|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU Styczeń-Czerwiec 2011
goltar - Sob 01 Sty, 2011 Temat postu: FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU Styczeń-Czerwiec 2011 FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU Styczeń-Czerwiec 2011
panmarecq - Nie 02 Sty, 2011
Z nieśmiałością zaczynam ten wątek
1.
arietiss - Pon 03 Sty, 2011
To ja dam zimę w kolorze:
2.
panmarecq - Pon 03 Sty, 2011
arietiss, Świetne niebo i ośnieżone drzewa w tle. Ja bym próbował kadrować jakoś bez tej górki.
TS - Pon 03 Sty, 2011
2 - Niebo akurat takie sobie, ale fajnie wygląda ten śnieg i drzewa -> chyba wolałbym poziomo (zależy co tam po bokach było)
arietiss - Pon 03 Sty, 2011
No śnieg był... Jak ja to nazywam "nieskalane połacie"...
Jakoś tak w pionie mi pasowało, bo po bokach łyso było.
TS - Pon 03 Sty, 2011
arietiss napisał/a: | No śnieg był... Jak ja to nazywam "nieskalane połacie"... |
No właśnie, masz może coś z większą ilością tego towaru ?
Cytat: | Jakoś tak w pionie mi pasowało, bo po bokach łyso było. |
Skoro łyso to faktycznie, w każdym razie ja mam takie skrzywienie, że jak linie w kadrze nie układają się wzdłuż dłuższego boku, to się irytuję wewnętrznie
jaad75 - Pon 03 Sty, 2011
TS napisał/a: | w każdym razie ja mam takie skrzywienie, że jak linie w kadrze nie układają się wzdłuż dłuższego boku, to się irytuję wewnętrznie | Współczuję...
TS - Pon 03 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | Współczuję... |
Dziękuję, zwykle wystarczy mi jedna uspokajająca, np. w horyzont czy drzewo, ale jak wszystkie kroją kadr jak wyżej to...
fatman - Pon 03 Sty, 2011
No to ja zacznę panoramką zrobioną 3 dni temu:
3.
Nikitaa - Pon 03 Sty, 2011
Fatman mozna by nazwac Twoje zdjecie -anielska panorama- bardzo mnie urzekla , Ty najlepiej wiesz jak bardzo lubie takie panoramy haha , nie pytam gdzie robiles te zdjecia bo wiem , z niecierpliwoscia czekam na kolejne
pozdrawiam Nikita
ps. tylko te "slupki" z prawej mi troche nie pasuja
Witaj Nikitaa !
Słupki można wyciąć
Najgorsze jest to, że wyciągi zaczynają chodzić dopiero o 9:00 a nie mam takiej kondycji żeby na 3.000 wleźć po nocy
No to teraz na północ z Kitzsteinhorn:
4.
TS - Pon 03 Sty, 2011
fatman, obydwa mi się podobają, ale szkoda że nie są trochę większe (zwłaszcza 3). W takich zdjęciach detal bardzo się liczy...
kufel - Pon 03 Sty, 2011
fatman,to samo co TS. trzeba bylo chociaż linka do większego rozmiaru wstawic btw,wydaje mi sie czy panorama trochę nieostra?
kufel napisał/a: | fatman,to samo co TS. trzeba bylo chociaż linka do większego rozmiaru wstawic btw,mam wrażanie czy panorama trochę nieostra? |
Tak kufel... masz rację...panorama nieostra cholewcia...
Zrobiłem jeszcze parę do spróbuję jeszcze jutro powalczyć.
A na razie calderka:
5.
kasiakaaz - Pon 03 Sty, 2011
fatman, mnie czwóreczka bardzo podchodzi...
Nikitaa - Wto 04 Sty, 2011
Nie zniechecam sie i wystawiam kolejne
6
MC - Wto 04 Sty, 2011
1. Kadr - nie wiem co to zdjęcie ma pokazać. Ja widzę niebo z przepałami i bardzo ciemną zieleń krzaków. Niestety, nie widzę nic ładnego w tym miejscu i godnego obejrzenia.
2. Technika - przepały na niebie i niedoświetlony dół i drzewa. Co najmniej HDR by się przydał.
kufel - Wto 04 Sty, 2011
MC napisał/a: | nie wiem co to zdjęcie ma pokazać | korony drzew wpasowane w chmury ?
MC napisał/a: | 1. Kadr - nie wiem co to zdjęcie ma pokazać |
Tak jak prawie kazdy krajobraz tak i to zdjecie ma pobudzac glownie wyobraznie a nie przedstawiac cos "konkretnego"
kufel napisał/a: | ]korony drzew wpasowane w chmury ? |
chociazby to ,
ale ja widze oprocz tego jakis nipokoj lekka groze, strach. Wlasnie ta ciemna zielen kontrastujaca na tle orginalnie wpasowanych chmur w korony drzew daje moim zdaniem ciekawy klimat tego zdjecia
pozdrawiam Nikita
MC - Wto 04 Sty, 2011
Możliwe. Ja tego klimatu nie czuję i mojej wyobraźni (na którą nie narzekam) nie pobudza ani odrobinę.
MC napisał/a: | Ja tego klimatu nie czuję |
....oczywiscie bo to sa dosc subiektywne odczucia , w kazdym razie dziekuje za techniczne uwagi
pozdrawiam Nikita
MC - Wto 04 Sty, 2011
Co do grozy i niepokoju to polecam zdjęcie choćby kolegi kufel z galerii - tam faktycznie klimat jest.
MC napisał/a: | Co do grozy i niepokoju to polecam zdjęcie choćby kolegi kufel z galerii - tam faktycznie klimat jest. |
Tak samo jak kazdy ma inne poczucie piekna , estetyki, ...itd tak samo mozna miec inne poczucie strachu i inna wrazliwosc na lek, niepokoj...itd
Nikita
LoveBeer - Wto 04 Sty, 2011
mialo byc zacmienie a wyszlo co wyszlo
7
8
9
10
11
12
13
14
moronica - Wto 04 Sty, 2011
wszystkie fajne ale 7 i 8 rewelacja, 10 tez niezla, jak odchlanie piekielne
pitras - Wto 04 Sty, 2011
Cała seria wyszła świetnie a 8 i 10 extra.
[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 14:45 ]
moronica napisał/a: | wszystkie fajne ale 7 i 8 rewelacja, 10 tez niezla, jak odchlanie piekielne |
14 też taką odchłanią trąci
Strzała - Wto 04 Sty, 2011
LoveBeer- jak zawsze SUPER
dr11 - Wto 04 Sty, 2011
Mi się 13 najbardziej podoba. Plastyczny, zmarszczony, zimny, przewiany śnieg
PiotrOs - Wto 04 Sty, 2011
7- Mordor
LoveBeer, zawsze warto zajrzec, jak cos wklejasz.
TS - Wto 04 Sty, 2011
LoveBeer, chyba w niektórych przypadkach nocą wracasz ?
Moje ulubione to 10, 11 i 14, ale wszystkie są dobre
[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 15:16 ]
14 chętnie bym na ścianie powiesił
Strzała - Wto 04 Sty, 2011
TS napisał/a: | 14 chętnie bym na ścianie powiesił |
Taka wielka foto tapeta
kufel - Wto 04 Sty, 2011
MC napisał/a: | Co do grozy i niepokoju to polecam zdjęcie choćby kolegi kufel z galerii - tam faktycznie klimat jest. |
Nikitaa napisał/a: | Tak samo jak kazdy ma inne poczucie piekna , estetyki, ...itd tak samo mozna miec inne poczucie strachu i inna wrazliwosc na lek, niepokoj...itd | zgadza sie. z tym ze budowanie klimatu grozy i niepokoju w upalny słoneczny dzień ,w samo południe jest hmm , no chyba jednak niemożliwe takie warunki po prostu go nie stworzą.ani nie pomoga w stworzeniu takiego.
miedzy innymi dlatego w horrorach/thriller'ach "najgroźniejsze akcje" dzieję raczej nocą ot po prostu ciemność=tajemniczość.
LoveBeer, cala seria ekstra! niech zgadnę , to z Babiej Góry ?
LoveBeer - Wto 04 Sty, 2011
kufel napisał/a: | LoveBeer, cala seria ekstra! niech zgadnę , to z Babiej Góry ? |
yup. ale dzis przesadzilem. wczoraj mnie zlapalo chorobsko a ja nie odpuscilem. a o ile przy -15 stopniach i wietrze jest generalnie przzegwizdane o tyle to samo przy chorobie to juz lekka, ze tak powiem chvwka w kazdym razie teraz place za to wyjscie...
kufel - Wto 04 Sty, 2011
LoveBeer napisał/a: | ale dzis przesadzilem. wczoraj mnie złapało choróbsko a ja nie odpuscilem. | choroba przejdzie a udane zdjęcia zostaną tez planowałem tej zimy wybrac sie na Babią ,ale nie wyszło, na pocieszenie wybieram sie na nieodlegle Pilsko
LoveBeer bardzo udana seria , dla mnie zjawiskowe 10 , zycze kolejnych tak bardzo udanych zdjec
Sztormik20 jak dla mnie fajne, z prawej strony ze dwa wyjace wilkolaki by sie tylko przydaly
kufel napisał/a: | MC napisał/a: | Co do grozy i niepokoju to polecam zdjęcie choćby kolegi kufel z galerii - tam faktycznie klimat jest. |
Nikitaa napisał/a: | Tak samo jak kazdy ma inne poczucie piekna , estetyki, ...itd tak samo mozna miec inne poczucie strachu i inna wrazliwosc na lek, niepokoj...itd | zgadza sie. |
.....i to jest najwazniejsze
kufel napisał/a: | z tym ze budowanie klimatu grozy i niepokoju w upalny słoneczny dzień ,w samo południe jest hmm , no chyba jednak niemożliwe takie warunki po prostu go nie stworzą.ani nie pomoga w stworzeniu takiego.
miedzy innymi dlatego w horrorach/thriller'ach "najgroźniejsze akcje" dzieję raczej nocą ot po prostu ciemność=tajemniczość. |
...i dlatego nalezy probowac nowych form
pozdrawiam Nikita
muzyk - Wto 04 Sty, 2011
15. Molo w Orłowie.
multics - Wto 04 Sty, 2011
muzyk, zdjęcie 15 widział bym albo w CZ/B albo w kolorze. Aktualna obróbka kolorów mi się nie podoba. Ale kadr jest moim zdaniem cacy
Adolfik - Wto 04 Sty, 2011
Ja bym poziom widział Ale też w BW
muzyk - Wto 04 Sty, 2011
Dzięki! To sepia. Tak mi się widziało.
16. Czteroplanowa próba szarości klifowej.
skasowany - Wto 04 Sty, 2011
kufel napisał/a: | budowanie klimatu grozy i niepokoju w upalny słoneczny dzień ,w samo południe jest hmm , no chyba jednak niemożliwe |
Możliwe. Obejrzyj sobie chociażby film 'Idź i patrz'... To nawet horror nie jest, ot po prostu dramat wojenny o czasach wojny w jakiejś poleskiej wsi...
kasiakaaz - Wto 04 Sty, 2011
LoveBeer, to pojechałeś... Świetna seria.
[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 22:55 ]
muzyk, a mnie się 15 - tka w tej sepii podoba, ale ja lubię (wieśniacką) sepię...
Kadr fajny (niespokojne niebo zwraca uwagę) i szum mi tu też pasuje.
TS - Wto 04 Sty, 2011
15 - Trochę bura ta "sepia" (do sepii daleko), ale kadrowanie podoba mi się. Przydałyby się jakieś ptaki na niebie, ale i tak fajne
16 - To zupełnie nie. Sporo planów, ale mieszają się i są nieciekawe. Za mały kontrast (w pochmurny dzień śnieg jednak jest bardziej biały).
muzyk - Wto 04 Sty, 2011
TS napisał/a: | 15 - Trochę bura ta "sepia" (do sepii daleko) |
No to "zemsta Canona" mści nawet po obróbce w "niej".
TS napisał/a: | 16 - To zupełnie nie. Sporo planów |
masz rację, dlatego taki pogmatwany tytuł.
kufel - Wto 04 Sty, 2011
Ruslan napisał/a: | To nawet horror nie jest, ot po prostu dramat wojenny | ano właśnie . a to jednak spora różnica. trochę inny rodzaj strachu. ale film i tak obejrzę skoro polecasz
dr11 - Wto 04 Sty, 2011
17. Pstryk w zimowy las.
skasowany - Sro 05 Sty, 2011
dr11, no i pstryk, ale zazdroszczę Ci spaceru i pokrywy śnieżnej...
dr11 - Sro 05 Sty, 2011
Ruslan, no bez przesady. Jakieś pół metra tylko było. A spacer obowiązkowy, żeby święta rozchodzić
skasowany - Sro 05 Sty, 2011
dr11, nie o głębokość mi chodzi, tylko o to że w święta w ogóle miałeś okazję pobrodzić po śniegu w przeciwieństwie do mnie... Nic to, zima jeszcze trochę potrwa
LoveBeer, kolejna fajna seria!
LoveBeer - Sro 05 Sty, 2011
maly update do ostatniego seta
18
19
20
21
maziek - Sro 05 Sty, 2011
Łaach, 18 jak żywe !
Cola - Sro 05 Sty, 2011
a czy ja mógłbym o coś zapytać w tym wątku dot robienia tych fotek?
tylko takie lamerskie pytanko
Oczywiście, zapytaj. Rzucimy się na Ciebie jak wygłodniałe hieny!
Cola - Sro 05 Sty, 2011
to normalka
ale ciekawi mnie bardzo jak z focusem na takiej focie jak 18?
czy jest to AF czy manualny ustawiony w "nieskończoność"?
koraf - Sro 05 Sty, 2011
LoveBeer bardzo klasa serie , zazdroszczę zdjęć i wrażeń .
Ładne fotki zapodajecie a śniegu w tym roku dostatek.
22. Fiszajowy las
23.
24.
Cola napisał/a: | ale ciekawi mnie bardzo jak z focusem na takiej focie jak 18?
czy jest to AF czy manualny ustawiony w "nieskończoność"? | Zasadniczo pobieżnie jak ustawisz na znaczek nieskończoność to niekoniecznie tak będzie. Obiektywy mają nieco luzu (zdaje się na IR) a poza tym na ogół te znaczki są jednak orientacyjne. Zależy jeszcze jaka ogniskowa. Jak krótka to i tak "ujdzie w tłoku" bo GO pokryje, ale jak tele to może być krucho. Tu możesz sobie sprawdzić, jak to wychodzi. Słowo-klucz: hiperfokalna.
muzyk - Sro 05 Sty, 2011
18 wymiata totalnie i gały z orbit!
Brawo!!!
LoveBeer - Sro 05 Sty, 2011
chyba zaleznosc byla ze przy zakresie ostrosci (zaleznym od m.ni. przyslony) 1/3 tejze ostrosci przypada przed punktem ostrzenia, 2/3 za. wiec lepiej ostrzyc nieco blizej niz na nieskonczonosci, szczegolnie jesli wszystkie plany maja byc ostre, a mamy stosunkowo blisko 1 plan
Sunders - Sro 05 Sty, 2011
Też mi sie bardzo podoba. Beskid żywiecki?
Cola - Sro 05 Sty, 2011
maziek, LoveBeer,
dziękuję Wam bardzo
PS a jak z czasem i przysłoną?
mniemam że przy takiej pogodzie czas jest minimalny, a f jak najwiekszy zeby te głębie łapac?
PS2 niestety w pliku nie ma tego info
hijax_pl - Sro 05 Sty, 2011
Cola, poczytaj o ostrzeniu na hiperfokalną
Przysłona, jak zauważysz na zapodanej stronie wpływa na GO, więc jej wybór jest istotny, natomiast czas (albo czas i czułość) trzeba dopasować. Czyli takie zdjęcie wypada robić na priorytecie przysłony ustawiając ją wg pożądanej GO, a potem należy zerkać na czas, czy nie robi się niebezpiecznie długi grożąc poruszeniem (i w razie czego podbijać ISO).
Prawdziwi twardziele którzy szczają drutem kolczastym robią wszystko na manualu .
Cola - Sro 05 Sty, 2011
dzieki
alez przede mną
sklsk - Sro 05 Sty, 2011
nie wiem co Wy o tym sądzicie ale może by pomyśleć nad kategorycznym zakazem publikowania zdjęć przez Lovebeer, w końcu ile można oglądać takie coś.
lubię robić zdjęcia, sprawia mi to przyjemność, dzięki temu w pewnym sensie mogę odreagować. niestety jak widzę fotki w/w to cała magia fotografii pryska, odechciewa się nawet aparat z torby wyjmować, bo po co jak nigdy się człowiek nawet nie zbliży do takiego poziomu by zachować własne widoki w takiej formie.
Stary, znam to. Najlepiej spojrzeć prawdzie w oczy i wyrzucić aparat przez okno. Gdzie mieszkasz?
kmosw - Sro 05 Sty, 2011
sklsk napisał/a: | jak nigdy się człowiek nawet nie zbliży do takiego poziomu |
Nie skazuj się od razu na porażkę. Trzeba próbować
A Lovebeer niech publikuje jak najwięcej, mnie takie rewelacyjne zdjęcia inspirują
sklsk - Sro 05 Sty, 2011
maziek napisał/a: | Stary, znam to. Najlepiej spojrzeć prawdzie w oczy i wyrzucić aparat przez okno. Gdzie mieszkasz? |
niestety nie ma co łapać / zamojskie
zawsze jak oglądam zdjęcia Lovebeer-a to zazdroszczę tych widoków, ta głębia, przejrzystość itd.
jaad75 - Sro 05 Sty, 2011
LoveBeer napisał/a: | chyba zaleznosc byla ze przy zakresie ostrosci (zaleznym od m.ni. przyslony) 1/3 tejze ostrosci przypada przed punktem ostrzenia, 2/3 za | Z całą pewnoscią (w przeważającej większości przypadków) nie. Ale jak widać nieznajomość teorii nie przeszkadza w robieniu ładnych zdjęć...
TS - Sro 05 Sty, 2011
21 - Ciekawie wygląda to drzewo, jakby mąką posypane czy gipsem...
koraf napisał/a: | 22. Fiszajowy las |
W sumie to mógłby być bardzo fajny efekt, bo fiszaj połączyłby dużo białego śniegu z białym niebem. Teraz jest tylko fajnie, bo trochę brakuje mi symetrii, leci w prawo (choć ryba ) i jakieś gałęzie się walają...
sklsk napisał/a: | maziek napisał/a: | Stary, znam to. Najlepiej spojrzeć prawdzie w oczy i wyrzucić aparat przez okno. Gdzie mieszkasz? |
niestety nie ma co łapać / zamojskie | Heh, Ophiuchus mnie ubiegnie .
Cola - Sro 05 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | LoveBeer napisał/a: | chyba zaleznosc byla ze przy zakresie ostrosci (zaleznym od m.ni. przyslony) 1/3 tejze ostrosci przypada przed punktem ostrzenia, 2/3 za | Z całą pewnoscią (w przeważającej większości przypadków) nie. Ale jak widać nieznajomość teorii nie przeszkadza w robieniu ładnych zdjęć... |
no to jak jest w końcu? (przynajmniej bede lepszy od LoveBeera... przynajmniej w teorii )
sklsk - Sro 05 Sty, 2011
maziek napisał/a: | sklsk napisał/a: | maziek napisał/a: | Stary, znam to. Najlepiej spojrzeć prawdzie w oczy i wyrzucić aparat przez okno. Gdzie mieszkasz? |
niestety nie ma co łapać / zamojskie | Heh, Ophiuchus mnie ubiegnie . |
fakt ma o rzut kamieniem do mnie.
choć jak się przyjrzałem opisom pod avkiem to wykorzystując chwilę nieuwagi Ophiuchusa miałbyś szanse, choć nie wiem czy warto było by rękę wyciągać.
ale to już chyba offtop
jaad75 - Sro 05 Sty, 2011
Cola napisał/a: | no to jak jest w końcu? (przynajmniej bede lepszy od LoveBeera... przynajmniej w teorii ) | Róznie. Im bliższa odległość ostrzenia tym bliżej rozkładu 50:50, potem GO rośnie szybciej za punktem ostrzenia, ale tylko w szczególnym przypadku ma rozkład 33:66...
Zresztą pobaw się sam:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
kmosw - Sro 05 Sty, 2011
Kilka świątecznych:
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
Cola - Sro 05 Sty, 2011
jaad75,
dziękuję bardzo
kmosw,
takie klimaty tez lubie
jest spokojnie i tak wolno
u Love Beera jest zazwyczaj bardziej agresywnie i surowo (twardo?)
ale dobre foty bez względu na spokój/szał i inne bzdety - samo sie obroni
(najbardziej 28 i 27)
dr11 - Sro 05 Sty, 2011
kmosw, fajne karkonoskie klimaty Przez święta miałem widok bezpośrednio na Śnieżkę i wydawało mi się, że zero pogody tam. A tu proszę, nawet coś widać
kmosw - Sro 05 Sty, 2011
dr11, pogoda była tylko w niedzielę do 13. Potem zawiało i zamiotło
arietiss - Sro 05 Sty, 2011
kmosw, świetne!
bhpchmiel - Sro 05 Sty, 2011
kmosw, wstawiłaś bardzo ładną serię
kasiakaaz - Sro 05 Sty, 2011
kmosw, za poprzednikami - bardzo udana seria.
Tadeuszek - Czw 06 Sty, 2011
mi również
32. Walerkówka
i większy rozmiar -> www.foto.4game.pl/pics/fe...2b1f84fe5de.jpg
Cola - Czw 06 Sty, 2011
ładne niebo
PS z ilu ujęć?
Tadeuszek - Czw 06 Sty, 2011
4
kufel - Czw 06 Sty, 2011
kmosw, fajna seria.
Cola napisał/a: | PS z ilu ujęć? | strzelam , z dwóch
[ Dodano: Czw 06 Sty, 2011 21:08 ]
no to troche sie pomylilem
Cola - Czw 06 Sty, 2011
pudło
ale mogłeś Tadeuszek, zrobić 2 słońca i byśmy sie czuli jak na innej planecie
LoveBeer - Pią 07 Sty, 2011
hehe onet.pl ma mnie chyba w ulubionych, juz ktorys moj set trafia tam na glowna (w tym momencie jest ostatni z babiej )
kmosw - Pią 07 Sty, 2011
Dzięki wszystkim
Cola - Pią 07 Sty, 2011
LoveBeer, wiem ze to reklama ale czy pytają chociaz o zgodę?
skasowany - Pią 07 Sty, 2011
Cola, zobacz w jakiej formie to wisi na onecie i wtedy zadawaj pytania
Cola - Pią 07 Sty, 2011
aaa blog - to wszystko tłumaczy
muzyk - Pią 07 Sty, 2011
Tadeuszek napisał/a: |
32. Walerkówka |
Tadeuszek, ładne bardzo, ale ... troszkę mi ta poręcz bruździ po lewej.
oranżewski - Sob 08 Sty, 2011
no to teraz ja
33.
34.
muzyk - Sob 08 Sty, 2011
oranżewski napisał/a: | 34. |
O Ty! Świetne!!!
Sunders - Sob 08 Sty, 2011
Też mi się 34 podoba.
dziwne, bo zazwyczaj co mi się podoba, to nie podoba się innym, a co innym się podoba, zbytnio mnie nie ekscytuje
ale fajnie, że się podoba
kufel - Sob 08 Sty, 2011
oranżewski, mnie również bardziej podoba sie 34
dzięki no to jeszcze:
35.
36.
Ps. WITAM W OPTYCZNOŚCI
kasiakaaz - Nie 09 Sty, 2011
oranżewski, mnie 34 - ma klimat...
Adolfik - Nie 09 Sty, 2011
34 Klimatyczne, podoba się
skasowany - Nie 09 Sty, 2011
Imo 34 nie ma żadnego klimatu, już prędzej 33
maciej0507 - Nie 09 Sty, 2011
37.
http://www.flog.pl/media/...na-kolejne-.jpg
38.
http://www.flog.pl/media/foto/1577139.jpg
39. Mocna zabawa trochę szumy, ale kolorki wyszły ciekawe :p
http://www.flog.pl/media/foto/1624973_hdr_1.jpg
40. Szkoda, że uciąłem drzewka...
http://www.flog.pl/media/...4_krajobraz.jpg
41. Trochę krzywy kadr :\\
http://www.flog.pl/media/...rzesnia-d_1.jpg
Wymiary zdjęć niezgodne z regulaminem, zamieniłem na linki
oranżewski - Nie 09 Sty, 2011
maciej0507, numerkujemy kolejno zdjęcia w wątku, nie według autora.kasiakaaz, Adolfik, dzięki...
Ruslan, no, masz u mnie oranżadę
kasiakaaz - Nie 09 Sty, 2011
maciej0507, okrutnie kiczowato, zwłaszcza 39 i 40, a do tego kadry w nich niechlujne... Jesteś chyba zafascynowany suwaczkami w Machinerach lub jakimś podobnym programie?
[ Dodano: Nie 09 Sty, 2011 22:00 ]
oranżewski napisał/a: | Ruslan, no, masz u mnie oranżadę |
A ja i Adolfik?
Bo już nic miłego nie napiszemy...
muzyk - Pon 10 Sty, 2011
Ruslan napisał/a: | Imo 34 nie ma żadnego klimatu |
Taaa... jak nie, jak tak?
kasiakaaz napisał/a: | A ja i Adolfik? |
I ja i ja
skasowany - Pon 10 Sty, 2011
muzyk napisał/a: | Ruslan napisał/a: | Imo 34 nie ma żadnego klimatu |
Taaa... jak nie, jak tak?
|
Owszem, taki sam jak w twoim ostatnim 'reportażu'
fatman - Pon 10 Sty, 2011
oranżewski - oglądam Twoje zdjęcia tutaj od jakiegos czasu i wszystkie są takie oranżowe. Czy to ze względu na nick postanowiłes tak robić? Czy zachwyca Cię ta tonacja? O co chodzi?
Prosze nie traktuj mojego posta jao złosliwego broń Boże
Cola - Pon 10 Sty, 2011
takiego ma styla
kasiakaaz - Pon 10 Sty, 2011
fatman napisał/a: | Czy to ze względu na nick postanowiłes tak robić? |
fatman, nie ta kolejność, pierwsza była sztuka (fotografia)... Później nick...
fatman - Pon 10 Sty, 2011
No to teraz już naprawdę pocztówka...
37.
jaad75 - Wto 11 Sty, 2011
37 wygląda jak screenshot z jakiejś gry...
oranżewski - Wto 11 Sty, 2011
czy ja wiem... tak jakoś wyszło, że większość mam takich, ale nie są to wszystkie
i tak, jak mówi kasia
[ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 08:33 ]
np. to nie jest pomarańczowe
38.
kasiakaaz - Wto 11 Sty, 2011
oranżewski napisał/a: | to nie jest pomarańczowe |
I do tego ładne - podoba mi się.
[ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 08:55 ]
fatman, 37 bardzo na tak...
muzyk - Wto 11 Sty, 2011
oranżewski napisał/a: | 38. |
O Ty! Fajnieś wypatrzył, ale dół może było lepiej przyciąć?
dr11 - Wto 11 Sty, 2011
kasiakaaz napisał/a: | Później nick... | No właśnie, skąd on się wziął...
BTW. Miłe dla oka zafarby. Jako, że okres zimowy, mógłbyś czasem wpuścić w kadr trochę niebieskiego śniegu Czy niebieski be?
oranżewski - Wto 11 Sty, 2011
kasiakaaz, dzięki
muzyk, fajnie, że się podoba, ale nie utnę, o
dr11, niebieskie teeeż ładne fioletowe ładne...
kasiakaaz - Wto 11 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | No właśnie, skąd on się wziął... |
Monastor - Wto 11 Sty, 2011
fatman napisał/a: |
oranżewski - oglądam Twoje zdjęcia tutaj od jakiegos czasu i wszystkie są takie oranżowe. Czy to ze względu na nick postanowiłes tak robić? Czy zachwyca Cię ta tonacja? O co chodzi? |
Jest dokładnie tak jak piszesz, tylko na odwrót
Ktoś ze spampudła spostrzegł pewną... hmm... konsekwencję w zakresie motywów i przekręcił nick. Tak już zostało
fatman, 'The Old Man of Storr' to już ikona fotografii krajobrazowej. Nie widziałem chyba kiepskiego zdjęcia zrobionego tam. To też jest bardzo dobre
Adolfik - Wto 11 Sty, 2011
zdjęcie z tymi dwoma marianami jest świetne
dr11 - Wto 11 Sty, 2011
Gdy Tomo przestanie robić pomarańczowe zafarby, jego nick mógłby przeewoluować na Rżewski, a o Rżewskim wiadomo jakie historie krążą
muzyk - Sro 12 Sty, 2011
oranżewski napisał/a: |
muzyk, fajnie, że się podoba, ale nie utnę, o |
O Ty! Sam uciąłem, ale niezbyt to, więc - może lepiej nie ucięte
dr11 napisał/a: | Gdy Tomo przestanie robić pomarańczowe zafarby |
No, ale te zafarby są zajefajnie klimatyczne.
fatman - Sro 12 Sty, 2011
Monastor napisał/a: |
fatman, 'The Old Man of Storr' to już ikona fotografii krajobrazowej. Nie widziałem chyba kiepskiego zdjęcia zrobionego tam. To też jest bardzo dobre |
Nie jest bardzo dobre IMHO bo światło było tego ranka zupełnie do bani.
Na drugi dzień fotografowałem Quiraing i wtedy było piękne światełko. Poranne zdjęcia stamtąd są bajkowe. Pokazywałem tu chyba ze dwa. Są w mojej galerii:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=3640
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=3628
A to z Old Manem, to jedyne które wyszło tego dnia jako tako.
Muszę tam powrócić...
oranżewski - Sro 12 Sty, 2011
muzyk, moim zdaniem to, że jest dużo nieostrości, to nie znaczy, że na nią się nie patrzy. dla mnie to zdjęcie to jest właśnie kontrast, nieostrości (które mimo czegoś nieostrością są), klimat, a łosie są niejako przy okazji
dzięki wszystkim, którym się podoba
muzyk - Sro 12 Sty, 2011
oranżewski napisał/a: | moim zdaniem to, że jest dużo nieostrości, to nie znaczy, że na nią się nie patrzy. |
Nieostrość na tym zdjęciu jest ok, tylko jej ilość w postaci dużego planu u dołu, który mógłby być mniejszy.
Monastor - Sro 12 Sty, 2011
Nie jest bardzo dobre IMHO bo światło było tego ranka zupełnie do bani. |
Pisałem o zdjęciu, nie o świetle
Jak na te warunki jest naprawdę fajne. Dla mnie na pewno ciekawsze niż te z Quiraing, może dzięki skałom, może ze względu na gradient. Te dwa zalinkowane jakoś do mnie nie przemawiają. Szczerze powiedziawszy, nie zgadłbym, że to poranek.
fis - Sro 12 Sty, 2011
Klempa z cielakiem o poranku, brawo. Dzieło przypadku czy czatowania?
cumulus - Sro 12 Sty, 2011
39.
muzyk - Czw 13 Sty, 2011
Nie zdziwiłbym się, jakby to zdjęcie wkleił Oranżewski, ze względu na jego zafarby.
Bardzo mi się podoba to zdjęcie.
cumulus - Czw 13 Sty, 2011
muzyk napisał/a: |
Nie zdziwiłbym się, jakby to zdjęcie wkleił Oranżewski, ze względu na jego zafarby.
Bardzo mi się podoba to zdjęcie. |
Dzięki muzyk . Czasami lekkie ocieplenie zdjęcia znacząco potem wpływa na jego odbiór.
oranżewski - Czw 13 Sty, 2011
fls, dzieło przypadku, ale i nastawienie, że może tak być dzięki
Cytat: | Czasami lekkie ocieplenie zdjęcia znacząco potem wpływa na jego odbiór. | o tak, tak
ps. fajny zafarb
Monastor - Czw 13 Sty, 2011
Nie zdziwiłbym się, jakby to zdjęcie wkleił Oranżewski, ze względu na jego zafarby. |
Eee tam, to nie ten styl. Na tym zdjęciu masz światła i cienie, a nie wąski zakres takiego, czy innego pomarańczu
Otwórz sobie zdjęcie w jakimkolwiek programie graficznym, przy pomocy krzywych podbij w światłach czerwony i zielony (ale mocniej czerwony), a potem ściśnij wszystko tak, żeby składowe RGB mieściły się w zakresie 100-200 (na 255)
cumulus - Czw 13 Sty, 2011
A ja tylko najechałem pipetą w Lightroomie na śnieg. Program sam zaproponował taki a nie inny zafarb. Ba był dużo mocniejszy ale sam zjechałem trochę. Z puszki śnieg na zdjęciu był niebieski więc ani tyle nie odpowiadał temu co widziałem na żywo. Nic nie podbijałem ani nie zmieniałem specjalnie w kolorach. Zmniejszyłem tylko dominatę niebieskiego.
