forum.optyczne.pl

Aparaty analogowe - Zenit 12xp

offca11 - Sro 20 Sty, 2010
Temat postu: Zenit 12xp
Oto stalem sie posiadaczem zenita 12xp. Kolejny do kolekcji staruszek. Mam maly problem. Jakie baterie sa potrzebne do swiatlomierza? Informacje jakie wygooglowale sa sa troche sprzeczne dlatego pytam. Juz sie nie moge doczekac wyjscia z nim na miasto :grin:
Tutejszyn - Sro 20 Sty, 2010

Nie wiem, czy dostaniesz oryginały. Zmierz średnicę i głębokość gniazda i dobierz coś. Oznaczenie baterii "pastylek" na przykład: CR2032 to barteria o średnicy 20mm i wysokości 3,2mm. Napięcie zasilania Zenita TTL (12xp różni się detalami) to 4,5V. Kup trzy ogniwa i dla wygody możesz je "otulić" taśmą Scotch
hijax_pl - Sro 20 Sty, 2010

offca11, a tą stronkę odwiedziłeś już? http://zenit12.neostrada.pl/instr.htm

Powinny pasować 2 baterie o aktualnym oznaczeniu 386 lub SR43W (1.55V)

offca11 - Sro 20 Sty, 2010

O dziekuje bardzo. Jakos nie trafilem na ta stronke. To juz wszystko jasne D386 albo jakis zamiennik, juz znalazlem cala tabele zaminnikow.
oranżewski - Pią 29 Sty, 2010

Tutejszyn napisał/a:
Napięcie zasilania Zenita TTL (12xp różni się detalami) to 4,5V. Kup trzy ogniwa i dla wygody możesz je "otulić" taśmą Scotch

Zenit TTL ma napięcie 1,5V. Baterie LR9 do TTL mają 1,5V. Więcej niż jedna w TTL się nie mieści.

Podobno xp16 ma baterię LR44.

Kynek994 - Pią 07 Maj, 2010

Siemka , nie wiem czy to jest dobry dzial ale jestem nowy na tym forum .
Otóż znalazłem starego Zenita 12cd i mam obiektyw Helios Standardowy (M 52x0,75) 44M-4 58mm 1:2 i chciałbym porobic na nim zdjęcia Makro (terrarystyka modliszki itp.) Czy tym obiektywem da rade jesli tak to jakis ustawienia wstawic a jesli nie to jaki najlepiej obiektyw?? Prosze o odpowiedz
Kynek994

revolta - Sro 02 Cze, 2010

idź do zegarmistrza
ja baterie kupowałem u zegarmistrzów (o ile takowy jeszcze istnieje, kiedyś byli i mieli te różne bateryjki)

hijax_pl - Sro 02 Cze, 2010

revolta, na który post odpowiadasz? ;)

Kynek994, dział nie ten i temat nie ten ;)
A tak w ogóle to chcesz robić zenitem te zdjęcia? Czy może tylko heliosa założyć na jakiś inny, cyfrowy korpus?

revolta - Sro 02 Cze, 2010

ja tak robiłem i miałem bez problemu, bo zegarmistrzowie mieli pełno tych tabletek i wiedzieli do czego są
przynajmniej w mojej okolicy wiedzieli , bo ludzie u nich to brali do aparatów i wystarczyło powiedzieć "baterie do Zenita"
są też drobne salony np. z naprawą komórek i diodami - takie sklepy elektroniczne i tam sprzedawca sam będzie wiedział jak będzie starszej daty

hijax_pl - Sro 02 Cze, 2010

Eee tam. Wystarczy wejść na alledrogo, wpisać SR43W i po prostu kupić...
Poza tym odpowiadasz tak ni z gruszki ni z pietruszki na post ze.. stycznia..

pietrobus - Wto 14 Cze, 2011

Witam.

Ja mam właśnie problem z zamknięciem baterii. Od wczoraj próbuję zakręcić tą śrubka i ni w ząb, ni w oko ta czynność mi nie wychodzi. Przeglądałem zdjęcia jak to "należy" zrobić na stronie neostrada.pl lecz u mnie to nie działa.... Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

a8d - Wto 14 Cze, 2011

pietrobus napisał/a:
Witam.

Ja mam właśnie problem z zamknięciem baterii. Od wczoraj próbuję zakręcić tą śrubka i ni w ząb, ni w oko ta czynność mi nie wychodzi. Przeglądałem zdjęcia jak to "należy" zrobić na stronie neostrada.pl lecz u mnie to nie działa.... Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Wpisz w google 'jak mądrze zadawać pytania'.

krzpob - Sro 29 Cze, 2011

zenit 12xp, jak jest na 2 mniejsze baterie to będzie dobrze mierzył światło z dowolną baterią jeśli napięcie baterii >= 1.3V. Bo one powstawały w czasach gdy baterie rtęciowe 1.35V były na wycofaniu i poprawnie mierzą dopuki na baterii napięcie nie spadnie poniżej 1.3V.