|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Problem z przysłoną nikkor 18-105 VR
kali - Czw 28 Sty, 2010 Temat postu: Problem z przysłoną nikkor 18-105 VR Witam.
Mam nadzieję że się nie powtarzam ale nie znalazłem podobnego tematu na form.
A mianowicie zauważyłem, że w moim obiektywie nikkor 18-105 VR przy znacznym przymknięciu przysłony do wartości 22-32 otwór nie tworzy kształtu symetrycznego ale jajowaty a dokładniej kształt przypominający powierzchnią przekroju krzywki tak jakby nie wszystkie listki przesłony domykały się tak samo. Czy stanowi to problem i jest wadą wpływającą na jakość zdjęć? Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
hijax_pl - Czw 28 Sty, 2010
kali, na jakość - w sensie mikroskopijnego prześwietlenia - tak. Poza tym troszkę inaczej (może bardziej artystycznie) będzie wyglądał bokeh
Jak masz go na gwarancji to daj do serwisu.
kali - Czw 28 Sty, 2010
Mam go na gwarancji no ale po tym jak czytałem jakie jaja są z serwisem nikona wolę sie upewnić czy to faktycznie wada wpływająca na jakość zdjęć. Żeby nie prowadzić do sytuacji gdzie wyślę obiektyw do serwisu a po paru miesiącach mi prześlą obiektyw z informacją że to nie wada.
B o g d a n - Czw 28 Sty, 2010
kali napisał/a: | zauważyłem, że w moim obiektywie nikkor 18-105 VR przy znacznym przymknięciu przysłony do wartości 22-32 otwór nie tworzy kształtu symetrycznego ale jajowaty |
Jeżeli tak się dzieje tylko na największych numerach przysłon, to darowałbym sobie wysyłkę do serwisu. Tak mocno i tak nigdy nie będziesz domykał obiektywu bo dyfrakcja "zje" Ci całą rozdzielczość i z obrazka wyjdzie mydełko. Już przy f/16 trzeba się liczyć z dużym spadkiem rozdzielczości. Być może ten typ tak ma ale nikt przed Tobą nie zwrócił na to uwagi.
kali - Czw 04 Lut, 2010
Dzięki za opinie
SlawGaw - Czw 04 Lut, 2010
Niewiele obiektywów na wysokich numerach przesłony daje idealnie regularny kształt, norma to raczej jakiś dziwny otworek, przyłączam się do rady B o g d a n a, daj sobie z tym spokój.
kali - Pią 05 Lut, 2010
Porównywałem z innymi obiektywami 18-105 i nie było tego problemu. Przy przesłonie 14 już widać tą wadę na bokhecie (nie wiem jak odmienić). Postaram się zrobić zdjęcie i pokazać o co chodzi
mik1046 - Nie 21 Lut, 2010
Witam.
Ponieważ nie znalazłem zadnego tematu na forum zwiazanego z dokładnym funkcjonowaniem opcji FR w obiektywie 18-105 nikona.
I mam taki nietypowy problem bo nie wiem czy to wada czy ten typ tak ma ale zauwazyłem ze soczewka podczas ostrzenia przemieszcza sie w obiektywie i nie wiem czy to normalne, serwis nikona przetestował obiektyw i napisał ze jest wolny od wad i ze własnie soczewka ma sie poruszac bo to jest aktywna funkcja fr.
Prosze o odp.
a tak poza ty zakładałem nowy obiektyw taki sam i nic takiego nie zauważyłem.
Pozdrawiam Kamil
skasowany - Nie 21 Lut, 2010
Gdzieś tam
kozidron napisał/a: | ps. w sumie nie ma głupich pytań ale te tematy to coraz ciekawsze .... |
A no...
mik1046, raczej to normalne... Rozumiem, że masz na myśli vr?
Witaj Ruslan, dzieki za odpowiedz bo musze przyznac ze dośc mocno mnie to martwiło. Tak jest to obiektyw vr. czyli moge myslec ze obiektyw jest w pelni sprawny??
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam
Kamil
mik1046, tak, jak najbardziej. Delikatne szumy i 'pstryknięcia' dochodzące z tubusu też są sprawą normalną
Jestem troche zły na NIKONA ponieważ poprzednio mialem nikona d40 18-55 za 1300zł, ma 2 lata i działa bez prblemu. teraz mam nikona d5000 z obietywem 18-105 vr za 3,5 klocka i są z nim same problemy (zero radości z aparatu). jak nie wypalone piksele od pierwszych zdjec to uszkodzony mechanizm wybierania przesłony w body. chyba bedzie trzeba zmienic w przyszlosci marke. o tych szumach i psrykach w obiektywie juz cos wiem, gdzies czytalem. Dziękuje za info. Pozdrawiam
hijax_pl - Nie 21 Lut, 2010
mik1046, zamiast zmieniać zestaw powinieneś dokupić po prostu lepszy obiektyw i tyle
No tak ale jak sie ma mozliwośc miec cos lepszego to trzeba skorzystac a jak się już wydaje tyle kasy o ma się pewne wymagania.
Sunders - Nie 21 Lut, 2010
mik1046 napisał/a: | mam nikona d5000 z obietywem 18-105 vr za 3,5 klocka i są z nim same problemy (zero radości z aparatu). jak nie wypalone piksele od pierwszych zdjec to uszkodzony mechanizm wybierania przesłony w body. chyba bedzie trzeba zmienic w przyszlosci marke. |
hijax_pl napisał/a: | mik1046, zamiast zmieniać zestaw powinieneś dokupić po prostu lepszy obiektyw i tyle |
Jak na podane wady body to ta rada wydaje sie conajmniej dziwna, jak zmiana obiektywu ma zlikwidować wady puszki
o body pisałem tak przy okazji a aparat wymianiałem cały w sensie body + obiektyw
Do wywałki Post mam na myśli oczywiście
Sunders, ja pisałem o zmianie D40 na D5000 a w zasadzie to miałem na myśli
Tak czy owak mam nadzieje ze pisze z osobami któe znają sie duzo lepiej odemnie na sprzecie i fotografi i ze moj sprzet jest sprawny. Bo mi aparat ma przynosic przyjemnosc a nie udreke.
mik1046 napisał/a: | Bo mi aparat ma przynosic przyjemnosc a nie udreke. |
No ale przecież lewarek do przysłony może się popsuć każdemu - zdarza się po prostu. A przepały to z czego wynikały?
sprawdzałem i juz od pierwszych zdjec były wypalone piksele oddałem do mapowania i jeszcze nie sprawdzałem czy jest oki. A LV to uzywałem moze przez 5 min. i wiecej nie bede bo to ładna kupa.
mik1046, masz coś strasznie dużo problemów jak na nowy aparat - ja bym go oddal do wymiany o ile to możliwe.
kali - Wto 30 Mar, 2010
Witam chciałbym pokazać na zdjęciu o co mi chodzi z ta nierówno domykającą się przesłoną:
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=33u79z5&s=5
jest to zdjęcie lampy diodowej zrobione z ok 6 metrów a ogniskowa obiektywu ustawiona na 105mm minimalna odległość ostrzenia tak aby uzyskać maksymalne rozmycie tła.
Widać że "prawy górny róg" okręgu (nie wiem jak to inaczej określić niż kwadraturą koła) jest lekko wyciągnięty efekt oczywiście byłby mocniejszy gdyby bardziej przymknąć przesłonę ale wtedy zakres ostrości zwiększa się do nieskończoności i nie dało by się uzyskać rozmycia.
hijax_pl - Wto 30 Mar, 2010
kali, niestety nie widzę tu nic strasznego.
|
|