|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon EOS 550D
pasożyt społeczny - Pon 08 Lut, 2010 Temat postu: Canon EOS 550D Dzisiaj odbyła się premiera Canona 550D. Poniżej specyfikacja:
* 18-megapiskelowa matryca APS-C CMOS
* Procesor DIGIC 4 o czułości ISO 100-6400 (rozszerzalnej do 12800)
* Fotografowanie ciągłe z częstotliwością 3,7 klatki na sekundę
* Nagrywanie filmów Full HD z ręcznym sterowaniem i możliwością wyboru częstotliwości rejestrowania klatek
* Ekran LCD 3:2 Clear View o przekątnej 7,7 cm (3,0”) i rozdzielczości 1 040 000 punktów
* System pomiarowy iFCL z 63-strefową, dwuwarstwową matrycą
* Ekran Quick Control do szybkiej zmiany ustawień aparatu
* Kompensacja ekspozycji w zakresie +/-5
* Wybór maksymalnego progu automatycznego ustawiania czułości
* Gniazdo zewnętrznego mikrofonu
* Funkcja Movie Crop
źródełko --> http://optyczne.pl//?news=2653
Miało być 15Mpx i ruchomy wyświetlacz :/
papatki - Pon 08 Lut, 2010 Temat postu: Canon EOS 550D Papatki, scaliłem Twój temat bo nie byłeś pierwszy…
Na każdym zebraniu ktoś musi zacząć......
Mamy więc nową lustrzankę w segmencie amatorskim.
18MP czyli będzie szumić jak 7D .
Z pozostałych ciekawostek dedykowany przycisk do nagrywania (które pewnie będzie działać podobnie jak w 7D), oraz przycisk Q do szybkiego wyboru funkcji. Mamy funkcję movie crop (używa pewnie funkcji która się zwie subframe) która robi nam wycinek ze środka matrycy i dając kilkukrotne "powiększenie" (taki crop cropa). W aparacie zastosowano też użyty w 7D nowy 63 polowy odczytujący kolor system pomiaru światła.
Nowością jest też nowy LCD o rozdzielczości 1MP!
Czyli w sumie więcej funkcji video niż foto. Jeszcze jedno mnie ciekawi - czy będzie następca 50D, przypuszczam że tak, ale w sumie 550D oferuje całkiem sporo jak na puszkę amatorską.
Pozdrawiam!
mszczyrek - Pon 08 Lut, 2010
OK, it's official - Canona poje****. Widzę 35mpix w 1DsIV.
pasożyt społeczny - Pon 08 Lut, 2010
Przybył jeden przycisk "Q", ale zniknięty w 500 pomiar światła nie wrócił.
zug - Pon 08 Lut, 2010
cena z kitem w stanach $899
http://www.usa.canon.com/...9&modelid=19943
sigmiarz - Pon 08 Lut, 2010
spokojnie, poczekamy na zdjęcia.. i filmy.
konczako - Pon 08 Lut, 2010
Hm.. widać jakieś wizualne i konkretne zmiany w Canonie Co się dzieje . Aparat nafaszerowany wodotryskami i .....18mpix w entry-level . Mam nadzieję że do 60D tyle nie wrzucą z prostego powodu... Żeby wyciągał 6,5-7kl/s będą musieli podkrecić digic IV albo wrzucic drugi . hehe Wszytko zależy co im sie będzie bardziej opłacało
edmun - Pon 08 Lut, 2010
myślę że do 50D będzie mu sporo brakowało, a raczej będzie następcą 500D... muszę rzucić okiem na jego wygląd...
lupo57 - Pon 08 Lut, 2010
no to zaraz bedzie 60D
Ps. nie moge pisac polskich znakow przepraszam
komor - Pon 08 Lut, 2010
papatki napisał/a: | Czyli w sumie więcej funkcji video niż foto. |
Gdyż albowiem 18 megapikseli jest bardzo potrzebne w wideo. Zresztą w amatorskim fotografowaniu też. Japończycy mają chyba stanowczo za szybkie komputery w domach i za duże dyski. Zresztą nie raz mnie zalewa żółć, jak np. w spamie od Amazona widzę na wyprzedaży za 100$ dyski które u nas ciągle u dystrybutorów stoją po 200$. Plus VAT.
dpreview juz jest test! tym razem przeskoczyli samych siebie, moze dlatego ze nadaja z Londynu a tam byla prezentacja http://www.dpreview.com/previews/CanonEOS550D/
[ Dodano: Pon 08 Lut, 2010 20:52 ]
dla videofotografów najlepsze jest to 1080p @ 30, 25 or 24 fps
[ Dodano: Pon 08 Lut, 2010 20:53 ]
Connectors -> Stereo microphone
ophiuchus - Pon 08 Lut, 2010
sigmiarz, to nie test tylko "Pierwsze wrażenia" test nazywałby się "Review".
