|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Samsung NX20 - test aparatu
sz.starczewski - Pon 08 Paź, 2012 Temat postu: Samsung NX20 - test aparatu Zapraszamy serdecznie do lektury testu Samsunga NX20 oraz dyskusji na jego temat.
http://www.optyczne.pl/18...msung_NX20.html
hijax_pl - Pon 08 Paź, 2012
sz.starczewski napisał/a: | oraz dyskusji na jego temat. | Dyskusja się już toczy na głównej, po co dublować?
Daniel*1977 - Sro 10 Paź, 2012
hijax_pl, tu było by nieco czytelniej, ale lepiej tam bo tam nie widać Osiągnięć" na forum
Chris62 - Sro 10 Paź, 2012
hijax_pl napisał/a: | sz.starczewski napisał/a: | oraz dyskusji na jego temat. | Dyskusja się już toczy na głównej, po co dublować? |
Tak zauważam, ze podobna sytuacja ma miejsce po każdym teście.
Tam komentarze do testu (choć czasem Hyde Park onet itp.) a tutaj dyskusja.
Niemniej chyba mądrze by było komentarze po testach aparatów lub obiektywów przekierować od razu na forum bo jak się coś napisze tam to tutaj się już nie chce.
TS - Sro 10 Paź, 2012
Chris62 napisał/a: | Tam komentarze do testu (choć czasem Hyde Park onet itp.) a tutaj dyskusja. |
Onet czy nie, ale sporo wątków na forum kończy się jakąś obsesyjną próbą udowodnienia, że własne poglądy (głównie na temat sprzętu) są najwłaściwsze. Dla mnie to gorsze trolowanie niż ,,wyzwiska'' pod testami, bo tam jest przynajmniej dystans. A jak go nie ma, to ostre spięcia szybko wygasają, a nie ciągną się na 10 stron.
Chris62 - Czw 15 Lis, 2012
TS napisał/a: | Chris62 napisał/a: | Tam komentarze do testu (choć czasem Hyde Park onet itp.) a tutaj dyskusja. |
Onet czy nie, ale sporo wątków na forum kończy się jakąś obsesyjną próbą udowodnienia, że własne poglądy (głównie na temat sprzętu) są najwłaściwsze. Dla mnie to gorsze trolowanie niż ,,wyzwiska'' pod testami, bo tam jest przynajmniej dystans. A jak go nie ma, to ostre spięcia szybko wygasają, a nie ciągną się na 10 stron. |
W udowodnieniu swoich racji merytorycznym i kulturalnym niczego złego nie zauważam.
A wyzwiska, wycieczki osobiste itd to po prostu przedszkole.
Jaki sens ma forum sprzetowe?
Chyba tylko taki aby powiększyć własne rozeznanie o ile to komuś jest potrzebne oczywiście.
Można się dowiedzieć od użytkowników danego sprzetu to i owo.
Drugi sens to... marketingowy sens tzn. wciskać ludziom, że ten sprzet X jest wart każdej ceny nawet 100% zawyżonej a sprzet Y jest nic nie wart zwłąszcza, że tani..
Takie odnosze wrażenie po kilkuletnim czytaniu i wypowiadaniu sie na forum.
Cóż w kwestii NX20 powiem, że tak z parametrów fajny sprzecik aczkolwiek za drogi podobnie jak cała konkurencja zresztą.
Na ten moment zakup NX10/11 i kilka szkieł jest w ogólnym rozrachunku lepszy niż sam korpus NX20 w tej samej cenie.
Używam NX10 ponad 2 lata nie mam problemów ani z jakością zdjeć ani z jakością samego aparatu.
Niektóre paramtery z NX20 chętnie bym przejął - migawka , shutter lag, ekran, wizjer - matryca ma mniej przewagi w stosunku do starej niż z testów się wydaje (bazuję na włąsnych doświadczeniach z tą tzn. starą matrycą) a rodzi problemy z wydajnością i pojemnością kart.
Wolę też metalowy bagnet NX10 niż plastikowy NX20 choć to nie ma wielkiego znaczenia.
Jeżeli cena spadnie znacznie to zainteresuję się upgradem.
Z podobnych powodów (koszty) nie interesują mnie żadne OM-D, Fuji i NEXy bo ceny za bliskie choćby pełnoklatkowym Canonom.
Gdzieś granica rozsądku musi być.
jaad75 - Czw 15 Lis, 2012
Chris62 napisał/a: | Gdzieś granica rozsądku musi być. | Problem w tym, że Twoja poprzeczka "rozsądku" jest ustawiona bardzo nisko...
Chris62 - Czw 15 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | Chris62 napisał/a: | Gdzieś granica rozsądku musi być. | Problem w tym, że Twoja poprzeczka "rozsądku" jest ustawiona bardzo nisko... |
Rozumiem, że Ty kupujsz wysoce rozsądnie.
Udajesz się na przykład do salonu Mercedesa i "wysoce rozsądnie" za model A classe płacisz "rozsądnie" wysoko tyle co za E classe?
Twoje prawo i pieniądze.
Ja mam swoją skalę wartości i poprzeczka oraz kwota tu nie mają tu nic do rzeczy.
Wydaje się jakbyś nie rozumiał tego co napisałem albo udawał, że nie rozumiesz.
Tu z jednej strony mówimy, że NX20 jest drogi no bo faktycznie jest ale z drugiej strony takie sobie kompakciki kosztują niewiele mniej.
mrawi - Pią 16 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | Chris62 napisał/a: | Gdzieś granica rozsądku musi być. | Problem w tym, że Twoja poprzeczka "rozsądku" jest ustawiona bardzo nisko... |
Ja zapytam wprost.
Co przemawia za tym według Ciebie, aby zamiast takiego NX5 lub NX10/11 kupić Fuji Xpro1, X100, XE1, olympusa OMD, NEX'a 7, samsunga NX20? W przypadku, gdy zakupu dokonuje amator bawiący się fotografią, traktujący ją jako odskocznie od codziennych obowiązków.
jaad75 - Pią 16 Lis, 2012
mrawi, zdecydowanie lepsza matryca. To w tym wypadku wystarczy, choć inne cechy przemawiające za zakupem pozostałych korpusów można by rownież wymieniać.
14MPix sensor Samsunga miał jakość przyzwoitą jak na rok 2008, niestety (albo właśnie "stety"), postęp w dziedzinie obrazowania jest nieubłagany i to, co w 2008 roku było przyzwoite (choć od najlepszych matryc APS-C odstawało jednak widocznie), w 2012-tym jest poniżej progu przyzwoitości. Czym innym jest użytkowanie tej matrycy w kilkuletnim aparacie, a czym innym kupno w tej chwili nowego aparatu, którego obrazowanie ZNACZĄCO odbiega od współczesnych standardów. TYM BARDZIEJ, jeśli traktujemy fotografię jako hobby, bo zazwyczaj jesteśmy w nią wtedy bardziej zaangażowani, niż przeciętny "niedzielny pstrykacz" i bardziej zależy nam na jakości zdjęć.
mrawi - Pią 16 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | mrawi14MPix sensor Samsunga miał jakość przyzwoitą jak na rok 2008, niestety (albo właśnie "stety"), postęp w dziedzinie obrazowania jest nieubłagany i to, co w 2008 roku było przyzwoite (choć od najlepszych matryc APS-C odstawało jednak widocznie), w 2012-tym jest poniżej progu przyzwoitości. | Przezabawne to co piszesz . Dwa miesiące temu namówiłem znajomego na "staruszka" canona G5 (ograniczenia finansowe) za 300 zł z całym kompletem. Do tej pory pieje z zachwytu nad jakością zdjęć w tym aparacie. Wymagania amatorom nie wzrastają w takim tępie jak Ty to widzisz. Wielu by na tym zależało, ale rzeczywistość jest inna . Mi zdarza się zrobić fajne zdjęcie jeszcze canonem A70 (obecna wartość to coś około 50-80 zł), a tylko "zdarza", bo bardzo rzadko się nim posługuję.
mrawi napisał/a: | Wymagania amatorom nie wzrastają w takim tępie jak Ty to widzisz. | Wszystkim wzrastają, tylko tempo tego wzrostu jest różne - tym szybsze, z im lepszym sprzętem masz kontakt. Więc owszem, możesz być zadowolonym z jakości zdjęć z komórki, ale tylko wtedy, jeśli nie masz do czynienia ze zdjęciami z czegoś lepszego. Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Chris62 - Pią 16 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | Więc owszem, możesz być zadowolonym z jakości zdjęć z komórki, ale tylko wtedy, jeśli nie masz do czynienia ze zdjęciami z czegoś lepszego. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. |
O ile się nie mylę jesteś userem K-5?
Ten ma cudowna matrycę czyż nie?
Ustosunkowałem się do tego w wątku NX-5
Chris62 napisał/a: | No to porównajmy na przykładzie takiej samej sceny z dużą rozpiętością tonalną: | To nie jest scena o dużej rozpiętości tonalnej.
Chris62 napisał/a: | Sampli jest więcej powszechnie wiadomo że jpgi z Samsunga są kiepskie tylko jakoś bardziej kiepsko wyglada mi tu ten ponoć cudowny K-5 sic.. | No cóż ślepotę ciężko się leczy - nawet na ISO100 i to w JPG, widać już szumy i to nie tylko w cieniach... Tyle, że to JPG z puszki ich porównania są bezcelowe - miażdżącą przewagę w niskich czułościach widać dopiero gdy masz scenę o rzeczywiście dużym kontraście i używasz techniki ETTR. Zresztą, zostało to już wykazane tyle razy, że nie będę się specjalnie dla Ciebie powtarzał.
Chris62 napisał/a: | Co do szumów panie jaad75 to trzeba umieć je usuwać poświęcić nieco pracy własnej | Obawiam się, że mam w tym zakresie cokolwiek większe doświadczenie od Ciebie...
Chris62 napisał/a: | w K-5 zrobił to producent juz na poziomie RAW nie świadczy jeszcz że ta matryca jest super hiper i warta 100% więcej
Programowe "fiku miku" i już ludzie pieją z zachwytu toż to naiwność... | Programowo, to RAW-y z tej matrycy odszumiane są dopiero od ISO3200 w górę. Możesz równie dobrze pchać ISO1600 i mieć nieodszumione RAW-y. Generalnie zresztą na wysokich czułościach też nie ma tu co porównywać, bo przewaga jest gigantyczna.
Chris62 napisał/a: | Takie programowe fiku miku robię sobie sam i też mam niskie szumy nie potrzebuję lepszej matrycy bo ta "kiepska" mi wystarcza. wolę sobie za różnicę w budżecie dokupić szkiełek bo są o wiele ważniejsze niż niuanse pod lupą. | Zrób i pokaż...
A te szkiełka, to które - bo w tych doskonałych cenach zapewne już całą szklarnię NX wykupiłeś?...
Chris62 - Pią 16 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | To nie jest scena o dużej rozpiętości tonalnej.: |
Wg autora testu to standardowa scena dla oceny DR.
Taka czy inna nieważne bo jest taka sama i K-5 nie błyszczy w stosunku do kiepskiej matrycy z NX10 a "powinien wbić go w ziemię".
jaad75 napisał/a: | No cóż ślepotę ciężko się leczy - nawet na ISO100 i to w JPG, widać już szumy i to nie tylko w cieniach... .: |
kogo te szumy obchodzą w normalnym oglądaniu? A nie widzisz różnicy w szczegółowości?
Z K-5 jakby mydlanie nieco czy to nie efekt odszumienia? A może obiektyw kiepski?
Nie widać coś za coś?
jaad75 napisał/a: |
Tyle, że to JPG z puszki ich porównania są bezcelowe - miażdżącą przewagę w niskich czułościach widać dopiero gdy masz scenę o rzeczywiście dużym kontraście |
Jasne ale przecież wszędzie czytam tą mantrę kiepskie jpgi a tu widzę kiepskość ale w K-5... i sławetny DR nawet w tym "małym" kontraście nie wypadł lepiej a i detalu mniej pomimo 2 MP większej rozdzielczości.
i używasz techniki ETTR. Zresztą, zostało to już wykazane tyle razy, że nie będę się specjalnie dla Ciebie powtarzał.: |
Póki co trudno dyskutować o zdjeciach wykonywannych standardowo i w technice ETTR, KGB i NSDAP.
Przytoczyłem standardowy test poróónawczy, który coś mówi bo jest jednakowy dla obu aparatów.
Ja też z NX10 wyciskam więcej niż podają to w testach i co z tego wynika?
jaad75 napisał/a: | Obawiam się, że mam w tym zakresie cokolwiek większe doświadczenie od Ciebie... |
Świetnie! To ja chętnie zdobędę więcej wiedzy i skorzystam z Twojego doświadczenia w kwestii odszumiania zdjęć z kiepskiej matrycy NX10. Podzielisz się?
Zawsze wyznaję zasdaę że uczymy się całe życie.
jaad75 napisał/a: | Programowo, to RAW-y z tej matrycy odszumiane są dopiero od ISO3200 w górę. Możesz równie dobrze pchać ISO1600 i mieć nieodszumione RAW-y. Generalnie zresztą na wysokich czułościach też nie ma tu co porównywać, bo przewaga jest gigantyczna.
|
Używasz wielkich dobitnych słów kiepska, gigantryczna itd.
Wolałbym abyś pokazał to liczbowo bo dla jednych różnica w liczbie 1 jest minimalna a dla innych gigantyczna. Tylko co wtedy powiedzieć o różnicy 3?
Nie rozumiem Twojego sposobu stopniowania waertości.
Jak ta gigantyczna róznica wygląda na 30x40? Czy nie tak jak w tym linku do scenki porównawczej?
Nie lepiej np wydać obiektywna opinię w skali ocen 1-10?
Twoje pojmowanie jakości matryc wygląda jak 1 i 10 nic pomiędzy i poniżej a przecież z pewnością w stosunku do "kiepskiej" matrycy Samsunga znajdziemy dużo gorsze czyż nie?
Co o nich napiszesz? Kiepskie do kwadratu?
A te szkiełka, to które - bo w tych doskonałych cenach zapewne już całą szklarnię NX wykupiłeś?... |
Czekam na 12-24 bo tego zakresu mi brakuje w 1-szej kolejności - preferuję zoomy.
