forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Wymiana Canon g7x na bezluster.

tomiz90 - Wto 16 Lut, 2016
Temat postu: Wymiana Canon g7x na bezluster.
Witam jestem amatorem fotografi który małymi krokami wspina się na wyższy szczebel co widze ze przynosi duże efekty widoczne i zauważalne przez inne osoby co bardzo cieszy ale przejdźmy do setna poszukuje aparaciku do max 3000 zł zdjęcia w domu pomieszczeniach imprezowych , wycieczki rowerowe , spacery po lesie , baseny itp taki trochę pod uniwersalny powiem więcej do canona nie mam żadnych zastrzeżeń jedyne co mi w nim brakuje to zoom jest steasznie malutki ale oczywiście nie wymagam jakiegoś super zooma tylko cos o lepszym zbliżeniu . Czekam na propozycje dyskusje :)
Wojmistrz - Wto 16 Lut, 2016

Drogi "amatorze" :) zapoznaj się proszę z >>tym<< działem. Podejrzewam, że znajdziesz tu sporo odpowiedzi na twój problem i przybliży cię to do decyzji jakiego aparatu szukasz.
tomiz90 - Czw 18 Lut, 2016

Po przeczytaniu kilkunastu postów poszukiwaczy aparatów oraz testów , opini wielu ludzi ciężko tak naprawdę zdecydować się na któryś model bezlust. Każdy z nich posiada jakieś wady i zalety jednak nie zaprzeczam przy takich testach opiniach i postach mnie jakoś przekonuje że raczej będę poszukiwał aparatu firmy olympus , panasonic z tego względu np że dokupywanie obiektywów jest stosunkowo tańsze niż w pozostałych markach takich np jak fuji canon czy nikon . Drugą opcją która mnie przekonuje do tych marek to ich łatwość obsługi co umożliwi użytkowania od czasu aparatu przez moją żonę która jest kompletnym amatorem . Zastanawiałem się dużo na sony ale po przeczytaniu jednak opini nie wypadają najlepiej a wręcz przeciwnie przereklamowane . Jednym mankamentem który mnie kusi jest jeszcze firma fuji która produkuje bardzo dobre aparaty i jednym z wysokich plusów jest możliwość dużego iso bez szumów ??? Dobrze myślę i się kieruję w dobrą stronę ??? Czekam na wasze opinie :)
muzyk - Czw 18 Lut, 2016

Panasonic Gx7 + 20 1.7 i ... zaczynasz się bawić kreatywnie w focenie.

Plus np. Sigma 60 2.8 DN do cięcia (ostra franca jak brzytwa :mrgreen: )

rafalik - Czw 18 Lut, 2016

Ja uważam ze tańszy jest system sony jesli chodzi o zoom amatorki.
Napisz czego oczekujesz w tym zoomie ? Bo napisałeś że tylko tego Tobie brakuje w aktualnym aparacie.
W Twoim budżecie bym szukał cos pokroju a5100/a6000 z kitem plus 55-210 lub moze zaawansowany kompakt z dobrym szkłem typu rx10

tomiz90 - Czw 18 Lut, 2016

Canon G7X miał zaletę małego poręcznego kieszonkowca , 1 calową matrycę oraz jaśniutkie oko 1.8 co naprawdę bardzo a wręcz super spisuje się w zdjęciach w domu mieszkaniu czy lokalu troszkę słabe AF i krótki zoom 4,2 . Tak naprawdę poszukuję czegoś z szybszym AF zoomem np około 8 bo nie wybieram się safari w poszukiwaniu zwierząt , plusem było by też ostrzejsze foty np pod czas wczasów rok temu na basenach termalnych np dziecko bawiło się na środku z basenu i z brzegu ciężko było strzelić fotkę bo brakowało zooma . Jeśli chodzi o Sigma 60 2.8 wezmę pod uwagę bo słyszałem ze spoko tylko trochę głośny . Sony rx10 jak dla mnie za duża
rafalik - Czw 18 Lut, 2016

Kolego zoom zawsze przeliczaj na ogniskowosc a nie na marketingowe x5. Obiektyw 55-210 to np zbliżenie 3,8x ale juz porównujac do podstawowego obiektywu 210/16=13x

Czy robisz zdjecia w raw czy jpeg ? Bo jesli w jpeg to w dużej części aparatów jak potrzebujesz zbliżyć powiedzmy dwa razy wiecej niz masz zoom mozesz użyć inteligentnego zbliżenia (nie cyfrowe) polega na tym ze zmniejsza sie rozdzielczość zdjecia (aparat wykorzystuje mniejsza czesc matrycy) ale przy zachowaniu jakości jaka daje matryca i obiektyw.

Nie kupisz kompaktu czy bezlusterkowca z zoomem powyżej 4x małego z jasnym szkłem i dobra matryca fizycznie mie ma możliwości.
Jesli myślisz o aparacie w formacie 4/3 to proponuje zamiar sigmy olympusa 45 1.8

Przemysl tylko czy np przy dzieciach na basenie bedziesz miał czas aby zmieniać obiektywy ;)

[ Dodano: Czw 18 Lut, 2016 23:57 ]
Dodam jeszcze ze na olympusa masz 20% rabaty w oficjalnym ich sklepie. Temat u nas poruszony w innym dziale

T.B. - Pią 19 Lut, 2016
Temat postu: Re: Wymiana Canon g7x na bezluster.
tomiz90 napisał/a:
jedyne co mi w nim brakuje to zoom

Nie wiem w takim razie, czemu służą propozycje obiektywów 20, 45 lub 60 mm?
Jeśli mówimy o aparacie mikro 4/3, to najdłuższy z wyżej wymienionych jest odpowiednikiem 120 mm dla pełnej klatki. A jeśli mówimy o aparacie z matrycą APS-C, to jest to zaledwie 90 mm w przeliczeniu na pełną klatkę. Tymczasem w dotychczasowym aparacie pytający ma 100 mm w przeliczeniu na pełną klatkę.

tomiz90,
Jeśli przymierzasz się do Olympusa albo Panasonika, to szukaj zestawu z obiektywem (lub dwoma) o ogniskowej do 140/150 mm (280/300 mm w przeliczeniu na FF). No i oczywiście niech to będzie zoom, a nie jakaś zarozumiała "stałka", z którą się tylko ugotujesz. Jeśli miałby to być Fuji lub Sony, czyli matryca APS-C, to ogniskowa musi być jeszcze dłuższa, bo mnoży się razy 1.5, a nie razy 2.

Co do jasności - albo będzie jasno, albo będzie tanio. Ale te "ciemne kity" są też dla ludzi, fabryki nie produkują ich na skład, tylko żeby sprzedać - i sprzedają. Zdjęcia też można nimi robić dobre i bardzo dobre. Tylko wcześniej będziesz włączał lampę, albo podnosił ISO, albo wydłużał czas, albo po trochu drugiego i trzeciego razem.

Jasną stałkę dokupisz sobie wtedy (jeśli w ogóle), kiedy dokładnie będziesz wiedział, jaka jest Ci potrzebna - czyli do czego jest Ci potrzebna.

[ Dodano: Pią 19 Lut, 2016 02:28 ]
tomiz90 napisał/a:
... canon czy nikon

Jeśli przymierzasz się do bezlusterkowca, to raczej nie bierz pod uwagę tych dwóch marek. Odnoszę wrażenie, że - póki co - raczej nie liczą się w tej kategorii.

tomiz90 - Pią 19 Lut, 2016

Dziękuję kolegom za wypowiedzi i po przeczytaniu testu i opinii na temat obiektywu olympusa proponowanego przez kolegę naprawdę duży pozytyw za propozycję z tego że ludzie bardzo chwalą sobie ten obiektyw i może jednak się skuszę na niego zamiast sigmy . Drugą rzeczą jest to że np w moim kompakcie ciężko jest zrobić zdjęcie z tak dobrym rozmyciem tła a ekstra pierwszym planem . Jeśli chodzi o zmianę obiektywu czy to jest aż tak praco chłonne i zajmuje tyle czasu że kolega wspomina że mogę nie mieć czasu ??? Jeszcze jedno pytanie które mi się tutaj nasuwa to np budowa aparatu czy np proponowanego obiektywu olympus przez kolegę czy tak naprawdę ten problem jest skomplikowany odnośnie tego że np obiektyw nie jest ze stopu magnezu ??? Co to ma zaznaczenie czy jest on z tworzywa sztucznego bo nie bardzo rozumiem pod tym względem opinii ???? To teraz może jakieś propozycję obiektywu ciemniejszego do zooma ??? Odnośnie postu kolegi T.B. ma kolega rację odsunę się od firm ,, Canon ,, i ,, Nikon ,, bo na tle przeczytanych testów , opinii obie firmy pozostają na dalekim tyle ;)

[ Dodano: Pią 19 Lut, 2016 08:06 ]
Wspominając kolegi pytanie staram się w większości roić zdjęcia w raw bo później mam większe pole manewru przy poprawkach i obróbce tego zdjęcia niż jpg . Drugą rzecz postaram się sprawdzić odnośnie inteligentnego zooma wspomnianego przez kolegę bo nie próbowałem więc nawet nie wiem czy aparat to posiada

rafalik - Pią 19 Lut, 2016

Ze zmianą obiektywu nie ma problemu robi się to łatwo i szybko ale wiadomo musisz obiektyw wyjąć zamienić i dopiero robisz zdjęcie do tego musisz mieć go przy sobie. Napisałem tak bo wspomniałeś o sytuacji na basenie. Sam przesiadam się na mały aparat z lustrzanki i przeważnie z uwagi na ciężar i wygodę przy dzieciach, rodzinie nosiłem korpus z jednym szkłem.

Od powiedzmy 7lat mam obiektywy z tworzywa z których niektóre podróżowały ze mną wszędzie i jakoś wszystko bez żadnych uszkodzeń wiec tym bym się nie przejmował. Jeśli jest ciężki/większy obiektyw to ważniejsze według mnie jest aby miał bagnet/mocowanie metalowe (45mm jest lekki).

Co do rozmycia tła wpływają na nie wielkość fizyczna matrycy, jasność obiektywu oraz odległość od fotografowanej osoby i odległość tła ( tak pisząc na chłopski rozum).
Matryca olympusa i panasonica ma matryce 4/3 czyli w przeliczeniu do pełnej klatki to crop x2 natomiast Fuji i Sony to crop 1,5 (inne marki typu nikon,canon odpuść)
Dam taki prosty przykład porównując do pełnej klatki:
olympus 45mm 1.8 to na pełnej klatki 90mm 3,6
sony 50mm 1.8 to dla pełnej katki 75mm 2,7 (sony ma większą matryce do tego/płytsza głębia ostrości)

Do zdjęcia z ładnym rozmytym tłem możesz użyć również teleobiektywu lecz to już raczej nie w domu (kwestia przestrzeni)

Pamiętaj że Twój aparat miał ogniskową do 100mm (przliczenie dla pełnej klatki) czyli żadna z tych stałek nie rozwiąże problemu. Do tego jeśli chcesz mieć ką 24mm to musisz kupić obiektyw kitowy pewnie który zaczyna się od 16mm (sony,fuji) lub 12m (olympus,panasonic) pozostałe kity mają odpowiednia 18 lub 14 to już daje 28mm (te 4 mm przy krajobrazie daje różnice)

Ja bym pomyślał na Twoim miejscu na początek np nad takimi propozycjami
a6000 z 16-50 + 55-210 (tu masz chyba najszybszy AF i lampa błyskowa dająca możliwość odbicia światła od sufitu która w domu powinna trochę wspomóc)
Fuji x-t10 16-50 + 55-230 (tu kolejne szkła już są drogie)
Olynpus omd e-m10 14-42 + 40-150

Sony i Fuji wydaje się być lepszym rozwiązaniem przy kitowym obiektywie lepiej troszkę radzą sobie z wyższym iso co jest istotne jak masz ciemne szkła. Jeśli chcesz jeszcze np mieć aparat dodatkowo pod filmy to poszedłbym w SONY

Taka jeszcze jedna ważna wskazówka gdy porównujesz zdjęcia np z googli nie sugeruj się mocna co tam wyskakuje bo każdym z tych aparatów zrobisz ładne zdjęcie kwestia umiejętności i ewentualnej obróbki. Najlepiej iść do sklepu pomacać co lepiej leży w dłoni itp

Sam zastanawiam się ostatnio w co pójść bo lustrzanka jest za ciężka trochę się napaliłem na kompakt lx100 filmy i zdjecia wysoka jakość a jest stosunkowo mały tylko właśnie też czasem brakuje tego tele obiektywu (tylko ja do innych zastosowań niż rodzinne tele potrzebuje)

Powiem tak najbardziej chwalony jest fuji bez zastrzeżeń jak dla mniej jeszcze ta możliwość dużego iso i najmniejsze zaszumienie chyba z wszystkich modeli ale jak się okazuje drogie w rozwoju obiektywy co do sony słyszałem że na tle konkurencji najwolniejszy w działaniu plusy na pewno wykonanie i obsługa co do Olympusa jestem jakoś najbardziej zdecydowany słyszałem że tylko wykonanie słabsze/ delikatniejsze ale nikt nie rzuca aparatem przynajmniej nie ja . A jeśli można wiedzieć to na co się kolega przesiadł ???

[ Dodano: Pią 19 Lut, 2016 08:52 ]
A może kolega jeszcze proponuje jakiś zestaw z Panasonic Lumix DMC-GX7 Tak chwalony przez wielu ??

rafalik - Pią 19 Lut, 2016

Co do sony według mnie szybszy niż i fuji (jednym i drugim fociłem ale przez jeden dzień tylko). Polecam przejść się do sklepu i pomacać weź karte sd porób zdjecia zobacz w domu.

Według mnie sony jest najszybszy z wymienionych do tego super szybkie zdjecia seryjne jak z karabinu ;)

gx7 za duzego wyboru nie masz jak być małe i w tej kwocie to kit 14-42 jak przy olympusie do to Tobie ekw 28-84 mm

Tak też właśnie uczynię że podjadę do sklepu w najbliższym tygodniu oglądnę po próbuję tylko chciałbym mieć coś w miarę obranego a nie iść w ciemno i słuchać ściemy sprzedawcy który w rzeczywistości nie ma w ogóle nic pojęcia o aparatach . Czemu kolega mówi że panasonic ma mały wybór a czy prawdą jest to że obiektywy Olympusa pasują do Panasonica ???

[ Dodano: Pią 19 Lut, 2016 10:52 ]
A co z kolegi tajemnicą ;) to na co się przesiadł ;)

muzyk - Pią 19 Lut, 2016

tomiz90 napisał/a:
Czemu kolega mówi że panasonic ma mały wybór a czy prawdą jest to że obiektywy Olympusa pasują do Panasonica ???

Oczywiście, że pasują - obie firmy mają ten sam bagnet/system m4/3.

tomiz90 - Sob 20 Lut, 2016

Co koledzy sądzą o zestawie Olympus omd e m10 lub Panasonic GX7
zoom :
Panasonic G VARIO 45-150 mm f/4.0-5.6 ASPH. M.O.I.S.
Olympus Zuiko Digital 40-150 mm f/3.5-4.5 EZ

a teleobiektyw stałoogniskowy proponowany przez kolegę

Olympus M.Zuiko Digital 45 mm f/1.8

muzyk - Sob 20 Lut, 2016

Do Panasonica to G Vario z OIS.

Olo 45 1.8 to inna bajka. Stałka - "portretowa", że tak to ujmę.

RB - Sob 20 Lut, 2016

tomiz90 napisał/a:
Co koledzy sądzą o zestawie Olympus omd e m10 lub Panasonic GX7
zoom :
Panasonic G VARIO 45-150 mm f/4.0-5.6 ASPH. M.O.I.S.
Olympus Zuiko Digital 40-150 mm f/3.5-4.5 EZ

a teleobiektyw stałoogniskowy proponowany przez kolegę

Olympus M.Zuiko Digital 45 mm f/1.8

Sądzę, że najkrótsza ogniskowa 40mm w 4/3 to albo ktoś bardzo specjalistyczne zdjęcia chce robić (ale wtedy się raczej nie kupuje tak strszanie przeciętnych szkieł jak te telezoomy), albo pojecia nie ma co to znaczy...
Do normalnego codziennego użytku to IMO bezsens.

muzyk - Sob 20 Lut, 2016

RB napisał/a:
Do normalnego codziennego użytku to IMO bezsens.