[ Dodano: Pon 08 Lut, 2010 21:29 ]
Całe dwie przykładowe fotki
http://www.canon-europe.c...cm13-710790.jpg
http://www.canon-europe.c...cm13-710791.jpg
Aparat ma firmware w wersji 3.4.1
edmun - Pon 08 Lut, 2010
tak jak mówiłem, nie ma co porównywać 550D do 50D raczej do 500D.. i dziwi mnie znowu lifting przycisków... :/
ophiuchus - Pon 08 Lut, 2010
Hmm... obejrzyjcie sobie sample na dpreview. ISO 3200 wygląda na prawdę fajnie (moim zdaniem lepiej niż ISO 800 w 450D). Poza tym nie wiem jak w 500D ale w 550 są mniejsze skoki w czułości. Korpus swoją drogą, ale obrazki wychodzą bardzo ładne. Może być ciekawie nawet pomimo tych milionów pikseli
lancer - Pon 08 Lut, 2010
ophiuchus napisał/a: | ISO 3200 wygląda na prawdę fajnie (moim zdaniem lepiej niż ISO 800 w 450D) |
zasługa DIGIC IV pewnie będziesz szumił podobnie do 50D bo te same procki
Generalnie poza tym prockiem to szału nie zrobili. No ale to normalne dla Canona że jeśli konkurencja nie zmusi to nie rozpieszczają klienta - wolą dołożyć megaPIXELI
ophiuchus napisał/a: | Hmm... obejrzyjcie sobie sample na dpreview. ISO 3200 wygląda na prawdę fajnie (moim zdaniem lepiej niż ISO 800 w 450D). Poza tym nie wiem jak w 500D ale w 550 są mniejsze skoki w czułości. Korpus swoją drogą, ale obrazki wychodzą bardzo ładne. Może być ciekawie nawet pomimo tych milionów pikseli |
zgadzam się, to 3200 http://s3.amazonaws.com/m...OBsWQE8gs8qU%3d wygląda bardzo dobrze.
Jestem miło zaskocozny, jest naprawdę dobrze.
compucar - Pon 08 Lut, 2010
z całym szacunkiem, jakość zdjęcia nie do przyjęcia.
iso 3200...
goltar - Wto 09 Lut, 2010
Filmy HD, nowy pomiar światła, kompensacja do 5 EV to zmiany na dobre. Za to 18 mpix i do tego bez s/m-rawa w amatorskim body to pomyłka. Z drugiej strony, jeśli w kompaktach dają 14 Mpix to w czymś (z marketingowego punktu widzenia) lustrzanka musi być lepsza Do tego znowu zmiana standardu akumulatora i gripa... Sprzedaż pewnie będzie dobra...
papatki - Wto 09 Lut, 2010
No a może Canon po prostu chce zachęcić tych, którzy mają stare kamery do zmiany na coś cyfrowego a na dokładkę do tego dostają LUSTRZANKĘ, no a ta jest teraz trendy.....
Zaraz pojawi się stado filmów z 550D i amatorzy będą robili ogromne oczy a następnie wyjmowali swoje karty VISA
sigmiarz - Wto 09 Lut, 2010
jesli Canon ma na tym zarobic, i dzieki temu bedzie ich stac na utrzymywanie "dzialu badan i rozwoju"
to oczywiscie niech amatorzy płacą. Druga sprawa, podnieśli poprzeczkę konkurencji i to bardzo wysoko.
