|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - LASIK laserowa korekcja wzroku - opinie, spostrzeżenia
teodor2424 - Pon 09 Mar, 2009 Temat postu: LASIK laserowa korekcja wzroku - opinie, spostrzeżenia Witam.
Chciałbym zapytać:
Czy miał ktoś może z Was zabieg tą metodą lub inną laserową??
Jaka że noszę okulary (-2d)+(-1,5d astygmatyzm) co bardzo przeszkadza w życiu codziennym, chciałbym poddać się zabiegowi LASIK.
Miał ktoś z tym do czynienia? jak to wygląda i po jakim czasie można normalnie funkcjonować? Gdzie najlepiej wykonać zabieg? Najbliżej mam do Trójmiasta i raczej tam szukam.
Ktoś może korzystał lub kogoś znajomy z usług centrum Nowy Wzrok???
proszę o opinię, zachęcam do dyskusji
benetnash - Pon 09 Mar, 2009
Moja narzeczona miała robione chyba dokładnie tą samą technologią. Miała coś około -3d. Najpierw dwa tygodnie nic nie widziała, potem odzyskała wzrok i widzi doskonale (jest w stanie na tablicy testowej przeczytać dolny rząd bez większego problemu). Niestety musi codziennie używać sztucznych łez, bo po operacji oko nadmiernie wysycha.
Zabieg miała wykonany na obu oczach na raz w Intermedica w Poznaniu
Pozdrawiam
M. Wojtyczka - Pon 09 Mar, 2009
Mialem wykonana te operacje ponad rok temu w Katowicach w Klinice 2000. Zabieg przebiega szybko i w zasadzie bezbolesnie - ok 10 min na jedno oko. Bolesne jest jedynie zakladanie aparatu do otwarcia i przytrzymania powiek. Potem to "boli" jedynie swiadomosc, gdy wiesz co ci robia z okiem Zaraz po zabiegu widzisz poprawnie i okulary mozesz wrzucic do kosza, po godzinie idziesz do domu. Oczywiscie
trzeba zakraplac oczeta, chyba przez trzy miesiace i nosic okulary p. sloneczne(DOBRE !) z filtrem UV - tydzien lub dwa. No i zakaz chodzenia na basen (bezwzgledny) - mikroby i podnoszenia ciezkich przedmiotow - chyba przez trzy miesiace. Co do skutecznosci - caly wic polega na tym jak lekarz utrafi z prognoza regeneracji soczewki - max blad to +/- 10% wady poczatkowej. U mnie bylo -7 i -8 a teraz jest ok -0,5 wiec trafili nienajgorzej i jestem b. zadowolony. Jedyny problem jaki mam to jazda samochodem noca poza miastem - samochody z naprzeciwka oslepiaja mnie bardziej niz przed zabiegiem, ale da sie z tym zyc i jezdzic bezpiecznie. Jak masz jeszcze jakies pytania to prosze bardzo ...
bakajev - Sro 11 Mar, 2009
Ja sie tez kiedys zastanawialem nad korekcja wzroku, jedka stwierdzielm, ze poczekam, az technika pojdzie do przodu. Nie spieszy mi sie, oko latwo zepsuc, a naparawic bardzo trudno.
Z tego co czytalem to przewazajaca wiekszosc powiklan po lasiku bierze sie z tego, ze rogowka jest cieta mikrokeratomem(taka golarka), tak, zeby laser mogl modelowac spodnia warstwe rogowki. Jest to dosc agresywna ingerencja w strukture rogowki.
Zdania sa podzielone, jak patrzylem po roznych forach na ten temat, ja jednak wole troche poczekac.
M. Wojtyczka - Czw 12 Mar, 2009
bakajev napisał/a: | Z tego co czytalem to przewazajaca wiekszosc powiklan po lasiku bierze sie z tego, ze rogowka jest cieta mikrokeratomem(taka golarka), tak, zeby laser mogl modelowac spodnia warstwe rogowki. Jest to dosc agresywna ingerencja w strukture rogowki. |
Wiekszosc powiklan po operacji bierze sie z lekcewazenia przez pacjentow zalecen lekarza (zakraplanie, unikanie basenu itp.) Sam bylem swiadkiem, kiedy w dzien po zabiegu na wizycie kontrolnej, jedna z pacjentek pytala sie czy trzeba uzywac wszystkich przepisanych medykamentow, bo ona uzywa tylko jeden - lapy opadaja. Potem tacy pacjenci pisza po forach, ze zabieg sie nie udal, sa powiklania itp. A sam zabieg (z technicznej strony) wydaje sie bezpieczny - laser jest o wiele mniej inwazyjny niz noze prof. Fiodorowa. Zabieg wykonuje automat pod nadzorem lekarza, kazdy impuls lasera jest zapisywany i w razie totalnej awarii operacje mozna wznowic od momentu przerwania. Komputer automatu nie dziala pod OS Microswadu - pytalem
muad - Pią 13 Mar, 2009
Moja znajoma chyba pół roku temu mała także robiony taki zabieg w Poznaniu. Jest bardzo zadowolona (dała ok 4k za dwoje oczu). Miała to robione metodą inwazyjną, choć wspominała że jest też jakaś bezinwazyjna, ale którą dana osoba będzie miała robiona to zależy o wady. Ja także wybieram się na taki zabieg, choć jakoś szczególnie mi się nie spieszy. Mam jedno oko idealne a drugie ok -3 i w sumie widze ok, ale przy długotrwałym czytaniu czy siedzieniu przed monitorem wzrok się szybciej męczy.
oqlar - Nie 05 Lip, 2009
Jestem 2 miesiące po LASIKu i chętnie odpowiem na wszelkie, konkretne pytania, tutaj lub poprzez prywatną wiadomość. Potrzebuję tylko jakiegoś punktu wyjścia, bo tak pisać ogólnie to nie lubię. Tak więc nie krępujcie się ;-)
jogofrugo - Czw 13 Sie, 2009
Mój kolega podźwigał trochę ciężarów musiał później trochę czasu poleżeć w szpitalu w Warszawie ale na szczęście jest już wszystko w porządku i rzeczywiście wada wzroku się zmniejszyła znacząco okularów już nie nosi.
KATAN - Wto 18 Sie, 2009
Mam termin na LASIK w Katowicach na 24/08/2009 i się waham!!!!
Mam szeroką źrenicę i słyszałem o efektach halo(haze,glare)??
Może znacie jakieś przypadki i lub ostrzeżenia?!
Mam wadę -2,75 OP i -2,50 OL !
Może od Was dowiem się coś więcej
M. Wojtyczka - Czw 20 Sie, 2009
KATAN napisał/a: | Mam szeroką źrenicę i słyszałem o efektach halo(haze,glare)??
Może znacie jakieś przypadki i lub ostrzeżenia?! |
Mam tzw. "standardową" szerokość źrenicy i efekt halo (jasna obwódka wokół źródła światła) u mnie występuje. Nie jest to uciążliwe, jedyny problem to jazda samochodem w nocy poza miastem - samochody z naprzeciwka trochę bardziej oślepiają.
U moich znajomych, którzy przeszli przez lasik efekt halo nie występuje, więc może u ciebie też nie będzie występował.
KATAN - Nie 06 Wrz, 2009 Temat postu: JUŻ PO Słuchajcie!!!
Jestem już po zabiegu. I jednak lekarz zalecił PRK !!!
Już dwa tygodnie po i jest OK, najgorsze 3 pierwsze dni i noce nieprzespane
Ale już jest prawie SUPER.
Jeszcze trochę ostrości w prawym oczku i będzie LUKSIO.
Na pierwszej wizycie jednym okiem przeczytałem najniższy rząd cyferek a na drugie drugi od dołu!
Pani powiedziała że jak tydzień po to rewelacja.
Ciekaw ile czasu jeszcze żeby ta ostrość w prawym wróciła do normalnej??!!
Może ktoś z WAS coś wie??!!
Black!end - Czw 10 Wrz, 2009
A mnie interesują badania przed zabiegiem.
Czy badają tylko oczy czy np. robią morfologię albo coś innego "nie związanego" z oczami ?
Hmm chyba kiedyś się skuszę na taki zabieg, bo -4,5 dioptrii to jak dla mnie trochę za dużo..i w soczewkach już nie mogę za długo chodzić.
KATAN - Sro 23 Wrz, 2009
Tylko oczyska!!! I to prawie cały dzień badań 9od pokoju do pokoju)- przynajmniej ja tak miałem w Katowicach
Jest tych badań sporo. I zakraplania wszelkiego rodzaju(po niektórych przez pare godzin nie wolno prowadzić auta itp.)
ramoncia - Pon 19 Paź, 2009
witam!!Ja jestem po zabiegu.Zabieg miałam przeprowadzony 12 października w Katowicach.Moja wada to OP-4,9, OL 2,5.
Ula - Sro 21 Paź, 2009
Witam!