Tak.

Jeśli już stałka, to 20 1.7

To jakie koledzy zestawy proponują ??
T.B. - Sob 20 Lut, 2016

tomiz90,
Jeśli Olympus, to do codziennego użytku:
- 14-42 mm + 40-150 mm,
albo
- 14-150 mm.

Druga wersja to "dwa w jednym", ale ja preferuję te pierwszą, ponieważ:
- na krótszych końcach (ogniskowych) troszkę zyskuje się na jasności,
- jako najbardziej codzienny z codziennych wystarczy ten 14-42 mm i wtedy nie trzeba nosić cały czas aparatu z długą lufą; tele zakłada się tyko wtedy, gdy jest naprawdę potrzebne.

RB - Sob 20 Lut, 2016

Cokolwiek ze stand. zoo.

Ale czy nikt Kol. jeszcze nie pow. że 8x zoo. w bezlust. ze św. 1.8 i kilka innych pomysłów to są poboż. życz. ?

T.B. - Sob 20 Lut, 2016

Jeśli Panasonic, to coś podobnego w zakresie ogniskowych. Nie wiem, co tam "chodzi" aktualnie.

A można usłyszeć jakieś konkretne modele obiektywów w tych zakresach o których kolega T.B. wspomniał ?? Oraz czy do robienia zdjęć z rozmytym tłem takie obiektywy wystarczą
RB - Sob 20 Lut, 2016

tomiz90 napisał/a:
Oraz czy do robienia zdjęć z rozmytym tłem takie obiektywy wystarczą

Tak - jeśli model będzie blisko a tło daleko/bardzo daleko i w miarę nierzucające się w oczy.
Jeśli chcesz jednak wyodrębniać 1 plan z większym komfortem to jednak kupuj jasne obiektywy. I większe matryce.

T.B. - Sob 20 Lut, 2016

tomiz90 napisał/a:
A można usłyszeć jakieś konkretne modele obiektywów w tych zakresach o których kolega T.B. wspomniał ??

http://www.optyczne.pl/11..._obiektywu.html
http://www.optyczne.pl/10..._obiektywu.html
http://www.optyczne.pl/10..._obiektywu.html
http://www.optyczne.pl/12..._obiektywu.html

Wezmę pod uwagę kolegi propozycję wybieram się wtorek środa coś do oglądnięcia na żywo popstrykania porównam . A co do rozmycia tła co kolega może coś do da od siebie . Co kolega RB ma do zaproponowania większe matryce ???
T.B. - Sob 20 Lut, 2016
Temat postu: Re: Wymiana Canon g7x na bezluster.
tomiz90 napisał/a:
zdjęcia w domu pomieszczeniach imprezowych , wycieczki rowerowe , spacery po lesie , baseny itp

Dlaczego właściwie chcesz na tych zdjęciach rozmywać tło?

Tzn nie na wszystkich tylko nie raz na spacerze po lesie czy w jakiś fajnych oswietleniach , fajnej kolorystyce tła dobrze by było mieć taka możliwość komuś pstryknięcia zdjęcia z rozmytym tłem
RB - Sob 20 Lut, 2016

tomiz90 napisał/a:
Co kolega RB ma do zaproponowania większe matryce ???

Nic nie ma do zaproponowania większe matryce.

Jak chcesz to po cośkolwiek rozmywać to albo kupuj obiektywy 1.8 albo jaśniejsze w mikro 4/3 albo kup inny system z matrycą APSC. Z bezlusterkowców będzie Fuji, życzę Ci abyś mógł sobie szkiełek do tego nakupić fajnych. Na Samsunga się nie załapiesz (a jak chcesz o się spiesz, bo system znika), w Sony na małą klatkę (tzn. za pieniądze, które jak antycypuję będziesz jeszcze ewentualnie skłonny wydać) masz wszystkiego ze dwa obiektywy 1.8.

Ja proponuję abyś sobie poszukał gdzieś w otchłani internetu jak obiektywy o róznych ogniskowych na róznych wartościach przysłony oddają tło. Dla matryc wielkości 4/3, APSC i FF. Bo pod pojęciem rozmywania tła każdy ma na myśłi inny stopien tegoż. Nie wiem jaki Ty masz na mysli a nie chce wpadać w skrajności typu:
jedynie sony A99 i do tego sony/minolta 135/2.8 (T4.5) STF (no OK, na apsc korpusie to szkło też działa nieźle :mrgreen: )

tomiz90 napisał/a:
Tzn nie na wszystkich tylko nie raz na spacerze po lesie czy w jakiś fajnych oswietleniach , fajnej kolorystyce tła dobrze by było mieć taka możliwość komuś pstryknięcia zdjęcia z rozmytym tłem

Zadaj najmniejszą przysłonę i zadbaj o to by tło było dość daleko. Finito. Na krótkich ogniskowych zapomnij.

T.B. - Sob 20 Lut, 2016

tomiz90 napisał/a:
A co do rozmycia tła co kolega może coś do da od siebie .

Naśladuj najlepszych.
http://www.swiatobrazu.pl...ndii-32525.html
Na pierwszych sześciu zdjęciach żadnego rozmycia tła. Tło jest bardzo ważne.
(Nie pomyl rozmytego tła z mgłą na szóstym zdjęciu.)
Na siódmym - ni to rozmycie, ni to mgła i mrok.
Na ósmym w końcu jest rozmycie tła. I takie rozmycie - w takim ustawieniu - uzyskasz tymi "kitowymi" obiektywami bez większego problemu (najmniejsza możliwa liczba przysłony, najdłuższa możliwa ogniskowa i najbliższe możliwe, przy danej ogniskowej i zaplanowanym kadrze, podejście do modela - no i tło raczej dalej, niż bliżej).

[ Dodano: Sob 20 Lut, 2016 20:21 ]
PS
Ta forma per "kolego" jest fajna, ale my tu wszyscy jesteśmy na "ty" - niezaleznie od wieku i urzędu :smile:

muzyk - Sob 20 Lut, 2016

Cytat:
Ta forma per "kolego" jest fajna, ale my tu wszyscy jesteśmy na "ty" - niezaleznie od wieku i urzędu

Tak jest! :grin:

mrawi - Sob 20 Lut, 2016

tomiz90 napisał/a:
A pomyślałeś o obiektywach manualnych? Za 100-150 zł można wylicytować jupitera 135 mm f 3.5 na bagnet m42. Potrzebny do tego jest adapter m42 (20-50 zł). Tym obiektywem w plenerze bardzo ładnie rozmyjesz tło przy robieniu np. portretów i to bez większych problemów. Ja akurat mam Taira 11A - 135 mm/ f 2.8 też na m42, droższy od jupitera ok. 300 zł. Za AF płacisz krocie przy takich parametrach obiektywu, a manuale to ogromny wybór jasnych szkieł o różnych ogniskowych za małe pieniądze, jeśli tylko godzisz się na ręczne ostrzenie. Może na początek dla Ciebie to jakieś 50 mm / f1.4 do 1.8 by wystarczyło (pencolar, takumar, mamiya, fujinon itp., itd.). Jupitery 85 mm / f2 są bardzo chwalone (350-450 zł) jako portretówki.
muzyk - Sob 20 Lut, 2016

Używam 75-150 f4 Pentaxa z GX7 - oczywiście przez adapter pk/m4/3.
Fajne to to.
Fajna rozwałka jest np. Sonnar 180 2.8 na GX7 :lol:
Trochę nieergonomicznie, ale co tam :mrgreen:
360 2.8 :grin:

RB - Sob 20 Lut, 2016

Jak już doszliśmy do Tairów i jupiterów (zacne, niepowiem jak na m42) a kol. inicjator w żadnym miejscu nie wspominał to tym, ze aparat ma być mały to może lepiej nich sobie kupi chłop luszcznkę. Ogólnie taniej będzie (bo standardowe stałki za kilka stów nabędzie z AFem nawet, second handy w extra stanie)... No i ten Tair/jupiter 135 to się w APSC/FF bardziej nada niż na m4/3 - w tym ostatnim toto to już bardzo wąska rurka jest.

Generalnie m4/3 to fajny sytstem na stare stalki jeśli chce sie poeksperymentować i koniec... bo poza tym to ich kąty widzenia się robią wąskie, a rozdzielczość dość kichowata na tak małe matryce.

mrawi - Sob 20 Lut, 2016

muzyk napisał/a:
360 2.8
Mam też Taira 300/4.5 (450 mm), poniosło mnie. Toto ma ponad 1,5 kg, ale jak się elegancko ostrzy kółeczkiem pod spodem. Do tego głowica kulowa porządniejsza z monopodem (mój do 4 kg udźwigu...za 35 zł i spokojnie daje radę). Na 1/80 sek. wychodzą nieporuszone zdjęcia. Może i na 1/40 by się udało, ale nie sprawdzałem narazie.
RB napisał/a:
No i ten Tair/jupiter 135 to się w APSC/FF bardziej nada niż na m4/3
Ja przykręcam do apsc.
RB - Sob 20 Lut, 2016

mrawi, tak trzymać, moim zdaniem przykręcanie tego do korpusów m4/3 to sztuka dla sztuki ;-)
mrawi - Nie 21 Lut, 2016

Dlatego też sądzę, że dla tomiz90 korzystniejszym byłby korpus z apsc niż m4/3. Czemu ma się ograniczać, zwłaszcza, że więcej nie wyda, a nawet mniej.
T.B. - Nie 21 Lut, 2016

Mikro 4/3 czy APS-C, bezlusterkowiec czy lustrzanka, ta marka czy inna - to normalne wybory. Ale doradzanie amatorowi fotografii pod kątem własnych, dziwacznych upodobań do tych wszystkich staroci, przejściówek i innych szpejów - to tak, jakby amatorowi podróży, zamiast kupna współczesnego samochodu, doradzać zakup Forda model "T" i to w zestawie "zrób to sam" dla majsterkowiczów. Bo fajny jest.
mrawi - Nie 21 Lut, 2016

@T.B.
Każdy coś doradza. Poprzednie rady nie zadowoliły tomiz90. Z kwotą 2500 zł nie można poszaleć, gdy się chce mieć szybki AF, długie ogniskowe i ładne bokehy. Za coś takiego to pewnie od minimum 5000 zł w górę.
T.B. napisał/a:
Ale doradzanie amatorowi fotografii pod kątem własnych, dziwacznych upodobań do tych wszystkich staroci, przejściówek i innych szpejów
Własne upodobania? Rozejrzyj się i zobacz w jakim tempie manualne dobre szkła są wykupowane na allegro. Masa ludzi w to idzie. Przejściówki, szpeje? Jeden adapter na m42 i monopod z głowicą. Obiektywy to chyba nie te szpeje? Taki kilkudziesięcioletni tair, jupiter, sonnar lub takumar na głowę bije jakością zdjęć budżetowe zoomy, a kosztuje znacznie mniej.
T.B. - Nie 21 Lut, 2016

Oczywiście, każdy coś doradza. A ja tym razem uznałem, że powinienem coś odradzić. No i odradzam amatorowi fotografii - tak jak ja go widzę i jak sam się przedstawia - rozważanie zabytków i nieoryginalnych kombinacji z aparatem.
Do tego trzeba mieć osobne zamiłowanie, a przede wszystkim trzeba samemu do tego dojść, do tego zainteresowania. Przecież wiem, że są miłośnicy starych samochodów, starych rowerów, czy starych aparatów fotograficznych. Ale na przykładowe pytanie "jaki fajny aparat mam sobie kupić, żeby robić zdjęcia dziecku na basenie?", kiepską odpowiedzią jest "kup sobie zorkę, super jest, to prawie leika".

Co do tego bicia na głowę - jedne bija, inne niekoniecznie. Te co teoretycznie bija, muszą jeszcze praktycznie działać, być sprawne. No i czym biją? Że - pod warunkiem odpowiednich umiejętności fotografa - obrazek 1:1 oglądany przez lupę jest lepszy? Ja wolę mieć autofokus, zoom i inne współczesne bajery.

[ Dodano: Nie 21 Lut, 2016 11:49 ]
Obiektywy z grzybami są fajne na przykład.
Cytat:
Musimy zwrócić uwagę na niemiłe niespodzianki jakie mogą czaić się na soczewkach, czyli grzyby i pleśń. To niestety dosyć częsta przypadłość tego typu obiektywów.
To cytat z artykułu, który skądinąd zachęca do tego rodzaju eksperymentów:
http://www.spidersweb.pl/...h-poradnik.html

[ Dodano: Nie 21 Lut, 2016 12:05 ]
Fajnie jest wychwalać zalety, ale warto znać wady:
http://www.komputerswiat....biektywy,2.aspx

RB - Nie 21 Lut, 2016

T.B. napisał/a:
Że - pod warunkiem odpowiednich umiejętności fotografa - obrazek 1:1 oglądany przez lupę jest lepszy? Ja wolę mieć autofokus, zoom i inne współczesne bajery.

Jeśli rozpatrujemy zommy stabdardowe PZ i EZ to zaręczam Ci, lupa nie jest potrzebna. Wystarczy 20 calowy ekran :-)
Inna sprawa, ze to wciąż trzeba chcieć zobaczyć. Natomiast sorry, ale sensowny bokeh z tych zoomów 14-42 to po prostu nie istnieje :-)

T.B. - Nie 21 Lut, 2016

A do czego służy bokeh? Przecież to jest wada optyczna, polegająca na nieostrym odwzorowaniu drugiego i dalszych planów. Sensowny, albo wręcz "piękny" bokeh, to dorabianie ideologii do wady optycznej.
Ale jeśli ktoś lubi, to już kiedyś pokazywałem jaki piękny bokeh da się zrobić kitowym 14-42. Oczywiście, wtedy nikt (a RB w szczególności) nie chciał zobaczyć - bo przecież nie da się i już :roll:

snufkin - Nie 21 Lut, 2016

Stare manuale są fajne jako dodatek do zabawy. O ile sie trafi na sensowny egzemplarz. Nie jako podstawowe narzędzie, szczególnie dla osób, które nie maja doświadczenia.

Początkującym, a taka jest większość pytających na forum, bym nie sugerował takich prowizorek.

[ Dodano: Nie 21 Lut, 2016 12:42 ]
I trzeba mieć sporo szczęścia by jakiś stary pleśniak był ostrzejszy od współczesnych obiektywów. Nawet wielu tych kitowych.

RB - Nie 21 Lut, 2016

T.B. napisał/a:
A do czego służy bokeh? Przecież to jest wada optyczna, polegająca na nieostrym odwzorowaniu drugiego i dalszych planów. Sensowny, albo wręcz "piękny" bokeh, to dorabianie ideologii do wady optycznej.

TB mylisz pojęcia płytkiej GO, aberracji róznistych i bokehu. Robi się specjalne szkła, które mają ostro odwzorowywać to co ostre i bardzo miękko to co nieostre. To nie jest wada optyczna. Np. wzmiankowana 135 STF Minolty. Można lubić lub nie lubić, ale ludzie takie cuda robią bo chcą takie efekty mieć.

Nie chcę wchodzić w spory ideologiczne, ale jeśli ktoś pyta o to rozmywanie tła to wolę mu odpowiedzieć jak jest a nie wtłaczać w brzuch, ze to mu niepotrzebne.

Sam natomiast specjalnie się tym nie przejmuję, paćkania tła nie uważam za jakieś specjalne halo, gdybym się przejmował to zmieniłbym aparat na większą matrycę.

Co zaś do owego bokehu, gdy ostrość ustawimy na 20 cm a tło bedzie 20 m z tyłu to prawie wszystkim da się zrobić niezłe rozmycie. Tyle, że ludzie zwykle pytają o foto osób na rozmytym tle. A z tym już jest raczej znacznie gorzej

snufkin napisał/a:
Stare manuale są fajne jako dodatek do zabawy. O ile sie trafi na sensowny egzemplarz. Nie jako podstawowe narzędzie, szczególnie dla osób, które nie maja doświadczenia.

Pełna zgoda. Też odradzam. Te sprawy można zrobić normalnymi szkłami z AF.

snufkin napisał/a:

I trzeba mieć sporo szczęścia by jakiś stary pleśniak był ostrzejszy od współczesnych obiektywów. Nawet wielu tych kitowych.

