|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Wakacyjne nowości
Arek - Sro 11 Lip, 2007 Temat postu: Wakacyjne nowości W zeszłym roku w okolicach wakacji wszystkie duże firmy zafundowały nam ciekawe nowości w dziedzinie lustrzanek. Canon wypuścił 400D, Nikon D80, a Sony Alfę 100.
W tym roku jak na razie cisza (oprócz upgrade'u Pentaxa K100D). Może z okazji sezonu ogórkowego pobawimy się w zgadywanie? O nowym Olku pisał już Konrad, ale on przewidywany jest dopiero na wrzesień.
W sierpniu mnie półtora roku od premiery EOSa 30D, a u Canona 1.5 roku to typowy okres wymiany modelu na nowy. Tutaj zmiana jest pożądana, bo przejście z 20D do 30D było kosmetyczne. Najbardziej prawdopodobne plotki mówią więc o 40D, który będzie miał 10 MPix na pokładzie na DIGIC III, większy TV, ISO Hi 6400, odkurzacz i uszczelnienia. Co więksi optymiści przewidują 12 MPix nawet na mnożniku 1.3x (APS-H).
Grubo ponad półtora roku ma już D200 (premiera w X 2005), więc chyba czas na D200s
czy D300. Choć w tym aparacie jedyne co trzeba poprawić to MZ szumy na wyższych ISO. Jeśli Nikon to zrobi, nie idąc na wyścig na magapiksele, oraz utrzyma cenę na poziomie niespełna 5000 zł, to może solidnie namieszać na rynku i zostawić konkurencję w tyle. Ken Rockwell zapowiada jednak premierę na XI 2007 i mówi o 12.8 MPix, 5.5 fps
oraz czasie synchro 1/500 sek.
Ponad rok po Alfie 100 wypadałoby oczekiwać czegoś dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Do czegoś trzeba przecież podczepiać te Zeissy i białe oraz drogie tele.
Tu znów mieszają się plotki o matrycy 1.1x czy FF, którą Sony i Nikon mają wkładać do nowych lustrzanek.
Pozdrawiam,
Arek
Marian - Sro 11 Lip, 2007
Coraz mniej intrygują mnie zapowiadane cyfrowe nowości.
Zapowiadane na to lato nowości zupełnie mnie "nie pociągają".
Zainteresowały by mnie cyfry:
- których matryca miała by większą rozdzielczość od rozdzielczości obiektywu (najlepiej bez filtru Bayera)
- pełnoklatkowy dalmierz np. typu Leica M, Bessa albo Contax
- pełnoklatkowa manualna lustrzanka np. typu Leica R
Chyba przyjdzie mi jeszcze długo używać filmowych aparatów.
eska - Sro 11 Lip, 2007
Marian: im szybszy i zakrojony na wieksza skale bedzie "wyscig zbrojen" wsrode producentow apaatow, to i poprzeczka bedzie coraz wyzej ustawiana i podane przez Ciebie propozycje stana sie realne w krotszym czasie
Ja obstawiam na nowosc od Sony i Canona
konrad
Marian - Sro 11 Lip, 2007
eska napisał/a: | ... im szybszy i zakrojony na wieksza skale bedzie "wyscig zbrojen" wsrode producentow apaatow, to i poprzeczka bedzie coraz wyzej ustawiana i podane przez Ciebie propozycje stana sie realne w krotszym czasie | Liczę na to, że się tak stanie.
Przynajmniej po Leice się tego spodziewam. W ciągu najbliższych dwóch (może trzech) lat spodziewam się pełnoklatkowej Leici R.
Najwięcej obaw mam co do pełnoklatkowego dalmierza, gdyż zarówno Zeiss jak i Leica twierdzili, że nie ma matryc pełnoklatkowych, które są w stanie poradzić sobie z jakością ich optyki. Żadne znaki na niebie nie wskazują na razie na jakiś przełom technologiczny.
Gdy chodzi o bieżące, tegoroczne nowości, to nie spodziewam się niczego, co mogłoby spełnić choć jeden z moich warunków, albo do jego spełnienia się zbliżyło. Dlatego tylko z ciekawości będę śledził nowinki.
Zapowiadana na 7 lipca, a potem na 9 lipca, nowość Sony się nie pojawiła. Zresztą 12 milionów pikseli to nie będzie coś, co mogło by wywołać chęć zakupu, u kogoś, kto już cyfrową lustrzankę ma.
Producenci jeszcze są w stanie wyciągać pieniądze od tysięcy amatorów nie mających lustrzanki, i dlatego w najbliższym czasie po największych na rynku producentach nie oczekuję zmiany ich polityki produktowej, czyli lustrzankowo AF-owej "monokultury". Ja nie mam zamiaru finansować co roku kolejne ich nowinki, nastawione na wyciąganie kolejnych pieniędzy.
MM - Sro 11 Lip, 2007
Mnie interesuje tylko i wyłącznie następca 5D, mający 5 kl/s (ale regulowane), lepszy i precyzyjniejszy AF, więcej punktów krzyżowych i ich grupowanie. Nie chcę większego monitorka, nie chcę czyszczenia matrycy, uszczelki mile widziane ale nie niezbędne. Bardzo bym chciał mieć ISO 2000 i 2500, dopuszczam ISO 6400 jako ciekawostkę.
Zachować obecną liczbę pikseli i zwiększyć RAW na 14 bitowy. Można też wprowadzić "mniejszy" RAW (taki sRAW) mający powiedzmy 6 MPx. Oczywiście nowy procesor i 63 polowy pomiar światła. Mnie więcej do szczęścia nie potrzeba. No może oprócz takiego 100-500/4 L IS
007areka - Sro 11 Lip, 2007
... a mnie do szcescie w tej chwili potrzeba aby canon do spolki z serwisem na zytniej zdecydowali sie w koncu naprawic moja 30d w ramach przyslugujacej mi gwarancj
Remol71 - Sob 14 Lip, 2007 Temat postu: Re: Wakacyjne nowości
Arek napisał/a: | W zeszłym roku w okolicach wakacji wszystkie duże firmy zafundowały nam ciekawe nowości w dziedzinie lustrzanek. Canon wypuścił 400D, Nikon D80, a Sony Alfę 100.
W tym roku jak na razie cisza (oprócz upgrade'u Pentaxa K100D). Może z okazji sezonu ogórkowego pobawimy się w zgadywanie? O nowym Olku pisał już Konrad, ale on przewidywany jest dopiero na wrzesień.
W sierpniu mnie półtora roku od premiery EOSa 30D, a u Canona 1.5 roku to typowy okres wymiany modelu na nowy. Tutaj zmiana jest pożądana, bo przejście z 20D do 30D było kosmetyczne. Najbardziej prawdopodobne plotki mówią więc o 40D, który będzie miał 10 MPix na pokładzie na DIGIC III, większy TV, ISO Hi 6400, odkurzacz i uszczelnienia. Co więksi optymiści przewidują 12 MPix nawet na mnożniku 1.3x (APS-H).
Grubo ponad półtora roku ma już D200 (premiera w X 2005), więc chyba czas na D200s
czy D300. Choć w tym aparacie jedyne co trzeba poprawić to MZ szumy na wyższych ISO. Jeśli Nikon to zrobi, nie idąc na wyścig na magapiksele, oraz utrzyma cenę na poziomie niespełna 5000 zł, to może solidnie namieszać na rynku i zostawić konkurencję w tyle. Ken Rockwell zapowiada jednak premierę na XI 2007 i mówi o 12.8 MPix, 5.5 fps
oraz czasie synchro 1/500 sek.
Ponad rok po Alfie 100 wypadałoby oczekiwać czegoś dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Do czegoś trzeba przecież podczepiać te Zeissy i białe oraz drogie tele.
Tu znów mieszają się plotki o matrycy 1.1x czy FF, którą Sony i Nikon mają wkładać do nowych lustrzanek.
Pozdrawiam,
Arek |
Ja obstawiam następcę 30D który ma 10mpix z dodatkową kosmetyką. Nie sądzę aby Canon wyskoczył z czymś bardziej spektakularnym. A co do moich preferenji to może kiedys pojawi się sprzęt całkowicie manualny z matrycą FF bez filtra robiącego mydło. Metalowy szczelny aparat z dobrą matówką. Priorytet czasu i przysłony, pomiar CW i prawdziwy punktowy, do tego korekcja i pamięć ekspozycji + kilka żyletek. Marzy mi się taki skromny kalsyk retro z naprawdę dobrą matrycą Aaa i do tego futerał taki jak miała Zorka 3.
Pozdrawiam
jaad75 - Nie 15 Lip, 2007
MM napisał/a: | Można też wprowadzić "mniejszy" RAW (taki sRAW) mający powiedzmy 6 MPx. |
A jak sobie technicznie coś takiego wyobrażasz? Będą rejestrowane dane z co któregoś fotosensora? Według jakiego schematu? Przecież siatka Bayera ma stały układ i interpolacja z takiego sRAW-a musiała by odbywać się według całkowicie innego algorytmu...
MM - Nie 15 Lip, 2007
Zwyczajnie to sobie wyobrażam. A jak to jest zrobione to się spytaj inżynierów z Canona, którzy takie coś wprowadzili w 1D Mark III
mavierk - Nie 15 Lip, 2007
Ja chcialbym Nikona d300 z matrycką APS-H na 12mpix (bo 10 już było) i... żeby kosztował do 6500 za body... zarobił bym na niego... żeby tylko do końca sierpnia wyszedł...
P_M_ - Nie 15 Lip, 2007
Oby obylo sie bez wyscigu zbrojen. To prowadzi tylko do niedorobek. Osobiscie nie czekam na jakies nowiny. Dopiero niedawno kupilem d70s i narazie wystarcza. Tylko te szkla takie drogie...