Chcę się zdecydować na laserową korekcję wzroku. Jednak mam obawy czy za parę lat nie wystąpią jakieś powikłania??? A jeśli zajdę w ciąże np 2 lata po zabiegu to nie będzie żadnych powikłań? Czy miał ktoś robiony zabieg parę lat temu, żeby móc wypowiedzieć się jak jest teraz?
Pozdrawiam
M. Wojtyczka - Sro 21 Paź, 2009
Ula napisał/a: | Czy miał ktoś robiony zabieg parę lat temu, żeby móc wypowiedzieć się jak jest teraz? |
Cześć
Prawie dwa lata po zabiegu - brak powikłań, u moich znajomych 4 i 5 lat po też nie występują. Jedynie kumplowi pogorszył się wzrok, ocenia to na 0,25-0,5 D.
Pozdrawiam
marysienkaa - Sro 19 Maj, 2010 Temat postu: laserowa korekcja wzroku? Nie pzreszkadzaja wam czasem okulary? tj jesli oczywiscie je noscie. Ja od pewnego czasu mam ich serdecznie dosc! o soczewkach nie wspominajac, bo jakos nie moge sobie wepchac tego czegos do oka...;/ chce zoperowac oczy laserowo, ale znaim sie na to w 100% zdecyduje chcialabym sie zapytac o za i przeciw osoby, ktore juz taki zabieg mialy robiony. bardzo prosze o opinie!!!
zug - Czw 20 Maj, 2010
marysienkaa napisał/a: | hce zoperowac oczy laserowo, ale znaim sie na to w 100% zdecyduje chcialabym sie zapytac o za i przeciw osoby, ktore juz taki zabieg mialy robiony. bardzo prosze o opinie!!! |
http://forum.optyczne.pl/...highlight=lasik
masza - Czw 20 Maj, 2010
marysienkaa, mi przeszkadzają. Do tego stopnia, że... nie robię (bo nie umiem!) zdjęć w okularach Ale świetnie sobie daję radę w soczewkach. Od 14 lat. Dlaczego nie możesz sobie "wepchnąć" ich do oka? Próbowałaś? Czy po prostu zakładasz, że to dziwactwo?
Mój brat, też krótkowidz, miał niedawno LASIK. Halo mu jeszcze doskwiera i suchość - ale zespól suchego oka miał już przed zabiegiem. Ogólnie jest zadowolony.
Jaką masz wadę? W czym przeszkadzają Ci okulary?
cybertoman - Czw 20 Maj, 2010
Lasik jest metoda wzglednie nowa, brak dlugoterminowych doswiadczen rzedu kilkudziesieciu lat, wiec ryzyko na wlasna odpowiedzialnosc. Okulisci kliniczni, przynajmniej ci, ktorych znam osobiscie, zalecja... rozwage.
idaida - Czw 30 Gru, 2010
niestety nie odnotowałam poprawy - a raczej pogorszenie widzenia po operacji a minął już rok. oznajmiono mi że mam niedowidzenie i mimo, iż gojenie przebiegło bez powikłań, a badanie komputerowe wskazuje na poprawę wzroku, to moje lewe oko ledwo widzi a miałam tylko (z cylindrami 3.5) +7 -jedyne pocieszenie jest takie, że prawe oko jest praktycznie bez wady i nie było operowane - w przeciwnym razie ciężko byłoby mi się poruszać. jestem więc załamana, a nie wspomnę nawet o straconych pieniądzach i bólu po epilasiku...
dodam tylko że operację miałam w Warszawie w prywatnej klinice - dostałam wprawdzie dofinansowanie z UE bo moja wada była dziwna - (astygmatyzm + 7 w jednym oku) ale bez dofinansowania ta "przyjemność" kosztowałaby mnie 6 tys. + leki (jedne krople i maść do dziś - a minął rok!) + paliwo do W-wy raz na m-ąc (a mieszkam na śląsku). szczęście że zostało mi drugie oczko, bo nawet bym tam nie dojechała.
aha ból po operacji był nie do zniesienia mimo dużej ilości ketanolu... dziewczyna którą spotkałam na pierwszej kontroli była dużo bardziej przerażona niż ja - przyszła prowadzona przez 2 osoby...
ale pojawił się też chłopak któremu mimo tej samej metody miał uśmiech na uśmiech twarzy (moja była wykrzywiona z bólu i nie byłam w stanie nic z tym zrobić)
ale to wszystko nic - gdyby tylko była jakakolwiek poprawa jakakolwiek!
a ja boję się powiedzieć tego głośno, ale chyba jest gorzej
nawet bym na fora nie zaglądał- szkoda by mi było czasu
MM - Czw 30 Gru, 2010
Coś wyraźnie nie poszło. Ponoć najlepsza klinika od tych spraw jest na Śląsku (Katowice?). Moja koleżanka też nosiła niezłe cylinderki (bodaj 5-6 dioptrii) a po operacji nie nosi wogóle okularów. Na tyle jej to zreperowali, że z pracownika cywilnego przyjęta została na funkcjonariusza Policji.
kufel - Czw 30 Gru, 2010
MM napisał/a: | Ponoć najlepsza klinika od tych spraw jest na Śląsku (Katowice?) | zgadza sie, jest klinka w Katowicach , z tym ze nie wiem czy akurat najlepsza bo nie miałem (na szczęście) jak na razie potrzeby skorzystania. a mowa o tej placówce.
http://www.okulistyka.katowice.pl/index.php
pitras - Czw 30 Gru, 2010
A mnie swego czasu operował rosyjski okulista w Legnicy. Za jakieś niewielkie, nawet wtedy pieniądze (maj 1990). W styczniu 1989 miałem -1/-0,25 w pażdzierniku już -2/-0,25 a w maju 1990 -5/-0,75. Teraz jestem dwadzieścia lat po operacji i dopiero wróciły mi okularki. Lewe oko to które miało -5 teraz mam -0,5 a prawe które nie było ruszane -1,5.
MM - Czw 30 Gru, 2010
Jak tak czytam ten wątek to zaczynam doceniać swoje szczęście w życiu. Skończyłem już 40 wiosen a oczka cały czas 0/0. Na całe szczęście bo bym musiał innej roboty szukać.
pitras - Czw 30 Gru, 2010
MM napisał/a: | Jak tak czytam ten wątek to zaczynam doceniać swoje szczęście w życiu. Skończyłem już 40 wiosen a oczka cały czas 0/0. Na całe szczęście bo bym musiał innej roboty szukać. |
Eeehh pomarzyć, to był jeden z głównych argumentów do zamiany 350D na inny sprzęt, w okularkach bardzo niewygodnie a nawet jak bez olularków to wizjer malutki i ciemny....
Ktosik - Pią 31 Gru, 2010
mnie chodziła po głowie operacja... ale doszedłem do wniosku ze soczewki będą lepszym rozwiązaniem, i jak na razie nie narzekam Komfort pracy z aparatem w soczewkach jest bardzo dobry , i nie tylko z aparatem
maziek - Pią 31 Gru, 2010
Moja koleżanka zrobiła sobie taka operacje i jest b. zadowolona (choć był jakiś moment powikłań i wyglądało to niewesoło). Ale powiedziała mi, że znacznie gorzej widzi, kiedy jest mało światła. Wychodziliśmy razem z wywiadówki i na schodach zapytała, czy może mnie wziąć pod rękę - a ładna laska jest . W sumie było bardzo przyjemnie, ale ja, mimo że moje bryle średnio są mocy -5 widziałem wszystko prawie jak w biały dzień (był zmrok), natomiast ona mówiła, że niewiele widzi. Ostrzegali ją przed tym.
Było miło, a nawet w chwilach zuchwałości myślę sobie, że ściema to była - i po prostu chciała się do mnie przytulić... Ale jeśli to prawda - to chrzanić taka poprawę, szczególnie, jeśli się jest kierowcą.
pitras - Nie 02 Sty, 2011
maziek napisał/a: | Moja koleżanka zrobiła sobie taka operacje i jest b. zadowolona (choć był jakiś moment powikłań i wyglądało to niewesoło). Ale powiedziała mi, że znacznie gorzej widzi, kiedy jest mało światła. Wychodziliśmy razem z wywiadówki i na schodach zapytała, czy może mnie wziąć pod rękę - a ładna laska jest . W sumie było bardzo przyjemnie, ale ja, mimo że moje bryle średnio są mocy -5 widziałem wszystko prawie jak w biały dzień (był zmrok), natomiast ona mówiła, że niewiele widzi. Ostrzegali ją przed tym.
Było miło, a nawet w chwilach zuchwałości myślę sobie, że ściema to była - i po prostu chciała się do mnie przytulić... Ale jeśli to prawda - to chrzanić taka poprawę, szczególnie, jeśli się jest kierowcą. |
Ja osobiście nie zauważyłem żadnych nieprzyjemnych skutków operacji, wieczorkiem widzę jak wcześniej i nie mam żadnych problemów z kolorami. Jedyny problem pochodzi od oka które nie było "tykane" - mianowicie każde moje zdjęcie delikatnie leci w lewo
Magda07 - Pon 03 Sty, 2011
cześć.