MM - Wto 09 Lut, 2010
Widzę, że nowy 550D ma coś ściągniętego z D Mark IV. Tam też można dość dowolnie konfigurować Auto ISO (można dużo, tutaj pewnie to będzie ograniczone) no i Mark ma też funkcję cropa. Działa podobnie jak w Nikonie, może to być powiązane z punktem AF-u. Niby nic specjalnego, ale mnie to bardzo ucieszyło.
komor - Wto 09 Lut, 2010
sigmiarz napisał/a: | jesli Canon ma na tym zarobic, i dzieki temu bedzie ich stac na utrzymywanie "dzialu badan i rozwoju" |
…dzięki czemu za rok dział badań i rozwoju wypuści lustrzankę APS-C z 25 mpixami
ophiuchus - Wto 09 Lut, 2010
A ja to bym chciał 10 EV rozpiętości tonalnej I niech tam... 15 mpix
MasterB - Wto 09 Lut, 2010
ophiuchus, no tym bardziej że tyle to osiągają byle kompakty za 1000zł (no może jeden - sigma DP1 )
cybertoman - Wto 09 Lut, 2010
Czekalem na niego, mialem nadzieje na:
dobry AF - wzrok sie psuje,
microadjustment - bo bez tego juz nie kupie zadnego aparatu,
filmy HD - bo lubie, ale nie na tyle, zeby sobie kupic i nosic extra sprzet.
Myslalem juz nawet o 7D, ale papatki bardzo przekonywujaco napisal gdzies, ze to dla amatora pomylka. No to czekam dalej.
papatki - Sro 10 Lut, 2010
cybertoman napisał/a: |
microadjustment - bo bez tego juz nie kupie zadnego aparatu,
Myslalem juz nawet o 7D, ale papatki bardzo przekonywujaco napisal gdzies, ze to dla amatora pomylka. No to czekam dalej. |
Jeżeli masz dylemat czy kupić 550D czy 7D a moje teksty spowodowały, że nie kupiłeś 7D to mogę podesłać Ci prywatny adres, przyślesz mi kartkę na święta bo dzięki mnie zaoszczędziłeś sporo kasiorki
Sprawdziłem i okazuje się, że 550D nie ma microadjustment, no i powiem, że jestem baaaaardzo ciekaw jak sobie AF poradzi przy tak dużej (MP) matrycy z ustawieniem ostrość.
MasterB - Sro 10 Lut, 2010
papatki, czujnik AF chyba nie jest na matrycy?
papatki - Sro 10 Lut, 2010
oczywiście, że czujnik AF nie jest na matrycy. Ale matryca ma malutki pikselek i jeżeli ostrość nie zostanie poprawnie ustawiona będzie to widoczne. Przy FrontFocus lub BackFocus bez braku możliwości regulacji problem może być poważny.
Pozdrawiam!
cybertoman - Sro 10 Lut, 2010
papatki napisał/a: | Jeżeli masz dylemat czy kupić 550D czy 7D | 550D nie jest dylematem. W "moim" sklepie foto, za drobna oplata, mozna wypozyczyc sobie rozne zabawki - trudno bylo mi sie po weekendzie rozstac z 7D. Bardzo trudno. 40D, 50D oddawalem jekos bez zalu. Ilosc kasiory na sprzet jest constans, tu zaoszczedzic sie nie da, a w moim przekonaniu zamienie chetnie to, czego nie bede wykorzystywal w korpusie, np. uszczelnienia czy inne tytanowe szkielety, za lepsza optyke. Jesli sie w tym aspekcie myle, chetnie sie o tym dowiem.
Sterowania lampami zewnetrznymi tez nie skopiowali z 7D do software'u 550D. Czy profesjonalisci korzystaja z wbudowanej lampy jako sterownika bezprzewodowego?
papatki, Twoje teksty rzeczywiscie zmienily moje zapatrywania na pewne aspekty, jesli wmieszanie Cie do tych rozwazan odebrales jako przytyk to jest mi przykro. Naprawde tak lubisz dostawac kartki swiateczne?
maczetka - Sro 10 Lut, 2010
cybertoman napisał/a: | W "moim" sklepie foto, za drobna oplata, mozna wypozyczyc sobie rozne zabawki - trudno bylo mi sie po weekendzie rozstac z 7D. |
mozna wiedziec co to za sklep, w ktorym mozna 7d wypozyczyc? w warszawie moze?