Tadeuszek - Czw 13 Sty, 2011
klimat zdjęcia cumulusa nie ma nic wspólnego z tym który możemy zobaczyć w 'oranżach' oranżewskiego
Ja tam widzę całkiem naturalne barwy
TS - Czw 13 Sty, 2011
cumulus, nieco większe dałoby lepszy efekt. Ciepła tonacja bardzo ładna. Wolałbym bez drzew na dole . Ogólnie podoba mi się.
oranżewski - Pią 14 Sty, 2011
Cytat: | klimat zdjęcia cumulusa nie ma nic wspólnego z tym który możemy zobaczyć w 'oranżach' oranżewskiego |
o Ty, jaki komplement dzięki! czuję się zobowiązany wstawić kolejne
40. wiem, że pstryk, ale chodziło o zafarb
Nikitaa - Pią 14 Sty, 2011
40 stanowczo za malo roznych odcieni "oranz..." i mgly mi brakuje , a tak na serio to wybacz ale snieg w takiej tonacji kolorow ....hmm.... , ale to oczywiscie rzecz artystycznego smaku
pozdrawiam Nikita
Cola - Pią 14 Sty, 2011
bo to śnieg o zachodzie słońca
Tadeuszek - Pią 14 Sty, 2011
oranżewski, ten oranż na ostatnim to już w pink podchodzi xD
Nikitaa, fajnie, że jesteś
a błąd, to akurat wschód prawie wszystkie u mnie to wschody, wolę je.
a mówiłem, że fiolety też lubię
kasiakaaz - Pią 14 Sty, 2011
Tadeuszek napisał/a: | klimat zdjęcia cumulusa nie ma nic wspólnego z tym który możemy zobaczyć w 'oranżach' oranżewskiego |
oranżewski, o proszę, dorobiłeś się własnego, szeroko rozpoznawalnego stylu - gratulacje.
Na 40 bardzo intersesujący, nowy kierunek zafarbu - tylko nie zmieniaj nicka na purple man albo violet...
mordor123 - Pią 14 Sty, 2011
41
Troszkę wiosny
Cola - Pią 14 Sty, 2011
nierówno oświetlone, ale ogólnie podoba mi się ze względu na perspektywę
Mik443 - Pią 14 Sty, 2011
41 - może jakiś inny hosting? Reklamy zasłaniają 2/3 zdjęcia. Krzyżyków trzeba szukać zamiast zdjęcie oglądać.
mordor123, po prostu linkuj bezpośrednio do zdjęcia, a nie na stronę z tym zdjęciem.
zacny kadr, trochę sztucznie mi wygląda rozmycie w PD. ładne niebo
Dyzmard - Sob 15 Sty, 2011 Temat postu: i cos ode mnie mordor123 >> spoko, spoko lubie dlugie czasy
oranżewski - Sob 15 Sty, 2011
Dyzmard, toś przeostrzył
arietiss - Sob 15 Sty, 2011
mordor123, 41 fajne! Podoba mi się.
Dyzmard, tak jak napisał oranżewski.
43.
to pociągnę
cybertoman - Sob 15 Sty, 2011
To ta sama grupa drzew ktora przedstawia Twoj avatar?
muzyk - Sob 15 Sty, 2011
oranżewski napisał/a: | to pociągnę |
Ty chyba z Holandii tam lubią oranż.
Podoba mi się to zdjęcie!
Adolfik - Sob 15 Sty, 2011
mordor123, podoba się
Dyzmard, mocniej przeostrzyć się nie dało już? xD
cybertoman, chyba nie, ale te z avataru są zdaje się 10m obok
muzyk, dzięki za słowo
muzyk - Sob 15 Sty, 2011
oranżewski napisał/a: | muzyk, dzięki za słowo |
Tak po cichu napiszę, że u mnie , masz zawsze fory z Twoimi zafarbami, bo oprócz żółtego lubię pomarańczowy w takich odcieniach w jakich prezentujesz.
44. inny pstryk o świcie
Cola - Sob 15 Sty, 2011
ooo to jest kapitalne
ja nie lubię tego zafarbu ale ta mgiełka mniam
no i rozumiem że pora taka iż pewnie zbyt wiele w kolorkach nie musiałes grzebac?
Cytat: | pewnie zbyt wiele w kolorkach nie musiałes grzebac? | nie, tyle co w rawie. balans bieli, kontrast. dziękówa
kasiakaaz - Sob 15 Sty, 2011
oranżewski, 44 bardzo mi się podoba.
nozomi - Sob 15 Sty, 2011
oranżewski, fajne takie monochromatyczne
kmosw - Sob 15 Sty, 2011
Ależ pomarańczowo się zrobiło Całkiem sympatyczne zdjęcia, chociaż w 44 jednak za bardzo mi ta jasność bije po oczach.
TS - Nie 16 Sty, 2011
Dyzmard, 42 - przyjemne kolory, ładnie rozmyta woda, harmonijny kadr i stateczek ożywiający nieco monotonnię falowania morza... Bardzo by mi się podobało, ale za mocno wyostrzyłeś (aż białe obwódki masz na krawędziach)
oranżewski, myśmy nie mieli takich kolorków i mgły na WMF pod koniec października, czy Ty tak codziennie rano czekasz na warunki ? Kolorystyka i światło na 44 bardzo ciekawe, brakuje mi jednak jakiegoś zaczepienia dla oka, no choćby ten stóg, co tam gdzieś chyba jeszcze jest . Albo drzewa, jak na Twoim awatarze.
muzyk - Nie 16 Sty, 2011
oranżewski napisał/a: | 44. inny pstryk o świcie |
Ty chyba chcesz, żebym fanklub Twojej fotografii założył, o Władco Pomarańczowych Zafarbów.
Zdjęcie jest zaje... ten tego, no, zajefajne.
Aczkolwiek... uciąłbym troszeczkę na dole. Tak ... tronionię Tak ... tyciu tyciu, co by trochę badylarnię przytępić.
Cola napisał/a: | ja nie lubię tego zafarbu |
No no, tylko bez takich
Cola - Nie 16 Sty, 2011
za to lubie wszystkie niebieskie tony
vectra74 - Nie 16 Sty, 2011
Mały listek?
Dyzmard - Nie 16 Sty, 2011
TS >> tutaj masz nieostrzone, chyba rzeczywiście przegiąłem.
i dodatkowo wrzucam staroc.
dzieki
skasowany - Nie 16 Sty, 2011
oranżewski, to było zabawne kiedyś
47. - dobra pogoda i miejscówka na kajaczki!
vectra74, jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z fotografią, to proponuję poczytać jakiś popularny 'podręcznik' o robieniu zdjęć! Albo starać się naśladować innych, tych dobrych!
Dyzmard - Nie 16 Sty, 2011
Ruslan >> za bardzo ciagnęło po kalesonach
oranżewski - Nie 16 Sty, 2011
kasiakaaz, nozomi, kmosw, TS i Ruslan też dzięki
TS napisał/a: | czy Ty tak codziennie rano czekasz na warunki ? | e tam, gdybym codziennie się czaił po krzunach to ja nie wiem co to by było tak od czasu do czasu jak chce mi się wstać i jak widzę, że coś się dzieje na niebie muzyk napisał/a: | Cola napisał/a:
ja nie lubię tego zafarbu
No no, tylko bez takich
|
muzyk napisał/a: | Ty chyba chcesz, żebym fanklub Twojej fotografii założył | dobra, dobra, wrzucaj swoje
muzyk napisał/a: | Tak ... tyciu tyciu | jak tyciu-tyciu, to się nie opłaca
wielkie dzięki, muzyk
[ Dodano: Nie 16 Sty, 2011 08:24 ]
45.
^takie jeszcze, ale tu mi się jakoś nie równoważy
46.
^a tu chyba z obróbką pojechałem za daleko
Adolfik - Nie 16 Sty, 2011
Dyzmard, znacznie lepiej 46 podoba się
TS - Nie 16 Sty, 2011
Dyzmard napisał/a: | TS >> tutaj masz nieostrzone, chyba rzeczywiście przegiąłem. |
Teraz świetnie wygląda . Chociaż rano zauważyłem inną rzecz - czy to niebo nie jest trochę żółte?
muzyk - Nie 16 Sty, 2011
Oranżewski, 45 i 46 są znów zajetegowiste. Kuźwa, podobają mi się jak nie wiem co!
Co do drobnostek: 45 znów bym chlasnął dołem tak z pół cm, a 46 - za jasna żarówa zdziebko.
Teraz pytanie zasadnicze: te zfarby/farb dodajesz na etapie obróbki do każdego takiego zdjątka, czy prosto z puchy, a jeśli tak... to może bliżej coś na temat niektórych parametrów, jak balans bieli i co za pucha - jeśli to nie tajemnica.
Tak sobie myślę, że te zdjęcia muszą Cię kosztować wiele zachodu - bo i teren i pora dnia.
oranżewski napisał/a: | dobra, dobra, wrzucaj swoje |
Nie mam okazji, żeby coś "zkrajobrazować".
Póki co - ulica, inne - zbieram foty. Wczoraj wieczorem zrobiłem zdjęcia świetnie grającego flecisty na ulicy, ale jakoś mnie nie przekonują. Mimo to, zaprzęgnę "lajtruma" i wrzucę niebawem coś na pożarcie
skasowany - Nie 16 Sty, 2011
muzyk napisał/a: | ... co za pucha ... |
Muzyku, już nie raz radzono Ci rzucać okiem w exif...
Cola - Nie 16 Sty, 2011
muzyk napisał/a: | te zdjęcia muszą Cię kosztować wiele zachodu |
raczej wschodu
BTW
45 - tam jest taka fajna pajęczynka - nie próbowałeś się w makro zabawić z tymi zafarbami?
mogłoby być interesująco
muzyk - Nie 16 Sty, 2011
Ruslan napisał/a: | Muzyku, już nie raz radzono Ci rzucać okiem w exif... |
Oj tam
kozidron - Nie 16 Sty, 2011
Tomo, z całym szacunkiem ale jak w najbliższym czasie nie zmienisz tematu sam się zrobisz zafarbowaty
martin33-73 - Nie 16 Sty, 2011
47.
Takie tam, trochę pocztówkowe...
kufel - Nie 16 Sty, 2011
martin33-73, 47 z pewnością ma potencjał ale kilka rzeczy wymaga dopracowania. dosc mocno skompresowałeś jpg co niestety odbiło sie na jakości zdjęcia (vide niebo-posteryzacja) . kadr wydaje mi sie troche przyciasnawy ,szzcegolnie jesli chodzi o doł ,ale to żadna prawda objawiona tylko moje subiektywne odczucie
martin33-73 - Nie 16 Sty, 2011
Wiem, wiem, a z tym dołem to musiałem bo było trochę "przeszkadzajek".
Nikitaa - Nie 16 Sty, 2011
kozidron napisał/a: | Tomo, z całym szacunkiem ale jak w najbliższym czasie nie zmienisz tematu sam się zrobisz zafarbowaty |
Popieram w pelnym wymiarze
Oranzewski masz swoj fajny styl i jest oki, ale na dlzsza mete ogladanie Twoich prac daje zludzenie zamglonego przesycenia , Ciekawe czy Twoja dziewczyna tez jest ruda (naturalnie jest to pytanie retoryczne)
pozdrawiam serdecznie wszystkich Nikita
ps. Martin33-73 Twoje 47 bardzo mi sie podoba , lubie takie "klimaty" , ale mysle ze jeszcze fajniej wygladaloby jako panorama
oranżewski - Nie 16 Sty, 2011
muzyk napisał/a: | Teraz pytanie zasadnicze: te zfarby/farb dodajesz na etapie obróbki do każdego takiego zdjątka, czy prosto z puchy, a jeśli tak... to może bliżej coś na temat niektórych parametrów, jak balans bieli i co za pucha - jeśli to nie tajemnica.
Tak sobie myślę, że te zdjęcia muszą Cię kosztować wiele zachodu - bo i teren i pora dnia. | zafarbów nie dodaję na etapie obróbki, zdjęcia mało różnią się od surowych RAWów. metoda jest taka, żeby nie bać się robić pod słońce, specjalnie zdjąć osłonę p/słoneczną, być w odpowiednim czasie w odpowiednim miejscu i łapać łapać łapać wcale nie kosztują mnie dużo....wschodu pucha to 40D, szkło to Sigma 70-300 APO.
Nikitaa, rudych włosów nie lubię
dzięki Wam
witkot - Nie 16 Sty, 2011
Witam.
Wypada w nowym roku nadrobić trochę zaległości na "Optycznych".
Parę pstryków pod "słoneczko".
48.
49.
50.
51.
52.
53.
Dziękuję i podrawiam wszystkim
baracuda - Nie 16 Sty, 2011
Wszystkie dobre , 49 najbardziej mi się podoba.
kasiakaaz - Nie 16 Sty, 2011
witkot, piękne, klimatyczne zdjęcia. Mnie najbardziej podobają się 48, 51 i 52, choć w 52 może przydałby się ciut jaśniejszy dół...
Nikitaa - Nie 16 Sty, 2011
baracuda napisał/a: | Wszystkie dobre. |
50 mnie urzekla najbardziej , romantycznie w zimowym klimacie
pozdrawiam Nikita
moronica - Nie 16 Sty, 2011
49 jakby ufo ladowalo 50 jest swietne dzieki kolorystyce
arietiss - Nie 16 Sty, 2011
witkot, według mnie też najlepsze 49, ale cała seria bardzo udana!
Cola - Pon 17 Sty, 2011
50 dla mnie
muzyk - Pon 17 Sty, 2011
Witkot, 49 wymiata.
48 jakby bez żarówy było, może ciekawiej by jeszcze było.
51. Trochę za silna żarówa, ale klimat - wyrąbisty.
50. - ciekawe, jakby żarówa była za pniem drzewa?
Nikitaa napisał/a: | ale na dlzsza mete ogladanie Twoich prac daje zludzenie zamglonego przesycenia |
No no, mnie się jeszcze nie przejadły i nie ma widoków, by się na to zaniosło.
oranżewski - Pon 17 Sty, 2011
Witkot, dobre klimaty
w 49. prosi się ujęcie tele bez słońca, na te promienie
w 52. też
ale ogólnie bardzo fajne
bhpchmiel - Pon 17 Sty, 2011
49-ka ma swój klimat...
bbeeaa - Pon 17 Sty, 2011
witkot, Piękne ujęcia ; )
edmun - Pon 17 Sty, 2011
54.
IMG_0730.jpg by edmunek, on Flickr
55.
pano002.jpg by edmunek, on Flickr
56.
IMG_0796.jpg by edmunek, on Flickr
57.
IMG_0824.jpg by edmunek, on Flickr
58.
IMG_0828.jpg by edmunek, on Flickr
59.
IMG_0831.jpg by edmunek, on Flickr
60.
IMG_0842.jpg by edmunek, on Flickr
61.
pano003.jpg by edmunek, on Flickr
62.
IMG_0900.jpg by edmunek, on Flickr
63.
IMG_0957.jpg by edmunek, on Flickr
Tworas - Pon 17 Sty, 2011
54, 60, 61 i 62 podobają mnie się
fis - Pon 17 Sty, 2011
54 do 63 ładnie oddają klimat mroźnych gór
nozomi - Pon 17 Sty, 2011
edmun, super zdjęciucha z okolic Szrenicy i Śnieżnych kotłów
kasiakaaz - Pon 17 Sty, 2011
Mnie najbardziej 60, 61 i 62.
Tomasz_ - Pon 17 Sty, 2011
edmun,
Fantastyczna seria, jeśli miałbym tylko jedno wybrać to 54
muzyk - Pon 17 Sty, 2011
Edmun, Krytykancie , fajne zdjątki!
Przy nr 54 ciekawa rzecz, wzrok pierwsze kieruje się na schronisko w tle, a później na drogowskaz - czy ścieżkowskaz.
baracuda - Pon 17 Sty, 2011
w sumie nie lubię zimy , ale na foto tak ,
te chmury poza schroniskiem bardzo ładnie wyglądają ,
innym też nic nie brakuje
witkot - Pon 17 Sty, 2011
baracuda,kasiakaaz,Nikitaa,moronica,arietiss,Cola,muzyk,oranżewski,bhpchmiel,bbeeaa
Dzięki za komentarze.Fajnie że choć kilka przypadło wam do gustu.
Wiem że"żarówa za ostra" ale taki miałem zamiar zrobienia tych zdjęć(prace typowo pod światło).
Efekt- jak widzę po niektórych wypowiedziach potwierdził także moję spostrzeżenia,ale chciałem się upewnić
Kolejne doświadczenie: efekty ze słoneczkiem ale tylko !! z "głową" .Zdjęcia te wykonałem przypadkiem i nie miałem zbyt dużo czasu na przemyślenia z kadrowaniem itp. bo "mgiełka" baaaardzo szybko uciekała.Wiem wiem moje tłumaczenie nic nie zmienia.Następnym razem rozbiję tam obóz i będę czekał na odpowiedni moment
Pozdrawiam i dziękuję.
edmun 60,61,62 jak dla mnie to bardzo na plus.Zazdroszczę widoków a od samego oglądania robi mi się zimo.Podziwiam cię.
skasowany - Pon 17 Sty, 2011
edmun, fajna seria, najbardziej przypadły mi do gustu 56 i 57! Ciekaw tylko jestem jakby wyglądała 57 z ostrością na linii horyzontu...
edmun - Pon 17 Sty, 2011
Dziękuję wszystkim za dobre słowa. Wiem że w 2010 nie dałem zbyt dużo powodów aby mnie jakkolwiek oceniać oprócz moich słów W tym roku spróbujemy inaczej. Więcej zdjęć, mniej krytyki
[ Dodano: Pon 17 Sty, 2011 22:55 ]
to jeszcze tylko trzy kicze i daje wam spokój
Te chmury które widzieliście na zdjęciu 60 przechodziły ciągle bokiem,
niestety w końcu dotarły i do nas. Niestety nie mam ani jednego zdjęcia które by pokazywało jaka była prawdziwa widoczność.
64.
IMG_0967.jpg by edmunek, on Flickr
Ruslan szukałem po dysku, ale pousuwałem już takie z drugą linią ostrzejszą na tył.
Jedyne co znalazłem to coś podobnego:
65.
IMG_0822.jpg by edmunek, on Flickr
I na koniec kiczyk jakich nie mało. Za pomocą plastikowego kubka musiałem na szybko zrobić sobie statyw, ISO1000 - 25 sekundowa ekspozycja i heja... Święta widziane z góry. Szklarska P. po lewej, na środku widać światła Jeleniej G. natomiast na samym końcu po prawej światła Wrocławia jako łuna w chmurach.
Nic lepszego nie wrzucę, bo Samyang więcej mi pokazywał dach schroniska a tu jest crop
Niestety nie miałem jak wystabilizować 70-200 żeby cokolwiek cyknąć lepszego.
Następnym razem postaram się po prostu bardziej, bo tłumaczyć się aż wstyd i hańba (i ujma)
66.
IMG_0992.jpg by edmunek, on Flickr
Od czwartku znowu w górach, jednakże pogoda coś nie dopisuje.
Następne zdjęcia w lutym, gdyż nie będę raczej miał dostępu do internetu mobilnego, chyba że operator przyzna mi jakiś ekstra pakiet 2GB na komórce gratis w ramach rozwoju młodych talentów
Usjwo - Wto 18 Sty, 2011
edmun pojechales niezle. Ja bym stawial na 64 tylko bardziej biale (nawet bardziej niz 63) wyszedl by ladny minimal, tam dwoch ludziow jest.
muzyk - Wto 18 Sty, 2011
Edmun jestem za 65 - bardzo ... radosne, mimo, ze zimowe.
W 66, w lewym gornym jakis "farfocel" sie napatoczyl
dr11 - Wto 18 Sty, 2011
edmun, świetna relacja. Dzięki!
Dyzmard - Wto 18 Sty, 2011
Edmund,
jak robisz na długich czasach to włączaj "long exposure noise reduction", robi dwa razy dłużej ale nie będziesz miał "martwych" pikseli.
Ja lubie proporcje 2/3 ziemia + 1/3 niebo - albo odwrotnie, zalezy gdzie ciekawiej.
Pozdrawiam
hijax_pl - Wto 18 Sty, 2011
Dyzmard napisał/a: | jak robisz na długich czasach to włączaj "long exposure noise reduction", robi dwa razy dłużej ale nie będziesz miał "martwych" pikseli. | Pewnie tego edmunowi tłumaczyć nie musisz Po drugie darka można zdjąć jednego na początku - nie trzeba czekać za każdym razem. Po trzecie - ja nie widzę "martwych pikseli" ale wielką niedźwiedzicę
o takie czerwone gwiazdy mi chodzi na dole.
Edmund na pewno wie - ale moze ktoś nie wie. Bez urazy.
skasowany - Wto 18 Sty, 2011
Hehe, 65 wygląda jak stado renów zasypanych śniegiem z głowami i wystającymi na powierzchnię tylko porożami!!! Bardzo sympatyczne!
edmun - Wto 18 Sty, 2011
Dyzmard napisał/a: | Edmund na pewno wie - ale moze ktoś nie wie. Bez urazy. |
pamiętaj pamiętaj. edmund bez "D"
Darki miałem normalnie odejmowane, o to się nie bój... A farfocla zaraz poprawię zostało trochę dachu w kadrze
[ Dodano: Wto 18 Sty, 2011 18:24 ]
p.s.
Dyzmard napisał/a: | Ja lubie proporcje 2/3 ziemia + 1/3 niebo - albo odwrotnie, zalezy gdzie ciekawiej. |
Jak tak zrobisz Samyangiem 8mm, to uwierz mi że wyjdą niezbyt dobre proporcje.
Niestety aby takie zwykłe widoczki robić, trzeba puścić horyzont w miarę pośrodku, w przeciwnym wypadku wyjdzie coś totalnie odmiennego
kozidron - Wto 18 Sty, 2011
Dyzmard napisał/a: | jak robisz na długich czasach to włączaj "long exposure noise reduction", robi dwa razy dłużej ale nie będziesz miał "martwych" pikseli. |
Dyzmard, ale rada, to wolę trzasnąć się własną pięścią. Weź pod uwagę, że poza martwymi pikselami dochodzi do odszumiania "puszkowego" - lepiej stemplem pojechać parę pixeli (albo nawet olać to) niż mieć przeprana fotkę przez software puszki.
Edmun sorry za d
Kozidron >> wszystkie puszki tak maja czy jakies wybrane modele ?
Dyzmard napisał/a: | wszystkie puszki tak maja czy jakies wybrane modele ? | Zrób sobie darka to zobaczysz co puszka odejmuje To nie są żadne martwe piksele tylko, ale po prostu szum. No i to się tyczy tylko JPGa.
przecież nie robi się zdjęć w jpg'ach
No tak...
alez skąd,
funkcja "long exposure noise reduction" redukuje ponoć TYLKO szum powstaly od nagrzewania sie matrycy na długich czasach i nawet w raw'ach i jest nieodwracalna.
Nigdy nie zauważyłem degradacji obrazu przy tej funkcji włączonej, więc dopytuje.
Nie mowimy o redukcji szumow zwiazanych z ISO .
Dyzmard, przepraszam, pomieszało mi się
nie ma sprawy.
kufel - Wto 18 Sty, 2011
edmun, fajne serie, obydwie, tylko jakbyś jeszcze mógł miejsce opisać bo nie kojarze
muzyk - Sro 19 Sty, 2011
67. W parku.
Cola - Sro 19 Sty, 2011
kolory mi nie siedzą
Tworas - Sro 19 Sty, 2011
muzyk, mi się 67 nawet podoba bo wygląda jak namalowane ale sam kadr imo słaby lecz jak się przyglądam to coś w sobie ma
kufel - Sro 19 Sty, 2011
kolory jak kolory ,dla mnie ogolnie za ciemne i nie widzę motywu przewodniego
muzyk - Sro 19 Sty, 2011
Cola, przykro mi.
Tworas, dzięki!
Kufel, zdjęcie zrobione jak już zmierzchało. Kadr - fakt, mógłby być lepszy, ale spodobało mi się rozmycie jakie wyszło, więc - a niech tam.
Cola - Sro 19 Sty, 2011
muzyk napisał/a: | Cola, przykro mi. |
nie ma czego - przecież to moje osobiste preferencje i wcale nie muszą być zbieżne z Twoimi
Dyzmard - Sro 19 Sty, 2011 Temat postu: mam cos w podobnym klimacie ...
cybertoman - Sro 19 Sty, 2011
68 - No i podoba mi sie.
kmosw - Sro 19 Sty, 2011
kufel napisał/a: | edmun, fajne serie, obydwie, tylko jakbyś jeszcze mógł miejsce opisać bo nie kojarze |
Okolice Szrenicy i Śnieżnych Kotłów. Zdjęcie nocne robione zza szyby ze schroniska na Szrenicy
dr11 - Sro 19 Sty, 2011
cybertoman napisał/a: | 68 - No i podoba mi sie. | Mi też
skasowany - Sro 19 Sty, 2011
68 - za poprzednikami! Gdzie robione? Cóż za rozlewiska?
Dyzmard - Sro 19 Sty, 2011
rozlewiska Biebrzy jakies 20 km od Augustowa, Polska.
Wczesna wiosna jak dobrze pamietam, nie wiem czy jeszcze tam sa to bylo kilka lat temu - miejsce magiczne
dzieki
arietiss - Sro 19 Sty, 2011
Dyzmard, mnie też!
Daniel*1977 - Sro 19 Sty, 2011
Wyciągnięte z archiwum i przemyślane
69
flock by Daniel*1977, on Flickr
70
on the wave by Daniel*1977, on Flickr
71
waiting of a wave by Daniel*1977, on Flickr
Dyzmard - Sro 19 Sty, 2011
Daniel >> wszystkie trzy klasa.
Jesienny - Sro 19 Sty, 2011
69 sliczna.
kufel - Czw 20 Sty, 2011
kmosw, dzięki za info
Daniel*1977, wszystkie trzy ekstra a ostatnie miazga czy nie pokazywałeś go już na forum wcześniej ?
Daniel*1977 - Czw 20 Sty, 2011
kufel, Tego nie bo to wykopane z archiwum, ale mogły być te:
Praia Grande by Daniel*1977, on Flickr
Surfers by Daniel*1977, on Flickr
just a man by Daniel*1977, on Flickr
waves by Daniel*1977, on Flickr
TS - Czw 20 Sty, 2011
Daniel*1977, fajnie zobaczyć coś innego w Twoim wykonaniu . Wszystkie trzy podobają mi się! 71 wolałbym szerzej, tak żeby było widać fale, do których przymierza się ten chłopak.
Z miniaturek - ostatnia najlepsza .
arietiss - Czw 20 Sty, 2011
69 świetne!
witkot - Czw 20 Sty, 2011
Daniel*1977 Szacunek klasy .Wszystkie na wielki plus.69 wymiata
Daniel*1977 - Czw 20 Sty, 2011
Dzięki wielkie za komentarze!!!!
Dyzmard - Pią 21 Sty, 2011 Temat postu: Deska w krajobrazie :) Daniel*1977 ja tez cos odgrzebałem, chyba pasuje tutaj
skasowany - Pią 21 Sty, 2011
Daniel*1977, było
Daniel*1977 - Pią 21 Sty, 2011
Ruslan, Te małe - tak, ale to była odpowiedź do pytania
[ Dodano: Pią 21 Sty, 2011 12:07 ]
poniekąd to krajobrazy, pomyślałem, że fajnie wyglądały by te zdjęcia połączone.
Czy któraś wersja wam się podoba?
Jakieś sugestie mile widziane. Zdjęcia mają trochę różne nasycenie więc nad tym muszę popracować.
77
[ Dodano: Pią 21 Sty, 2011 12:19 ]
Jeszcze takie
78
Cola - Pią 21 Sty, 2011
takie widokówki
moronica - Pią 21 Sty, 2011
mi sie podoba zestaw z 3 zdjeciami, fajna progresja
komor - Pią 21 Sty, 2011
Pilnujcie numeracji, bo co chwilę trzeba poprawiać.
degol - Pią 21 Sty, 2011
Daniel*1977, 77 w trzech odsłonach !
Daniel*1977 - Pią 21 Sty, 2011
że też wcześniej nie wpadłem na to, żeby zrobić coś takiego.
Jak by ktoś chciał to tu:
http://www.flickr.com/pho...57625873491556/
są w dużych rozmiarach.
Tadeuszek - Sob 22 Sty, 2011
Wiem, że zdjęcie jest mocno słabe, ale ta zieleń, niebo... byle do wiosny!:D
79
edmun - Sob 22 Sty, 2011
80. Z tego co sam widzę, za dużo bałaganu w kadrze
IMG_1451.jpg by edmunek, on Flickr
81. A tutaj brak głównego motywu
panor01.jpg by edmunek, on Flickr
82. Jako dzisiejsza relacja sportowa - Skocznia
panor2.jpg by edmunek, on Flickr
edmun, jak dla mnie wszystkie 3 słabe,
80 bez sensu jest ta winieta, ani nie pogarsza sytuacji ani nie ratuje tego zdjęcia które jest po prostu mizerne.
81 no właśnie... brak sensu w tym zdjęciu, nie wiem co ma przestawiać ciemny dom, czy może drzewa w tle(ziew) a może rozchodzony śnieg? Wszystko szaro, bure bez mocniejszego kontrastowego światła. Jak dla mnie po prostu warunki nie sprzyjały dobrej fotografii. A co do kadrowania to zrobiłbym podobnie ale tak, żeby dom był na całą wysokość kadru. Była widoczna struktura belek etc. a drzewa w tle tylko po bokach uzupełniały tło, a nie zajmowały większą część zdjęcia.
82. No fajnie, tylko nic na tym zdjęciu nie widać, jedynie trochę kolorowych światełek
Kadrowałbym w pionie, początek zdjęcia to dól skoczni po lewej, a koniec zdjęcia to góra skoczni po prawej. Czyli jakaś jedna dziesiąta obecnego kadru
ALE DZISIAJ JESTEM WREDNY!
TS - Sob 22 Sty, 2011
Tadeuszek napisał/a: | ale ta zieleń, niebo... byle do wiosny!:D
79 |
Niebo bardzo ładnie wyszło! Zieleń jak na ławkach w parku z napisem ,,świeżo malowane''. Co robi ten słup na pierwszym planie ?
edmun
80 - Za Tadeuszkiem. Bałagan może być, raczej nie pasuje mi nudny kadr - taki typowy widok ze szlaku/ścieżki. Kolorystyka fajna.
81 - Całkiem mi się podoba, ale trochę za ciemne.
82 - Zupełnie nic ciekawego
TS napisał/a: | Tadeuszek napisał/a: | ale ta zieleń, niebo... byle do wiosny!:D
79 |
Co robi ten słup na pierwszym planie ?
|
Dzięki niemu mam kontakt z Wami i światło itd. Dostarcza energię do mojej 'chałupu'
Więc nie mogłem go pominąć
A samo zdjęcie bez obróbki, więc to co nikoś wyprodukował(w kolorach) to widzicie na fotce. Poza tym nie wiele odbiega od tego co ja widziałem.
TS - Sob 22 Sty, 2011
Tadeuszek napisał/a: | Dzięki niemu mam kontakt z Wami i światło itd. Dostarcza energię do mojej 'chałupu' |
No chyba, że tak . Zważywszy na jego rolą, chyba nawet zasługiwałby na przeniesienie w mocny punkt .
oranżewski - Nie 23 Sty, 2011
83.
Monastor - Nie 23 Sty, 2011
oranżewski, widzę, że prawie jak picasso, tylko kolejność okresów przekręciłeś
diamond - Nie 23 Sty, 2011
świeże
84.
crasch - Nie 23 Sty, 2011
85
edmun - Nie 23 Sty, 2011
To się trochę poprawię za ostatnie:
86.
IMG_1592.jpg by edmunek, on Flickr
bhpchmiel - Nie 23 Sty, 2011
crasch, wspominamy lato, wspominamy...
kufel - Nie 23 Sty, 2011
84 i 86 fajne
edmun - Wto 25 Sty, 2011
no to ciągnę dalej:
87.
panoramka012.jpg by edmunek, on Flickr
88.
IMG_1807.jpg by edmunek, on Flickr
89.
IMG_1805.jpg by edmunek, on Flickr
90.
IMG_1792.jpg by edmunek, on Flickr
91.
IMG_1785.jpg by edmunek, on Flickr
92.
IMG_1780.jpg by edmunek, on Flickr
93.
IMG_1804.jpg by edmunek, on Flickr
94.
IMG_1847.jpg by edmunek, on Flickr
95.
IMG_1906.jpg by edmunek, on Flickr
96.
IMG_1957.jpg by edmunek, on Flickr
97.
IMG_1865.jpg by edmunek, on Flickr
98.
