|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Najlepszy Fish-eye do Canona
mpawelec - Sro 20 Sty, 2010 Temat postu: Najlepszy Fish-eye do Canona Witam.
Tak jak w temacie. Potrzebuje radu odnośnie idealnego obiektywu RYBIE OKO do:
- fotografii ślubnej
oraz
- panoram
Jeśli ktoś ma jakieś propozycje proszę śmiało pisać. Za i przeciw danemu egzeplarzowi.
W obecnej chwili potrzebuje do Canona 40D ale musi również wchodzić na pełną klatkę.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz.
ophiuchus - Sro 20 Sty, 2010
Rybie oko na APS-C to tylko Samyang i jego pochodne. Pełnoklatkowy fiszaj na aparacie z małą matrycą będzie tylko szerokokątnym obiektywem z paskudnymi dystorsjami. Ale co kto lubi Na pełnoklatkowy korpus mógłbyś pokusić się choćby o ruskiego Zenitara 2.8/16.
l_uka - Sro 20 Sty, 2010
tokina 10-17, na pełnej klatce tak gdzieś od 14-15mm daje radę.
mpawelec - Sro 20 Sty, 2010
a coś stałoogniskowego pod APS-C i FF
Złoty środek dla tych dwóch opcji?
ophiuchus - Sro 20 Sty, 2010
Przesadziłem na APS-C stałoogniskowe rybie oczka robi też Sigma. Nawet jest test na Optycznych.
MC - Czw 21 Sty, 2010
mpawelec, generalnie musiałbyś się zdecydować czy pod cropa czy FF. Ja bym na razie brał Ciamcianga o ile w bardzo bliskim czasie nie planujesz przesiadki na pełną klatkę.
B o g d a n - Czw 21 Sty, 2010
mpawelec napisał/a: | W obecnej chwili potrzebuje do Canona 40D ale musi również wchodzić na pełną klatkę. |
Jeśli kwota 2700 zł. Ci nie straszna i na 40D zadowolisz się tylko szeeerokim kątem, to zainwestuj w systemowy Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye: http://www.canon.pl/For_H...sheye/index.asp
piwonia - Czw 22 Lip, 2010
2700?
o jaaa, ja bym tyle za fisheye'ke nie dała.
Przeciez jest opcja Samyanga za o wiele WIELE mniejsze pieniądze.
A w końcu co kupiłeś?
Tego canona?
moronica - Czw 22 Lip, 2010
ale Samyang nie nada sie na pelna klatke
dragossani - Czw 22 Lip, 2010
Pozwolę sobie wykorzystać wątek i dopytać: czy istnieje jakikolwiek obiektyw typu fish-eye z odwzorowaniem stereograficznym, kryjący pełną klatkę (ogolony Samyang nie kryje)?
lupo57 - Czw 22 Lip, 2010
pod pełną klatkę to proponuje MC Zenitar 2.8/16 lub Pelenga 8mm f3.5 Fisheye są tanie do 1000 je kupisz
jasiekcom - Czw 22 Lip, 2010
Do 40d używam Samyanga i zawsze kilka zdjęć z tego szkła ląduje w albumie młodych zawsze to inne „ujecie” do FF tez myślałem o ryb oku jednak mój wybór padł na Samyanga 14 mm nie to samo ale efekt tez fajny na FF
dragossani - Pią 23 Lip, 2010
Pod pełną klatkę Zenitar 2.8/16 rzeczywiście wygląda ciekawie (mnie interesuje akurat wersja z mocowaniem Nikona). Szkoda tyko że projekcja jest w nim prawdopodobnie wiernokątowa - na odwzorowanie stereograficzne można liczyć tylko przy Samyangu.
oranżewski - Pią 23 Lip, 2010
jasiekcom napisał/a: | Do 40d używam Samyanga i zawsze kilka zdjęć z tego szkła ląduje w albumie młodych zawsze to inne „ujecie” |
to ja wesele obskoczyłem TYLKO 8/3.5 Fisz + 85/1.8 i większość była z rybki
nie ma co wydziwiać tylko brać Samyanga. 3x tańszy od Sigmy, a i tak pierścień stoi w miejscu - 0.7m
edmun - Sob 24 Lip, 2010
piercien na 1.5m przy przeslonie 9.5 gwarantuje ze nie bedziemy nic innego ustawiac oprocz czasu i ISO
jaad75 - Sob 24 Lip, 2010
A ja jak zwykle zdecydowanie polecam Tokinę 10-17 - w wersji z urżniętą osłoną również na pełną klatkę w całym zakresie...
darekk - Pon 26 Lip, 2010
Polecam Sigmę 15/2.8. Pod pełną klatkę rewelacja, pod DX też daje dobre efekty.
piwonia - Nie 24 Paź, 2010
Samyang się nie nadaje na pełną klatke? Heh, dlaczego? Nie wiedziałam.
Ale tak czy owak warto go mieć w swoim fotograficznym secie, bo innych ujęć w rodzinnym albumie nigdy za mało ;P
moronica - Nie 24 Paź, 2010
kupowanie FE pod pelna klatke by go uzywac na aps-c jest moim zdaniem bez sensu. po to sie kupuje takie szklo by miec kat widzenia 180 stopni
Sunders - Nie 24 Paź, 2010
moronica napisał/a: | kupowanie FE pod pelna klatke by go uzywac na aps-c jest moim zdaniem bez sensu. po to sie kupuje takie szklo by miec kat widzenia 180 stopni |
True
belkot77 - Pią 29 Paź, 2010
piwonia napisał/a: | Samyang się nie nadaje na pełną klatke? Heh, dlaczego? Nie wiedziałam |
Nadaje sie nadaje. Trzeba tylko wymazywac czarna ramke dookola zdjecia.
Marek_N - Nie 31 Paź, 2010
moronica napisał/a: | kupowanie FE pod pelna klatke by go uzywac na aps-c jest moim zdaniem bez sensu. po to sie kupuje takie szklo by miec kat widzenia 180 stopni |
Mam FE pod pełną klatkę zamocowany na APS-C i ciągle 180 stopni. Da się? Da
moronica - Nie 31 Paź, 2010
jakim cudem?
bacruk - Nie 31 Paź, 2010
Marek_N napisał/a: | i ciągle 180 stopni |
Jest tyle, że niewykorzystane
hijax_pl - Nie 31 Paź, 2010
Kołowy na FF, a na APS-C przykadrowany po przekątnej
|
|