Rozważam korekcję oczu metodą LASIK. Wchodzę na strony klinik i czytam fora. Strony klinik oczywiście nie widzą żadnych problemów, ale opinie ludzi chyba jak zawsze są podzielone. bardzo chciałabym nie nosić okularów i mieć dobry wzrok, ale boję się, bo łatwo coś skopać przy takim zabiegu.
Mieszkam w Szczecinie i tutaj chciałabym poddać się ewentualnemu zabiegowi. Czy ktoś miał to robione w moim mieście? Możecie mi coś doradzić? Polecić miejsce?
mavierk - Pon 03 Sty, 2011
maziek napisał/a: | i po prostu chciała się do mnie przytulić... | przecież to oczywiste A kurzą ślepotę mają osoby nawet bez jakiejkolwiek operacji (np. moja mama) i zrzucanie winy na nią prawdopodobnie jest błędne.
Sajgon - Wto 04 Sty, 2011
kufel napisał/a: | MM napisał/a: | Ponoć najlepsza klinika od tych spraw jest na Śląsku (Katowice?) | zgadza sie, jest klinka w Katowicach , z tym ze nie wiem czy akurat najlepsza bo nie miałem (na szczęście) jak na razie potrzeby skorzystania. a mowa o tej placówce.
http://www.okulistyka.katowice.pl/index.php |
Znalazłem informacje, ze zakupili nowy laser. Sam się teraz zastanawiam czy nie spróbować...
http://wiadomosci.gazeta....ilkanascie.html
kulunia - Pon 19 Mar, 2012
A od jak małej wady można wykonać taki zabieg?
Kasik - Nie 29 Kwi, 2012
Ja miałam zabieg 19.04. Już na drugi dzień widziałam normalnie, miałam wadę -3,5 i astygmatyzm 1,5. Za operacje zapłacilam 2400 w klinice2000 w Katowicach. Do tego potem trzeba wykupić krople (około 100zł) i używać ich bez ściemniania.
Z tego co czytałam to najmniejszą wadą jaką się operuje to 0,75, mniejsze tylko ze względów zawodowych.
Chciałam zapytać jak to jest z tym basenem? Kiedy można będzie normalnie pływać bez strachu?
I o podnoszeniu ciężarów jakiego rzędu mówimy? xD 10kg to już zabroniony ciężar?
karolajna - Sob 26 Maj, 2012 Temat postu: wpaść w oko jakiś czas temu wpadł mi w oko ten temat. Z racji chęci pozbycia się okularów poczytałam kilka opinii i info na ten temat i zdecydowałam się na owy zabieg:) i naprawdę nie żałuję:) sam zabieg nie trwał długo bo zaledwie kilkanaście sekund:) jedna rzecz jaka mi się spodobała to,że na zabieg trzeba było być wypoczętym więc dzień wcześniej pozwoliłam sobie na odrobinę lenistwa:) przed zabiegiem wszystko zostało powiedziane jasno wiec nie stresowałam się zbytnio:) no może troszkę:) wszystko odbyło się sprawnie i bez kłopotu. Jakieś trzy do czterech dni po zabiegu miałam mały kłopot z ostrością widzenia i zaczynałam powątpiewać w sens zabiegu... ale potem przeszło i teraz mogę pochwalić się swoim Nowym Wzrokiem. Tak też nazywa się to centrum w którym robiłam zabieg:) Są naprawdę rewelacyjni.
pozdrawiam:)
dcs - Sob 26 Maj, 2012
Wy tu się cieszycie, a mi trudniej będzie znaleźć dziewczynę.
Wujek_Pstrykacz - Sob 26 Maj, 2012
dcs, nie trzeba być pięknym, trzeba mieć gadane
dcs - Sob 26 Maj, 2012
Wujek_Pstrykacz,
Jak ty to mówisz...
to może to być prawda.
Wierzę Ci!
Od razu lepiej się poczułem.
Dzięki Ci -Dobry Człowieku!
karolajna - Sob 26 Maj, 2012
Ja zanim poddałam się zabiegowi nosiłam jak się domyślasz nosiłam okulary i jakoś nie przeszkadzało mi to w kontaktach towarzyskich:) wiadomo jak sie nie nosi brylków człowiekowi od razu wzrasta samopoczucie i wartość samego siebie:) wystarczy się uśmiechnąć, zagadać i jest miło:) warto się nie zamykać na ludzi tylko dlatego,że nosi się okulary:) pozdrawiam:)
moronica - Sob 26 Maj, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | dcs, nie trzeba być pięknym, trzeba mieć gadane |
popieram
dcs - Sob 26 Maj, 2012
moronica,
To jednak kobiety zakochują się uszami?
moronica - Sob 26 Maj, 2012
cos w tym jest
karolajna - Sob 26 Maj, 2012
jedne kobiety cenia sobie intelekt i poczucie humoru a dla innych liczy sie to jak koles wyglada i na co go stac... w duzej mierze zalezy na ktora trafisz:) zycze zebys trafił na tę pierwszą:) poczucie humoru i fajna rozmowa moze wiele zdziałac:)
szerykoke - Sro 20 Cze, 2012
Zdecydowałam się na zabieg laserowej korekcji wzroku w zeszłym roku. Trochę sie wahałam. Założenie okularów było dla mnie może nie największą karą,ale czasem przeszkadzało. Uwielbiam spędzać aktywnie czas: chodzić po górach, jeździć na rowerze, pływać a okulary bardzo mnie ograniczały. Teraz, po zabiegu, jestem najszczęśliwszą osobą na świecie, nic mnie nie ogranicza, nie muszę pamiętać cały czas o okularach. Widzę doskonale. Każdy szczegół. Zabieg trwa naprawdę tylko kilka minut, jest bezbolesny, a potem krótka i niekłopotliwa rehabilitacja w domku i po wszystkim:)
Veronik - Pią 29 Cze, 2012
Mój narzeczony miał robioną korekcję wzroku (tylko chyba nowszym sposobem niż LASIK) w Łodzi na ul. Milionowej. Zabieg trwał 20 minut i po zabiegu mógł normalnie widzieć (tzn. był nieco wrażliwy na światło i nosił okulary przeciwsłoneczne... ). Z tego co wiem wadę wzroku minusową usuwają całkowicie do - 7, a z plusami z tego co wiem zależy od astygmatyzmu i od grubości gałki ocznej...
witek33 - Sro 03 Paź, 2012
Witam, chciałbym odświeżyć temat dotyczący korekcji laserowej, czy to całkowicie bezpieczne? I gdzie taką korekcję można zrobic, jaki to koszt?
Agniecha - Pon 15 Paź, 2012
Ja robiłam lasik w klinice Nowy Wzrok. Koszt jednego oka to ok 2300pln. Jest to metoda całkowicie bezpieczna - a jeśli boisz sie korekcji laserowej, to zastanów się nad ortosoczewkami. Zakładasz je tylko na noc, a w dzień widzisz jak po laserze.
cyberant - Pon 29 Paź, 2012
a mnie zastanawia czemu osoby chwalące zabieg mają po 1-3 posty. jakby zlazły się żeby zaraz reklamować... i chapać potencjalnych klientów. Eh ten internetowy marketing...
Agniecha - Wto 30 Paź, 2012
Korekcja laserowa to nie zakup proszku z reklamy. I choć zabieg nie jest skomplikowany i trwa krotko, to dotyczy on naszego wzroku. Tak jak pyta witek, tak i my wcześniej pytaliśmy znajomych i zadawaliśmy pytania na rożnych forach. Nie widzę nic złego w tym, ze dzielimy sie informacjami na temat samego zabiegu, na temat kosztów, czy wręcz zachwalamy konkretna klinikę czy konkretnego lekarza. Szczęście człowieka, który wreszcie normalnie widzi bez słoików na oczach jest naprawdę wielkie, wiec czemu nie podzielić się tym szczęściem z innymi?
moronica - Wto 30 Paź, 2012
Agniecha, no ale popatrz z drugiej strony. zdecydowalabys sie na jakas konkretna klinike tylko dlatego, ze na jakims forum uzytkownik z 1 postem ja zachwalal? w takiej sytuacji jest wieksze prawdopodobienstwo, ze to post dodany przez recepcjonistke tejze kliniki niz faktycznie przez klienta, zwlaszcza jesli ta wypowiedz brzmi jak wyciagnieta z folderu reklamowego a nie opis wlasnych doswiadczen. wzrok wazna sprawa, jak sama napisalas, stad ostrozne podejscie do takich opinii jest jak najbardziej uzasadnione i wrecz wskazane
miron_82 - Wto 30 Paź, 2012
Ja polecam Weiss Klinik z Chorzowa - w czerwcu korygowałem wzrok metodą lasek. Wszystko bardzo dobrze poszło, efekty końcowe i przebieg zabiegu super! Cena to 2850 zł za obydwa oczy, mieli akurat wakacyjną promocję.