Jest w sumie jedna rzecz, na ktora czekam (chociaz to nie do konca dla mnie). Czekam na silniki w obiektywach producentow alternatywnych. Mam na mysli modele w umiarkowanej cenie.
MM - Nie 15 Lip, 2007
Sigma właśnie wypuszcza kilka tanich szkiełek z silnikiem HSM. To reakcja na D40 Nikona.
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/145
P_M_ - Pon 16 Lip, 2007
Dzieki. Dobrze wiedziec. Przydaloby sie cos jeszcze do makro.
MM - Pon 16 Lip, 2007
No masz tam do macro
Tylu ludzi pisze, że ta Sigma 17-70 ma takie fajne macro...
P_M_ - Pon 16 Lip, 2007
MM napisał/a: | No masz tam do macro
Tylu ludzi pisze, że ta Sigma 17-70 ma takie fajne macro... |
Jak dla mnie, musza sie bardziej wysilic.
Arek - Pon 16 Lip, 2007
No bo ta Sigma ma niegłupią atrapę makro (bez złośliwości). Przy 70 mm jesteś w stanie robić zdjęcia od odległości około 5-10 cm od przedniej soczewki. Ogólnie uważam ją za
bardzo dobry i uniwersalny zamiennik kita. Model z HSM ma szanse mieć wszystko co
potrzeba: dobrą optykę, uniwersalny zakres, przyzwoite światło, dobrą namiastkę makro,
szybki, cichy i sprawny (mam nadzieję) AF, a to wszystko w przystępnej cenie.
Arek
P_M_ - Pon 16 Lip, 2007
Arek napisał/a: | No bo ta Sigma ma niegłupią atrapę makro (bez złośliwości). Przy 70 mm jesteś w stanie robić zdjęcia od odległości około 5-10 cm od przedniej soczewki. Ogólnie uważam ją za
bardzo dobry i uniwersalny zamiennik kita. Model z HSM ma szanse mieć wszystko co
potrzeba: dobrą optykę, uniwersalny zakres, przyzwoite światło, dobrą namiastkę makro,
szybki, cichy i sprawny (mam nadzieję) AF, a to wszystko w przystępnej cenie.
Arek |
Zgoda, ale ja mam na mysli typowe szklo do makro, a nie tylko namiastke.
goltar - Pon 16 Lip, 2007
Zastanawiam się czy Canon lub Nikon zdecydują się kiedyś na stabilizację w swoich body pewnie nie szybko , ale może konkurencja ich do tego zmusi ?
eska - Sro 18 Lip, 2007
Na stronie CIPA, na liscie aparatow obslugujacych standard PictBridge pojawil sie Canon 40D:
http://www.cipa.jp/pictbr....html#DSC_CANON
Najwyrazniej jego premiera nadchodzi wielkimi krokami...
konrad
MM - Sro 18 Lip, 2007
Czyli zaczynają się pierwsze "ploto-przecieki". Zaraz na CB się zacznie
kiwi - Czw 19 Lip, 2007
http://www.canon-eos-40d.com/
MM - Czw 19 Lip, 2007
Pierdu pierdu a na zdjęciu jak byk jest 30D
kiwi - Pią 20 Lip, 2007
cos w trawie piszczy, albo wakacyjne ogorki.
http://www.livingroom.org...non_eos_40d.php
MM - Pią 20 Lip, 2007
Ja do takich informacji mam takie podejście jak do premii w robocie. Jeżeli dostanę na rękę to wiem, że była premia. Do tego momentu sobie tym kompletnie głowy nie zawracam i o tym nie myślę. Takie informacje zostawiam brukowcom i politykom pokroju kolesi byłego wicepremiera
mavierk - Nie 22 Lip, 2007
Hm.. to ktoś wie coś na temat d300? Zbierać na niego kase, bo wyjdzie jeszcze w tym roku, czy raczej nie? Jak myślicie?
MM - Nie 22 Lip, 2007
Kup sobie lepiej jakiś wyśniony obiektyw. Ja mam 20D ponad dwa lata i wiem ile zyskał na nowej szklarni.
maciejwb - Nie 22 Lip, 2007
Właśnie a propos "szklarni" czy macie jakieś wiadomości tzn wieści czy plotki o ew nowych obiektywach Canon. Przydało by się coś z zamian EF-S 17-85 IS. Na wielu forach zagranicznych mnóstwo spekulacji marzeń i pobożnych życzeń a żadnych choć trochę prawdopodobnych przeciaków. Na forum DPREVIEW przeczytałem że podobno jednemu "gościowi" w sklepie B&H w Nowym Yorku dwóch szprzedawców z działu Canona powiedziało że są pewni że w sierpniu razem z nową lustrzanką (zapewne 40D no bo co innego) wyjdzie obiektyw EF-S 17-135 4-5.6 IS. Ciekawe ile w tym prawdy. Podobno też ma być następca najmniejszej lampy błyskowej EX220.
MM - Nie 22 Lip, 2007
Nikt z nas tutaj wróżką nie jest a reszta to zwykłe ploty. Zresztą wątpię by taki 17-135 był czymś co warto kupić. Więc lepiej szukać wśród tych szkieł które już są obecne na rynku.
Ja bym chciał np. mieć 24-70/2.8 IS L. Takiego szkła nie ma, a też słyszałem itd. I co, miałem czekać bo może wyjdzie. Nie, kupiłem to co jest czyli 24-70 L i bardzo sobie ten zakup chwalę, robię nim zdjęcia, cieszę oko swoje i innych tym co on "produkuje". Jak masz coś kupić to kupuj, takie wyczekiwanie to tylko strata czasu. Bo najpierw będzie niedostępny, a później będziesz czekał na testy, a później dziesiątki pytań na forach czy warto, a później na promocję bo może stanieje... itd., itp.
maciejwb - Nie 22 Lip, 2007
To wszystko prawda. Ja myślę jednak że poczekam ale jeszcze tylko ten jeden raz no najblizszego "objawienia" Canona. Też nie jestem dobrej myśli co do jakości wymienionego w w/w spekuklacjach EF-S-sa. Wlałbym np EF 17-85 IS w wersji II ( oczywiście lepszej) . EF 24-70 L to zapewne znakomity obiektyw ale mnie on nie interesuje po pierwsze cenowo a po drugie wielkościowo ( Canon 400D). Może choć to już temat z innej beczki poczekam na Sigmę 17-70 w wersji z HSM.
Arek - Nie 19 Sie, 2007
http://www.optyczne.pl/63...od_Canona_.html
RobertO - Nie 19 Sie, 2007
maciejwb napisał/a: | Może choć to już temat z innej beczki poczekam na Sigmę 17-70 w wersji z HSM. |
to moze troche potrwac bo 17-70 z HSM jest zrobiona z mysla o nikonie D40x, wiec wersja pod canona nie predko sie pojawi. w tym roku nie nalezy sie jej spodziewac
Arek - Sro 22 Sie, 2007
Wakacyjnych nowości ciąg dalszy. Po ofensywie Canona odpowiada Nikon. Na jutro dostaliśmy zaproszenie na konferencję prasową tej firmy. Czyżby D300?
Arek
MM - Sro 22 Sie, 2007
Mam nadzieję, że będzie D300, że będzie wypasiony i wyśmienity i że przez to 40D w miarę szybko mocno stanieje a taki 50D będzie prawie jak Mark III
Wujek_Pstrykacz - Sro 22 Sie, 2007
Arek napisał/a: | Wakacyjnych nowości ciąg dalszy. Po ofensywie Canona odpowiada Nikon. Na jutro dostaliśmy zaproszenie na konferencję prasową tej firmy. Czyżby D300?
Arek |
No zobaczymy czym Nas Nikon uraczy. Sam wczesniej myślałem o D200, ale niestety te szumy mnie odstraszyły i droższa generalnie lepsza optyka. Kupiłem 30D i dobrze bo potrzeba mi teraz FF a Nikon chyba nie zamierza wypuścić body FF.
MC - Sro 22 Sie, 2007
Jesli jutro Nikon zaprezentuje nastepce D200, to pewnie szybko pojawi sie jakis jego nastepca z "x" z nowa matryca CMOS tak znienawidzonego przez niektorych Sony.
Arek - Czw 30 Sie, 2007
Czy to specyfikacje nowej Alfy 300?:
# Lens magnification - (Crop factor) 1.25 x
# Sensor type and size - CCD sensor (28.6 X 19.8 mm)
# Resolution - 14.4 mega pixels
# Maximum resolution - 4648 x 3098
# Processor - image processing system and two standard of Bionz pixels
# LCD screen - 2.5 inch (230,000 pixels TFT display)
# Viewfinder - 95% view coverage
# Magnification - 0.9 times magnification with diopter adjustment and eye-function
# Battery - standard NP-FM55H
# Memory - Recorded media CF I & II which can record a capacity to support more than 4 GB of memory
# Image format - JPEG, RAW, RAW + JPEG
# Sensitivity - ISO 100 - 3200 / Mode speed LO80/HI200
# Autofocus - Focusing AFS AFC DMF focusing area regional/local wide area/fixed focal
# Flash - Support high-speed flash mode flash synchronization function, with wireless flash function and cited slower doors automatically synchronized flash, fill
# Wireless Flash - from the camera (using HVL - F56AM, F36AM flash) arrange of the X-synchronization flash: 1/160s and 1/200s
# Flash Control - ADI, pre-flash TTL, Manual adjustment built-in flash for flash 12 shooting performance coil-support functions 10 the second gold 2 seconds
# Sequential shooting function - 5/dry sequential shooting, JPEG unlimited, RAW, RAW + JPEG
# Support anti-red eye exposure
# Automatic exposure mode, aperture priority, shutter priority and full manual
# Exposure modes, such have exposure compensation +-3EV 1/3 to adjust the exposure
# Measurement central x-ray meter, spot metering, 40 regional cellular linen meter,
# Shutter Speed - 12 shutter speed 1/4000 seconds to 30 seconds the door to other B focusing system edge Be optimized, focusing faster more accurate.
eska - Czw 30 Sie, 2007
Jakoś nie chce mi się wierzyć by "A300" chodziła na matrycy CCD...
konrad
jaad75 - Czw 30 Sie, 2007
Dlaczego nie? Ciut większa matryca, technologia pozwalająca ogólnie na lepszą jakość i dopracowana przez Sony daleko bardziej niż CMOS... Mnie by to wcale nie dziwiło...