IMG_1821.jpg by edmunek, on Flickr
Na razie tyle
mnich - Wto 25 Sty, 2011
89.Się podoba. Ładnie zauważone i wykadrowane. ( człowiek!)
moronica - Wto 25 Sty, 2011
spamer
na 92 to wyglada jakby sie tam wylaniala kula ziemska widziana z orbity
89 rowniez bardzo mi sie podoba, bez czlowieka byloby takie sobie nic
smokacz - Wto 25 Sty, 2011
edmun, 86 i 89 jak dla mnie najlepsze
kolouker - Wto 25 Sty, 2011
89. bardzo ładne.
Też mam kilka tatrzańskich widoczków
99.
100.
101.
102.
103.
mnich - Wto 25 Sty, 2011
kolouker, na 100 masz piękne światełko. Kompozycja też mi się podoba.
TS - Wto 25 Sty, 2011
100 - dla mnie pierwszy i drugi plan zbyt mocno konkurują, ale mimo to fajne.
102 - ciekawe (podoba mi się, że pod słońce), jednak nie pasuje mi ta żółtawa kolorystyka
nozomi - Wto 25 Sty, 2011
kolouker, edmun zacnie zacnie
witkot - Wto 25 Sty, 2011
edmun 89 fajne
kolouker jak na 99 Kościelec to gdzie ty tam chodzisz o tej porze roku ale podoba mi się.
100- bardzo dobre, tylko ta " linka" czy coś takiego po lewj stronie mi przeszkadza.Ten krzaczek bardziej bym wstawił w lewo a więcej pokazałbym prawej strony.No i parę kroków do tyłu.A może pionowy kadr.Ale wymyślam jak jakiś znawca- sory To moje IMOO.
kufel - Wto 25 Sty, 2011
edmun, kolouker, ładne widoki.
102 i 103 to analoga?
kolouker - Wto 25 Sty, 2011
kufel
Tak, 102 i 103 to z analoga, jeszcze film przeleżał z rok zanim wywołałem.
witkot
101 jest ze szczytu Kościelca, a 102 ze Świnicy
Ta linka w 100 to od kolejki na Kasprowy.
skasowany - Sro 26 Sty, 2011
Z całej serii imo tylko 89
cybertoman - Sro 26 Sty, 2011
Super! Jakby tego czarnego po prawej stronie nie bylo, to podobaloby mi sie jeszcze bardziej.
i 100 tez fajne.
moronica - Sro 26 Sty, 2011
kolouker, fajne widoczki, 100 kojarzy mi sie z jakims planem filmowym ze starego filmu - swiatlo, mgla i ten wylaniajacy sie szczyt wygladaja jak celowo tak poustawiane w studio musze sie kiedys wybrac w jakies gory... uwierzycie, ze jeszcze nigdy nie bylam? cale zycie spedzilam na jakims wybrzezu
ophiuchus - Sro 26 Sty, 2011
moronica, ja na ten przykład nigdy nie byłem nad polskim morzem, nawet pomimo ubiegłorocznego pleneru Optycznych, który odbył się 40 km od wybrzeża
kufel - Sro 26 Sty, 2011
moronica napisał/a: | musze sie kiedys wybrac w jakies gory... uwierzycie, ze jeszcze nigdy nie bylam? | noo, to nie wiesz co tracisz!
edmun - Sro 26 Sty, 2011
104.
IMG_2177.jpg by edmunek, on Flickr
105.
IMG_2048.jpg by edmunek, on Flickr
106.
IMG_2037.jpg by edmunek, on Flickr
107.
IMG_2169.jpg by edmunek, on Flickr
108.
IMG_1999.jpg by edmunek, on Flickr
kufel - Sro 26 Sty, 2011
noo edmun, seria jeszcze lepsza niż poprzednia
multics - Sro 26 Sty, 2011
107 przykuwa uwagę. Bardzo się podobają.
TS - Sro 26 Sty, 2011
Mnie też ta seria bardziej się podoba . Szczególnie 106 (ładnie - plastycznie i miękko - wyszła ta góra) i 107 (fajne niebo i światło)
dr11 - Sro 26 Sty, 2011
edmun, ładnie dajesz!
Daniel*1977 - Czw 27 Sty, 2011
Chyba zostałem przekonany, jak tylko wybiorę się do domu idę w góry z aparatem
komor - Czw 27 Sty, 2011
edmun, wreszcie trochę bardziej fotograficzna pogoda. Mi się podobają 104, 105, 106.
oranżewski - Czw 27 Sty, 2011
edmun, ta seria bardzo zacna! 105. ekstra. 107. wziąłbym tele na prawe skały. 108. ładnie niczym wata cukrowa, i kolory bw dobrze zrobione, takie delikatne. świetna seria.
kmosw - Czw 27 Sty, 2011
I co ja będę wrzucała po Edmunie, jak już wrócimy do domu i siądę przy swojej stacjonarce?
A, i dziś pogodę mieliśmy jeszcze lepszą, więc kolejna seria się szykuje
blaine - Czw 27 Sty, 2011
109.
Panorama strzelana z ręki
Tak, wiem że przepalone niebo
baracuda - Czw 27 Sty, 2011
blaine napisał/a: | Panorama strzelana z ręki |
mało ostre cuś
Mało?
Może photobucket przy zmniejszaniu cos pokaszanił.
Tu większa wersja:
http://img440.imageshack....33/40905186.jpg
Szczyt ostrości to to nie jest, ale nieostrym bym chyba nie nazwał.
baracuda - Czw 27 Sty, 2011
blaine napisał/a: | Tu większa wersja:
Może photobucket przy zmniejszaniu cos pokaszanił. |
no i jest różnica na plus , w małej w ogóle nie widać szczegółów.
No panoramy przy ograniczeniu 800px na długim boku trochę tracą.
TS - Czw 27 Sty, 2011
Ciąąagnie się tan panorama i ciąągnie, nie ma na czym oczu zaczepić, w końcu te znaki i słup trochę od czapy . Wolałbym inny kadr, bo niebo i warunki dobre.
blaine napisał/a: | Może photobucket przy zmniejszaniu cos pokaszanił. |
Tak, PB rekompresuje zdjęcia. Było o tym na forum, wraz z przykładami do czego jest zdolny...
witkot - Czw 27 Sty, 2011
edmun Co seria to wyżej stawiasz poprzeczkę.Ostatnie wszystkie na tak ,szczególnie 107 ze względu na światło.
kasiakaaz - Czw 27 Sty, 2011
a mnie najbardziej 106 i 108
108 kojarzy mi się ze starymi wydawnictwami/przewodnikami po Tatrach...
Cola - Czw 27 Sty, 2011
LGR na chmurkach wyraźnie odcięcie i tak sie posteryzuje (ja to tylko widze?)
jesli nie tylko to czym to jest spowodowane?
Dyzmard - Pią 28 Sty, 2011
edmun, blaine fajnie fotografujecie zimowe góry, ja mam troche w cieplejszych klimatach.
110.
diamond - Pią 28 Sty, 2011
Dyzmardszkoda że tak ciasno to jeziorko na dole i horyzont w połowie, trzeba było jednak mniej nieba
kufel - Pią 28 Sty, 2011
Dyzmard, za diamond'em,więcej dołu.
diamond, kufel się poprawiam zresztą oceńcie sami.
111.
kufel - Pią 28 Sty, 2011
Dyzmard napisał/a: | zresztą oceńcie sami. | lepiej
diamond - Pią 28 Sty, 2011
Tak lepiej
TS - Pią 28 Sty, 2011
Tak, tak lepiej
morfi - Pią 28 Sty, 2011
Dyzmard. 111 ładne, gdzie to?
morfi, góry Catskill w stanach. Dzieki
ophiuchus - Sob 29 Sty, 2011
112. (prawie jak Velvia)
Widoczek zimowy by niechtoszlag, on Flickr
oranżewski - Sob 29 Sty, 2011
Cytat: | 112. (prawie jak Velvia) |
mm... velvia kojarzy mi się z http://fotokrajobrazy.pl ...
TS - Sob 29 Sty, 2011
A mi ta fioletowoniebieska kolorystyka całkiem przypomina Velvię .
[ Dodano: Sob 29 Sty, 2011 18:23 ]
Plama trochę przeszkadza
kasiakaaz - Sob 29 Sty, 2011
ophiuchus, fajne kolorki, światło i przestrzeń...
Dyzmard - Sob 29 Sty, 2011
kasiakaaz napisał/a: | ophiuchus, fajne kolorki, światło i przestrzeń... |
no i linie prowadzące do mocnego punktu obrazu
ophiuchus - Sob 29 Sty, 2011
TS, na lcd ją widzę, mogłem usunąć
fatman - Nie 30 Sty, 2011
ophiuchus - fajne kolory złapałeś na 112.
TS - Nie 30 Sty, 2011
ophiuchus napisał/a: | TS, na lcd ją widzę, mogłem usunąć |
Następnym razem . Masz może coś jeszcze z tej symulacji Velvii? Chętnie też bym zobaczył cukierkowego Ektara .
baracuda - Nie 30 Sty, 2011
113. taki landszaft , jezioro
kufel - Nie 30 Sty, 2011
jak dla mnie za duzo badyli w kadrze
baracuda napisał/a: | jezioro | paprocany?
kufel napisał/a: | jak dla mnie za duzo badyli w kadrze
baracuda napisał/a: | jezioro | paprocany? |
tak, papry , nie miałem przy sobie stihla
kufel - Nie 30 Sty, 2011
baracuda napisał/a: | nie miałem przy sobie stihla | ja zawsze nosze ,w fotografii krajobrazowej bardzo sie przydaje
baracuda napisał/a: | tak, papry | chciałem sie tam wybrać na ptasie łowy z aparatem ale nie wiem czy można na cos tam ciekawego natrafić .
kufel napisał/a: | chciałem sie tam wybrać na ptasie łowy z aparatem ale nie wiem czy można na cos tam ciekawego natrafić . |
Jezioro jest całe zamarznięte , nawet nie było pół kaczki ,
z innych też zero , nawet wróbla , nie wiem dlaczego ?
W krzaczory nie właziłem , żeby nie natrafić czasem na partyzantów
Mik443 - Nie 30 Sty, 2011
114 - zdjęcie usunięte. Warto iść za dobrą radą bardziej doświadczonych.
Zmieniłem numerację, żeby nie robić bałaganu z pustymi numerami. Nie będę też wklejał nic w to miejsce, bo komentarze dr11 i krisv740 dotyczyły konkretnego zdjęcia.
114 - na polach czuć wiosnę.
dr11 - Nie 30 Sty, 2011
Mik443 napisał/a: | Nie byłem pewien gdzie tego pstryka wsadzić | Moim zdaniem do szuflady.
krisv740 - Nie 30 Sty, 2011
Mik443, nie będąc złośliwym......
imho to nie najlepsze miejsce na tego typu fotografię, bo mało jednak ma wspólnego z krajobrazem....
może kategoria "humor"???
....hmmmmmmmmm... chyba jednak i tam nie za bardzo...
Ilona - Nie 30 Sty, 2011
Cytat: | 114 - na polach czuć wiosnę |
Krajobrazu też nie widzę... za to zastanawiam się, czy na tym zdjęciu jest zamarznięte rozkładające się zwierzę? Ja tam widzę oko, pysk, nogę ...
Mik443, to jeszcze inaczej.....
to pozostawione zdjęcie też jakoś do mnie jako "krajobraz" nie przemawia....
być może trochę odsłoniętego obornika jest ciekawym tematem, ale czy od razu krajobraz???
i w kwestii technicznej... - popracuj nad WB - śnieg z zasady powinien być w miarę biały, a obornik żółto-brązowo-czarny.....
kasiakaaz - Nie 30 Sty, 2011
Ilona napisał/a: | Krajobrazu też nie widzę... za to zastanawiam się, czy na tym zdjęciu jest zamarznięte rozkładające się zwierzę? Ja tam widzę oko, pysk, nogę ... |
Ilona, bo słaby monitor masz... To jest zapewne skiba ziemi czarnej, oprószona chłodnym śniegiem, którą nieśmiało otulają promienie zimowego słońca, w ten mroźny, surowy dzionek...
Dr11, Krisv740 - dziękuję za uwagi. Doszedłem do wniosku, że macie rację. Śmieci na polu ani nie są miłe jako krajobraz, ani tym bardziej śmieszne. Zdjęcie poszło do szuflady.
Ilona napisał/a: | Krajobrazu też nie widzę... za to zastanawiam się, czy na tym zdjęciu jest zamarznięte rozkładające się zwierzę? Ja tam widzę oko, pysk, nogę ... |
Ilona - to jest pole, takie zwykłe. Dopatrywania się martwych zwierząt nie będę komentował. Ziemia wystająca spod śniegu to wycinek krajobrazu. Może nie jest tak wielkim krajobrazem jak widok na Tatry z Doliny Pięciu Stawów, ale jest. Chyba, że się mylę. Dziękuję za komentarz, wezmę Twoją opinię pod uwagę w przyszłości.
Mik443, nie czuj żalu kolego, ale to raczej nadaje się do fotografii sytuacyjnej/innej...
ale jeden wniosek wyciągnij z tej całej sytuacji - ustawiaj właściwie WB , lub rób zdjęcia w raw - wówczas będziesz miał możlwośc zmiany barwy śniegu na bardziej "przyjazny"....
kufel - Nie 30 Sty, 2011
baracuda napisał/a: | Jezioro jest całe zamarznięte , nawet nie było pół kaczki ,
z innych też zero , nawet wróbla , nie wiem dlaczego ? | szkoda a z wróblami to ogólnie cos nie tak , ich populacja w Pl spada, miedzy innymi przez sroki, których to liczebność z kolei rośnie.
Ilona napisał/a: | Krajobrazu też nie widzę... za to zastanawiam się, czy na tym zdjęciu jest zamarznięte rozkładające się zwierzę? Ja tam widzę oko, pysk, nogę ... | faktycznie .jak przeczytałem ten post to tez to zobaczyłem
krisv740 napisał/a: | nie czuj żalu kolego |
Nie czuję żalu. Konstruktywną krytykę traktuję jako naukę. A z dobrych rad jestem rad
kufel - Nie 30 Sty, 2011
Mik443 napisał/a: | A z dobrych rad jestem rad | i dobrze
PS
dobry wybór tematu tez jest pewną umiejętnością w fotografii
Mik443 napisał/a: | A z dobrych rad jestem rad |
i tak masz szczęście , mnie to jeden stihla kazał se kupić
kasiakaaz - Nie 30 Sty, 2011
kufel napisał/a: |
kasiakaaz napisał/a:
Krajobrazu też nie widzę... za to zastanawiam się, czy na tym zdjęciu jest zamarznięte rozkładające się zwierzę? Ja tam widzę oko, pysk, nogę ...
faktycznie .jak przeczytałem ten post to tez to zobaczyłem
_________________ |
kufel, ale to nie ja widziałam, przeceniasz mnie...
kufel - Nie 30 Sty, 2011
baracuda napisał/a: | i tak masz szczęście , mnie to jeden stihla kazał se kupić |
kasiakaaz, poprawione
kufel napisał/a: | dobry wybór tematu tez jest pewną umiejętnością w fotografii |
Z premedytacją umieściłem to zdjęcie właśnie w tym dziale.
baracuda napisał/a: | i tak masz szczęście , mnie to jeden stihla kazał se kupić |
Ja mieszkam na wsi (no, prawie na wsi), stihla akurat mam. Jak coś, mogę na plener pożyczyć.
ophiuchus - Nie 30 Sty, 2011
Ok, to tak.
Na początek, zjawisko które zauważyłem mieląc się w domu na L4
115.
Parhelion by niechtoszlag, on Flickr
A następnie dla TS, jeden kadr, kilka wersji (chyba pora wyczyścić matrycę )
116.
Północ by niechtoszlag, on Flickr
116a.
Cross by niechtoszlag, on Flickr
116b.
Portra by niechtoszlag, on Flickr
116c.
Provia by niechtoszlag, on Flickr
116d.
Velvia by niechtoszlag, on Flickr
[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 22:10 ]
Skrypty pochodzą stąd: http://silicosaur.hu/photofx/
Chyba niezbyt fortunnie dobrałem scenkę, sprawdza się w miarę przy velvii i provii, ale cross i portra pasują do fotek o zgoła odmiennym klimacie i tematyce.
TS - Nie 30 Sty, 2011
ophiuchus napisał/a: |
A następnie dla TS, jeden kadr, kilka wersji (chyba pora wyczyścić matrycę )
Chyba niezbyt fortunnie dobrałem scenkę, sprawdza się w miarę przy velvii i provii, ale cross i portra pasują do fotek o zgoła odmiennym klimacie i tematyce. |
Dzięki, bardzo ciekawe efekty!
Zgadzam się z Tobą: najbardziej podoba mi się Provia, potem Velvia (moim zdaniem nieźle symuluje dia, ale trochę jednak zbyt fioletowe jak dla mnie). Portra do tej sceny nie pasuje - tak samo jakby krzywdzić kogoś robiąc mu portret Velvią . Cross jak to cross, ciężko powiedzieć.
Będę musiał przyjrzeć się bliżej tej symulacji .
hijax_pl - Nie 30 Sty, 2011
117 Taki zimowy pstryczek
...i strumyczek
118a
118b
dr11 - Nie 30 Sty, 2011
hijax_pl, 117 - wg mnie ciut ciasno po bokach (lewa głównie, dach dotyka brzegu) i syfek na niebie do usunięcia
lupo57 - Nie 30 Sty, 2011
hijax_pl i matryca upaprana
dr11 napisał/a: | i syfek na niebie do usunięcia | No patrz - jakoś wcześniej mojego wzroku nie przyciągnął wcześniej No trzeba wyciągnąć lenspena
dr11 - Nie 30 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | No trzeba wyciągnąć lenspena | Ja bym to wywalił w postprocesie, mniej roboty niż lenspenowanie
Druga sprawa, to aż się chce zobaczyć co tam dalej jest wzdłuż drogi, bo wzrok prowadzi
dr11, no to jak scalę katalogi w LR to sobie do-obrabiam na porządnym monitorze
A teraz pstryczek ze świeżej, czystej matrycy
119
TS - Nie 30 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | Ja bym to wywalił w postprocesie |
A ja bym ciął niebo na wysokości plamy, bo coś sporo go w porównaniu z bokami .
Ze strumyczków - zdecydowanie 118b, fajnie wyszło !
Kolorystyka mi się na 117 podoba, fakt troszkę ciasnawe, ale przymkłem oko (Fajnie, że Nikony zapodają odległość do celu )
TS - Nie 30 Sty, 2011
hijax_pl, 119 - bardzo fajny temat (co to za kamień?), kadr okej (może nieco ciaśniej...), kolorystyka - taka grobowa, chyba pasuje .
kufel - Nie 30 Sty, 2011
ophiuchus napisał/a: | zjawisko które zauważyłem | hmm ,tzw halo
ophiuchus napisał/a: | chyba pora wyczyścić matrycę | raczej na pewno
ophiuchus,a obrobka to efekt zabawy mikserem kanałow? calkiem Ok bawilem sie kiedys tym imitujac filmy w BW
hijax_pl napisał/a: | Taki zimowy pstryczek | calkiem Ok w 118 troche drazni ten jasny snieg(?) na pierwszym planie.
kufel napisał/a: | w 118 troche drazni ten jasny snieg(?) na pierwszym planie. |
Backstage:
kufel - Nie 30 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Backstage: | no tak , nie dało sie tego ominąć, śnieg robił za statyw
ophiuchus napisał/a: | (Fajnie, że Nikony zapodają odległość do celu ) | Tyle, że nie zawsze poprawną - zależy od szkła.. Dla Tamrona 28-75 nieskończoność to 37,6m
kufel, prawdopodobnie krzywe, Znalazłem gdzieś fajny opis jak dojść do tego własnoręcznie, ale jeszcze nie "widzę" tak dobrze kolorów, żeby świadomie się tym bawić, więc używam gotowych "produktów" Kolory w tych fotach to efekt skryptów, do których link zapodałem na końcu posta.
hijax_pl, hmm.. to całkiem blisko
kufel - Nie 30 Sty, 2011
ophiuchus napisał/a: | Kolory w tych fotach to efekt skryptów, do których link zapodałem na końcu posta | ale to do Gimpa tylko, tak ?
fatman - Pon 31 Sty, 2011
No to ja tez swoją zimową serię puszczę na pożarcie:
120.
121.
122.
123.
124.
ophiuchus - Pon 31 Sty, 2011
Na to wygląda, do fotoszopa też pewnie są, ale raczej płatne. DxO chyba nawet oferuje coś w tym stylu. Zapewne efekty mogą być ciekawsze i bardziej dopracowane.
http://www.dxo.com/uk/pho...able_film_looks
[ Dodano: Pon 31 Sty, 2011 00:03 ]
fatman, 121, 122 i 123 wyglądają jak krajobrazy księżycowe Super wyszło.
kufel - Pon 31 Sty, 2011
fatman, fajna seria
ophiuchus, faktyczne ciekawe, sporo tego oferują . poszukam w necie, może jakaś mądra głowa wpadła na to jak uzyskać dobrą imitacje filmów za pomocą channel mixer i podzieliła sie tym
kasiakaaz - Pon 31 Sty, 2011
fatman, dobra seria. Najbardziej podobają mi się 122, 123 i 124.
hijax_pl,118b ładnie wyszło, mimo dziwnego statywu...
ophiuchus, fajne eksperymenty.
TS - Pon 31 Sty, 2011
fatman, cała seria świetna! Najciekawsze dla mnie są 121 i 122 - wyraźne ślady, ale wraz z otoczeniem, do tego bardzo plastycznie wyszedł śnieg.
masza - Pon 31 Sty, 2011
fatman, Twoje zdjęcia kojarzę już w pewien sposób - wędrówka wzroku zawsze zaczyna się od "czegoś". Na fotografiach z wyprawy do Szkocji często tym "czymś" był kamień, skałka. I muszę przyznać, że polubiłam te wędrówki
Pierwsze zdjęcie z Twojej serii jest właśnie takie "fatmanowe". Zaczynamy od dołu kadru, od wyrazistości ku różnorodności. A kolejne są inne - i bardzo fajnie
Miło oglądało się całą serię.
[ Dodano: Pon 31 Sty, 2011 01:48 ]
Ach, dopiero teraz dojrzałam: hijax_pl, 119 bardzo ładne. A backstage każe Ciebie nazywać Bearem Gryllsem fotografii
Dyzmard - Pon 31 Sty, 2011
fatman, fajna seria.
diamond - Pon 31 Sty, 2011
fatman, te kontrasty super ze sobą zagrały, fajne fotki
dr11 - Pon 31 Sty, 2011
fatman, 121, 123 yeah!
moronica - Pon 31 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | fatman, 121, 123 yeah! |
dokladnie te same zwrocily moja uwage, piekne swiatlo no i nietypowe podejscie do zimowego krajobrazu, w zasadzie to nawet podpadalyby pod abstrakcje
ophiuchus, kufel, kasiakaaz, TS, masza, Dyzmard, dr11, moronica - dziękuję Wszystkim za opinie.
W ten dzień jeździłęm sobie na nartkach a dzień był piękny i słoneczny. Pomyślałem sobie hmm... znowu mam fotografować piękne góry
z absolutnie niebieściutkim niebem (wys 2.800 n.p.m.)... ???
Poszukam w tym pięknie czegoś niepokojącego, jakichś wzorów, nie utartych kadrów. Góry ale też i ludzie....
Zima w zasadzie jest dwukolorowa. Biel śniegu i gra świateł, cieni i konturów.
Dlatego potraktowałem te zdjęcia zielonym intensywnym filtrem (z Silver Efex Pro ze stajni Nik-a).
Sama konwersja do BW dawała zbyt mało satysfakcjonujący mnie efekt w cieniach.
masza - dotychczas pisano o stylach Warda, Cornisha, Notona ale żeby o "fatmanowym"...?
Mile łechtanko mojej próżności ale i miodzik na moje serduszko. Dziękuję, będę się dalej starał
TS - Pon 31 Sty, 2011
fatman napisał/a: | Dlatego potraktowałem te zdjęcia zielonym intensywnym filtrem (z Silver Efex Pro ze stajni Nik-a). |
Ha, to dlatego takie ciemne niebo ! Ciekawe jak by wyszło po użyciu czerwonego filtra... Ciekawe też co dałyby te skrypty, których używał ophiuchus, przy symulacji cz-b klisz... Cienie, zwłaszcza na 122, wyszły rewelacyjnie, dlatego jest tak plastycznie! Muszę kiedyś poeksperymentować .
Jeszcze dwa z poprzedniego dnia, z innej górki...
Celowo bez pierwszych planów. Chciałem złapać ładne cienie.
Teraz już bez filtra. Konwersja do BW typu "high structure" i lekkie wyostrzenie.
125.
126.
kufel - Pon 31 Sty, 2011
fatman, jak dla mnie miodzio, obydwa
Spróbuję panoramy BW z tego dnia. Zobaczymy jak wyjdzie
diamond - Wto 01 Lut, 2011
125 kompozycyjnie super, białe i czarne plamy tworzą ładny układ graficzny, brakuje mi natomiast szczegółów
126 rewelacja
multics - Wto 01 Lut, 2011
fatman, pojechałeś równo. Zdjęcia prezentują się świetnie, czasami ma się wrażenie że to jakiś księżycowy krajobraz. Brawo!
fatman - Wto 01 Lut, 2011
diamond napisał/a: | 125 kompozycyjnie super, białe i czarne plamy tworzą ładny układ graficzny, brakuje mi natomiast szczegółów
126 rewelacja |
diamond - Dzięki za uwagi. Szczegóły są w "dużej wersji" i nie giną. Uwierz mi
Spędziłem trochę czasu i nad rozkładem świateł i nad wyostrzeniem tego zdjęcia.
Jeżeli spróbujesz rozjaśnić cienie - stracisz tę mocną granicę cień/światło na linii szczytu i wyraźną prowadzącą oglądającego linię rozgraniczającą, która w moim zamyśle jest całą osią kompozycyjną zdjęcia.
Z kolei wyostrzając bardziej - owszem "igły" na drzewach na dużych zdjęciach zobaczysz ale przy formacie 800 px. dostaniesz efektu "srebrzenia" na granicach świateł i w przeglądarce będzie to wyglądać fatalnie.
Od jakiegoś czasu przed włożeniem zdjęcia do netu robię podgląd w przeglądarce - jak ktoś to będzie widział na zwykłym monitorze/notebooku.
kufel - Wto 01 Lut, 2011
fatman napisał/a: | Jeżeli spróbujesz rozjaśnić cienie - stracisz tę mocną granicę cień/światło na linii szczytu i wyraźną prowadzącą oglądającego linię rozgraniczającą, która w moim zamyśle jest całą osią kompozycyjną zdjęcia. | i w tym tkwi urok tego zdjęcia, ja tez nic bym nie rozjaśniał
oranżewski - Wto 01 Lut, 2011
fatman, zacna seria, niektóre naprawdę świetne
ophiuchus - Wto 01 Lut, 2011
Ja tam na 125 widzę całkiem dużo szczegółów. A podobają mi się zarówno 125 jak i 126 :]
hijax_pl - Wto 01 Lut, 2011
fatman, superaste te Twole silwerefektowe górki... Pokazujesz, że nik to porządną firma
cumulus - Wto 01 Lut, 2011
fatman 126 bardzo mi się podoba
sklsk - Wto 01 Lut, 2011
ostatnio spotkałem troszkę zdjęć z tego typu, na pewno lepsze technicznie były,
ciekawy jestem waszej opinii
127
fatman - Wto 01 Lut, 2011
hijax_pl napisał/a: | fatman, superaste te Twole silwerefektowe górki... Pokazujesz, że nik to porządną firma |
Dzięki za opinie. Lovebeerowi nawet do pięt nie dorastam. Ten to dopiero foci...
Ale staram się co grzebać po swojemu
Dzis jeszcze tylko dwie fotki z tego tematu - jeziora chmur...
Te są mniej ekscytujące bo po zmniejszeniu szczegóły deczko przepadły, jako że kompresja do jpeg z nimi zrobiła koniec
Wysokosć focenia - równe 3.000 m npm.
Miejsce: Kitzsteinhorn (http://en.kitzsteinhorn.at/)
Zrobiłem też pełną panoramę ale... nie miesci się nigdzie
128.
129.
Dyzmard - Wto 01 Lut, 2011
fatman, te dwa ostatnie łał
[ Dodano: Wto 01 Lut, 2011 16:32 ]
sklsk, fajne ale ja bym stanowczo przyciął czarnego na dole i trochę prawego boku.
Cola - Sro 02 Lut, 2011
fatman, 128 i 129 miodzio!
gratuluję
cybertoman - Sro 02 Lut, 2011
very fajniuskie.
[ Dodano: Sro 02 Lut, 2011 01:59 ]
hijax_pl napisał/a: | Backstage: | mycka wielce urokliwa
muzyk - Sro 02 Lut, 2011
Fatman
O Ty!!!
Wszystkie cooliste, ale najba 128.
kufel - Sro 02 Lut, 2011
ode mnie dwa pstryki.
130.punkt widokowy
131.i obrót o 180 st.
Daniel*1977 - Sro 02 Lut, 2011
fatman, Aż zachciało mi się jechać do domu zdjęcia w górach porobić, ale pewnie jak zwykle wyjdzie tak, że nie będzie czasu.
Zdjęcia na 6!
Cola - Sro 02 Lut, 2011
kufel,
131 bardzo na tak - gdyby jeszcze tej choinki z lewej (centralnej) nie było to by było super
wtedy ciełoby się i ta z prawej i byłby sam "drogowskaz" i przepiękny widoczek
no ale gdyby babcia miała wąsy...
kufel - Sro 02 Lut, 2011
Cola, dzięki. mnie bardziej ta z prawej ucięta w połowie przeszkadza ale inaczej kadrować sie nie dało
muzyk - Sro 02 Lut, 2011
132. Pochwała zafarbu.
Cola - Sro 02 Lut, 2011
muzyk,
bardzo mi się podoba
bardziej niż pomarańczowego
pewnie dlatego że żywiej z ta pomarańczą
PS tylko ta plama :/
muzyk - Sro 02 Lut, 2011
Dzięki!
e, jaka plama?
Cola - Sro 02 Lut, 2011
od słoneczka
wyraźnie widać linię... np PG ale tak bliżej środka i przy krawędzi to taki wręcz maziek (bez obrazy maziek ) wychodzacy poza kadr
no wiesz.,.. fachowo to ja Ci tego nie ujmę jeszcze
muzyk - Sro 02 Lut, 2011
Cola napisał/a: | wyraźnie widać linię... |
U mnie tak wyraźnie nie widać, ale może dlatego, że ekran na korbę.
Mik443 - Sro 02 Lut, 2011
131 - mi się podoba.
kufel napisał/a: | Cola, dzięki. mnie bardziej ta z prawej ucięta w połowie przeszkadza ale inaczej kadrować sie nie dało |
kufel napisał/a: | baracuda napisał/a: | nie miałem przy sobie stihla | ja zawsze nosze ,w fotografii krajobrazowej bardzo sie przydaje
|
Zapomniałeś, czy paliwa brakło? Wybacz, nie mogłem się oprzeć
132 - też widzę tą linię, ale zafarb ładny. Ehhh tęskno do lata, tęskno.
muzyk - Sro 02 Lut, 2011
Mik443 napisał/a: | 132 - też widzę tą linię |
Z nią jest tak, że jak się pod większym kątem patrzy, to ją bardziej widać.
kufel - Sro 02 Lut, 2011
Mik443 napisał/a: | Zapomniałeś, czy paliwa brakło? | hehe dobre. trafiony zatopiony
Dyzmard - Sro 02 Lut, 2011
kufel, 130 bardziej.
muzyk, a ja jestem za linią, sprawia że coś się dzieje w pomarańczowym.
muzyk - Sro 02 Lut, 2011
Dyzmard napisał/a: | muzyk, a ja jestem za linią, sprawia że coś się dzieje w pomarańczowym. |
Mik443 napisał/a: | ale zafarb ładny. |
Dziękuję!
fatman - Sro 02 Lut, 2011
kufel - dołączasz do klubu BW jak widzę. Punkt widokowy jest extra.
muzyk - jakbyś tak spróbował na 132 to zielsko na dole rozmyć... to by było dopiero impresjonistycznie i marzycielsko
muzyk - Sro 02 Lut, 2011
fatman napisał/a: | muzyk - jakbyś tak spróbował na 132 to zielsko na dole rozmyć... to by było dopiero impresjonistycznie i marzycielsko |
Uuu, w takie klocki to ja się jeszcze nie bawiłem.
muzyk, to jest dosyc proste jak masz photoszopa w realu mogles osiagnac efekt zoom'ując na dłuzszym czasie.
oranżewski - Sro 02 Lut, 2011
muzyk, za fatmanem! bierzesz t=1s i jedziesz w poziomie! ooooo a nawet jak z ręki to lepiej, bo widać będzie wkład artysty, a nie fotoszopy
muzyk - Sro 02 Lut, 2011
Dyzmard napisał/a: | jak masz photoszopa |
Nie mam, tylko Gimp. Spróbuję.