Z moich obserwacji i z autopsji - wielu z nas czyta fora internetowe przed zabiegiem, ale nie komentuje. Uruchamiamy się dopiero, gdy już jest wszystko ok stąd jest mało postów osób po zabiegu:)
Agniecha - Wto 30 Paź, 2012
Moronica ja miałam wrażenie, ze przeczytałam chyba każde forum przed zabiegiem Oczywiście opinie znajomych i znajomych znajomych tez miały bardzo duży wpływ. Chyba nawet większy. Zdecydowałam się na Nowy Wzrok, stamtąd wyszłam z nowymi oczętami i tylko o tej klinice mogę coś napisać - i nie jest mi przykro, ze pisze bardzo pozytywnie, bo to w końcu moje oczy. Gdyby były jakiekolwiek zaniedbania ze strony kliniki, mój post wyglądałby inaczej.
Moj pierwszy post był odpowiedzią na zadane pytania. Bezpieczeństwo, koszt i gdzie. Jeśli opis moich doświadczeń będzie komuś pomocy, z przyjemnością to zrobie. Aczkolwiek odczucia są kwestia subiektywna, efekt jest faktem. Zabieg jak pisałam jest bezbolesny, co nie zmienia faktu, ze "grzebanie" w oku jest odczuciem dziwnym, być może niemiłym dla świadomości. Bardziej jest to strach przed nieznanym. Ale łatwo mówić mi teraz po zabiegu Bardziej nieprzyjemna jest depilacja niz korekcja laserowa Ale to znow moje subiektywne odczucia. Hmmm... a ze zabrzmiało jak z folderu reklamowego Coz Moze mam jakiś wrodzony nieodkryty talent Zawsze musi byc ten pierwszy post. Trafiło na mnie
TS - Wto 30 Paź, 2012
Agniecha napisał/a: | miałam wrażenie, ze przeczytałam chyba każde forum przed zabiegiem Oczywiście opinie znajomych i znajomych znajomych tez miały bardzo duży wpływ. |
A opinia lekarza...? Sam się tym kiedyś interesowałem i wiem od okulisty, że np. dla osób o zbyt rozwiniętych naczyniach krwionośnych w gałce taki zabieg jest ryzykowny. Wg mnie lepiej iść do 2-3 okulistów niż czytać dziesiątki anonimowych opinii.
Agniecha - Sro 31 Paź, 2012
Opinia lekarza następuje po wyborze kliniki - zazwyczaj w każdej klinice jest lekarz specjalista, który przeprowadza badania kwalifikacyjne do zabiegu
IMHO Jeśli wyniki badan nie budzą wątpliwości , nie widzę potrzeby wydawania pieniędzy na kolejne albo te same badania u innego lekarza, tym bardziej ze sam zabieg nie należy do tanich. Ale jeśli ktoś ma taka potrzebę, albo nie ma zaufania, albo coś budzi jego wątpliwości, to jak najbardziej może to zweryfikować. W końcu to nasz wzrok.
StudentMedycyny - Sob 17 Lis, 2012
Witajcie,
Jestem Studentka Medycyny należę do koła Okulistycznego i zamierzam pisać prace na temat "późnych powikłań laseroterapii" moja praca będzie polegać na sprawdzeniu czy takie występują a jesli tak to jakie są
Dlatego bardzo potrzebuje waszej pomocy.
Poszukuje osob ktore przeszły operacje laserowej korekty wzroku okolo 10 lat temu, moze na tym forum jest ktos taki ?
a Moze orientujecie sie czy jest inne forum na ktorym wypowiadaja sie takie osoby
Kazda pomoc jest mile widziana z góry dziekuje bardzo
miron_82 - Sro 19 Gru, 2012
Dla tych, co obawiają się zabiegu, polecam filmik: http://www.youtube.com/watch?v=4TSbhSDE55o - nie straszy, a jedynie pokazuje kolejne etapy, z komentarzem pani doktor.
Robert_84 - Nie 24 Lut, 2013
Ja przeprowadziłem korekcję wzroku jakiś rok temu. Muszę przyznać że na początku człowiek nie czuje się komfortowo (tuż po zabiegu) ale każdego następnego dnia jest bez porównania szczęśliwy. przede wszystkim więcej widzi:) zabieg robiłem w centrum medycznym Mavit w Warszawie. Zdecydowałem się tam ponieważ koleżanka była bardzo zadowolona z ich usług. Ja też teraz mogę ich śmiało polecić. A co do czytania opinii na forach to ja chyba też wszystko przeczytałem co było możliwe przed zabiegiem.
Whiz - Pon 25 Lut, 2013
Takie pytanie do weteranów tych zabiegów. Co decyduje o wielkości wady, która będzie ostatecznie korygowana. Czy moc szkieł, w których widzenie jest optymalne czy jednak wynik z komputerowego badania ostrości wzroku??? Dzięki za info.
Robert_84 - Nie 03 Mar, 2013
Jest to szereg badań które będą przeprowadzane na badaniach wstępnych. Te wszystkie badania określą Twoją wadę oraz czy może ona zostać skorygowana:
- ostrość wzroku do bliży i dali
- refrakcja przed i po cykloplegii (komputerowe badanie wzroku)
- keratometria (pomiar krzywizn rogówki)
- topografia rogówki - mapa rogówki
- szerokość źrenic i średnica rogówki
- próba Schirmera - wydzielanie łez
- gonioskopia (badanie kąta przesączania)
- ocena pola widzenia (perymetria)
- tonometria (pomiar ciśnienia śródgałkowego met. bezdotykową i aplanacyjną)
- pachymetria (pomiar grubości rogówki)
- USG gałki ocznej w prezentacji A i B
- ocena przedniego odcinka oka
- ocena tylnego odcinka oka (dna oka)
144 - Pon 11 Mar, 2013
Hej. Moja wada to +5,5 na oko lewe ; "nadwroczność z astygmatyzmem". Czy wadę tego typu da się operacyjnie wyleczyć abym mógł pracować jako maszynista na PKP?
miron_82 - Wto 19 Mar, 2013
Whiz napisał/a: | Takie pytanie do weteranów tych zabiegów. Co decyduje o wielkości wady, która będzie ostatecznie korygowana. Czy moc szkieł, w których widzenie jest optymalne czy jednak wynik z komputerowego badania ostrości wzroku??? Dzięki za info. |
Jak pisał Robert, podczas kwalifikacji masz masę badań wykonywanych i na podstawie nich lekarz raz że kwalifikuje do zabiegu lub nie, dwa - ustala metodę zabiegu, trzy - przewiduje efekty zabiegu i ewentualnie jego powikłania. Czynników jest więc mnóstwo!
[ Dodano: Wto 19 Mar, 2013 10:28 ]
144 napisał/a: | Hej. Moja wada to +5,5 na oko lewe ; "nadwroczność z astygmatyzmem". Czy wadę tego typu da się operacyjnie wyleczyć abym mógł pracować jako maszynista na PKP? |
Teoria mówi, że plusy koryguje się do +4... ale na innych forach czytałem, że są i wyższe wady korygowane. U mnie cylinder był poza normą o -0,5, a wszystko poszło bardzo dobrze! Zabieg miałem w Chorzowie w Weiss Klinik i polecam!
witek33 - Wto 19 Mar, 2013
witam ponownie ja już jestem po zabiegu i mogę się wszystkim pochwalić że skończyło się pozytywnie wada zeszła do 0 i już nie nosze okularów !!!! Nie ma się czego bać zabieg krótki i bezbolesny:)
144 - Wto 19 Mar, 2013
Powiedz mi Witku, jaką miałeś wadę?
maziek - Sro 20 Mar, 2013
A jakie są przeżycia osób, które są po operacji już dłuższy czas? Chodzi mi o adaptację do chodzenia bez szkieł na nosie? Nosiłem przez pewien czas kontakty, ale zrezygnowałem, nie ze względu na dyskomfort oczu tylko ze względu na uczucie nagości, jeśli tak można to ująć. Brakowało mi czegoś między oczami a światem.
lvl3ha - Sro 20 Mar, 2013
A ja sie zapytam czego nie wolno po takim zabiegu i przez jaki okres czasu?
miron_82 - Sro 20 Mar, 2013
Witek, gratuluję!!!
Co do pytania odnośnie "nagości" na twarzy bez okularów - no to coś w tym jest:) U mnie przede wszystkim był szok związany ze zmianą pola widzenia, które nie ograniczają oprawki okularów. Zaraz po zabiegu wydawało mi się, że znacznie wyraźnie widzę! Oczywiście było to złudzenie, bo oczy były wymęczone chociażby kropelkowanie podczas zabiegu:) Ale potem jakoś się przyzwyczaiłem, bo chciałem po prostu pozbyć się okularów! Częściej natomiast noszę na nosie okulary przeciwsłoneczne i myślę, że to właśnie taka reakcja psychiczna, o której piszecie na tą "nagość":)
A jeśli chodzi o to, czego nie wolno po zabiegu i przez jaki czas, to trochę tego jest. Polecam filmik w tym temacie, gdzie moja pani doktor wszystko wyjaśnia:) http://www.youtube.com/watch?v=_YXN5hyiWl0
witek33 - Sro 20 Mar, 2013
Dzięki!