Potem zobaczymy albo 85/1,4 albo 45/1,8 ale na pewno obydwa.
I wiesz co przeżyję tą kiepskość matrycy.
Za rok może 2, to Samsung będzie miał topową
A przewagę Samsunga w niektórych szkłach mogę podać liczbowo i konkretnie bez określeń gigantyczna itp.:razz:
Chris62 napisał/a: | Taka czy inna nieważne bo jest taka sama i K-5 nie błyszczy w stosunku do kiepskiej matrycy z NX10 a "powinien wbić go w ziemię". | W JPG z puszki?...
Chris62 napisał/a: | kogo te szumy obchodzą w normalnym oglądaniu? | Te szumy są oznaką tego, jak płytkie są cienie w tej matrycy.
Chris62 napisał/a: | A nie widzisz różnicy w szczegółowości? | Niespecjalnie, ale niespecjalnie interesuje mnie porównywanie JPG-ów.
Chris62 napisał/a: | Z K-5 jakby mydlanie nieco czy to nie efekt odszumienia? | Na tej czułości? Raczej niższego wyostrzania...
Chris62 napisał/a: | Jasne ale przecież wszędzie czytam tą mantrę kiepskie jpgi a tu widzę kiepskość ale w K-5... | Ja nie widzę "kiepskości", widzę natomiast szumy i artefakty na zdjęciu z NX, które są sygnałem, że nawet w JPG, bez żadnego ciągnięcia cieni jesteśmy na granicy możliwości rejestracyjnych, co zresztą wydać momentalnie gdy tylko ruszymy RAW-em...
Chris62 napisał/a: | Przytoczyłem standardowy test poróónawczy, który coś mówi bo jest jednakowy dla obu aparatów. | Niewiele mówi, bo to JPG standardowo wołany w puszce - na tej czułości nie powinno być żadnych kłopotów z cieniami, a jednak w przypadku NX da się je zauważyć... To nawet gorzej dla NX-a i jego engine'u JPG...
Chris62 napisał/a: | Świetnie! To ja chętnie zdobędę więcej wiedzy i skorzystam z Twojego doświadczenia w kwestii odszumiania zdjęć z kiepskiej matrycy NX10. Podzielisz się?
Zawsze wyznaję zasdaę że uczymy się całe życie.
| To, że da się te zdjęcia odszumić, to nie znaczy, że da się z cieni cokolwiek uzyskać - ta matryca nie ma po prostu żadnej informacji w głębokich cieniach i jedyny ratunek to topienie ich w czerni.
Chris62 napisał/a: | Używasz wielkich dobitnych słów kiepska, gigantryczna itd.
Wolałbym abyś pokazał to liczbowo bo dla jednych różnica w liczbie 1 jest minimalna a dla innych gigantyczna. Tylko co wtedy powiedzieć o różnicy 3?
Nie rozumiem Twojego sposobu stopniowania waertości. | Różnica na najniższych czułościach to 3.25 EV (10.36 do 13.61 EV), to jest po prostu K.O.
Chris62 napisał/a: | Jak ta gigantyczna róznica wygląda na 30x40? Czy nie tak jak w tym linku do scenki porównawczej?
| Nie - tam, gdzie z NX-a musisz już posiłkować się HDR-em, w K-5 zwyczajnie naświetlasz na światła i wołasz RAW-a.
Chris62 napisał/a: | Nie lepiej np wydać obiektywna opinię w skali ocen 1-10?
Twoje pojmowanie jakości matryc wygląda jak 1 i 10 nic pomiędzy i poniżej a przecież z pewnością w stosunku do "kiepskiej" matrycy Samsunga znajdziemy dużo gorsze czyż nie?
Co o nich napiszesz? Kiepskie do kwadratu? | A jak zdefiniujesz różnicę ponad 3EV?
Chris62 napisał/a: | Za rok może 2, to Samsung będzie miał topową
| Już ma wyraźnie lepszą - co nie zmienia faktu, że postanowiłeś bronić marnej 14-stki jak Częstochowy...
Chris62 napisał/a: | A przewagę Samsunga w niektórych szkłach mogę podać liczbowo i konkretnie bez określeń gigantyczna itp.:razz: | W cenie?
Chris62 - Pon 19 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | ]W JPG z puszki?...
|
Dlaczego zaraz jpg z puszki skor są też RAWy do pobrania na tej samej stronie?
Ja przytoczyłlem jpg z k5 gdzie włączono wysoki zakres tonalny vs standardowy jpg z NX10.
Jpg z NX10 jest standardowo "kiepski" a nie powinien taki być w K-5 swego czasu 3x droższym.
Szumy widzisz? - a wydrukowałeś obydwa zdjęcia na tym samym formacie?
MAsz monitor 14 MP że je widzisz?
Czy tylko cropyu min. 200% oglądasz?
W mojej subiektywnej opinii:
Ten podwyższony zakres zakres tonalny w K5 ja to się mówi d.. ni eurywa a percepcyjnie lepiej odbieram zdjęcie z NX10 pod każdym względem. Ostrość, DR kolorystyka wszystko mi bardziej odpowiada i nie pomogą tu żadne argumenty że szumy, wykres lepszy że 3EV dynamika lepsza bo metodą KGB się da wyciągnąc itd.
Zapewne osoby niezbyt biegłe w obróbce RAW nic tu więcej nie zdziałają i ta gigantyczna różnica między matrycami zostanie po prostu zniwelowana.
Do tego wynik czyli zdjecie nie zależy tylko od samej matrycy ale także od jakości optyki i precyzji AF. Trzeba to brać całościowo a nie w oderwaniu jedno od drugiego.
Nie bronię żadnej starej matrycy bo i po co?
Kładę tylko nacisk na to że używanie pojęcia "kiepska", "różnica jest gigantyczna" itp jest rzecza wzgędną i mijającą się z prawdą.
Kiepska to jest matryca w komórce a i z niej można uzyskać ładne zdjecia.
Matryca APS_C z tej tylko racji że to jest APS-C czyli około 25x14 mm kiepską być nie może.
A jaką być może?
Powiedzmy że jestto auto z silnikiem benzynowym 2,0 16V 140 KM - czyli ani jakiś demon osiągów ale też i nie zawalidroga. Po prostu świetny kompromis pomiędzy osiagami a ekonomią. Pisanie, że jest kiepski jest nadużyciem bo kiepski to jest np. Fiat 126p z jego 600-650 cm3.
Oczywiście są lepsze silniki np 2,0 165 KM co nie znaczy, że ta róznica 25 KM na codzień da sie oodczuć zwłaszcza w określonych standardowych warunkach drogowych.
Komu będzie mało i tak musi pomyśleć o np 3,0 16V wtedy poczuje konkretny przypływ momentu obrotowego.
(odcinam tu od rozważań silniki z turbo dla uproszczenia).
Reasumując apeluję o rozsądek w wydawaniu opinii i nie nadużywanie słów bo takie stwierdzenia jak "gigantyczna" czy "kiepska" wprowadzają ludzi w błąd.
jaad75 - Pią 23 Lis, 2012
Chris62 napisał/a: | Dlaczego zaraz jpg z puszki skor są też RAWy do pobrania na tej samej stronie?
Ja przytoczyłlem jpg z k5 gdzie włączono wysoki zakres tonalny vs standardowy jpg z NX10.
Jpg z NX10 jest standardowo "kiepski" a nie powinien taki być w K-5 swego czasu 3x droższym. | JPG z puszki nie jest miarodajnym dla oceny czegokolwiek.
Chris62 napisał/a: | Szumy widzisz? - a wydrukowałeś obydwa zdjęcia na tym samym formacie?
MAsz monitor 14 MP że je widzisz?
Czy tylko cropyu min. 200% oglądasz? | Wystarczą mi cropy 100%, ten syf jest aż nadto widoczny.
Chris62 napisał/a: | Ten podwyższony zakres zakres tonalny w K5 ja to się mówi d.. ni eurywa a percepcyjnie lepiej odbieram zdjęcie z NX10 pod każdym względem. | Po prostu - nie znasz się. Robi na Tobie wrażenie podniesiony kontrast i przeostrzenie, a nie na tym polega dobra jakość materiału.
Chris62 napisał/a: | Ostrość, DR kolorystyka wszystko mi bardziej odpowiada i nie pomogą tu żadne argumenty że szumy, wykres lepszy że 3EV dynamika lepsza bo metodą KGB się da wyciągnąc itd. | Rzeczywiście - odpowiednie naświetlenie i wywołanie RAW-a, to wybitnie tajemnicza metoda... Nie pogrążaj się już.
Chris62 napisał/a: | Zapewne osoby niezbyt biegłe w obróbce RAW nic tu więcej nie zdziałają i ta gigantyczna różnica między matrycami zostanie po prostu zniwelowana. | Nie ma aż takich antytalentów - każdy kto styka się z RAW-ami z IMX071 widzi natychmiast co ta matryca oferuje. No chyba, że chcesz koniecznie dowieść, że jesteś pierwszym, który tej różnicy nie zauważa...
Chris62 napisał/a: | Do tego wynik czyli zdjecie nie zależy tylko od samej matrycy ale także od jakości optyki i precyzji AF. Trzeba to brać całościowo a nie w oderwaniu jedno od drugiego.
| Biedaku, teraz pewnie jakość optyki Pentaksa Ci przestała odpowiadać... Zapewne na podstawie Twoich "bogatych doświadczeń" z pleśniakami i *istDS-em?
Chris62 napisał/a: | Nie bronię żadnej starej matrycy bo i po co? | Czyżby?
Chris62 napisał/a: | Kładę tylko nacisk na to że używanie pojęcia "kiepska", "różnica jest gigantyczna" itp jest rzecza wzgędną i mijającą się z prawdą. | Różnica jest mierzalna, a więc bezwzględna i obiektywna. Przyjmuję jednak do wiadomości, że różnica 3EV, czyli zdolność do rejestracji szczegółów w cieniach o 8-krotnie mniejszej jasności, nie jest dla Ciebie różnicą gigantyczną...
Chris62 napisał/a: | Matryca APS_C z tej tylko racji że to jest APS-C czyli około 25x14 mm kiepską być nie może. | Może byc kiepską na tle innych matryc o tym rozmiarze, a także o rozmiarze nieco mniejszym - patrz nowe matryce m4:3. Chris62 napisał/a: | Reasumując apeluję o rozsądek w wydawaniu opinii i nie nadużywanie słów bo takie stwierdzenia jak "gigantyczna" czy "kiepska" wprowadzają ludzi w błąd. | To jest stwierdzenie faktów. 14Mpix sensor Samsunga jest jak na obecne standardy APS-C matrycą kiepską i zostającą daleko w tyle za współczesnymi konstrukcjami.
mrawi - Pią 23 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | To jest stwierdzenie faktów. 14Mpix sensor Samsunga jest jak na obecne standardy APS-C matrycą kiepską i zostającą daleko w tyle za współczesnymi konstrukcjami. | Fatem jest, że ten kiepski sensor jest wspaniały jak na potrzeby amatorskie i nie ma najmniejszej potrzeby posiadania lepszego. Mając taki sensor trzeba się tylko wyposażyć w funkcjonalny i wygodny korpus jaki jest w NX10, by z przyjemnością fotografować.
mrawi napisał/a: | Fatem jest, że ten kiepski sensor jest wspaniały jak na potrzeby amatorskie i nie ma najmniejszej potrzeby posiadania lepszego. | Nie każdy amator chce używać byle co, byle by było tanie i jeszcze zachwycać się tym, ale rozumiem, że są i tacy...
mrawi - Pią 23 Lis, 2012
No dobrze, zalinkuję kilka fotek zrobionych swoim kiepskim sensorem w NX10. A amatorzy sami ocenią czy warto przepłacać za nowości, hehe. Trudniej będzie Tobie jaad75 udowodnić jaki to kiepski aparat, a dlatego choćby, że go nie masz, a przykładów w necie na to jakoś brakuje .
hijax_pl - Pią 23 Lis, 2012
Fotki to można robić czymkolwiek i tego nie ma co udowadniać. A w czasach coraz lepszych pod tym względem telefonów, sprzęty takowe jak rzeczone NXy też są zagrożone. I Samsung sam to widzi wprowadzając aparaty serii Galaxy...
mrawi, czy jak zalinkuję jakieś udane zdjęcia zrobione cyfrowym kompaktem, dajmy na to w 2003 roku, to będzie znaczyło, że nie warto inwestować w nowcześniejszy sprzęt?
mrawi - Pią 23 Lis, 2012
jaad75 a Ty muślisz, że ja dlaczego zdecydowałem się na NX10? Myślisz, że przeczytane testy mnie tak do tego zachęciły? Tylko obejrzane fotki miały na to wpływ. Jakby ten aparat wypluwał badziewie to nawet bym na niego nie spojrzał. Kolegę w ten sam sposób przekonałem do canona G5. Za 3oo zł cały komplecik, a obiektyw f2. Do tej pory mi dziękuje, bo co by kupił za taką sumę, a sam się nie orientował. Fotki już przygotowane jak ktoś da hasło do linkowania to uprzejmie udostępnię. Trochę zmniejszone z ponad 6 mb do poniżej 5 mb.
hijax_pl my tu nie o tym. Rób zdjęcia czymkolwiek, powodzenia. Na początek może szczoteczką do zębów.
mrawi napisał/a: | my tu nie o tym. | A o czym?
Ja widzę, że chcesz udowodnić na siłę, że pstryki da się robić jakimkolwiek aparatem.
Ale to jest jak dogmat. Nie masz co udowadniać. Masz po prostu rację i nikt tego nie podważa. Na jakie hasło czekasz?
Pozwolę sobie sparafrazować inny wpis z innego forum (podmieniając jedynie jeden wyraz)...