Dyzmard napisał/a: | w realu mogles osiagnac efekt zoom'ując na dłuzszym czasie. |
Wówczas jeszcze się w zoomowanie nie bawiłem.
Gimp - prawie to samo co szop. Jak bedziesz robil na jednej warstwie to mozesz pobawic sie funkcja fade motion blue
Znajdziesz ja >> edit >> fade motion blue.
Sprawdz rozne "mode" i "opacity"
Ilona - Sro 02 Lut, 2011
130- Barania Góra?
kufel - Sro 02 Lut, 2011
Ilona napisał/a: | 130- Barania Góra? | bingo 131 tez
fatman napisał/a: | kufel - dołączasz do klubu BW jak widzę. | BW zawsze lubiłem z tym ze dopiero od niedawna wiem jak lepiej do BW konwertować niż wcześniej , dlatego wrzucam
a to już z mojej okolicy...
133.
kufel, 133. klasa
Cola - Sro 02 Lut, 2011
dodam że pierwsza
cybertoman - Sro 02 Lut, 2011
Popieram!
Mik443 - Sro 02 Lut, 2011
Zgadzam się z przedmówcami w 100%
fatman - Sro 02 Lut, 2011
Pierwsza klasa, przedział biznes, z białym zagłówkiem i dla niepalących !
Kadr jest niesamowity!
baracuda - Sro 02 Lut, 2011
kufel napisał/a: | a to już z mojej okolicy...
133. |
no nie , kufel to na pewno twoje
kurcze , b.dobre
dr11 - Sro 02 Lut, 2011
Acha, 133 bajkowe jest
Taki pstryk z góry.
134.
I z dołu
135.
dr11, tez piknie przez twojego nowego avatara malo nie rozbilem montora
dr11 - Sro 02 Lut, 2011
Dyzmard, dzięki i przepraszam, nie chciałem żeby był powodem ewentualnej destrukcji
To może z innej beki.
136.
dr11, 136 - ja bym jechał w pionie...
dr11 - Sro 02 Lut, 2011
Dyzmard, ale budynek gdzie? Górny lewy czy prawy mocny punkt?
dr11, gorny prawy
[ Dodano: Sro 02 Lut, 2011 16:59 ]
dr11, mozna bylo sie podczolgac do tych duzych kamieni zeby je wsadzic w dolny lewy
Cola - Sro 02 Lut, 2011
ja jeszcze na temat kuflowego
wygląda jak infrared
Cola, prawdopodobnie uzyskany przy konwersji na b&w w ps'ie
kufel sie przyznaj
kufel - Czw 03 Lut, 2011
dzieki wszystkim za komenty ! w sumie nie spodziewałem sie ze będzie aż tak pozytywnie
baracuda napisał/a: | no nie , kufel to na pewno twoje | noo,czasem coś mi wyjdzie
Cola napisał/a: | wygląda jak infrared | ale nie jest
Dyzmard napisał/a: | prawdopodobnie uzyskany przy konwersji na b&w w ps'ie
kufel sie przyznaj | bingo
[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 01:02 ]
dr11, 135 obróbka pierwsza klasa sklejałeś ekspozycje? czy z raw'a wyciągałeś?
muzyk - Czw 03 Lut, 2011
137. Kolory lasu - pstryk.
138. Pochwała zafarbu 2.
dr11 - Czw 03 Lut, 2011
Dyzmard, podpłynąć, bo to na wyspie było.
kufel, to jedna fotka, nawet dużo roboty nie było, troszkę podniosłem cienie, zjechałem światła i lokalnie pogwecałem po niebie
muzyk, kolorki lasu świetne, natomiast ciut clarity chyba za dużo się mnie zdaje
kufel - Czw 03 Lut, 2011
dr11 napisał/a: | troszkę podniosłem cienie, zjechałem światła | czyli fill light i recovery ? u mnie juz przy samym użyciu fill light powstają brzydkie obwódki na kontrastowych krawędziach ( np drzewa i niebo, góry i niebo) a u Ciebie ich nie widzę
tu podgląd tego efektu. (crop 100%)
dr11 - Czw 03 Lut, 2011
kufel, zdarzają się jak się z mocno pokręci fl i rec. Dlatego lepiej jest ustawić mniejsze ich wartości a następnie powyginać się nieco na krzywej
No i uważać trza ze ściemnianiem niebieskiego Jeśli Cię interesuje, jak wygląda crop (przy danych wartościach fl i rec), to mogę wkleić po południu.
kufel - Czw 03 Lut, 2011
dr11 napisał/a: | Jeśli Cię interesuje, jak wygląda crop (przy danych wartościach fl i rec), to mogę wkleić po południu. | no chętnie bym zobaczył i porównał
dr11 napisał/a: | Dlatego lepiej jest ustawić mniejsze ich wartości a następnie powyginać się nieco na krzywej | no bede musiał spróbować takiej metody, jeśli pomoże to wyeliminować te obwódki.ale czy bawiąc sie krzywą w średnich tonach i używając fill light nie robię tego samego ze zdjęciem?
dr11 - Czw 03 Lut, 2011
kufel napisał/a: | czy bawiąc sie krzywą w średnich tonach i używając fill light nie robię tego samego ze zdjęciem | Właśnie chodzi o to, że inaczej się ze zdjęciem dzieje przy stosowaniu jednej metody, a inaczej podczas drugiej.
kufel - Czw 03 Lut, 2011
dr11 napisał/a: | Właśnie chodzi o to, że inaczej się ze zdjęciem dzieje przy stosowaniu jednej metody, a inaczej podczas drugiej. | ok, w takim razie przetestuje ten sposób
muzyk - Czw 03 Lut, 2011
Klarheit
Dzięki Doktorze!
lupo57 - Czw 03 Lut, 2011
138 to oranżewski robił
muzyk - Czw 03 Lut, 2011
lupo57 napisał/a: | 138 to oranżewski robił |
grrrrrrr
fatman - Czw 03 Lut, 2011
muzyk - 138 podoba się ale czy nie za bardzo wyostrzyłeś 137?
muzyk - Czw 03 Lut, 2011
dzięki Fatman!
Od góry ostrość: 90, 1,7 20 25 - tak przesunąłem w LR 3.3
Reszta to inne mieszanki.
[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 17:07 ]
139. Złota jesień - pstryk.
oranżewski - Czw 03 Lut, 2011
138 to nie jest jednak to... bo na tym jest tyle pomarańczowego, że widać co się dzieje a serio, to clarity ściągnij, kontrast daj, winietkę (ale leciutko) i szkoda, że nie ma głównego chociaż punktu. kolory - świetne!
muzyk - Czw 03 Lut, 2011
oranżewski napisał/a: | to nie jest jednak to... |
Wrrrrr
Dzięki!
dr11 - Czw 03 Lut, 2011
muzyk, widzisz... Do mistrza jeszcze nie masz co podchodzić
muzyk - Czw 03 Lut, 2011
dr11 napisał/a: | muzyk, widzisz... Do mistrza jeszcze nie masz co podchodzić |
Ty chcesz, żeby mnie, normalnie, pompka siadła, aaa???
kasiakaaz - Czw 03 Lut, 2011
kufel, Twoje 133 bardzo mi się podoba - bardzo dobry kadr i superkonwersja do WB.
dr11, 134 - fajny kadr z tego pstryka wyszedł... 136 zostawiłabym w poziomie, ale konwersja do WB jakoś mi nie podchodzi. Może jakieś sprane kolory? No, ale to już byłaby moja wizja...
muzyk, niom, kolorki lasu też mi się podobają, ale rzeczywiście albo clarity za bardzo w prawo, albo przeostrzone. Zafarb też udany...
kufel - Czw 03 Lut, 2011
kasiakaaz, dzięki
PS. o , nowy awatar ale bohaterka ta sama
kasiakaaz - Czw 03 Lut, 2011
kufel napisał/a: | ale bohaterka ta sama |
No, ba!
fatman - Czw 03 Lut, 2011
muzyk - kolor pomarańczowy jest już zarezerwowany. Chyba że zmienisz nick na pomarańczewski
A tak poważnie - lepiej mi sie podoba 138 - ta mieszanka jesiennych kolorów lasu, różnorodnosć cieni... na 139 jest sam motyw... hmm... jakos duszno ciut
Ja pozostanę przy BW:
140.
dr11 - Czw 03 Lut, 2011
fatman, bardzo graficzne to 140. Przez kontrast i linie.
Ten widoczek już prezentowałem w galerii, ale tamten jest kombinowany-hdrowany-tiltowany. Tu bez większych udziwnień z innego szkła za to z połówką, jedna ekspozycja.
141.
kufel, Tutaj jest crop 100% z 135, a tu ustawienia LR.
muzyk - Pią 04 Lut, 2011
Kasia, Fatman, dzięki!
Na 138 ... tak jak podałem ustawienia z LR co do ostrości. Czy to za bardzo?
Pewnie tak, ale podoba mi się jakoś ostry obraz.
fatman - Pią 04 Lut, 2011
dr11 - na 141 ładną głębię udało Ci sie uzyskać. Zarówno rozkład planów jak i kształt chmur zachęcają do wejścia dalej.
muzyk - może dlatego tak to wygląda (139), że po wyostrzeniu patrzyz na swoje zdjęcie w PS i... wygląda ładnie. A potem - w celu prezentacji na forum - zmniejszasz do 800px i zachowujesz jako jpeg (w ustawieniach mając "bikubiczne z wyostrzeniem") i zdjęcie się drugi raz niepotrzebnie wyostrza. Sprawdź bo ja też przerabiałem kiedyś tę kwestię dlaczego po zachowaniu do jpeg zdjęcie się przeostrza a po drugie bardzo podbija saturację. Teraz mam to opanowane.
Ja, po różnych przygodach z wyostrzaniem w PS z maską, metodą Kelby'ego oraz innymi metodami publikowanymi na różnych forach - wyostrzam Sharpenerem Pro 3.0 dwukrotnie - pierwszy raz (wstępnie)po załadowaniu RAWa i odszumieniu a drugi raz - na koniec. Mam pełną kontrolę nad parametrami a przy tym program jest prosty jak drut.
A najbardziej to lubię "wyostrzać" moją 17-55 oraz oblizuję się na "wyostrzanie" Canonem EF 70-200 mm f/4.0 L IS USM, na którego zbieram kasiorkę
muzyk - Pią 04 Lut, 2011
fatman napisał/a: | może dlatego tak to wygląda (139), że po wyostrzeniu patrzyz na swoje zdjęcie w PS i... wygląda ładnie. A potem - w celu prezentacji na forum - zmniejszasz do 800px i zachowujesz jako jpeg (w ustawieniach mając "bikubiczne z wyostrzeniem") i zdjęcie się drugi raz niepotrzebnie wyostrza. |
W LR. Hmmm, tam też tak jest z tym wyostrzaniem? Muszę obczaić bazę.
blaine - Pią 04 Lut, 2011
W Lightroomie przy exporcie pliku do JPGa masz opcję Sharpen for (domyślnie Screen) i Amount (Low, Standard, High). Ja raczej nie miałem problemów przy exporcie z wyostrzaniem screen/standard, ale może to dlatego, że ja w ogóle prawie nie ostrzę RAWów poza domyślnym wyostrzaniem Lightroomowskim.
muzyk - Pią 04 Lut, 2011
blaine napisał/a: | W Lightroomie przy exporcie pliku do JPGa masz opcję Sharpen for (domyślnie Screen) i Amount (Low, Standard, High). |
Tak, ale to mam wyłączone.
hijax_pl - Pią 04 Lut, 2011
muzyk, to włącz - przecież przy eksporcie właśnie redukujesz rozmiar w LR
muzyk - Pią 04 Lut, 2011
Ok. Myślałem, że to dodatkowo wyostrza...
blaine - Pią 04 Lut, 2011
Bo wyostrza
muzyk - Pią 04 Lut, 2011
No to teraz nie kapuję. Wyostrzam na poziomie LR, stąd przy eksporcie mam wyłączone.
hijax_pl - Pią 04 Lut, 2011
muzyk, ale przy eksporcie - kiedy zmniejszasz - wypada wyostrzyć ponownie
Usjwo - Pią 04 Lut, 2011
hijax_pl napisał/a: | ale przy eksporcie - kiedy zmniejszasz - wypada wyostrzyć ponownie |
Ja wprawdzie w PS'ie, ale nie wyostrzam ponownie, tylko inaczej dla "normalnego" rozmiaru, a inaczej dla "zmniejszonego". Chociaz ostatnio cos moja metoda mi sie nie podoba
LoveBeer - Pon 07 Lut, 2011
ostatnio duzo trenowalem i jakos nie bylo czasu na zdjecia, ale dzis mam nadzieje dobre (lub nie ;p) poczatki lepszego
142
143
144
145
146
Dyzmard - Pon 07 Lut, 2011
LoveBeer, podobają mi się, ale na twojej stronie znalazłem lepsze
fatman - Pon 07 Lut, 2011
LoveBeer - 143 widzę w BW
kufel - Pon 07 Lut, 2011
LoveBeer, w zasadzie cała seria mi sie podoba 142,144 i 146 chyba naj.
wika11 - Pon 07 Lut, 2011
LoveBeer ... jak zwykle
Wszystkie Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają, i na Optyczne, i na Twojej stronce. Z tych najbardziej 142.
morfi - Pon 07 Lut, 2011
LoveBeer, Seria jak większość - klasa, jeśli można co trenujesz?
LoveBeer - Pon 07 Lut, 2011
dzieki, na forum tusrystyki gorskiej wlasnie mnie pojechali ze trace forme ale jak wiadomo full sloneczna pogoda nie sprzyja zdjeciom
ps: uprawiam mtb, ale w ramach zimowego utrzymywania kondycji zaczalem robic biegi gorskie
lupo57 - Wto 08 Lut, 2011
LoveBeer napisał/a: | dzieki, na forum tusrystyki gorskiej wlasnie mnie pojechali ze trace forme |
bo prawda jest taka że podniosłeś wysoko poprzeczkę, a te zdjęcia które wrzuciłeś są "słabsze" od Twoich wcześniejszych.
pozdr
muzyk - Wto 08 Lut, 2011
147. Świt.
kufel - Wto 08 Lut, 2011
muzyk, całkiem fajne.
Cola - Wto 08 Lut, 2011
147 bardzo ładne
fajny podział kadru
Dyzmard - Wto 08 Lut, 2011
muzyk, ładne, ale mogles te badyle powyciagąć
Tylko nie mów mi, że znów musiałbyś gdzieś podanie składać najsamprzód
witkot - Wto 08 Lut, 2011
LoveBeer jak zwykle twoje prace bardzo fajne.Najlepsze 142,144,146
muzyk fajna ta mgiełka w oddali po lewej.
Wstawię też kilka pstryczków.Jak zwykle krytyka mile widziana.
Pozdrawiam
B&W
148.
149.
150.
i coś kolor
151.
Cola - Wto 08 Lut, 2011
149 i 150 bjuti
Dyzmard - Wto 08 Lut, 2011
witkot, 148. bardzo na tak.
muzyk - Wto 08 Lut, 2011
Kufel, Cola, Dyzmard, Witkot - dzięki za miłe słowa!
Badyli nie chciałem wyciągać, a jeszcze bardziej rozmazać jak już.
Zdjęcie w ogóle trochę przycięte, zrobione z jadącego pociągu w którąś niedzielę stycznia rano.
Witkot - 150 - choć kadr przyjemny, to jednak światło jest niesamowite na tym zdjęciu.
Mógłbyś rzucić garść info co do sprzętu i obróbki?
P.S. Jak odczytać metadane z takiego zdjęcia wklejonego tu?
dr11 - Sro 09 Lut, 2011
muzyk napisał/a: | P.S. Jak odczytać metadane z takiego zdjęcia wklejonego tu? | Dla rudego lisa jest wtyczka https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/exif-viewer/
Potem prawym klikiem na obrazku i info się wyświetla.
Cola - Sro 09 Lut, 2011
prawy przycisk myszy (PPM) na fotce i zapisz jako... np na pulpicie a potem juz na pulpicie na fote i PPM i wlasciwosci i voila
cybertoman - Sro 09 Lut, 2011
Albo tu
kufel - Sro 09 Lut, 2011
ja polecam wtyczkę co zalinkowal DR , jest jeszcze druga, ma mniej informacji ale te najważniejsze są . ja mam zainstalowane obie https://addons.mozilla.org/pl/firefox/tag/EXIF
muzyk - Sro 09 Lut, 2011
Dzięki!
Zainstalowałem wtyczkę zaproponowaną przez Doktora i teraz jestem na bieżąco.
fatman - Sro 09 Lut, 2011
Witkot - najbardziej z serii leży mi 148.
oranżewski - Sro 09 Lut, 2011
muzyk, niby ot taki krajobraz, ale jak powiedziałeś, że z pociągu, to aż się prosi, abyś zrobił cały album tych pociągowych (bo masz sporo takich), ale szerokim kątem, tak, aby było widać, że z pociągu (rozmyte od ruchu sąsiednie tory, jakieś linie, no coś w tym stylu albo szyba pociągu itp.) - może być fajnie!
muzyk - Czw 10 Lut, 2011
Oranżewski, dzięki!
Zawsze jak robię, to ok 50 mm i tak kadruję, aby nie było widać nic, co przypomina, że w trakcie focenia byłem w pociągu. Z reguły udają się te foty, które są o świcie, czy we mgle, ewentualnie zimowe. Próby uchwycenia krajobrazu w dobrej pogodzie kończą się "przejechaniem" motywu
Z kolei takie z widokiem ruchu, czy słupów mnie nie przekonują, a z reguły są za bardzo rozmazane. Trudno jest zrobić fotkę, gdy krajobraz dosyć bliski, a pociąg zasuwa, zełaszcza ekspres regionalny (szacuję) ze 120 km/h.
Następnym razem spróbuję takich kadrów.
Cola - Czw 10 Lut, 2011
muzyk,
trza było mówic że to fotografia extremalna
muzyk - Czw 10 Lut, 2011
Cola napisał/a: | trza było mówic że to fotografia extremalna |
Ta co sie bede chwalił
witkot - Czw 10 Lut, 2011
Dzięki wszystkim za komentarze do mojej serii.
Muzyk info ze zdjęcia odczytałeś z exif-a , zgodnie ze wskazówkami kolegów.
Sprzęt masz wypisany pod fotkami (Tami 17-50).
A odnośnie obróbki to nic specjalnego.Lekki balans bieli,trochę korekty podświetlania,poprawa kadru i ostrości,zero warstw.
Usjwo - Pią 11 Lut, 2011
kufel napisał/a: | ja polecam wtyczkę co zalinkowal DR |
...a czy jest cos do safari pod Windows?
kufel - Pią 11 Lut, 2011
Usjwo napisał/a: | ...a czy jest cos do safari pod Windows? | safari w zasadzie nie używam , ale na pewno jakiś jest .choc ja znalazłem tylko pod Maca...
[ Dodano: Pią 11 Lut, 2011 13:37 ]
może tu cos będzie działającego. http://www.rocketdownload...f+viewer+safari
cybertoman - Sob 12 Lut, 2011
155 jest ciekawe - struktura sniegu, gra cieni i kontrast kolorow - podoba mi sie. Co do kadrowania to daloby sie lepiej. Chyba...
Cola - Sob 12 Lut, 2011
154, 155 dla mnie
witkot - Sob 12 Lut, 2011
cybertoman napisał/a: | 155 jest ciekawe -Co do kadrowania to daloby sie lepiej. Chyba... |
Jak byś ten kadr widział?.Przymierzałem się z 10 razy z różnych stron.Albo było za dużo choinek albo światełko do bani.Ale dzięki za koment.
cybertoman - Sob 12 Lut, 2011
witkot, tez sie przymierzalem... Prawe gorne choinki odciagaja troche uwage, lewe tez, sa duze w stosunku do motywu glownego. Jesli nie da sie ich wyciac to moze zasymulowac nieostrosc? Chociaz te tylne.
cybertoman napisał/a: | witkot Jesli nie da sie ich wyciac to moze zasymulowac nieostrosc? Chociaz te tylne. |
No widzisz Miałem wpiąć 70-200 i na F/4 może by wyszło ciekawiej.Ale jak to mówią człowiek się uczy na błędach
kufel - Sob 12 Lut, 2011
na 153 fajnie zaświeciło. chyba naj dla mnie.
kmosw - Sob 12 Lut, 2011
witkot, ja tam nic nie widzę.
kasiakaaz - Sob 12 Lut, 2011
witkot, mnie też zniknęły Twoje zdjęcia.
kufel - Sob 12 Lut, 2011
u mnie nic nie zniknęło .
U mnie też OK
Będę musiał zmienić dostawcę bo iFotos coś ostatnio szwankuje.
ps.jakiś problem na mozilli bo exp.jest ok
Dyzmard - Sob 12 Lut, 2011
u mnie nic nie ma
kufel, witkot, bo może macie obrazki w "cache"u,
usuńcie "temp internet files" i sprawdźcie.
iFotos padł (nie łączy ze stroną)
kufel - Sob 12 Lut, 2011
Dyzmard napisał/a: | kufel, witkot, bo może macie obrazki w "cache"u,
usuńcie "temp internet files" i sprawdźcie. | faktycznie. u mnie tez już nie działa, skoro strona padła to pewnie przez jakis zdjęcia nie beda dostępne
Jeszcze raz
152.
153.
154.
155.
PROSZĘ MODER.O USUNIĘCIE WCZEŚNIEJSZYCH ABY NIE DUBLOWAĆ
wika11 - Sob 12 Lut, 2011
witkot_, szczególnie 153 i 154.
To jeszcze trochę zimy i słońca:
156.
157.
[img]http:
158.
bhpchmiel - Sob 12 Lut, 2011
154 i 155 na tak
dj_tomek - Sob 12 Lut, 2011
Wika11, bardzo słabe kadry.Czasem nie są obowiązkowe, jeżeli zdjęcie broni się ciekawym swiatłem lub sytuacją. A tu niestety nie ma żadnego z tych elementów. Samo pstryknięcie lustrzanką ostrej fotki nie zrobi z niej dobrego zdjęcia.
Ale ćwicz dużo, baw się, eksperymentuj
wika11 - Sob 12 Lut, 2011
dj_tomek dzięki za opinię, chciałam uchwyć światło słońca w ośnieżonym lesie, ale widać muszę jeszcze duuużo popracować nad przekazem
kufel - Sob 12 Lut, 2011
wika11, ja jeszcze dodam uwagę że zdjecia wydają sie trochę przeostrzone. widać to na cienkich gałęziach choćby w pierwszym zdjęciu.
godman - Sob 12 Lut, 2011
159.
LoveBeer - Sob 12 Lut, 2011
takie pstryki z wieczornego spaceru
160
161
162
163
kufel - Sob 12 Lut, 2011
LoveBeer, czy mógłbyś napisać co to za miejsce ? ciekawy jestem zakładam ze to gdzieś w okolicach Beskidu Żywieckiego.
moronica - Sob 12 Lut, 2011
160 najlepsze, wyglada jakby na horyzoncie miala miejsce erupcja wulkanu
witkot - Nie 13 Lut, 2011
160 trochę przeszkadza mi za dużo czarnego z lewej na górze.
162 ciekawy pomysł,podoba się
Jason Cox - Nie 13 Lut, 2011
164 :: okolice os. Paderewskiego i Doliny Trzech Stawów w Katowicach
kufel - Nie 13 Lut, 2011
Jason Cox, horyzont krzywo, balans bieli do bani (za dużo niebieskiego).
Jason Cox - Nie 13 Lut, 2011
Dzięki za opinie. Jako początkującemu amatorowi wszelkie uwagi na pewno będą mile widziane.
Jeszcze jedna propozycja: 165 :: widok na Morskie Oko
kufel - Nie 13 Lut, 2011
Jason Cox napisał/a: | Jeszcze jedna propozycja: 165 :: widok na Morskie Oko | no tu juz trochę lepiej. szkoda przepalonego nieba. jesli masz w aparacie tryb manualny (M) albo polautomatyczne to lepiej nimi ustawiać ekspozycje niz polegać na automatyce.
Jason Cox, przeglądnij ten watek, sporo tu udanych zdjęć krajobrazu. przejrzyj je uważnie a znajdziesz wiele wskazówek ,pomysłów by zdjęcia były bardziej udane.
fatman - Nie 13 Lut, 2011
Do galerii wstawiłem zdjęcie tego zamku w kolorze.
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=4899
166.
Adolfik - Nie 13 Lut, 2011
Kolor lepszy. No i nazwanie "zamkiem" poprawiło humor
W tym czarno białym brakuje trochę takiego charaktery. Może jakiś HDR by coś z nieba wyciągnął
edmun - Nie 13 Lut, 2011
Jason Cox, 164 nie wiem jaka jest tematyka zdjęcia, krzywy kadr, złe kolory
165 zdecydowanie za wąski kadr i zupełnie źle dobrana ekspozycja zdjęcia, kolory również nienajlepsze
sklsk - Nie 13 Lut, 2011
167 pod młynem
muzyk - Pon 14 Lut, 2011
sklsk napisał/a: | 167 pod młynem |
Bardzo fajne, tylko mam wrażenie, że lekko w prawo leci.
sklsk - Pon 14 Lut, 2011
stodoła w prawo, młyn w lewo a drzewa każde w innym kierunku. w domu jeszcze mam kadr z całymi drzewami, porównam.
dzieki
Daniel*1977 - Pon 14 Lut, 2011
W końcu będąc w domu udało mi się zrobić kilka zdjęć
Przepraszam za ilość ( chwilę mnie nie było), ale mam nadzieję, że z ilością idzie jakość
168
long lines by Daniel*1977, on Flickr
169
follow the lines by Daniel*1977, on Flickr
170
traces by Daniel*1977, on Flickr
171
don't walk by Daniel*1977, on Flickr
172
ice by Daniel*1977, on Flickr
173
mountain by Daniel*1977, on Flickr
174
men by Daniel*1977, on Flickr
175
Sign by Daniel*1977, on Flickr
176
panorama by Daniel*1977, on Flickr
177
wing by Daniel*1977, on Flickr
oraz kilka sztuk zrobionych za domem
178
cold morning by Daniel*1977, on Flickr
179
morning by Daniel*1977, on Flickr
180
compare by Daniel*1977, on Flickr
181
just one other by Daniel*1977, on Flickr
182
silhouette by Daniel*1977, on Flickr
edmun - Pon 14 Lut, 2011
169, 170, 172 bardzo na tak
kufel - Pon 14 Lut, 2011
Daniel*1977, dość zróżnicowana seria, zdjęcia na plus.
Ja nigdy nie mogę się zdecydować
Oczywiście to co wstawiłem to tylko kilka, jak ktoś chce obejrzeć inne i skomentować to zapraszam tu: http://www.flickr.com/photos/didmyself/
kufel - Pon 14 Lut, 2011
Daniel*1977, ale ja napisałem "dość zróżnicowana " w jak najbardziej pozytywnym tonie przy większej ilości zdjęć to plus
kufel, Miło mi!!!
Ale tak czy inaczej nie umiem do końca skupić się na jednej dziedzinie i próbuję w różnych
cybertoman - Pon 14 Lut, 2011
Daniel*1977 napisał/a: | próbuję w różnych | no to masz radoche!
fatman - Pon 14 Lut, 2011
Daniel*1977 - jak dla mnie to 178 najlepsze z całej serii.
lolek88 - Pon 14 Lut, 2011
Parę tatrzańskich panoramek ode mnie
Po kliknięciu na zdjęcie pojawi się większe.
183
184
185
fatman - Pon 14 Lut, 2011
Ładna seria lolek88. Aż szkoda, że chmur nie było troszkę...
186. Wieczorny spacer do zamku Dunstanburgh
Daniel*1977 - Wto 15 Lut, 2011
lolek88, Może jeszcze bylismy tego samego dania
lolek88 - Wto 15 Lut, 2011
fatman, w Zakopanem byłem tydzień. Ostatniego dnia tylko deszcz padał, wcześniej jednego dnia całe niebo zachmurzone, a tak to w pozostałe dni żadnej chmurki na niebie, tylko słońce, słonce, słońce... A śnieg tylko na Kasprowym się ostał
Daniel*1977, to zdjęcia z poprzedniego poniedziałku, tzn 7 luty
Daniel*1977 - Wto 15 Lut, 2011
lolek88,
Aaaa to wtedy kiedy nie chciało mi się zebrać dotarłem dopiero w środę.
Ale godzina około 10 to stanowczo za późno, planowałem być tam około 7-8, ale nie miałem dojścia do biletów na taką godzinkę.
Ja dotarłem niestety dopiero na 15 Ale tym razem to był wyjazd bardziej rodzinny, kolejnym razem też się będę musiał bardziej zmobilizować
Dyzmard - Wto 15 Lut, 2011
fatman, fajne zdjecie, zastanawiam się czy niebo jest tutaj potrzebne, pozdrawiam
fatman - Wto 15 Lut, 2011
Dyzmard napisał/a: | fatman, fajne zdjecie, zastanawiam się czy niebo jest tutaj potrzebne, pozdrawiam |
Masz rację. Poddałeś mi inny pomysł. Zostawić same kamienie i przyciąć w kwadrat w BW.
Na tym ujęciu jednak musiałem zostawić niebo bo... zamku nie byłoby widać
187.
BTW: Dla wszystkich, którzy często czepiają się na tym wątku różnych forumowiczów w kwestii kolorów nieba (w tym ja) - zobaczcie proszę jedno ze zdjęć jednego z ikon fotografii krajobrazowej - Rodneya Lougha Juniora:
http://www.rodneyloughjr....ik6ty31cbAYnq60
Cała galeria tu:
http://www.rodneyloughjr.com/
Cechą stylu tego gościa są właśnie przecukierkowane kolory. Ale jak widać tą drogą też można do czegoś dojść tzn. ludzie to kupują. Facio sprzedaje foty po 1500$ za wydruk.
Ech... ta komercja
i... jeszcze jedno z kamyczkami:
188.
BTW: Dla wszystkich, którzy często czepiają się na tym wątku różnych forumowiczów w kwestii kolorów nieba (w tym ja) - zobaczcie proszę jedno ze zdjęć jednego z ikon fotografii krajobrazowej - Rodneya Lougha Juniora:
http://www.rodneyloughjr....ik6ty31cbAYnq60
Cała galeria tu:
http://www.rodneyloughjr.com/
Cechą stylu tego gościa są właśnie przecukierkowane kolory. Ale jak widać tą drogą też można do czegoś dojść tzn. ludzie to kupują. Facio sprzedaje foty po 1500$ za wydruk.
Ech... ta komercja |
Uuuu, ale bez przesady. Czasami takie cukierkowe kolory pasują, ale na tym zdjęciu, które dałeś jakoś mi nie bardzo podchodzą... Ale ja tam totalnym amatorem jestem i się nie znam
A, że ludzie kupują... Ostatnio mnie na takie przemyślenia naszło, bo natknąłem się na 'sesje', którą moja koleżanka robiła innej, również mojej, koleżance. Lustrzankę dostała na święta... I chociaż zdjęcia technicznie (nawet dla mnie ) były totalnie złe, doświetlane lampą wbudowaną, poucinane łokcie, strasznie rozpraszające tło i tak sporo by można wymieniać, inni (również znajome koleżanki/koledzy) zachwycali się tymi 'fotkami'...
fatman - Wto 15 Lut, 2011
Kiedyś był taki artykuł, chyba w zeszłym roku w DFV. Czy robić zdjęcia takie jakie się oglądającym podobają czy takie jakie się autorom podobają. Wszystkie ciocie będą zachwycone ( i większość oglądających w necie). Ja tam wolę robić takie jak mi sie podobają.
Ale jak widać... ten facet zrobił z tego swój rozpoznawalny styl.
Przeczytałem ostatnio jak Alain Briot dochodził do tego kim dziś jest
Najpierw miał 5 -letni kontrakt na wyłączność z parkiem narodowym Grand Canyon (tylko on mógł tam sprzedawać zdjęcia) i jak już się dorobił to zaczął robić takie foty jakie lubi
Polecam książkę: "Fotografia artystyczna" jego autorstwa (wydał Helion). Jest dobra !
dragossani - Sro 16 Lut, 2011
189.
fatman - Sro 16 Lut, 2011
Piękna burza i kompozycja dragossani . Gdzie to?
Trsteno, Chorwacja. Konkretniej: http://en.wikipedia.org/wiki/Trsteno_Arboretum
Tak też właśnie myślałem, że kiedyś na tym murku siedziałem
PS. Jadę pofocić wydmy w Słowińskim Parku Narodowym 25/26 luty. Chce sie ktoś dołaczyć?