Ja mogę tylko dodać to co jest na stronie kliniki :
przez pierwszy tydzień intensywnej pracy - daj oczom odpocząć a rogówce - wygoić się
do 6 tygodni kąpieli w otwartych zbiornikach wodnych (basen, jezioro, morze)
przez 2-3 miesiące - intensywnego wysiłku fizycznego (np. ciężkich ćwiczeń na siłowni, noszenia ciężarów)
stosuj antykoncepcję - aby mieć gwarancję, że przez pół roku nie będziesz w ciąży
A co do odzwyczajenia się od noszenia okularów to masz rację dziwne uczucie, ale szybko się przyzwyczaicie U mnie to najbardziej w szoku było otoczenie - rodzina, znajomi nie mogli się do mnie przyzwyczaić bez okularów..
Piotr23 - Sob 06 Kwi, 2013
Witam,
Mam 23 lata. Byłem na badanich kontrolnych przed laserową korekcją wzroku w Katowicach:
http://kli-okul.katowice.pl/
Wyniki badań były w porządku oprócz jednego, mianowcie średnica mojej żrenicy wynosi 7,2mm (przepraszam jeśli pomyliłem coś natury merytorycznej). Zostałem poinformowany, że jest prawdopodobieństwo wystąpienia u mni efektu Halo (rozszczepienienia światła), ponieważ laser obejmuje swym działaniem zakres 7mm. Nieporządane zjawisko może wystapić a nie musi. Moja wada wynosi -3D, w prawym oku ponadto astygmatyzm (ok. 1).
Korekcję chcę przeprowadzić z względów zawodowych - jestem elektrykiem na kopalni. Niestety nie wiem czy jeśli takowy efekt wystąpi będę zdolny pracować (ciemne wyrobiska, światło lampki górniczej). Czytałem sporo o tym wszystkim w internecie ale dalej mam duże wątpliwości. Czy ktoś wie może czy da się z tym żyć, pracować?
Z góry dziękuję bardzo za każdą odpowiedź i pomoc!
masza - Nie 07 Kwi, 2013
Piotr23, nie miałam zabiegu (straszny ze mnie cykor), ale po przeczytaniu Twojego postu wypytałam dokładnie brata (ponad 3 lata po zabiegu). Niestety, nadal dokucza mu halo - ale i tak chwali sobie efekt po korekcji (nie pracuje w ciemności, za to intensywnie uprawia sporty). Decyzję musisz podjąć sam - jednak warunki Twojej pracy są specyficzne, więc - jako cykor - na Twoim miejscu nie ryzykowałabym.
A teraz ciekawostka, cytat ze strony jednej z wrocławskich klinik:
"Duża źrenica nie oznacza automatycznie problemów z widzeniem przy słabym oświetleniu tak samo jak mała źrenica nie oznacza braku takich problemów. Kilka badań wykazało, że średnica źrenicy sama w sobie nie jest wiarygodnym prognostykiem pozwalającym ocenić kto będzie a kto nie będzie miał problemów z widzeniem nocnym dopóki one nie wystąpią.
Można tą sytuację porównać do picia alkoholu i prowadzenia samochodu. Nie zawsze alkohol + auto oznacza nieszczęście. Kieliszek wina do obiadu, kufel piwa podczas meczu lub drink w czasie przyjęcia nie oznacza, że dana osoba jest pijana i nie powinna prowadzić. Wiele czynników ma wpływ na ilość alkoholu, która pozwala na bezpieczne prowadzenie auta: waga danej osoby, ilość wypitych drinków, czas w którym dana ilość alkoholu została wypita, czas jaki upłynął od ostatniego drinka, szybkość metabolizmu alkoholu itp. Połączenie alkoholu z autem może być możliwe (w granicach rozsądku naturalnie)".
Zaprawdę, nie ryzykowałabym!
maziek napisał/a: | Nosiłem przez pewien czas kontakty, ale zrezygnowałem, nie ze względu na dyskomfort oczu tylko ze względu na uczucie nagości, jeśli tak można to ująć. Brakowało mi czegoś między oczami a światem. |
Szczęściarz! W okularach czuję się jak Hannibal Lecter w masce - dlatego odkąd noszę soczewki, nawet przeciwsłoneczne bryle odrzuciłam. Wolę się marszczyć!
romanowy - Pią 12 Kwi, 2013
Spróbuj to może skonsultować z innym lekarzem czy obaj będą mieli takie same zdanie na ten temat. W Katowicach możesz się jeszcze udać do Optomedu, operacja laserowa oczu to ponoć ich specjalność.
komor - Wto 16 Kwi, 2013
Ten wątek zaczyna się przekształcać chyba już zbytnio w reklamy klinik. Za dużo „jednopostowców” polecających konkretne usługi. Ze względu na pożyteczny charakter wątku tolerowaliśmy to dotychczas, ale proszę o umiar, inaczej trzeba będzie wątek zamknąć a reklamy pousuwać.
lvl3ha - Sro 17 Kwi, 2013
Nie chce sie wtracac ale usuncie reklamy jednopostowcow a temat zostawcie otwarty. Please !!
miron_82 - Sro 17 Kwi, 2013
Z tą wielkością źrenic i możliwymi powikłaniami jak halo, glare to jest tak - producenci laserów rekomendują, że bezpieczny zabieg to przy źrenicy do 7 mm, że zakres wad bezpieczny to np. +4 do -4, ale oczywiście można przeprowadzać zabieg przy większej źrenicy i większej wadzie.
Jeśli te wielkości są na granicy tej rekomendacji, to większego ryzyka raczej nie ma. Jeśli zaś jest spora różnica, no to już warto się zastanowić 10 razy. Niektórzy lekarze nie widzą w tym zagrożenia - bo albo polegają na innych przypadkach, które zakończyły się powodzeniem, albo uprawiają masówkę. Warto poczytać różne fora internetowe i opinie tych zadowolonych i nie zadowolonych.
FCBayern - Czw 18 Kwi, 2013
Witam, chciałbym zadać pytanie. Mam prawie 22 lata i zdecydowałem się na zabieg jednego oka o dość dużym astygmatyzmie. Drugie oko mam w pełni zdrowe i moje pytanie jest mianowicie takie. Jeżeli po zabiegu wyjdą jakieś skutki uboczne, że tak jak pisze wiele osób wystąpią jakieś zamglenia przy świetle itp. to chyba nie będzie mi to przeszkadzać skoro drugie oko mam zdrowe i zresztą całe życie chodzę bez okularów a widzę dobrze dzięki zdrowemu oku. Pytam bo nie wiem czy warto robić zabieg skoro w sumie widzę dobrze jednym okiem oraz nie wiem jakie to może mieć skutki na moje ogólne widzenie w przypadku jakiś komplikacji w oku operowanym.
miron_82 - Czw 18 Kwi, 2013
Z astygmatyzmem to jest właśnie bardziej skomplikowane przy laserze. Jeśli jest duży - lekarze określają duży powyżej 3 dioptrii cylindra, to przy korekcji faktycznie mogą wystąpić powikłania typu glare czy halo. Ale to małe piwo!:) bo może okazać się, że korekta spowodowała inne wady w oku... Najlepiej trzeba się skonsulktować z lekarzem:) jeśli jesteś ze Śląska lub okolic to polecić mogę dr Dreksler-Tkacz w Weiss Klinik w Chorzowie. Ale myślę, że w każdej innej klinice laserowej też znajdziesz specjalistę od cylindrów musztardówek:)
FCBayern - Czw 18 Kwi, 2013
Na to chore oko i tak prawie nie widzę bo wszystko zamazane, więc wychodzę z założenia że gorzej być z nim nie może. Jedynie mnie ciekawi czy w razie komplikacji nie wpłynie to na ogólny komfort widzenia zdrowym okiem.
miron_82 - Nie 21 Kwi, 2013
Hmm... trudno powiedzieć, wszystko zależy jakie efekty uzyskasz po korekcji tego oka słabego i jak na to mózg zareaguje. Czytałem że właśnie przy dużych wadach "odbiór mózgu" szczególnie odgrywa rolę. Ale doświadczeni lekarze i to są w stanie przewidzieć. Bo niby widzisz po korekcji jak w okularach (chodzi o widzenie obrazu, jego ostrość), ale istnieje ryzyko, że zabieg spowoduje jakieś inne wady, które mają wpływ na odbiór przez mózg. Nie wiem dokładnie o co chodzi, na czym to polega, ale wyguglaj sobie i na pewno coś znajdziesz.