Cytat: | Kolego mrawi dość już do znudzenia powtarzanych głupot na Forum, kolejne tego typu wylądują w koszu Twój udział w dyskusjach ujawnia się wyłącznie przy okazji tematów z NX10 - zastanów sie, czy to na pewno forum dla Ciebie |
mrawi - Pią 23 Lis, 2012
Nie piszę o jakimkolwiek aparacie tylko o NX10 i napomknąłem o canonie G5. I co mi możesz zarzucić? Że udzielam się w tamatach NX'ów? Przynajmniej piszę o sprzęcie którego mam na co dzień. Kup sobie to też będziesz co nie co kumał. Czyżby to cytat adajka z forum fujiklubu? Tam to się cyrki dzieją . Swoją drogą to szybko, żeś wyłuskał cytat z jakiejś zamierzchłej przeszłości. Jak to zrobiłeś? Na drugie Ci adajko?
mrawi napisał/a: | I co mi możesz zarzucić? | Powtarzanie do znudzenia głupot
Luke_S - Pią 23 Lis, 2012
Znam trzech użytkowników Samsunga. Wszyscy oni gotowi są za niego oddać życie. Skąd się bierze ten fenomen?
Luke_S napisał/a: | Skąd się bierze ten fenomen? | Samsung długo zazdrościł Applowi i szukał sposobu by stworzyć rzeszę wyznawców
mrawi - Nie 25 Lis, 2012
W Fotojokerze jest dostępny NX20. Wizjer robi bardzo pozytywne wrażenie, muszę przyznać, że znacznie lepiej w nim widać. W stosunku do NX10 jest duży postęp, choć i ten z 10'tki mi wystarcza. Ale cena...dałem sobie spokój.
Chris62 - Wto 27 Lis, 2012
Luke_S napisał/a: | Znam trzech użytkowników Samsunga. Wszyscy oni gotowi są za niego oddać życie. Skąd się bierze ten fenomen? |
Z relacji cena / jakość.
Jako klient oczekuję aby produkt spełniał te funkcje, które reklamuje producent, kosztował asdekwatnie do realnej wartości i działał bezawaryjnie.
Z tej racji, że używam NXa ponad 2 lata i tenże spełnia powyższe czego nie można powiedzieć o sprzęcie kilkukrotnie droższym od innych producentów często przewartościowanym w stosunku do tego co oferuje.
Tylko 2 lata a ile się wydarzyło.
Miałem zakupić K-5 ale koraliki szalejące lustro jakość obrazka d.. nie urywa w porównaniu do NXa i cena z jako takim szkłem kilkukrotnie wyższa.
Weźmy taką rewelację jak Fuji X100 - kompakt z niewymiennym obiektywem ałą serią wadliwych migawek i paru iinnych wad a spróbuj skrytykować
Dla mnie obrona dobrego jakościow sprzętu jest absolutnie zrozumiała, natomiast obrona produkcyjnego bubla to jesgt dopiero fenomen socjologiczny...
Posiadaczom X10 nawet orbsy nie przeszkadzały do czasu aż Fuji jednak wprowadziło wymianę matryc.
Potwierdza się jedno na forum najlepszy sprzęt to ten który sprzedajemy albo ten który właśnie my mamy
Tak czy inaczej ja nie należę do oszołomów widze zalety i wady.
Pomiędzy nimi gdzieś jest kompromis
[ Dodano: Wto 27 Lis, 2012 10:16 ]
mrawi napisał/a: | W Fotojokerze jest dostępny NX20. Wizjer robi bardzo pozytywne wrażenie, muszę przyznać, że znacznie lepiej w nim widać. W stosunku do NX10 jest duży postęp, choć i ten z 10'tki mi wystarcza. Ale cena...dałem sobie spokój. |
W mojej wsi jeszcze nie widziałem no ale pocieszając że jest na półce bo NX200 nigdy nie był.
Cena w USA już oscyluje około 2500 PLN więc wkróce i do nas dotrze a wtedy to już wchodzi w rozsądne granice.
Za rok może zrobimy upgrade
BTW na wiosnę ma wyjść wersja korpusu NX retro i ta może przesunąć NX20 w cień biorąc pod uwagę powodzenie tej stylistyki np u Fuji.
A sprawdzałeś Af i shutter lag?
jaad75 - Wto 27 Lis, 2012
Chris62 napisał/a: | Luke_S napisał/a:
Znam trzech użytkowników Samsunga. Wszyscy oni gotowi są za niego oddać życie. Skąd się bierze ten fenomen?
Z relacji cena / jakość. | Taa, za "relację cena/jakość" jesteś gotowy oddać życie?
Chris62 napisał/a: | Miałem zakupić K-5 ale koraliki szalejące lustro jakość obrazka d.. nie urywa w porównaniu do NXa | Buhahaha...
Chris62 napisał/a: | Potwierdza się jedno na forum najlepszy sprzęt to ten który sprzedajemy albo ten który właśnie my mamy | No w Twoim przypadku, to faktycznie sprawdza się w 100%...
Chris62 napisał/a: | Tak czy inaczej ja nie należę do oszołomów widze zalety i wady. |
Chris62 napisał/a: | pocieszając że jest na półce bo NX200 nigdy nie był. | Ciekawe, jakim cudem więc go tam widziałem? Chyba, że mówisz o "swojej wsi"...
Chris62 napisał/a: | Cena w USA już oscyluje około 2500 PLN więc wkróce i do nas dotrze a wtedy to już wchodzi w rozsądne granice. | W USA cena aparatów Samsunga musi być jeszcze niższa niż zazwyczaj, bo praktycznie się nie sprzedają - ciężko je zresztą kupic nawet w firmowych salonach Samsunga i praktycznie nie ma retailerów, którzy je oferują.
mrawi - Wto 27 Lis, 2012
Chris62 napisał/a: | A sprawdzałeś Af i shutter lag? | Nie miałem wiele czasu. Wstąpiłem do fotojokera by przede wszystkim sprawdzić jak wygląda ten nowy wizjer. AFem też się trochę bawiłem i jak na warunki panujące w sklepie (sztuczne oświetlenie) to NX20 z kitem poczynał sobie dość żwawo, na pewno szybciej niż NX10, to dało się od razu poczuć. Nic więcej nie sprawdzałem nawet obudowie się nie przyglądałem (czasu brakowało). Najbardziej pamiętam wrażenie po spojrzeniu pierwszy raz w wizjer, wydał się wielki i bardzo wyraźny. Któregoś dnia tam może zajdę to go dokładniej obejrzę.
jaad75 napisał/a: | Taa, za "relację cena/jakość" jesteś gotowy oddać życie? | Wręcz odwrotnie, nic nie trzeba oddawać, przy takiich korzyściach cenowych jak w NX to konsument nie dość, że będzie się cieszył z życia to mu jeszcze na te życie więcej forsy w kieszeni zostanie. jaad75 napisał/a: | Chris62 napisał/a: | Miałem zakupić K-5 ale koraliki szalejące lustro jakość obrazka d.. nie urywa w porównaniu do NXa | Buhahaha...
| Coż, rzeczywistość jest okrutna. W większości sytuacji przewaga K5'tki nie będzie widoczna, zależy kto posługuje się sprzętem i do czego go używa. Zwykły amator może nigdy nie doświadczyć lepszości K5, a upływ gotówki od razu poczuje.
jaad75 napisał/a: | Chris62 napisał/a: | Cena w USA już oscyluje około 2500 PLN więc wkróce i do nas dotrze a wtedy to już wchodzi w rozsądne granice. | W USA cena aparatów Samsunga musi być jeszcze niższa niż zazwyczaj, bo praktycznie się nie sprzedają - ciężko je zresztą kupic nawet w firmowych salonach Samsunga i praktycznie nie ma retailerów, którzy je oferują. | Spokojnie, za NX200 też krzyczeli po grubo ponad 3 tys., a teraz proszę. Z NX20 będzie tak samo. Jak NX20 w USA nie schodzą to niech je przywiozą do Polski .
komor - Wto 27 Lis, 2012
mrawi napisał/a: | Zwykły amator może nigdy nie doświadczyć lepszości K5, a upływ gotówki od razu poczuje. |
No bardzo przepraszam, ale wystarczy raz w życiu na typowym zdjęciu wycieczkowym ruszyć sobie paroma prostymi suwaczkami w Lightroomie, żeby się dowiedzieć, co się traci nie używając RAW-ów. Nie trzeba być zawodowcem, ani nawet zaawansowanym entuzjastą. A przewaga K-5 właśnie w RAW-ach drzemie, prawda?
mrawi - Wto 27 Lis, 2012
Ale w NX10 RAWy też sprawiają, że jakość się znacznie poprawia w stosunku do jpgów. Jestem bardzo praktyczny i jeśli rzeczywiście lepszość innej matrycy byłaby dla mnie warta dopłaty to już bym ją miał. Nie należę do żadnych "wyznawców samsunga", posiadam w domu sprzęt różnych firm, z tym, że właśnie starannie wybrany pod względem przydatności, wytrzymałości i ceny. 2 Lodówki-Liebherr; pralka-LG; telewizor-LG; odkurzacz-Rowenta; zelazko-Rowenta; wzmacniacz audio-NAD; odtwarzacz audio CD-HARMAN KARDON, mp3-Iriver T10. Są to wszystko cacka biorąc pod uwagę co oferują i ile kosztują.
Śmieszą mnie posty szufladkujące od razu kogoś kto popiera dany produkt jako wyznawcę danej firmy. Co zrobić, że akurat samsung zrobił fajny system bezluster.
komor - Wto 27 Lis, 2012
mrawi napisał/a: | Ale w NX10 RAWy też sprawiają, że jakość się znacznie poprawia w stosunku do jpgów |
Pewnie, tyle że w K-5 i innych implementacjach tej matrycy można robić rzeczy, których wcześniej się nie dało… Nie, żeby od razu sikał po nogach z tego powodu, sam używam Canona 50D i mi z nim całkiem dobrze ale nie można ignorować nowych faktów, pisząc:
mrawi napisał/a: | Zwykły amator może nigdy nie doświadczyć lepszości K5 |
bo równie dobrze może łatwo ich doświadczyć, nadal będąc zwykłym amatorem.
Nie wiem jak w trybie auto na JPG-ach, być może tutaj nigdy nie doświadczy różnicy.
lotofag - Wto 27 Lis, 2012
Chris62 napisał/a: |
Miałem zakupić K-5 ale koraliki szalejące lustro jakość obrazka d.. nie urywa w porównaniu do NXa |
Jeśli się nie mylę to w NX-10 siedzi jakaś wersja 14Mpix matrycy Samsunga, która już za czasów stosowania w K20D/GX-20/K-7 była przestarzała i odstawała od konkurencji.
Pewnie można ją lepiej oprogramować, ale porównanie do K-5 jest delikatnie mówiąc nie na miejscu... I nie pomoże tu żadne zaklinanie rzeczywistości.
W jednym masz IMHO rację - jak to ma być po proatu aparat-pstrykadło, to rzeczywiście nie ma się co spinać.
PS. O "szalejącym lustrze" w K-5 jeszcze nie słyszałem
mrawi napisał/a: | Wręcz odwrotnie, nic nie trzeba oddawać, przy takiich korzyściach cenowych jak w NX to konsument nie dość, że będzie się cieszył z życia to mu jeszcze na te życie więcej forsy w kieszeni zostanie. | Nie zrozumiałeś. Mowa o "oddawaniu życia" w forumowych "wojnach"...
mrawi napisał/a: | W większości sytuacji przewaga K5'tki nie będzie widoczna, zależy kto posługuje się sprzętem i do czego go używa. | W większości sytuacji będzie widoczna, jeśli aparau używa świadomy użytkownik. Z góry zakładasz, że amator jedzie na auto i JPG z puszki.
mrawi napisał/a: | Zwykły amator może nigdy nie doświadczyć lepszości K5, a upływ gotówki od razu poczuje. | Taa, zwłaszcza, że ten korpus jest teraz po prostu tani i to nie tylko jak na swoje możliwości.
komor napisał/a: | A przewaga K-5 właśnie w RAW-ach drzemie, prawda? | Oczywiście, ale akurat też w ergonomii (rolki, wizjer itd), czy choćby nawet we współpracy z lampami, chociaż ta w Pentaksie też nie jest żadną rewelacją. O systemie jako takim nie wspominam, bo to oczywiste - Samsung ma kilka szkieł, tanich i dobrych i wszystko ok, ale to, porównujac ze starymi systemami DSLR, czy nawet nowymi tworami typu MFT, wciąż dopiero zalążek systemu. Nawet jeśli bardzo dobry zalążek.
mrawi napisał/a: | Ale w NX10 RAWy też sprawiają, że jpakość się znacznie poprawia w stosunku do jpgów. | I całe szczęście, bo JPG-i są wyjątkowo fatalne, ale to nie zmienia faktu, że możliwości obróbki tych RAW-ów są daleko mniejsze niż tych z dobrych współczesnych matryc.
mrawi napisał/a: | Jestem bardzo praktyczny i jeśli rzeczywiście lepszość innej matrycy byłaby dla mnie warta dopłaty to już bym ją miał. | Lepszość innej matrycy jest oczywista i udowodniona, a Ty wciąż udowadniasz, że patrzysz wyłącznie przez pryzmat ceny, podobnie jak Kfan/Chris62, czy inni z tej sekty.
mrawi napisał/a: | Co zrobić, że akurat samsung zrobił fajny system bezluster. | Problem w tym, że wszystkie systemy są co najmniej tak samo fajne, no może poza NEX-em (bo systemem wytworu Sony bym jeszcze nie nazwał) i zabawkami typu Q, czy 1. Samsung odstaje od czołówki jeśli chodzi o obrazowanie korpusów (i IMHO dizajn, bo jak dla mnie wyglądają fatalnie), ale jest (a przynajmniej był) tańszy - Wy z tej jednej zalety robicie religię. Wystarczy poczytać Wasze argumenty - wszystkie sprowadzają się do ceny.