Teraz tam spokój, ludzi nie ma bo zimno jak sk..., to lubię
190. Black Cullins w drodze z Elgol
Na 190. fajnie widać jak kolory potrafią plastycznie przekładać się na odcienie szarości. Bardzo fajna fotka.
To jak już takie burzowe klimaty mamy to może jeszcze tak:
191.
Monastor - Sro 16 Lut, 2011
PS. Jadę pofocić wydmy w Słowińskim Parku Narodowym 25/26 luty. Chce sie ktoś dołaczyć? |
fatman, wiesz co? Dam Ci znać do początku przyszłego tygodnia bo niewykluczone, że bym się pisał na taki wypad
Jedyne, co mnie trzyma na miejscu to wyniki egzaminów, ale te już będę do tego czasu miał.
Co do zdjęcia, podoba mi się. Dobrze wywołane B&W, nie znoszę szaro-szarych.
baracuda - Sro 16 Lut, 2011
dragossani napisał/a: | To jak już takie burzowe klimaty mamy to może jeszcze tak:
191. |
Co to jest na niebie
Dragossani... a może lepiej by to tak wyglądało?
192.
Geometrycznie oczywiście lepiej, tylko trochę dużo odpadu jest - przy prostowaniu 11mm sporo trzeba uciąć. To trochę kwestia preferencji. Jedni bardzo lubią te szerokokątne przerysowania, innych drażni każda nienaturalność geometrii. Ja nie mam zafiksowania w żadną stronę w tej sprawie - przy każdej fotce decyduję osobno. Tutaj mi przerysowania nie przeszkadzały. Chyba dlatego, że oglądającemu wydaje się wtedy, że niebo jakby intensywniej napiera na niego ze zdjęcia. Ale może to tylko moje odczucie.
masza - Sro 16 Lut, 2011
189 - bardzo fajne.
190 - zmarszczki na wodzie, kłęby na niebie. Niepokoi i skacze do oczu (pozytywnie)
191 ciekawsze niż 192. Krzywizna w połączeniu z zagadkowym maziajem na niebie porusza wyobraźnię. Wersja wyprostowana straciła na sile wyrazu. Poza tym mam wrażenie, że proste budynki lecą do tyłu rozepchnięte nieznaną siłą, która na dodatek przestała się objawiać na nieboskłonie
Na 191 niebo jakgdyby wsysa domy a na 192 wygląda jakby siła burza powodowała, że domy uginają się na zewnątrz przestraszone...
Jaki wytłumaczenie mamy dla zielonej komety ze 191 ?
Może to proroctwo... po tym co słyszałem wczoraj w wiadomościach... pozostało nam tylko 25 lat focenia
masza - Sro 16 Lut, 2011
fatman napisał/a: | pozostało nam tylko 25 lat focenia |
No tak... To już wiadomo, że nie ma sensu inwestować w sprzęt
masza napisał/a: | fatman napisał/a: | pozostało nam tylko 25 lat focenia |
No tak... To już wiadomo, że nie ma sensu inwestować w sprzęt |
Jakby ktoś chciał już teraz oddac swoje T-Sy albo inne L-ki to chętnie się zaopiekuję
193.
osa - Sro 16 Lut, 2011
Łeba, Rąbka
194.
195.
196.
197.
Nikitaa - Sro 16 Lut, 2011
osa to prawie jak seria repartazowa , od pierwszego do ostatniego ujacia trzyma w napieciu , a tak na serio i delikatnie mowiac, nie "powalaja" niczym specjalnym, ale byc moze dla Ciebie maja jakies inne emocjonalne znaczenie
pozdrawiam Nikita
Nikitaa napisał/a: | osa to prawie jak seria repartazowa , od pierwszego do ostatniego ujacia trzyma w napieciu , a tak na serio i delikatnie mowiac, nie "powalaja" niczym specjalnym, ale byc moze dla Ciebie maja jakies inne emocjonalne znaczenie
pozdrawiam Nikita |
Nikitko - właśnie się za tydzień wybieram na "to płaskie", może nawet razem z Monastorem.
Będziemy focić coś co nie powala nikogo (oprócz nas oczywiście). Pozwolę sobie po powrocie zamieścić przygnębiającą pustką serię
I to w BW !
osa - kiedy robione były te ujęcia bo... Twoje EXIFY sie nie zachowały
Nikitaa - Sro 16 Lut, 2011
fatman napisał/a: | Nikitko - właśnie się za tydzień wybieram.....(....)...... |
...no to zycze milego wypoczynku i udanego "focenia"
pozdrawiam Nikita
osa - Czw 17 Lut, 2011
Wykonałem je w ostatni wtorek (15.02). Strasznie zmarzłem
Zanim doszedłem do mało powalających wydm w lesie można było zaobserwować takie widoki:
198.
Monastor - Czw 17 Lut, 2011
osa, czyli polecasz porządne gumiaki?
osa - Czw 17 Lut, 2011
Monastor, przydadzą się
fatman - Czw 17 Lut, 2011
osa napisał/a: | Wykonałem je w ostatni wtorek (15.02). Strasznie zmarzłem
Zanim doszedłem do mało powalających wydm w lesie można było zaobserwować takie widoki: |
O żesz Ty... jak będzie kurrrna taki mróz iśnieg jak dziś w Posen to rozważę przełożenie tego wyjazdu. Trzeba wziąć kurtkę i spodnie narciarskie z tego widzę....
Jak śnieg będzie na wydmach to g... będzie a nie zdjęcia
cybertoman - Pią 18 Lut, 2011
fatman napisał/a: | bo... Twoje EXIFY sie nie zachowały | Ja zaczalem od ostatniego i tam jest.
osa,
niezle poskladane.
dragossani - Sob 19 Lut, 2011
199.
kufel - Sob 19 Lut, 2011
dragossani, 199 kompresja dość mocno "zjadła" zdjęcie.
Nie jestem pewien który element masz na myśli ale podejrzewam, że to złudzenie wynikające ze specyficznego wyglądu chmur. Do porównania: wersja hi-res.
kufel - Sob 19 Lut, 2011
dragossani napisał/a: | Nie jestem pewien który element masz na myśli ale podejrzewam, | przede wszystkim okolice kabli,sporo artefaktów.a co do nieba to może masz racje.
Rzeczywiście przy kablach wylazły artefakty. Muszę uważać jak linkuję z Picasy bo wersje zmniejszane po stronie serwera tracą na jakości.
Canonman - Sob 19 Lut, 2011
200.
201.
cybertoman - Sob 19 Lut, 2011
Neuschwanstein to chyba juz chyba tylko z podziemia nie byl focony, a z tego miejsca to juz w ogole... Daj jakis link do wiekszych rozmiarow, bo na takich malenstwach to trudno sie pozachwycac.
fatman - Nie 20 Lut, 2011
Zawsze kiedy jedę do Bawarii mam go w rezerwowym planie (Neuschwanstein) i zawsze... brakuje czasu
Ale kiedyś go zfocę. Bynajmniej nie z pod ziemi
kufel - Nie 20 Lut, 2011
fatman napisał/a: | Zawsze kiedy jedę do Bawarii mam go w rezerwowym planie (Neuschwanstein) i zawsze... brakuje czasu
Ale kiedyś go zfocę. | no to trzeba zmienić status z "planu rezerwowego" na "cel główny"
ja tez nie miałem okazji go sfocic, może kiedyś...
dragossani - Nie 20 Lut, 2011
202.
fis - Nie 20 Lut, 2011
Poznań, malta?
kufel - Nie 20 Lut, 2011
na 201 ladne kolory.
ode mnie taki troche minimal , górski. warunki pogodowe jakie były każdy widzi
203.
sklsk - Nie 20 Lut, 2011
Kufel 202 - zapomniałeś zdjęcie wkleić
Nikitaa - Nie 20 Lut, 2011
Kufel 202- nikt nam nie wmowi, ze biale jest biale .......
pozdrawiam Nikita
ps. nawet wole nie myslec o komentarzach gdybym to ja wstawila takie "cos"
LoveBeer - Nie 20 Lut, 2011
nono 200-201 rzeczywiscie fajne. trzeba sie tam bedzie wybrac osobiscie zdaje sie
kufel - Nie 20 Lut, 2011
Nikitaa napisał/a: | ps. nawet wole nie myslec o komentarzach gdybym to ja wstawila takie "cos" | spróbuj i wstaw
Adolfik - Nie 20 Lut, 2011
Tak właśnie patrze i coś się z numeracją nie udało. 201 mamy dwa razy
dragossani - Pon 21 Lut, 2011
Fakt, nabroiłem z numeracją - przy moim powinno być 202.
@fis: Poznań, Malta - z kładki spacerowej.
Dyzmard - Pon 21 Lut, 2011
kufel, minimal na maksa
oranżewski - Pon 21 Lut, 2011
204. trochę się zdenerwowałem, bo wyostrzyłem przed krzak
moronica - Pon 21 Lut, 2011
ja tam bym nad tym zdjeciem nie plakala, probowalam cos podobnego tylko w bardziej zielonym otoczeniu i w wizjerze wygladalo fajnie a juz na kompie takie nic dlatego zrezygnowalam po 2 podejsciach
sklsk - Pon 21 Lut, 2011
ostrzenie jak ostrzenie, ale gdzie wzorcowy zafarb
kufel - Pon 21 Lut, 2011
205.
[ Dodano: Pon 21 Lut, 2011 17:53 ]
tak , wiem mam brudną matryce większość syfu usunąłem ale i tak trochę zostało .
fatman - Pon 21 Lut, 2011
Brawo kufel ! (205)
No prawie Kenna !
Jakby te krzaczory z dołu podnieść (wiesz dokąd) albo zrezygnowac z nich...
PS. Z prawej też jakieś paprochy wychynują zza krawędzi
ND 3.0 ?
kufel - Pon 21 Lut, 2011
dzieki fatman
fatman napisał/a: | Jakby te krzaczory z dołu podnieść (wiesz dokąd) albo zrezygnowac z nich...
PS. Z prawej też jakieś paprochy wychynują zza krawędzi | wolałem zostawić coby kadr urozmaicić,ale spróbuje jeszcze skadrować bez nich może na lepsze wyjdzie.
fatman napisał/a: | ND 3.0 ? | nd 400 ...co i tak okazało sie za mało bo ekspozycja tylko 7 sek i to przy f22. w sumie to pierwsze moje użycie tego filtra
fatman - Pon 21 Lut, 2011
kufel napisał/a: | nd 400 ...co i tak okazało sie za mało bo ekspozycja tylko 7 sek i to przy f22. w sumie to pierwsze moje użycie tego filtra |
Uhmmm...
Zapytam inaczej... czy ten filtr to 10 przysłon?
kufel - Wto 22 Lut, 2011
fatman napisał/a: | Zapytam inaczej... czy ten filtr to 10 przysłon? | dokladnie 9. niby duzo ale w słoneczny dzień jak sie chce max wydłużyć czasy to i tak jest za mało.
newryhighwayman - Wto 22 Lut, 2011
Dwa nowe zdjęcia z Kampinosu. Pierwsze moje tutu.
206.
207.
Dyzmard - Wto 22 Lut, 2011
Ode mnie trzy pstryki parkowo-zimowe.
208.
209.
210.
fatman - Wto 22 Lut, 2011
newryhighwayman... moim zdaniem za dużo "bałaganu" na Twoich zdjęciach + "przepalanki". Im mniej tym lepiej. Wszystkiego na raz nie da się zfocić.
206 jest OK... jakbyś tę rzeczkę inaczej skadrował... a tak nie prowadzi ona widza w głąb zdjęcia tylko trzyma "w parterze". Pozdr !
LoveBeer - Czw 24 Lut, 2011
sie omalo dzis nie zabilem jak w takim... niefajnym miejscu mi sie rak posypal - totez tych zdjec ktore chcialem nie mam, ale mam te ktore byly zrobione po drodze
211
http://panoramy.biernawski.com/2011/0224_ornak.jpg
212
213
214
215
216
jak wam sie znudza te moje wynurzenia to mowcie !!!
moronica - Czw 24 Lut, 2011
kurde wszystkie piekne, ale uwazaj zeby nie przezyc wlasnego 127 godzin moj faworyt to 215
nudzic to z pewnoscia sie nie nudza, wlasnie wchodzac do tego watku pomyslalam jak to fanie by sie bylo specjalizowac a nie tak cykac przecietniaki wszystkiego
cybertoman - Czw 24 Lut, 2011
Na 216 jest, trudny do odcyfrowania, napis na tej gorze... Moje ulubione z tej serii to 213.
Dyzmard - Czw 24 Lut, 2011
LoveBeer, fajna seria i kazdy znajdzie cos dla siebie moja to 212.
kufel - Czw 24 Lut, 2011
213,214,215 naj
kmosw - Czw 24 Lut, 2011
LoveBeer, piękne, szczególnie 212, 214 i 215.
I nie ma takiej opcji, żeby Tatry się znudziły, tym bardziej w Twoim wykonaniu
psylo - Czw 24 Lut, 2011
ojjj... nie być a jednocześnie być... seria LoveBeer'a dająca mocnego kopa w dupę aby sie ruszyć... smak gór... 214. szczególnie za przejście z zimnego i twardego na pierwszym planie do ciepłego i miękkiego na niebie...
TS - Czw 24 Lut, 2011
LoveBeer, postaraj się jednak uważać w przyszłości z tymi rakami, bo szkoda byłoby taaakich zdjęć .
Wszystkie świetne, najbardziej 211 i 212 (ale panoramę trzeba kliknąć - wtedy jest super!)
Na panoramie w pełnej wersji oraz 215 i 216 troszkę razi posteryzacja na niebie (wiem, czepiam się, ale przy takiej technicznej doskonałości to zwraca uwagę)
213 widziałbym bez tych kupek śniegu w LD i bez żadnych szczegółów w tle, takie zupełnie minimalistyczne.
witkot - Czw 24 Lut, 2011
LoveBeer można by się rozpisywać.
Powiem krótko- świetne No i uważaj na siebie
bhpchmiel - Pią 25 Lut, 2011
LoveBeer, 213. wymiata!!! Chylę czoła
LoveBeer - Pią 25 Lut, 2011
dzieki wszystkim za komenty, tym mi wieksza frajde przynosci robienie zdjec czym bardziej sie podoba tegoz efekt
fis - Pią 25 Lut, 2011
Wszystkie ładne, ale panoramka najładniejsza
lupo57 - Pią 25 Lut, 2011
LoveBeer no teraz wróciłeś na właściwy tor !!! Gratuluje !!!
baracuda - Pią 25 Lut, 2011
LoveBeer napisał/a: | mam te ktore byly zrobione po drodze |
masz , i wszystkie są świetne
kasiakaaz - Pią 25 Lut, 2011
LoveBeer, powtórzę za poprzednikami - piękne. Mnie najbardziej 213. Dawaj więcej...
oranżewski - Sob 26 Lut, 2011
LoveBeer, ja love twoje zdjęcia! a szczególnie 212 i 213! forma jest! chcemy więcej, chcemy więcej!
PiotrOs - Sob 26 Lut, 2011
LoveBeer masz u mnie beer za te zdjecia
Skutecznie unikam sniegu od paru lat, ale az mi sie zatesknilo...
ophiuchus - Sob 26 Lut, 2011
Miałem tu coś swojego wrzucać, ale zobaczyłem foty Lovbeera i nie będę się kompromitował
kufel - Sob 26 Lut, 2011
az strach coś wstawiać po zdjęciach LoveBeer'a ale co tam, ode mnie skromne beskidy...
217.
kufel, kolorki przemiłe aż się doczekać nie można takich okoliczności przyrody.
kufel - Sob 26 Lut, 2011
dzięki ophiuchus!
ophiuchus napisał/a: | aż się doczekać nie można takich okoliczności przyrody. | no jeszcze trochę trzeba poczekać
ophiuchus napisał/a: | Miałem tu coś swojego wrzucać, ale zobaczyłem foty Lovbeera i nie będę się kompromitował | a tam, wrzucaj
Monastor - Sob 26 Lut, 2011
kufel, 205 rewelacyjne, a badyle na pierwszym planie mi się podobają Bez nich jest pusto. Jaki filtr?
Na ostatnim IMHO odrobinę przesadziłeś z nasyceniem.
LoveBeer, uwielbiam takie kolory, jak na 214
Były góry, teraz trochę morza
218.
219.
220.
kufel - Sob 26 Lut, 2011
dzieki Monastor,z tym nasyceniem to możesz miec racje, często ostatnio zdarza mi sie poszaleć z saturacją ,ale jakoś tak mi sie bardziej podoba
Monastor napisał/a: | Jaki filtr?
| hoya nd400 ,który właśnie jest reklamowany w sklepie daje jakiś filetowy zafarb na zdjęciach. http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14422 a poza tym fajny przyrząd,jak jest ciemniej to nieźle długie czasy można wykręcić. a tak przy okazji, bo bylem ciekawy, Twoje zdjęcie w galerii to z jakim filtrem? bo tam ekspozycja 1 minuta. nd 8?
psylo - Sob 26 Lut, 2011
219. przemiłe kolory...a dla oka złudzenie jakby morze w prawo spływało trochę...
tak czy siak miło się patrzy na Wasze zdjęcia... aktualnie niestety pozostaje mi focenie w domu lub na spacerze z wózkiem a to dużo za mało...
Monastor - Sob 26 Lut, 2011
kufel napisał/a: | Twoje zdjęcie w galerii to z jakim filtrem? bo tam ekspozycja 1 minuta. nd 8? |
Ale które? Chodzi o to z Krągu? Heliopan ND 3.0, 10 działek. On też daje ciepły zafarb, to raczej normalne przy tak dużej gęstości
kufel - Sob 26 Lut, 2011
Monastor napisał/a: | Ale które? Chodzi o to z Krągu? | tak. cztery kulki na sznurze.
Monastor napisał/a: | 10 działek | czyli jeszcze ciemniejszy niz mój, nieźle.
Monastor napisał/a: | On też daje ciepły zafarb, to raczej normalne przy tak dużej gęstości | no właśnie wstępnie to samo usłyszałem od dystrybutora filtra,ale sprawa jeszcze w toku bo podesłałem inne foty. tak czy siak jeśli ten zafarb jest w granicach normy produktu to płakać nie będę,robię w raw wiec kwestia WB to kilka machnięć w programie
No to znowu trochę gór:
221. (z galerii ale bez zabawy kolorami)
IMG_2003_warm by niechtoszlag, on Flickr
222.
IMG_2053 by niechtoszlag, on Flickr
223.
IMG_2180 by niechtoszlag, on Flickr
224.
IMG_1958 by niechtoszlag, on Flickr
225.
IMG_2014 by niechtoszlag, on Flickr
226.
IMG_1998_BW by niechtoszlag, on Flickr
227.
IMG_1976 by niechtoszlag, on Flickr
kufel - Sob 26 Lut, 2011
ophiuchus, no i całkiem fajna seria
Starałem się
kufel - Sob 26 Lut, 2011
ophiuchus napisał/a: | Starałem się | widać ostatnie bardzo fajne.
ode mnie dwa pstryki z szuflady i koniec na dzis zdjęc
228.beskidzki las...
229.
Dzięx
228 to ta miejscówka, którą kiedyś pokazałeś w takim złowrogim klimacie? Jak to okoliczności przyrody potrafią wydźwięk zdjęcia zmienić a na 229 bardzo ładnie poukładane niebo :]
kufel - Sob 26 Lut, 2011
ophiuchus napisał/a: | 228 to ta miejscówka, którą kiedyś pokazałeś w takim złowrogim klimacie? Jak to okoliczności przyrody potrafią wydźwięk zdjęcia zmienić | bingo! to dokładnie to samo miejsce, z tym ze oba zdjęcia powstały w rożnym czasie no i pogodzie, a i obróbka zdecydowanie inna
wika11 - Nie 27 Lut, 2011
kufel, 217 bardzo mi się podoba
ophiuchus 221, 224 i 225 najbardziej
oranżewski - Pon 28 Lut, 2011
nieźle pojechaliście całą stronę
TS - Pon 28 Lut, 2011
Z tej strony najbardziej podobają mi się:
223 - szkoda, że nie ma większej wersji
224 i 229 - super chmury, zwłaszcza cirrusy na 229
dr11 - Pon 28 Lut, 2011
223. Pamiętam zimowy wypad, kiedy to widoczność w owej okolicy spadła do 3-4m. Szedłem wtedy z Magdą i spotkaliśmy grupkę turystów którzy błądzili nie mogąc trafić do Domu Śląskiego. No to ja pewny siebie, bo miałem GPS z zaznaczonym punktem, poprowadziłem ich tak, że po chwili byliśmy koło budynku. Jakież zdziwienie nastało, gdy się okazało, że ni jak się wejść do środka nie da. Po obejściu budynku dookoła wyszło na jaw, że to nie schronisko ale ten mniejszy budynek koło niego... Schroniska nawet nie było widać
ophiuchus, fajnie, że wstawiłeś te zdjęcia
kufel - Pon 28 Lut, 2011
wika11, miło!
dr11 napisał/a: | 223. Pamiętam zimowy wypad, kiedy to widoczność w owej okolicy spadła do 3-4m. Szedłem wtedy z Magdą i spotkaliśmy grupkę turystów którzy błądzili nie mogąc trafić do Domu Śląskiego. No to ja pewny siebie, bo miałem GPS z zaznaczonym punktem, poprowadziłem ich tak, że po chwili byliśmy koło budynku. Jakież zdziwienie nastało, gdy się okazało, że ni jak się wejść do środka nie da. Po obejściu budynku dookoła wyszło na jaw, że to nie schronisko ale ten mniejszy budynek koło niego... Schroniska nawet nie było widać
| cóz , mnie w podobnej sytuacji gps zupełnie sie nie przydał szedłem w nocy szlakiem w którym wycieto polowe drzew ,co gorsze wraz z oznaczeniami szlaków. gps jedyne co mogl pokazac to drogę do celu po linii prostej.czyli raczej bezużyteczny był. trochę pobłądziłem ale ostatecznie przeżyłem
fatman - Pon 28 Lut, 2011
218, 224, 229 - najlepsze imho z poprzedniej strony !
kufel - a propos filtra - ja używam ND 3.0 Hi-techa i jest dobry. Zafarbu nie stwierdzam
kufel - Pon 28 Lut, 2011
fatman napisał/a: | kufel - a propos filtra - ja używam ND 3.0 Hi-techa i jest dobry. Zafarbu nie stwierdzam | ten hoya tez teoretycznie nie powinien dawać. zagłębiłem się nieco w temat i widzę ze zafarb to dość częsta przypadłość, ale da sie z tym żyć
edmun - Pon 28 Lut, 2011
dr11 napisał/a: | Po obejściu budynku dookoła wyszło na jaw, że to nie schronisko ale ten mniejszy budynek koło niego... |
podobnie jak na Szrenicy dla nieobeznanych.
Zimą trasa z tyczkami wystającymi ponad śnieg wiedzie o wiele inaczej niż latem, niestety ze względu na brak doświadczenia człowiek brodził w totalnej śnieżycy w celu dojścia na szczyt. Jakie zdziwienie było kiedy idąc prawie na oślep w temp. ok. -30'C odczuwalnej, na azymut cienia w zamieci, okazało się, że kontury budynku do którego zmierzaliśmy nie wskazywały na schroniska a na małą komórkę gospodarczą.
Dyzmard - Wto 01 Mar, 2011
Monastor, ophiuchus - fajnie, fajnie
kufel lawka w deche, drugie jakies dla mnie przekolorowane.
kufel - Wto 01 Mar, 2011
Dyzmard napisał/a: | kufel lawka w deche, drugie jakieś dla mnie przekolorowane. | znaczy sie znów za dużo saturacji dałem ??
[ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 16:23 ]
btw, mowa o 217 , ktore faktycznie ma za duzo saturacji czy 228?
kufel, 217 tez duzo ale tam jak najbardziej pasuje.
chodzi mi o 228.
[ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 10:41 ]
wygrzebałem taką wiosenną kolorowankę z szuflady,
230.
fatman - Wto 01 Mar, 2011
Dyzmard - drut na pierwszym planie 230 zagrodził mi drogę i nie pozwolił wędrować wzdłuż płotu w głąb zdjęcia
oranżewski - Wto 01 Mar, 2011
231.
232.
233. to już chyba abstrakcja bardziej
kufel - Wto 01 Mar, 2011
oranżewski, z tych trzech 232 najmniej mi pasuje
fatman napisał/a: | Dyzmard - drut na pierwszym planie 230 zagrodził mi drogę i nie pozwolił wędrować wzdłuż płotu w głąb zdjęcia |
przeciez to integralna część krajobrazu nawet nie pomyślałem, że może przeszkadzać.
Monastor - Wto 01 Mar, 2011
Dyzmard napisał/a: | fatman napisał/a: | Dyzmard - drut na pierwszym planie 230 zagrodził mi drogę i nie pozwolił wędrować wzdłuż płotu w głąb zdjęcia |
przeciez to integralna część krajobrazu nawet nie pomyślałem, że może przeszkadzać. |
A jednak
Dyzmard - Sro 02 Mar, 2011
Monastor napisał/a: | Dyzmard napisał/a: | fatman napisał/a: | Dyzmard - drut na pierwszym planie 230 zagrodził mi drogę i nie pozwolił wędrować wzdłuż płotu w głąb zdjęcia |
przeciez to integralna część krajobrazu nawet nie pomyślałem, że może przeszkadzać. |
A jednak |
jeszcze jedna opinia i odpalam szopa
cybertoman - Sro 02 Mar, 2011
odpal
cybertoman, żartowalem
ale morał z tego taki, żadnych drutów na pierwszym planie w krajobrazie.
cybertoman - Sro 02 Mar, 2011
Dyzmard, ja to unikam uogolnien wszelakich. Ponadto, jesli wie sie, jak cos dziala, to mozna to predzej czy pozniej wykorzystac.
cybertoman, z tym drutem w krajobrazie to taki zart byl, a wasze opinie sa jak najbardziej cenne.
witkot - Sro 02 Mar, 2011
oranżewski- podobnie jak kufel ---232 naj (fajne światełko )
kufel - Sro 02 Mar, 2011
Cytat: | oranżewski, z tych trzech 232 najmniej mi pasuje | choc fakt , światło OK. ale jakoś kadr i mi nie podchodzi.
witkot - Sro 02 Mar, 2011
kufel napisał/a: | oranżewski, z tych trzech 232 najmniej mi pasuje |
Miałem na myśli że światło naj na 232
Trochę zakręciłem upss!
oranżewski - Sro 02 Mar, 2011
o, to teraz podziękuję
muzyk - Czw 03 Mar, 2011
234. Po powodzi.
235. Ogrodzenie.
Oba powyższe: Canon 30D + Canon 70-210 f4
236. Trakt o świcie.
Canon 30D + Carl Zeiss Sonnar 300 f4
Dyzmard - Czw 03 Mar, 2011
muzyk, dobre kadry 234/235 tylko światełko mogło być trochę lepsze, ale podobają mi się.
236 światełko eleganckie, tylko ta trakcja mnie denerwuje
PS. niezły słoik CZ 300 f4
237.
238.
cybertoman - Czw 03 Mar, 2011
muzyk, z reki czy statyw?
muzyk - Czw 03 Mar, 2011
Dyzmard, dzięki za miłe słowa.
Co do Twoich zdjęć: 237 świetne kolory
Kadr? Hmm, ok, ale może szerzej - tzn. panorama z dwóch-trzech zdjęć?
238 - ewentualnie przyciąłbym z dołu, tak, żeby żółtego krzaczka w lewym dolnym nie było widać, może dodałbym troszkę kontrastu, albo pokombinował ze światłem - nieznacznie.
234 i 235 zrobione były bardzo późnym popołudniem i nieznacznie podrasowane w LR.
236 w zasadzie miało trafić do "fotografii kolejowej", bo właśnie o tą trakcję mi chodziło.
Wszystkie wykonane z ręki, stąd 234 i 235 nie za bardzo ostre detale.
236 też z ręki przez okno z domu pod kątem ok 45 st. do szyby.
To z Sonnara na f4, też raczej f4 - powinno być w EXIFie.
kufel - Czw 03 Mar, 2011
Dyzmard, 237 całkiem fajne a jeśli pamięć mnie nie myli to 238 pokazywałeś w zdjęciach hdr ?
Dyzmard - Czw 03 Mar, 2011
kufel, 238. bylo podobne, ale rzeczywiście to hdr. Masz całkiem dobrą pamięć.
kufel - Czw 03 Mar, 2011
Dyzmard, mnie nie chodzilo oto konkretnie zdjęcie (238) tylko bardziej o miejsce,kadr. może nieprecyzyjnie sie wyraziłem
oranżewski - Czw 03 Mar, 2011
236. coś w nim jest a serio, to jest klimat: pasuje trakcja do wschodu.
239. mam jeszcze takie, ale bałaganiarskie chyba
240.
241. trochę przycięte, to co w galerii
Tadeuszek - Pią 04 Mar, 2011
oranżewski, po dodaniu kontrastu i lekkim przyciemnieniu, zdjęcia prezentują się znacznie lepiej
kufel - Pią 04 Mar, 2011
oranżewski, światło na zdjęciach przednie.
Dyzmard - Pią 04 Mar, 2011
oranżewski, progres widze
kufel - Pią 04 Mar, 2011
242.
multics - Pią 04 Mar, 2011
kufel, to drzewo z Twojego zdjęcia kojarzy mi się z gigantyczną mątwą.
kufel - Pią 04 Mar, 2011
multics napisał/a: | kufel, to drzewo z Twojego zdjęcia kojarzy mi się z gigantyczną mątwą. | no faktycznie nasuwa takie skojarzenia
ophiuchus - Pią 04 Mar, 2011
kufel, fajny kontrast robi ten nieboszczyk
kufel - Pią 04 Mar, 2011
noo , coraz to ciekawsze skojarzenia
witkot - Pią 04 Mar, 2011
kufel napisał/a: | noo , coraz to ciekawsze skojarzenia |
a z prawej strony atakują węże wodne
kufel - Pią 04 Mar, 2011
ps.
próbowałem sie doszukać "nieboszczyka' i nic.ophiuchus, wskaz chociaż gdzie nogi , głowa etc
[ Dodano: Pią 04 Mar, 2011 19:53 ]
witkot napisał/a: | a z prawej strony atakują węże wodne |
Ogólnie chodzi mi o "padłe" drzewo i nie da się ukryć, że i kolor ma, jak nie przymierzając, nie najświeższe zwłoki
kufel - Pią 04 Mar, 2011
ophiuchus napisał/a: | Ogólnie chodzi mi o "padłe" drzewo | ahh, nie zajarzyłem
ophiuchus napisał/a: | i nie da się ukryć, że i kolor ma, jak nie przymierzając, nie najświeższe zwłoki | na oko chyba z 3tygodniowe
alez czarny humor nam sie udzielił...
lolek88 - Pią 04 Mar, 2011
oranżewski, światło miodzio
Ode mnie jeszcze 3 zimowe.
243
244
245
witkot - Pią 04 Mar, 2011
lolek88 jak dla mnie 243 naj
Na pozostałych trochę za dużo kontrastu,choć 245 może się podobać.
kufel - Pią 04 Mar, 2011
jak witkot, 243 naj.
lolek88, 243 świetne, 245 też mi się podoba, wygląda trochę jak makieta sceny filmowej a 244, hmm... chyba za dużo maski wyostrzającej, bo słupek i niektóre krawędzie mają aureolkę. No i matrycę można by trochę wysprzątać (przyganiał kocioł garkowi )
kufel - Pią 04 Mar, 2011
ophiuchus napisał/a: | chyba za dużo maski wyostrzającej, bo słupek i niektóre krawędzie mają aureolkę. | a to to chyba efekt użycia softu do hdr
psylo - Pią 04 Mar, 2011
no to ja wśród tych pięknie prezentujących się zdjęć pozwolę sobie na brutalne wciśnięcie siebie i zaniżenie poziomu ;>
246.
nadwarciański zachód
kufel - Pią 04 Mar, 2011
psylo napisał/a: | no to ja wśród tych pięknie prezentujących się zdjęć pozwolę sobie na brutalne wciśnięcie siebie i zaniżenie poziomu ;> | e tam nie ma tak źle. patrze na scenę i kadrowałbym troszkę bardziej w lewo
hijax_pl - Pią 04 Mar, 2011
No to rzucę się na pożarcie...
Co o takich elipsach myślicie?