FCBayern - Wto 23 Kwi, 2013
Byłem na badaniu kwalifikacyjnym i nie nadaje się do zabiegu bo mam za dużą wadę astygmatyzmu na 6,5 dioptrii a robią tylko do 6,0. Powiedzieli też, że jak chcę to mogę sobie ten zabieg zrobić ale raczej się nie opłaca bo wady mi nie zniwelują do zera a jedynie na tyle że na tablicy będę widział 3 linijki więcej a ostrość widzenia i tak się nie poprawi. Do tego dochodzi możliwość komplikacji podczas gojenia tak więc dałem sobie spokój, spróbuje ponownie za kilka lat jak będzie lepszy sprzęt.
miron_82 - Czw 25 Kwi, 2013
No to pech, ale faktycznie zmienia się te technika z roku na rok, więc warto poczekać i nie ma co ryzykować. Ale moja znajoma miała astygmatyzm -5 i zdecydowała się i jest ok. Został jej -1 cylinder, lekarze zdecydowali tak dla bezpieczeństwa, żeby nie przebajerować. Ale dziewczyna na co dzień bez okularów funkcjonuje, zakłada tylko do komputera. Tylko zabieg nie jest tani, więc i po co kasę wyrzucać, jak za kilka lat pewnie będzie możliwe skorygowanie totalne.
szakal90 - Czw 18 Lip, 2013
Witam wszystkich! Słuchajcie, mam wadę wzroku -0.5 sferyczną OP i OL i -0.25 cylindryczną w osi 90st. OP i OL. Normalnie pewnie bym olał sprawę, ale chcę zrobić orzeczenie o zdolności do slużby w jednostkach powietrzno-desantowych WP, no i niestety bez okularów widzę już zbyt slabo :/ więc zastanawiałem się nad korekcją laserową. I pytanie mam takie: czy ktoś wie OD jakiej wady takie zabiegi są przeprowadzane? Ew. jaka jest tolerancja takiego lasera korygującego?
pozdrawiam
miron_82 - Pią 19 Lip, 2013
szakal90 napisał/a: | Witam wszystkich! Słuchajcie, mam wadę wzroku -0.5 sferyczną OP i OL i -0.25 cylindryczną w osi 90st. OP i OL. Normalnie pewnie bym olał sprawę, ale chcę zrobić orzeczenie o zdolności do slużby w jednostkach powietrzno-desantowych WP, no i niestety bez okularów widzę już zbyt slabo :/ więc zastanawiałem się nad korekcją laserową. I pytanie mam takie: czy ktoś wie OD jakiej wady takie zabiegi są przeprowadzane? Ew. jaka jest tolerancja takiego lasera korygującego?
pozdrawiam |
Teoretycznie każda wada nadaje się do korekcji, standardowo zalecają od -4 do +8, ale korygowane są i większe wady, np. są to zabiegi zindywidualizowane. Myślę, że nie będzie więc problemu z korekcją tak małej wady. Pytanie czy warto już teraz? Zależy ile masz lat, bo jeszcze oko może rosnąć i wada też może się zmienić. Najlepiej zacznij od badania pod kątem kwalifikacji do zabiegu i wszystkiego się dowiesz.
szakal90 - Pon 22 Lip, 2013
lat mam 23 i faktycznie dopiero noszę okulary od 5 miesięcy, więc minimum 7 mi zostało (zakladając, że wada się nie zmieni przez te 12 miesięcy). rozmawiałem o tym z lekarką przy badaniu i ona powiedziała, że generalnie nie wiadomo, czy korekcja będzie miała w ogóle efekt, ze względu na to, że aparaty mają jakąś tolerancję właśnie i po prostu zabieg może nic nie dać. dlatego zapytalem, z myślą, że może ktoś coś wie przypadkiem.
PS. a czy oko ludzkie nie jest tym organem, który nie rośnie? bo coś kiedyś słyszałem, że dlatego rodzimy się ze sporymi oczami, bo nie rosną (w przeciwieństwie do np. uszu). taki mały offtop
maziek - Pon 22 Lip, 2013
Oczy rosną po urodzeniu. Noworodki maja znacznie mniejsze oczy niż dorośli. Fakt, że w porównaniu do innych organów i ogólnie ciała rosną niewiele i z tego co wiem nie do końca życia tylko "do dorosłości".
miron_82 - Wto 23 Lip, 2013
szakal90 napisał/a: | lat mam 23 i faktycznie dopiero noszę okulary od 5 miesięcy, więc minimum 7 mi zostało (zakladając, że wada się nie zmieni przez te 12 miesięcy). rozmawiałem o tym z lekarką przy badaniu i ona powiedziała, że generalnie nie wiadomo, czy korekcja będzie miała w ogóle efekt, ze względu na to, że aparaty mają jakąś tolerancję właśnie i po prostu zabieg może nic nie dać. dlatego zapytalem, z myślą, że może ktoś coś wie przypadkiem.
PS. a czy oko ludzkie nie jest tym organem, który nie rośnie? bo coś kiedyś słyszałem, że dlatego rodzimy się ze sporymi oczami, bo nie rosną (w przeciwieństwie do np. uszu). taki mały offtop |
Nie chodzi o tolerancję sprzętu, a zachowanie się oka. Sprzęt jest bardzo precyzyjny i może korygować nawet najmniejszą wadę. Lekarze mówią o tej "tolerancji sprzętu", bo jeśli wada jest mała, to działaniem lasera można jakby poruszyć inne wady wzroku (tzw. aberracje wyższe). I tak może się pojawić nagle wada plusowa, astygmatyzm itd.
Czy oko rośnie? źle to ująłem - rozwija się układ optyczny oka:)
pelargonia - Czw 10 Paź, 2013
ja też się zbieram do zabiegu laserem. trochę mi jeszcze brakuje odwagi, trochę kasy byłam już się pytać w Nowym Wzroku w Wawie na al. Stanów Zjednoczonych no i jestem umówiona. W sumie nie szukam tu porady, tylko tak sobie czytałam no i postanowiłam podzielić się swoim losem Kumpela tam robiła i jest zadowolona, a i tutaj znalazłam pozytywne komentarze, także myślę, że dobrze wybrałam. Odezwę się jak będę po i będę mogła patrzeć na świat bez "brylków" Pzdr
ammis - Wto 15 Paź, 2013
w Szczecinie działa Lexum, z tego co wiem bardzo dobra klinika - teraz też masz szczęście, bo jest promocja na gruponie na ich usługi
kris9 - Wto 15 Paź, 2013
A jak długo trawa zabieg usuwania zaćmy ?
wandzia - Pon 21 Paź, 2013
ammis napisał/a: | w Szczecinie działa Lexum, z tego co wiem bardzo dobra klinika - teraz też masz szczęście, bo jest promocja na gruponie na ich usługi |
Oooo a ja robiłam w Lexum warszawskim Szkoda, że nie wiedziałam wcześniej o tej opcji na Grouponie... Ale i tak za to wszystko co zrobili dla mnie lekarze Lexum oddałabym wszystko! Zlikwidowali mi wadę całkowicie i praktycznie po dwóch tygodniach od zabiegu widziałam jak nigdy wcześniej!
witek33 - Sro 23 Paź, 2013
Lepiej uważajcie na groupony bo często są afery związane z nimi, podobno oszczędzają na jakości, z groupona korzystają firmy, które mają problemy lub są nierozreklamowani..
ammis - Czw 24 Paź, 2013
no akurat lexum na brak reklamy narzekać nie może. już jest afera w lekarskim światku, że robią taniej zabiegi i inne kliniki się burzą, bo im zabierają klientów. w rzeczywistości zabiegi te są dużo tańsze, niż każe się płacić pacjentom - cena z grupona to w końcu uczciwa stawka.
witek33 - Czw 24 Paź, 2013
No podobno nie do końca czytalem gdzieś ze zabieg jest drogi bo po pierwsze trzeba zapłacić lekarzowi a po drugie koszty amortyzacji sprzętu no i dlatego taka suma. Ja rozumiem można korzystać z grupona produktów usług takich jak fryzjer itd ale tutaj bym nie ryzykowal...
miron_82 - Pon 28 Paź, 2013
Długo mnie tu nie było:) ja jestem po zabiegu póltorej roku, miałem w czerwcu 2012 w Weiss Klinik. Sam korzystałem z promocji wakacyjnej u nich, gdzie za drugie około było połowa ceny, ale to nie był groupon. Ale dwóch moich znajomych korzystało z groupona w Weiss Klinik i wszystko ok., żadnych problemów, komplikacji. Myślę, że te grouponowe akcje to dla klinik po prostu reklama. Widocznie opłacalna, skoro wystawiają oferty. Ale uważać trzeba, kilka tygodni temu była nawet afera z jakąś kliniką co to laser stary z Rumunii miała. Trzeba więc szukać i sprawdzać, co się kupuje.
luznygosc1 - Czw 31 Paź, 2013
Ja miałem już ładnych parę lat temu robioną korekcję ok. -4DP na każdym oku metodą PRK w Katowicach przy ul. Ceglanej (klinika p. Gierek).
Nie wiem, czy teraz też używają tej metody, wtedy lekarz w klinice powiedział mi, że PRK przy mojej wadzie jest lepszym rozwiązaniem niż Lasik (ale dlaczego, to nie wyjaśnił).