Hmm, pojęcie stary pleśniak jest nieco pejoratywne... istnieje natomiast kilka (niewiele) fajnych obiektywów ręcznych i to sdiełano w CCCP, które ogólnie są optycznie lepsze od standardowych zoomów m4/3. To nie chodzi o szczęście, ale o wiedzę, które.
Z tym, ze absolutnie nie polecam tej drogi na mikro 4/3 bo ogólnie to rozdzielczość starej optyki na tak małych matrycach nie daje sensownych efektów. Ci od Samsunga czy Sony mają tu deczko łatwiej.

snufkin - Nie 21 Lut, 2016

RB napisał/a:
snufkin napisał/a:

Hmm, pojęcie stary pleśniak jest nieco pejoratywne... istnieje natomiast kilka (niewiele) fajnych obiektywów ręcznych i to sdiełano w CCCP, które ogólnie są optycznie lepsze od standardowych zoomów m4/3. To nie chodzi o szczęście, ale o wiedzę, które.

Użyłem sformułowania "stary pleśniak" bo niemal zawsze przywoływany jest ich koszt i w zasadzie o tych mowa.

Te sensowniejsze kosztują zazwyczaj więcej. Szczególnie teraz, gdy dostały one (dzięki bezlusterkowcom) drugie życie.

RB - Nie 21 Lut, 2016

snufkin napisał/a:

Użyłem sformułowania "stary pleśniak" bo niemal zawsze przywoływany jest ich koszt i w zasadzie o tych mowa.

Właśnie tak jest, jeśli to ma być zabawa jak najtaniej to jest zwykle po prostu cn. średnio źle.
Dobre m42 już trochę więcej kosztują niż to archetypiczne 50-100 złotych :sad:

tomiz90 - Nie 21 Lut, 2016

Wracając do wypowiedzi TB z linkiem http://www.swiatobrazu.pl...ndii-32525.html właśnie chodzi mi o takie rozmazania tła jak w zdjęciu nr osiem . Chciałbym właśnie też mieć możliwości takiego robienia zdjęć .
Jeśli chodzi o propozycje obiektywów manualnych to bardzo mi przykro ale odrzucam każdą z tego względu że to jeszcze nie mój poziom oraz nie nakręcam się jeszcze na takie kombinacje z przejściówkami itp ;)
Odnośnie wielkość to fakt przepraszam że nie napisałem ale lustrzanki odpadają ze względu na wielkość bo zależy mi też żeby zestawy nie były jakieś super wielkie a wręcz przeciwnie jak najmniejsze ale z stosunkowo odpowiednimi parametrami i jakością . mianowicie wiadomo że nie uzyskam wielkości kompakta ale coś też nie coś super olbrzymiego .
System 4/3 czy APS-C po testach opiniach ciężko wskazać tu zwycięzce więc też sam się nie napalam na który postawie podjadę w środę oglądnę parę aparacików z proponowanych przez kolegów coś popstrykam i wtedy już podam konkretne wnioski i jakieś kroki w który system uderzę i którą markę . Troszkę bardziej za mną odpowiada system 4/3 ze względu na to że są mniejsze co dla mnie plus oraz posiadają większy spryt do ustawiania ostrości .
Prośba do kolegów nie piszcie już na temat obiektywów manualnych bo na pewno nie skorzystam . Poszukuję sprytnego aparatu o b.dobrych parametrach ostrość , szybkość , zoom , możliwość fajnego ,, bokeh ,, codzienne użytkowanie , nie wielki rozmiar , przygoda i oczywiście zabawa w nie wygórowanej cenie oraz możliwość z czasem dalszego rozwoju :) czyli wszystko co wcześniej wspominałem :)

RB - Nie 21 Lut, 2016

kup po prostu jakikolwiek aparat, który Ci się podoba w Twoim budżecie z obiektywem odpowiednio 14-42 w systemie mikro 4/3 lub 16-50, 18-50, 18-55 we wszystkich systemach APSC (Fuji, Sony).
Bez tego obiektywu raczej na początku będzie Ci ciężko. Potem sam zobaczysz czego chcesz i na co Cię stać. W zasadzie nie ma dziś w miarę wspólczesnego aparatu, który by nie miał cech, które wymieniłeś. Tych, które jakoś jestem w stanie rozumieć w kontekście sprzętu foto, bo wybacz ale takie cuda jak przygoda, zabawa czy spryt to jakby z trochę innego matrixa.
Parę rzeczy zależy też od obiektywu, ale cóż, lepiej kupić na początek standard i potem sprecyzować swe wymagania.
w sprzyjających warunkach (kluczowy jest stosunek odległości przedmiotu i tła od aparatu) dostaniesz z 14-42 coś zbliżonego do tego:
http://pliki.optyczne.pl/pan425/przyk/P1100184.JPG
(to z 42.5/1.7 na przysłonie 5.6, czyli przy największym otworze względnym, ktróry standard zoom na takiej ogniskowej daje)
na przysłonie 1.7 w tych samych warunkach byłoby tak jak w linku poniżej - tego nie dostaniesz za pomocą 14-42 zooma
http://pliki.optyczne.pl/pan425/przyk/P1100174.JPG

niestety, w mniej sprzyjających warunkach to standard zoom ląduje gdzieś tak:
http://pliki.optyczne.pl/pan425/przyk/P1100122.JPG

Jeśli zadbasz o odpowiednie tło i o odpowiednią odległość tła od przedmiotu to jako tako będzie. Z jaśniejszymi obiektywami będzie lepiej, ale też bez powyższej umiejętności daleko nie zajedziesz.

T.B. - Nie 21 Lut, 2016

RB napisał/a:
TB mylisz pojęcia płytkiej GO, aberracji róznistych i bokehu. Robi się specjalne szkła, które mają ostro odwzorowywać to co ostre i bardzo miękko to co nieostre. To nie jest wada optyczna. Np. wzmiankowana 135 STF Minolty. Można lubić lub nie lubić, ale ludzie takie cuda robią bo chcą takie efekty mieć.

Mylisz się - nie mylę pojęć. Natomiast Ty próbujesz zaginać czasoprzestrzeń.
To jest wada optyczna. Nie robi się celowo obiektywów dających nieostry obraz w którymkolwiek miejscu tego obrazu (nie mylić z obiektywami miękkorysujacymi). Tylko skoro nie da się tej wady obejść ani przeskoczyć, bo nie da się obejść ani przeskoczyć praw fizyki, to robi się takie obiektywy, które bedą te nieostrości rysowały jak najprzyjemniej dla oka.
Wykorzystanie małej głębi ostrości twórczo i na swoją (zdjęcia) korzyść, to jest inny temat.

RB napisał/a:
Nie chcę wchodzić w spory ideologiczne, ale jeśli ktoś pyta o to rozmywanie tła to wolę mu odpowiedzieć jak jest a nie wtłaczać w brzuch, ze to mu niepotrzebne.

W przeciwieństwie do mnie. Ja lubię czasem przestrzec kogoś przed wyznawaniem religii "płytkiej głębi".

RB napisał/a:
Co zaś do owego bokehu, gdy ostrość ustawimy na 20 cm a tło bedzie 20 m z tyłu to prawie wszystkim da się zrobić niezłe rozmycie. Tyle, że ludzie zwykle pytają o foto osób na rozmytym tle. A z tym już jest raczej znacznie gorzej

Na mikro 4/3, przy ogniskowej 40 mm, przysłonie 5.6 i odległości od modelki/modela 1.5 metra (ładny portret) - głębia ostrości wynosi niecałe 25 cm. Czyli ostrość gubi się tuż za modelką/modelem, a od 3-3.5 m zaczyna sie już konkretne (i jeszcze sensowne) rozmycie tła.
Na tak zwanej "pełnej klatce", przy ogniskowej 80 mm i takich samych jak wyżej pozostałych parametrach - głębia ostrości wynosi jakieś 10-12 cm. Czyli ostrość gubi się pi razy oko o 5-6 cm bliżej za modelką/modelem. Tylko o 5-6 cm. Nie wiem, jak to wygląda dalej, bo nie mam czym sprawdzić. Być może na 3-3.5 m nie ma już rozmycia tła, tylko jest zamazane tło. Tylko po co mi wtedy to tło?

[ Dodano: Nie 21 Lut, 2016 18:26 ]
tomiz90 napisał/a:
http://www.swiatobrazu.pl...ndii-32525.html właśnie chodzi mi o takie rozmazania tła jak w zdjęciu nr osiem . Chciałbym właśnie też mieć możliwości takiego robienia zdjęć .

Jak już pisałem - będziesz miał taką możliwość nawet na mikro 4/3 z "kitowym" (ale wcale nie do kitu) obiektywem. Jasne jest też, że z mniejszą matrycą i ciemniejszym obiektywem będzie trudniej, niż z większą matrycą i jaśniejszym obiektywem. Ale jeśli chodzi o wielkość matrycy tylko i wyłącznie, to pomiędzy 4/3, a APS-C przepaści nie ma.

RB - Nie 21 Lut, 2016

T.B. napisał/a:

Mylisz się - nie mylę pojęć. Natomiast Ty próbujesz zaginać czasoprzestrzeń.
To jest wada optyczna. Nie robi się celowo obiektywów dających nieostry obraz w którymkolwiek miejscu tego obrazu (nie mylić z obiektywami miękkorysujacymi). Tylko skoro nie da się tej wady obejść ani przeskoczyć, bo nie da się obejść ani przeskoczyć praw fizyki, to robi się takie obiektywy, które bedą te nieostrości rysowały jak najprzyjemniej dla oka.

Przykro mi informować Cię, że prawo natury polegające na tym, że obrazy rzeczywiste obiektów położonych w różnych odległościach od soczewki/układu optycznego powstają w różnych odległościach od tejże soczewki (dla niezorientowanych to dlatego coś jest ostre a coś ostre nie jest na płaskiej powierzchni elementu światłoczułego) nie ma nic wspólnego z klasycznie pojmowanymi prze owych nieszczęsnych fizyków wadami optycznymi.
Oczywiście na swój użytek możesz nazywać sobie wadą optyczną co chcesz, podobnie jak możesz nazwać aparat pralką.
Jeśli nie wynika to z pomyłki, a z Twej wolnej i nieposkromionej woli, cóż...

Wady optyczne w tym bardziej klasycznym rozumieniu to coś, co nie wynika z praw natury a z niedoskonałości układu optycznego. I tak aberracje chromatyczne da się ominąć używając odpowiednich materiałów optycznych, sferyczne podobnież. To są przykładowe wady optyczne.

A obiektywy, które mają mieć bardzo miękki bokeh się robi :-)
Skąd zaś wziąłeś to:
Nie robi się celowo obiektywów dających nieostry obraz w którymkolwiek miejscu tego obrazu (nie mylić z obiektywami miękkorysujacymi) to nie rozumiem

Pierwsze, ze sie takie też robi (jaki ma to sens to inna sprawa) - vide choćby Holgi trochę choć dalej od centrum
drugie - podany przykładowo STF to zupełnie coś innego. W płaszczyźnie ostrości tam wszystko jest ostre. I to bardzo dobrze.

T.B. - Nie 21 Lut, 2016

RB,
Na pewno wytłumaczyłbyś mi również w ten sam sposób, że winietowanie nie jest wadą obiektywu. Bo przecież jeśli winieta jest, to wynika z praw natury, robi się w sposób zamierzony zdjęcia z winietą, a nawet specjalnie robi się obiektywy winietujące (łomografia).
Albo inaczej - jeśli "płytka głębia" nie jest wadą (jest "naturalna" i musi być, zgodnie z prawami natury), to czym jest "głęboka głębia"? Taka stąd do nieskończoności?

RB napisał/a:
A obiektywy, które mają mieć bardzo miękki bokeh się robi :-)
Skąd zaś wziąłeś to:
Nie robi się celowo obiektywów dających nieostry obraz w którymkolwiek miejscu tego obrazu (nie mylić z obiektywami miękkorysujacymi) to nie rozumiem

Bo mylisz pojęcia.

tomiz90,
Żeby nie być gołosłownym:
- liczba przysłony 5.4, ogniskowa 39 mm (prawie maksymalna dla obiektywu 14-42 mm).
Odległości Ci nie podam, bo nie pamiętam - musisz uruchomić wyobraźnię co do wielkości "modela" i odległości od niego, oraz odległości od ławki. Ale na pewno nie jest to "ostrość ustawiona na 20 cm a tło 20 m z tyłu".
(Widoczna część pałąka w lewym dolnym rogu jest mniej więcej wielkości ludzkiej głowy. No, powiedzmy - dziecięcej.)

RB - Nie 21 Lut, 2016

T.B. napisał/a:

Na pewno wytłumaczyłbyś mi również w ten sam sposób, że winietowanie nie jest wadą obiektywu. Bo przecież jeśli winieta jest, to wynika z praw natury, robi się w sposób zamierzony zdjęcia z winietą, a nawet specjalnie robi się obiektywy winietujące (łomografia).

TB. Można zrobić układ optyczny niewinietujący. A więc winieta jest wadą optyczną.
Nie można ominąć tego, co kryje się za zależnością Newtona:

s1*s2=f

Można to co za tym się kryje nieco zamaskować wpuszczając tylko promienie przyosiowe.
Stąd sie bierze płytka (także promienie względnie dalekie od osi) lub głęboka (tylko promienie przyosiowe) GO.

Jakiś konkretny model kitowego obiektywu który zrobi taki efekt ???
RB - Nie 21 Lut, 2016

tomiz90 napisał/a:
Jakiś konkretny model kitowego obiektywu który zrobi taki efekt ???

Każdy 14-42 na mikro 4/3

T.B. - Nie 21 Lut, 2016

tomiz90,
Zamieszczone przeze mnie zdjęcie zostało zrobione Olympusem E-PL5 z "kitowym" obiektywem 14-42 mm (f/3.5-5.6 II R, ale ten dalszy ciąg oznaczeń nie ma znaczenia). Przecież nie wciskam kitu :smile:

[ Dodano: Nie 21 Lut, 2016 20:18 ]
RB,
Niech Ci będzie, masz rację, "płytka głębia" nie jest wadą optyczną.
Jest nam dana przez prawa natury w celu przeszkadzania w robieniu dobrych zdjęć - od mikrorobali począwszy, a na wielkich górach skończywszy.
Tylko niektórym udaje się ją dobrze wykorzystać jak środek wyrazu - z wielkim naciskiem na "niektórym".

Np Panasonic G X VARIO PZ 14-42 mm f/3.5-5.6 ASPH. P.O.I.S. ??
T.B. - Nie 21 Lut, 2016

Oczywiście.
RB - Nie 21 Lut, 2016

T.B. napisał/a:

Albo inaczej - jeśli "płytka głębia" nie jest wadą (jest "naturalna" i musi być, zgodnie z prawami natury), to czym jest "głęboka głębia"? Taka stąd do nieskończoności?

Kontynuując, pozwalam sobie ponizej zamieścić rysunek, który pozwoli ogarnać może skąd się GO bierze.
Rozpatrujemy obiekt tak umieszczony, że jego obraz rzeczywisty tworzy się przed matrycą.
Gdy przejdziemy do płaszczyzny matrycy to widzimy, że różne promienie pochodzące od górnej krawędzi obiektu będą padały w różnych miejscach matrycy, obraz tej krawędzi będzie więc rozmyty.
Jeśli wpuścimy tylko promienie przyosiowe (niebieskie) to rozmycie jest niewielkie
Tej sytuacji odpowiadają duże wartości przysłony.
Gdy przysłonę otworzymy nieco, wpuścimy promienie dalsze od osi - czarne. Widać, że rozmycie się zwiększy.
Gdy jeszcze bardziej otworzymy przysłonę wpuścimy promienie czerwone, bardzo dalekie od osi i rozmycie się zwiększy jeszcze bardziej.

Płytkość czy niepłytkość GO nie jest wadą optyczną. Płytka GO i głęboka GO są tak samo naturalne i tak samo są zgodne z prawami natury. Natomiast co ktoś uważa za wadę zdjecia to jego sprawa. Prawdą jest, ze dążono do tego aby wszystko obrazować ostro. Tyle, że to jest sprawa estetyki i fotografii jako sztuki (o tym nie mam niestety zielonego pojęcia) a nie fizyki.