MC - Czw 30 Sie, 2007
eska - Pią 31 Sie, 2007
W takim razie nie wiem po co produkują 12 MPix CMOSy? Tylko na eksport...? Byłbym bardzo zawiedziony, tym bardziej, że Sony musi nawiązać "walkę" z nowościami Nikona i Canona.
konrad
MC - Pią 31 Sie, 2007
Moze CMOS jest zarezerwowany dla profi? A ten A300 to ma byc takie semi? Chociaz z drugiej strony masz racje, niedawno premiera nowej matrycy, a tu jej brak w najnowszym dziele...
eska - Pią 31 Sie, 2007
Czy wrzucił być matryce CCD 14 MPix o cropie 1.25 do aparatu który ma konkurować z dajmy na to Canonem D40, a 12 MPix matryce CMOS na cropie 1.5 do "porfesjonalnej" (Sony unika tego słowa jak tylko można) lustrzanki?
To sie kupy nie trzyma. Fakty są takie, że Sony ma gotowego CMOS-a, dla którego trzeba uszyć ubranko. Doniesienia o 14 MPix CCD ja wkładam między bajki.
Kto ma rację, wkrótce sie okaże
konrad
MC - Pią 31 Sie, 2007
Eska, w sumie masz racje, ja sobie tylko tak gdybalem. Mam jedynie nadzieje, ze to, co wyjdzie bedzie dobre, bo Sony ma kilka dosyc drogich obiektywow, a czy sa one dobre to mam nadzieje kiedys Arek nam powie
eska - Sob 01 Wrz, 2007
Kolejna niespodziewana nowosc to Panasonic L-10. Wyraznie widac, ze model L-1 byl tylko pokazem mozliwosci Panasonica i firma nie nastawiala sie na zyski z jego sprzedazy. L-10 to w zasadzie fz-50, w ktorym rozdzielono obiektyw od korpusu + kilka funkcj z l1 Jesli jego cena wraz z kitowym obiketywem bedzie na poziomie 2500 zl to mysle skutecznie powalczy z Nikonem d40x, pentaksem k100d, Sony a100 czy olkiem e410/510. jesli cena na start bedzie w okolicach 3 kafli to trudno mu dobrze wrozyc.
konrad
MC - Czw 06 Wrz, 2007
Arku, dzis miala miejsce premiera Alfy700 z CMOS
konczako - Czw 06 Wrz, 2007
MC napisał/a: | Arku, dzis miala miejsce premiera Alfy700 z CMOS |
http://fotopolis.pl/index.php?n=6326
No i kolejna nowośc hehe...
Troche dziwi brak podglądu na żywo...
MC - Czw 06 Wrz, 2007
Czy ja wiem czy dziwi? Jakos live view mnie nie przekonuje, chociaz bajer niezly, nie ukrywam.
Wujek_Pstrykacz - Czw 06 Wrz, 2007
Fajny aparacik. Zobaczymy jak pojawią się szczegółowe dane co jest wart.
MC - Czw 06 Wrz, 2007
Na papierze z Canonem 40D moze konkurowac, zobaczymy jak go Arek dorwie...
MC napisał/a: | Czy ja wiem czy dziwi? Jakos live view mnie nie przekonuje, chociaz bajer niezly, nie ukrywam. |
Szczerze mówiąc też mnie nie przekonuje ale z marketingowego punktu widzenia troszke mnie to dziwi. No ale Sony postawilo na bardziej użyteczne sprawy i trzeba to zaliczyc na plus. Na papierze aparat sprawia bardzo solidne, ergonomiczne wrażenie i pomimo dużego wyswietlacza przyciski są odpowiednio rozmieszczone...
Ciekawe jaki wpływ na jakość zdjęć i szybkość aparatu będzie miał ten analogowo/cyfrowy konwerter...
Arek - Czw 06 Wrz, 2007
No wygląda ciekawie.
Sony i Nikon poszli w wysoką rozdzielczość wyświetlaczy, tu Canon niestety został z tyłu. Na moim 30D słabo widać w dzień efekty fotografowania. Ciekawe jak na tych nowych wyświetlaczach będzie widać?
Arek - Czw 06 Wrz, 2007
Wygląda na to, że Canon może nieźle dostać pod dupsku. Przy pieniądzach jakie Sony może władować a promocję A700, taki 40D będzie wydawać się małym kopciuszkiem.
W reklamie będzie się podkreślać uszczelniany korpus, stabilizację 4 EV, dobry wizjer,
wyświetlacz o wysokiej rozdzielczości. Na laikach większe wrażenie będzie robiło 12 vs 10 MPix niż wypadająca na korzyść Canona różnica w trybie seryjnym.
Mając D300 i A700 na karku 40D będzie musiał szybko spaść z ceny. A mając świadomość
tego, że to nie jedyna nowość Sony w nadchodzącym czasie, sytuacja na rynku będzie dla
klientów doskonała. W ciągu pół roku Sony wypuści coś dla profesjonalistów, a Canon będzie musiał odpowiedzieć rozdwojeniem linii 5D. Na dniach wyjdzie Olek E-3, coś tam dorzuci Pentax. Oj będzie w czym wybierać.
Arek
Czekają Nas fotografujących ciekawe czasy.
MC - Czw 06 Wrz, 2007
A ponoc (wg. pewnego konkurencyjnego serwisu) maja tez wyjsc nowe obiektywy, w tym jeden na FF, czyzby wiec Sony celowalo takze w rynek profi?
Co do aparatu, to bardzo jestem ciekawy stabilizacji, chociaz jakos jestem sceptyczny jesli chodzi o 4EV. 12vs10MPix to roznica niewielka, ale faktycznie niektorzy sie tym podniecaja...
Co do trybu seryjnego, to 5kl/s nie jest zle...
Dobrze, ze wyswietlacz bedzie lepszy, bo to akurat sie przydaje, a podglad na zywo... trudno, i tak jakos mi nie pasuje robic zdjecie lustrzanka nie patrzac przez wizjer.
Zdecydowanie robi sie ciekawie...
Są i pierwsze zdjęcia :
http://fotopolis.pl/index.php?n=6327
Arek - Czw 06 Wrz, 2007
Nas Sony nie zaprosiło na oficjalną premierę we Włoszech. Ciekawe dlaczego?
Ktoś wie dlaczego nazwali go A700? 7-ka z sentymentu do KM D7D?
MC - Czw 06 Wrz, 2007
Cytat: | Nas Sony nie zaprosiło na oficjalną premierę we Włoszech. Ciekawe dlaczego? Smile |
Czyzby teoria spiskowa? Ze niby Pan Szabla Was nie lubi i wplynal na kogos? Litosci...
goltar - Czw 06 Wrz, 2007
Arek napisał/a: | Wygląda na to, że Canon może nieźle dostać pod dupsku. Przy pieniądzach jakie Sony może władować a promocję A700, taki 40D będzie wydawać się małym kopciuszkiem.
W reklamie będzie się podkreślać uszczelniany korpus, stabilizację 4 EV, dobry wizjer,
wyświetlacz o wysokiej rozdzielczości. Na laikach większe wrażenie będzie robiło 12 vs 10 MPix niż wypadająca na korzyść Canona różnica w trybie seryjnym. | Arek, całkowicie się z Tobą zgadzam i dlatego myślę że szybko pojawi się 45D z matrycą 12Mpix ... Co do samej nowości to bardzo mi się ten aparat podoba i przypomina Dynaxa 7 (i z tego powodu faktycznie chyba nazwa A700) którego miło wspominam
MC napisał/a: | A ponoc (wg. pewnego konkurencyjnego serwisu) maja tez wyjsc nowe obiektywy, w tym jeden na FF, czyzby wiec Sony celowalo takze w rynek profi?
.. |
Nie przesadzajmy mówiąc o rynku profi prezentując obiektyw o jasności rzędu 4-5.6 czy tym podobnej. Rynek profi to obiektywy 2.8 i jaśniejsze.
A co sądzicie panowie o pierwszych zdjęciach??
Plastyka zdjęć podobna jak z EOSów. I bardzo niskie szumy przy ISo400..
Trudno aby było inaczej, przecież to nowoczesny aparat na podobnej matrycy. A poza tym to nie Olek czy tym podobna zabawka tylko porządna maszyna. Szkoda tylko, że tak długo musieliśmy na niego czekać. Myśle, że jednak opłacało się. Niech użytkownicy Sony będa uradowani. Ja też do niedawna użytkowałem system Minolty(D7D), ale ze względu na brak interesującej mnie optyki przeszedłem na Canona. I jestem zadowolony. Mam jeszcze analogową D7 z jednym jasnym zoomem i napewno się go nie pozbędę. Swietna ergonomia plus niezły pomiar światła - to jest to co trzeba do slajdów, a D7 to zapewnia.