cybertoman - Sro 10 Lut, 2010
maczetka napisał/a: | mozna wiedziec co to za sklep | www.fotomax.de
Usjwo - Czw 11 Lut, 2010
cybertoman napisał/a: | Czy profesjonalisci korzystaja z wbudowanej lampy jako sterownika bezprzewodowego? |
Profesionalisci maja aparaty bez wbudowanej lampy, wiec im to wisi
sigmiarz - Nie 28 Lut, 2010
juz jest z kitem za 900 dolców http://www.bhphotovideo.c...2i_Digital.html
bez za 800$ a poprzednik za 650 w tym samym sklepie
kiwi - Pon 01 Mar, 2010
test puszki:
http://www.photoreview.co...n-eos-550d.aspx
sigmiarz - Wto 02 Mar, 2010
no tak.. australijczycy, sample bez oryginałów do pobrania :/
cybertoman - Wto 02 Mar, 2010
Cytat: | Low-light autofocusing was generally very good - and noticeably better than the EOS 7D we tested | no no
sigmiarz - Wto 02 Mar, 2010
cybertoman napisał/a: | Cytat: | Low-light autofocusing was generally very good - and noticeably better than the EOS 7D we tested | no no |
chyba k-x rozpoczął jakiś morderczy wyścig w entry level
MC - Czw 04 Mar, 2010
Już dostępny u sprawdzonego sprzedawcy.
Yankes - Wto 23 Mar, 2010
Witam serdecznie Pragnę zacząć przygodę z fotografią:) Czysto hobbystycznie:) Po prostu mam do wydania pewną ilośc pieniędzy tj ok 7 tysięcy:) Zastanawiam się właśnie nad zakupem tego aparatu 550D ale po miesiącu oglądania tej fantastycznej stronki dochodzę do wniosku że lepiej zainwestować w 7D..... wiem wiem jestem total amator, alllee.... ja naprawdę szybko się uczę i jak coś załapię wydaję połowę kasy na to:) a więc obawiam się że po pół roku będę żałować że nie kupiłem 7D .... Najbardziej frustruje mnie obudowa 550-ki oraz brak sterowania lampą czy zestrojenia aparat-lampa - bo tyle zrozumiałem czytając wypowiedzi:)
Możecie doradzić czy do dobrze rozumuję??:):):)
Jeżeli się mylę niech ktoś krzyknie i powie - nieeeeeeeeee - kup na początek 550 i wiecej obiektywów:):):)
Ps. Mam zamiar na początek kupić dwa obiektywy :
Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM za 630 złotych oraz
Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM za 960 złotych...
Dobry wybór czy radzicie coś innego ??? Serdecznie pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość:):):)
lupo57 - Wto 23 Mar, 2010
a może lepiej 50D i do tego lepsze szkła
fotostrzal - Wto 23 Mar, 2010
17-85 nie kupuj. Może on ma USM i IS i jego cena czasem zachęca, ale jeśli nie potrzebujesz silnika ultradźwiękowego to naprawdę wybierz cos innego.
MC - Wto 23 Mar, 2010
fotostrzal napisał/a: | silnika ultrasonograficznego |
Boże, co to za wymysł
fotostrzal - Wto 23 Mar, 2010
MC napisał/a: | fotostrzal napisał/a: | silnika ultrasonograficznego |
Boże, co to za wymysł |
Pomyłka rzeczą ludzką...
Wujek_Pstrykacz - Wto 23 Mar, 2010
Yankes napisał/a: | Witam serdecznie Pragnę zacząć przygodę z fotografią:) Czysto hobbystycznie:) Po prostu mam do wydania pewną ilośc pieniędzy tj ok 7 tysięcy:) Zastanawiam się właśnie nad zakupem tego aparatu 550D ale po miesiącu oglądania tej fantastycznej stronki dochodzę do wniosku że lepiej zainwestować w 7D..... wiem wiem jestem total amator, alllee.... ja naprawdę szybko się uczę i jak coś załapię wydaję połowę kasy na to:) a więc obawiam się że po pół roku będę żałować że nie kupiłem 7D .... Najbardziej frustruje mnie obudowa 550-ki oraz brak sterowania lampą czy zestrojenia aparat-lampa - bo tyle zrozumiałem czytając wypowiedzi:)
Jeżeli się mylę niech ktoś krzyknie i powie - nieeeeeeeeee - kup na początek 550 i wiecej obiektywów:):):)
Dobry wybór czy radzicie coś innego ??? Serdecznie pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość:):):) |
E tam 7d i do tego takie szkła - 75-300 III USM, ło jeju.
