|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - [FZ38] Jaki filtr polaryzacyjny do 40zł?
feniks - Wto 19 Sty, 2010 Temat postu: [FZ38] Jaki filtr polaryzacyjny do 40zł? Witam,
Jestem laikiem w fotografii, dopiero zaczynam przygodę ze zdjęciami, więc proszę o wyrozumiałość.
1. Jaki najlepszy filtr polaryzacyjne Waszym zdaniem do 40zł, który będzie pasował do Panasonica FZ38?
- czy to się nada:
http://allegro.pl/item878..._fz28_fz38.html
2. Czym jest filtr Skylight?
3. Czy są jeszcze jakieś podobnie podbijające efekty naturalne filtry?
lancer - Wto 19 Sty, 2010
Cytat: | Jaki filtr polaryzacyjny do 40zł? |
ŻADEN
hijax_pl - Wto 19 Sty, 2010
feniks napisał/a: | 2. Czym jest filtr Skylight? |
Jak sama nazwa mówi robią coś z niebem Przez swoje lekko różowe zabarwienie podbijają kolor niebieski oraz generalnie ocieplają całą scenę. Przy okazji działają też jako filtr UV.
feniks napisał/a: | 3. Czy są jeszcze jakieś podobnie podbijające efekty naturalne filtry? |
Podobnie do?
Co do "naturalnych" filtrów można na soczewce rozmazać wazelinę, albo na obiektyw naciągnąć pończochę
MC - Wto 19 Sty, 2010
lancer napisał/a: | Cytat: | Jaki filtr polaryzacyjny do 40zł? |
ŻADEN |
I to jest słuszna odpowiedź. Przeczytaj sobie test filtrów polaryzacyjnych. Lepszy żaden niż do ....
edmun - Wto 19 Sty, 2010
hijax_pl napisał/a: | Przez swoje lekko różowe zabarwienie podbijają kolor niebieski oraz generalnie ocieplają całą scenę. Przy okazji działają też jako filtr UV. |
Cyfrowe aparaty skutecznie próbuje niwelować działanie tego filtra i z mojego doświadczenia powiem tylko tyle - lepiej kupić taki filtr przy aparatach analogowych, a cyfrę zostawić w spokoju
edmun napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Przez swoje lekko różowe zabarwienie podbijają kolor niebieski oraz generalnie ocieplają całą scenę. Przy okazji działają też jako filtr UV. |
Cyfrowe aparaty skutecznie próbuje niwelować działanie tego filtra i z mojego doświadczenia powiem tylko tyle - lepiej kupić taki filtr przy aparatach analogowych, a cyfrę zostawić w spokoju |
Zgadza się. No ale pytanie nie tyczyło się zastosowań tego filtra tylko w fotografii cyfrowej
feniks - Wto 19 Sty, 2010
Rozumiem. Przede wszystkim, dziękuję za odpowiedzi.
Cytat: | 3. Czy są jeszcze jakieś podobnie podbijające efekty naturalne filtry?
Podobnie do?
Co do "naturalnych" filtrów można na soczewce rozmazać wazelinę, albo na obiektyw naciągnąć pończochę |
Chyba niepoprawnie zadałem pytanie.
[3. Czy są jeszcze jakieś filtry, które podobnie podpiją efekty naturalne?"]
Cytat: | Cyfrowe aparaty skutecznie próbuje niwelować działanie tego filtra i z mojego doświadczenia powiem tylko tyle - lepiej kupić taki filtr przy aparatach analogowych, a cyfrę zostawić w spokoju |
Czyli Skylight nie warto, chociaż kusi ta ochrona UV
Co z tym filtrem:
http://allegro.pl/item878..._fz28_fz38.html
Kupuję u tej osoby cały zestaw akcesoriów i zastanawiam się czy nie warto też wziąć to u niego i zminimalizować koszty wysyłki. Jeśli nie ten to jaki w stosunku cena/jakość?
Chodzi mi tutaj głównie o taki podstawowy filtr bez specjalnych wymagań do masowych fotek, ponieważ te wybrane pewnie i tak będę obrabiał w Photoshopie.
feniks napisał/a: | [3. Czy są jeszcze jakieś filtry, które podobnie podpiją efekty naturalne?"] |
Np na stronie Hoyi możesz sobie poprzeglądać jaki dany filtr mniej więcej daje efekt.
http://www.hoyafilter.com...ya/hoya-05.html
To takie filterki za 40zł - nie spodziewałbym się jakiejś porządnej jakości. Po prostu. Tania chińszczyzna.
feniks napisał/a: | Chodzi mi tutaj głównie o taki podstawowy filtr bez specjalnych wymagań do masowych fotek, ponieważ te wybrane pewnie i tak będę obrabiał w Photoshopie. |
Jakoś nie wierzę w to że w PS da się symulować filtr polaryzacyjny
Wyciągnąć chmury - owszem. Zlikwidować odblaski - nie.
Ze światłem gorzej, dużo pracy, aczkolwiek reszta to parę kliknięć.