Pojęcie wad optycznych jest natomiast dość ściśle określone na gruncie fizyki i starałem się uprzednio pokazać na czym ono polega - na tym, że układ optyczny jest niedoskonały. Powyższy rysunek tyczy doskonałej soczewki, która pozbawiona jest wszelkich wad optycznych, tak jak jest to rozumiane przez nieszczęsnych fizyków.

T.B. napisał/a:

Niech Ci będzie, masz rację, "płytka głębia" nie jest wadą optyczną.
Jest nam dana przez prawa natury w celu przeszkadzania w robieniu dobrych zdjęć - od mikrorobali począwszy, a na wielkich górach skończywszy.

Nie jest wadą optyczną i nie jest dana w żadnym celu. Tu oczywiście wchodzimy w kwestię celowości natury, jednak z mojego punktu widzenia prawa natury są takie jakie są i tyle. Po prostu są. My je niekiedy zaledwie potrafimy wykorzystywać, lepiej lub gorzej.

T.B. napisał/a:

Tylko niektórym udaje się ją dobrze wykorzystać jak środek wyrazu - z wielkim naciskiem na "niektórym".

A to już zupełnie inna bajka.
Ja sam na przykład do fanów płytkiej GO nie należę, dlatego spokojnie i komfortowo jadę sobie na Sigmach 2.8 :wink: :-) I cieszę się taką właściwością mikro4/3 że już przy 6.3 na 20 mm mam w zasadzie wszystko ostre :-)

T.B. - Nie 21 Lut, 2016

RB,
Ale ja już Ci powiedziałem: masz rację :roll:

Ja swoje uwagi zgłaszam na zupełnie inny temat, a mianowicie "po co bokeh, a jeśli go używać, to jak?". Bo w większości przypadków jest on przez amatorów i profiwewłasnymmniemaniu - delikatnie mówiąc - nadużywany. I to zarówno jeśli chodzi o rozmywania tła w ogóle, jak i stopień tego rozmycia.
I do tego zmierzają moje pytania w rodzaju "a po co ci ten bokeh?".

muzyk - Pon 22 Lut, 2016

RB napisał/a:
moim zdaniem przykręcanie tego do korpusów m4/3 to sztuka dla sztuki ;-)

Oj tam, nic prostszego - trzymasz obiektyw.
T.B. napisał/a:
Przecież to jest wada optyczna,

Eee... aberracja, winietowanie itd. ale bokeh? :???:
:neutral:
snufkin napisał/a:
Początkującym, a taka jest większość pytających na forum, bym nie sugerował takich prowizorek.

A ja odwrotnie. Przy proponowaniu badziewia ze światłem 3.5-5.6 warto zwrócić uwagę na to, że choćby podpięcie heliosa za "pienć dych" da zajebistą frajdę.
Dlaczego? Ano dlatego, że taki helios to już tele na m4/3, a do tego ze światłem f2...

Pisać od razu, że takie możliwości są. Nie ma co puszczać żółtodzioba w maliny, żeby latami dochodził na odkrycia tego typu.

T.B. - Pon 22 Lut, 2016

muzyk,

No przecież już się zgodziłem, że to nie wada optyczna, tylko dar natury. Taki jak tajfuny, trzęsienia ziemi albo powodzie.

Jeśli pisać o możliwościach, to całą prawdę. Także o grzybach, które mogą przenieść się na inne obiektywy, fatalnej pracy pod światło, albo że:
"Cząsteczki materiału światłoczułego na kliszy mogą być naświetlane z każdej strony. Światło na piksele matrycy powinno natomiast padać prostopadle. Problem ten nosi nazwę telecentryczności i w przypadku zastosowania niektórych obiektywów manualnych w aparatach cyfrowych powoduje pogorszenie ostrości obrazu lub aberracje chromatyczne."
http://www.komputerswiat....biektywy,2.aspx
No i - jak mawiają starzy Górale - albo będzie działało, albo nie będzie działało.

Na szczęście tym razem pytający już określił swój nad wyraz rozsądny stosunek do wpuszczania w pleśniaki, a nawet poprosił, żeby go już tym nie męczyć.

muzyk - Pon 22 Lut, 2016

T.B. napisał/a:
tylko dar natury.

Rzekłbym inaczej: jeden ze składników fotografii, dla którego wręcz się konkretne obiektywy wybiera.

mrawi - Pon 22 Lut, 2016

T.B. napisał/a:
Na szczęście tym razem pytający już określił swój nad wyraz rozsądny stosunek do wpuszczania w pleśniaki, a nawet poprosił, żeby go już tym nie męczyć.
Na zmęczenie polecam Neomag Forte. Kolega pytający nie wykazał zainteresowania manualami, ale to forum pewnie czyta więcej osób, i duza część może nawet nie być zarejestrowana tutaj. Nie możemy wykluczyć, że komuś ten temat pomógł w podjęciu życiowej decyzji i zakupu manualnego obiektywu lub nawet kilku. Mi pomógł uświadomić kilka szczegółów od strony technicznej nad którymi się nie zastanawiałem. Oby więcej takich dyskusji.
T.B. - Pon 22 Lut, 2016

mrawi,
A kiedy jest dyskusja?
Gdy wszyscy się zgadzają z przewodniczącym, czy wtedy, gdy chociaż jeden ma inne zdanie?

mrawi napisał/a:
Mi pomógł uświadomić kilka szczegółów od strony technicznej

A od strony przyrodniczej, o tych grzybkach znaczy się, to nie? :???:
Wiem - wiedziałeś.

mrawi - Wto 23 Lut, 2016

T.B. napisał/a:
A od strony przyrodniczej, o tych grzybkach znaczy się, to nie?
Mam cztery manuale i w żadnym nie ma grzybka i nie było od momentu kupna. Taira 11A jestem wstanie sam przeczyścić jakby co, już zgrałem film instruktażowy z youtube, prosta robota, ale narazie nie ma potrzeby i wątpię by była bo ja dbam o sprzęt. Heliosa już rozbierałem i składałem z samej ciekawości (sprzęt za 40 zł) i znakomicie się nadal spisuje.
@T.B. nie strasz, nie strasz bo się ...., bez urazy :roll: .
Dla większości fotografia to zabawa i czemu ktoś miałby nie spróbować zabawy z manualami? Skoro koszt prawie żaden, a wrażeń moc. Nie ma co zniechęcać do tego bo i tak to efektu nie przyniesie. Na allegro komplet fotosnajper z tairem 300/4.5 poszedł za 550 zł, a sonnar 200/2.8 za ponad 900 zł :shock: . A, że producenci nie zarobią to kogo to obchodzi. Niech zaczną wypuszczać takie obiektywy w identycznych cenach.

T.B. - Wto 23 Lut, 2016

mrawi napisał/a:
Taira 11A jestem wstanie sam przeczyścić jakby co, już zgrałem film instruktażowy z youtube, prosta robota, ale narazie nie ma potrzeby i wątpię by była bo ja dbam o sprzęt. Heliosa już rozbierałem i składałem z samej ciekawości (sprzęt za 40 zł) i znakomicie się nadal spisuje.

No - i to jest dobre ostrzeżenie dla nieświadomych amatorów, wpuszczanych w pleśniaki.
"Jakby co" będą musieli zgrywać filmy instruktażowe i sami rozebrać, żeby przeczyścić (bo inaczej obiektyw przestanie być tańszy od nowego). A potem jeszcze złożyć, co zwykle jest tą częścią operacji, która się udaje, ale pacjent umiera.
Ale co tam grzyby. W zdecydowanej większości to są obiektywy gorsze od nowych. Tak po prostu. I żadne donosy o zdarzających się perełkach tego nie zmienią.

mrawi,
Nie upieraj się, że każdy musi lubić to, co Ty.
A uczciwie jest mówić nie tylko o zaletach, ale też o wadach jakiegoś rozwiązania. Entuzjaście czegokolwiek wady tego czegoś nie przejdą przez gardło. Ale od tego są tacy T.B.

mrawi - Wto 23 Lut, 2016

T.B. napisał/a:
No - i to jest dobre ostrzeżenie dla nieświadomych amatorów, wpuszczanych w pleśniaki.
"Jakby co" będą musieli zgrywać filmy instruktażowe i sami rozebrać, żeby przeczyścić (bo inaczej obiektyw przestanie być tańszy od nowego)
Nie będą musieli zgrywać filmów, bo mogą oddać do serwisu, gdzie za około 100 zł przeczyszczą soczewki, przysłonę i wyjustuja obiekktyw, ot pełen serwis :grin: i obiektyw nadal będzie znacznie tańszy od nowego. Ja po obejrzeniu tego filmu doszedłem do wniosku, że sam sobie bez problemu poradzę z czyszczeniem soczewek i listków przysłony. Konstrukcja obiektywu nie jest tak skomplikowana jak nowych konstrukcji pełnych elektroniki. I to jest zaleta, bo jest mało rzeczy, które mogą się w takim obiektywie popsuć, a sporo czynności można sobie samemu wykonać przy okazji zdobywając kolejne umiejętności i wiedzę. W każdym razie obecnie nie widzę potrzeby oddawania szkieł do serwisu, ani grzebania w nich samemu.
T.B. napisał/a:
W zdecydowanej większości to są obiektywy gorsze od nowych. Tak po prostu. I żadne donosy o zdarzających się perełkach tego nie zmienią.
Gorsze w czym, w braku AF? W dobrych manualach soczewki są klasą samą w sobie, a w budżetówkach i nie tylko wady soczewek korygowane są elektronicznie najczęściej nieudolnie, więc te obiektywy nie są warte takich kwot.
T.B. napisał/a:
Nie upieraj się, że każdy musi lubić to, co Ty.
I vice versa.
komor - Sro 24 Lut, 2016

mrawi napisał/a:
Gorsze w czym, w braku AF?

Słaba ostrość w porównaniu do współczesnych konstrukcji, nawet tych budżetowych. Słaba praca pod światło (słabsze powłoki lub ich brak). Brak telecentryczności raczej pomijalny na małej matrycy i ogniskowych zwykle większych niż szeroki kąt. Brak AF oczywiście dla osoby początkującej też raczej nie jest zaletą, a na słabszych wizjerach może być zmorą dla każdego. W bezlusterkowcach jest na szczęście z tym lepiej i łatwiej.

Ja mojego Samyanga 85/1.4 prawie przestałem używać od kiedy sprzedałem 50D z matówką manualną. W 7D już takiej nie mam i z pewnych przyczyn nie mogę wymienić.

muzyk - Sro 24 Lut, 2016

Cytat:
Ja mojego Samyanga 85/1.4 prawie przestałem używać od kiedy sprzedałem 50D z matówką manualną.

Zamień na taki sam z innym bagnetem i puść go przez dandelion z chipem.
Albo doklej do tego.

komor - Sro 24 Lut, 2016

W spokojnych sytuacjach radzę sobie na Live View, no i mam w jedną stronę ogniskowych 50/1.4, w drugą 100/2.8 i 135/2, więc zawsze jest jakiś wybór. Ale chyba skończy się na kupnie taniego Canona 85/1.8, albo dochrapię się do Sigmy, choć chyba wolę zaczekać aż wypuszczą odświeżoną wersję. Z drugiej strony wtedy pewnie będzie sporo droższa…
tomiz90 - Czw 25 Lut, 2016

Po wczorajszych oględzinach w sklepie stwierdzam to co mi sie udało zauważyć , odczuć podczas oglądania aparatów w sklepie .
Sony 6000 nie powiem wygodny w posłudze jak dla mnie wszystkie potrzebne pokrętła w najodpowiedniejszych miejscach , przyłącza obiektywów wykonane z magnezu lub cos metalowego jeśli chodzi o AF czy aby na takim poziomie jak to w testach optycznych chyba nie do końca tak super szybki wydawało mi sie ze lepszy ma panasonic gx7 . Jeśli chodzi o matryce Aps-c to ze względu na szumy wcale nie lepsze niż w 4/3 . Oczywiście moje odczucia Pan z obsługi mi tylko dopowiedział swoją teorie ze chwali go za większa matryce oraz za to ze Sony sie rozwija i np w późniejszym czasie obiektywy ci zostają a można kupić sam body juz z pełną klatką oraz lepszy do bokehu
Panasoni gx7 szybkie AF fajnie umiejscowione przełączniki i obsługa na bardzo dobrym poziomie . Obiektyw samo tworzywo sztuczne .Minus trochę mi przeszkadza w nim ten odstający wizjer. Nie da sie z nim cos zrobić albo chociaż ta gumę zdemontować ??? Ale ogólnie reszta na plus .Fajne zgrabne obiektywy oraz duży ich wybór i różnorodność Sprzedającego opinia fajne fotki ale słabo rozwijająca sie marka pod tym względem docenił jego prosta obsługę .
Olympus om-d em10 za wielkość odpada nie sprawdzałem i nie biorę pod uwagę .
Bardzo za to przez przypadek zainteresowały mnie dwa modele Sony 5100 i olympus E PL7 ???

snufkin - Czw 25 Lut, 2016

tomiz90 napisał/a:
Sprzedającego opinia fajne fotki ale słabo rozwijająca sie marka pod tym względem docenił jego prosta obsługę .

Marka nie ma znaczenia bo to o system chodzi. A m43 rozwija się zdecydowanie szybciej niż E (APS-C Sony).
Sony skupia się bardziej na FE, a to już zupełnie inne pieniążki. Rozmiary też.

mrawi - Pią 26 Lut, 2016

komor napisał/a:
Słaba ostrość w porównaniu do współczesnych konstrukcji, nawet tych budżetowych.
No to porównałem Samsunga NX 18-55 mm z Pancolarem 50/1.8. Ten Samsung uchodzi za bardzo dobry zoom i nie mam do niego zastrzeżeń, ostrość i reszta przyzwoita. Sprawdziłem oba na 50 mm (na NX wyszło 52 mm) przy f 5,6 i 8. No i zoomik przy pancolarze bardzo słabiutko wypadł, aż się nawet nie spodziewałem jak bardzo słabo :neutral: , a w zasadzie to pancolar wyszedł genialnie.. Mogę wstawić fotki, jakby ktoś chciał. Po tym teściku szybciej bym się pozbył NX'a niż pancolara.
komor - Pią 26 Lut, 2016

mrawi, porównanie plastikowego kitowca 18-55 z dobrą stałką o ogniskowej która zwykle wychodzi co najmniej dobrze, to za mało do wyciągnięcia ogólnych wniosków. :) Popatrz na tele, popatrz na szerokie kąty, weź do porównania współczesną stałkę (nawet taką niezbyt drogą f/1.8), sprawdź pracę pod światło.
RB - Pią 26 Lut, 2016

komor, racja, ale popatrz... tu były też głosy, że zestawowy ciemny, lichy, tani zoomik i jakiś niezły stary m42 (nie żaden Gelios nieśmiertelny) to róznice trzeba pod lupą w skali 1:1... a akurat to moim skromnym zdaniem jest ten raczej trzeci rodzaj prawdy (o ile się nie trafi na obiektyw w stanie terminalnym).
komor - Pią 26 Lut, 2016

Generalizować zawsze jest niebezpiecznie, bo są dobre wyjątki w jedną i drugą stronę. Ale pierwsze primo, jak już nieraz było wspominane, te naprawdę dobre obiektywy manualne dobrze trzymają cenę i nie są wcale dostępne za 50-100 zł. Drugie primo, co prawda współczesne plastikowe plasticzaki nadal są plastikowe, ale trochę jakby lepsze niż kiedyś i przede wszystkim optycznie ostrzejsze (jak długo?), więc pleśniakom też nie jest tak łatwo konkurować jak powiedzmy 8 lat temu. Trzecie primo to matryca. Jak jest APS-C i nie ma 6mpix jak kiedyś, tylko 16, 18, 20 czy 24, to nie ma szans. Obiektyw projektowany na film pełnoklatkowy nie daje tak rady na napakowanym cyfrowym APS-C.

Ja lubię stare obiektywy, ale nie stawiam ich na piedestał. Kupiłem kiedyś dość drogiego (wbrew mitowi tanich M42) Pentacona 135/2.8 i owszem, w porównaniu do kanonierskiego kita 18-55 z czasów 400D to nie dość że był bokeh :) to i ostrość robiła wrażenie, nie mówiąc o separacji tła. Ale kolory zawsze wychodziły z niego jakieś takie parszywe, a pod światło robił romantyczne maziaje. Owszem, za te pieniądze nie da się mieć np. Canona 135/2L, ale nie mówmy, że to jest to samo.