Woytec_60 - Czw 06 Wrz, 2007
Pstrykacz napisał/a: | A poza tym to nie Olek czy tym podobna zabawka tylko porządna maszyna. |
Daj Ci Boże zdrowie, bo o rozum...
He he... urażony się odezwał. Może porównamy tą Alfę do E-510 co?
Woytec_60 napisał/a: | Pstrykacz napisał/a: | A poza tym to nie Olek czy tym podobna zabawka tylko porządna maszyna. |
Daj Ci Boże zdrowie, bo o rozum... |
Hhehehe...to wtedy będzie miał i zdrowie i rozum
Poza samym body bardzo ładnie prezentuje się grip który wygląda na dopracowany i funkcjonalny.
Mysza - Czw 06 Wrz, 2007
Pstrykacz napisał/a: | A poza tym to nie Olek czy tym podobna zabawka tylko porządna maszyna. |
Powiem Ci tylko jedno - jesteś śmieszny.
Cześć tu Mysza
jaad75 - Czw 06 Wrz, 2007
Pstrykacz napisał/a: | He he... urażony się odezwał. Może porównamy tą Alfę do E-510 co? |
A może raczej do E-P1?
konczako napisał/a: | Plastyka zdjęć podobna jak z EOSów... |
To zabrzmiało jak obelga...
Ale faktycznie widzę tu canonową maselnicę... Miejmy nadzieję, że to tylko w egzemplarzach przedprodukcyjnych. Poczekajmy na Nikona, ale coraz bardziej jestem przekonany, że to nieuniknione przy matrycach typu CMOS... Chociaż może to być też akurat kwestia szkła w tym przypadku...
jaad75 napisał/a: | Pstrykacz napisał/a: | He he... urażony się odezwał. Może porównamy tą Alfę do E-510 co? |
A może raczej do E-P1?
konczako napisał/a: | Plastyka zdjęć podobna jak z EOSów... |
To zabrzmiało jak obelga...
Ale faktycznie widzę tu canonową maselnicę... Miejmy nadzieję, że to tylko w egzemplarzach przedprodukcyjnych. Poczekajmy na Nikona, ale coraz bardziej jestem przekonany, że to nieuniknione przy matrycach typu CMOS... Chociaż może to być też akurat kwestia szkła w tym przypadku... |
To napewno nie obelga...tylko szczery komplement. Canony do tej pory robiły najlepsze zdjęcia...odwzorowanie szczegułów, odcieni i półtonów świetne i tak było do tej pory...A maselnice w Canonach to miałes chyba z obiektywem kitowym.
Mysza napisał/a: | Pstrykacz napisał/a: | A poza tym to nie Olek czy tym podobna zabawka tylko porządna maszyna. |
Powiem Ci tylko jedno - jesteś śmieszny.
Cześć tu Mysza |
On nie jest śmieszny On jest po prostu szczery.........A prawda jest jaka jest...
Mysza - Czw 06 Wrz, 2007
konczako napisał/a: |
On nie jest śmieszny On jest po prostu szczery.........A prawda jest jaka jest... |
Racjonalne argumenty do mnie trafiają, a przynajmniej zmuszają do myślenia, ale na kretynizmi i zadufanych palantów mam tylko jedną odpowiedź .
Wybacznie, ale dyskutować z tym nie zamierzam
Cześć tu Mysza
jaad75 - Czw 06 Wrz, 2007
konczako napisał/a: | To napewno nie obelga...tylko szczery komplement. Canony do tej pory robiły najlepsze zdjęcia...odwzorowanie szczegułów, odcieni i półtonów świetne i tak było do tej pory...A maselnice w Canonach to miałes chyba z obiektywem kitowym. |
Bynajmniej. Mówię o wszystkich Canonach i ich przetwarzaniu obrazu, które zresztą jak przypuszczam wynika z konstrukcji matryc CMOS. Był wątek, w którym tłumaczyłem (z przykładami K10D vs. 1D3) o co mi chodzi, nie chce mi się powtarzać...
http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
czytaj od str.2...
no to zrobiła nam się bardzo merytoryczna dyskusja...
To nie dyskusja to wiją się jak ryby w sieci niektórzy posiadacze Olków, których firma nie rozpieszcza zbytnio.
Arv - Czw 06 Wrz, 2007
Takie fajne forum było a teraz mały żarcik i budzą się w ludziach trolle.
Kompleksy macie jakieś ?
Miejcie dystans do swoich gadżetów. Religijne zacietrzewienie jest śmieszne i żałosne.
Wszystko co plastikowe pasuje do kategorii zabawka i basta.
Mój 300D jest maksymalnie zabawkowy i jakoś nie płaczę z tego powodu.
MC - Pią 07 Wrz, 2007
Widzisz Arv, niektorzy stawiaja w domach oltarzyk z nazwa firmy i slowa krytyki nie dopuszczaja...
A ja juz kiedys pisalem, ze KAZDY system ma swoje wady i zalety.
Najwazniejsze, zeby POSIADACZ byl zadowolony i tyle.
konczako - Pią 07 Wrz, 2007
Arv napisał/a: | Takie fajne forum było a teraz mały żarcik i budzą się w ludziach trolle.
Kompleksy macie jakieś ?
Miejcie dystans do swoich gadżetów. Religijne zacietrzewienie jest śmieszne i żałosne.
|
No prawda że troche mnie tam poniosło...ale po co wypisywac o jakis "maselnicach" skoro tak nie jest??
Sorki wszystkich że troche mnie ponisolo
MC - Pią 07 Wrz, 2007
Duzo ludzi niestety ponosi jak ktos skrytykuje ich ukochana firme. Tak to juz jest, ze Polak jak kupi sobie lustrzanke, to prawie inwestycja zycia...
Wujek_Pstrykacz - Pią 07 Wrz, 2007
Tylko, że tu jednemu forumowiczowy puściły nerwy i napisał obraźliwe słowa wobec innych. Nie wiem czy taki post nie powinien być usunięty.
Mnie one dotknęły, a k. Mysza to powinien przed podejściem do klawiatury pomodlić się lub wziąść coś na uspokojenie. Można lekceważąco podchodzić do sprzętu, ale żeby zaraz ludzi obrażać. Brak kultury. Niestety.
MC - Pią 07 Wrz, 2007
Coz, mnie tez taki jeden obrazil jakis czas temu, a wobec braku argumentow przyczepil sie mojego wygladu. I owszem, masz racje, ze jakies ostrzezenia powinny za to byc, bo dla niektorych sprzet wydaje sie byc religia, niestety.
konczako - Pią 07 Wrz, 2007
MC napisał/a: | Duzo ludzi niestety ponosi jak ktos skrytykuje ich ukochana firme. Tak to juz jest, ze Polak jak kupi sobie lustrzanke, to prawie inwestycja zycia... |
Kochac to moze i kocham...ale fotografie. W tej chwili Canon mi odpowiada i pozwala mi robić dobre jakościowo zdjęcia ale za jakiś czas może się wszystko zmienić NIe przywiązuje sie do marek...
kolego mysza ...jesli cię uraziłem to przepraszam ale twoja wypowiedz także była dość obraźliwa. Nie każdy lubi jak sie nazywa go "palantem"...niektórym to naprawde blisko do fanatyzmu na tle marki
No ale ta dyskusja się zrobiła troche nie na temat i po częsci ja także do tego się przyczyniłem dlatego chyba trzeba wrzucić na luz
MC - Pią 07 Wrz, 2007
Wiec wracajac do merytorycznej dyskusji...
Zdjecia przy roznych iso nie prezentuja sie zle, a juz napewno klase wyzej niz A100. Nawet iso6400 ujdzie w tloku, chociaz i tak lepiej robic na nizszych jesli mozna.
ISO 6400 to już ekstremum. Do ISO 1600 będzie można spokojnie pracować. Zresztą zobaczymy jak to będzie w wersjach produkcyjnych. Musimy uzbroić się w cierpliwość.
MC - Pią 07 Wrz, 2007
Cytat: | Musimy uzbroić się w cierpliwość. |
Latwo mowic...
protazy - Pią 07 Wrz, 2007
Myślę że nie bez powodu fotki na 3200 i 6400 zrobione są w pomieszczeniu o ścianach w kolorze szumu ale i tak nieźle to wygląda
MC - Pią 07 Wrz, 2007
Sciany, owszem. Ale szum widac na obrazie i nie jest tragiczny, chociaz oczywiscie najlepiej, gdyby wcale go nie bylo
Arek - Pią 07 Wrz, 2007
Cieszę, się że dyskusja trochę się wyprostowała. Tak jak napisał MC nie należy robić z aparatów ołtarzyków i w sposób paniczny lub wulgarny reagować na ich krytykę. Każdy
aparat ma wady, a świadomość ich istnienia pozwala nam wykonywać lepsze zdjęcia.
Plastikowe kolory Canonów przestają być problemem (zakładając, że są) gdy zrobimy
zdjęcia w RAWach, plastikowe Olki stają się mniej plastikowe, gdy położymy je obok
350D. Więcej luzu Panowie.
Arek
P.S. Postów nie skasuje, jednak jakieś "przepraszam" i z jednej i drugiej strony ładnie by wyglądało.
MC - Pią 07 Wrz, 2007
Cytat: | Każdy
aparat ma wady |
Niestety, niektorzy beda bronic tego, co kupili jak, z przeproszeniem, cnoty. Taka to juz niestety cecha. Smieszy mnie wychwalanie pod niebiosa jednego systemu jako nieposiadajacego wad, a inne to g***. Wiem, ze mojej A100 daleko do D200, o D300 nawet nie wspominam, ale wyboru, ktorego prawie rok temu dokonalem nie zaluje. Ma swoje wady i jestem tego swiadomy (czasami dosc bolesnie). Ale w moich lapach sie sprawdza i to chyba najwazniejsze. Tak samo z Pentaxami, Olkami i innymi poza "wielka dwojka".