I tak już zupełnie na marginesie, ja w ogóle nie mam nic do firmy Samsung, czy systemu NX w szczególności - śmieszą mnie tylko zaślepieni wyznawcy o znikomej wiedzy, a już zwłaszcza tacy, którzy jeszcze przed chwilą, używając podobnie dennych argumentów zachwalali gdzie się da inny system, skutecznie psując opinię jego użytkownikom.
hijax_pl - Wto 27 Lis, 2012
Byli pentalibi, później sonoltowcy teraz czas na sektę szajsunga. Ciekawe kto następny będzie ?
hijax_pl napisał/a: | Byli pentalibi | No właśnie, przynajmniej dwóch (choć nicków jest więcej) zmieniło religię. Na tańszą...
mrawi - Wto 27 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | mrawi napisał/a: | Ale w NX10 RAWy też sprawiają, że jpakość się znacznie poprawia w stosunku do jpgów. | I całe szczęście, bo JPG-i są wyjątkowo fatalne, ale to nie zmienia faktu, że możliwości obróbki tych RAW-ów są daleko mniejsze niż tych z dobrych współczesnych matryc. | Fatalne? . Prawie wszystkie zdjęcia robię w jpgach, bo mi ta fatalna jakość w zupełności wystarcza i się podoba. Można to porównać do procesorów komputerowych. Są takie po 200 zł i takie po 1500 zł, te droższe są szybsze i wydajniejsze, ale większość osób kupuje tańsze, bo wydajniejszych nie potrzebują, bo nie grają w najnowsze gry, które tylko po to powstają, by była potrzeba kupowania wydajniejszego sprzętu. 99% procent programów będzie hulało na tych za 200 zł. Tak samo to się tyczy matryc, większość zdjęć będzie "hulało" na matrycach pokroju tej z NX10.
hijax_pl napisał/a: | Byli pentalibi, później sonoltowcy teraz czas na sektę szajsunga. Ciekawe kto następny będzie ? | Świetny towar sam się obroni, nawet reklamy mu nie potrzeba hehe. Fuji już rozdaje aparaty za pół darmo (kup aparat z serii f,s,x, a dostaniesz drugi za 99 zl) tak ma dużo chętnych . Szczerze mówiąc samsung tworząc NX5,10..itd stworzył aparaty idealne dla zwykłych amatorów za grosze. Jak mi ktoś próbuje wmawiać, że kup Pan lepszy sprzęt, wydaj dwa lub trzy razy więcej bo matryca lepsza to ja mu daję pstryczka w ucho i mówię w tył zwrot i dowidzenia. Ja swojego NX10 wtedy zmienię jak mi się on rozleci i nie będzie działał. Jakież to dla firmy niekorzystne ekonomicznie . Na szczęście samsung na foto nie opiera swojego być lub nie być jak to niektórzy i dlatego może obdarować swoich klientów hojnie za symboliczną cenę, bo go na to stać jak widać. Na dodatek zdobywa szacunek klientów, bo czują, że nie są robieni w balona i wysysani z kasy do cna. I to chyba cała tajemnica. Wielu to drażni, ale nic na to nie mogą poradzić.
lotofag - Sro 28 Lis, 2012
To zobacz ile kosztują nowe wypusty Samsunga
Na pewno jego celem jest "obdarować swoich klientów hojnie za symboliczną cenę, bo go na to stać jak widać" To jest biznes czy towarzystwo dobroczynności?
Dumping może być szkodliwy na dłuższą metę nawet dla bardzo dużej firmy...
moronica - Sro 28 Lis, 2012
moze powinni zmienic nazwe z Samsung Electronics Co. na Samsung Electronics NPO
mrawi - Sro 28 Lis, 2012
NX10 też kiedyś był wypustem, NX200 już około 1000 zł potaniał. Czekam na kolejne obniżki .
To ja poczekam aż będą dopłacać - w końcu taka hojna firma i ją na to stać
jaad chyba ma rację, że głównym arbumentem póki co jest niska cena pierwszych produktów. Jak to się skończy, to się zacznie biadolenie.
jaad75 - Sro 28 Lis, 2012
mrawi napisał/a: | Jak mi ktoś próbuje wmawiać, że kup Pan lepszy sprzęt, wydaj dwa lub trzy razy więcej bo matryca lepsza to ja mu daję pstryczka w ucho i mówię w tył zwrot i dowidzenia. | Już kilka razy potwierdziłeś, że nie zależy Ci na możliwie najlepszej jakości obrazowania, tylko na niskiej cenie, czyli idealnie wpasowałeś się w dogmaty zakonu...
[ Dodano: Sro 28 Lis, 2012 00:11 ]
mrawi napisał/a: | Fatalne? . Prawie wszystkie zdjęcia robię w jpgach, bo mi ta fatalna jakość w zupełności wystarcza i się podoba. | O i kolejny dowód...
[ Dodano: Sro 28 Lis, 2012 00:15 ]
lotofag napisał/a: | To ja poczekam aż będą dopłacać - w końcu taka hojna firma i ją na to stać | O, ja też wtedy wezmę - zrobię sobie (brzydki) przycisk do papieru...
lotofag napisał/a: | Jak to się skończy, to się zacznie biadolenie. | Już się zaczęło, tylko jeszcze nie wierzą i myślą, że to co widzą, to "pomyłka" ich ukochanej firmy...
mrawi - Sro 28 Lis, 2012
Jeśli NX'y będą po 3 tyś to ich po prostu nie kupię i będę szukał kolejnego modelu (nie szybko to nastąpi ) do, powiedzmy 1800 zł, który będzie spełniał moje oczekiwania, a więc, matryca APS-C, korpus wyposażony w conajmniej tyle przycisków co NX10, wizjer, możliwość zakupu tanich bardzo dobrych szkieł, mocna zwarta obudowa. No czegóż więcej chcieć? Jeśli masz na oku podobny aparat to proszę podaj jego nazwę, a z pewnością rozważę możliwość jego kupna w przyszłości .
Czyli jednak wszytko sprowadza się do kasy. NX nie jest dla Ciebie dobry jako system, ale jako tani system. A że ceny potrafią się zmieniać...
mrawi - Sro 28 Lis, 2012
Koszty to decydujący element. Jakby tak nie było to już pobiegł bym po NX20. Jednak, gdyby NX10 mi nie odpowiadał to też bym go nie kupił. A, zę wszystko co chciałem mieć w aparacie zostało spełnione to go nabyłem. Proste jak drut.
jaad75 - Sro 28 Lis, 2012
mrawi napisał/a: | Koszty to decydujący element. | Dla Ciebie i innych "rycerzy NX"...
mrawi - Czw 29 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | mrawi napisał/a: | Koszty to decydujący element. | Dla Ciebie i innych "rycerzy NX"... | Jeśli chodzi o to, że chwalę dobry produkt to mogę być nawet rycerzem, ułanem czy jak tam wolisz. Trzeba chwalić dobre produkty by ludzie je kupowali, a nie jakieś niedoróbki. Jeśli dobre rzeczy będą się lepiej sprzedawały niż te gorsze to w konsekwencji w przyszłości będzie więcej tych dobrych. Więc ja bezinteresownie tego nie robię. Jak będę zmieniał aparat to chcę mieć wybór z pośród jak największej liczby dobrych modeli, a nie półproduktów.
hijax_pl - Czw 29 Lis, 2012
Bezlusterkowce APS-C to.. półprodukty
mrawi - Czw 29 Lis, 2012
Mało jest modeli, które są wyposażone na stałe w wizjer, posiadają odpowiednią ilość przycisków, pokręteł i posiadają matrycę APS-C. Zwracam uwagę tylko na takie właśnie.
Dla mnie montowanie w bezlusterkowcu - czyli aparacie o zredukowanej odległości bagnetowej a dzięki temu małym) matrycy wielkości APS-C jest ergonomiczną pomyłką...
mrawi - Czw 29 Lis, 2012
A czemusz to? W kilku modelach to się świetnie sprawdza. A co powiesz o RX1?
RX1 nie jest bezlusterkowcem o ile mi dobrze wiadomo
A czemuż? A temuż, że montowanie szkieł o ogniskowej kilka razy większej od odległości bagnetowej powoduje, że zestaw taki robi się ergonomicznym potworkiem. Zgadzam się na bezlusterkowca z naleśnikiem, ale w tym przypadku ogniskowa nie przekroczy - powiedzmy - 30mm. Jaki w takim razie jest zysk z posiadania dużej matrycy? Żaden. To tylko problem dla konstruktorów...
Bezlusterkowiec byłby dla mnie ok, gdyby mały korpus z naleśnikiem dawał mi ekwiwalent małoobrazkowy tak do 105/1.8 (chodzi mi o perspektywę i GO). Ale nie jest to fizycznie możliwe...
mrawi - Czw 29 Lis, 2012
RX1 nie jest, pomyliło mi się. Co do bezlusterkowców to dla mnie są idealnym rozwiązaniem. Jak chcę to mam aparat wielkości kompakta z bardzo jasnym obiektywem i matrycą APS-C, gdy podczepię np 50-200 aparat zamienia się pod względem wielkości w hybrydę, ale oferuje znacznie lepszą jakość przy tych dłuższych ogniskowych. Lubię mieć możliwość manewru. Podobnie można by to uzyskać lustrzankami, ale jednak bezlustro jest mniejszy, a zwłaszcza cieńszy i lżejszy, nie ma FF i BF, łatwiej jest przedmuchać matrycę, bo nie ma lustra ...i ta niska cena .
Chris62 - Czw 29 Lis, 2012
hijax_pl napisał/a: | Zgadzam się na bezlusterkowca z naleśnikiem, ale w tym przypadku ogniskowa nie przekroczy - powiedzmy - 30mm. Jaki w takim razie jest zysk z posiadania dużej matrycy? Żaden. ... |
Żaden? Dla mnie owszem jest np taki:
dcs - Czw 29 Lis, 2012
hijax_pl,
A ile jest sto-piątek f/1.8 na FF ?
/o naleśniki nawet nie pytam/
Możesz zakupić Hexanona 60mm f/1.2.
dcs napisał/a: | A ile jest sto-piątek f/1.8 na FF ? | Typo.. Może być 2/8
dcs - Czw 29 Lis, 2012
to by się znalazło, ale nie naleśnik.
Chyba żeby zrobili Diffractive Optics /tak w ogóle to chyba Nikon pierwszy wprowadził do produkcji/ - Phase Fresnel w TC-E3PF http://nikonasia-en.custh...lens-technology
jednak nie-pierwszy DO -2001, PF -2004.
dcs napisał/a: | to by się znalazło, ale nie naleśnik. | Ano właśnie. A ja nie jestem zwolennikiem lufy przykręconej do korpusu wielkości paczki papierosów...
dcs - Czw 29 Lis, 2012
hijax_pl,
Mam naleśnikowatą 250/4 do Pentaksa Q.
Chris62 - Czw 06 Gru, 2012
Sampelki z NX20 + nowy zoo 12-24 w konfrontacji z naleśnikiem 16/2,4:
http://erphotoreview.com/.../?p=3124&page=2
cube007 - Czw 06 Gru, 2012
Widze, ze jak ktos faktycznie chce miec 12-24, to musi kombinowac z wolarkami, bo korekcji w puszce (ktora dodaje 2mm) nie mozna wylaczyc...
No, ale jest tanio
krzys13k - Czw 06 Gru, 2012
cube007 napisał/a: | Widze, ze jak ktos faktycznie chce miec 12-24, to musi kombinowac z wolarkami, bo korekcji w puszce (ktora dodaje 2mm) nie mozna wylaczyc...
No, ale jest tanio |
Strasznie mi się nie podoba ten trend software'owego prostowania obrazka. No ale jak już muszą tak robić, to niech chociaż podają ogniskową odpowiadającą kątowi widzenia po wyprostowaniu.
jaad75 - Czw 06 Gru, 2012
cube007 napisał/a: | jak ktos faktycznie chce miec 12-24, to musi kombinowac z wolarkami, bo korekcji w puszce (ktora dodaje 2mm) nie mozna wylaczyc... | Hmm, nie wiem jak w tym wypadku, ale zazwyczaj nieskorygowane optycznie szkła są trochę szersze, tak by po korekcji w puszce dawały oczekiwany kąt widzenia...
cube007 - Czw 06 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | Hmm, nie wiem jak w tym wypadku, ale zazwyczaj nieskorygowane optycznie szkła są trochę szersze, tak by po korekcji w puszce dawały oczekiwany kąt widzenia... | Zazwyczaj tak, ale Samsung ma inne zwyczaje.
krzys13k napisał/a: | Strasznie mi się nie podoba ten trend software'owego prostowania obrazka. | Zapewne programista jest tanszy niz optyk
hijax_pl - Czw 06 Gru, 2012
cube007 napisał/a: | Zapewne programista jest tanszy niz optyk | Tyle, że co szkło zepsuje to się wyprostuje, ale ostrości prostowanie nie uratuje
Chris62 - Pią 07 Gru, 2012
cube007 napisał/a: | Widze, ze jak ktos faktycznie chce miec 12-24, to musi kombinowac z wolarkami, bo korekcji w puszce (ktora dodaje 2mm) nie mozna wylaczyc...
No, ale jest tanio |
Zawsze możesz brnąć w drogo i też mieć korekcje programowe
Ja tam nie widze aby te 2-3 razy droższe szkła dawały tu jakieś odczuwalne zyski.
Jeszcze tylko jaśniejsze tele i 2 zoomy F2,8 1(6-50 itp) są potrzebne do tego systemu.
Na wiosnę puszeczka retro i będzie fajnie.
BTW.
Rzeczywista ogniskowa 16/2,4z RAW to ok. 15 mmm.
Dla mie mogliby a nawet powinni podać nawet tyle bo krzywizny przy szerokim kącie są rzeczą normalną i wymagany stopień ich wyprostowania zależy do fotografa.
Czy rybiie oko też będziecie prostować?
Weźmy taki obiektyw 100 mm.
Posiadacz Nokona DX ma ekwiwalent 150 mm - posiadacz Canona 160 mm - pytanie jest takie dlaczego kupujący APS-C Canona z góry zgadza się na zawężony kąt widzenia?