Taki przykładowo Samyang 85/1.4, który podobnie jak stare szkła jest metalowy, przyzwoicie wykonany i ma dość klasyczną, niewyżyłowaną konstrukcję, ale jednak współczesne powłoki i współczesny sposób produkcji – też podniósł poprzeczkę w ocenie starszych konstrukcji. Więc widać, że współczesne rozwiązania (powłoki, obliczenia, produkcja) też mają coś do zaoferowania nawet tym klasycznym manualnym, metalowym konstrukcjom.

Więc nie budujmy ołtarzyków. Tylko o to mi chodzi.

tomiz90 - Pią 26 Lut, 2016

A wracając do tematy jakieś sugestie
mrawi - Pią 26 Lut, 2016

komor napisał/a:
mrawi, porównanie plastikowego kitowca 18-55 z dobrą stałką o ogniskowej która zwykle wychodzi co najmniej dobrze, to za mało do wyciągnięcia ogólnych wniosków.
To są Twoje słowa poniżej:
komor napisał/a:
"Słaba ostrość w porównaniu do współczesnych konstrukcji, nawet tych budżetowych."
Kompletna nieprawda.
komor napisał/a:
te naprawdę dobre obiektywy manualne dobrze trzymają cenę i nie są wcale dostępne za 50-100 zł.
Pancolar około 300 zł, Tair 11A także, ale Jupiter 37A masz już za 100-150 zł.
komor napisał/a:
Drugie primo, co prawda współczesne plastikowe plasticzaki nadal są plastikowe, ale trochę jakby lepsze niż kiedyś i przede wszystkim optycznie ostrzejsze (jak długo?)
Nie sądzę by się ich jakość jakoś znacznie poprawiła bo byłyby konkurencją dla modeli droższych, a jeśli jednak są lepsze to i ceny też automatycznie wyższe.
komor napisał/a:
Trzecie primo to matryca. Jak jest APS-C i nie ma 6mpix jak kiedyś, tylko 16, 18, 20 czy 24, to nie ma szans.
Pancolar porównywany był na 14 mpix matrycy. Mogę to samo wykonać na matrycy 20 mpix.
komor napisał/a:
Obiektyw projektowany na film pełnoklatkowy nie daje tak rady na napakowanym cyfrowym APS-C.
Pancolar nie dość, że dał to całkiem dobrego zooma zostawił w tyle dość daleko.
komor napisał/a:
Ja lubię stare obiektywy, ale nie stawiam ich na piedestał. Kupiłem kiedyś dość drogiego (wbrew mitowi tanich M42) Pentacona 135/2.8
Bo pentacon to akurat nie jest dobry obiektyw z tego co wyszperałem w sieci.
komor napisał/a:
Owszem, za te pieniądze nie da się mieć np. Canona 135/2L, ale nie mówmy, że to jest to samo.
A kto mówi, że obiektyw stałoogniskowy za 150 zł i stałogniskowy za ponad 2000 zł to jest to samo? Natomiast ta tania stałka moze dać lepszy obraz niż jakiś zoom za 500-1500 zł, a może i droższy, ha na pewno, NX 18-200 mm też nie pokonkuruje z dobrymi stałkami na m42.
komor napisał/a:
Więc nie budujmy ołtarzyków. Tylko o to mi chodzi.
To jak mam przedstawić swoje spostrzeżenia?
T.B. - Sob 27 Lut, 2016

RB napisał/a:
zestawowy ciemny, lichy, tani zoomik i jakiś niezły stary m42

Pleśniakom ołtarzyk, a współczesnym obiektywom stosik (płonący, ma się rozumieć).
Nadzieja, że ciemny lud to kupi? Cytat fajnie brzmi, ale tylko jedno słowo jest prawdziwe - "tani" mianowicie. Reszta, to ta trzecia prawda. Poza tym - "tani" jest tu w zestawie cech deprecjonujących nowe obiektywy, a przy pleśniakach jest to zaleta. Czysty relatywizm. Uprzedzając ewentualną odpowiedź powiem, że zabytków świetnych i tanich nie ma, jak już powiedział komor. Za to łatwiej zdobyć drogi i niedobry stary obiektyw, bo zużyty na przykład, a w cenę wliczony jest jakiś tam prestiż.

Ale najważniejsze jest coś innego.
Mogą sobie toczyć takie dyskusje pasjonaci staroci z tymi, którzy nie są ich maniakami. Ale doradzanie starocia komuś proszącemu o podstawową poradę w sprawie zakupu aparatu - czyli z założenia komuś niedoświadczonemu - jest wpuszczaniem go w maliny.

tomiz90 - Sob 27 Lut, 2016

Wracając do tematu

tomiz90 napisał/a:
Po wczorajszych oględzinach w sklepie stwierdzam to co mi sie udało zauważyć , odczuć podczas oglądania aparatów w sklepie .
Sony 6000 nie powiem wygodny w posłudze jak dla mnie wszystkie potrzebne pokrętła w najodpowiedniejszych miejscach , przyłącza obiektywów wykonane z magnezu lub cos metalowego jeśli chodzi o AF czy aby na takim poziomie jak to w testach optycznych chyba nie do końca tak super szybki wydawało mi sie ze lepszy ma panasonic gx7 . Jeśli chodzi o matryce Aps-c to ze względu na szumy wcale nie lepsze niż w 4/3 . Oczywiście moje odczucia Pan z obsługi mi tylko dopowiedział swoją teorie ze chwali go za większa matryce oraz za to ze Sony sie rozwija i np w późniejszym czasie obiektywy ci zostają a można kupić sam body juz z pełną klatką oraz lepszy do bokehu
Panasoni gx7 szybkie AF fajnie umiejscowione przełączniki i obsługa na bardzo dobrym poziomie . Obiektyw samo tworzywo sztuczne .Minus trochę mi przeszkadza w nim ten odstający wizjer. Nie da sie z nim cos zrobić albo chociaż ta gumę zdemontować ??? Ale ogólnie reszta na plus .Fajne zgrabne obiektywy oraz duży ich wybór i różnorodność Sprzedającego opinia fajne fotki ale słabo rozwijająca sie marka pod tym względem docenił jego prosta obsługę .
Olympus om-d em10 za wielkość odpada nie sprawdzałem i nie biorę pod uwagę .
Bardzo za to przez przypadek zainteresowały mnie dwa modele Sony 5100 i olympus E PL7 ???

????

T.B. - Sob 27 Lut, 2016

tomiz90,
E-PL7 to do niedawna najwyższy model z serii PEN. Jednocześnie system obrazowania (matryca, procesor obrazu) taki sam, jak w aparatach OMD. Różnice polegają na tym, co który ma. Można sobie zestawić w porównywarce na optyczne.pl. Weź do ręki i pobaw się, tak jak pozostałymi aparatami.

Mówisz, że obiektywy Sony zostaną Ci do pełnej klatki. Masz ją w planach? Bo ja na przykład nie.

Reszta, to opis Twoich wrażeń. To na koniec też bardo ważne i trzymaj się ich też.

RB - Sob 27 Lut, 2016

komor napisał/a:
Generalizować zawsze jest niebezpiecznie, bo są dobre wyjątki w jedną i drugą stronę. Ale pierwsze primo, jak już nieraz było wspominane, te naprawdę dobre obiektywy manualne dobrze trzymają cenę i nie są wcale dostępne za 50-100 zł.

Nie są tanie (aż tak, żeby za stówę napewno nie). Nie są też żadnym cudem świata. Ja tylko polemizuję z tym co wcześniej opisałem :-) Dość dokładnie, jak mniemam, wskazałem z czym się nie zgadzam i tyle.

[ Dodano: Sob 27 Lut, 2016 17:38 ]
tomiz, snufkin Ci dość krótko streścił o co chodzi. Ja tylko się odniosę do:

tomiz90 napisał/a:
ze Sony sie rozwija i np w późniejszym czasie obiektywy ci zostają a można kupić sam body juz z pełną klatką oraz lepszy do bokehu

OK. Tylko kup teraz obiektywy FE (czyli na pełna klatkę), a nie zwykłe E. I popatrz ile wydasz na takowe. Powodzenia.

mrawi - Sob 27 Lut, 2016

T.B. napisał/a:
Uprzedzając ewentualną odpowiedź powiem, że zabytków świetnych i tanich nie ma, jak już powiedział komor. Za to łatwiej zdobyć drogi i niedobry stary obiektyw, bo zużyty na przykład, a w cenę wliczony jest jakiś tam prestiż.
No jak nie ma jak są. Mój wysłużony aparat NX10 zyskał w moich oczach po tym jak podpiąłem do niego pancolara. Nie porównywałem go z obiektywem nx30 mm (ten sam kadr), ale wydaje mi się, że tak bardzo chwalona 30'stka też mu niedorówna. W każdym razie NX10'tka generuje teraz foty ostre jak żyleta. A sądziłem, że bo matryca stara, przez to tylko dobra rozdzielczość itp, itd.. , qfno prawda :wink: . Co do ceny i stanu obiektywu to 300 zł za obiektyw jak z wystawy o tych własnościach to jak prezent imieninowy.
T.B. napisał/a:
Mogą sobie toczyć takie dyskusje pasjonaci staroci z tymi, którzy nie są ich maniakami. Ale doradzanie starocia komuś proszącemu o podstawową poradę w sprawie zakupu aparatu - czyli z założenia komuś niedoświadczonemu - jest wpuszczaniem go w maliny.
Pasjonat to poważnie brzmi. Moja przygoda z m42 trwa od około 2 miesięcy. Dobra rada zawsze wskazana. Takie "starocie" wiele nie kosztuje, a jak nie podpasuje to szybko odsprzeda, bo chętnych jest wielu. Ale wątpię by się pozbywał czegoś co prezentuje taką jakość za tak niewiele. Ja musiałem przebić w licytacji ponad 10 osób. O jakim wpuszczaniu w maliny mowa? Kto nie chce manuala i chce AF to na pewno nie kupi nic na m42, bo woli wygodę od końcowego efektu, sam na początku taki byłem. Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i chce się popróbować czegoś nowego przy okazji nie nadwyrężając portfela. Dla mnie dopiero teraz fotografia stała się świetną zabawą.
tomiz90 napisał/a:
????
Ja bym wybrał sony a6000, jeżeli już. Zawsze to matryca aps-c, a nie m4/3. Lepsze wyższe iso. A6000 to bardzo dobry aparat.

...jednak lepiej NEX-6

tumur - Sob 27 Lut, 2016

Mrawi dobrze gada o widzę ze ziomek "systemowy" :)

u mnie nx pokonał k5 i pentax poszedł sobie w swiat a króluje nx11
a nx 11 pokonał nx 20 - tak ze sie Mrawi "nie przejmuj"- masz rację :)
20 mpx to przepakowanie

załuje tylko ze nx 10/11 nie maja lepszego evf
nx20 nie ma lepszego - powiekszenie za duze nie da sie ostrzyc

to nie żadna stara matryca - jest bardzo dobra :)

problemem ludzi idacych w manual jest tez czesto focus - nie sa w stanie ustawić
a pozniej mówia ze to obiektyw - kupa prawda poprostu nie trafili, przekroczyli ideał głebi i tyla
ustawić ostrosc idealnie to koszmarnie trudne w pewnych sytuacjach i nie na kazdym sprzecie sie da

mrawi - Sob 27 Lut, 2016

tumur napisał/a:
tak ze sie morawi nie przejmuj masz racje
Ja wiem, ale T.B. nie wie :razz: :lol:
tumur napisał/a:
20 mpx to przepakowanie
Właśnie, może niech tomiz90 lepiej weźmie NEX-6, a nie A6000. W A6000 jest 24mpix, to chyba też przesada. W nex-6 tylko 16 mpix, chyba w sam raz. Na http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM NEX-6 na iso 3200 lepiej się prezentuje.
snufkin - Sob 27 Lut, 2016

Cytat:
Mrawi dobrze gada o widzę ze ziomek "systemowy" :)

To już z wiadomo skąd ta miłość do wszelkich staroci i innych umarlaków :)

mrawi - Sob 27 Lut, 2016

snufkin napisał/a:
To już z wiadomo skąd ta miłość do wszelkich staroci i innych umarlaków
To jutro umieszczę fotki z tego umarlaka w porównaniu do w sumie całkiem dobrego zooma NX 18-55. Jeszcze się zakochasz w tym truchle.
tumur - Sob 27 Lut, 2016

swieta racja sufkinie - z głupoty na pewno :)
tak wierz i tak trzymaj :)

p.s.

jak nx ma byc dobrym zoomem to dajmy pokój i czas zamknac forum :)
jest o milimetr lepszy od nikonowego kitowego smietnika
nazywanie go dobrym to znak czasu apokalipsy :mrgreen:
no nietstety dzis tak sie mowi jest dobry - padaka , takie zdjecia robię kompaktem

ps2
no widać czas koncztyc bo zle sie zapowiada - klotnia o NIC i tak lud bedzie wierzył ze produkuja dobre rzeczy bo tak napisano
sz kła systenmowe sa dobre - bo tak powiedział pan .... z pisma ... - nie ma dyskusji ;)

mrawi - Sob 27 Lut, 2016

tumur napisał/a:
problemem ludzi idacych w manual jest tez czesto focus - nie sa w stanie ustawić
a pozniej mówia ze to obiektyw - kupa prawda poprostu nie trafili, przekroczyli ideał głebi i tyla
ustawić ostrosc idealnie to koszmarnie trudne w pewnych sytuacjach i nie na kazdym sprzecie sie da
Trzeba ćwiczyć, wiadomo. Akurat na NX'ach jest w porządku. Łatwiej też jest na najniższej przysłonie, a potem po ustawieniu jeśli potrzeba to przymknąć.
tumur napisał/a:
jak nx ma byc dobrym zoomem to dajmy pokój i czas zamknac forum
jest o milimetr lepszy od nikonowego kitowego smietnika
Dobry jak na zoomy budżetowe. To który jest lepszy? Z chęcią poczytam.
tumur napisał/a:
no nietstety dzis tak sie mowi jest dobry - padaka , takie zdjecia robię kompaktem
No nie, boki zrywać. Piszę oo pierwszej wersji koreańskiej 18-55 mm, taką posiadam. Nie mam zastrzeżeń do jego jjakości. Ostrość dobra i reszta też.
RB - Sob 27 Lut, 2016

mrawi napisał/a:
Takie "starocie" wiele nie kosztuje, a jak nie podpasuje to szybko odsprzeda, bo chętnych jest wielu. Ale wątpię by się pozbywał czegoś co prezentuje taką jakość za tak niewiele. Ja musiałem przebić w licytacji ponad 10 osób. O jakim wpuszczaniu w maliny mowa? Kto nie chce manuala i chce AF to na pewno nie kupi nic na m42, bo woli wygodę od końcowego efektu, sam na początku taki byłem.