247
większy rozmiar
moronica - Pią 04 Mar, 2011
ja bym ich chciala tu wiecej, tzn nie ucinac na dole i po lewej, nawet kosztem wywalenia slonca
moronica, nie da rady Na dole barierka tarasu, po lewej ściana budynku
kufel - Pią 04 Mar, 2011
ta sama uwaga co moronica, no ale jak sie nie da to szkoda
psylo - Pią 04 Mar, 2011
kufel bardziej na lewo były już brzydkie bloki-falowce, bo to foto z centrum miasta...
hijax_pl tak samo jak i moronica wolałbym aby pętla po prawej stronie zatoczyła pełny łuk... no ale jak widać już po Twoim wpisie mogło by to ciążyć przez barierki zbyt mocno... ale całościowo widzi się jak najbardziej...
psylo, kufel, moronica, dzięki za uwagi
lolek88 - Pią 04 Mar, 2011
witkot, kufel, ophiuchus, dzięki za opinie
I tak jak kufel mówi, ta aureolka to niestety efekt 'hdrowania'. Kolejnym razem będę uważał bardziej na to
A matryca... domaga się czyszczenia od dłuższego czasu, ale jakoś nie mogę się do tego zabrać
hijax_pl, jak poprzednicy i więcej takich pętli
Dyzmard - Sob 05 Mar, 2011
hijax_pl, bardzo na tak.
bbeeaa - Sob 05 Mar, 2011
247 - ciekawy, betonem i śniegiem kreślony krajobraz. Elipsy malownicze, szkoda, że nie w całości. Troszku leci w prawo ; )
edmun - Sob 05 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | Na dole barierka tarasu, po lewej ściana budynku |
a się tłumaczysz jak Pani N
hijax_pl - Sob 05 Mar, 2011
edmun,
No cóż.. Wiem, że spieprzyłem
witkot - Sob 05 Mar, 2011
hijax_pl fajne.Szkoda tylko tej części torowiska na dole razem z tym budynkiem Ale i tak szacunek za pracę
Z mojej strony coś na pożegnanie zimy
248.
sklsk - Sob 05 Mar, 2011
Hijax_pl czego się nie robi dla sztuki, 2 kroki do przodu i cały łuk byś objął
tylko czas byś musiał zmniejszyć by nie poruszyć
Imperial - Sob 05 Mar, 2011
274.
no fajne, tak jak inni, szkoda tego dolu
275.
LoveBeer - Sob 05 Mar, 2011
248
249
250
http://panoramy.biernawsk..._krzesanica.jpg
i bez numerka zdjecie za duze by je wstawiac
http://www.biernawski.com/blog/foto900/91.jpg
edit - poprawilem numerki bo sie cos numeracja spierniczyla ;p
fatman - Sob 05 Mar, 2011
Imperial - czy nie przeostrzyłeś z deczka 274 ?
Kompozycja mi sie podoba.
psylo - 246 kadrowałbym tak, aby woda szła od lewego rogu.
W innym przypadku zostawiasz martwy dół kadru i tracisz dynamikę ujęcia.
Gdzie robiłeś?
Djwalkman - Sob 05 Mar, 2011
LoveBeer, to bez numerka mi najbardziej przypadło do gustu, bo świetnie pokazuje ogrom natury
psylo - Sob 05 Mar, 2011
LoveBeer jak zwykle fantastiko... zima jaką lubię;>
lolek88 - Sob 05 Mar, 2011
Imperial, chyba fatman, lekko przeostrzone, ale ogólnie bardzo fajne
LoveBeer, poprzednie serie lepsze z tej 248 naj.
Tadeuszek - Nie 06 Mar, 2011
LoveBeer, 248 świetne , podobne wygrało tutaj http://www.szerokikadr.pl...iewicz/#contest
ophiuchus - Nie 06 Mar, 2011
Imperial, fajowe kolory wyszły :], LoveBeer, tradycyjnie szczęka mi opadła jeszcze trochę i będę musiał na jakąś rehabilitację się udać
kmosw - Nie 06 Mar, 2011
LoveBeer, jak ja Co zazdroszczę miejsca zamieszkania. Trochę wolnego czasu i prosto w Tatry
Za resztą - 248 najbardziej mi się podoba.
Imperial,ładne światło, lubię taki klimat.
dr11 absolutnie nie wywalaj słońca. Jestem w stanie przeżyć brak dołu. Nie popsułeś tego tak do końca
kufel - Nie 06 Mar, 2011
a mnie 249 najbardziej sie podoba.
Imperial, tez fajne!
[ Dodano: Nie 06 Mar, 2011 11:15 ]
czyzby sie numeracja rozjechala ?
Dyzmard - Nie 06 Mar, 2011
LoveBeer, jak dla mnie 249, ale wczoraj na 250 było coś w lewym rogu- myślałem że jak Piccaso (chyba) podpisałeś zdjęcie cieniem
LoveBeer - Nie 06 Mar, 2011
Dyzmard napisał/a: | LoveBeer, jak dla mnie 249, ale wczoraj na 250 było coś w lewym rogu- myślałem że jak Piccaso (chyba) podpisałeś zdjęcie cieniem |
tak, byl cien, ale tutaj stosunkowo latwo go bylo usunac wiec to zrobilem (zreszta jak sie przypatrzyc to widac powtarzajacy sie kawalek sniegu )
Dyzmard - Pon 07 Mar, 2011
LoveBeer, myślełem że celowo zostawiłeś cień - żeby też być na zdjęciu.
251. wiosna tuż, tuż.
kasiakaaz - Pon 07 Mar, 2011
Dyzmard, ładny kadr i kolorki, to ja dla odmiany na szaro...
252.
253.
254.
[ Dodano: Pon 07 Mar, 2011 03:19 ]
LoveBeer, jak zwykle, fajna seria, zwłaszcza 249 i 248. Na 249 przestrzeń i ogrom poraża...
witkot, na 248 piękne światło i kolor.
Imperial, udany kadr, ładne światło, szkoda przepału na niebie.
kasiakaaz, dzieki, najbardziej 252.
Usjwo - Pon 07 Mar, 2011
255.
edmun - Pon 07 Mar, 2011
kasiakaaz, nie wiem czemu ale jestem tylko za 252. na następnych nie wiadomo co było tematem zdjęcia
edmun, ja dzisiaj też... Takie mało udane eksperymenty marcowe, trochę mi wczoraj mózg przemarzł (i nie tylko), w związku z tym źle działały połączenia synaptyczne ...
oranżewski - Pon 07 Mar, 2011
249 mi się bardzo podoba, LoveBeerze oraz, Usjwo, 255 jest bardzo ciekawą pozycją
TS - Pon 07 Mar, 2011
O, sporo fajnych zdjęć!
Imperial, podoba mi się kadr i kolorystyka, bardzo jasne niebo tutaj pasuje!
LoveBeer, jak zwykle wszystkie ładne, ale panorama najfajniejsza (oczywiście w powiększeniu, tym razem ślady po kompresji prawie niewidoczne, tylko czy nie jest odrobinę przeostrzona - krawędzie wokół kurtek ?)
Dyzmard, 251 od razu kojarzy się z marcem, gdyby nie format, to idealne do kalendarza Optycznych na przyszły rok . W tym wypadku pionowy kadr niezbyt mi się podoba, linie w obrazie tną go niemiłosiernie...
kasiakaaz, mnie 252 akurat najmniej się podoba, ale na pozostałych jest baaardzo fajny minimalizm (na 253 trochę przeszkadza krzak z lewej - albo niech zdecydowanie łączy niebo z ziemią, albo niech tak nie wystaje , oraz ten z prawego brzegu ). Ale mogę być w tym odosobniony, kiedyś wrzuciłem taki ładny minimalistyczny krajobraz, a ktoś napisał, że pusto... Aha, konwersja niezbyt mi się podoba, nie potrafię powiedzieć czemu, po prostu z cz-b kliszy wychodzi to moim zdaniem ładniej.
Usjwo, jak obraz, w tym wypadku to na plus - super! Może trochę bym odciął z dołu, a i wydaje się, że trochę posteryzacji jest...
kufel - Pon 07 Mar, 2011
Usjwo, te same uwagi co TS, posteryzacja rzuca sie w oczy.a szkoda bo zdjęcie ładne.
TS, dzięki za konstruktywne uwagi.
TS, ja również dzięki
witkot - Pon 07 Mar, 2011
LoveBeer jak zwykle twoja seria na najwyższym poziomie.Lecz mam jedną małą uwagę.Wydaje mi się że na tak pięknych krajobrazach zbyteczna jest obecność ludzi.
Na 248 zamiast patrzeć na widoki,uwagę rozprasza mi skaczący człowiek.To samo na 250.
Może się mylę ale zdecydownie wolę twoję "arcydzieła" w klasycznym stary stylu.Z całym szacunkiem pozdrawiam.
kufel - Pon 07 Mar, 2011
trafne witkot, osobiście też nie do konca mi pasuje gdy człowiek dominuje w krajobrazie np górskim. myślałem ze to tylko jakieś moje fanaberie
TS - Pon 07 Mar, 2011
kasiakaaz napisał/a: | dzięki |
Dyzmard napisał/a: | dzięki |
Dobra dobra, teraz wypadałoby mi samemu stosować się do własnych uwag . A z tym bywa trudniej.
Człowieczek w krajobrazie zwykle mi się podoba (choć są np. na flickrze grupy, gdzie landscape to czyste formy naturalne bez śladów ingerencji człowieka, nie mówiąc o nim samym). Gdy jest tak dominujący jak u LoveBeera to faktycznie trochę przestaje to być krajobraz. Ale zdjęcie i tak dobre.
Dyzmard - Wto 08 Mar, 2011
TS napisał/a: | kasiakaaz napisał/a: | dzięki |
Dyzmard napisał/a: | dzięki |
Dobra dobra, teraz wypadałoby mi samemu stosować się do własnych uwag . A z tym bywa trudniej.
|
a to wiadomo - nie tylko Ty masz z tym problem a błędy najlepiej widać na ekranie monitora.
Dyzmard napisał/a: | dzięki | - bo posuje mi taka forma feedbacku.
Usjwo - Wto 08 Mar, 2011
Na 255 nie chcialem ciac dolu, bo wydaje mi sie potrzebny. Trzeba raczej powalczyc z obrobka, posteryzacja wyszla przy wyciaganiu kolorow. Dzieki za komentrze.
kmosw - Wto 08 Mar, 2011
Trochę czarno-białych Tatr:
256.
257.
258.
witkot - Wto 08 Mar, 2011
kmosw Całkiem fajna seria Kolorystyka B&W jak najbardziej mi pasuje.
Na 257 leciutko za dużo dołu i trochę niżej aparat
Ale to tylko moja wizja
Wstawiaj wiecej bo Hala Gąsienicowa to moje ulubione miejsce
Pozdrawiam
psylo - Wto 08 Mar, 2011
kmosw miły tryptyk tylko kolejność bym inaczej ustawił i samo to pewnie by rzutowało na mój odbiór...ale ilu oglądaczy tyle odbiorów... fajnie macie Wy wszyscy, którzy góry macie pod ręką a raczej nogą...
w czarno-białych zdjęciach częściej oddawana jest ich (gór) potęga, kolor natomiast raduje oko i relaxuje duszę ... (powiedział co wiedział)
pozdrawiam...
edmun - Wto 08 Mar, 2011
psylo, tyle że my w te góry mamy 400km więc nie wiem czy to tak pod ręką/nogą
a za tydzień znowu jedziemy na weekend. o ile żadne nieprzewidywane okoliczności nie przeszkodzą..
TS - Wto 08 Mar, 2011
kmosw, najbardziej 258, fajnie te szczyty w chmurach wyszły (trochę za dużo góry), co do 257 to zgadzam się z witkot
Nigdy nie byłem zimą i nie poznaję za bardzo Gąsienicowej... To duże w chmurach to Kościelec (moja ulubiona góra w Tatrach )?
kasiakaaz - Sro 09 Mar, 2011
kmosw, ładna seria, mnie najbardziej 256. 257 - za witkot.
kufel - Sro 09 Mar, 2011
kmosw, fajna seria! 258 chyba naj.
kmosw - Sro 09 Mar, 2011
Dzięki wszystkim za komentarze.
Co do 257 nie miałam takich odczuć, ale skoro tyle osób tak twierdzi, to coś w tym musi być
witkot napisał/a: | Wstawiaj wiecej bo Hala Gąsienicowa to moje ulubione miejsce |
Moje też
I jak edmun powiedział, niestety nie mamy blisko w Tatry. Ale zostało mi jeszcze sporo zdjęć z poprzedniego pobytu. W wolnym czasie posiedzę nad nimi i wrzucę.
[ Dodano: Sro 09 Mar, 2011 08:18 ]
TS, tak, to Kościelec
Dyzmard - Sro 09 Mar, 2011
kmosw, podobają mi się 256 i 258.
psylo - Sro 09 Mar, 2011
wybaczcie me nie dostrzeżenie miejscowości Oleśnica;> ale to nie zmienia stanu rzeczy że zdjęcia mi się widzą;>
Dyzmard - Czw 10 Mar, 2011
Nic się nie dzieje to wrzucę, żeby pociągnąć temat, odgrzebane.
w oczekiwaniu na zieleń
259.
260.
moronica - Czw 10 Mar, 2011
strasznie przeostrzone a szkoda bo 260 bardzo ladne
kufel - Czw 10 Mar, 2011
Dyzmard, 260 ladne i przeostrzone imo nie jest, w przeciwieństwie do 259
kufel, nie? a te biale kreski pomiedzy sztachetami plotu?
kufel - Czw 10 Mar, 2011
takie miejsca jak linie etc są newralgiczne i bardziej na nich widać ostrzenie, fakt w tym miejscu mogłoby być mniej . ale np jak spojrzysz na drzewa i liście to tam tego już nie ma albo jest mniej no ale masz racje , trochę artefaktów wylazło .
kufel, chodzi o to ze tam tych linii praktycznie powinno nie byc. plot jest ciemny, trawa za nim zielona a te jasne linie (przynajmniej w duzym stopniu) to po prostu jasne obwodki spowodowane wyostrzaniem. zreszta po brzozach rowniez to widac
kufel - Czw 10 Mar, 2011
moronica, ok, zatem napisze ze przeostrzone jest miejscami. tylko jakoś bardziej to wyostrzanie rzuciło mi sie w oczy w 259.
sklsk - Czw 10 Mar, 2011
to ja powiem coś zupełnie innego - 259, 260 bardzo mi się podobają takie właśnie ostre, chciałbym by u mnie taka ostrość panowała,
kufel - Czw 10 Mar, 2011
sklsk, po zmniejszeniu jpg wystarczy wyostrzyć i gotowe
sklsk - Czw 10 Mar, 2011
Kufel - nie przy moich fotkach,
u mnie trzeba cudu i umiejętności b y uzyskać coś takiego jak 259-260
o jakiś ruch w temacie.
259 - ostrzone trochę bardziej, bo ruszone, 260 ostrzone standardowo, albo nawet trochę mniej.
moronica napisał/a: | kufel, nie? a te biale kreski pomiedzy sztachetami plotu? |
to nie jest efekt wyostrzania.
kufel napisał/a: | sklsk, po zmniejszeniu jpg wystarczy wyostrzyć i gotowe |
no nie zgodzę się - bo po co te wszystkie testy rozdzielczości na optycznych i ludzie wydają majątki na obiektywy, mydła po ostrzeniu pozostanie mydłem
oranżewski - Czw 10 Mar, 2011
Dyzmard, a ściągnij w 260. clarity do zera - może być o wiele lepiej
kufel - Czw 10 Mar, 2011
Dyzmard napisał/a: | to nie jest efekt wyostrzania. | a to mnie zaciekawiles , co to?
Dyzmard napisał/a: | no nie zgodzę się - bo po co te wszystkie testy rozdzielczości na optycznych i ludzie wydają majątki na obiektywy, mydła po ostrzeniu pozostanie mydłem | no zalezy o jakich rozmiarach zdjęcia mówimy, im bardziej zmniejszamy tym bardziej wszelkie mtf'y i różnice w rozdzielczości szkieł etc sie gubią.
sklsk napisał/a: | u mnie trzeba cudu i umiejętności b y uzyskać coś takiego jak 259-260 | hmm ale w czym dokładnie problem ? w uzyskaniu ostrości?
oranżewski, clarity było nietykane.
kufel tutaj nie było żadnego selektywnego ostrzenia, pewnie to efekt zmniejszania, na dużym zdjęciu wyglada dobrze, a nie ostrzylem prawie po zmniejszeniu.
oranżewski - Czw 10 Mar, 2011
sorry, źle się wyraziłem ściągnij do minus ileś tam - najmniej
no zalezy o jakich rozmiarach zdjęcia mówimy, im bardziej zmniejszamy tym bardziej wszelkie mtf'y i różnice w rozdzielczości szkieł etc sie gubią.
|
W krajobrazie działa to nieźle, ale w fotografi np.: ptaszków, makro, portretach itd. średnio
kufel - Czw 10 Mar, 2011
Dyzmard napisał/a: | W krajobrazie działa to nieźle, ale w fotografii np.: ptaszków, makro, portretach itd. średnio | czyli wszędzie tam gdzie trzeba mocno kadrować... sam sie o tym czasem boleśnie przekonuje przy moim 70-300 IS który demonem ostrości na 300m nie jest tak czy inaczej jesli nawet nie kadrujemy to zmniejszając i tak tracimy szczegóły.
kufel napisał/a: | ...moim 70-300 IS który demonem ostrości na 300m nie jest |
na ten przykład pewnie widać to również na 400mm na 100-400
TS - Czw 10 Mar, 2011
kufel napisał/a: | tak czy inaczej jesli nawet nie kadrujemy to zmniejszając i tak tracimy szczegóły. |
No właśnie, zresztą dlatego 260 (bardzo fajne!) jeszcze lepiej wyglądałoby w większej rozdzielczości, a najlepiej na odbitce . Płot, otoczenie domu, itd...
259 trochę sztuczne po tej obróbce.
kufel - Czw 10 Mar, 2011
Dyzmard napisał/a: | pewnie widać to również na 400mm na 100-400 | akurat to szkło podobno na 400mm sprawuje sie całkiem OK. choć i z tym chyba rożnie bywa bo opinie rożne.
sklsk - Pią 11 Mar, 2011
sklsk napisał/a: | u mnie trzeba cudu i umiejętności by uzyskać coś takiego jak 259-260 |
hmm ale w czym dokładnie problem ? w uzyskaniu ostrości? |
w
- braku odpowiedniego sprzętu
- braku elementarnych zasad obróbki zdjęć
- braku podstawowej wiedzy w samym robieniu zdjęć
to chyba tylko te 3 elementy leżą u mnie co nie zmienia faktu że sprawia mi to dużo przyjemności zwłaszcza w terenie.
kufel - Pią 11 Mar, 2011
sklsk napisał/a: | w
- braku odpowiedniego sprzętu
- braku elementarnych zasad obróbki zdjęć
- braku podstawowej wiedzy w samym robieniu zdjęć
to chyba tylko te 3 elementy leżą u mnie co nie zmienia faktu że sprawia mi to dużo przyjemności zwłaszcza w terenie. | sklsk, myślę ze pierwszy pkt możesz wykluczyć
Dyzmard - Pią 11 Mar, 2011
sklsk zdjecia 47.68.230 - zrobione canon 300D + sigma 18-50
sklsk - Pią 11 Mar, 2011
kufel napisał/a: | sklsk, myślę ze pierwszy pkt możesz wykluczyć |
Dyzmard napisał/a: | sklsk zdjecia 47.68.230 - zrobione canon 300D + sigma 18-50 |
ja wiem że dobry fotograf zrobi zdjęcie pudełkiem od zapałek.
nie chodzi mi tu do końca o sam sprzęt fizycznie a o sprzęt w odpowiednich rękach
krych - Nie 13 Mar, 2011
szufladowe
261 w stronę Kabulu
fatman - Nie 13 Mar, 2011
Kolorki na 261 za mocne IMHO.
Ja dla odmiany coś w BW.
262.
263.
Usjwo - Pon 14 Mar, 2011
fatman Oba mi sie podobaja, mozna tez bylo do dzialu "inne", no bo niby to krajobraz, ale bardziej "obraz" niz "kraj"
To ja pociagne serie b&w. Od czasu nabycia nowego lapka, wydaje mi sie ze moje zdjeccia sa przeostrzone, chociaz stosuje te sama metode. Czy "ostrosc" zalezy od kalibracji?
264.
Monastor - Pon 14 Mar, 2011
fatman, 262 IMO zdecydowanie lepsze niż 263
kufel - Pon 14 Mar, 2011
mam gdzieś podobne "lasy" ale mniej abstrakcyjne
Usjwo napisał/a: | Od czasu nabycia nowego lapka, wydaje mi sie ze moje zdjeccia sa przeostrzone, chociaz stosuje te sama metode. Czy "ostrosc" zalezy od kalibracji? | w monitorach często jest opcja sharpness, moze w poprzednim była ustawiona na innym pzoiomie? a i cechy samego monitora w lapku mogą byc rożne.
ray - Pon 14 Mar, 2011 Temat postu: moje 5 gr :) fotka z tamy nad Soliną. gdyby jeszcze kręciło się mniej ludzi to klimat byłby czadowy...
fatman - Pon 14 Mar, 2011
ray - to bardzo dobrze, że są tam ludzie. Zdjęcie oddaje skalę.
A jeszcze lepsze jest to, że... wychodzą z kadru a nie do niego wchodzą. Poważnie.
Tworzy to pewne napięcie na zdjęciu (oczywiście nie na każdym).
Był (i jest) taki "trynd" łamiący utarte schematy
Zobacz miejskie fotografie wielkich (Weston, Freelander, Cartier-Bresson) i mniej wielkich (Torsten Hoffmann)
login_87 - Wto 15 Mar, 2011
266.
Krakow w tle.
ray - Wto 15 Mar, 2011
dzięki fatman za opinię
kasiakaaz - Wto 15 Mar, 2011
ray, mnie się podoba. Ma niesamowity klimacik. BTW numeruj zdjęcia.
fatman, 262 i 263 fajne, ciekawie wygląda ich zestawienie.
krych, 261 - za mocno pojechałeś z saturacją.
Usjwo, 264 - a ja wolę kolor...
login_87, mz trochę za dużo prawej (przy okazji pozbyłbyś się tej przeszkadzajki), a za mało góry.
witkot - Wto 15 Mar, 2011
kasiakaaz napisał/a: |
login_87, mz trochę za dużo prawej (przy okazji pozbyłbyś się tej przeszkadzajki), a za mało góry. |
Miejsce ma potencjał Ja bym spróbował bardzo nisko aby pokazać tylko te drzewo na tle nieba,a widok Krakowa bym sobie darował
"co za dużo to niezdrowo"
Pozdrawiam
bbeeaa - Wto 15 Mar, 2011
fatman, 262 baaardzo przyjemne ; )
Usjwo - Sro 16 Mar, 2011
ray bardzo dobrze/ladnie to wyszlo, z ludzikami tez, ale jak ich nie chciales, to mogles chyba latwo wysteplowac.
kasiakaaz napisał/a: | Usjwo, 264 - a ja wolę kolor... |
Nie wiem czy nie zmienisz zdania , czy b&w czy kolor to nieszczegolnie to wyszlo
264 a.
B o g d a n - Czw 17 Mar, 2011
Usjwo, myślę, że trochę przeostrzyłeś te ostatnie kadry.
Wrzucę coś dla kontrastu
265. @48mm, 1/8000s, f/8, -2EV
266. @400mm, 1/1600s, f/8
No to do kompletu
267. @400mm, 1/2000s, f/8
kasiakaaz - Czw 17 Mar, 2011
Usjwo napisał/a: | Nie wiem czy nie zmienisz zdania , czy b&w czy kolor to nieszczegolnie to wyszlo |
Usjwo, no rzeczywiście - nieszczególnie (zwłaszcza, jak na Ciebie).
Chyba już jednak ta wersja BW lepsza, ale też nie zwala z nóg...
B o g d a n, przyjemna seria, zwłaszcza 265 i 266.
bhpchmiel - Czw 17 Mar, 2011
B o g d a n, 265 IMHO najładniejsze
witkot - Czw 17 Mar, 2011
B o g d a n , 265 najlepsze,pomimo że ja bym widział pionowy kadr tylko tej części z odblaskim słońca na lodzie.Ale to moja wizja Pozdr
B o g d a n - Czw 17 Mar, 2011
Ja tylko się w niedzielę wybrałem sprawdzić, czy ptactwo już wylazło, ale niestety
Dzięki, mi osobiście najbardziej 266 podeszło.
lucky-luk - Sob 19 Mar, 2011
Lost Gate, Cotswolds, UK
268.
Shibuya - Wto 22 Mar, 2011
Moje pierwsze tego typu zdjęcie.
Jakieś rady na przyszłość ?
269.
witkot - Wto 22 Mar, 2011
Shibuya
-drzewo po prawej-źle skadrowane(brzydko obcięte konary)
-jakieś dziwne budynki,namioty w głębi-nie pasuję do tego krajobrazu.
-konar centralnie na środku-psuje całą kompozycję.
Ogólnie za dużo wszystkiego chciałaś pokazać.
Znawcą nie jestem ale tyle mogę podpowiedzieć od siebie
Pozd.
fatman - Wto 22 Mar, 2011
Shibuya,
uwagi jak u wikota poza tym:
- przepaliłeś lewą górę
- jasna szeroka kreska po lewej bardzo odciąga uwagę (jakiś wodospad?)
- krawężnik wychodzący nagle z prawej krawędzi kadru.
Generalnie popracuj nad kompozycją i pamietaj, że w krajobrazie często "im mniej (na zdjęciu) tym lepiej.
CO jest tematem zdjęcia. CO chciałeś pokazać?
Pracuj i walcz !
kmosw - Wto 22 Mar, 2011
A ja znów Tatry (niedzielne) :
270.
271.
272.
273.
moronica - Wto 22 Mar, 2011
pierwsze i ostatnie swietne, drugiemu czegos brakuje...
kufel - Wto 22 Mar, 2011
mnie w zasadzie cala seria sie bardzo podoba. ale zgadzam sie , pierwsze i ostatnie naj.
TS - Wto 22 Mar, 2011
A ja się zgadzam, że drugiemu czegoś brakuje . Najbardziej - zdecydowanie 272! Pierwsze i ostatnie fajne.
kasiakaaz - Wto 22 Mar, 2011
kmosw, za poprzednikami - ładna seria. Mnie najbardziej 270 i 272, ale 273 też zacne.
dr11 - Wto 22 Mar, 2011
kmosw, klimatycznie a nawet chłodno (kolorystyka też ), 271 lekko cienie jeszcze bym podciągnął, 273 większy kontrast. Ale to szczególiki
274. Trochę nietypowo. Dolina Todry.
ophiuchus - Wto 22 Mar, 2011
kmosw, 272 podoba mi się nad wyraz, pozostałe również bardzo, ale jakby trochę mniej
[ Dodano: Wto 22 Mar, 2011 23:40 ]
dr11, kolory mi się podobają, ale czyjeś kulasy w kadr Ci wlazły
dr11 - Wto 22 Mar, 2011
ophiuchus,
Ok, to bez
275.
kasiakaaz - Wto 22 Mar, 2011
dr11, z kulasami lepsze...
Usjwo - Sro 23 Mar, 2011
fatman napisał/a: | Shibuya,
- przepaliłeś lewą górę |
chyba jednak nie
witkot - Sro 23 Mar, 2011
kmosw, cała seria bardzo fajna ze wskazaniem na 270(piękna kompozycja wiodąca wzrok w głęboką dal-klasyk!!!)
270-problem tkwi w tym że za dużo wolnej przestrzeni na dole
dr11 ,zacne.A ta zielona plantacja to co ?? (fotograficzna "fatamorgana" )
dr11 - Sro 23 Mar, 2011
witkot, poletka uprawne, nawet palmę widać. A te kropki na zieleni w centrum oraz po prawej w korycie rzeki to ludzie Skałka ma ze 300 albo więcej metrów
dr11 napisał/a: | poletka uprawne, nawet palmę widać |
Wstaw coś z tych "poletek ".Przypuszczam że z bliska świetnie się prezentowały w kontraście ze skałami.
farmazon - Sro 23 Mar, 2011
[ Dodano: Sro 23 Mar, 2011 20:33 ]
[img][img]
dr11 - Sro 23 Mar, 2011
witkot, takie wstawię ale nieciekawe mz.
276.
A takie skądinąd
277. Leje^2
ophiuchus - Sro 23 Mar, 2011
dr11, dopóki nie napisałeś, że tam w dole są ludzie, myślałem, że na 275 to jakaś pikusiowa górka tak samo nie mam pojęcia patrząc na 277 jaka jest skala tego interesującego zjawiska Na wszystkich fotach z tej wyprawy kolorystyka bardzo mi się podoba, kadry za to wprowadzają w błąd przez brak jakiegoś przedmiotu o znanej wielkości
278.
dr11 napisał/a: | witkot, takie wstawię ale nieciekawe mz. |
Ale chęci były dobre.Dzięki.
A na 277 i innych to faktycznie to co napisał ophiuchus ,przydałby się jakiś punkt odniesienia aby określić wielkość tej "dziury".Fotka fajna
godman - Sro 23 Mar, 2011
279.
kmosw - Czw 24 Mar, 2011
dr11, z tymi cieniami na 271 to masz rację.
Podoba mi się 277, od razu przychodzi na myśl film "127 godzin"
oranżewski - Czw 24 Mar, 2011
a ja takie coś zaserwuję - prosto z Puszczy :
280.
kmosw - Czw 24 Mar, 2011
oranżewski, fajne
Daniel*1977 - Czw 24 Mar, 2011
279 ma fajny przyciągający oko kolor
281
The bay by Daniel*1977, on Flickr
282
Bay side view by Daniel*1977, on Flickr
283
peeper by Daniel*1977, on Flickr
284
panorama by Daniel*1977, on Flickr
kufel - Czw 24 Mar, 2011
Daniel*1977, ładne panoramy.szczególnie ostatnia
dr11 - Czw 24 Mar, 2011
Daniel*1977, 281 fajne
285. Ksar Ait-Ben-Haddou.
witkot - Pią 25 Mar, 2011
oranżewski, jak zwykle na twoich zdjęciach najbardziej podoba mi się światło
Daniel*1977,panoramki przednie tylko"malutkie"
dr11 ,aż się prosi aby zawitać do tej mieściny.Wtawiaj,wstawiaj
Daniel*1977 - Pią 25 Mar, 2011
witkot, Wystarczy w nią kliknąć i dostępne są nawet w oryginale.
witkot - Pią 25 Mar, 2011
Daniel*1977,zwracam honor
dr11 - Pią 25 Mar, 2011
witkot, skoro nalegasz, to parę wybrałem
286.
287.
288.
289.
mozer - Pią 25 Mar, 2011
290. Taki sobie minimalizm w ramach zaklinania pogody
dr11 - Pią 25 Mar, 2011
mozer, o, wybrzeże Kenii Akwarelowo wyszło
mozer - Pią 25 Mar, 2011
dr11, pudło, ale blisko - Zanzibar, czyli Tanzania
dr11 - Pią 25 Mar, 2011
mozer, no tak, zaraz obok
kasiakaaz - Sob 26 Mar, 2011
dr11, fajnie, egzotycznie.... Najbardziej mi się podobają 287 i 288.
witkot - Sob 26 Mar, 2011
dr11 napisał/a: | witkot, skoro nalegasz, to parę wybrałem
|
Dziękuję bardzo.
Mi osobiście najbardziej 289 (fajnie "zamknięty" widoczek )
mozer -też tam chcę
kufel - Sob 26 Mar, 2011
witkot napisał/a: | :cry: mozer -też tam chcę | nie Ty jeden póki co zostaje mi google maps
mozer - Sob 26 Mar, 2011
witkot napisał/a: |
mozer -też tam chcę |
Polecam!
291. Tapetka
hijax_pl - Nie 27 Mar, 2011
Trzy obrazki z porannego spaceru...
292
293
294
pitras - Nie 27 Mar, 2011
292 Świetne
294. chyba delikatnie ucieka w lewo
pitras napisał/a: | chyba delikatnie ucieka w lewo | No tak woda leci - wiec chyba tam też jest obniżenie terenu W każdym razie ustawiałem na wirtualny horyzont - no ale on też może mieć jakąś tolerancję błędu
kufel - Nie 27 Mar, 2011
hijax_pl, 292 i 294 ładne. czy tylko na moim monitorze w 292 krzaki po prawej stronie są czarne?