Woytec_60 - Pią 07 Wrz, 2007
Arek napisał/a: |
P.S. Postów nie skasuje, jednak jakieś "przepraszam" i z jednej i drugiej strony ładnie by wyglądało. |
Ze swojej strony przepraszam, jeśli uraziłem.
Szczerze powiedziawszy, dziwię się sobie, bo mój Olek służy właśnie do zabawy (czytaj ->hobby).
Dziwi mnie tylko uogólnianie:
Cytat: | to nie Olek czy tym podobna zabawka... |
Przydałoby się autorowi tego zdania, wziąć do ręki E-1 i stuknąć się porządnie w czoło.
Od zabawki nie powinno zaboleć
MC - Pią 07 Wrz, 2007
I z ostatniej chwili cos dla P.Myszy: "Olympus E1 successor on 17th October".
MC napisał/a: | I z ostatniej chwili cos dla P.Myszy: "Olympus E1 successor on 17th October". |
Ostania chwila to Tuesday, 4 September 2007 11:40 GMT
Pierwsze od góry...
RobertO - Pią 07 Wrz, 2007
Panowie, widze ze niektorych emocje poniosly. Kolega Mysza zdecydowanie przesadzil z epitetami.
Po raz ostani przymykam oko na takie zachowanie bo zdarzalo sie bardzo to do tej pory sporadycznie. ale w zwiazku z tym ze forum sie rozrasta obawiam sie ze takie sytuacje moge miec czesciej miejsce.
Dlatego od tej pory bedziemy zmuszeni dawac ostrzezenia i banowac (czasowo/lub trwale) tych ktorzy nerwow nie potrafia trzymac na wodzy.
pozdrawiam
MC - Pią 07 Wrz, 2007
Ja na dpreview nie wchodze zbyt czesto, a wiadomosc chyba sie w tym temacie nie pojawila co do daty. Poza tym 3 dni to nie tak wiele
MC napisał/a: | Ja na dpreview nie wchodze zbyt czesto, a wiadomosc chyba sie w tym temacie nie pojawila co do daty. Poza tym 3 dni to nie tak wiele |
Fakt
Ale dla czekających na ten model to już staara wiadomość
MC - Pią 07 Wrz, 2007
Cytat: | Ale dla czekających na ten model to już staara wiadomość |
Swiete slowa... Ja juz jakis czas temu zastanawialem sie czy wogole bedzie nastepca A100, a tutaj po kilku dniach taka mila niespodzianka Oby nie zakonczyla sie rozczarowaniem
Od zabawek też boli. Przepraszam już nie będę krytykował posiadaczy Olków. Sorry. Ale swoje i tak o tym myśle, ale zachowam to dla siebie.
Mysza - Sob 08 Wrz, 2007
konczako napisał/a: |
kolego mysza ...jesli cię uraziłem to przepraszam |
Nie uraziłeś mnie, więc nie masz za co przepraszać.
Moje słowa były bez wątpienia ostre, pewnie za ostre ... ale nie odnosiły się do Twojej wypowiedzi, jeżeli tak je odebrałeś to przepraszam, było to niezamierzone
Pstrykacz napisał/a: |
Od zabawek też boli. Przepraszam już nie będę krytykował posiadaczy Olków. Sorry. Ale swoje i tak o tym myśle, ale zachowam to dla siebie.
|
Drogi kolego, jeżeli masz przemyślenia i słowa krytyki odnośnie sprzętu, to się nimi podziel w sposób racjonalny i merytoryczny.
Co do krytyki posiadaczy sprzętu - to nie sądzisz że jest to dokładnie tak samo kontrowersyjne jak moje słowa, którymi poczułeś się urażony
Jak na razie to widzę, że postawiłeś Canona na piedestale, a inny sprzęt obrzucasz błotem bez wiedzy, zastanowienia i merytorycznych podstaw . Wybacz ale taką postawę trudno nazwać rozsądną.
Co do użytych przeze mnie słów, to rzeczywiście były one ostre. Przepraszam za ich dobór.
Powinienem był użyć określeń nie uważanych za inwektywy.
Pozdrawiam
Michał Wyżlic
Mysza - Nie 09 Wrz, 2007
MC napisał/a: | Cytat: | Każdy
aparat ma wady |
Niestety, niektorzy beda bronic tego, co kupili jak, z przeproszeniem, cnoty. Taka to juz niestety cecha. Smieszy mnie wychwalanie pod niebiosa jednego systemu jako nieposiadajacego wad, a inne to g***. Wiem, ze mojej A100 daleko do D200, o D300 nawet nie wspominam, ale wyboru, ktorego prawie rok temu dokonalem nie zaluje. Ma swoje wady i jestem tego swiadomy (czasami dosc bolesnie). Ale w moich lapach sie sprawdza i to chyba najwazniejsze. Tak samo z Pentaxami, Olkami i innymi poza "wielka dwojka". |
Zgadzam się z Twoją wypowiedzią w pełni. I właśnie z tego powodu strasznie mnie drażni szowinizm systemowy prezentowany przez niektórych właścicieli głownie Canonów i Nikonów (doskonale wiem, że stanowią oni mniejszość, tyle że głośną i widoczną). Uważam po prostu, że taka postawa jest bezdennie głupia.
Zwróć uwagę, że nie piszę nigdzie, że Canony czy Nikony są beznadziejne, bo tak po prostu nie uważam. Ja z pewnych względów wybrałem Olka i jeżeli ktoś chce dyskutować merytorycznie co mnie do takiej decyzji skłoniło, to bardzo chętnie dyskusję podejmę. W końcu z wad mojego aparatu doskonale zdaję sobie sprawę, bo jestem jego użytkownikiem . Ale na opowiadanie głupot przez szowinistów systemowych, którzy pewnie Olkiem nawet jednego zdjęcia nie zrobili (o E1 nawet nie wspomnę), mam tylko jedną odpowiedź " "
Cześć tu Mysza.
Arv - Nie 09 Wrz, 2007
Mysza napisał/a: | MC napisał/a: | Wiem, ze mojej A100 daleko do D200, o D300 nawet nie wspominam, ale wyboru, ktorego prawie rok temu dokonalem nie zaluje. Ma swoje wady i jestem tego swiadomy (czasami dosc bolesnie). Ale w moich lapach sie sprawdza i to chyba najwazniejsze. Tak samo z Pentaxami, Olkami i innymi poza "wielka dwojka". |
Zgadzam się z Twoją wypowiedzią w pełni. I właśnie z tego powodu strasznie mnie drażni szowinizm systemowy [...]. Uważam po prostu, że taka postawa jest bezdennie głupia.
Zwróć uwagę, że nie piszę nigdzie, że Canony czy Nikony są beznadziejne, bo tak po prostu nie uważam. Ja z pewnych względów wybrałem Olka i jeżeli ktoś chce dyskutować merytorycznie co mnie do takiej decyzji skłoniło, to bardzo chętnie dyskusję podejmę. W końcu z wad mojego aparatu doskonale zdaję sobie sprawę, bo jestem jego użytkownikiem :wink: . Ale na opowiadanie głupot przez szowinistów systemowych, którzy pewnie Olkiem nawet jednego zdjęcia nie zrobili (o E1 nawet nie wspomnę), mam tylko jedną odpowiedź " :lol: :lol: :lol: " |
Bo to jest tak. Jeżeli ktoś wie czego potrzebuje to umie dobrze wybrać.
Jeżeli nie wie to stara się kierować opinią innych.
Mnie denerwuje gdy posiadacze wychwalają swoje gadżety pod niebiosa (zasada konsekwencji. R. Cialdini) a milczą na temat wad i ułomności. Cholernie mnie denerwuje gdy wmawiają innym, że te wady to w zasadzie nie są wadami bo "mnie niepotrzebny szybki AF" albo "mnie niepotrzebne wysokie ISO". Takie bagatelizowanie jest po prostu nieuczciwe. Pół biedy gdy pojawia się słowo "mnie". Gorzej jak ktoś pisze "nikomu".
Szanuję natomiast rady typu: "Mój Tamron ma wolny AF ale wybrałem go ze względu na wysoką rozdzielczość i światło". Sam staram się właśnie tak wyrażać opinie.
Obrażanie się i gwałtowna reakcja na to że ktoś uważa mój sprzęt za zabawkę to żenująca dziecinada.
1. Każdy ma prawo do posiadania i prezentowania własnych opinii na temat sprzętu. Dowolnych. Nawet błędnych. Opinie to nie parametry techniczne.
2. Ludzie mają zestawy za setki tysięcy złotych. Przy nich wszyscy mamy zabaweczki.
3. Dopóki dyskutujemy o sprzęcie (merytorycznie lub nie) jest znośnie. Ale nie powinniśmy dyskutować o ludziach. Sformułowania typu "głupota", "weź się puknij", "szowinizm" itp. nie mogą odnosić się do sprzętu. Nie będę pokazywał palcem kto rozpoczął argumentację ad personam. Apeluję do admina o czasowe banowanie za off topiki tego typu. Inaczej zaraz pojawią się "dzieci neostrady" i tematy "Kto jest za xxx wpisujcie miasta."
Ostania sprawa.
Jeżeli ktoś nie ma zbyt dużo pojęcia o tym co planuje kupić to polecam mu kupno czegoś popularnego, uniwersalnego i czegoś co znam. W tłumie będzie się czuł lepiej nawet jeżeli jego sprzęt będzie w pewnych kategoriach gorszy. Fakt, że większość ma to samo utwierdzi go w przekonaniu że jego sprzęt nie jest taki zły. Staram się podkreślać wady polecanego sprzętu aby być po prostu uczciwym. Przynajmniej nikt się nie zawiedzie, prawda ?