Pancolar kosztował Cię 3 stówy. Używane natywne 50/1.8 z AF w większości systemów APSC kosztuje pi razy drzwi... tyle samo (za tyle np. ze dwa latka temu sprzedałem Minoltę 50/1.7), albo max 2 x tyle. No... tu bym nawet na ręczna pińdziesiontke nie splunął... co innego unizoom a co innego jednak 'bele jaka' systemowa stałka. Inna sprawa, że do systemów bezlustrowych ogromyego wyboru szkieł z drugiej ręki za niewielkie pieniądze nie ma (i to nie mówię wyłącznie o superrarytach w rodzaju systemu z pięknej Korei).
Oczywiście, każdy ma swoje preferencje, jeden lubi brunetki, drugi blondynki a trzeci woli tiramisu. Ale ja gdybym miał wybór dać 3 stówy za Pancolara lub te 6 stów za systemówkę 50/1.8 ... Inna rzecz, ze są obiektywy nieco droższe od 50tek a... taki Tair 300mm to ina rzecz, bo to cuś niezbyt dostępnego w bezlustrowym świecie.

tumur - Sob 27 Lut, 2016

wielbiciele systemowej tanizny, zamast grzebania po smietnikach sprzed 20 lat

jeszcze jedno i kończę bo wojna zbyt rozległa by ją toczyć ;)

dobre to jest kiedy znajdzie sie dobre zdjęcie z np nikkora 300mm f4 (cena 5000) i to jest odnośnik co znaczy dobre
a to co od tego odstaje to jest złe a nie jakieś dobre inaczej :razz:
biore swój obiektyw i szukam ile sie rożni od najlepszego obecnego na rynku- jesli płacz nastepuje a detal lezy to znaczy ze czas wyrzucić lustrzanke
mozna na siłe udawać ze jest ok, pomniejszac i szukc GO - tez fajna zabawa

jeśli mam do wyboru grzebac po smietnikach i byc obok tego za 5000 (nie daj Bog kupic 3 takie różne) to wejde do zsypu cuchnącego ;) nie tylko do smietnika i tam znajde to czego szukam w sklepie niestety choćbym był najmilszym klientem - bez grubego pliku nie podchodzic

gdyby to wygladało jak marzą niektórzy to by sie nie sprzedawały szkła za 5-20 tys
niestety sie sprzedają bo to tak nie wyglada jak sie marzy ze szkla podstawowe są ok

co chcecie sobie udowodnic ze lustrzanka z przypiętą biedą zrobi lepiej elewacje niz kompakt
wezcie sie dokladnie przyjrzyjcie - tak dokladnie bez uprzedzeń, bez wiary z podejsciem by wiare złamac ,wowczas ją złamiecie, jesli kto nie chce jej złamac to nie złamie bo poprostu ON NIE CHCE lubi wierzyc :)

wierzcie w inne bajki do końca życia;) każdy ma prawo wierzyć w co chce -moja jest ta

BARDZO PROSZE MODERACJĘ O USUNIECIE POSTU
to była pomyłka wchodzic w te debatę o wojnie, nie wiem co mnie pokusiło :)

tomiz90 - Sob 27 Lut, 2016

Wracając do głównego pytanie którego dotyczy wątek co kolega T.B. ma namyśli ,, Jednocześnie system obrazowania (matryca, procesor obrazu) taki sam, jak w aparatach OMD ,, Czym się różnią od siebie e-pl od omd . Przeglądałem dużo testów i powiem że aż tak szałowej różnicy między e-pl 5 a e-pl7 nie ma jakiejś super różni oprócz większej ilości punktów AF . Sony 5000 już od pada bo nie ma stopki ;)

[ Dodano: Sob 27 Lut, 2016 20:43 ]
A po orientacji w panasonicu GX7 nie da się zdemontować wizjera ani gumy bo dla mnie strasznie wystaje i robi z niego giganta hehh :)

komor - Sob 27 Lut, 2016

mrawi napisał/a:
komor napisał/a:
mrawi, porównanie plastikowego kitowca 18-55 z dobrą stałką o ogniskowej która zwykle wychodzi co najmniej dobrze, to za mało do wyciągnięcia ogólnych wniosków.
To są Twoje słowa poniżej:
komor napisał/a:
"Słaba ostrość w porównaniu do współczesnych konstrukcji, nawet tych budżetowych."

Nie miałem na myśli kitowców 18-55, ale jakieś współczesne, relatywnie niedrogie stałki. W większości systemów za 600, 800, 1000 zł można kupić podstawowe ogniskowe o świetle f/1.8.

T.B. napisał/a:
Ale najważniejsze jest coś innego.

W pełni się z tym zgadzam. Do manuali nie należy namawiać, do tego należy dojść samemu, mając świadomość wad i ograniczeń, które dostajemy poza zaletami.

snufkin - Sob 27 Lut, 2016

tomiz90 napisał/a:
Czym się różnią od siebie e-pl od omd . Przeglądałem dużo testów i powiem że aż tak szałowej różnicy między e-pl 5 a e-pl7 nie ma jakiejś super różni oprócz większej ilości punktów AF

Może zamiast czytania tych testów przeczytaj specyfikację.
Wszędzie jest ta sama matryca i osiągi są porównywalne. Tak samo jest w większości systemów bezlusterkowych i lustrzankowych.

Różnie między seriami E-PL i OM-D widać gołym okiem. Dziwne to twoje pytanie.

Natomiast E-PL7 to E-PL5 z kilkoma dodatkami z OM-D M10.
Nowszy procesor, AF, pomiar światła, WiFi (+zdalne sterowanie), wyświetlacz.

mrawi - Sob 27 Lut, 2016

komor napisał/a:
W większości systemów za 600, 800, 1000 zł można kupić podstawowe ogniskowe o świetle f/1.8.
Które to te za 600, 800 zł z AF do bezluster na 50 mm i f1.8? Za około 1000 zł widziałem tylko do sony 50/1.8.
rafalik - Sob 27 Lut, 2016

Można kupić 45 1.8 za 1000 zł do olympusa tylko trzeba się interesować żeby wiedzieć jak ;)
T.B. - Sob 27 Lut, 2016

Za ok. 800,- zł można kupić 25/1.7 Panasonic.
mrawi - Nie 28 Lut, 2016

rafalik napisał/a:
Można kupić 45 1.8 za 1000 zł do olympusa
Czyli GO będzie jak f/3.6 w FF i f/2.4 w apsc, zgadza się? I to za 1000 zł. Nie przekonuje mnie to, mimo braku AF w manualu. A tu do apsc jest za 300 zł f/1.8, czyli jak f/2.7 w FF. To za 1000 zł jest już NX 45/1.8 na apsc.
Zresztą ja tu ciągle piszę 300 zł. A przecież są tańsze i nie wiele gorsze obiektywy jak fujinon, Mamiya itp., z tym światłem także takumary są od 150-200 zł.
Sprawdziłem też swojego heliosa 44m7 za 40 zł na NX30. Jest bardzo dobrze. No, ale coż manuale to zło :twisted: .

RB - Nie 28 Lut, 2016

mrawi napisał/a:
rafalik napisał/a:
Można kupić 45 1.8 za 1000 zł do olympusa
Czyli GO będzie jak f/3.6 w FF i f/2.4 w apsc, zgadza się?

No, ale w zasadzie to co z tego wynika?

mrawi napisał/a:

To za 1000 zł jest już NX 45/1.8 na apsc.

A przy okazji pewnie go takze posiadasz, nie?

Jedno - mieć stare obiektywy do zabawy, a coś zupełnie innego mieć je jako podstawę "systemu".
Swoja drogą - ma być tanio to nie radzę pchać się w bezlusterkowce z krótkim rejestrem :-) Jest dużo niedrogich starszych natywnych szkieł na systemy lustrzankowe, a w każdym razie nie ma sensu chociaz kupować tam standardowej 50 z m42 czy innego niekompatybilnego bagnetu w celach innych niż eksperymentalne. Automatyka przysłony działa chociaż.

mrawi - Nie 28 Lut, 2016

RB napisał/a:
A przy okazji pewnie go takze posiadasz, nie?
Miałem za 550 zł, ale dawno temu odsprzedałem. Nie czułem wówczas potrzeby jego posiadania. Z chęcią bym wykonał porównanie z moim pancolarem.
RB napisał/a:
Jedno - mieć stare obiektywy do zabawy, a coś zupełnie innego mieć je jako podstawę "systemu".
Absolutnie racja, na beztroskie wypady trzeba mieć coś z AF. No, ale w tym wypadku budżet jest ograniczony do 2500 zł. A kolega chce i portret zrobić i coś z dala pstryknąć. I jak ma to wykonać za 2500 zł. Tutaj pozostaje tylko manual lub zbierać nie wiadomo ile na drogie obiektywy.
RB - Nie 28 Lut, 2016

rafalik napisał/a:
Można kupić 45 1.8 za 1000 zł do olympusa tylko trzeba się interesować żeby wiedzieć jak ;)

Używanego można kupić dzisiaj za 135 funtów, trzeba tylko wiedzieć jak znaleźć ebaya...

mrawi - Nie 28 Lut, 2016

Albo chocby na allegro
Tu za 700 zł używka
http://allegro.pl/obiekty...5999429626.html
A tutaj nowy za 1099 zł.
http://allegro.pl/samsung...6005862910.html

tumur - Nie 28 Lut, 2016

stare obiektywy do zabawy ? - nie no naprawde zabawne, powstrzymac sie nie można powinni mi zablokowac konto i dac bana bo grozi porażeniem mózgowym - choćby dla mego dobra:)

do zabawy to mozna miec te systemowe plastikowo polimerowe "szkło" 45mm za 135 funtów - TO JEST DO ZABAWY

byle konica ar 40 mm zmiata te zabawke (do rozmazywania mydła) a to pczątek zaledwie byle obiektyw startowy
głupi auto revuenon 50 1.4 (tomioka) albo konica 52 za grosze zmiata rozdzielczością konicę 40

ale to do zabawy- ktos tu powinien się udac do sanatorium
pewnie padnie na mnie i bardzo dobrze :)

RB - Nie 28 Lut, 2016

tumur, zanim już nas opuścisz w stronę owego sanatorium (bo mam nadzieję, ze z tego śmiechu wszak terminalnie nie zejdziesz, nie darowałbym sobie...) to mam do Ciebie 2 pytania:

1) miałeś 45/1.8 olympusa w krótkim choćby użytkowaniu (to jest owe szkło za 135 funtów)?
2) Przykręcałeś te fajne stare szkła do aparatu o klatce 4/3?

To jest klatka w każdą stronę pi razy drzwi 2 razy krótsza od tej na którą one były projektowane. Nie znam tych dwóch, ale naprawdę trudno znaleźć stare szkło co na tej klatce ma dobrą rozdzielczość...

tumur - Nie 28 Lut, 2016

nie, nie, do sanatorium to nie ja
ja "was" opuszcze bym wałsnie nie musiał do sanatorium

w strone sanatorium to ci ktrzy maja owe 45mm z papieru i mgły za okazyjne 135 F za super szkło :)

RB - Nie 28 Lut, 2016

tumur napisał/a:
nie, nie, do sanatorium to nie ja
ja "was" opuszcze bym wałsnie nie musiał do sanatorium

Ej, ja tam sądzę, że się nie doczekamy owego opuszczenia.
Jakiś takiś za bardzo żeś w klawiaturze mocny :mrgreen:

tumur napisał/a:

w strone sanatorium to ci ktrzy maja owe 45mm z papieru i mgły za okazyjne 135 F za super szkło :)

Cóż, super nie super, ale na mikro 4/3 jest zdecydowanie sensowniejszym szkłem codziennego użytku dla przeciętnego fotografowacza od ręcznej koniki czy revuona..

snufkin - Nie 28 Lut, 2016

tumur napisał/a:

Może poczytaj najpierw:
http://www.optyczne.pl/24...Wst%C4%99p.html

W m43, w przypadku tej ogniskowej trzeba mieć naprawdę nierówno pod sufitem by głosić wyższość starych manuali nad obiektywami systemowymi.

Niestety fora internetowe to takie miejsca gdzie ludzie chwalą się swoją ignorancją, by nie napisać dosadniej.

tumur - Nie 28 Lut, 2016

Ty sobie poczytaj i to dokladnie poczytaj a nie wnioski i tablice
poczytaj czyli poogladaj a pózniej poogladaj inne- wzorcowe

Ty myslisz zze jak ktos napisze ze ma bardzo dobrą rozdzielczosc to wszyscy muszą wierzyc :)
a sobie wierz :)

p.s
nie czytam linków zapodanych przez wielbicieli zdania ze manuale słuzą do zabawy wiec wybacz nie zaglądnę
Jestescie mi niczym marktetingowy wynajęty bełkot do manipulacji ludzmi :) coś jak robaki ;)

ps2
z ciekawosci zajrzałem bo ciekawość druga naturą- olympus moze byc niezły przyznaje ma ciekawe rzeczy tyle o ile

powloki i kontrast to akurat mnie tyle obchpodzą co snieg sprzed 2o lat
a ludzie kochaja sie rozpisywac o powlkokach pracy pod swiatło... ......
obiektyw moze mazac ale grunt ze ładne powłoki i gigant kontrast i juz pienia
u mnie to wygląda odwrotnie
moze nie miec powłok i byc 10 razy lepszy niz ten z przerysowanym kontrastem

ja musze złapac tlum i z tłumu wyjac twarz - a tu sie do tylka nadaja te super hiper ładne
o rozdzielczoisci ponizej krytyki

ale ten samsungowy 45 to bajka o panu twardowskim

RB - Nie 28 Lut, 2016

tumur, widzę że nie czytasz nawet o jaki obiektyw przedpiszcom chodzi, natomiast duuużo piszesz i nijak "nas" nie opuszczasz. Znaczy sanatorium się zbliża :mrgreen:
tumur - Nie 28 Lut, 2016

z sanatorium dawno wyszedłem i nie wracam... do mnie sie moze zblizac tylko odpoczynek i sen :)

Cytat:
jestescie mi niczym marktetingowy wynajety bełkot do manipulacji ludzmi :) coś jak robaki ;)

Przecież to test na optyczne.pl, czyli tej samej stronie co forum.
Rzeczywiste i zmierzone parametry i osiągi tego obiektywu. Masz jakieś zastrzeżenia do procedury lub wniosków tego testu?

Dla porównania, czym są te Twoje przechwałki o wyższości starych obiektywów?
W rozdzielczości? Pracy pod światło? Aberracji? Gabarytów i wagi? Może szybkości i celności AF? ;)
Może już nie rozmieszaj innych.

Nawet cena, biorąc pod uwagę te wymienione różnice, nie jest tak decydująca jak w przypadku innych ogniskowych bo tam ceny obiektywów systemowych są o wiele wyższe.

tumur - Nie 28 Lut, 2016

mam zastrzezenia do wszystkiego :)

jak mozna takie mydło nazywac super rozdzielczym?- pewnie mozna a jak to juz zapytaj siebie

kolo nikkora 50d nie stało a te same zachwyty

cztytaj wyzej bo edit
mało mnie obchodzi praca pod swiatło abereracje i .....

dla mnie jak rozdzielczosc nie jest jak w n50 d/g to jest smietnik i oboijetne czy pracuje pod swiatło czy nie pracuje

RB - Nie 28 Lut, 2016

tumur napisał/a:
mam zastrzezenia do wszystkiego :)

O, wreszcie jakaś samokrytyka.

Mowa trawa.

Nic więcej.

RB - Nie 28 Lut, 2016

tumur napisał/a:

dla mnie jak rozdzielczosc nie jest jak w n50 d/g to jest smietnik i oboijetne czy pracuje pod swiatło czy nie pracuje

Linie na milimetr czy linie na klatkę? I na jaką klatkę?

komor - Nie 28 Lut, 2016

tumur napisał/a:
Jestescie mi niczym marktetingowy wynajęty bełkot do manipulacji ludzmi coś jak robaki

A ci jacyś „wy” to kto? Bo rozmawiasz z kilkoma ludźmi, którzy niezupełnie mają tę samą opinię na każdy temat, w szczególności na ten dyskutowany tutaj. Poza tym Twoje argumenty mają mało konkretów, a dużo, hm… papieru i mgły, cytując Ciebie.

tumur - Nie 28 Lut, 2016

do fachowca ktory polecił test oly - dokładnie tak i tak trzymać

a dziadki marketingowe porównac sobie nx z oly
oi dojsc do wniosków jakichkolwiek :) -jak powinien pracować obiektyw

to zaledwie 4/3 i oddaje detalu tyle ile może ta mała matryca z 12 mpx
wiec sobie dziadki marketingowe przełożcie to co widzicie u oly na to ile brakuje samsungowi w apsc

pozdrawiam wszystkich i nie życze zdrowia marketingowcom bo sa mi obrzydliwością :p

ps
jak tu zyc skoro tym fachowcem jest Sufkin - chłop poleca a nie rozumie :)

RB - Nie 28 Lut, 2016

O, Kol. tumur test doczytał do końca, no, no...
Ale jak widać kwestia czy na mm czy na wysokość klatki jeszcze u Kol. tumora nie zaistniała...
szczególnie w kontekście owych starych szkieł

tumur - Nie 28 Lut, 2016

chłopie za stary jestem by liczyc -dawno nie liczę i nie czytam wykresów anie nie polemizuje o ilsci na milimetr ani na metr kwadratowy ani jakkolwiek

wystarczy mi obrazek - wam tez radzę
zając się wnioskami a nie liczeniem

każdy nieczytaty, niepisaty i nie liczacy widzi że samsung 45 to syf

i jak kto wciska bajki ze manulal to do zabawy a syf to powazna sprawa to krew mnie zalewa
nalezałoiby sie podrapać w podberetkę zamiast liczyc na mm

RB - Nie 28 Lut, 2016

tumur napisał/a:
chłopie za stary jestem by liczyc -dawno nie liczę i nie czytam wykresów anie nie polemizuje o ilsci na milimetr ani na metr kwadratowy ani jakkolwiek

wystarczy mi obrazek - wam tez radzę
zając się wnioskami a nie liczeniem

Bingo, tumur :mrgreen:
To teraz, pacz mnie na usta... jak wygląda obrazek z koniki ar 40mm przykręconej do mikro 4/3?

tumur napisał/a:

i jak kto wciska bajki ze manulal to do zabawy a syf

A Ty aby przeczytałeś to co ten ktoś pisał? Tam chyba jednak o żadnym syfie nic nie było...

tumur - Nie 28 Lut, 2016

"tak" samo jak z nikkora 50 czyli o wiele bardziej rozdzielczo i tym samym detaliczniej niz ten z olympusa

wtpię by startczało wyobrazni ale jest nadzieja o ile dasz sobie szansę i przestaniesz powtarzac brednie marketingu a co gorsza wciskac je ludziom ktorzy póznmiej je powtarzają kolejnym

RB - Nie 28 Lut, 2016

Tak?
A pokażesz?

tumur - Nie 28 Lut, 2016

myslę ze pora przyznać sie gdzie pracujesz skoro jeszcze "nie widziałeś"
RB - Nie 28 Lut, 2016

Nie miałem koniki ar 40 mm.
Nie widziałem. Kilka innych starych obiektywów na m4/3 widziałem. Dobrych i niezbyt dobrych. Miały one natomiast taką jedną niedogodność, która niezbyt predestynuje je do polecania ich jako podstawowe szkło dla szarego przeciętnego uwieczniacza rzeczywistości... zero automatyki, brak AF. O czym właśnie tu się głównie pisze.