[ Dodano: Nie 27 Mar, 2011 22:05 ]
no i gratuluje przekroczenia zawrotnej liczby 10k postów
kufel napisał/a: | czy tylko na moim monitorze w 292 krzaki po prawej stronie są czarne? | Krzywa jest tak podciągnięta, że faktycznie co po niektóry piksel jest tam czystą czernią binarna Ale to tylko miejscowe - bez tego zdjęcie było mdłe, takie bez jaj..
kufel - Nie 27 Mar, 2011
no wlasnie u mnie to nie pojedyncze piksele sa czarne a jakeis tam powierzchnie. zresztą jak wczytuje rawa w LR to tez "black" o wartości 5 często daje efekt taki ze po lewej stronie histogramu mam alert
hijax_pl napisał/a: | bez tego zdjęcie było mdłe, takie bez jaj.. | a tu sie zgadzam tez często dociągam poziomu do pkt czerni.
tu zaznaczyłem jaki to obszar jest.(tylko te główne miejsca). czy to u mnie tylko tak wygląda?
fatman - Nie 27 Mar, 2011
hijax_pl - wszystkie 3 klimatyczne ale... po wypiciu flaszki nie rzuca się jej w kadr (293) tylko niesie do skupu albo pędzelkiem korygującym przejeżdża
fatman napisał/a: | albo pędzelkiem korygującym przejeżdża | teraz dopiero ją zauważyłem - wzrok tak gna w dal, że.. Ech.. Dzięki!
kufel napisał/a: | tu zaznaczyłem jaki to obszar jest.(tylko te główne miejsca). czy to u mnie tylko tak wygląda? | No to rzucik z LR:
kufel - Nie 27 Mar, 2011
hmm ,zatem mam bardziej przesunięty w monitorze pkt czerni? ( nie wiem czy tak to sie fachowo nazywa...)
albo LR w alercie pokazuje tylko wartości 0,0,0 a nie np 1,1,1 co wygląda niemal tak samo
fatman - Pon 28 Mar, 2011
Wstąpiłem na Szczeliniec w piątek w drodze z Pragi ale zima tam jeszcze a i światło było kiepskie. Taką fotkę umęczyłem. Zlazłem więc zaraz (przejścia ciężkie bo woda stoi w tych najwęższych miejscach tak... do połowy łydki Pojechałem więc na resztę dnia nad Orlicę.
295.
mozer - Pon 28 Mar, 2011
296. Poranne połowy
Połowy OK ale uważam, że niepotrzebnie dałeś mozer tę czarną ramkę. Jakoś zcieśnia ujęcie i zabiera radosny nastrój poranka imho.
mozer - Pon 28 Mar, 2011
fatman, dzięki za opinię. W sumie ja zawsze oglądam zdjęcia na czarnym tle (ramkę w monitorze też mam czarną ), więc może jestem skrzywiony i tego nie widzę
mozer - w sumie to masz trochę racji z tym oglądaniem. Mój monitor też ma czarne ramki
Do druku (w celu oprawienia w ramki i na ścianę) jednak "oprawiam" inaczej w zależności od treści zdjęcia. Baa... jeszcze dodaję podpisy
Poniżej 2 przykłady:
osa - Pon 28 Mar, 2011
299.
MC - Pon 28 Mar, 2011
HDR-pstryk.
morfi - Pon 28 Mar, 2011
U mnie fioletowo-niebieski ten śnieg.
oranżewski - Pon 28 Mar, 2011
fatman, ta druga ramka jak demotywator.pl
hijax, pierwsze dwa mi się najbardziej, a fatmanowski szczeliniec przybiera o fajne uczucie
mozer - Wto 29 Mar, 2011
fatman, co racja to racja, ale wydaje mi się, że do mojego zdjęcia pasuje ta druga wersja...
kufel - Wto 29 Mar, 2011
osa, obróbka do poprawy.
3OO.
litlfisch - Wto 29 Mar, 2011
301
fatman - Wto 29 Mar, 2011
litlfisch - piękne spokojne lusterko ale... czy nie przepaliwszy z lewej ?
kufel - dobre w pierwszej chwili myślałem, że to jakiś aligator wpełza do wody. Dołożyłbym struktury na tym pniaku co sądzisz?
litlfisch - Wto 29 Mar, 2011
fatman napisał/a: | ale... czy nie przepaliwszy z lewej ? |
może ciut
kufel - Wto 29 Mar, 2011
fatman napisał/a: | litlfisch - piękne spokojne lusterko ale... czy nie przepaliwszy z lewej ? | i przeostrzone
fatman napisał/a: | Dołożyłbym struktury na tym pniaku co sądzisz? | sprawdziłem i dodałem trochę więcej , ale jakiejś znaczącej różnicy na lepsze chyba nie ma , jak co to mogę wrzucić.
...a tym czasem głęboka szuflada..
302.
mozer - Sro 30 Mar, 2011
303.
newryhighwayman - Sro 30 Mar, 2011
292 baaaardzo fajne
a to moje niedawne Karkonosze
304.
http://www.psybient.eu/foto/karksnieg.jpg
dr11 - Sro 30 Mar, 2011
newryhighwayman, podejście Okraj-Czoło?
Nie, to gdzieś obok Słonecznika.
sklsk - Sro 30 Mar, 2011
to w Karkonoszach zamiast śniegu wykładają folię aluminiową
Moim zdaniem to ubite białko kurze
moronica - Sro 30 Mar, 2011
304 niesamowita faktura tego sniegu, faktycznie wyglada jak pokryte folia
kufel - Sro 30 Mar, 2011
newryhighwayman napisał/a: | a to moje niedawne Karkonosze | wygląda jak po katastrofie ekologicznej
fatman - Sro 30 Mar, 2011
newryhighwayman - 304 - czy to jakiś odlew ołowiano-cynkowy? Ciekawie to wygląda Intrygujące !
Kufel - pamięć mam słabą ale 302 już gdzieś widzialem. Nie wrzucałeś tu jej kiedyś ???
kufel - Sro 30 Mar, 2011
fatman napisał/a: | Kufel - pamięć mam słabą ale 302 już gdzieś widzialem. | a jednak nie taką złą tak , dosc dawno wrzucilem , ale inaczej obrobione, teraz wersja BW mam jeszcze inny pomysl na to miejsce ale to musza liscie sie pojawic...
fatman - Sro 30 Mar, 2011
kufel napisał/a: | ...mam jeszcze inny pomysl na to miejsce ale to musza liscie sie pojawic... |
He, he... IR będzie ?
kufel - Czw 31 Mar, 2011
fatman napisał/a: | He, he... IR będzie ? | nie, ale pomysł dobry miałem na myśli użycie nd400 a liście o tyle by sie przydały żeby kadr ładniej wyglądał , bo teraz pusto jest.
fatman - Czw 31 Mar, 2011
Aaaaa.... rozumiem.... będziemy rozmywac ostro
forrest - Czw 31 Mar, 2011
A mnie podoba się 303
Spokój nad jeziorem. Celowo drzewa nad brzegiem sylwetkowo i bez szczegółów.
305.
ophiuchus - Czw 31 Mar, 2011
fatman, to świeże? Ponure jakieś, jak na wiosnę, ale podoba mi się.
kufel - Czw 31 Mar, 2011
fatman napisał/a: | Spokój nad jeziorem. | raczej mało spokojne
[ Dodano: Czw 31 Mar, 2011 22:36 ]
ophiuchus napisał/a: | Ponure jakieś, jak na wiosnę, | bo to przedwiośnie
mrooq - Czw 31 Mar, 2011
witam, tym razem postanowiłem coś dodać od siebie. jeziorko Lough Tay, gory Wicklow, Irlandia
2 strzaly 10mm fisheye polaczone w PS
306
ophiuchus - świeże, robione 23.03 na stawach milickich.
Jeziorko na 306 piękne. Podaj proszę gdzie to?
Tym razem coś w kolorze i to wiosennie
307.
psylo - Czw 31 Mar, 2011
no woda zdaje się być zdecydowanie niespokojna.. jakoś poszarpana...
a 306 to takie jakby deja vu bo przeglądałem dziś info o nd800 i trafiłem na galerię pewnego człowieka i jakbym widział prawie to samo;> czy to przemęczenie?
mrooq - Czw 31 Mar, 2011
psylo napisał/a: | no woda zdaje się być zdecydowanie niespokojna.. jakoś poszarpana...
a 306 to takie jakby deja vu bo przeglądałem dziś info o nd800 i trafiłem na galerię pewnego człowieka i jakbym widział prawie to samo;> czy to przemęczenie? |
po prostu te same miejsca, zdecydowanie nie przemęczenie
mozer - Pią 01 Kwi, 2011
308. Światło mogłoby być lepsze, ale cóż...
fatman - Pią 01 Kwi, 2011
mozer - światło właśnie jest bardzo dobre! Piekne chmury! Możnaby jeszcze dramatu dołożyć, ładna perspektywa. Gdzie to?
Ponieważ zdjęcie ma dosyc geometryczno-strukturalną zawartość a kolor mało tu wnosi - spróbuj pokazać to w BW robiąc przedstawienie właśnie w chmurach.
I pokaż nam potem oczywiście
mozer - Sob 02 Kwi, 2011
fatman, czy ja wiem - wydaje mi się, że kolory jakoś tam separują plany, a w bw znika dodatkowo ta plama światła na horyzoncie. Ale proszę:
309.
Natomiast ciut poprawiona wersja w kolorze: http://s1.ifotos.pl/img/IMG7152_hxnwrhq.jpg
310. Inny kadr z tego samego miejsca (okolice Valdivii, Chile)
kufel - Sob 02 Kwi, 2011
mozer napisał/a: | wydaje mi się, że kolory jakoś tam separują plany | przy odpowiedniej konwersji do BW plany będą odseparowane
310 fajne,poprzednie tez.
fatman - Sob 02 Kwi, 2011
No i bardzo ładnie mozer!
Zgadzam sie z kuflem. Popracować nad konwersją i będzie "mały Anselek"
PS: Nie wiem czy w Chile masz czym ale... wyczyścić matrycę by sie przydało
mozer - Sob 02 Kwi, 2011
fatman, żartujesz? Gdzie widać brud? Jeśli poważnie zauważyłeś, to szok
kufel - Sob 02 Kwi, 2011
mozer napisał/a: | Gdzie widać brud? Jeśli poważnie zauważyłeś, to szok | wystarczyło ze spojrzałem i ze 3 placki znalazłem
fatman - Nie 03 Kwi, 2011
mozer... tak na szybko:
311.
mozer - Nie 03 Kwi, 2011
Faktycznie, ale ze mnie świnia
Jakoś na kolorowym mniej widać
pitras - Nie 03 Kwi, 2011
fatman, oko godne podziwu, ja nawet po zaznaczeniu mam problem z wypatrzeniem wszystkich
psylo - Nie 03 Kwi, 2011
no z tymi brudami to rzeczywiście po zaznaczeniu widać... oprócz jednego;>
ja postaram się skutecznie poprzeczkę dać na niższy poziom i przede wszystkim inny poziom...
312.
natura
blaine - Wto 05 Kwi, 2011
313.
IMG_4293 by ddmkr, on Flickr
kufel - Wto 05 Kwi, 2011
czemu pionowy kadr? btw, coś dziwnie wygląda obszar wzgórz poniżej nieba.
blaine - Wto 05 Kwi, 2011
Przy poziomym właziły mi w kadr badyle, krzaki i ogólnie przeszkadzajki na pierwszym planie Poza tym ile można oglądać poziomych krajobrazów
Co masz na myśli mówiąc o dziwnie wyglądających wzgórzach?
MC - Wto 05 Kwi, 2011
Zwykły pstryk ze spaceru czyli wiosna nad morzem
314.
muzyk - Wto 05 Kwi, 2011
witkot napisał/a: | :cry: mozer -też tam chcę |
I ja i ja.
kufel - Wto 05 Kwi, 2011
MC, calkiem fajne, choc bardziej zaakcentowałbym ten korzeń. btw,a gdzie numerek ?
315
MC - Wto 05 Kwi, 2011
Wstyd. Tak dawno nic tu nie wstawiałem, że zapomniałem
Masz rację co do korzenia.
kufel - Wto 05 Kwi, 2011
blaine napisał/a: | Co masz na myśli mówiąc o dziwnie wyglądających wzgórzach? | wygladaja jak akwarela, nie wiem czy to kwestia obrobki czy falowania powietrza. chodzi mi o górną część wzgórz po prawej stronie przede wszystkim.
M_S - Nie 10 Kwi, 2011
316.
317.
litlfisch - Nie 10 Kwi, 2011
318 kamiennie
bluebird - Pon 11 Kwi, 2011
319.
mozer - Pon 11 Kwi, 2011
bluebird, nie rozumiem tego zdjęcia... Co jest jego tematem? Imho strasznie dużo tu pustki.
bluebird - Pon 11 Kwi, 2011
To nawet dobry temat tego zdjęcia: "strasznie dużo pustki"
a tak naprawdę to są ruiny 13 wiecznego zamku joannitów
Usjwo - Wto 12 Kwi, 2011
Dawno tu nic nie wrzucalem, wiec nadrabiam zaleglosci. Prosze mnie nie zjesc, pogoda byla bardzo kiepska.
320.
321.
322.
323.
mozer - Wto 12 Kwi, 2011
Usjwo, to tam w ogóle bywa dobra pogoda?
Podoba mi się 320 - fajnie pokazuje skalę góry względem ludzi. Czy pionowy kadr obejmujący 'spicę' nie byłby korzystniejszy?
324. Tematycznie
Usjwo - Wto 12 Kwi, 2011
mozer napisał/a: | Usjwo, to tam w ogóle bywa dobra pogoda? |
Podobno bywa, ale nie na wiosne
mozer napisał/a: | Podoba mi się 320 - fajnie pokazuje skalę góry względem ludzi. Czy pionowy kadr obejmujący 'spicę' nie byłby korzystniejszy? |
Ale wtedy brakowaloby przestrzeni. Nastepnym razem zrobie pionowo
kufel - Wto 12 Kwi, 2011
Usjwo, fajne kadry ale obróbka mi jakoś nie leży.
mozer, niezle.
oranżewski - Sro 13 Kwi, 2011
Usjwo, mozer, ale daliście
320. trochę mi kompozycyjnie nie leży, ale za to 321.,322.,323 - baardzo się podobają, 324 - również!
325. Kodak Gold 100
muzyk - Sro 13 Kwi, 2011
320. Masakra! Ale "pagórki".
Oranżewski, oj
Co to w tym 325 jest?
oranżewski - Czw 14 Kwi, 2011
muzyk, a no sosny tak jakoś brzydkie bliki narysował helios 44m-4 z tcx2
lupo57 - Czw 14 Kwi, 2011
oranżewski napisał/a: | muzyk, a no sosny tak jakoś brzydkie bliki narysował helios 44m-4 z tcx2 |
oranżewski ale brzydkie samo w sobie jest to zdjęcie
oranżewski - Czw 14 Kwi, 2011
no wiem
kufel - Pią 15 Kwi, 2011
gdzies w gorach...
326.
327.
kasiakaaz - Pią 15 Kwi, 2011
kufel, 326 ładne... Fajny klimacik.
mozer - Sob 16 Kwi, 2011
328. To ja też trochę w tematyce okołogórskiej;)
multics - Sob 16 Kwi, 2011
328 pasowałoby bardziej do działu fotografia nieba, co nie zmienia faktu że bardzo fajna fota.
fatman - Sob 16 Kwi, 2011
mozer - światło kapitalne złapane na 328. Gratki !
kufel - Nie 17 Kwi, 2011
multics napisał/a: | 328 pasowałoby bardziej do działu fotografia nieba, co nie zmienia faktu że bardzo fajna fota. | co prawda dominuje tu niebo , ale jednak dalej to jest krajobraz
a światło niezłe. fajnie wyszło.
kasiakaaz napisał/a: | kufel, 326 ładne... Fajny klimacik. |
dzieki
muzyk - Pon 18 Kwi, 2011
Kufel.
326. Bardzo!!!
mozer - Pon 18 Kwi, 2011
multics, fatman, kufel, dzięki:)
To może zapytam jeszcze jak Wam się te widzą:
329.
330.
muzyk - Pon 18 Kwi, 2011
Eno, Mozer. Nie trza było
329. Ta gruda lodu - o żesz!
Super to jest.
330. chyba deko leci na lewo.
mozer - Pon 18 Kwi, 2011
muzyk napisał/a: | Eno, Mozer. Nie trza było
|
Yyyyy... Nie rozumiem...
330. chyba deko leci na lewo. |
Właśnie mam problem z tym zdjęciem - jak bym nie obrócił wydaje mi się, że w którąś stronę leci
muzyk - Pon 18 Kwi, 2011
mozer napisał/a: | Yyyyy... Nie rozumiem... |
To takie powiedzenie - w bardzo pozytywnym sensie.
Morpheus - Pon 18 Kwi, 2011
mozer napisał/a: | Właśnie mam problem z tym zdjęciem - jak bym nie obrócił wydaje mi się, że w którąś stronę leci |
Jakbyś chciał mieć bardziej prosto to niewiele pracy to kosztuje wystarczy użyć linijki w PS masz prosto
Marshal3d - Pon 18 Kwi, 2011
Lodowiec Kitzsteinhorn - Kaprun Austria
fatman - Pon 18 Kwi, 2011
mozer - czemu ten lód taki niebieski?
Był taki czy żeś go czymś pokiereszował?
mozer - Wto 19 Kwi, 2011
fatman, serio pytasz? Lód przybiera różne odcienie niebieskiego w zależności od struktury krystalicznej
pitras - Wto 19 Kwi, 2011
mozer napisał/a: | fatman, serio pytasz? Lód przybiera różne odcienie niebieskiego w zależności od struktury krystalicznej |
Co świetnie widać przelatując samolotem nad alejskimi lodowcami.
kufel - Wto 19 Kwi, 2011
mozer napisał/a: | To może zapytam jeszcze jak Wam się te widzą: | mnie sie widzą gdzie to?
fatman - Wto 19 Kwi, 2011
mozer napisał/a: | fatman, serio pytasz? Lód przybiera różne odcienie niebieskiego w zależności od struktury krystalicznej |
Rzeczywiście
http://pl.wikipedia.org/w...3%B3d_lodowcowy
mozer - Sro 20 Kwi, 2011
kufel, Torres del Paine, Chile.
oranżewski - Czw 21 Kwi, 2011
332.
[ Dodano: Czw 21 Kwi, 2011 14:39 ]
328. - hej, ładne światło!
logitech55 - Pią 22 Kwi, 2011
333
martin33-73 - Pią 22 Kwi, 2011
334.
335.
newryhighwayman - Pią 22 Kwi, 2011
334 bardzo sympatyczne, ale nie chcemy juz zimy
martin33-73 - Pią 22 Kwi, 2011
...ale dzięki temu jeszcze bardziej docenimy obecną pogodę
moronica - Pią 22 Kwi, 2011
333 fajne, nawet tak bardzo mi nie przeszkadza ta poswiata wokol koron drzew
lolek88 - Pią 22 Kwi, 2011
336. środowy pstryk polny
litlfisch - Sob 23 Kwi, 2011
337 wschód słońca
mozer - Sob 23 Kwi, 2011
Pozwolę sobie wrzucić taką seryjkę:
338.
339.
340.
nozomi - Sob 23 Kwi, 2011
338 jest dla mnie fantastyczne
kufel - Sob 23 Kwi, 2011
mozer, niezłe 338 naj.
muzyk - Sob 23 Kwi, 2011
338. Kurde, ale fota!
fatman - Sob 23 Kwi, 2011
338... ujęcie piękne ale dlaczego takie nieostre ?
Kurrrcze jakbyś to jeszcze miał ostre a nawet lekk przeostrzone... byłaby 10-tka !
mozer - Sob 23 Kwi, 2011
fatman, hm... oglądając to zdjęcie w skali 1:1 może rzeczywiście widać minimalną nieostrość związaną m.in. z tym, że zdjęcie było robione na iso 3200, z ręki, przy silnym wietrze, ale na tym małym w żaden sposób nie mogę dopatrzeć się nieostrości...
Czy pozostali również widzicie je jako nieostre?
martin33-73 - Sob 23 Kwi, 2011
338 świetne.
kufel - Nie 24 Kwi, 2011
Cytat: | Czy pozostali również widzicie je jako nieostre? | dla mnie ostrość jest ok.
hijax_pl - Nie 24 Kwi, 2011
mozer napisał/a: | Czy pozostali również widzicie je jako nieostre? |
Dla mnie jest ostrość jest najzupełniej wystarczająca...
panmarecq - Nie 24 Kwi, 2011
mozer, Fajne zdjęcia ale ja bym to raczej wstawił do zdjęć nocnych ,bądź architektury.
litlfisch, A nie miałeś szarej połówki? Bo dół jest świetny z tą mgłą.A tak to ma się niedosyt.
No to ja wstawię coś swojego
341.
Chociaż HDR to myślę że tu bardziej pasuję
342.
343.
oranżewski - Nie 24 Kwi, 2011
337 - imo lepsze niż w galerii; spróbuj ciemniejszego, żeby większy kontrast wyszedł: może być lepiej
342 - ładnie, kontrastowo, ale miękko; nie przeszkadza mi dużo czarnego
dr11 - Nie 24 Kwi, 2011
mozer, Bangkok mi się przypomniał przy okazji 338. Co to? Hąkąg?
kufel - Nie 24 Kwi, 2011
panmarecq, fajna seria , naj 342.
bbeeaa - Nie 24 Kwi, 2011
338. rewelacyjne ; )
mozer - Nie 24 Kwi, 2011
Dziękuję Wam za uznanie Może rzeczywiście powinno pójść do nocnych.
dr11, ano Hąkąg
czonek - Nie 24 Kwi, 2011
338 zaniemówiłem
Dyzmard - Pon 25 Kwi, 2011
344.
edmun - Pon 25 Kwi, 2011
345. Sielankowo
IMG_3647.jpg by edmunek, on Flickr
fatman - Pon 25 Kwi, 2011
mozer - 338 - anyway... złapałeś piękne czadowe światło i dymy. Graty za to ujęcie!
panmarecq - 342 - szerzej bym to wziął. A tak zdjęcie obciążone na jedną stronę imho. Ale światło piękne.
Komu mało zimy...
346.
... to samo miejsce tydzień temu:
347.
sklsk - Wto 26 Kwi, 2011
to i ja pozwolę sobie wrzucić, troszkę hdr, troszkę panoramy więc wszędzie pasuje. po prawej niestety słoneczko za mocno operowało
348 -
całość tutaj
http://fotoroztocze.files...34-img_3736.jpg
bhpchmiel - Wto 26 Kwi, 2011
edmun, 345 bardzo nastrojowo...
edmun - Wto 26 Kwi, 2011
bhpchmiel - a dziekuje bardzo. choc teraz patrzac na trzezwo odnosze wrazenie ze dol mam za ciemny
spootnick - Sro 27 Kwi, 2011
349 Land's End Kornwalia
mozer - Sro 27 Kwi, 2011
spootnick, nie lepiej by to się komponowało jakby złapać tylko te dalsze kamienie w kadr? Tzn. podejść bliżej
346. - fajna ta lodowa linia, sam to układałeś?
martin33-73 - Sro 27 Kwi, 2011
Taki tam widoczek na niebo...
350.
psylo - Sro 27 Kwi, 2011
fatman 346 i 347 bardzo przypominają moją miejscówkę z zimorodkami niedaleko fortu IV A ;>
Quaint - Sro 27 Kwi, 2011
351 Rio Negro
fatman - Sro 27 Kwi, 2011
psylo napisał/a: | fatman 346 i 347 bardzo przypominają moją miejscówkę z zimorodkami niedaleko fortu IV A ;> |
To Rogalinek... jakieś 200m od wejścia "ze wsi".
panmarecq - Sro 27 Kwi, 2011
sklsk, Prześwietlony bok dyskwalifikuję mi to zdjęcie, a nie mógłbyś zrobić zdjęcia o innej godzinie?
spootnick, Nie podoba mi się kompozycja,ucięty kamień ucięte morze.
martin33-73, Zdecydowanie przeostrzone.
Quaint, Bardzo fajne światło,chociaż czegoś mi brakuję ale może się czepiam. fatman napisał/a: | panmarecq - 342 - szerzej bym to wziął. A tak zdjęcie obciążone na jedną stronę imho. Ale światło piękne.
|
To chyba było na 24mm czyli najszerzej jak mam.Ale może kiedyś tam wrócę z innym sprzętem. A za dobre słowa wszystkim dziękuję !
fatman - Sro 27 Kwi, 2011
Gdzieś w Trossachs. Powyżej Loch Lubnaig.
352.
panmarecq
Wiesz, ciezko sie robi takie zdjecia na klife. Ale spoko innym sie podoba a innym nie. A jak chcesz coz z morzem to zaraz wrzuce
bhpchmiel - Sro 27 Kwi, 2011
jak dla mnie 351 jest bardzo ok
353 Specjalnie dla panmarecq
Quaint - Sro 27 Kwi, 2011
354 rio
355 wodospady iguacu
dr11 - Sro 27 Kwi, 2011
Quaint, z Urca widok lepszy jest na drugą stronę. Bo na tą co dałeś jest marny i lepiej zbliżyć na Santos Dumont:
356.
Jeszcze fajniej zaczaić się tam z telasem do podejścia jakiegoś pasażerskiego
Albo od razu przenieść się na Głowę Cukru:
357.
Quaint - Czw 28 Kwi, 2011
358 cukrowa i reszta to oblegane parki zabaw, lotniska bez samolotów jakoś nie mam siły publikować
359 rio
360 rio
osobiście najbardziej podobał mi się rejs, cisza i zero luda
361 rio
362 rio
363 rio
dr11 - Czw 28 Kwi, 2011
359 już lepiej, tylko dołu brakuje. Wszystkie przeostrzone
Quaint - Czw 28 Kwi, 2011
dr11 napisał/a: | 359 już lepiej, tylko dołu brakuje. Wszystkie przeostrzone |
tak wiem, pisałem już o tym, nie chce mi się podmieniać na flickerze
sklsk - Sob 30 Kwi, 2011
364 - po Rio, to teraz takie prowincjonalne Roztocze
panmarecq - Pią 06 Maj, 2011
spootnick, Teraz lepiej chociaż z moim perfekcjonizmem którego nie widać na moich zdjęciach to widać że można było zrobić lepsze zdjęcie
Żeby nie było że tylko gadam .
365.
366.
kufel - Pią 06 Maj, 2011
panmarecq, obydwa niezle! choc moze za duzo dolu w 366 przyjemne kolory!
352 i 353 tez mi sie podobają.
kmosw - Pią 06 Maj, 2011
panmarecq, 365 fajne, usuń tylko ten fragment płotu przy prawej krawędzi i dla mnie będzie super. Bardzo podobają mi się kolory na tym zdjęciu.
W 366 kadrowanie mi nie podchodzi, poziomo byłoby chyba lepiej. Masz ?
kmosw, kufel, Dzięki, a nie byłbym sobą gdybym nie miał poziomego kadru .
367.
368.
369.
moronica - Pią 06 Maj, 2011
piekna okolica no i zdjecia wykorzystuja jej potencjal
moronica, Dziękuję bardzo,chociaż w sumie, mam jakiś niedosyt.Nie mam na stanie żadnych filtrów,żadnego tele no i najszerzej jak mam to te cropowane 24.Nie raz jeszcze tam wrócę(może już z lepszym sprzętem), pojechałem na jeden dzień do mojego kolegi
kufel - Sob 07 Maj, 2011
panmarecq napisał/a: | a nie byłbym sobą gdybym nie miał poziomego kadru . | no właśnie chciałem spytać czy nie masz przypadkiem poziomego kadru
pitras - Sob 07 Maj, 2011
panmarecq, podobają mi się zarówno 366 jak i 367 - jak dla mnie przedstawiają różny punkt widzenia na to samo drzewko.
366 - samotne wśród porannych mgieł
367 - gdzieś w głębi czeka towarzysz(ka) a i otoczenia bogatsze
Dyzmard - Sob 07 Maj, 2011
panmarecq, brawa - ładna seria. Nie pasują mi na 369 tak ucięte drzewa.
forrest - Sob 07 Maj, 2011
panmarecq wielkie brawa, jak dla kadry, a przede wszystkim kolorystyka ze zdjęć 366 wzwyż rewelacyjna.
PS. jak możesz to zdradź jaka to okolica
komor - Sob 07 Maj, 2011
panmarecq, 365 i 366 bardzo misię.
mozer - Sob 07 Maj, 2011
370. Poranek na jeziorze Llanquihue
bhpchmiel - Sob 07 Maj, 2011
mozer, fajnie i nastrojowo
kufel - Sob 07 Maj, 2011
mozer, mnie rowniez sie podoba. masz jeszcze jakieś inne kadry?
mozer - Sob 07 Maj, 2011
dzięki:)
kufel, niestety nie...
Mały mini reportaż krajobrazowy ze wschodu słońca
Za chwilę będzie - mały problem z img
witkot - Sob 07 Maj, 2011
panmarecq 365,367 Moje ulubione klimaty.Bardzo dobre prace.
mozer "Czarna perła" -fajne
No dobra - problem opanowany
371.
372.
373.
374.
375.
376.
377.
378.
oranżewski - Nie 08 Maj, 2011
370!!! zatkało mnie! znakomity klimat!
pozwoliłem sobie na małą poprawkę jakby co, to usunę.
bodzio239 - Nie 08 Maj, 2011
Moje miasteczko.
piotr_u. - Nie 08 Maj, 2011
380. Irlandia, Connemara National Park.
Uploaded with ImageShack.us
Adolfik - Nie 08 Maj, 2011
381
muzyk - Pon 09 Maj, 2011
Piotr. Ładnie, acz może mniej u dołu dałbym
Adolfik - do pełni szczęścia brakuje detali, jak wyeliminowanie bliku po lewej i tego półokrągłego nad prawy promieniem. Ewentualnie ociupinkę mniej trawy u dołu.
Adolfik - Pon 09 Maj, 2011
Nie wiem jak mogłem nie zauważyć tego blicku Następnym razem będę bardziej uważał.
panmarecq - Pon 09 Maj, 2011
mozerGenialna fota!
bodzio239, Sympatyczne kolory ale bym przekadrował tak, żeby kościół nie był w środku.
piotr_u., Dla mnie jakoś zbyt "dwuwymiarowo" wygląda to zdjęcie. Trochę bym popróbował z kadrowaniem.
Adolfik, Jakoś mi się nie podobają zdjęcia z aż tak widocznym przepałem. W jakim programie obrabiałeś?
To jeszcze ode mnie taki mini Hdr z Machinery.
382.
Wiem że płot po lewej przeszkadza ale jakoś nie mogłem zdecydować się jak uciąć
mozer - Pon 09 Maj, 2011
oranżewski, może być i tak:) Jakbym miał wtedy pod ręką tele, to pewnie bym zrobił też ciaśniejszy kadr.
panmarecq, Ja używam darmowej wersji machinery
panmarecq - Pon 09 Maj, 2011
Adolfik napisał/a: | panmarecq, Ja używam darmowej wersji machinery |
Ja też,ale chyba kupię sobie pełną bo zdjęcia zapisują się w małej rozdzielczości.
A trzeba przyznać że jest niesamowicie intuicyjna i daje spore możliwości. Przy tym niedroga i wspiera krajowe interesy
hijax_pl - Pon 09 Maj, 2011
panmarecq, a możesz pokazać jak 382 wygląda sprzed dotknięcia machinery?
muzyk - Wto 10 Maj, 2011
panmarecq napisał/a: | To jeszcze ode mnie taki mini Hdr z Machinery.
382. |
Bardzo ładnie!
mozer - Wto 10 Maj, 2011
panmarecq, tzn. to jest hdr, czy nie? Jeśli chodzi o kompozycję to płot imho nie przeszkadza, ale przyciąłbym trochę do niego dół
oranżewski - Wto 10 Maj, 2011
panie, ładne!! świetnie trafiony zakres tonalny a i składniki zdjęcia ładne. jeśli chodzi o płot - nie przeszkadza. wiadomo, różnie podchodzi się do zdjęć "półprzyrodniczych", ale jest ok
panmarecq - Wto 10 Maj, 2011
Adolfik napisał/a: | A trzeba przyznać że jest niesamowicie intuicyjna i daje spore możliwości. Przy tym niedroga i wspiera krajowe interesy |
święta racja
mozer napisał/a: | panmarecq, tzn. to jest hdr, czy nie? Jeśli chodzi o kompozycję to płot imho nie przeszkadza, ale przyciąłbym trochę do niego dół |
No tak,nie wiem w sumie czemu nazwałem to "minihdr-em" może dlatego że zbyt nie wygląda
hijax_pl
Tego Hdr-a zrobiłem z tych dwóch zdjęć(nie numeruję ich specjalnie)
hijax_pl - Wto 10 Maj, 2011
panmarecq, dzięki.. Zapytałem o oryginał, bo jak napisałeś "mini HDR" to pomyślałem "pseudo".. Dlatego zastanawiałem się czy coś nie tak z ekspozycją
Swoją drogą oba powyższe jpgi mają takie same exify (łącznie z czasem wykonania zdjęcia)
panmarecq - Wto 10 Maj, 2011
Aj sory,nie przeczytałem uważnie. To było wywoływane z jednego Raw-a i w ogóle nie chce mi się iść na laptopa(bo tam mam zgrywam zdjęcia,ale nie mam internetu) wywoływać tego Raw-u bez zmian .
hijax_pl - Wto 10 Maj, 2011
panmarecq napisał/a: | To było wywoływane z jednego Raw-a | O - i właśnie dlatego jestem ciekaw czy machinery to tylko skrót do lepszej obróbki RAWa?
bodzio239 - Sro 11 Maj, 2011
F-o poranku.
muzyk - Sro 11 Maj, 2011
Lesko?
bodzio239 - Sro 11 Maj, 2011
Frysztak.
mozer - Sro 11 Maj, 2011
bodzio239, wydaje mi się, że za dużo - przede wszystkim nieba. Nie dało się zrobić zbliżenia na zabudowania w prawej części kadru tworząc plany drzewa, chmury/mgła, miasto? Tak sobie gdybam
muzyk - Sro 11 Maj, 2011
Oj, to dałem po garach. Ale miałem dobre intencje...