Decyzja o zakupie czegoś niepopularnego (nawet lepszego) powinna być starannie przemyślana i podjęta na własną odpowiedzialność.
Mysza - Nie 09 Wrz, 2007
Arv napisał/a: |
Obrażanie się i gwałtowna reakcja na to że ktoś uważa mój sprzęt za zabawkę to żenująca dziecinada. |
Podobnie jak opowiadanie głupot przez kogoś, kto nie ma pojęcia o czym pisze.
Dopóki dyskutujemy o sprzęcie (merytorycznie lub nie) jest znośnie. Ale nie powinniśmy dyskutować o ludziach. Sformułowania typu "głupota", "weź się puknij", "szowinizm" itp. nie mogą odnosić się do sprzętu. |
Za dobór użytych przeze mnie słów, które rzeczywiście były zbyt ostre, przeprosiłem.
Ale nie zgodzę się z Tobą w kwestii zakazu reakcji na wypisywanie przez osoby bez pojęcia o temacie wierutnych bzdur.
Ponadto nie widzę powodu dla którego miałby być zakaz używania sformułowań nie będących inwektywami, np. "szowinizm".
Ostania sprawa.
Jeżeli ktoś nie ma zbyt dużo pojęcia o tym co planuje kupić to polecam mu kupno czegoś popularnego, uniwersalnego i czegoś co znam. |
I bardzo dobrze, tylko że polecanie czegoś co znasz nie może być równoznaczne z pisaniem głupot o rzeczach, których nie znasz.
Czy wyobrażasz sobie w jaki sposób zostałbym zjechany, gdybym napisał, że Canony to zabawki, a nie aparaty .
Arv napisał/a: | Decyzja o zakupie czegoś niepopularnego (nawet lepszego) powinna być starannie przemyślana i podjęta na własną odpowiedzialność. |
Zgoda, dlatego jeżeli polecam komuś Olka, co robiłem tu kilka razy, to polecałem "przyjrzenie się i rozważenie", a nie "idź i kup bo cała reszta to badziewie".
Cześć tu Mysza.
MM - Pon 10 Wrz, 2007
Panowie, proponuję na tym spór zakończyć (bo ładnie się kończy) i już do niego nie wracać. Milczenie obu uznam za zgodę i przejdźmy do tematu głównego tego wątku.
Wujek_Pstrykacz - Pon 10 Wrz, 2007
Testowałem wiele aparatów z różnymi obiektywami przed zakupem mojego aktualnego aparatu. Najpierw odpadły Olek i reszta 4/3 ze względu na mało rozwinięty system dodatkowego wyposażenia, to samo stało się z Pentaxem, ale tu raczej chodzi o dostępność wyposażenia, został tylko wybór Canona lub Nikona. Z ciężkim sercem wybrałem Canona, ale tylko dlatego, że ludzie z którymi na codzien współpracuje też posiadają Canony i zachodzi możliwość skorzystania z ich obiektywów,gdy zajdzie taka potrzeba. Pozbywałem się Minolty dlatego nie wspomniałem o Sony, które wtedy nie proponowało nic lepszego. Dlatego nikt mi nie może zarzucić nieznajomości sprzętu. Dwadzieścia ponad lat w fotografii to jednak troche doświadczenia mam, tak myśle. A tak w ogóle to na codzień staram się oglądać i podyskutować w zaprzyjaźnionych sklepach foto o różnych aparatach, więc nikt mi nie może zarzucić szowinizmu i braku wiedzy o różnych aparatach i jakości zdjęć z nich.
Pozdrawiam wszystkich.
Marek W.
Wujek_Pstrykacz - Pon 10 Wrz, 2007
I czekam ze zniecierpliwieniem na te wszystkie nowości już w sklepach, aby móc coś więcej o nich powiedzieć (Canon 40D już jest,ale niestety jeszcze nie miałem go w rękach).
konczako - Pon 10 Wrz, 2007
Pstrykacz napisał/a: | Testowałem wiele aparatów z różnymi obiektywami przed zakupem mojego aktualnego aparatu. Najpierw odpadły Olek i reszta 4/3 ze względu na mało rozwinięty system dodatkowego wyposażenia, to samo stało się z Pentaxem, ale tu raczej chodzi o dostępność wyposażenia, został tylko wybór Canona lub Nikona. Z ciężkim sercem wybrałem Canona, ale tylko dlatego, że ludzie z którymi na codzien współpracuje też posiadają Canony i zachodzi możliwość skorzystania z ich obiektywów,gdy zajdzie taka potrzeba. Pozbywałem się Minolty dlatego nie wspomniałem o Sony, które wtedy nie proponowało nic lepszego. Dlatego nikt mi nie może zarzucić nieznajomości sprzętu. Dwadzieścia ponad lat w fotografii to jednak troche doświadczenia mam, tak myśle. A tak w ogóle to na codzień staram się oglądać i podyskutować w zaprzyjaźnionych sklepach foto o różnych aparatach, więc nikt mi nie może zarzucić szowinizmu i braku wiedzy o różnych aparatach i jakości zdjęć z nich.
Pozdrawiam wszystkich.
Marek W. |
Hm...Bo tak już jest że jak ktoś ma troche większe doświadczenie i wie na co przede wszystkim zwracac uwage wybierze Nikona lub Canona(choć oczywiście nie sa pozbawione wad)...Choc z drugiej strony fotografów jest tak duzo że te dwie marki nie zaspokoją wszystkich. Dobrze że jest coraz wieksza konkurencja w sprzęcei bo gdyby nie ona mieli byśmy epoke kamienia łupanego i o Nikonie czy Canonie nigdy byśmy nie usłyszeli...
MM - Pon 10 Wrz, 2007
Pstrykacz napisał/a: | I czekam ze zniecierpliwieniem na te wszystkie nowości już w sklepach, aby móc coś więcej o nich powiedzieć (Canon 40D już jest,ale niestety jeszcze nie miałem go w rękach). |
40D choć fajny to jakością zdjęć mnie nie powalił. Do 5D brakuje mu tyle co 20D. Ale pucha do spottingu jest niezła i będzie moja.
Ja czekam na wymacanie D300 Nikona bo to może być rewelacja... albo i nie. Zależy co pokaże ta ich nowa matryca. Sama pucha wypasiona aż za bardzo
jaad75 - Pon 10 Wrz, 2007
konczako napisał/a: | Hm...Bo tak już jest że jak ktoś ma troche większe doświadczenie i wie na co przede wszystkim zwracac uwage wybierze Nikona lub Canona... |
Taa... Zwłaszcza jak ma np. kupę znakomitych szkieł na m42 (nie mówiąc o dedykowanych szkłach systemu innego niż C lub N), których nie chce się pozbywać, albo jest zainteresowany głównie jasnymi teleobiektywami, albo nie odpowiada mu np. specyfika obrazowania, czy ergonomia danego producenta... Własnie takie autorytarne wypowiedzi są najczęściej przyczyną wojen systemowych na wszelkich forach fotograficznych... Żaden system nie jest we wszystkim jedyny i najlepszy, a nawet jeżeli uważasz, że któryś jest taki, to jest to tylko i wyłącznie Twoje zdanie, a ktoś inny może mieć zupełnie inne priorytety i wcale nie musi to oznaczać, że się nie zna lub nie ma doświadczenia...
Monastor - Wto 11 Wrz, 2007
jaad75 napisał/a: |
Taa... Zwłaszcza jak ma np. kupę znakomitych szkieł na m42 |
Masz rację, z Canonem faktycznie nie ma jak na nich pracować... No chyba, że się kupi pierścionek przejściowy za 50 zł, ale to już luksus na który niewielu może sobie pozwolić
Z tym M42 to akurat niezbyt trafiony przykład (w przypadku C, u N jest już gorzej). Co innego jeśli to na przykład szkła minolty, wtedy i Sony A100 może być najlepszym rozwiązaniem, albo kiedy dysponuje obiektywami jeszcze innych systemów.
Mimo wszystko trudno zaprzeczyć, że Canon i Nikon dysponują na ten moment najszerszą gamą obiektywów i dodatkowych akcesoriów. To po prostu najbezpieczniejsze opcje inwestycji w system.
To nie kwestia tego, kto jest lepszy, fajniejszy itd. tylko stabilnej pozycji na rynku i szerokiego asortymentu.
Jeśli chodzi o jakość aparatów, różnice są naprawdę małe. Ponadto producenci wzajemnie się uzupełniają. Canony są raczej marne do fotografii w podczerwieni, z kolei Nikony radzą sobie świetnie. Olki szumią bardziej od Canonów, ale za to łatwiej na nich uzyskać wysokie ekwiwalenty ogniskowych. Nikony najczęściej są duże i wygodne, z kolei olki malutkie i lekkie. Aparaty Sony i Olka mają stabilizację w korpusach, a Canon i Nikon tylko w obiektywach Itd. Itp. Każdy może wybrać to, co mu najbardziej odpowiada.
Za jakiś czas pewnie wszystko jeszcze bardziej się wyrówna. To tylko lepiej dla rynku. Wreszcie będzie zdrowa konkurencja.
jaad75 - Wto 11 Wrz, 2007
Monastor napisał/a: | Masz rację, z Canonem faktycznie nie ma jak na nich pracować... No chyba, że się kupi pierścionek przejściowy za 50 zł, ale to już luksus na który niewielu może sobie pozwolić
Z tym M42 to akurat niezbyt trafiony przykład (w przypadku C, u N jest już gorzej)... |
Ale z kolei nienajlepszy wizjer w Canonach do 30D włącznie, nie sprawia, że współpraca jest optymalna. Oczywiście wyżej jest lepiej, ale inne systemy, mogą zaoferować tu więcej za znacznie niższą cenę... Zresztą to był tylko przykład...