Natomiast jakoś wydaje mi się, że Ty raczej nie miałeś jak dotąd mikro 4/3 w ręku.

Jeśli zaś ktoś jest naprawdę ciekawy gdzie pracuję to znajdzie. Internet wielkich tajemnic nie ma.

tumur - Nie 28 Lut, 2016

to naprawde nie ma ZADNEGO znaczenia co myslisz - to co zachwalasz nie stało obok obiektywu i TO MA ZNACZENIE prawdziwe

skoro 4/3 moze to chcesz komu wmowic ze apsc nie moze :)
- daj sobie na luz

nikkor 50 nie jest szcytowym osiagnieciem
bez probolemu znajdziwesz lepszy

i co chcesz mi wmowic ze tym dziadem 45 mm za 135 funtów to cos osiągam ? - przestan zartoiwac z ludu - ludzie sa powazni choc nie widać ;)

RB - Nie 28 Lut, 2016

tumur napisał/a:
to naprawde nie ma ZADNEGO znaczenia co myslisz - to co zachwalasz nie stało obok obiektywu i TO MA ZNACZENIE prawdziwe

A co ja niby zachwalam?

tumur napisał/a:

skoro 4/3 moze to chcesz komu wmowic ze apsc nie moze :)
- daj sobie na luz

obiektyw dobry na apsc niekoniecznie jest dobry ma m4/3... może warto to wreszcie zrozumieć?

tumur napisał/a:

i co chcesz mi wmowic ze tym dziadem 45 mm za 135 funtów to cos osiągam ? - przestan zartoiwac z ludu - ludzie sa powazni choc nie widać ;)

O mój Ty ludu poważny jak sama cholera... przeciez przed chwilą Ci się ten Oly 45/1.8 podobał... Czy Ty znowu nie za bardzo wiesz o czym piszesz?

tumur - Nie 28 Lut, 2016

warto zrozumiec jedno

ze ten z testu oly jest znacznie ponizej tego co moze ap-sc z takim jak nikkor
a pomimo to znacznie przewyzsza testowo samsunga 45mm

wiec sobie poprostu uruchom wyobraznie co moze apsc z DOBRYM obiektywem - duzo wiecej niz jest w stanie oddać w tescie oly a nie jak jest w tescie 45nx duzo mniej oddane

wiesz co to oznacza ze tam jest duzo mniej ? - to oznacza ze samsung 45 mm jest do totalnie "do dupy" i taka jest prawda

RB - Nie 28 Lut, 2016

tumur napisał/a:
warto zrozumiec jedno
ze ten z testu oly jest znacznie ponizej tego co moze ap-sc z takim jak nikkor

Ale moje pytanie do Ciebie jest cały czas takie samo: co może mikro 4/3 z nikkorem/koniką itede.

tumur - Nie 28 Lut, 2016

totalny offtop - napedzajacy basnie z piekła rodem :)
RB - Nie 28 Lut, 2016

No. Mniej więcej takiej odpowiedzi się spodziewałem.

tumur napisał/a:
z sanatorium dawno wyszedłem i nie wracam...

Czy to aby na pewno było sanatorium?

sorry, ale nie mogłem się powstrzymać :)

tumur - Nie 28 Lut, 2016

RB
wiec żaden się nie pomylił bo i ja sie nie spodziewałem byś nagle przejrzał na rozsądku i uwierzył (raczej przestał ludowi wciskać odwrotności ) ze samsung powinien wiecej pokazac a nie mniej niz olympus
.. i oczywiście pokazuje więcej (co dziwnym nie jest lecz czymś zupełnie normalnym ) tyle ze nie z tym pseudo obiektywem

wiadomym ze ramy trzeba trzymać do śmierci
skoro raz się powiedziało A nie można zacząc mówic B

trzymac ramy i nie zmieniac linii .... stara bajka o niezmienności frontu propagandzistów ...jowa robota - mozna tyko współczuc podłego zajecia ;)

RB - Pon 29 Lut, 2016

tumur napisał/a:
RB
wiec żaden się nie pomylił bo i ja sie nie spodziewałem byś nagle przejrzał na rozsądku i uwierzył (raczej przestał ludowi wciskać odwrotności ) ze samsung powinien wiecej pokazac a nie mniej niz olympus
.. i oczywiście pokazuje więcej (co dziwnym nie jest lecz czymś zupełnie normalnym ) tyle ze nie z tym pseudo obiektywem

ja niby o samsungu pisałem ?
A gdzie, jeśli mógłby szanowny Kol. tumur wskazać, i w jakim kontekście? Tylko, jeśli można mniej tego strumienia świadomości co go nam Kol. tumur serwuje, a więcej konkretu. Cytat na przykład?

No i wciąż, o piewco manualnej starej perełki, pozostaje pytanie - jak toto wg. Ciebie działa na małych matrycach 4/3? Też konkretnie, jeśli szanowny Kol. tumur byłby łaskaw.

tumur - Pon 29 Lut, 2016

panie RB nie byłbym łaskaw bo to nie ma żadnego znaczenia- znaczenie ma to ze sam45 jest do zabawy i piaskownicy (do środka piaskownicy a nie dla rodziców na zewnątrz) i to jest PEWNE, nie odwrotnie
wmawianie ze jest odwrotnie jest szukaniem naiwnych

ps
sam sobie poszukaj jak powinna oddawac detal matryca apsc -mocniej niz 4/3 (tym bardziej ze ok 15 px do 12)
mysle ze tyle mozesz dla siebie zrobic - jesli nie możesz, to nic pomoże

ps2
trzeba być odmiennej swiadomości by wierzyc ze nikon d5000 5100 7000 z 50d/g pokaże mniej niz ten micro oly
(dla odmiennej swiadomości info ze samsung pokaże dokladnie to samo co nikon - o ile damy mu tak samo dobry obiektyw)

wiec sobie znajdz zdjecia z nikona o których uznasz ze sie nadaja do porównania wzgledem objecia materiału w kadrze i założ ze nikkor 50d nie jest żadnym szczytowym osiąnieciem w manualach
na wnioski nie liczę bo wyraznie ich nie lubisz

p.s.3

WIEC KTO ZMASAKROWAŁ ZDJECIA TESTOWE samsunga przy tescie 45mm - zaklinacze deszczu z afryki i?
za tę masakre odpowiadają inni niz niewinni czarodzieje od deszczu - WINNI CZARODZIEJE OD MARKETINGU
a może testujacy ;)
nie, niewinni nie - winni czyli pseudo obiektyw

(a jesli jestes totalnie niewierzącym w to ze mozna lepiej niz z nikkorem 50d to podepnij do nx tego i nie szukaj dalej, ten wystarczy)
roznica pomiedzy 45sam a 50d nikkor jest porazajaca - tak porazajaca ze z pierwszym "lustrzanka" jest poniżej dobrego kompaktu (i to starego) a z drugim tym czym być powinna

[ Dodano: Pon 29 Lut, 2016 11:51 ]
hah poczytałem zamiast patrzec i rece mi opadają
potem dyskutują co ma ile lpmm

gdybym wierzył w napis lp to musiałbym ze wstydem przyznac ze samsung lepszy od zeisa planara

jaja a jaja są z tąd ze lpm jest testowanie na odmiennych odległosciach

patreznie na tablice a patrzenie na zdjecia to jedna calkiem inna para kaloszy
tak jinnea ze lepiej nie patrzec na tablice

TS - Pon 29 Lut, 2016

tumur napisał/a:
gdybym wierzył w napis lp to musiałbym ze wstydem przyznac ze samsung lepszy od zeisa planara

Nie trzeba w nic wierzyć, trzeba tylko umieć odróżnić lpmm od lwph.

RB - Pon 29 Lut, 2016

tumur napisał/a:

trzeba być odmiennej swiadomości by wierzyc ze nikon d5000 5100 7000 z 50d/g pokaże mniej niz ten micro oly

Ale ja nigdzie nie twierdziłem, ze po przykręceniu tego nikkora do apsc dostaniesz mniej niż z olympusa. Wiem, ze nie jesteś łaskawy, ale można to czy ktoś tu coś takiego twierdził sobie sprawdzić. Na razie zdajesz sobie tworzyć oponenta i odpowiadać na niezadane pytania oraz obalac twierdzenia, które nie padły.

Moje pytanie jest wciąż to samo: co będzie jak niezły obiektyw projektowany pod format 135 przypniemy do czegoś z matrycą o 4 krotnie mniejszej powierzchni? Z mojego punktu widzenia właśnie tu jest potencjalny problem. Aby jeszcze kolega był zorientowany, czasy 12 megowych matryc w systemie mikro 4/3 dość dawno minęły, obecnie standard to 16 a wchodzą 20 milionowe.

tumur - Pon 29 Lut, 2016

TB
ok wiec pozostaje dalej rozróniac i wmawiac ze olympus 4/3 to tyle co niestety nieosiagalne dla samsunga z apsc

i tak naprawde to najlepiej przejsc na 4/3 bo apsc nie ma takich szkieł i niestety idzie do kąta i płacze

powdzenia

ps
jesli kolego RB 12 mpx dla 4/3 mineły to dla mnie znaczy mineło co dobre ;) - moze byc tylko gorzej

16 jest odpowiednim dla rozmiaru apsc nie dla m4/3
a kiedy przyjdzie pora 20mpx dla 4/3 to bedzie załamka:) ale niech sobie robią i 30mpx kij im w tyłek ;)

RB - Pon 29 Lut, 2016

tumur napisał/a:
TB
ok wiec pozostaje dalej rozróniac i wmawiac ze olympus 4/3 to tyle co niestety nieosiagalne dla samsunga z apsc

1) TS nie TB
2) ale on też nic o samsungu nie pisał. Nikt nie chce o tym samsungu z Tobą dyskutować - nie używamy, nie wiemy :-)

tumur napisał/a:

ps
jesli kolego RB 12 mpx dla 4/3 mineły to dla mnie znaczy mineło co dobre ;) - moze byc tylko gorzej

W porządku, ale dalej: co z przykręcaniem obiektywów manualnych projektowanych pod mały obrazek do tych korpusów?

TS - Pon 29 Lut, 2016

Tutaj można zobaczyć jak sprawdzają się na cyfrowym sensorze: wysokiej jakości współczesna 50-tka makro oraz także dobra w swoich czasach klasyczna 50/1.8 Zuiko OM.
http://www.optyczne.pl/13...%87_obrazu.html

Taki to zysk z podpinania staroci... Sam mam trzy stałki OM, najostrzejsza jest 100/2.8, ale nawet szkoda mi pieniędzy na adapter do m4/3, bo wolę dedykowane współczesne szkła.

I bardzo dobrze, że współczesne matryce m4/3 mają 16 Mpix zamiast 12, a 20 będzie jeszcze lepiej. Nowoczesna szkła radzą sobie z takim upakowaniem bardzo dobrze.

tumur - Pon 29 Lut, 2016

szkła sobie radzą jo jo
przecież to nie o szkła chodzi przy 4/3 ale o przepakownie matrycy
ale dal was nie ma przepakowania jak bedzie 26 to coraz lepiej

tak tak udowadniaj na olypusie e3 ze strarocie słabe
a idzta w las i sie zgubcie :)

masz 3 i szkoda pieniedzy na przejsciowkę ale medrzec - by was uj strzelił :)
wolisz ?
wollisz z innego powodu kontrast Ci sie podoba a raczej przekontrastowanie
bo napewno nie z tego ze rozdzielczosci tamtym brakuje

i wybrał se tego ZD by "cos" pokazac - to trzeba byc czubkiem
rownie skutecznie mogłbym podstawic zeissa T by udowadniac cos przeciwnego

jakbym twierdził ze wszystkie stare sa lepsze od najlepszych nowych - nic takiego nie powiedziałem
pomiedzy najlepszymi nowymi a biedotą jest duuuza róznica, czesto przepasc

ps
przynajmniej jeden RB sie przyznał ze z porządnym szkłem można na apsc nie mniej niz na olympusie lecz wiecej - i to sie nazywa rozsądek

nikkor 50d plus nx i mozna robic
teraz można postawic pytanie co jest lepsze od nikkor 50d- no ale to zostawmy bo i tak ten temat jest "spalony" i zainfekowany multum wałesających sie bakterii :)

RB - Pon 29 Lut, 2016

tumur napisał/a:
szkła sobie radzą jo jo
przecież to nie o szkła chodzi przy 4/3 ale o przepakownie matrycy
ale dal was nie ma przepakowania jak bedzie 26 to coraz lepiej

No jak na razie 16 mpix matryca 4/3 nie wydaje mi się przepakowana w sensie rozdzielczości. Otóż jest cn kilka systemowych obiektywów, które radzą sobie na niej bardzo dobrze. Te co mają dużo tych lpmmów :mrgreen:
Ale znowu - nie o tym dyskusja. Stare manuale na pełną klatkę rzadko radzą sobie na niej dobrze. Nie bardzo dobrze.

tumur napisał/a:

przynajmniej jeden RB sie przyznał ze z porządnym szkłem można na apsc nie mniej niz na olympusie lecz wiecej - i to sie nazywa rozsądek

Abstrahując od tego co na ten temat myślę, to nie przypominam sobie abym w tym wątku coś takiego przyznawał :mrgreen:
Obawiam się, że kolejny raz tworzysz sobie sam zdania, z którymi dyskutujesz.
Porządne szkło na m4/3 to jednak na obecny stan mojej wiedzy nówki systemowe...

mrawi - Pon 29 Lut, 2016

TS napisał/a:
Taki to zysk z podpinania staroci... Sam mam trzy stałki OM, najostrzejsza jest 100/2.8, ale nawet szkoda mi pieniędzy na adapter do m4/3, bo wolę dedykowane współczesne szkła.
Ja mam zysk, nie wiem jak inni :smile: . Tutaj jest porównanie na iso 100, f/5.6, ogniskowa 50 mm.
http://tufotki.pl/1cZYU
Pierwsze zdjęcie to manualny pancolar 50/1.8, a drugie to NX 18-55 mm (52 mm). Obiektywy podpięte do NX10. Ustawienie ostrości w NX10 na -1. Pliki to jpg. Chyba warto czasami pomęczyć się ręcznym ustawieniem ostrości.

tumur - Pon 29 Lut, 2016

RB
widocznie Cie nie zrozumiałem ale to nic nowego , od dawna się nie rozumiemy
RB napisał/a:

Ale ja nigdzie nie twierdziłem, ze po przykręceniu tego nikkora do apsc dostaniesz mniej niż z olympusa......

myslałem ze jednak do przodu ale ni - trudno

Mrawi
na tekscie nie zobaczysz ;)
sprobuj to samo ale na grupie osób
i zrób raw i wyciagnij ile sie da - w jpg nie zobaczysz polowy roznicy tej co z raw

raw jest porażajacy ile tam naprawde jest zapisane - jpg jak jpg bida z nędzą ;)

różnice w jakosci twarzy z tłumu - to jest podstawowe zadanie dla męczenia podbnego obiektywu choć mozna męczyc i fasady
inna sprawa ze trzeba miec naprawde wprawę przy nx10 (np. łapac "tecze" powstałą w wizjerze z kontrastu inne cuda/wianki) by łapc ostrosć - kazdy milimetr przekrecenia potrafi sprawę zamieśc pod dywan a nie zobaczsz tego w wizjerze ze przekreciłes ani tym bardziej na słupku ostrosci

tylko z powodu jakosci wizjera nx11 pojdzie sobie niebawem
gdtyby nx 11 miał milion wiecej w wizjerze byłby "idealny"
a tak pewnie pozostanie meczenie sie z xtransem - ale lepiej sie chyba męczyc z nieostrym xtransem niz byc niepewnym złapania ostrosci

RB - Pon 29 Lut, 2016

tumur napisał/a:

RB napisał/a:

Ale ja nigdzie nie twierdziłem, ze po przykręceniu tego nikkora do apsc dostaniesz mniej niż z olympusa......

myslałem ze jednak do przodu ale ni - trudno

Tam było o przykręcaniu jakiegoś starego pełnoklatkowego nikkora do m4/3. Ty zaś napisałeś - jak zrozumiałem - o przykręcaniu porządnego szkła do mikro 4/3. Nie wiem czy ten Nikkor jest porządnym szkłem na mikro 4/3. Z moich doświadczeń z podobnymi - śmiem wątpić. Porządne szkło na mikro 4/3 to np: PanaLeica 42.5/1.4, Olympus MZ 75/1.8 czy Sigma 60/2.8. Jak zauważysz nic o takich nie napisałem, aczkolwiek - tak na boku - uważam, ze naprawdę bardzo dobre szkła na apsc dadza lepsze rezultaty.
Natomiast przykręcenie "porządnego" pełnoklatkowego szkła na mikro 4/3 zwykle da takie sobie rezultaty.