Co do 12-24 nie wiem ale wkrótce będzie wiadomo jak nam redakcja zrobi teścik
krzys13k - Pią 07 Gru, 2012
Chris62 napisał/a: | Ja tam nie widze aby te 2-3 razy droższe szkła dawały tu jakieś odczuwalne zyski. |
Ja tam wiem, że gdyby Samsung wypuścił nawet denko od słoika w ładnej obudowie to byś to chwalił.
mrawi - Pią 07 Gru, 2012
Co tu dużo pisać. System NX daje amatorom wiele możliwości przy najniższej cenie i niezawodności co ostatnio staje się nie tak oczywiste jak powinno być wśród niektórych aparatów innych firm,..hehe. Inne systemy (systemiki) przy znacznie większych kosztach oferują mniej i o wiele mniej (zależy od systemu). Na domiar NX się cały czas rozrasta i coraz to nowe aparaty, obiektywy pokazują się na horyzoncie. Aż miło popatrzyć. 12-24 mm nie jest dla mnie, bo już mam tyle obiektywów, że więcej nie potrzebuję, ale jak bym się pozbył 18-55 (bardzo szkoda bo ostry) to ten dobrze by się w komponował w mój zestaw. Przedziału 30-55 mm przy takim f prawie nie używam. Niektórzy już sobie włosy z głowy rwą i biadolą nad zakresem ogniskowych w 12-24 mm, a przecież jeszcze testu nie było . Pewnie jak by był dwa razy droższy to nie było by problemu . No, ale cóż, każdy sam sobie system wybierał i ma co chciał. Pretensja może być tylko do siebie.
hijax_pl - Pią 07 Gru, 2012
Chris62 napisał/a: | Czy rybiie oko też będziecie prostować? | Jeśli ktoś zrobi "takie szkło " z wiernokątnym odwzorowaniem obrazu - to tak Chris62 napisał/a: | pytanie jest takie dlaczego kupujący APS-C Canona z góry zgadza się na zawężony kąt widzenia? | Aaaa.. to już rozumiem, dlaczego "nikt" nie kupuje puszek Sigmy mrawi napisał/a: | No, ale cóż, każdy sam sobie system wybierał i ma co chciał. | Jak tylko Samsung zaoferuje lepszą jakość wykonania, szybki AF (naprawdę szybki) i porządny wizjer (klasy min A99) to - też sobie sprawię NXa... czemu nie?
mrawi - Pią 07 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a: | Jak tylko Samsung zaoferuje lepszą jakość wykonania... | A po co jeszcze lepszą? Skoro nic nie szwankuje to lepiej tego nie poprawiać . Przyciski się nie wycierają i działają jak powinny, korpus jest twardy, wytrzymały, nie ugina się w żadnym miejscu po ściśnięciu, nie ma luzów, wszystko spasowane idealnie, palce nie ślizgają po obudowie (odpowiednia chropowatość). Koledze aparat po upadku na twardą podłogę i wyrwaniu się obiektywu (złamany bagnet obiektywu i jego wymiana) aparat nadal działa jak nowy. Pokaż mi lepiej wykonanego bezlusterkowca. A, że czerń obudowy nie odpowiada i za mało się błyszczy to już prywatne preferencje. Zawsze sobie mozna maznąć jakimś błyszczykiem lub nawet pomalować w ciapki. Co do wizjera to w NX20 już by Cię zadowolił.
No nie wiem. Mnie wykonanie tych korpusów nie przekonuje. mrawi napisał/a: | Co do wizjera to w NX20 już by Cię zadowolił. | Patrzyłem weń - nie zadowolił.
hijax_pl napisał/a: | Jak tylko Samsung zaoferuje lepszą jakość wykonania, szybki AF (naprawdę szybki) i porządny wizjer (klasy min A99) to - też sobie sprawię NXa... czemu nie? |
Niby jaką tą jakość? Taką jak np. Fuji z psującymi się migawkoprzysłonami w aparacie ponad 2 krotniee droższym czy matrycami generującymi Orbsy czy może artefakty?
http://diglloyd.com/blog/...-artifacts.html
A może taką jak Olympus, któremu pęka obudowa ekranika?
A może jakość Pentaxa z kłapiącym lustrem bez powodu, albo "uszkodzonymi szkłami" do testów?
A może jakość Nikona z zakurzonymi matrycami lub mylącym się AF?
Nie dziękuję JA tam wolę swoje tanie badziewie.
Przynajmniej działa.
Naprawdę szybki AF? A który CSC z matrycą APS-C taki ma?
A który ma celniejszy?
BTW na 12-24 AF przyspieszył - dlaczego?
A co do rzekomego chwalenia to podlinkowałem obrazki - jaki jest koń każdy widzi!
Dla mnie są dobre jak na bezlusterkowca a za taka cenę świetne.
Każdy ma prawo do własnej oceny/opinii ja nikomu nie narzucam jedynie słusznej drogi.
Owszem idealnie jeszcze nie jest ale idzie w dobrym kierunku.
Ciekawie też zapowiada się nowy 45/1,8
jaad75 - Pią 07 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a: | Aaaa.. to już rozumiem, dlaczego "nikt" nie kupuje puszek Sigmy | Sigma przeszła już na crop 1.5.
mrawi napisał/a: | System NX daje amatorom wiele możliwości przy najniższej cenie i niezawodności co ostatnio staje się nie tak oczywiste jak powinno być wśród niektórych aparatów innych firm,..hehe. Inne systemy (systemiki) przy znacznie większych kosztach oferują mniej i o wiele mniej (zależy od systemu). Na domiar NX się cały czas rozrasta i coraz to nowe aparaty, obiektywy pokazują się na horyzoncie. Aż miło popatrzyć. |
mrawi napisał/a: | Przyciski się nie wycierają i działają jak powinny, korpus jest twardy, wytrzymały, nie ugina się w żadnym miejscu po ściśnięciu, nie ma luzów, wszystko spasowane idealnie, palce nie ślizgają po obudowie (odpowiednia chropowatość). | Jak bym słyszał Polską Kronikę Filmową z lat 50-tych... Aż dziw bierze, że Samsung jeszcze Cię nie zatrudnił w dziale propagandy...
Chris62 napisał/a: | Każdy ma prawo do własnej oceny/opinii ja nikomu nie narzucam jedynie słusznej drogi. | Otóż to. mając porównanie do wielu produktów z innych systemów nadal obstaję przy swoim, że z jakością wykonania w puszkach NX jest... kiepsko.
I nie myl jakości wykonania z kontrolą jakości
cube007 - Pią 07 Gru, 2012
Chris62 napisał/a: | Rzeczywista ogniskowa 16/2,4z RAW to ok. 15 mmm.
Dla mie mogliby a nawet powinni podać nawet tyle bo krzywizny przy szerokim kącie są rzeczą normalną i wymagany stopień ich wyprostowania zależy do fotografa.
| No i co z tego, skoro korekcji nie mozna wylaczyc i zeby miec te 16mm ktore deklaruje producent, trzeba kombinowac z wolarkami? No, ale to nie przeszkadza "jotpegowcom" majaczyc o ekwiwalencie 24mm
Wazne, ze jest tanio, a skoro tanio to producent moze sciemniac nawet bardziej niz teraz
Wojmistrz - Pią 07 Gru, 2012
Niby jaką tą jakość? Taką jak np. Fuji z psującymi się migawkoprzysłonami w aparacie ponad 2 krotniee droższym czy matrycami generującymi Orbsy czy może artefakty?
http://diglloyd.com/blog/...-artifacts.html
A może taką jak Olympus, któremu pęka obudowa ekranika?
A może jakość Pentaxa z kłapiącym lustrem bez powodu, albo "uszkodzonymi szkłami" do testów?
A może jakość Nikona z zakurzonymi matrycami lub mylącym się AF?
Nie dziękuję JA tam wolę swoje tanie badziewie.
Przynajmniej działa.
|
No cóż, pozostaje Canon
mrawi - Pią 07 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a: | No nie wiem. Mnie wykonanie tych korpusów nie przekonuje. mrawi napisał/a: | Co do wizjera to w NX20 już by Cię zadowolił. | Patrzyłem weń - nie zadowolił. | Po prostu wymagający klient. I bardzo dobrze, następne modele niech będą jeszcze lepsze. Tylko na to czekam. jaad75 napisał/a: | mrawi napisał/a: | Przyciski się nie wycierają i działają jak powinny, korpus jest twardy, wytrzymały, nie ugina się w żadnym miejscu po ściśnięciu, nie ma luzów, wszystko spasowane idealnie, palce nie ślizgają po obudowie (odpowiednia chropowatość). | Jak bym słyszał Polską Kronikę Filmową z lat 50-tych... Aż dziw bierze, że Samsung jeszcze Cię nie zatrudnił w dziale propagandy... | To nie propaganda tylko fakty. Mogę pokazać Ci zdjęcie mojego dwuletniego NX10 i ciekaw jestem czy odróżniłbyś go od nieużywanego egzemplarza. Dodam jeszcze, że wizjerek czyściutki i żadnych pyłków. A, jeśli Samsung zaprosiłby mnie na rozmowę rekrutacyjną to na pewno skorzystam . hijax_pl napisał/a: | Otóż to. mając porównanie do wielu produktów z innych systemów nadal obstaję przy swoim, że z jakością wykonania w puszkach NX jest... kiepsko. | Konkrety proszę, konkrety. Jeśli na taką ocenę ma wpływ stan ducha i ogólne samopoczucie oceniającego to wiadomo, proponowałbym zestaw witamin.
mrawi napisał/a: | Mogę pokazać Ci zdjęcie mojego dwuletniego NX10 i ciekaw jestem czy odróżniłbyś go od nieużywanego egzemplarza. | Mogę Ci pokazać zdjęcie mojego 6-letniego K10D (też z plastiku), albo 12-letniego F100... O starszych sprzętach nie będę nawet wspominał, bo to inne czasy, inna jakość...
mrawi napisał/a: | A, jeśli Samsung zaprosiłby mnie na rozmowę rekrutacyjną to na pewno skorzystam . | Tylko nie zapomnij wygłaszać tych tekstów charakterystycznym głosem...
mrawi - Pią 07 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | Mogę Ci pokazać zdjęcie mojego 6-letniego K10D (też z plastiku), albo 12-letniego F100... O starszych sprzętach nie będę nawet wspominał, bo to inne czasy, inna jakość... | I bardzo dobrze. A czy ja twierdzę, że K10D lub F100 mają kiepskie wykonanie?
jaad75 napisał/a: | mrawi napisał/a: | A, jeśli Samsung zaprosiłby mnie na rozmowę rekrutacyjną to na pewno skorzystam . | Tylko nie zapomnij wygłaszać tych tekstów charakterystycznym głosem... | Charakterystycznym głosem? Jeśli już to należało dodać charakterystycznym dla kogo.
mrawi napisał/a: | Jeśli już to należało dodać charakterystycznym dla kogo. | Charakterystycznym dla lektorów czytających Polskie Kroniki Filmowe, oczywiście...
mrawi napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Otóż to. mając porównanie do wielu produktów z innych systemów nadal obstaję przy swoim, że z jakością wykonania w puszkach NX jest... kiepsko. | Konkrety proszę, konkrety. Jeśli na taką ocenę ma wpływ stan ducha i ogólne samopoczucie oceniającego to wiadomo, proponowałbym zestaw witamin. |
Samsung ci za to płaci?
Tak na serio, to ja też miałem kilka Samsungów w rękach i mam mizerne zaufanie do ich sprzętu jeśli chodzi o obudowy. Kilkukrotnie nawet myślałem o zakupie, przy różnych okazjach, ale przy bezpośrednim kontakcie rezygnowałem. Optycznie nie mam się czego czepiać, ale oprócz kompaktów do których mam coraz większe zaufanie, to nie wiem co musiało by się stać, żebym jednak kupił Samsunga z wymienną optyką. Może i są coraz lepsze, ale przekonamy się o tym w najbliższych kilku latach.
cube007 napisał/a: | ]No i co z tego, skoro korekcji nie mozna wylaczyc i zeby miec te 16mm ktore deklaruje producent, trzeba kombinowac z wolarkami? No, ale to nie przeszkadza "jotpegowcom" majaczyc o ekwiwalencie 24mm
Wazne, ze jest tanio, a skoro tanio to producent moze sciemniac nawet bardziej niz teraz |
Nie wiem o co kaman - ja tam korekcję mam wyłączoną i korzystam z natywnej ogniskowej.
Z wołarkami się nie kombinuje tylko używa tej która jest njwygodniejsza i daje najlepsz efety.
BTW muszę obadać C1 Pro bo wielu go chwali i ceni wyżej niż AL4.x.
[ Dodano: Pią 07 Gru, 2012 15:58 ]
Wojmistrz napisał/a: |
Tak na serio, to ja też miałem kilka Samsungów w rękach i mam mizerne zaufanie do ich sprzętu jeśli chodzi o obudowy. |
A co miałes w rrękach WB700?
Weź do ręki np NX200/210 albo EX1/2 i opisz wrażenia.
Bo wiesz też miałem w rekach parę Nikonów i Canonów, fuji i mam mizerne zaufanie do ich sprzetu jeżeli chodzi o obudowy...
Wspomnijmy urywające się pokrętła w S9500/9600 odklejajace gumy itp.
To są konkretne fakty a nie" mizerne zaufanie"...
mrawi - Pią 07 Gru, 2012
Szkoda, że nie płaci, bo połączyłbym przyjemne z pożytecznym. I znów "miałem kilka samsungów", ale jakich samsungów? Sprzęt fotograficzny, kuchenny czy AGD?
"nie wiem co musiało by się stać, żebym jednak kupił Samsunga z wymienną optyką. Może i są coraz lepsze, ale przekonamy się o tym w najbliższych kilku latach"W przypadku bezlusterkowców to poczynając od pierwszych modeli NX5, NX10 już jest dobrze, a im nowsze modele to jest coraz lepiej, a wiadomo, że w tych czasach nie jest to regułą.
krzys13k - Pią 07 Gru, 2012
Na podstawie tego co piszą mrawi i Chris62 stwierdzam, że Samsung NX to system doskonały. Aparaty są wykonane z niesamowitego plastiku przewyższającego wytrzymałością metalowe, profesjonalne lustrzanki. Plastik ten jest odporny na zarysowania i nawet po wielu latach nie da się odróżnić używanego sprzętu od nowego. Ich wizjery, posiadają niesamowitą technologię samoczyszczenia się z kurzu. Żegnajcie paprochy!
Zawodowcy ze swoimi Canonami i Nikonami z poobijanym lakierem z zazdrością spoglądają na nienaruszone i błyszczące Samsungi.