Cytat: | To takie filterki za 40zł - nie spodziewałbym się jakiejś porządnej jakości. Po prostu. Tania chińszczyzna. |
Rozumiem. Co oznacza niskiej jakości filtr? Wyrażając się trochę mniej humanitarnie to chodzi o jakiekolwiek podbicie efektu - ważne, aby tylko nie szło to w drugą stronę, czyli nie pogarszało zdjęcia - nie wiem jak to jest. Na początek chcę wydać na to małą sumkę, aczkolwiek nie po to, aby efekt przez tanią chińszczyznę był gorszy od oryginału.
feniks napisał/a: | Co oznacza niskiej jakości filtr? |
Zwiększający ilość odblasków, duszków, efektu halo. Ale także zmniejszający nam kontrast, oraz - modyfikowanie kolorystyki zdjęcia.
Czyli im gorzej tym więcej efektów dodatkowych
Czyli co - jest jakiś filtr, który byłoby sens kupować?
Może tani Skylight z ochroną UV i nawet minimalnym podpiciem jakości?
lupo57 - Wto 19 Sty, 2010
feniks napisał/a: | Czyli co - jest jakiś filtr, który byłoby sens kupować?
Może tani Skylight z ochroną UV i nawet minimalnym podpiciem jakości? |
nie warto się w to bawić, po prostu kupić lepiej w miarę dobrego polara np. "szara" hoya
Rozumiem. W takim razie nie będę kupował taniego "Efekt Filtra" za 40zł. Kupiłem tani filtr UV za 15zł
Zgodnie z opisem nie powinien pogarszać jakości, więc głównie traktuję to jako osłonę dla obiektywu.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=880048669
Za całość wydałem 1580zł.
Mam nadzieję, że to dobra decyzja i mnie nie skarcicie za to.
Filtr UV proponujecie używać w każdych warunkach, czy tylko w słonecznej pogodzie?
MC - Wto 19 Sty, 2010
Kurcze, uparłeś się na jakieś "foxy"...
Filtra UV nie używam i nie używałem, ponieważ nie ma takiej potrzeby w aparatach cyfrowych. Do ochrony obiektywu są filtry "protect np. marumi dhg.
No, ale przecież to tylko filtr UV, do tego musi w czymś pomagać lepiej niż zwykła ochronka.
Trudno już. Zamówione i opłacone jest. Zwlekałem z zamówieniem już tydzień i wybór nie jest łatwy. Jeśli mi powiecie, że ten UV jest do niczego to nie będę go używał.
Dziękuję.
feniks, generalnie to kup (lub przejrzyj sobie w jakimś kiosku) ostatni, styczniowy numer Digital Foto Video. Jest cały artykuł na temat filtrów, krótki warsztacik co do czego, porównanie efektów z filtrów i z photoshopa.
feniks napisał/a: | Zgodnie z opisem nie powinien pogarszać jakości |
Tra ta ta ta...
feniks napisał/a: | Jeśli mi powiecie, że ten UV jest do niczego to nie będę go używał. |
Będzie Ci przeszkadzał przy ostrych światłach. Np w fotografii nocnej.
RB - Wto 19 Sty, 2010
feniks napisał/a: | No, ale przecież to tylko filtr UV, do tego musi w czymś pomagać lepiej niż zwykła ochronka.
|
On co najwyżej słuzy do tego, że mozna go zapaćkać zamiast soczewki. Oczywiście istnieje tez całkiem niezerowe prawdopodobieństwo niezapaćkania soczewki mimo absencji jakiegokolwiek filtra. W moim wypadku jest to nawet bardzo wysokie prawdopodobieństwo. Znam tez wielu ludzi, u których to prawdopodobieństwo jest podobnie wysokie i nawet jeszcze wyższe.
bleecker - Pon 08 Lis, 2010
Filtr polaryzacyjny za 40zł? W ogóle jakikolwiek filtr za 40zł? Hmm lepiej już naprawdę nie kupować żadnego. Dołóż do tej kwoty jeszcze 100 zł i wtedy można myślec o filtrze, zobacz: http://www.foto-tip.pl/sklep/hoya-c-31_38_44.html masz listę filtrów w różnych cenach, taki zwyklejszy kupisz za 150 zł
MC - Pon 08 Lis, 2010
bleecker, studiujesz może archeologię?
jannik - Pon 08 Lis, 2010
MC napisał/a: | bleecker, studiujesz może archeologię? |
Ja bym obstawiaj psychologię
zakopiec - Sro 24 Lis, 2010
Faktycznie odkopane.
Napisze swoje wykopalisko.
Kupiłem sobie kiedyś dwie Hoye 72mm i 77mm.
Każda z nich gdzie 150-190 zł - dwa lata wstecz.
Jak zobaczyłem podobny kadr z Marumi na optycznych na 1 miejscu razem z BWto od razu uzbierałem kasę.
Hoya robiła mi przyciemnienie w postaci plamy na środku kadru, czasami coś tam dało się ładnie pstryknąć.
Dlatego uważam,że kupowanie czegoś taniego ale kiepskiego to pomyłka lepiej nic nie zakładać na szkło.
|
|