forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony Alpha 230 vs Nikon 3000

Magellan - Wto 19 Sty, 2010
Temat postu: Sony Alpha 230 vs Nikon 3000
Witam, zamierzam kupić lustrzankę cyfrowa. Moj wybór sprowadził się jak na razie do dwoch modeli wymienionych w temacie, i nie jestem w stanie zdecydować który wybrać.
Jestem amatorem i do tej pory korzystałem tylko z kompaktu więc zdaje sobie sprawę, że na początek coś w miarę prostego i taniego będzie odpowiednie. Co do fotografii jak mnie interesuje, to przede wszystkim skupiłbym się na przyrodzie i krajobrazach. Trochę mniej na portretach, ale tego też nie wykluczam.
I tutaj leży mój problem. Każdy z tych aparatów kupowałbym z obiektywem kitowym na początek. Za Sony przemawia dla mnie wbudowana stabilizacja obrazu, która dla mnie mogłaby być przydatna jako amatora, no i Sony jest tańszy. Czy warto dopłacić odrobinę do Nikona, i jak się sprawdza ta stabilizacja w Sony ? A może jakieś inne propozycje w podobnej cenie ?

hijax_pl - Wto 19 Sty, 2010

Magellan, największa różnica między tymi aparatami jest taka iż ponoć Sony już zakończyło produkcje 230ki, a Nikon nadal produkuje ;)

A tak na poważnie - oba są tak samo dobre jak na pierwszy aparat.

Magellan napisał/a:
A może jakieś inne propozycje w podobnej cenie ?

To może jeszcze dopisz ile możesz przeznaczyć pieniędzy na lustrzankę. I - dla czego chcesz lustrzankę ;)

Nie chciałbym wydać więcej niż 1400 zl. Dlatego też takie a nie inne modele.
A dlaczego chce lustrzankę ? Bo mam od początku do końca kontrole nad tym jak zdjęcie będzie wyglądało. W przypadku kompaktu takiego wielkiego pola manewru nie ma. A nawet jeżeli jest, to w mniejszym stopniu. Na dodatek głęboko zakopane w menu i ciężko się do czegokolwiek dogrzebać.

hijax_pl - Wto 19 Sty, 2010

Magellan, są hybrydy dobre, gdzie masz kontrolę.
Lustrzanka da Ci tylko dodatkowo możliwość zmiany szkieł no i większe matryce.

Są jeszcze olympusy np e-420, pentaxy k-x, czy canon 1000d.
Idź do jakiegoś sklepu i zobacz który Ci najlepiej leży w dłoni. Jakikolwiek wybierzesz będziesz zadowolony.

l_uka - Wto 19 Sty, 2010

Magellan napisał/a:
Nie chciałbym wydać więcej niż 1400 zl. Dlatego też takie a nie inne modele.

może jakąś używkę z gwarancją? Dokładnie za tyle sprzedałem ostatnio swojego Pentaksa K10 z kitem. Wydaje mi się, że przy takim budżecie nie warto kupować niczego nowego.

hijax_pl napisał/a:
Magellan, są hybrydy dobre, gdzie masz kontrolę.
Lustrzanka da Ci tylko dodatkowo możliwość zmiany szkieł no i większe matryce.

Myślę, że z czasem chciałbym się rozwijać, więc kupowanie hybrydy raczej nie miałoby sensu, bo nie ma opcji rozbudowy.

Co do używek, to jestem raczej negatywnie nastawiony do takich rozwiązań. Wolałbym kupić coś nowego i sam eksploatować od początku.