał/a:
Jeśli mi powiecie, że ten UV jest do niczego to nie będę go używał.

Będzie Ci przeszkadzał przy ostrych światłach. Np w fotografii nocnej.

RB - Wto 19 Sty, 2010

feniks napisał/a:
No, ale przecież to tylko filtr UV, do tego musi w czymś pomagać lepiej niż zwykła ochronka.

On co najwyżej słuzy do tego, że mozna go zapaćkać zamiast soczewki. Oczywiście istnieje tez całkiem niezerowe prawdopodobieństwo niezapaćkania soczewki mimo absencji jakiegokolwiek filtra. W moim wypadku jest to nawet bardzo wysokie prawdopodobieństwo. Znam tez wielu ludzi, u których to prawdopodobieństwo jest podobnie wysokie i nawet jeszcze wyższe.

bleecker - Pon 08 Lis, 2010

Filtr polaryzacyjny za 40zł? W ogóle jakikolwiek filtr za 40zł? Hmm lepiej już naprawdę nie kupować żadnego. Dołóż do tej kwoty jeszcze 100 zł i wtedy można myślec o filtrze, zobacz: http://www.foto-tip.pl/sklep/hoya-c-31_38_44.html masz listę filtrów w różnych cenach, taki zwyklejszy kupisz za 150 zł
MC - Pon 08 Lis, 2010

bleecker, studiujesz może archeologię?
jannik - Pon 08 Lis, 2010

MC napisał/a:
bleecker, studiujesz może archeologię?

:mrgreen:
Ja bym obstawiaj psychologię

:razz:

zakopiec - Sro 24 Lis, 2010

Faktycznie odkopane.
Napisze swoje wykopalisko.
Kupiłem sobie kiedyś dwie Hoye 72mm i 77mm.
Każda z nich gdzie 150-190 zł - dwa lata wstecz.

Jak zobaczyłem podobny kadr z Marumi na optycznych na 1 miejscu razem z BWto od razu uzbierałem kasę.

Hoya robiła mi przyciemnienie w postaci plamy na środku kadru, czasami coś tam dało się ładnie pstryknąć.

Dlatego uważam,że kupowanie czegoś taniego ale kiepskiego to pomyłka lepiej nic nie zakładać na szkło.