TS - Pon 29 Lut, 2016

mrawi napisał/a:
Ja mam zysk, nie wiem jak inni :smile: .

Kitowego zooma do jasnej stałki porównujesz? Kitowy zoom to kitowy zoom, też czasem użyję, ale ostrością to daleko ma do stałek. Poza tym kontrast pod światło... Masz może Samsunga 45/1.8 żeby porównać uczciwie? Sam jestem ciekaw, bo nie znam z praktyki NX.

tumur - Pon 29 Lut, 2016

nic mnie obchodzi 4/3 i obiektywy od tego -ani myslałem o łaczeniu obiektywów pelnychj do micro ani odwrotnie ani posrednio;)

pisze i pisałem wyłaczbnie w porównianu jakosci obrazka
bo jakosc z testu zapodanego olympusa jest ok
a jakosc z tesu nx45 jest "ponizej krytyki" lub mowiac ładniej do skrytykowania

jedno co pisałem i miałem na mysli to jak zrobić by miec obrazek taki jak z testu oly na nx
nie taki jak jest ale taki jak z oly i lepszy

TS - Pon 29 Lut, 2016

tumur napisał/a:
i wybrał se tego ZD by "cos" pokazac - to trzeba byc czubkiem
rownie skutecznie mogłbym podstawic zeissa T by udowadniac cos przeciwnego

No to podstaw i pokaż pomiary albo zdjęcia :) Podlinkowałem sensowne porównanie. Nie mam własnego, bo inne zdjęcia robię analogiem i szkłami ZD, a inne cyfrą i M. ZD.

W każdym razie mam rozumieć Twój cały wpis, że optymalną portretówką do NX jest Nikkor 50D :smile: ?

tumur - Pon 29 Lut, 2016

nie -podlinkowałes bezsensowne porównianie

wybrałes obiektyw o wysokiej renomie wrecz szczytowy i łaskawie przyznałes ze dziadek przegrał
idz w las :p

nie nikon 750 i planar t - i wez mi udowodnij ze manuale to dzady i szkoda na przejsciowke :)
nie wracaj ze swojego lasu :)

mrawi - Pon 29 Lut, 2016

@TS , porównam z nx30mm, tego mam. Ale nie wróżę 30'stce sukcesu. 45'tka jest od 30'stki podobno mniej ostra. Zrobię ten sam kadr f/2 i f/5.6.
TS napisał/a:
Kitowego zooma do jasnej stałki porównujesz?
Obecnie koszt podobny. Wiele głosów tutaj było, że stare stałki to złom, chłam i nie warte dokupowania do nich adapterów i że na apsc to żadnej rozdzielczości nie będzie. To ja już nie chcę lepszej rozdzielczości :mrgreen: .

I czemu porównujecie nx 45 mm z olympusem 45 mm? Oly to ekw. 90 mm, a nx to około 67 mm. Weźcie coś pomiędzy 30-35 mm z olympusa.

RB - Pon 29 Lut, 2016

mrawi napisał/a:
Wiele głosów tutaj było, że stare stałki to złom, chłam i nie warte dokupowania do nich adapterów i że na apsc to żadnej rozdzielczości nie będzie. To ja już nie chcę lepszej rozdzielczości :mrgreen: .

Kolejny czytacz inaczej...
Szkoda adaptera było Kol. TS do m4/3. A o apsc to tylko Ty i Kol. tumur piszecie...

mrawi napisał/a:

I czemu porównujecie nx 45 mm z olympusem 45 mm? Oly to ekw. 90 mm, a nx to około 67 mm. Weźcie coś pomiędzy 30-35 mm.

Kto porównuje cośkolwiek z tym nx? Kto pisze o nx'ach?

mrawi - Pon 29 Lut, 2016

Tutaj np.
tumur napisał/a:

RB - Pon 29 Lut, 2016

mrawi napisał/a:
Tutaj np.
tumur napisał/a:

mrawi, proszę... zostaw ten strumień świadomości w spokoju...
A jak nie chcesz to nas (no, w każdym razie mnie) w te dziwne gadki nie mieszaj :mrgreen:

tumur - Pon 29 Lut, 2016

zdecydowanie Mrawi ich nie mieszaj bo to poprostuu ludzie zawzieci by wmawiac ze stare manuale to.... nie tędy droga całkiem nie ten las i nie te grzyby a raczej zbaczanie na łąke po halucynogeny

ich drogą jest wmawiac to i nie oczekuj ze cos sie zmieni :)

taką mają robotę - a robota sprawa swieta

im dłuzej ten wątek sie bedzie toczył tym wiecej bedzie propagandy na idz do sklepu i kup
- tak jest zawsze

po czesci z powodów zleconych a po czesci z ogłupienia panujacego powszechnie -
czesci sie nie udało i wie z praktyki ze sie nie nadają (bo sa slepi przy trafianiu i zwalają na obiektyw) druga czesc uwierzyła ot na wiarę a trzecia tak pracuje

a kilku zawzietych pasjonatów (czyli pozostała 1/4) nie przekrzyczy masy
czym taki wątek dłuzszy tym wieksza propaganda na idz do sklepiu i nie zajmuj sobie gitary

mrawi - Pon 29 Lut, 2016

Zdaję sobie z tego sprawę tumur. Są jednak fora, gdzie spokojnie można poradzić się w sprawie manuali i jest tam dość dużo takich osób. Po samym allegro widać jak m42 są popularne, żeby coś dobrego kupić to trzeba rywalizować w dużym gronie licytujących. Na szczęście propaganda nie wszędzie ma wstęp. Te moje fotki już pokazały, gdzie leży prawda. Ale skoro tutaj też mamy forum to nie zamierzam rezygnować z brania udziału w dyskusji. Zaprezentuję inne porównania i z chęcią poczytam komentarze :wink: .
tumur napisał/a:
a kilku zawzietych pasjonatów (czyli pozostała 1/4) nie przekrzyczy masy
Nie jest tak źle. To te forum to taka nisza raczej. Popatrz na allegro jak manuale schodzą, a na olx.pl i sprzedajemy.pl jeszcze więcej się sprzedaje, heheh
tumur - Pon 29 Lut, 2016

schodzą ale ludzie robią to dla zabawy w bokehy i cudowanie z przobkami heliosów dla swirli pirli i cyrków

mało komu sie chce trudzic w focus - bo to przyznaje trudna sprawa
a kazda drobna pomyłka to maskra zdjecia

problemem manulali w wiekszości nie jest jakosc lecz trafianie a musi byc bardzo precyzyjne bo inaczej jest masakra dosłownie
jesli obietkt nie zqjmuje 1/3 wzglednie 1/2 wizjera jestes skazany na porazke ;) a nawet kiedy zajmuje porazka tez nie jest niczym niezwykłym

choc jak mowisz nie tylko bo schodza i powazniejsze niz te do zabawy
wiec jest nadzieja ze ta 1/4 nie wymrze :lol:

mrawi - Pon 29 Lut, 2016

tumur napisał/a:
mało komu sie chce trudzic w focus - bo to przyznaje trudna sprawa
Bez przesady, nie mam z tym problemów. Korpusy dają takie udogodnienia, że pozostaje tylko chcieć. Najtrudniej jest po ciemku, ale i AF wówczas ma problemy.
tumur napisał/a:
problemem manulali w wiekszości nie jest jakosc lecz trafianie a musi byc bardzo precyzyjne bo inaczej jest masakra dosłownie
Też zależy w jakiej sytuacji. Można przymknąć przyslonę i zwiększyć GO i już możliwość błędu się zmniejsza.
tumur napisał/a:
jesli obietkt nie zqjmuje 1/3 wzglednie 1/2 wizjera jestes skazany na porazke
A ja uważam, że jak obiekt jest zbyt duży w wizjerze to wtedy jest trudniej ostrzyć. W NX30 wolę powiększnie x5 niż x8. Ale przez te nastawy i wyczucie czuje się, że zdjęcie powstaje w sposób naturalny, niemal jak rękodzieło :smile: . Znacznie przyjemniejszy sposób fotografowania. Zdjęć może mniej, ale ...no kurczę, są lepsze.
tumur napisał/a:
schodzą ale ludzie robią to dla zabawy w bokehy i cudowanie
Na początku jest zabawa, ale po nasyceniu "nowością" przyjdzie czas na ambitniejsze próby. Ludzie wielu rzeczy próbują, dobre rzeczy nie zginą.
tumur - Pon 29 Lut, 2016

no tak powiekszenie tu jest problem bo x5 "lata"
dlatego body powinno miec najwyzej x2 i za to o wiele bardziej rozdzielczy wizjer niz nx10 i czesciej odswiezany

nx30 sie nie nadaje przy 85mm juz przy 5x jest coraz trudniej
135mm wszystko lata w wizjerze przy 200mm i wyzej nie da sie zrobic czegokowlwiek bez statywu

gdyby nx30 miało hakowany firmware gdzie wystepuje x2 zamias x5 było by bardzo dobrym body do manuala
niestey z powodu tych minimalnych x5 jest dosc trudnym

x5 za duzo x1 za mało

miałem na mysli zajecie kadru przy takim jak pokazuje nx10
nawet 50mm z x5 nie jest stabilnym jak skała

nie moge uzywac nx30 bo moim podstawowym jest 100mm i wyzej a z nim sie poprostu nie da :) nie wiem czy smiac sie czy płakac :(

mrawi - Pon 29 Lut, 2016

Powiększenie x5 w NX30 jest dla mnie w porządku. Natomiast wizjer wolę ten z NX10, nie smurzy tak jak w nx30. 200 mm i z ręki się da, zależy jakie światlo mamy. Tairem 300/4 na monopodzie przy 1/80 sek wychodzi nieporuszone. Do tego głowica kulowa i pełna kontrola. x1 to nie powiększenie :razz: .
tumur napisał/a:
nie moge uzywac nx30 bo moim podstawowym jest 100mm i wyzej a z nim sie poprostu nie da nie wiem czy smiac sie czy płakac
Jeśli przy powiększeniach x5 jest Ci aż tak trudno to może nie używaj go wcale. Obiekt z niewielkiej odległości można ostrzyć bez powiększeń.
tumur - Pon 29 Lut, 2016

pewnie ze si da zrobic

chodzi mi o precyzyjne ustawianie ostrosci przez wizjer z reki

podłaczasz 200 trzymasz przy oku i co widzisz wizjerze przy x5?
obraz drga jak galareta
i trafiasz po wcisnieciu przycisku nie wiadomo gdzie, takie powiekszenie przenoisi w inny swiat zanim odnajde cel to mija "minuta"

dlatego nie bede go pewnie juz dlugo uzywał planuje zmiane na fuji
gdzie mam 2,7x i sensowny wizjer
problem tylko ten x-trans ale pozyjemy zobaczymy nie taki diabeł straszny jak go malują ;)

mrawi - Pon 29 Lut, 2016

Ostrz po nabraniu powietrza w płuca i nie oddychaj przez moment lub na wydechu i też z 3 sek. nie oddychaj. Ja na 300 mm sobie radzę z ostrzeniem bez monopodu czy statywu. A sprzęt 2 kg w ręku.
tumur - Pon 29 Lut, 2016

to jest dobre przy optycznym
elektroniczym nie pomaga ten zabieg

cos mi sie wydaje ze mylisz optyczny wizjer z tym z nx 30 :)

to sa calkowicie ine sprawy
tak jak mowisz to było fajnie i działało ze starym pryzmatem

z k5 to robiłem 400 z reki zaden problem

mrawi - Pon 29 Lut, 2016

Kwestia wprawy, mi wychodzi, heh. Czasami lepiej jest ostrzyć na ekraniku.
tumur napisał/a:
cos mi sie wydaje ze mylisz optyczny wizjer z tym z nx 30

to sa calkowicie ine sprawy
tak jak mowisz to było fajnie i działało ze starym pryzmatem
Nie mylę, ale w NX10 wizjer tak nie smurzy jak w NX30. W NX10 jest dla mnie idealny. Częściej używam NX10.
TS - Wto 01 Mar, 2016

mrawi napisał/a:
porównam z nx30mm, tego mam. Ale nie wróżę 30'stce sukcesu. 45'tka jest od 30'stki podobno mniej ostra. Zrobię ten sam kadr f/2 i f/5.6.

Ok, ciekaw jestem, skoro masz ochotę robić takie zestawienia :)

mrawi napisał/a:
Zdaję sobie z tego sprawę tumur. Są jednak fora, gdzie spokojnie można poradzić się w sprawie manuali i jest tam dość dużo takich osób.

Ale ja nie potępiam starych manuali bezgranicznie :) . Wbrew temu co tumur sugeruje, polecanie systemowej optyki nie jest moją pracą. Spośród tych Zuiko co mam, super ostry i z niemal niewidocznymi wadami jest 100/2.8, gorzej wypada 50/1.8, natomiast 28/2.8 jest bardzo przeciętny, ze sporą AC i dystorsją. No i ten pierwszy świetnie sprawdza się na cyfrze, a konkretnie to na... EOS 5D (Mark I i II). Mam pełnowymiarowe zdjęcia od osoby, od której go kupiłem, poza tym są grupy na Fickr dedykowane tej kombinacji - każdy może sobie obejrzeć. Nie mam pojęcia jak wypadnie ta setka na Samsugnowym APS-C. Natomiast jeśli chodzi o m4/3 to po tym co pokazała 50-tka na E-3 jestem przeciwny podłączaniu nawet lepszej setki na 16 Mpix matrycę.

tumur - Wto 01 Mar, 2016

a to TSie mysmy sie tam wbili z mrawim w temat bo w pewnym momencie micro zeszło na drugi plan
i o ile dla micro jest z czym powalczyc bo to łatwiejsza sprawa tak sprawa inaczej wyglada z aps

fajnie ze nie potępiasz startych manuali bezgranicznie -przepraszam ze Cie posądziłem

TS - Wto 01 Mar, 2016

Nie ma sprawy, ja żadnego sprzętu nie potępiam bezgranicznie, nawet wobec Nikona 1 mam kilka ciepłych słów ;) A temat wątku dość szeroki, stąd ostatnio rozmawialiśmy wszyscy o trzech różnych formatach.