Nie zaprzeczam, że C i N dysponują w tym momencie najszerszą gamą obiektywów, ale po pierwsze, chodzi przede wszystkim o jakość, a nie ilość szkieł, a po drugie, nikt nie potrzebuje "najszerszej gamy obiektywów" - każdy wybiera obiektywy pod swoje upodobania i wymagania i bywa, że dla kogoś to właśnie rzekomo ubogi 4:3 zapewni "najszerszą gamę obiektywów", mieszczących się w spektrum jego zainteresowań...
A polecanie i używanie wyłacznie systemów popularnych (nawet jeśli są w interesujacym nas zastosowaniu gorsze i droższe) prowadzi właśnie do sytuacji jaką mamy od kilkunastu lat, czyli marginalizacji znaczenia konkurencji na rzecz jednego/dwóch potentatów, co szkodzi zarówno rynkowi, jak i samym użytkownikom polecanych systemów...
A poza tym gdzie w takim podejściu indywidualizm? Gdzie oryginalność, wolność wyboru, fantazja? Gdyby wszyscy nosili praktyczne, granatowe chałaciki i jeździli wyłącznie superpraktycznymi Fiatami (bo dajmy na to, że jest do nich najszerszy wybór akcesoriów i części zamiennych), to naprawdę było by strasznie nudno...
Arv - Wto 11 Wrz, 2007
jaad75 napisał/a: | Nie zaprzeczam, że C i N dysponują w tym momencie najszerszą gamą obiektywów, ale po pierwsze, chodzi przede wszystkim o jakość, a nie ilość szkieł |
Zgoda ale do połowy. Co komu po świetnym szkle, którego potencjału nie można wykorzystać bo jakość zdjęć z body jest po prostu kiepska.
IMHO lepsza zasada jest taka: najlepszy efekt najmniejszym kosztem.
Z zadowoleniem obserwuję poprawę jakości aparatów innych niż Canon. Konkurencja jest bardzo wskazana. Nikt nie chce, żeby któraś firma została fotograficznym Microsoftem. Konkurencja wymusza postęp technologiczny i obniżanie cen. Być może jest taka kategoria cenowa w której 4/3 bije na głowę konkurencję. Jednak póki co, z aparatów które trzymałem w ręce bądź oglądałem zdjęcia (prosto z aparatu) najlepsze zdjęcia robią Canony. I nie jestem głupim szowinistą Canona za jakiego mnie niektórzy uważają. Np. nie używam kiepskiego kita Canona tylko Tamrona.
konczako - Wto 11 Wrz, 2007
jaad75 napisał/a: | konczako napisał/a: | Hm...Bo tak już jest że jak ktoś ma troche większe doświadczenie i wie na co przede wszystkim zwracac uwage wybierze Nikona lub Canona... |
Taa... Zwłaszcza jak ma np. kupę znakomitych szkieł na m42 (nie mówiąc o dedykowanych szkłach systemu innego niż C lub N), których nie chce się pozbywać, albo jest zainteresowany głównie jasnymi teleobiektywami, albo nie odpowiada mu np. specyfika obrazowania, czy ergonomia danego producenta... Własnie takie autorytarne wypowiedzi są najczęściej przyczyną wojen systemowych na wszelkich forach fotograficznych... Żaden system nie jest we wszystkim jedyny i najlepszy, a nawet jeżeli uważasz, że któryś jest taki, to jest to tylko i wyłącznie Twoje zdanie, a ktoś inny może mieć zupełnie inne priorytety i wcale nie musi to oznaczać, że się nie zna lub nie ma doświadczenia... |
Oto własnie chodzi że każdy jest inny i może miec różne zdanie...A wojny systemowe powstają jedynie przez to że niektórzy podchodzą bardzo emocjonalnie do sprawy i słowa krytyki nie mogą znieść.
Przeczytaj całą moja wypowiedz a nie tylko pierwsze zdanie bo choć może mało wyraźnie właśnie na samym początku czuć mały sarkazm...I tak jak napisałem na końcu - gdyby ludzie wybierali zawsze tylko jedno i byli ślepi na konkurencje to żyli byśmy teraz w gliniankach..
konczako - Czw 13 Wrz, 2007
Częsc testu D3 na fotopolis.pl - Tutaj
Wujek_Pstrykacz - Pią 14 Wrz, 2007
konczako napisał/a: | Częsc testu D3 na fotopolis.pl - Tutaj |
No nieźle, nieźle, ale na razie bez konkretów. Tylko rozwleczony opis. Aparat wiadomo, że pierwszo klasowy. Ciekawszy byłby taki test(opis) D300, jako,że jest on łatwiejszy do osiągnięcia przynajmniej przezemnie.
Arek - Czw 20 Wrz, 2007
http://dpnow.com/4281a.html - sample z A700. Jak na mój gust katastrofa. Nie wiem, czy ten Zeiss 16-80 jest taki kiepski czy matryca taka miękka... Choć zdjęcie z 2.8/300, czyli ze
szkła o wartości używanego samochodu, też mydlane.
MC - Czw 20 Wrz, 2007
Arek napisał/a: | http://dpnow.com/4281a.html - sample z A700. Jak na mój gust katastrofa. Nie wiem, czy ten Zeiss 16-80 jest taki kiepski czy matryca taka miękka... Choć zdjęcie z 2.8/300, czyli ze
szkła o wartości używanego samochodu, też mydlane. |
Smiech na sali, te zdjecia.
MC - Czw 20 Wrz, 2007
chociaz z drugiej strony tak sobie mysle, ze z tymi zdjeciami musi byc cos nie tak, bo Wasza "konkurencja" (przepraszam za semantyczne naduzycie) tez zamiescila kilka fotek kitowym zeissem i byly ok.
Nie moge sie doczekac Waszego testu.
Monastor - Czw 20 Wrz, 2007
Faktycznie jest mydło, jak na coś reklamowanego jako profesjonalny sprzęt jest kiepskawo :/
Może to testującemu było bardzo zimno. Trzeba będzie poczekać na więcej zdjęć.
Mimo wszystko nawet teraz, po premierze A700, gdybym miał pieniądze, zdecydowanie nie zainwestowałbym w system Sony.
konczako - Czw 20 Wrz, 2007
Monastor napisał/a: | Faktycznie jest mydło, jak na coś reklamowanego jako profesjonalny sprzęt jest kiepskawo :/
Może to testującemu było bardzo zimno. Trzeba będzie poczekać na więcej zdjęć.
Mimo wszystko nawet teraz, po premierze A700, gdybym miał pieniądze, zdecydowanie nie zainwestowałbym w system Sony. |
bo wlaściwe nie wiem czym a700 mogła by mnie skusić.? W czasie Nikona D300 i Canona 40D to moim zdaniem lipa...
A szklarnia bardo cieniutka i raczej nie wróze temu sytemowi świetlanej przyszłości...chociaż kto wie bo kampania reklamowa potrafi zdziałac cuda a ludzie czasami lubia byc nabijani w butelke(około 35% awe PiS )
Arek - Pią 21 Wrz, 2007
Ja wiem, że po JPGach robionych i obrabianych nie wiadomo jak trudno się ocenia rzeczywistą wartość aparatu, ale chyba po samplach prezentowanych na oficjalnych stronach można oczekiwać wiele. A to tutaj:
http://www.nikon-image.co...d300/sample.htm
wygląda jakby chłopaki z Sony i Nikona rozpisali konkurs na najbardziej mydlane fotki.
Fakt, że f/14-16, no ale oczekiwałem więcej po D300.
Wujek_Pstrykacz - Pią 21 Wrz, 2007
Ja bym tam Sony nie odstawiał na boczny tor. Po zobaczeniu paru zdjęć jeszcze z przedprodukcyjnego aparatu nie można o nim zbyt wiele powiedzieć. A poza tym ludzie którzy mają mnóstwo szkiełek (zacnych) Minolty potrzebują dobrej puszki (czytaj - bardziej zaawansowanej).
Allan - Sob 22 Wrz, 2007
Arek napisał/a: | http://dpnow.com/4281a.html - sample z A700. Jak na mój gust katastrofa. Nie wiem, czy ten Zeiss 16-80 jest taki kiepski czy matryca taka miękka... Choć zdjęcie z 2.8/300, czyli ze
szkła o wartości używanego samochodu, też mydlane. |
Przepraszam bardzo ze sie wtrace ale jesli to jest Zeiss, nowosc i jeszcze steady shot on to jest jakas pomylka..
..albo ktos byl pijany.
To ja wole w tym momencie swoje "tymczasowe badziewie" za $179 pt Canon 75-300 4-5.6 USM III
To jest zdjecie (download-zero korekcji) zrobione przy 1/200s Przyslona 7.1 ISO-200 170mm WB-Auto.
Zdjecie bez IS, bez Steady shot on i bez statywu z reki. Zreszta Exif jest included.
http://photovideomusic.pho.to/albums/zona/
Marian - Sob 22 Wrz, 2007
Wzrasta ilość interpolowanych pikseli, maleje rozmiar fotodiod, to i mamy "mydło" w fotkach.
MM - Sob 22 Wrz, 2007
Dlatego jestem przeciwny 12 mln pikseli na matrycy APS-C. To co ma 40D to jest granica przyzwoitości.
konczako - Sob 22 Wrz, 2007
Dla mnie 40D jest optymalny i nic lepszego do szczęcia nie jest mi więcej potrzebne. Jak na matrycę APS-C jakość zdjęć jest optymalna i sądze że poza konkurencją....przydała by sie jeszcze moze lepsiejsza automatyka ekspozycji, lecz dla mnie to nie jest az tak ważne, nie lubie jak aparat ustawia cos za mnie nawet jeśli robi to nieźle. .