Wybór obiektywów jest tak szeroki, że nie brakuje absolutnie żadnej ogniskowej, żadnego światła, a i tak cały czas producent wypuszcza nowe modele.
Matryca w Samsungu NX radzi sobie doskonale z każdą sceną, nawet najtrudniejszą, pod względem dynamiki pozostawia w tyle nawet ludzkie oko, nie wspominając już o marnych matrycach innych firm.
W dodatku sprzęt ten, mimo że prześcigający konkurencyjne system o całe lata świetlne, jest tani i dostępny dla każdego.
Przeczuwam koniec innych, drogich, fatalnie wykonanych bezlusterkowców. Za niedługo na rynku pozostanie tylko Samsung, spychając w cień inne systemy, tfu!, systemiki, których użytkownikami pozostaną jedynie snobistyczni ignoranci wydający duże pieniądze za słaby sprzęt.
mrawi napisał/a: | Szkoda, że nie płaci, bo połączyłbym przyjemne z pożytecznym. |
No właśnie
Swoja drogą posiadacze sprzętu wysokiej jakości i klasy z obudowami z tytanu nizniszczlnym o super jakości (wątpliwej) wykazują się zadziwiającą dbałością o dyskredytowanie Samsunga gdzie się da.
Ja nie używam np Nikona to i nie wchodze do wątków o Nikonie i nie piszę, że ma kiepski wizjer np w przypadku D3000/3100/3200 i o Canonie 1000D, ze to wydmuszka itp itd.
Piszesz ludziom że to i to jest fajne to i to badziewne to jest tanie i dobre to jeszcze Ci się oberwie- hmmm...
Sami bogaci z nadmiarem gotówki i to w kryzysie - no po prostu szok.
Kupta se co chceta - Wasza kasa możecie sobie nawet 100 tys PLN na sprżet wydać.
Dajcie tylko ludziom zainteresowanym tym sprzętem z takich czy innych pobudek po prostu wymienić wiedzę i opinie.
Miłego weekendu.
krzys13k, rozwaliłeś mnie na całego właśnie podnoszę się z podłogi
mrawi - Pią 07 Gru, 2012
krzys13k, popadasz w skrajności. Teraz 'wypośrodkuj" swoje tezy i masz prawdę objawioną. Nikt nie pisał, że plastik przewyższa metal, przynajmniej ja nie pisałem. W wizjerze nie mam paprochów to fakt. "Zawodowcy ze swoimi Canonami i Nikonami z poobijanym lakierem z zazdrością spoglądają na nienaruszone i błyszczące Samsungi. " - nic takiego nie pisałem. Czytając dalej to co napisałeś stwierdzam, że wyciągasz przedziwne wnioski.
"Na podstawie tego co piszą mrawi i Chris62 stwierdzam"-i tu jest pies pogrzebany. Ty to tylko stwierdzasz choć nie pokrywa się to z tym o czym pisaliśmy z Chris62.
krzys13k napisał/a: | Ich wizjery, posiadają niesamowitą technologię samoczyszczenia się z kurzu. Żegnajcie paprochy!
|
Widziałeś paprochy w wizjerze elektronicznym?
Ja tylko twierdzę że dla mnie to wystarczający sprzęt i każdy ma własny pułap i kryteria wymagań.
Masz testy linki sklepy gdzie można porównać - polecam porównanie bezpośrednie bo to bardzo dobra opcja!!!
Przy zakupie NX10 robiłem sobie własne porównanie do sprzętu w zbliżonym przedziale cenowym i o podobnych możliwości technicznych w oparciu o własne kryteria.
Moim kryteriom odpowiada a Twoim nie musi. Nie to nie jest sprzęt idealny dla jasności - nie ma takiego!!!
Życie to kompromisy
Linkuję sample z nowego atrakcyjnego obiektywu i co? ani jednego merytorycznego komentarza co do jakości optyki a za to wybrzydzanie na Samsunga jako takiego - to nie jest poziom dyskusji jaki lubię.
Chcecie negatywnego pisania o Samsungu?
OK przyznaję! Tak Samsung robi buble - nawet eco bubble i to we Wronkach
Swoja drogą posiadacze sprzętu wysokiej jakości i klasy z obudowami z tytanu nizniszczlnym o super jakości (wątpliwej) wykazują się zadziwiającą dbałością o dyskredytowanie Samsunga gdzie się da.
Ja nie używam np Nikona to i nie wchodze do wątków o Nikonie i nie piszę, że ma kiepski wizjer np w przypadku D3000/3100/3200 i o Canonie 1000D, ze to wydmuszka itp itd.
Piszesz ludziom że to i to jest fajne to i to badziewne to jest tanie i dobre to jeszcze Ci się oberwie- hmmm...
Sami bogaci z nadmiarem gotówki i to w kryzysie - no po prostu szok.
Kupta se co chceta - Wasza kasa możecie sobie nawet 100 tys PLN na sprżet wydać.
Dajcie tylko ludziom zainteresowanym tym sprzętem z takich czy innych pobudek po prostu wymienić wiedzę i opinie.
Miłego weekendu. |
I dobrze. Każdy sprzęt na rynku celuje w swojego klienta. Po prostu Samsung celuje w dość mocno już zajęty rynek gdzie pozostają przyzwyczajenia i zaufanie. Tak jak ja pomimo wielu frustracji nie wyjdę z Canona bo dla puszki tego nie zmienię, a szkieł mi żal, tak gdybym dziś zaczynał zabawę z fotografią, miał mało pieniędzy i brakowało by mi wiedzy, to możliwe, że kupiłbym jakiegoś NX'a.
mrawi - Pią 07 Gru, 2012
Chris62 napisał/a: | krzys13k napisał/a: | Ich wizjery, posiadają niesamowitą technologię samoczyszczenia się z kurzu. Żegnajcie paprochy!
|
Widziałeś paprochy w wizjerze elektronicznym? | Sam aż się uśmiałem, krzys13k w pogoni za jak najszybszą ripostą dał się wpędzić w maliny. A, że kurzu nie ma to fakt , sam o tym nie pomyślałem, że tam nie może być kurzu.
Wojmistrz napisał/a: | gdybym dziś zaczynał zabawę z fotografią, miał mało pieniędzy i brakowało by mi wiedzy, to możliwe, że kupiłbym jakiegoś NX'a. | A gdybyś miał wiedzę to na co byś się teraz zdecydował?
I dobrze. Każdy sprzęt na rynku celuje w swojego klienta. Po prostu Samsung celuje w dość mocno już zajęty rynek gdzie pozostają przyzwyczajenia i zaufanie. . |
Samsung jako pierwszy wprowadził bezlusterkowce APS-C na rynek.
który owszem "zajął się" owszem dzięki Sony.
Niedawno dołączyło Fuji, Pentax i Canon M (miejmy nadzieję, że się rozwinie).
Co do Sony to cóz takiego mają kilkanaście wersji NEXa3? A po co mi tyle wersji jednej mydelniczki?
Wystarczą 3 linie tania średnia i droga plus wybó optyki. Sony do mnie nie trafia wsensie jako całość
.Sama dobra matryca to stanowczo za mało. powtarzam dla mnie
Co do wiedzy to też nie masz racji.
Wybrałem go świadomie porzuciłem Pentaxa z pewnych względów.
Po prostu mini lustrzanka leży mi bardziej niz duża lustrzanka - często zabieram NX10 ze stałką do kieszeni czego nie dałaby mi żadna lustrzanka.
Do moich zastosowań nie przydadzą sie cechy profesjonalnego sprzętu.
Cenię sobie małe gabaryty, pewny AF i jako taką jakość obrazka oraz kontrolę GO zwłaszcza po stosunkowo niskich kosztach a zainteresowania mam różnorakie - krajobraz, architektura portret, wakacyjne pstryki, reporterka koncerty, przyroda w zasadzie wszystko oprócz ekstremalnego macro (w stylu włosy pod pachami mrówki) więc i szkieł potrzebuję dużo (dlatego nie zdecydowałem się na drogie m4/3).
Czasem robię zdjęcia planowane a czasem z przypadku. To drugie jest możliwe jeśli masz aparat przy sobie - owszem jest rozwiązanie mały kompakt ale wtedy nie ma kontroli GO.
Z kolei taki kompakt jka np Fuji X100 ma niewymienną optykę więc zakres jego zastosowań spada mocno.
Nie polecę go osobom używającym systemów błyskowych -osobiście rzadko używam flasha wbudowanego np do doświetlenia i na tym koniec, no ale bądźmy poważni to wciąż jest amatorski sprzęt z założenia czego byś chciał żeby był dla profi?
Od Pro to masz Fuji
Ja w momencie zakupu miałem do wyboru albo zestaw NX10+kit +30/f2 albo nieco drożej dokładnie 500 PLN drożej Panasonic G2 z kitem.
Po 2 latach nie żałuję ówczesnego wyboru.
A nawet jeśli dziś kupiłbym sobie lustzrankę np Canona (BTW za analogowej ery miałem AV-1 - pamiętasz takie cuś?) to taki korpusik z naleśniczkiem dobrze mieć jako buckup bo w końcu sama stałka adekwatnej klasy do lustrzanki kosztuje więcej
Cytat: | A gdybyś miał wiedzę to na co byś się teraz zdecydował? |
Kupił bym lustrzankę Pentaxa jeśli miałbym kasę lub jak najuniwersalniejszego kompakciora najlepiej w matrycą 2/3".
Cytat: | Samsung jako pierwszy wprowadził bezlusterkowce APS-C na rynek.
który owszem "zajął się" owszem dzięki Sony.
Niedawno dołączyło Fuji, Pentax i Canon M (miejmy nadzieję, że się rozwinie).
Co do Sony to cóz takiego mają kilkanaście wersji NEXa3? A po co mi tyle wersji jednej mydelniczki?
Wystarczą 3 linie tania średnia i droga plus wybó optyki. Sony do mnie nie trafia wsensie jako całość
.Sama dobra matryca to stanowczo za mało. powtarzam dla mnie
Co do wiedzy to też nie masz racji.
Wybrałem go świadomie porzuciłem Pentaxa z pewnych względów.
Po prostu mini lustrzanka leży mi bardziej niz duża lustrzanka - często zabieram NX10 ze stałką do kieszeni czego nie dałaby mi żadna lustrzanka.
Do moich zastosowań nie przydadzą sie cechy profesjonalnego sprzętu.
Cenię sobie małe gabaryty, pewny AF i jako taką jakość obrazka oraz kontrolę GO zwłaszcza po stosunkowo niskich kosztach a zainteresowania mam różnorakie - krajobraz, architektura portret, wakacyjne pstryki, reporterka koncerty, przyroda w zasadzie wszystko oprócz ekstremalnego macro (w stylu włosy pod pachami mrówki) więc i szkieł potrzebuję dużo (dlatego nie zdecydowałem się na drogie m4/3).
Czasem robię zdjęcia planowane a czasem z przypadku. To drugie jest możliwe jeśli masz aparat przy sobie - owszem jest rozwiązanie mały kompakt ale wtedy nie ma kontroli GO.
Z kolei taki kompakt jka np Fuji X100 ma niewymienną optykę więc zakres jego zastosowań spada mocno.
Nie polecę go osobom używającym systemów błyskowych -osobiście rzadko używam flasha wbudowanego np do doświetlenia i na tym koniec, no ale bądźmy poważni to wciąż jest amatorski sprzęt z założenia czego byś chciał żeby był dla profi?
Od Pro to masz Fuji
|
Nie wiem czy można tak na to patrzeć. Pamiętaj, że tzw bezlustrowce to nic innego jak zaawansowany kompakt z wymienną optyką. Powstały, nie tyle aby zatkać jakąś dziurę w rynku, a po to by wgryźć się w rynek zabijając najsłabsze lustrzanki i najlepsze kompakty. Na szczęście rynek łatwo je zaakceptował i teraz widać kolejne ewolucje bezlustrowców.
W którymś z postów muzyk mi przypomniał, dlaczego warto zostać mi przy lustrze Canona - wybór szkieł. Kto wie, może za parę lat firmy się dogadają i zostanie jeden rodzaj bagnetu (oby m4/3 ). Sam szukałem czegoś do kieszeni i o mało nie kupiłem NX100. Nie leżał mi bardzo, ale był tani.
mrawi - Pią 07 Gru, 2012
Wojmistrz, Jak bym miał wybierać lustrzankę to też wybrałbym pentaxa, np k-r, może szarpnąłbym się na K-5. Kompaktu po tym jak mam bezlustro już nigdy nie kupię, chyba, że jako drugi aparat. Właśnie ze względu na brak wymiany obiektywów. Jak nie chcę wymieniać to nie wymieniam i mam "kompakta", ale jak zechcę to mam możliwość przeobrażenia swojego aparatu w inny aparat. Matrycy mniejszej od APS-C też nie chcę mieć, bo to jest duże ograniczenie GO.
mrawi napisał/a: | Wojmistrz, Jak bym miał wybierać lustrzankę to też wybrałbym pentaxa, np k-r, może szarpnąłbym się na K-5. Kompaktu po tym jak mam bezlustro już nigdy nie kupię, chyba, że jako drugi aparat. Właśnie ze względu na brak wymiany obiektywów. Jak nie chcę wymieniać to nie wymieniam i mam "kompakta", ale jak zechcę to mam możliwość przeobrażenia swojego aparatu w inny aparat. Matrycy mniejszej od APS-C też nie chcę mieć, bo to jest duże ograniczenie GO. |
A ja się nadal przymierzam do kompaktu- superzooma, ale najpierw muszę dostać go w łapy i przetestować. Mowa o Fuji X-S1 lub Panasoniku FZ200 vel Leica V-lux 4.
mrawi - Pią 07 Gru, 2012
Jak bym musiał wybrać z pośród takich aparatów to decydowałbym się na FZ200. Jasny obiektyw-stałe f2.8, dobra jak na hybrydę jakość zdjęć, poprzednik FZ150 należał do udanych modeli. Panasonic zresztą miał znacznie więcej udanych modeli hybryd od tych słabych. Leica też ciekawie wygląda z tym stałym f2.8. Trzeba by zdjęcia testowe porównać, ale tutaj chyba znaczących różnic nie będzie. XS1 ma trochę zalet, ręczny zoom, trochę większa matryca, ale ciemny obiektyw, problemy z orbami jak X10 choć chyba mniejsze. Osobiście w fuji bym się nie pakował, bo aparaty tej firmy mają tyle defektów przeróżnych, że w żadnej innej marce tyle się nie zdarza. W tym wypadku lepiej być ostrożnym i sobie darować ten model.
mrawi napisał/a: | Jak bym musiał wybrać z pośród takich aparatów to decydowałbym się na FZ200. Jasny obiektyw-stałe f2.8, dobra jak na hybrydę jakość zdjęć, poprzednik FZ150 należał do udanych modeli. Panasonic zresztą miał znacznie więcej udanych modeli hybryd od tych słabych. Leica też ciekawie wygląda z tym stałym f2.8. Trzeba by zdjęcia testowe porównać, ale tutaj chyba znaczących różnic nie będzie. XS1 ma trochę zalet, ręczny zoom, trochę większa matryca, ale ciemny obiektyw, problemy z orbami jak X10 choć chyba mniejsze. Osobiście w fuji bym się nie pakował, bo aparaty tej firmy mają tyle defektów przeróżnych, że w żadnej innej marce tyle się nie zdarza. W tym wypadku lepiej być ostrożnym i sobie darować ten model. |
Fuji ma największą matrycę i tylko ręczny (to wielki +) pierścień ogniskowej, a przy takiej ogniskowej jest to do przyjęcia. Jeśli chodzi o Panasonica i Leice to ten sam aparat, a w tym drugim płacisz dodatkowo za naklejkę Leica i licencję na lightrooma 4.
mrawi - Pią 07 Gru, 2012
Matryca jest większa, ale nie jest to duża różnica. Stałe f2.8 w panasonicu jest lepsze niż ciut większa matryca. Jedynie to ręczny zoom jest zaletą, oszczędność energii. Natomiast wymiary XS1 są przeogromne w stosunku do FZ200, waga prawie dwa razy większa. Po co nosić tak wielki aparat z malutką matryczką. Dla mnie fz200 wśród hybryd to numer 1.