Przez kilkanaście godzin po operacji z bólu prawie robiłem pod siebie.
Przez następne 2-3 dni nie mogłem patrzeć nawet na lekko tlącą się jarzeniówkę.
Potem dużo zakrapiania oczu sterydami (zwiększającymi ciśnienie w oczach) oraz kroplami na obniżenie ciśnienia. Niestety p. Dr. Gierek źle dobrała proporcje kropli, czego efekt był taki, że po kilku tygodniach wzrok zaczął mi się pogarszać. Zjawiłem się w klinice, po zbadaniu okazało się że mam mocno podwyższone ciśnienie w gałkach ocznych. Lekarze powiedzieli, że podłączą mnie pod kroplówkę, ciśnienie spadnie i wzrok wróci do normy. Po kroplówce ciśnienie spadło, ale wada wzroku spowodowana nadciśnieniem w oczach POZOSTAŁA!!!
Co gorsza, przez następne miesiące wzrok stawał się coraz słabszy i po pewnym czasie WADA WRÓCIŁA do poziomu sprzed operacji.
Efekt halo był mocny przez kilka tygodni po operacji, potem wzrok się pogorszył i halo zniknęło.
Podsumowując, operacja w moim przypadku to kompletne fiasko, na dodatek czuję ostry ból oczu nawet przy lekkim naciśnięciu ręką zamkniętego oka - to taka pamiątka po operacji.
Lekarze w klinice przy Ceglanej w Katowicach traktują pacjentów jak zło konieczne.
Jeśli pacjent ma szczęście i operacja się uda, to fajnie (mam znajomych którym się udało). W moim przypadku straciłem kupę czasu, trochę pieniędzy, nie wspominając o cierpieniach.
Nikt w Katowicach nie zaproponował mi rekompensaty za spartoloną robotę.
Z racji nieudanego zabiegu (a raczej operacji) w klinice zaproponowano mi jego powtórzenie, oczywiście za pełną opłatą.
Ja jednak podziękuję, będę nosił okulary dopóki nie będę miał pewności, że jest w Polsce klinika, która daje 100% gwarancji na skuteczność i bezpieczeństwo operacji. Czyli raczej się tego nie doczekam.
Życzę szczęścia oczekującym na zabiegi, z tego co widzę to większość pacjentów jest jednak zadowolona z efektów operacji. Ja miałem pecha, ale zapewne nie jestem jedynym któremu się nie udało.
miron_82 - Pon 04 Lis, 2013
To szczerze współczuję... Dla pocieszenia - na Ceglanej w Katowicach sporo pacjentów było niezadowolonych. Ale w końcu to tu pierwszy zabieg w Polsce wykonywali i uczyli chyba większość okulistów tej całej procedury. Moja koleżanka miała tam zabieg PRK chyba z 10-12 lat temu. Kilka lat temu wada jej powróciła, nosi tylko okulary do czytania, poza tym ok. No i też narzekała na potworny ból! A dzisiaj metody są coraz bardziej ulepszane, dają jak najmniej powikłań, no i sporo poszła w przód też wiedza i diagnostyka. Mi na szczęście wszystko poszło bardzo OK, ale to zawsze jest niestety ryzyko, bo jak piszesz - żadna klinika i lekarz nigdy chyba nie dadzą 100% gwarancji.
witek33 - Wto 05 Lis, 2013
Spróbuj może iść do kliniki doktora Szaflika, tam powinni naprawić twoją nieudaną operację. Pewnie masz już uraz i rozumiem Cię, ale akurat to jest najlepszy specjalista w kraju więc możesz się przejść na konsultację. Z pewnością i metody, sprzęt znacznie się różnią od tych z przed 10 lat.
Nela - Pią 07 Lut, 2014
Zabieg PRK w moim przypadku to zupełna porażka. Po zabiegu przez około 2 miesiące stosowałam krople do oczu - sterydy. Wzrok pogarszał się, pojawiły się szare mroczki w polu widzenia. W późniejszym okresie zdiagnozowano uszkodzenie nerwów wzrokowych, jaskrę.
witek33 - Wto 11 Lut, 2014
Nela to gdzie ty bylas na tej korekcji? Co na to klinika?
miron_82 - Czw 20 Lut, 2014
Nela napisał/a: | Zabieg PRK w moim przypadku to zupełna porażka. Po zabiegu przez około 2 miesiące stosowałam krople do oczu - sterydy. Wzrok pogarszał się, pojawiły się szare mroczki w polu widzenia. W późniejszym okresie zdiagnozowano uszkodzenie nerwów wzrokowych, jaskrę. |
Uszkodzenie nerwu wzrokowego zazwyczaj jest następstwem podwyższonego ciśnienia w oku. Jeśli długo stosowałaś krople ze sterydami, to mogło wystąpić wysokie ciśnienie. Czy odczuwałaś jakieś kłucia w oku czy inne objawy? szare mroczki, o których piszesz powinny też zaniepokoić lekarza... Sam zabieg tutaj więc nie zaszkodził, a niewłaściwe postępowanie po zabiegu.
Nela - Pon 10 Mar, 2014
Wystąpienie u mnie jaskry związane jest z zabiegiem laserowej korekty wady wzroku.
Czynniki ryzyka wystąpienia jaskry to m.in.:
1) cienka rogówka (grubość moich rogówek po zabiegu PRK jest poniżej wszelkich norm),
2) długotrwałe przejmowanie kropli do oczu zawierających kortykosteroidy (lekarz zalecał stosowanie kropli z kortykosterydami przez kilka miesięcy, aktualnie wiem z internetu, że maksymalny okres ich stosowania nie powinien przekraczać 4 tygodni).
Uszkodzenie nerwów są tak duże, że nie mogę pracować.
kojut - Pon 10 Mar, 2014
Ludzie, źle trafiliście! To jest forum "Optyczne", traktujące o instrumentach optycznych i urządzeniach do rejestracji obrazu i ewentualnie o sztuce fotografii a nie okulistyczne!
Że wam się chciało tu rejestrować żeby sobie wymienić po jeden, dwa posty o specjalistach- okulistach
T.B. - Pon 10 Mar, 2014
I o przewodach, i o kablach
Nela - Wto 11 Mar, 2014
kojut,
Temat jest na forum od 5 lat Jeżeli nie interesuje cię "laserowa korekcja wzroku", to po co w ten temat wchodzisz
kojut - Wto 11 Mar, 2014
Nela napisał/a: | kojut, Temat jest na forum od 5 lat |
No i???
Nela napisał/a: | Jeżeli nie interesuje cię "laserowa korekcja wzroku", to po co w ten temat wchodzisz |
A jest jakiś regulaminowy zakaz niewchodzenia w nieinteresujące tematy? Wskażesz mi taki punkt? A może to nie jest forum publiczne, gdzie każdy zainteresowany może się wypowiedzieć (zgodnie z regulaminem ofkors)?
A Ty w jakim celu zarejestrowałaś się na tym forum? Trzy posty i wszystkie trzy napisane w tym temacie, zamiast zacząć tu http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
[ Dodano: Wto 11 Mar, 2014 18:20 ]
T.B. napisał/a: | I o przewodach, i o kablach |
Z tą różnicą, że tam dyskutują użytkownicy, którzy wypowiadają się również w innych tematach. Większość piszących tutaj nie napisało ani jednego posta poza tym tematem. Nawet się nie przedstawili w odpowiednim wątku.
T.B. - Wto 11 Mar, 2014
Wiem, wiem - tylko żaba nie kuma
kozidron - Wto 11 Mar, 2014
Cytat: | Z tą różnicą, że tam dyskutują użytkownicy, którzy wypowiadają się również w innych tematach. Większość piszących tutaj nie napisało ani jednego posta poza tym tematem. Nawet się nie przedstawili w odpowiednim wątku. |
kojut, dla kogoś kto wkleja żabę, nie ma to znaczenia
komor - Wto 11 Mar, 2014
kojut napisał/a: | A jest jakiś regulaminowy zakaz niewchodzenia w nieinteresujące tematy? |
Zakazu wypowiadania się zgodnie z tematem w istniejącym wątku – też nie ma. Proszę, nie spamujmy w kolejnym wątku.
ammis - Pon 31 Mar, 2014
generalnie na pierwszej wizycie są konsultacje i wtedy lekarz sprawdza, czy nie ma przeciwwskazań do zabiegu, czy wadę da się skorygować etc - tak jest w lexum. wtedy też mówi o ewentualnych skutkach ubocznych, chociaż one są praktycznie niemożliwe.
witek33 - Wto 13 Maj, 2014
Witam, czy po korekcji chodzicie jeszcze na jakieś kontrole? Raz na rok starczy ?
