|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Pytanie o lampe Sb-28
zwirek210 - Czw 21 Sty, 2010 Temat postu: Pytanie o lampe Sb-28 Powiedzcie mi czy jak ta lampe postawie na stopce fotoceli to czy bedzie pracowała zsynchronizowanie z innymi lampami jak SB-900 . Wiem ze nie działa w niej TTL przy lustrzankach cyfrowych ale wystarczy mi w niej tryb manualny. Bedzie to chodziło ?
hijax_pl - Czw 21 Sty, 2010
zwirek210, o ile SB-900 będzie używana w trybie SU-4 (tzn bez CLS) to tak. Jeśli natomiast będzie działać CLS, lub przedbłyski pomiarowe TTL - będzie problem.
Generalnie albo full manual albo SB28 zostaw w szafie
zwirek210 - Czw 21 Sty, 2010
No ok manual mi wystarczy lampy te miałbym uzywac jako doświetlenie na plenerze a w TTL to i tak by nie doświetliły wiec tam trzeba ręcznie moc ustawić. mówisz ze bez Cls no to czy w takim razie przy założeniu że Sb-28 i sb-900 postawie na statywach i ustawie je manulanie na gorącyh stopkach to czy wtedy bede mógł je wyzwolić za pomoca wbudowanej lampy również ustawionej w manualu. DOdam ze body to d300
hijax_pl - Czw 21 Sty, 2010
zwirek210, zakładając, że:
SB28 w trybie M na fotoceli,
SB900 w trybie M i SU-4
Wbudowana w trybie M
TAK - tak będzie działać.
zwirek210 napisał/a: | a w TTL to i tak by nie doświetliły |
A dlaczego?
zwirek210 - Czw 21 Sty, 2010
Bo na plenerze na ogół potrzebuje światła jako kontry a TTL daje za mała moc zeby przełamać cienie. Dla TTL scena jest wystarczajaco dobrze naświetlona, dla mnie nie.
|
|