Różnica jest znaczna w wielkości matrycy. Poza tym odpowiada mi ta wielkość przy X-S1 - przynajmniej jest co trzymać w ręce. FZ200 przekonuje mnie stałym światełkiem i widząc zdjęcia próbne na f4 zrobiły na mnie nawet wrażenie (jak na kompakt). Jak ktoś ze znajomych kupi to przetestuję i pomyślę.
mrawi - Pią 07 Gru, 2012
Popatrz na http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Porównywałem iso 400 i 800 tych aparatów i ciężko doszukać się różnic. F2.8 w stosunku do F2.8-5.6 jest nie do pogardzenia. Jak w FZ200 wystarczy iso 100 to w XS1 może trzeba będzie podbijać do iso 400 lub 800 i wtedy będzie spora różnica.
Chris62 - Wto 11 Gru, 2012
mrawi napisał/a: |
Porównywałem iso 400 i 800 tych aparatów i ciężko doszukać się różnic. |
W porównywanie ISO nie wierzę od czasu kiedy porównałem moje S7000 z Canonem A60 które to miałem równlegle a A60 wciąż leży w szufladzie (padła matryca).
Dla identycznego naświetlenia przy tym samym ISO 200 - Canon miał 2x krótszy czas migawki.....
[ Dodano: Wto 11 Gru, 2012 14:38 ]
W którymś z postów muzyk mi przypomniał, dlaczego warto zostać mi przy lustrze Canona - wybór szkieł. |
Wybór a posiadanie szkieł to 2 różne rzeczy.
Jak to mówią "lepszy w garści wróbel niż gołąbków sto na dachu.."
Ja potrzebuję zabierać aparat często w kieszeni bez torby i tu oferta DSLR mi nie odpowiada.
Tu kiedy chcę mam kompakt a kiedy indziej lustrzankę tylko mniejsząi z EVF zamiast OVF no i mi pasuje.
[ Dodano: Wto 11 Gru, 2012 14:43 ]
mrawi napisał/a: | Wojmistrz, Jak bym miał wybierać lustrzankę to też wybrałbym pentaxa, np k-r, może szarpnąłbym się na K-5. |
A ja nie, bo kupić puszkę to pikuś tylko co do niej podpiać?
Same korpusy Pentaxa są bardzo awaryjne, AF pozostawia sporo do życzenia a optyk ataka sobie i mocno przewartościowana.
2 lata temu zostawiłem właśnie Pentaxa na rzecz NX i nie żałuję.
Gdybym miał sie pakować w lustzarnkę to tylko z matrycą FF.
No ale po co skoro nie zarabiam na foto?
To tak jakby kupić autobus i jeździć nim do pracy, no można
jaad75 - Wto 11 Gru, 2012
Chris62 napisał/a: | Same korpusy Pentaxa są bardzo awaryjne, | Jakieś statystyki?
Chris62 napisał/a: | AF pozostawia sporo do życzenia | A porównaiu z czym?
Chris62 napisał/a: | a optyk ataka sobie | Po prostu nigdy nie miałeś porządnej, więc nie możesz mieć o tym pojęcia...
Chris62 napisał/a: | 2 lata temu zostawiłem właśnie Pentaxa na rzecz NX i nie żałuję. | Napisz jeszcze jaki sprzęt Pentaksa miałeś, bo "zostawiłem Pentaksa", brzmi dość śmiesznie w kontekście tego czego używałeś...
Chris62 - Sro 12 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | ]Po prostu nigdy nie miałeś porządnej, więc nie możesz mieć o tym pojęcia...
|
"Porządną"optykę testuje ten portal i inne tego typu na świecie.
Są wiec ścisłe dane porównawcze do adekwatnej z innych systemów.
Każdy sobie może porównać i ocenić.
Moje subiektywne odczucia nie mają tu nic do rzeczy.
Pentaxa uważam za świetny system APS_C dla amatora do pracy z manualami ale gdybym miał na względzie system z AF to na pewno nie Pentax choćby z tego tytułu, że to wciąż system bez cyfrowego korpusu FF - na ale miejmy nadzieję że to się zmieni.
Uważam że jak juz kupić wielki aparat w stylu lustrzanka DSLR to niech to będzie z matrycą FF właśnie a nie kombinować z cropami bo na szerokim kącie jest to upierdliwe i drogie.
Co dołożę do korpusu np Canona to odzyskam na optyce więc finansowo APS-C Pentaxa nie ma istotnej przewagi a w przypadku większej ilości szkieł może wyjść nawet drożej..
Zaznaczam to moja subiektywna opinia
Co do awaryjności to nie, nie mam statystyk ale userzy każdej zabawki dzięki internetowi na całym świecie wymieniają opinie - wiesz?
BTW. mrawi może Cię zainteresuje - wgranie softu z NX11 na NX10 jest możliwe -
ludziska na świecie to odkryli i NX10 zyskuje wskazanie kontrastu przy pracy MF oraz framing mode czyli staje się NX11 w starym korpusie..
Muszę zgłębić temat bo może się skusze na taki "upgrade".
(Pozostaje pytanie czy to nie wpłynie na stabilność pracy aparatu)
cube007 - Sro 12 Gru, 2012
Chris62 napisał/a: | Zaznaczam to moja subiektywna opinia |
Chris62 napisał/a: | Moje subiektywne odczucia nie mają tu nic do rzeczy. |
No i wszystko jasne
Chris62 napisał/a: | 2 lata temu zostawiłem właśnie Pentaxa na rzecz NX i nie żałuję. | Pozbyles sie DSa z kitem? Pentax do dzis nie moze sie pozbierac...
kleszcz - Sro 12 Gru, 2012
Zdania wyrwane z kontekstu, czyli nic nie jest jasne .
mrawi - Sro 12 Gru, 2012
Chris62 napisał/a: | BTW. mrawi może Cię zainteresuje - wgranie softu z NX11 na NX10 jest możliwe -
ludziska na świecie to odkryli i NX10 zyskuje wskazanie kontrastu przy pracy MF oraz framing mode czyli staje się NX11 w starym korpusie..
Muszę zgłębić temat bo może się skusze na taki "upgrade".
(Pozostaje pytanie czy to nie wpłynie na stabilność pracy aparatu) | Właśnie, lepiej dokładnie sprawdzić czy nie będzie później problemów. W każdym razie pliczek już mam i ręka swędzi . cube007 napisał/a: | Chris62 napisał/a: | Zaznaczam to moja subiektywna opinia |
Chris62 napisał/a: | Moje subiektywne odczucia nie mają tu nic do rzeczy. |
No i wszystko jasne | Jasne jest tylko to, że usilnie próbujesz manipulować czyimiś wypowiedziami, a że bardzo nieudolnie i w prostacki sposób to przynajmniej od razu wychodzi wszystko na jaw. Sformułowanie użyte dwa razy "moja subiektywna opinia" odnosiło się do dwóch różnych sytuacji, Panie Trollu.
septemberlicht - Czw 13 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | Napisz jeszcze jaki sprzęt Pentaksa miałeś, bo "zostawiłem Pentaksa", brzmi dość śmiesznie w kontekście tego czego używałeś... |
A ja mogę napisać co miałem i że zrezygnowałem?
A więc z Pentaksa miałem trzy korpusy k20d, k7, k5, nie licząc analogów. Obiektywów sporo się przewinęło przez moje ręce, wszystkich nie pamiętam. No ale miałem na pewno DA 16-50, DA 50-135, DA 60-250, DA21, DA 40, DA70, DA 55-300, do tego z bagnetem Pentaksa S30 f 1.4 i S10-20 f4-5.6 (wszystkie kupione jako nówki sztuki). Pomijam lampy, piloty, mieszki i inne drobiazgi...
No i pozbyłem się Pentaksa bez większego żalu, właśnie na rzecz systemu NX. I to z wielu powodów. Jednym z nich było to, że w cenie jednego jedynego DA 60-250 mogę dzisiaj kupić NX85, NX12-24, NX30 + korpus NX200. I mowa tu o obiektywach, które są naprawdę kapitalne. I o korpusie, który daje obraz nie gorszy niż arcysłynny NEX-7!
jaad75 - Czw 13 Gru, 2012
Chris62 napisał/a: | gdybym miał na względzie system z AF to na pewno nie Pentax choćby z tego tytułu, że to wciąż system bez cyfrowego korpusu FF |
Chris62 napisał/a: | Uważam że jak juz kupić wielki aparat w stylu lustrzanka DSLR | "Wielki" w kontekście korpusów Pentaksa akurat, jest jeszcze bardziej śmieszne... Nie miałbym niec przeciwko temu, żeby korpusy Pentaksa powróciły do rozmiarów K10/K20D.
Chris62 napisał/a: | niech to będzie z matrycą FF właśnie a nie kombinować z cropami bo na szerokim kącie jest to upierdliwe i drogie. | Drogie??? Porównywałeś ceny np. dobrych UWA pod cropa i FF?
Chris62 napisał/a: | Co dołożę do korpusu np Canona to odzyskam na optyce więc finansowo APS-C Pentaxa nie ma istotnej przewagi a w przypadku większej ilości szkieł może wyjść nawet drożej..
| Niekoniecznie, zależy od szkieł - tanie śmieci Canona pewnie wyjdą taniej, dobre szkła drożej, natomiast z pewnością stracisz choćby na dynamice.
septemberlicht napisał/a: | A ja mogę napisać co miałem i że zrezygnowałem?
| Wiem, co miałeś Benek...
septemberlicht napisał/a: | Jednym z nich było to, że w cenie jednego jedynego DA 60-250 mogę dzisiaj kupić NX85, NX12-24, NX30 + korpus NX200. | Czyli znowu względy finansowe? Jakieś inne argumenty?
mrawi - Czw 13 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | septemberlicht napisał/a: | Jednym z nich było to, że w cenie jednego jedynego DA 60-250 mogę dzisiaj kupić NX85, NX12-24, NX30 + korpus NX200. | Czyli znowu względy finansowe? Jakieś inne argumenty? | Zartujesz, albo nie czytasz dokładnie. To jeszcze raz. septemberlicht napisał/a: | No i pozbyłem się Pentaksa bez większego żalu, właśnie na rzecz systemu NX. I to z wielu powodów. Jednym z nich było to, że w cenie jednego jedynego DA 60-250 mogę dzisiaj kupić NX85, NX12-24, NX30 + korpus NX200. I mowa tu o obiektywach, które są naprawdę kapitalne. I o korpusie, który daje obraz nie gorszy niż arcysłynny NEX-7! | jaad75 najwyraźniej nie rozumiesz co czytasz i widzisz tylko to co chcesz widzieć.
jaad75 napisał/a: | septemberlicht napisał/a: | Jednym z nich było to, że w cenie jednego jedynego DA 60-250 mogę dzisiaj kupić NX85, NX12-24, NX30 + korpus NX200. | Czyli znowu względy finansowe? Jakieś inne argumenty? |
Inne? Proszę bardzo - jakość obrazu dawanego przez NX85 f.14. To obiektyw, sądząc po testach, przynajmniej tak dobry jak najdroższe 85/1.4 Nikona, Canona, czy Zeissa. Ja osobiście jestem tym szkłem "powalony na kolana"... Przepraszam, ale pomimo całej mojej sympatii dla FA77, temu arcymagicznemu, pentaksowemu szkiełku, z wielu powodów trudno aspirować do tego, co reprezentuje sobą NX85..
Kolejne? Rozmiary. NX200+NX30 to zestaw, który zmieszczę do kieszeni w bluzie dresowej. Pomijam fakt, że NX30 to szkło optycznie - fenomenalne. Sądząc po testach na tym portalu, optycznie lepsze od megamitycznego FA31. A nawet boję się myśleć jakiej wielkości musiałaby być kieszeń, żebym włożył do niej K-01+FA31...
Jeszcze coś? Jakość wykonania sprzętu i ficzery. Głupie, tanie telestandardy 18-55 f3.5-5.6 oraz 50-200 4-5.6 mają wewnętrzne ogniskowanie, ultradźwiękowy AF, stabilizację, bardzo użyteczny guzikiFN oraz budowę o klasę lepszą od porównywalnych DA18-55 czy DA 50-200. Naprawdę pentaksowe odpowiedniki nie mogą się równać z tymi obiektywikami Samsunga.
