|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Tilt-Shift czy Photoshop?
tomek__ - Nie 07 Lut, 2010 Temat postu: Tilt-Shift czy Photoshop?
4motion - Nie 07 Lut, 2010
Moim zdaniem tilt-shift robisz np: w photoshopie . A to zdjęcie to chyba poprostu z tyłu filtr blur w ps i nic więcej czy się mylę?
tomek__ - Nie 07 Lut, 2010
4motion napisał/a: | nic więcej czy się mylę? |
nie wiem, to ja pytam
Usjwo - Nie 07 Lut, 2010
4motion napisał/a: | i nic więcej czy się mylę? |
No i kolory przede wszystkim
hijax_pl - Nie 07 Lut, 2010
tomek__, jak dla mnie PS. I to z niedoróbkami.
4motion - Nie 07 Lut, 2010
tomek__ napisał/a: | 4motion napisał/a: | nic więcej czy się mylę? |
nie wiem, to ja pytam |
Odznaczone auto i użyty filtr blur. Łatwe do zrobienia. Tutaj ktoś chyba ręcznie odznaczał auto w przybliżeniu i widać że nie dokładnie. I j/w podkręcone kolory.
tomek__ - Nie 07 Lut, 2010
zdjęcie z wiki jak coś
kris_papiez - Pon 08 Lut, 2010 Temat postu: tilt shift czy ps co myślicie o tym zdjęciu. Nie wiem jak wam ale mi sie podobają tego typu zdjęcia wygladające jak makiety
hijax_pl - Pon 08 Lut, 2010
kris_papiez, modelowy fake-model Mnie się podobają.. ale ja lubię eksperymentować
kris_papiez - Pon 08 Lut, 2010
hijax_pl, ale poeksperymentować w PS
czy PS wyjdzie b.podobny efekt????????/
kris_papiez, obiektywem TS zrobisz zdecydowanie lepiej część najtrudniejszą obliczeniowo (o ile się używa filtru lens blur) no i będzie też dużo lepiej wyglądało. Reszta to zabawa krzywymi - a to się już da w każdym programie zrobić
chciałbym sie douczyć w tym temacie, poszukam materiałów,
hijax_pl, mógłbyś wytłumaczyć oznaczenie TS?
TS - tilt-shift
Tilt - pochyla obiektyw w stosunku do osi optycznej - manipulujesz wtedy płaszczyzną głebi ostrości,
Shift - przesuwa obiektyw w stosunku do osi optycznej - to daje możliwość korekcji perspektywy
Najtańszym rozwiązaniem tego typu są... zabawki lens-baby
hijax_pl, pierwsze moje próby
[ Dodano: Pon 08 Lut, 2010 21:04 ]
programowo...
[ Dodano: Pon 08 Lut, 2010 21:07 ]
a tak wygląda zdjęcie orginalne
cybertoman - Pon 08 Lut, 2010
kris_papiez, super!
kris_papiez, książkowo, bardzo fajnie
dr11 - Pon 08 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | Najtańszym rozwiązaniem tego typu są... zabawki lens-baby | Oj nie wiem czy to tak można Lensbaby rzutuje sferyczną płaszczyznę ostrości na płaską matrycę. Wynikiem jest ostry punkt lub ostrzejsza elipsa w danym miejscu kadru. TS odwzorowuje płaskie na płaskie, więc tworzy ostrą linię lub płaszczyznę. Mym skromnym zdaniem to jednak cosik innego
kris_papiez, dobre początki
4motion - Wto 09 Lut, 2010
kris_papiez spróbuj zmniejszyć ostre pole powinna wyjść jeszcze większa makieta lub przeprowadzić ostrą płaszczyznę przez domki.
Lubie takie eksperymenty.
|
|