MM - Sob 22 Wrz, 2007
W 40D to by się przydało coś, przez co byś nie narzekał na "automatykę ekspozycji" (co to takiego? ). Przydałby się zdecydowanie lepszy pomiar światła, podobny do tego jaki ma Nikon D200. Tam naprawdę ciężko jest skopać zdjęcie i można je prawidłowo naświetlać w dość bezmyślny sposób nie mając większej wiedzy o fotografii, prawie jak małpką. Właściciel D200 może sporo mniej umieć a i tak lepiej dobierze parametry niż canonier i to jest naprawdę wkurzające
Arek - Sob 22 Wrz, 2007
Bez przesady. 12 MPix na DX i 10 MPix na APS-C to różnica 5% w gęstości liniowej.
Nie ma poważnych powodów, żeby dobrze zrobiony CMOS 12 MPix był groszy od 10 MPix. No chyba, że marketing mocno naciskał i te 12 MPix jest niedopracowane.
Swoją drogą te sample z D300 i ilości pikseli dają do myślenia.
Zauważcie, że w D3 zastosowano 12 Mpix na FF czyli coś bliskie temu co Canon pokazał w 1Ds równo pięć lat temu. Z punktu marketingowego, to porażka Nikona, bo pokazuje, że w tej dziedzinie jest 5 lat za Canonem. Z punktu widzenia jakości obrazu jednak nie. TO jest główny parametr dla zawodowca, i jeśli D3 przy 16 MPix miałby dawać kiepski obraz, to dobrze, że dano 12 MPix nie przejmując się porównaniem z Canonem, słusznie wychodząc z założenia że D3 ma na tyle dużo zalet, że i tak znajdzie nabywców.
W klasie niżej, czyli w D300, marketing w postaci walki na piksele chyba dał znać o sobie.
Wystarczyłby CMOS 10 MPix. Dali 12, żeby "górować" nad 40D i E-3. Czy wyleją dziecko z kąpielą - zobaczymy.
MM - Sob 22 Wrz, 2007
Arku, w D3 dali 12 mln pikseli też z innego powodu. Chodzi o szybkostrzelność. Format DX nie zawsze miałby wystarczającą jakość a 9 kl/s przy FF naprawdę robi wrażenie i tam, gdzie crop jest zbędny, można nadrobić długą optyką (czyli taki 600/4 VR wystarczy) a szybkostrzelność jest bardzo istotna, w połączeniu z tym nowym AF to może w sporcie i reporterce wywalić i zdetronizować Canona 1D Mark III. Pamiętaj, że zawsze w zapasie taki facet ma możliwość przełączenia na DX, gdzie będzie miał lepszy zasięg z cropem 1.5 niż ten 1D z cropem 1.3 (a tak naprawdę to tam jest bodaj 1.25) a do tego szybkość mu rośnie do 11 kl/s. A zdjęcie zrobione takimi dużymi pikselami można sporo mocniej kadrować niż zrobione takimi jakie ma 1D. Więc jakość z Nikona na formacie DX pomimo tylko 5 MPx nie będzie aż tak tragicznie gorsza niż z 1D. No i te wysokie czułości ISO... W sporcie halowym, lekkoatletyce i kilku innych Nikon ma szansę zasiąść na tronie. Olimpiada w Pekinie nam pokaże, czy szansę wykorzystał bo ma ku temu argumenty i to poważne. Żeby tylko byli w stanie wyprodukować wystarczającą ilość sprzętu, bo tutaj zawsze dawali ciała
Arek - Sob 22 Wrz, 2007
Ja sobie doskonale zdaje sprawę z niepodwarzalnych zalet D3. Tak tylko luźno dywagowałem, że w D3 nie bali się małej liczby pikseli, a w D300 jednak bali. Będą to tylko dywagacje, jeśli okaże się, że jakość obrazów D300 jest świetna, bo wtedy nikt nie będzie żałował, że ma 12 Mpix.
MM - Sob 22 Wrz, 2007
Co za czasy, że 12 mln to mało. Ja mam prawie 13 w 5D i to jest naprawdę WYSTARCZAJĄCA ilość, dostarczająca niesamowitą jakość i niech tutaj już niczego nie zwiększają bo jeszcze popsują.
P_M_ - Sob 22 Wrz, 2007
MM napisał/a: | Co za czasy, że 12 mln to mało. Ja mam prawie 13 w 5D i to jest naprawdę WYSTARCZAJĄCA ilość, dostarczająca niesamowitą jakość i niech tutaj już niczego nie zwiększają bo jeszcze popsują. |
To nie jest jakis wielki problem. Popatrz na olympusa, ktory ma jeszcze mniejsza matryce, a watpie, zeby pokazal cos mniej upakowanego niz 10 MPix. Wedlug tego APS-C i DX mialyby cos okolo 18MPix. A olki tragicznie nie wypadaja przeciez. Zdziwilbym sie jednak, gdyby jakis reporter skusil sie na takiego olka. Do powaznej reporterki FF z 12-13MPix jest chyba optymalny. Nie mozemy jednak wykluczyc, ze kiedys powstana matryce, ktore pozwola na wieksze upakowanie i czulosci.
Na razie poczekajmy na testy d300 i reszty.
konczako - Sob 22 Wrz, 2007
MM napisał/a: | "automatykę ekspozycji" (co to takiego? ). |
wpisz w google a wyskoczy co to takiego:)
MM napisał/a: | Przydałby się zdecydowanie lepszy pomiar światła, podobny do tego jaki ma Nikon D200 |
Dokładnie, i Canon wreszcie powinien coś tutaj zmodernizować bo pomiar światła w EOSach w porówaniu do Nikonów jest przestażały. Zwłaszcza z tym wielosegmentowym mogli by cos zrobic....
MM - Sob 22 Wrz, 2007
Mnie się powiedzenie "automatyka ekspozycji" zbyt dosłownie kojarzy bo ekspozycję jako taką wybieramy ręcznie zgodnie z własną wizją zdjęcia, automatycznie jest dobierany jeden lub więcej parametrów (czas, przysłona, czułość) aby zadaną ekspozycję utrzymać. Bo tak jak się powszechnie przyjęło o tym mówić to ja to odbieram w ten sposób, że aparat sam sobie ustawia czy chce zdjęcie ciemne czy jasne
Allan - Sob 22 Wrz, 2007
MM napisał/a: | Ja mam prawie 13 w 5D i to jest naprawdę WYSTARCZAJĄCA ilość, dostarczająca niesamowitą jakość i niech tutaj już niczego nie zwiększają bo jeszcze popsują. |
..i tak nam dopomoz Bog
Mysza - Sob 22 Wrz, 2007
P_M_ napisał/a: | Popatrz na olympusa, ktory ma jeszcze mniejsza matryce, a watpie, zeby pokazal cos mniej upakowanego niz 10 MPix. Wedlug tego APS-C i DX mialyby cos okolo 18MPix. |
Tak dla ścisłości to miałby około 14Mpix.
Na dole tej strony masz porównanie wielkości matryc:
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse1/
Cześć tu Mysza.
jaad75 - Nie 23 Wrz, 2007
To, że nie dali więcej megapikseli w D3, to najmądrzejsze co zrobili. Myślę, że 21 MP w 1Ds Mk.III będzie jego gwoździem do trumny - Ci którym takie pliki są potrzebne i tak będą używać MF, a wady nawet najlepszej optyki sprawią, że te 21 MP będzie tylko bezużyteczną kupą megabajtów wszędzie, z wyjątkiem centrum kadru.
Nie sądzę, żeby w przypadku D300 chodziło o marketingową wojnę. 12MP w tym aparacie, zostało wymuszone dostępnością matrycy Sonego - gdyby Sony wypuścił CMOS-a APS-C (jak widać niestety Nikon uparł się na upchanie CMOS-a do tego aparatu) o rozdzielczości 10MP, to taka matryca byłaby w D300...
A co do sampli z A700 i 300/2.8, to przede wszystkim nie trafiono z ostrością. Ciężko coś stwierdzić po tym zdjęciu, ale wydaje się, że skóra wyszła w miarę ok jak na CMOS - o niebo lepiej niż w samplu Allana, który ogólnie wygląda jakby zrobiono go kompaktem, ale zapewne duża w tym "zasługa" szkła...
Allan - Nie 23 Wrz, 2007
Moja zona ma po prostu taka karnacje skory, jest brunetka i dokladnie tak wyglada jak na zdjeciu, poza tym stoi w cieniu, tamta jest blondynka i stoi w pelnym sloncu. A ze to szklo ktorym to robilem to aferka to wiadomo ale wlasnie w tym sek ze tym bardziej jest to szokujace. Przede wszystkim ostrosc. Wszystkie samples z a700 sa po prostu rozmazane. Nie wiem natomiast czy tam jest problem z AF czy ze szklem, jesli to szklo to jak Zeiss mogl sobie pozwolic na taki samoboj.
MC - Pon 24 Wrz, 2007
MM napisał/a: | Co za czasy, że 12 mln to mało. Ja mam prawie 13 w 5D i to jest naprawdę WYSTARCZAJĄCA ilość, dostarczająca niesamowitą jakość i niech tutaj już niczego nie zwiększają bo jeszcze popsują. |
Ale przecietny ludzik uwaza, ze im wiecej MPix tym lepszy aparat... A taki, ktory ma obecnie ich 10, to prawie stary grat...
|
|