Więcej grzechów nie pamiętam...
P.S. Na dniach wrzucę sample z NX85. Oczywiście na forum pentaksa...
mrawi napisał/a: | I mowa tu o obiektywach, które są naprawdę kapitalne. | Jak dla mnie to są po prostu ok. Nic kapitalnego w nich nie widzę.
mrawi napisał/a: | I o korpusie, który daje obraz nie gorszy niż arcysłynny NEX-7! | Mnie obraz z "arcysłynnego NEX-7" jakoś szczególnie nie rusza.
septemberlicht napisał/a: | Przepraszam, ale pomimo całej mojej sympatii dla FA77, temu arcymagicznemu, pentaksowemu szkiełku, z wielu powodów trudno aspirować do tego, co reprezentuje sobą NX85.. | Wymienisz te powody?
septemberlicht napisał/a: | A nawet boję się myśleć jakiej wielkości musiałaby być kieszeń, żebym włożył do niej K-01+FA31... | W sumie, jak się uprę, to w kieszeniach mogę nosić nawet i K-5 z Limitedami, tylko po co?
septemberlicht napisał/a: | oraz budowę o klasę lepszą od porównywalnych DA18-55 czy DA 50-200. | Kompletnie nie interesują mnie tego typu szkła.
jaad75 napisał/a: | Wymienisz te powody? |
Czuję się jak na egzaminie, ale łaskawie odpowiem - 1. ogniskowa, jasność i tym samym rozmiary GO; 2. dawana rozdzielczość w całym kadrze, 3. poziom CA, 4. rodzaj napędu, itp. itd.
jaad75 napisał/a: | W sumie, jak się uprę, to w kieszeniach mogę nosić nawet i K-5 z Limitedami, tylko po co? |
Po pierwsze: nie porównuj wielkości k5+fa31 z NX200+NX30. To jednak wielkościowo dwa różne światy. Po drugie: jeśli nie widzisz sensu posiadania małego aparatu, to co po moich argumentach? Mimo wszystko zaryzykuję - niedawno wszedłem na mecz piłkarski z NX200 i trzema obiektywami, a ochroniarz nawet mi nie wymacał tego w kieszeni. A kiedyś zostałem w identycznych okolicznościach "zhaltowany" przez ochronę, kiedy próbowałem dostać się na podobną imprezę z k-7. Naprawdę czuję się głupio, kiedy muszę tłumaczyć, że wygodniej jest mi nosić ze sobą na wycieczki rodzinne, samotne wyprawy w Karkonosze itp. mały i lekki bezlusterkowiec, aniżeli masywną i ciężką lustrzankę.
jaad75 napisał/a: | Kompletnie nie interesują mnie tego typu szkła. |
Ale twoje potrzeby i zainteresowania nie stanowią uniwersalnego punktu odniesienia, w oparciu o który będzie mierzony sens istnienia konkretnych obiektywów. Zaręczam, są na świecie niejaadowie75, którzy naprawdę używają takich szkieł jak 18-55 f3.5-5.6 oraz 50-200 f4-5.6.
Chris62 - Czw 13 Gru, 2012
septemberlicht napisał/a: | Zaręczam, są na świecie niejaadowie75, którzy naprawdę używają takich szkieł jak 18-55 f3.5-5.6 oraz 50-200 f4-5.6. |
W zasadzie przy w miare dobrym świetle w dzień albo do zdjęć nocnych na długich czasach co za tym idzie na np F16 to te szkła spokojnie dają radę.
pentaxowy kit 18-55 do nx-owego 18-55 to zabytek klasy 0 już nie wspominając o super ficzerze pentaxa w stylu BF na 18 mm a FF na 55 mm, który jest nie do wyregulowania żadną kalibracją.
Sam ten fakt juz wystarczająco zniechęca do inwestowania większych środków w taki "system" zwłaszcza, że to częsty przypadek a nie pojedynczy ewenement.
Manualne szkła z bagnetem K pełnoklatkowe zostawiłem bo kto wie może kiedyś Pentax wyprodukuje korpus FF nawet bezlustrowy np K02 z EVF+ Foc. Peak. to sobie kupię i się nimi pobawię przynajmniej defekt cropa zniknie
(Bardzo lubię zabawę z MF ot takie przyzwyczajenie - dopiero AF NXa sprawił, że mu ufam b z tym w Pentaxie to straciłem nieco ujęć...)
Takie "kity" są przeważnie używane przez amatorów posiadających lustrzanki no bo kto wyda 1000-1500 PLN na stałkę bez zooooooma?
IMO lepiej mieć NXa ze stałkami i kitami projektowanymi specjalnie pod APS-C niż DSLR tylko z kitami a niestety przy budżecie X tak to właśnie wygląda i wyborem szkieł w wiekszości projektowanych pod FF dużych, ciężkich i drogich.
Jedno za cenię Pentaxa to zachowanie kompatybilności bagnetu.
Zrobili to nawet w przypadku bezluserkowca
No tylko jak dla mnie tu się to nie sprawdza. Lepiej jakbu był mniejszy i z adapterem firmowym albo jak już duży to jako nie lustzranka owszem taki ergonomiczny CSC czemu nie?
No ale dzisiejsza oferta do mnie nie przemawia i tyle bynajmniej nie przeczę ze komuś może pasować. Każdy ma swoje racje tak, że jaad75 bez urazy to tylko zabawki.
Nikt Cię do NXa nie namawia, ciesz sie swoim K-5 i noś go w kieszeni z ekwiwalentem 24/30/50 mm jak masz taką kieszeń i wydawaj kasę na przewatościowane szkła jak lubisz (choć może w innym kraju niż Polska nie są przewartościowane to OK).
Ja osobiście w przypadku plecaka wolę jednak w nim umieścić zestaw FF niż DSLR APS_C.
NX jest kompromisem tak do kieszeni jak i do plecaka jak kto woli i to mi się podoba.
Pozdro.
septemberlicht napisał/a: | 1. ogniskowa, jasność i tym samym rozmiary GO; | Ogniskowa akurat mnie leży bardziej w Ltd i to zarówno na cropie jak i pełnej klatce. Zawsze jakoś bardziej podobają mi się te delikatnie szersze od klasycznych ogniskowe. GO nawet na APS-C jest dla mnie zazwyczaj za mała i przymykam do f/2-2.8.
septemberlicht napisał/a: | 2. dawana rozdzielczość w całym kadrze | Być może. Ta z 77 w zupełności mi wystarczy, natomiast wierzę, że ten Samsung może mieć wyższą. Sigma 85/1.4 zresztą też jeśli dobrze pamiętam ma, ale jakoś nie marzę o tym, żeby ją sobie kupić.
septemberlicht napisał/a: | 3. poziom CA | Raczej LoCA - zgadzam się, aczkolwiek to normalne w przypadku starszych konstrukcji. Generalnie wolę jednak widoczną LoCA i miłe dla oka bokeh, niż przekorygowane szkła z dziwnymi efektami w nieostrościach (akurat nie mówię teraz o Samsungach, bo nie przyglądałem im się pod tym kątem)...
septemberlicht napisał/a: | 4. rodzaj napędu | No ok, to jest jakiś argument, choć na K-5 szybkość 77/1.8 jest już akceptowalna, gorzej z głośnością, ale to nie zawsze jest istotne. Zresztą, rodzaj napędu niekoniecznie przekłada się na szybkość, vide 85L.
septemberlicht napisał/a: | itp. itd. | Dużo jeszcze tych itp i itd?
septemberlicht napisał/a: | Po pierwsze: nie porównuj wielkości k5+fa31 z NX200+NX30. To jednak wielkościowo dwa różne światy. | Nie porównuję. Po prostu, zazwyczaj i tak chodzę "na zdjęcia", ze sprzętem foto, a nie robię zdjęcia przy okazji czegoś tam, więc rozmiar nie jest dla mnie priorytetem. Już prędzej liczy się w przypadku restrykcji wagowo rozmiarowych, np. lotniczych, ale paręset gramów i cm sześciennych w jedną, czy drugą, to nie jest aż takim problem. septemberlicht napisał/a: | Mimo wszystko zaryzykuję - niedawno wszedłem na mecz piłkarski z NX200 i trzema obiektywami, a ochroniarz nawet mi nie wymacał tego w kieszeni. A kiedyś zostałem w identycznych okolicznościach "zhaltowany" przez ochronę, kiedy próbowałem dostać się na podobną imprezę z k-7. | Z założenia nie chodzę na mecze piłkarskie, czy inne - ta dziedzina działalności człowieka kompletnie mnie nie kręci... Koncerty, które robię dość często, robię albo z akredytacją, albo na życzenie zespołów, więc też nie muszę się kryć z aparatem. Od dawna nie bawi mnie przemycanie sprzętu, żeby zrobić ukradkiem kilka zdjęć - wolę posłuchać sobie muzyki w spokoju. Ale generalnie ten argument jak najbardziej rozumiem.
Jak pisałem kiedyś na forum P - jak dla mnie, bezlusterkowce są interesujące głównie z powodu krótkiego rejstru i egzotyki szkieł, które można dzięki temu używać. To, czy będa mniejsze, czy większe, miały wizjer, czy nie, jest bez znaczenia, ważne, by miały dobrą matrycę, peaking i można było sprawnie kontrolować podstawowe parametry. Najlepiej też, by miały dobre synchro i gorącą stopkę, bądź chociaż gniazdo PC.
septemberlicht napisał/a: | Zaręczam, są na świecie niejaadowie75, którzy naprawdę używają takich szkieł jak 18-55 f3.5-5.6 oraz 50-200 f4-5.6. | I na zdrowie, nie będę jednak dyskutował, o jakimś systemie w kontekście takich szkieł, choćby były najlepsze na świecie...
Masz świadomość, że twój ostatni post ociera się już o twórczość kabaretową? Każda przewaga NX nad FA to żadna przewaga, a jeśli nawet przewagą jest, to w gruncie rzeczy przewagą nie jest.
Służąc się twoją strategią dyskusji można dowieść, że Fiat 126P to gablota przynajmniej tak samo dobra (a może i lepsza) od Jaguara XJ. Bo TY lubisz samochody polskiej produkcji, bo TOBIE wystarcza ilość KM w Maluchu, ponieważ dla CIEBIE szczytem elegancji jest niklowany, stalowy zderzak ze wstawkami z matowej gumy, dlatego że TY wolisz obłe kształty karoserii a nie kanciaste, bo TY masz fioła na punkcie czterobiegowych skrzyń biegów, ponieważ TOBIE nie jest potrzebny bagażnik, a w dodatku rajcują CIEBIE małe, ciasne, przedpotopowe i hałaśliwe autka itp. itd.
Z mojej strony tyle w temacie. Szczerze mówiąc, nie widzę sensu z tobą polemizować, bo czegokolwiek bym nie napisał, i tak przecież nie możesz nie mieć racji... .
Benek, chyba nie bardzo rozumiesz...
septemberlicht napisał/a: | 1. ogniskowa, jasność i tym samym rozmiary GO; | To jest jakiś absolut? Ogniskowa 85mm jest jedyną słuszną, czy może mniejsza GO ewidentną zaletą? Do tego właśnie zmierzam, że to kwestia subiektywnej oceny.
septemberlicht napisał/a: | 2. dawana rozdzielczość w całym kadrze | Przyznałem Ci rację, chociaż nie wiem, czy jest większa - jeśli faktycznie jest, to dobrze, ważne, że w przypadku 77Ltd jest na tyle wysoka, że to że jakieś szkło ma parę linii w jedną, czy drugą, jest już bez znaczenia. To tak, jak bez znaczenia jest, że K-5 ma ciut większy DR od D7000 - oba są na takim poziomie, że te niewielkie różnice przestają być ważne.
septemberlicht napisał/a: | 3. poziom CA | 77Ltd nie ma problemów z aberracją poprzeczną (zresztą poprzeczna to obecnie żaden problem) - ma niewielki problem ze wzdłużną (czyli LoCA) i ta jest faktycznie trudniejsza do usunięcia (o ile komuś bardzo przeszkadza), ale jest też cechą większości starszych jasnych konstrukcji. Problem w tym, że przeholowanie z korekcja aberracji w nowych szkłach, często wiąże się z nienajlepszymi wynikami, jeśli chodzi o bokeh, więc osobiście wolę, żeby coś było niedokorygowane w starym stylu, niż przekorygowane w nowym. septemberlicht napisał/a: | 4. rodzaj napędu | Po raz kolejny przyznałem Ci rację...
Tyle, że to nie zmienia faktu, że nawet gdyby Pentax wypuścił odpowiednik takiego obiektywu, to nie odczuwałbym potrzeby kupienia go, posiadając to, co posiadam. Tak jak nie czuję potrzeby posiadania świetnej skądinąd Sigmy, którą również przecież mogę kupić od ręki, tudzież FA*85, które wielokrotnie mogłem mieć w bardzo dobrej cenie...
septemberlicht - Pią 14 Gru, 2012
Wiem, że to żadna przewaga i z góry za nią przepraszam, ale nadmienię tylko w P.S., że NX85 ma IF, czego zaś nie posiada FA77.
A w zasadzie powinienem napisać tak: FA posiada układ "EF" (external focusing), podczas gdy NX85 tego mechanizmu ostrzenia nie posiada. Czyli znowu wygrywa ten, który ma wygrać...
Chris62 - Pią 14 Gru, 2012
My tu gadu gadu a tymczasem:
http://www.fotojoker.supe...azetka.html#p=2
Odliczyć ten tablet to mamy dobrą cenę na NX20 i NX1000.
Tylko ja tabletu ani smatfona nie potrzebuję
jaad75 - Pią 14 Gru, 2012
Benek, IF, to zarówno zaleta, jak i wada, mam nadzieję, że wiesz? Konstrukcja nie zmienia swoich rozmiarów i dzięki temu obudowa może być np. szczelniejsza, ale też zmiana odległości ostrzenia zmienia kąt widzenia obiektywu...
Chris62 - Sro 06 Mar, 2013
Co prawda mam w d..e testy z DXO ale ostatnio "machnęli" wynikami z NX20.
Porównawczo wcale nie jest źle.
|
|