Proponuje Eosa 500d i przynajmniej 70-300 IS USM
17-85 też nie jest porażające pozytywnie
hereyoufindme - Wto 23 Mar, 2010
Yankes napisał/a: | Witam serdecznie Pragnę zacząć przygodę z fotografią:) Czysto hobbystycznie:) Po prostu mam do wydania pewną ilośc pieniędzy tj ok 7 tysięcy:) Zastanawiam się właśnie nad zakupem tego aparatu 550D ale po miesiącu oglądania tej fantastycznej stronki dochodzę do wniosku że lepiej zainwestować w 7D..... wiem wiem jestem total amator, alllee.... ja naprawdę szybko się uczę i jak coś załapię wydaję połowę kasy na to:) a więc obawiam się że po pół roku będę żałować że nie kupiłem 7D .... Najbardziej frustruje mnie obudowa 550-ki oraz brak sterowania lampą czy zestrojenia aparat-lampa - bo tyle zrozumiałem czytając wypowiedzi:)
Dobry wybór czy radzicie coś innego ??? Serdecznie pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość:):):) |
Tutaj test i porównanie 17-85, 15-85 i sigmy:
http://www.juzaphoto.com/...igma_18-125.htm
Nie za bardzo rozumiem zestawienia karabinu maszynowego 7D z ciemnymi puszkami pracującymi w zasadzie od f/5.6.
Nie wiem jak 550D, ale moje 500D i 580 EX II dogadują się dobrze.
komor - Sro 24 Mar, 2010
lupo57 napisał/a: | a może lepiej 50D i do tego lepsze szkła |
Koniecznie! 50D to już solidna puszka z fajnymi funkcjami, a resztę kasy przeznaczyłbym na przyzwoite szkła. A czemu Canon? Może inny system bardziej by Ci podpasował? Brałeś coś już w ogóle do ręki? Bo przyjemność trzymania oraz prererowany sposób obsługi mają też duże znaczenie.
Yankes - Sro 24 Mar, 2010
dzisiaj byłem w sklepie:) jednak biorę 7D :):):) jak porównałem jakość wszystkich 3 aparatów to ..... tylko 7D :):) a więc zaczynamy przygodę z fotografią:):):):) za 5 lat Wam dorównam heheh okej... za 5 miesięcy:):):):):) pzdr:)
Ps. Mam 7 tysięcy ... 7D za 4.400 PLN i potrzebuję za resztę kupić szkło:) na początek standardowe żebym się zmieścił w 7 tysiakach:) no i bardzo bardzo myślę o jakimś teleobiektywie:):):) żeby chociaż troszkę mieć zbliżenie jak "kompakty":):):)
hereyoufindme kurcze nawet nie wiem co to znaczy (zestawienia karabinu maszynowego 7D z ciemnymi puszkami pracującymi w zasadzie od f/5.6) :):)
Ps nie chcę 50 D bo muszę też mieć możliwość nagrywania idiotycznych filmów... rozumiecie... żona się godzi na taki wydatek ale chce mieć tyyż kamerę i na nic tłumaczenie jej że aparat powinien być tylko do zdjęć ;/;/;/:)
hereyoufindme - Czw 25 Mar, 2010
Yankes napisał/a: | dzisiaj byłem w sklepie:) jednak biorę 7D :):):) jak porównałem jakość wszystkich 3 aparatów to ..... tylko 7D :):) a więc zaczynamy przygodę z fotografią:):):):) za 5 lat Wam dorównam heheh okej... za 5 miesięcy:):):):):) pzdr:)
Ps. Mam 7 tysięcy ... 7D za 4.400 PLN i potrzebuję za resztę kupić szkło:) na początek standardowe żebym się zmieścił w 7 tysiakach:) no i bardzo bardzo myślę o jakimś teleobiektywie:):):) żeby chociaż troszkę mieć zbliżenie jak "kompakty":):):)
hereyoufindme kurcze nawet nie wiem co to znaczy (zestawienia karabinu maszynowego 7D z ciemnymi puszkami pracującymi w zasadzie od f/5.6) :):)
Ps nie chcę 50 D bo muszę też mieć możliwość nagrywania idiotycznych filmów... rozumiecie... żona się godzi na taki wydatek ale chce mieć tyyż kamerę i na nic tłumaczenie jej że aparat powinien być tylko do zdjęć ;/;/;/:) |
Chodziło mi o to, że aparat, który robi 8 klatek na sekundę i ma precyzyjny system ustawiania ostrości, używany jest zazwyczaj do fotografii akcji (zawody sportowe, biegające zwierzaki, itd.), a ta wymaga krótkich czasów naświetlania. Obiektyw, który ma na maksymalnym zbliżeniu światło f/5.6 wymaga w porównaniu do obiektywu np. EF 135 f/2 L ośmiokrotne dłuższego czasu naświetlania. A chcąc mieć zdjęcie człowieka w biegu potrzebujesz ustawić czas naświetlania na 1/500 sekundy. Tak krótki czas naświetlania wymaga jasnego obiektywu, mocnej lampy błyskowej (jeśli obiekt będzie w jej zasięgu) albo dużo światła naturalnego. Suma sumarum, obiektyw o świetle f/5.6 ograniczy możliwość fotografowania obiektów w ruchu do bardzo dobrych warunków oświetleniowych. Można oczywiście podnosić czułość (ISO), ale to w 7D wiąże się z koniecznością zaakceptowania paskudnego pogorszenia obrazu.