miron_82 - Sro 21 Maj, 2014
witek33 napisał/a: | Witam, czy po korekcji chodzicie jeszcze na jakieś kontrole? Raz na rok starczy ? |
Pewnie, że chodzimy:) raz w roku to przynajmniej - w mojej klinice muszę maksymalnie co 12 miesięcy mieć wizytę kontrolną, bo wtedy na kolejny rok przedłuża się gwarancja na zabieg. Gdyby więc wada mi powróciła, to mam za darmo powtórny zabieg. Tylko muszę raz na rok się zjawić i komplet badań zrobić za 200 zł. Na razie wszystko dobrze, wady brak:)
witek33 - Wto 27 Maj, 2014
No to super sprawa, a jak się wzrok pogorszy? Były takie przypadki? Z tego co czytałem to jedynie na starość oczy wysiadają więc jeszcze wszystko przed nami. Ty byłeś w tym CMO?
miron_82 - Wto 27 Maj, 2014
witek33 napisał/a: | No to super sprawa, a jak się wzrok pogorszy? Były takie przypadki? Z tego co czytałem to jedynie na starość oczy wysiadają więc jeszcze wszystko przed nami. Ty byłeś w tym CMO? |
hehe... wiesz co ja robiłem w Weiss Klinik w Chorzowie, jestem już 2 lata po zabiegu i wszystko ok. nic się nie dzieje, widzę bardzo dobrze. Pytałem okulistkę jak to z wiekiem, to stwierdziła, że z wiekiem to każdemu wzrok się pogarsza i wada może wrócić, ale nie już taka jak była wcześniej. No i oczywiście choroby starcze grożą, jak zaćma czy jaskra. Ale jestem dobrej myśli, dlatego cały czas regualrnie badam oczy, bo szkoda byłoby tej kasy za zabieg:P
juliaa - Czw 29 Maj, 2014
A ja chciałam się dopytać czy astygmatyzm też korykuje się tą metodą? mam wadę na -3 i -3,25 i na jedno oko astygmatyzm. Noszę soczewki ale i tak przeszkadza mi to jak cholera, bo jak widzę już dobrze z daleko to żle z bliska ;/
miron_82 - Pią 30 Maj, 2014
juliaa napisał/a: | A ja chciałam się dopytać czy astygmatyzm też korykuje się tą metodą? mam wadę na -3 i -3,25 i na jedno oko astygmatyzm. Noszę soczewki ale i tak przeszkadza mi to jak cholera, bo jak widzę już dobrze z daleko to żle z bliska ;/
|
Pewnie że astygmatyzm też się koryguje! ja miałem niewielki -1, ale korygują i większe. Tylko przy większym astygmatyzmie raczej zalecają starsze metody, PRK i LASIK. Najlepiej idź na konsultacje i wszystkiego się dowiesz. A naprawdę warto, nawet nieduży astgmatyzm mocno wkurza...
juliaa - Wto 03 Cze, 2014
miron_82 napisał/a: | juliaa napisał/a: | A ja chciałam się dopytać czy astygmatyzm też korykuje się tą metodą? mam wadę na -3 i -3,25 i na jedno oko astygmatyzm. Noszę soczewki ale i tak przeszkadza mi to jak cholera, bo jak widzę już dobrze z daleko to żle z bliska ;/
|
Pewnie że astygmatyzm też się koryguje! ja miałem niewielki -1, ale korygują i większe. Tylko przy większym astygmatyzmie raczej zalecają starsze metody, PRK i LASIK. Najlepiej idź na konsultacje i wszystkiego się dowiesz. A naprawdę warto, nawet nieduży astgmatyzm mocno wkurza... |
A ile gdzieś około zapłaciłabym za korekcję astygmatyzmu na 1 oku?
infocyk - Wto 03 Cze, 2014
Ten czerwony napis to oczywista kryptoreklama .
hijax_pl - Wto 03 Cze, 2014
juliaa, dostajesz ostrzeżenie. Kolejny taki wpis spowoduje zablokowanie możliwości pisania postów.
miron_82 - Sro 04 Cze, 2014
juliaa napisał/a: | miron_82 napisał/a: | juliaa napisał/a: | A ja chciałam się dopytać czy astygmatyzm też korykuje się tą metodą? mam wadę na -3 i -3,25 i na jedno oko astygmatyzm. Noszę soczewki ale i tak przeszkadza mi to jak cholera, bo jak widzę już dobrze z daleko to żle z bliska ;/
|
Pewnie że astygmatyzm też się koryguje! ja miałem niewielki -1, ale korygują i większe. Tylko przy większym astygmatyzmie raczej zalecają starsze metody, PRK i LASIK. Najlepiej idź na konsultacje i wszystkiego się dowiesz. A naprawdę warto, nawet nieduży astgmatyzm mocno wkurza... |
A ile gdzieś około zapłaciłabym za korekcję astygmatyzmu na 1 oku? |
Wszystkie kliniki mają podane na stronach internetowych cenniki - więc poszukaj:) w cennikach nie masz osobnej pozycji na astygmatyzm, bo to taka sama wada jak inne. Ale przy korekcji astygmatyzmu z reguły konieczny jest zabieg zindywidualizowany i to jest opcja dodatkowa. Przeszukaj net i strony klinik, na pewno znajdziesz:) Powodzenia!
marinko - Wto 22 Lip, 2014
Moja znajoma jest po takim zabiegu już kilka lat i nic się nie dzieje.
Kbojewicz - Sob 14 Mar, 2015
miron_82 napisał/a: |
Wszystkie kliniki mają podane na stronach internetowych cenniki - więc poszukaj:) w cennikach nie masz osobnej pozycji na astygmatyzm, bo to taka sama wada jak inne. Ale przy korekcji astygmatyzmu z reguły konieczny jest zabieg zindywidualizowany i to jest opcja dodatkowa. Przeszukaj net i strony klinik, na pewno znajdziesz:) Powodzenia! |
Ja właśnie przeglądam takie cenniki jak to mówisz, ale wcale na stronach klinik nie są takie oczywiste, tylko w widełkach - bo z tego co wypytywałam jak na razie w jednej (sopocki blikpol) to nikt nie chce powiedzieć ceny na 100% pewnej tylko dlatego, że "to zależy od wyniku badań, skomplikowania wady i jeszcze innych czynnikow" blablabla...
Podobnie w innych. Więc cenniki o ile są, to czysto orientacyjne, a np uważam że jest spora różnica między "2000 do 4000 zł na jedno oko..." - różnica całej wypłaty;)
miron_82 - Sro 18 Lis, 2015
W cennikach są podawane ceny dla poszczególnych metod. Jeśli klinika odpowiada, że na cenę wpływają inne czynniki niż metoda, do której lekarz kwalifikuje, to coś ściemnia Na pewno usłyszycie w klinikach, że koszty zabiegu zależne są od metody, którą lekarz ustala na podstawia badań wstępnych. Nie jest uzależniona cena danej metody od wielkości wady czy innych czynników!!! Można przyjąć orientacyjny koszt najbardziej popularnych metod, czyli epi-lasik, femto-lasik i EBK.
Ja jestem 3 lata ponad od zabiegu i wszystko nadal OK:) polecam
ellagrall1205 - Czw 24 Lis, 2016
Chciałabym laserowo zlikwidować moją wadę wzroku ale nie wiem gdzie. Słyszałam o Optegrze ale podobno nie za bardzo dbają o pacjentów, jest jeszcze druga klinika, która zwróciła moją uwagę - Centre De La Vision i tu wiem, że zabiegi wykonują na miejscu (nie w Czechach jak to teraz jest modne) terminy mają względne ponieważ realny czas oczekiwania na NFZ to 2-2,5 roku no i profesjonalny sprzęt. Koleżanka była operowana przez dr Szendzielorz i mówiła, że to bardzo ciepła osoba. Ktoś coś poleci? Pozdrawiam
RenataDe - Sro 18 Sty, 2017
Hej A od kogo to słyszałaś ,ze nie dbają w Optegrze o pacjentów ?:) Wiesz , ja miałam tam przeprowadzany zabieg Lentivu - czyli mikrosoczewkową korekcję wzroku i mam zupełnie inne zdanie na ich temat . Własnie ,ze mają bardzo dobre podejście do pacjenta i bardzo dobry sprzęt. Po Lentivu na nastepny dzień doszłam do siebie . tydzień później mogłam już na basen jechać
[ Dodano: Sro 18 Sty, 2017 19:28 ]
A co do lasiku to stara metoda , która jest inwazyjna
metoda - Sro 25 Sty, 2017
Tak, ja też polecam Centre.. polecam tę klinikę. Faktycznie lekarze tam są na najwyższym poziomie. Niedawno zabierałam mamę na zabieg metodą ebk i byłam bardzo mile zaskoczona tym jak szybko i sparwnie wszystko poszło. Mama też po kilku dniach już bardzo dobrze widziała
komor - Sro 25 Sty, 2017
Fajny ten wątek. Ostatnie trzy wpisy dokonane przez jednopostowców, chwalące wybraną klinikę… Zamykamy, czy dla kogokolwiek to jeszcze jest przydatne?
Wojmistrz - Czw 26 Sty, 2017
Zamykamy
|
|