Za Mozerem. Też mi coś nie pasowało. Ja z kolei wyciąłbym krzaka po lewej, przybliżył.
witkot - Sro 11 Maj, 2011
Obiecałem więc wstawiam.
Z obróbką to jestem jeszcze na "bakier" ale ciągle się uczę.Krytyka i komentarze jak zwykle mile widziane.
POZDRAWIAM
384.
385.
386.
387.
388.
389.
390.
blaine - Sro 11 Maj, 2011
Cała seria jak dla mnie udana.
385 i 386 mi najbardziej się podobają
panmarecq - Sro 11 Maj, 2011
witkot, cała seria miła dla oka,ale wybrać najlepsze jest trudno.Chociaż 388 ma największy potencjał moim zdaniem,tylko dałbym trochę więcej prawej.
muzyk - Czw 12 Maj, 2011
Witkot.
Moim zdaniem: 386, 387, 388 i 390 uważam za najlepsze, bo mają najwięcej spójności w klimacie - pokazują świat "uniwersalny" - tzn. ktoś mógłby powiedzieć, że to nie XXI w. a np. XVI czy XIX.
Na innych jednak te "nowoczesne" kreski po samolotach brużdżą, a 384 to jednak za bardzo symetryczne góra dół i jednak zbyt mało wyraziste, mimo mgły, tzn. nie ma specjalnie punktu zaczepienia w tej mgle, mimo tych wystających patyków.
Nie twierdzę, że to złe zdjęcie, nie, ale nieco słabsze niż cała reszta, zwłaszcza ta wymieniona wyżej.
Tak czy inaczej: duże brawa!!!
Sunders - Czw 12 Maj, 2011
witkot, cała seria udana, IMO najlepsze 385 i 387
arietiss - Czw 12 Maj, 2011
witkot, nieźle!
391.
Wiosenny kiczyk...
oranżewski - Czw 12 Maj, 2011
384 387 390 - moi faworyci witkot, cała seria - świetna! warunki miałeś do pozazdroszczenia! najgorsza jest ta trema, że nie wykorzystamy w pełni planu zdjęciowego można było jeszcze sporo powalczyć, ale to się dzieje tak szybko...
387 - nie przeszkadza centralny strach, a 340 jest fajnie-mroczne
panmarecq - Czw 12 Maj, 2011
oranżewski napisał/a: | 387 - nie przeszkadza centralny strach, a 340 jest fajnie-mroczne |
Centralny strach?
A 340 to było z 10 stron temu
arietiss, Miło,chociaż kadrowałbym bardziej z żabiej perspektywy i mniej nieba bo wyglada na proporcje 50/50
oranżewski - Czw 12 Maj, 2011
no centralnie skadrowany strach. czy coś takiego
340 = 390 =mea culpa
panmarecq napisał/a: | Miło,chociaż kadrowałbym bardziej z żabiej perspektywy i mniej nieba bo wyglada na proporcje 50/50 |
niekoniecznie. nie trzeba zawsze w 1/3. tu pasuje, bo zbiegają się inaczej linie, a co do żabiej - popieram - bardziej ciekawy kadr by był.
mozer - Czw 12 Maj, 2011
witkot, mi się najbardziej 387 podoba - jest takie... niepokojące Zastanawia mnie, czy nie lepiej było by obciąć prawą część robiąc kwadrat...
psylo - Czw 12 Maj, 2011
mi także 387. najbardziej się widzi... przy pierwszym spojrzeniu ten strach był dla mnie wiatrakiem... bardzo działające zdjęcie na wyobraźnie wciągając mnie w krainę fantasy... ;> graty....
witkot - Czw 12 Maj, 2011
Dzięki wszystkim za komentarze do seryjki.Oczywiście wszystkie wskazówki i uwagi bacznie analizuję i wyciągam wnioski.
W pewnych sytuacjach ciężko było w "lewo czy prawo" bo tu jakieś budynki albo słupy wys.napięcia.
Tak jak napisał kolega oranżewski przy wschodzie który trwa naprawdę kilka chwil trzeba działać bardzo szybko.Na tak dobre warunki trafiłem dopiero za trzecim podejściem więc nie miałem czasu na niektóre przemyślenia.
Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję.
kufel - Czw 12 Maj, 2011
to i ja wrzuce swoje trzy grosze: z całej serii naj 386 ,388 ,389
bodzio239 - Pią 13 Maj, 2011
Zmierzch .(Myczków)
p0m - Sob 14 Maj, 2011
Witam! Po raz pierwszy wrzucam tutaj fotki, więc o wyrozumiałość proszę:)
393
394
395
http://2.bp.blogspot.com/...00/IMG_4068.jpg
396
więcej na 67mm.blogspot.com
fatman - Nie 15 Maj, 2011
p0m - 395, 396 - za mocno po kolorach dałeś.
witkot - 389 najlesze imho. Piękne światło!
p0m - Nie 15 Maj, 2011
fatman w 395 to było zamierzone, ale w 396 masz rację. ratowałem niebo i może z tym niebieskim przesadziłem...
witkot 387 ideał. dzięki Tobie chyba rano wybiorę się gdzieś;)
397
oranżewski - Nie 15 Maj, 2011
393 394 396 bardzo miłe i proste kadry - podobają mi się.
witkot - Nie 15 Maj, 2011
p0m -396 całkiem fajne ,może ciut za dużo dołu
martin33-73 - Nie 15 Maj, 2011
bodzio239, no niebo rewelacja, pozazdrościć widoków...z filtrem połówkowym też by było ciekawie...
p0m, fajne zdjęcia lecz na mój gust na niektórych troszkę za bardzo pojechałeś w PS. Chodzi mi o niebo.
398.
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
399. Pole rzepaku.
kufel - Pon 16 Maj, 2011
szkoda ze horyzont po środku , umieściłbym tego rzepaku więcej w kadrze
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
No aż tak bardzo pośrodku nie jest , ale... przyciąłem, bo po lewej jakieś bajoro było.
Zdjęcie robione z pociągu.
Dzięki Kufel
kufel - Pon 16 Maj, 2011
no tak , do końca pośrodku nie jest, ale chodziło mi to o to ze zaakcentowałbym to pole rzepaku bardziej , ale to tylko moje luźne uwagi
witkot - Pon 16 Maj, 2011
To ja też coś rzepakowego.Tylko z samochodu
400.
moronica - Wto 17 Maj, 2011
ale chyba zatrzymales ten samochod przed wykonaniem zdjecia fajny minimalizm
oranżewski - Wto 17 Maj, 2011
muzyk, jest dobre, nic nie horyzontuj
witkot - Wto 17 Maj, 2011
moronica napisał/a: | ale chyba zatrzymales ten samochod przed wykonaniem zdjecia fajny minimalizm |
Tak ,tak tylko przez uchyloną szybę bo nie było gdzie zaparkowć.
mozer - Pią 20 Maj, 2011
401. Wyspa Chiloé, Chile
moronica - Pią 20 Maj, 2011
bardzo klimatyczne i obrobka mi sie podoba
komor - Pią 20 Maj, 2011
Za moronica, na ścianę bym sobie powiesił.
arietiss - Pią 20 Maj, 2011
mozer, fajne! To HDR/DRI?
mozer - Pią 20 Maj, 2011
Dzięki:)
arietiss, niet - ino 'cyfrowa szara połówka' na niebie
arietiss - Pią 20 Maj, 2011
Dzięki za info. Ciekawy efekt warty "prześwietlenia", przy okazji.
muzyk - Pią 20 Maj, 2011
Mozer - 401 to przepiękne zdjęcie!
edmun - Pią 20 Maj, 2011
401. no to ja skrytykuję odrobinkę.
Pierwszy plan delikatnie za daleko, ale ogólny pomysł jak najbardziej na tak
mozer - Pią 20 Maj, 2011
edmun, chyba masz rację, ale tam nie dało się bliżej podejść, bo to było robione znad skarpy.
Natomiast tutaj już nie mam wytłumaczenia:
402. Te same okolice
witkot - Pią 20 Maj, 2011
mozer pierwsze twoje- bardzo dobre.Fajnie "wciąga" w głąb krajobrazu.
Natomiast na drugim poszedłbym kilka kroków w lewo aby pokazać te zabudowania z pięknie ciągnącą się za nimi linią drzew.Ta roślina na pierwszym planie zbyt mocno przyciąga wzrok i nie pozwala mi "patrzeć dalej".Ale to tylko moja wizja.
Ale ogólnie fotki i obróbka BDB
Pozdr.
fatman - Sob 21 Maj, 2011
Za wikotem. Kadrowałbym trochę z góry aby plan tych roślin po prawej oddzielić od planu z chałupą. Ale chmury piękne i kliemat trzyma !
mozer - Sob 21 Maj, 2011
wikot, fatman - dzięki za rady. W sumie nie zwróciłem uwagi na ten budynek podczas robienia zdjęcia
oranżewski - Sob 21 Maj, 2011
403.
404.
405.
edmun - Sob 21 Maj, 2011
403 i 405 to moje ulubione z tej serii, ładne kolory
405 naprostowałbym lekko
komor - Sob 21 Maj, 2011
A mi się tym razem nie podobają. 403 jeszcze, natomiast 404-405 zupełnie nie.
dr11 - Sob 21 Maj, 2011
403 jest OK
Sunders - Sob 21 Maj, 2011
oranżewski, podobnie jak dr11 uważam że z twoich ostanich trzech 403 jest najlepsze
oranżewski - Nie 22 Maj, 2011
! dzięki
i wyjaśnienie do 404 - wygląda na obróbkę, ale prawie identyczne z oryginałem
krych - Nie 22 Maj, 2011
406
407
kufel - Nie 22 Maj, 2011
oranżewski, tak jak Komor, z całej serii 403 tylko
krych, w 407 jakiś filtr szary byl w użyciu ?
krych - Nie 22 Maj, 2011
kufel, tak ND8
muzyk - Nie 22 Maj, 2011
Oranżewski - 403 - zdecydowanie superowe!
404 hmmm Taki leśny pstryczek dokumentaryczek.
405 - wyciąłbym dół - bez litości. Za dużo rozmycia. Trzeba się "wspinać" wzrokiem do dalszej części zdjęcia. Poza tym, za Edmunem, lekko by naprostować 405, chyba, że ta "kurna chata" faktycznie taka prosta...
Krych. W 406 może bez tego dołu wybrałbym coś, albo tylko z szuwarami, bez gałęzi w wodzie?
407 - troszkę przeszkadza wystająca gałązka z lewej i w głębi jasne tło spomiędzy drzew.
Mimo to, oba sympatyczne.
kufel - Nie 22 Maj, 2011
a jak dlugie czasy z nim uzyskałeś? bo widze ze dzień dość słoneczny.
krych - Nie 22 Maj, 2011
2" 3,2" i 4" bo to hdr f22
kufel - Nie 22 Maj, 2011
aha ,miałem wrażenie ze dluuuuzsze stad moje pytanie
muzyk - Pon 23 Maj, 2011
408. "Niebieska godzina" (Hamburg - widok na wieżę kościoła św. Michała. Zdjęcie z okolic Rödingsmarkt).
panmarecq - Pon 23 Maj, 2011
muzyk, To już chyba bardziej do architektury
p0m - Nie 29 Maj, 2011
409.
410.
411.
412.
panmarecq - Nie 29 Maj, 2011
p0m, Zapomniałeś o numeracji, Twoje zdjęcia powinny mieć nr. 409,410,411,412.
Mnie z całej serii podoba się najbardziej 412. Na 410 szkoda że nie podszedłeś bliżej,żeby w kadrze nie było tych łańcuchów.
kufel - Nie 29 Maj, 2011
mnie sie podoba 410 i 411. na 410 widać ze miałeś niezłe warunki do dalekich obserwacji , (inwersja).
witkot - Nie 29 Maj, 2011
p0m jak dla mnie 412 naj.
411 ciekawe światło,piękne miejsce tylko zbyt macno pojechałeś z obróbką
kufel - Nie 29 Maj, 2011
witkot napisał/a: | tylko zbyt macno pojechałeś z obróbką | i kompresją
p0m - Nie 29 Maj, 2011
faktycznie, o numeracji zapomniałem, mój błąd
proszę moderatora o dopisanie, jeśli można.
dzięki za wskazówki.
kufel
jest jakaś stronka z prognozą pogody uwzględniającą inwersję? np. w Karkonoszach?
czym zmniejszacie i wyostrzacie miniatury zdjęć?:)
witkot
411 bez ostrej obróbki wydawało mi się zbyt banalne... w dodatku trochę źle wyostrzyłem.
kufel - Nie 29 Maj, 2011
p0m,strony z dokładnymi informacjami co do inwersji nie znam,moze jakies są, ale na zalinkowanej prze mnie stronie są dane meto które jeśli się prawidłowo odczyta to można określić widzialność.
[ Dodano: Nie 29 Maj, 2011 16:58 ]
p0m napisał/a: | czym zmniejszacie i wyostrzacie miniatury zdjęć?:) | większość pewnie PS'em. ale są tez inne programy .
hijax_pl - Nie 29 Maj, 2011
p0m napisał/a: | czym zmniejszacie i wyostrzacie miniatury zdjęć?:) | LR
bbeeaa - Nie 29 Maj, 2011
413
Nie powiększać - miniaturka ładniejsza w odbiorze : )))
jasiekcom - Nie 29 Maj, 2011
bbeeaa, zdecydowanie miniatura lepsza w odbiorze bo po otwarciu jej to kiepsko to wygląda zielona plama z prześwitem w środku ni kadr ni światło noo mnie się nie podoba
witkot - Pon 30 Maj, 2011
p0m napisał/a: |
bez ostrej obróbki wydawało mi się zbyt banalne... w dodatku trochę źle wyostrzyłem. |
Czasami "banalne" jest naturalne i piękne.
Ale to tylko kwestia gustu.
kasiakaaz - Wto 31 Maj, 2011
oranżewski, a mnie się podoba ta seria. Nie mogę się zdecydować które najlepsze: 404, czy 405...
krych, 407 miłe dla oka.
muzyk, na 408 bardziej dramatyczne niebo by się zdało...
bbeeaa, miniaturka rzeczywiście zaciekawia, otwieram i... dalej mi się podoba... Taki trochę bajkowy klimacik. Tylko czekać, aż jakieś trole czy może inne krasnoludy wyjdą zza krzaczków
LoveBeer - Sro 01 Cze, 2011
dawno mnie nie bylo, jako czasu nie ma kiedy uzywac aparatu ale wczoraj udalo sie w koncu po kilku miesiacach wyskoczyc w tatry !
414.
fatman - Sro 01 Cze, 2011
LoveBeer napisał/a: | dawno mnie nie bylo, jako czasu nie ma kiedy uzywac aparatu ale wczoraj udalo sie w koncu po kilku miesiacach wyskoczyc w tatry ! |
Uhhh,, rozbudziłeś apetyt !
Chyba też ruszę !!!
kufel - Sro 01 Cze, 2011
fatman napisał/a: | Uhhh,, rozbudziłeś apetyt ! | u mnie tez ostrze sobie zęby na tatry od dłuższego czasu ale póki co musiałem się zadowolić wcale nie mała Babią gorą która polecam
LoveBeer - Pią 03 Cze, 2011
415. pelna panorama ze swinycy (moze lepiej byloby 414A ? )
http://panoramy.biernawsk...531_swinica.jpg
krych - Pią 03 Cze, 2011
415 fajne, aż chce się tam być
mozer - Sob 04 Cze, 2011
LoveBeer, ja bym nad tym popracował, bo jest niepoprawnie posklejane (niebo), alema potencjał
edmun - Sob 04 Cze, 2011
LoveBeer, jak będziemy w okolicy to musimy się jakoś zgrać na wspólny wypad. dla Ciebie pewnie to będzie delikatny spacer bo u nas z formą różnie bywa, ale musimy razem połazić
krzys13k - Sob 04 Cze, 2011
415 świetne, dokładnie jak mówi krych, aż chciałoby się tam wejść
witkot - Sob 04 Cze, 2011
LoveBeer 415 też się podoba,tylko ten twój cień po prawej na dole trochę przeszkadza
AuThoR - Nie 05 Cze, 2011
LoveBeer - wielki szacun za panorame - rewelka
Trza zaniżyć poziom
416.
417.
418.
419.
420.
blaine - Nie 05 Cze, 2011
AuThoR, ładna seria, 417 i 418 mi się najbardziej podobają
witkot - Pon 06 Cze, 2011
AuThoR 417 NAJ za światło.
edmun - Pon 06 Cze, 2011
AuThoR, na 419 widzę coś dziwnego we flarze. szum czy artefakty po kompresji ?
AuThoR - Pon 06 Cze, 2011
edmun, zdjęcie było praktycznie czarne to przez wyciąganie szczegółów z cieni pojawił się szum, ale mam nadzieję, że tragedii nie ma
multics - Pon 06 Cze, 2011
Czas na gniota ode mnie.
421
hills by mz.multics, on Flickr
kasiakaaz - Wto 07 Cze, 2011
AuThoR, 416 i 417 bardzo mi się podobają.
multics, ładne ujęcie i kolorki...
oranżewski - Wto 07 Cze, 2011
417 - zdecydowanie ciach-ciach górę! będzie rewelka
miecio1ron - Wto 07 Cze, 2011
422.
pierwsza panorama , prosiłbym o surową ocenę
bhpchmiel - Wto 07 Cze, 2011
miecio1ron, dla porządku - "prosił bym" piszemy razem
witkot - Wto 07 Cze, 2011
Widoczek całkiem fajny tylko jak ktoś był nad "Moskim" i zobaczy twoją pracę to pomyśli że chyba zwariował.Ja osobiści nie jestem zwolennikiem tego typu kręcenia się w kółko przy panoramach.Wychodzi to poprostu kiepsko.
A technicznie to więcej wody i poszedłbym tam gdy nie ma tyle ludzi.Pierwsze drzewko po prawej do wycięcia.
multics - Wto 07 Cze, 2011
kasiakaaz, dzięki wielkie!
mozer - Wto 07 Cze, 2011
miecio1ron, skoro krytycznie, to mi się ta panorama nie podoba. Strasznie mnie razi ta 'plama' na środku zdjęcia - ogólnie coś nie gra z kontrastami. Niebo też nie prezentuje się najlepiej, ludzie poucinani w połowie... Może starczy Myślę, że na takim małym obrazku nie powinno się takich rzeczy widzieć.
miecio1ron - Sro 08 Cze, 2011
Dzięki za odpowiedzi,
obróbkę poprawię, kadr następnego wypadu
multics - Pią 10 Cze, 2011
To teraz dłuższa seria.
423
ruins by mz.multics, on Flickr
424
hills by mz.multics, on Flickr
425
reflection by mz.multics, on Flickr
426
reflection 2 by mz.multics, on Flickr
427
reflection 3 by mz.multics, on Flickr
Usjwo - Pią 10 Cze, 2011
multics Czy ty jakas agresywna obrobka nie zabiles ostrosci?
bhpchmiel - Pią 10 Cze, 2011
multics, u mnie też ostatnia seria jakaś nieostra
multics - Pią 10 Cze, 2011
Usjwo, bhpchmiel, coś faktycznie jest nie tak. Jak patrzę na te zdjęcia to widzę jakąś papkę a nie szczegóły.
edmun - Pią 10 Cze, 2011
kwestia automatycznego pomniejszania zdjęć przez silnik forum ?
na flickru wyglądają o niebo lepiej
moronica - Pią 10 Cze, 2011
rowniez obstawiam to co edmun, dopoki admin nie poprawi tego parametru to mozna dawac fotki do 1000px szerokosci i nie beda skalowane
hijax_pl - Pią 10 Cze, 2011
To już zostało jakiś czas temu zgłoszone
moronica - Pią 10 Cze, 2011
hijax_pl, wiem, sama zglosilam
komor - Pią 10 Cze, 2011
Ale te co się nie skalują, albo po kliknięciu, kiedy są już całe na 1024px to nadal jakieś niezbyt ostre.
pitras - Sob 11 Cze, 2011
Bardzo chętnie przeczytam i wezmę do serca uwagi i komentarze
428. z pewną taką nieśmiałością... Lago di Pusiano
AuThoR - Sob 11 Cze, 2011
pitras, mi brakuje jakiegoś ogólnego kontrastu...i chyba jakiegoś mocnego punktu
multics - Sob 11 Cze, 2011
pitras, faktycznie trochę kontrastu brakuje, a i wydaje mi się że prawa strona nic nie wnosi do zdjęcia.
AuThoR - Sob 11 Cze, 2011
multics napisał/a: | a i wydaje mi się że prawa strona nic nie wnosi do zdjęcia. |
dokładnie to samo pomyślałem...
witkot - Sob 11 Cze, 2011
Skąd się wzięło takie odbicie w wodzie
pitras - Sob 11 Cze, 2011
429. kadr oryginalny z 428, tak to widziałem w chwili robienia zdjęcia (troszkę suwaczkami tenteges), hhmmm sam nie wiem czy nie jest lepiej od cropa
mozer - Nie 12 Cze, 2011
pitras, jeśli mogę jako amator: będąc na Twoim miejscu olałbym te wszystkie zarośla i pokazał górującą nad zabudowaniami górę. Wydaje mi się, że obecne ujęcie w ogóle jest niezbyt ciekawe. Nie mówiąc już o aspektach typu kontrast i światło...
pitras - Nie 12 Cze, 2011
mozer, Dzięki za wskazówki zobaczę czy uda mi się wymodzić coś z innego ujęcia, choć tylko w tym widać takie fajne odbicie w wodzie
1507 - Wto 14 Cze, 2011
430
Shot at 2011-06-13
Daniel*1977 - Wto 14 Cze, 2011
430 fajne kolory ale pół ciuta przesycone - albo ja tak widzę
431
view of the beach by Daniel*1977, on Flickr
432
explosion in the away by Daniel*1977, on Flickr
433
colors by Daniel*1977, on Flickr
muzyk - Wto 14 Cze, 2011
434. Okolice Innsbrucku.
mozer - Sro 15 Cze, 2011
435. Morski minimalizm
bhpchmiel - Sro 15 Cze, 2011
Kiczyk znad morza
436.
fatman - Sro 15 Cze, 2011
mozer - pięknie Ci się udało takiego "ptaka" schwytać na 435...
kufel - Sro 15 Cze, 2011
mozer, 435 swietne
mozer - Czw 16 Cze, 2011
fatman, kufel - dzięki
To może jeszcze dorzucę coś morskiego z innej beczki, ale mniej odkrywczego:
437. Chilijskie wybrzeże Pacyfiku
dr11 - Czw 16 Cze, 2011
mozer, fajny widoczek, masz coś z tego miejsca po zachodzie?
mozer - Czw 16 Cze, 2011
dr11, ach, gdybym to ja miał czas czekać na lepsze światło, to bym takich fotek nie pokazywał
Daniel*1977 - Pią 17 Cze, 2011
438
Bay by Daniel*1977, on Flickr
439
competition by Daniel*1977, on Flickr
440
view of the beach by Daniel*1977, on Flickr
441
explosion in the away by Daniel*1977, on Flickr
442
colors by Daniel*1977, on Flickr
443
dream by Daniel*1977, on Flickr
444 - jak widac matryca uległa mega zabrudzeniu, ale ....
dirty matrix by Daniel*1977, on Flickr
edmun - Pią 17 Cze, 2011
Daniel*1977, bardzo przyjemne kadry... odpoczywające że tak powiem
moronica - Pią 17 Cze, 2011
444 to ja czegos tu nie rozumiem... woda juz jest poza glebia ostrosci ale gdyby przyslona byla otwarta to syfy by tak chyba nie wyszly... czy ja mam jakies zacmienie moze? a moze te kamienie sa we wnetrzu, za nimi brudna szyba a potem krajobraz?
Daniel*1977 - Pią 17 Cze, 2011
moronica,
Ostrość rzeczywiście jest na prawie koniec kamieni.
Syfki wyszły ponieważ przysłona była na 22 + filtr ND4 + czas 2 sekundy w celu rozmycia wody. Na pewno można było by pokombinować, ale jak zrobiłem to zdjęcie i jeszcze kilka to zobaczyłem, ze mam aż tak brudną matrycę i spasowałem
bhpchmiel - Nie 19 Cze, 2011
Daniel*1977, widzę, że też się wybrałeś na wakacje
445.
446.
witkot - Nie 19 Cze, 2011
bhpchmiel na 445 odbicie światełka piękne, tylko powiedz mi czemu słoneczko wyszło takie zniekształcone.Dziwnie to trochę wygląda.Może to wynik obróbki.
bhpchmiel - Nie 19 Cze, 2011
witkot,dzięki... wiesz co, takie jakieś wyszło.... Przy tym zdjęciu nie grzebałem jakoś specjalnie, ale w wolnej chwili spojrzę na RAWa...
mozer - Nie 19 Cze, 2011
bhpchmiel, nie wiem czemu, ale mi się podoba to 446. 445 to taki trochę kiczyk
dr11 - Nie 19 Cze, 2011
mozer, jak to czemu? Za sprawą kompozycji i odpowiedniej GO
bhpchmiel, 446 udane
Daniel*1977, wystempluj syfki na 444 A poważniej - ciekawy efekt, fajnie że zasyfione równo
A może te słońce całkiem wyciąć
kufel - Nie 19 Cze, 2011
mnie tez sie bardziej widzi 446
Taki pstrk z porannego spacerku
447.
bhpchmiel - Wto 21 Cze, 2011
witkot, 447 przyjemne
448.
449.
450.
451.
452.
453.
454.
455.
456.
Daniel*1977 - Wto 21 Cze, 2011
dr11, Na tym rzeczywiście wyszło ciekawie, ale kilka z rozmytą długim naświetlaniem wodą jest kaszanka, prawdopodobnie za pomocą jakichś warstw by się tego pozbył, ale ja nie kumaty jestem w PS
[ Dodano: Wto 21 Cze, 2011 11:07 ]
bhpchmiel, kolory wyszły, ze tak powiem ślicznie!
Daniel*1977, dzięki
muzyk - Wto 21 Cze, 2011
bhpchmiel
Zajefajnie! Wszystkie.
W 452 widać, że to "płaski dysk, położony na łbach sześciu krokodyli."
Witkot
Ładny pstryk. Bardzo!
Może delikatniutko nagiąłbym w prawą stronę.
muzyk, podziękował
[ Dodano: Sro 22 Cze, 2011 01:10 ]
Z kolejneg spaceru:
457.
458.
459.
460.
witkot - Sro 22 Cze, 2011
bhpchmiel światełko z chmurek pierwsza klasa.
dr11 - Sro 22 Cze, 2011
455 świetne. Przypomniało mi się, jak mając ze 12 lat Zenkiem podobne trafiłem
bhpchmiel - Sro 22 Cze, 2011
Wielkie dzięki Koledzy
muzyk - Sro 22 Cze, 2011
Chmielu!
457-60.
O Ty!!!
Dajesz ostro po garach!
Przy tych zdjęciach jedno wchodzi w rachubę: cięcie się z wrażenia (pozytywnego)!!!
Ukłony!
Tadeuszek - Sro 22 Cze, 2011
bhpchmiel, 457 według mnie najciekawsze
bhpchmiel - Sro 22 Cze, 2011
muzyk, Tadeuszek, wielkie dzięki Pogoda mi służy
kasiakaaz - Czw 23 Cze, 2011
bhpchmiel, 455 - bardzo dobre (plazma w chmurach - nadciąga zuo... ), z drugiej serii, najbardziej mi się podoba 457 - tylko nie wiem, czy nie przycięłabym troszkę dołu i lewej strony...? 460 - też zacne.
oranżewski - Czw 23 Cze, 2011
bhpchmiel, imponujące!
Imperial - Czw 23 Cze, 2011
448. nie ma lipy, imho. najlepsze
bhpchmiel - Czw 23 Cze, 2011
Bardzo Wam dziękuje za Wasze miłe słowa...
Szkoda, że tylko raz w roku mam okazję być nad morzem i połapać takie klimaty...
[ Dodano: Pią 24 Cze, 2011 01:10 ]
461.
462.
463.
witkot - Pią 24 Cze, 2011
bhpchmiel Ale Ci zazdroszczę tych chmurek i miejsca.462 naj naj
bhpchmiel - Pią 24 Cze, 2011
witkot, wszystko pięknie, ale niestety jutro nastąpi powrót do rzeczywistości
witkot - Pią 24 Cze, 2011
bhpchmiel napisał/a: | wszystko pięknie, ale niestety jutro nastąpi powrót do rzeczywistości |
Ale pozostaną wspomnienia.
" w każdym miejscu i w każdej chwili musimy szukać radości "
Strzała - Sob 25 Cze, 2011
bhpchmiel
Dziwnów
masza - Sob 25 Cze, 2011
bhpchmiel, ładna seria!
Strzała napisał/a: | Dziwnów |
Pewne szczegóły na 462 i 463 zdają się potwierdzać tę tezę
kaurak - Sob 25 Cze, 2011
464
hijax_pl - Sob 25 Cze, 2011
kaurak, to połowinka do HDRa?
kaurak - Sob 25 Cze, 2011
taki miałem pomysł, ale to jasne zdjęcie kiepsko wyszło, a to jest nawet fajne
kufel - Sob 25 Cze, 2011
kaurak, jakies 60% tego zdjęcia to czerń , która nic do niego nie wnosi.
drobny - Sob 25 Cze, 2011 Temat postu: Co można zrobić lepiej Takie pierwsze zdjęcie z wakacji. Uczę się fotografii. Z wielkim stresem je wysyłam
moronica - Sob 25 Cze, 2011
drobny, przede wszystkim zobacz w jaki sposob funkcjonuje ten dzial. sa gotowe watki tematyczne i nowe tworzone sa sporadycznie i tylko jesli jest na nie zapotrzebowanie. spokojnie mogles opublikowac to zdjecie w fotografii krajobrazu
kufel - Sob 25 Cze, 2011
Cytat: | Co można zrobić lepiej | przede wszystkim nie tworzyć nowego wątku dla swojego jednego zdjecia
a co do niego samego: pewnie można było to lepiej skadrować...
bbeeaa - Sob 25 Cze, 2011
Jak na początek, nie jest źle. Ja również na pierwszym miejscu poprawiłabym kadrowanie ; )
B o g d a n - Sob 25 Cze, 2011
Cytat: | Takie pierwsze zdjęcie z wakacji. Uczę się fotografii. Z wielkim stresem je wysyłam | Spokojnie, tu nikt nie gryzie.
Jeśli chodzi o fotkę, to zdecydowanie kadrowałbym poziomo. Jeśli chciałeś aby ostrość była od kilku metrów (śnieg na pierwszym planie) do najdalszych gór, to trzeba kucnąć i ostrość ustawiać bardziej na drugi plan, niż na nieskończoność (ostatni). To tak na szybko.
edmun - Sob 25 Cze, 2011
kaurak, ale musisz mieć monitor rozjaśniony
bhpchmiel - Nie 26 Cze, 2011
masza napisał/a: | bhpchmiel, ładna seria!
Strzała napisał/a: | Dziwnów |
Pewne szczegóły na 462 i 463 zdają się potwierdzać tę tezę |
No trochę Wam podpowiem
kaurak - Nie 26 Cze, 2011
Rowy piekna miejscowość, byłem tam 2 razy i badzo mi się podoba. Polecam wszystkim fotografom lubiącym przyrode. Niedaleko jezioro Gardno i Słowiński PN
bhpchmiel - Nie 26 Cze, 2011
To typowa wioska na wypoczynek dla rodziny - cicho, spokojnie, park też jest ładny - w sam raz na wycieczki rowerowe
Erais - Pon 27 Cze, 2011
szaleniec - Pon 27 Cze, 2011
Witam!
To ja może dam coś letniego w końcu niektórzy mają wakacje;)
468.
469.
470.
Pozdrawiam!
bhpchmiel - Pon 27 Cze, 2011
szaleniec, 468 i 469 na tak
mozer - Czw 30 Cze, 2011
szaleniec, a mi się wszystkie 3 podobają Może na 469. starałbym się uniknąć ciachnięcia czubków skrajnych kłosów.
ophiuchus - Czw 30 Cze, 2011
szaleniec, cały wrzucik bardzo ładny. Na początku wydawało mi się, że w 468 i 469 brakuje ostrości, ale jak je kliknąłem to okazało się, że fotobukiet coś z tym robi i w osobnych okienkach wyglądają prawidłowo.
|
|