Za 2,6 kafla z jasnych zoomów możesz kupić używany EF-S 17-55 f/2.8 IS USM, bo do kręcenia filmów stabilizacja jest bardzo pożądana. Tyle tylko, że nie zostaje Ci już nic na zapasowy akumulator, kartę pamięci i osłonę ekranu lcd nie mówiąc już o torbie fotograficznej i środkach do czyszczenia sprzętu. Ale Ty chcesz jak rozumiem mieć zakres z kompaktów, a więc pozostają Ci obiektywy typu EF-S 18-200 f/3.5-5.6 IS albo pogodzenie się z utratą szerokiego kąta i kupno EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM i wykorzystanie rezerwy finansowej na akcesoria.
Mniemam, że masz już odpowiedni komputer do odtwarzania filmów HD 60 klatek na sekundę i FHD 30 klatek na sekundę tj. conajmniej dwurdzeniowe pentium o zegarze 2.6 i kartę graficzną 512MB - mój Q6600 rwał filmy równo, tak przy okazji - polecam najpierw mały test: http://www.imaging-resour...D/E7DVIDEO.HTM. Jeśli liczysz, że kręcenie filmów lustrzanką to naciśnięcie przycisku rec i stop, to grubo się mylisz. Autofocus pracuje tak: http://www.imaging-resour...iMovieMode.mp4, a do szybkiej zmiany ostrości szybko poruszających się obiektów nakręcisz się oboma pierścieniami.
To byłoby na tyle porad przed świątecznymi zakupami.
Yankes - Czw 25 Mar, 2010
łoł nie wiem co mam powiedzieć...:) Jesteś super człowiek:) Bardzoooooo dziękuję bardzo:) Tych parę zdań dało mi jasno do zrozumienia że .... znowu nic nie wiem hyhyh żartuję:) myślę że od razu może nie będę umiał kręcić filmu, ale mam nadzieję że się w końcu nauczę:):):) co do obiektywów - baaaardzo mocno dziękuję:) Miło jest czytać fachową poradę:) Pozdrawiam serdecznie:)
Ps.
a filmy to raczej chcę oglądać z cd płytki na telewizorku:):):)
Ps.II
Podwyższyłem budżet heheh na 8,5 tysiaków:)
Ps III
pewien super fachowiec namawia mnie na szkło 15-85 - widziałem zdjęcia są niesamowite:)
Ps. IV
Polecam stronkę mojego kolegi jak Wam się podoba??:)
http://www.echoprojekt.pl/page.php?id=2
lupo57 - Czw 25 Mar, 2010
Yankes napisał/a: |
Ps III
pewien super fachowiec namawia mnie na szkło 15-85 - widziałem zdjęcia są niesamowite:)
|
ja w tej cenie zdecydowałbym się bardziej na C17-55 IS
darek-dorado - Czw 25 Mar, 2010
Yankes, stronka twojego kolegi jest cudowna! Wspaniałe klimatyczne zdjęcia.
sigmiarz - Sob 27 Mar, 2010
pojawił się test u konkurencji
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10639&p=8
sample nie kłują w oczy, dosłownie i w przenośni,
wszystko jest lekko rozmazane
[ Dodano: Sob 27 Mar, 2010 14:16 ]
czekam na test na optyczne.pl
sławek_38 - Sro 31 Mar, 2010
hereyoufindme napisał/a: | bo do kręcenia filmów stabilizacja jest bardzo pożądana |
no nie wiem, raczej w ogóle przy takim sposobie działania stabilizacji, nie wyobrażam sobie kręcenia z is...
sigmiarz - Sro 31 Mar, 2010
na photography blog pojawił się test http://www.photographyblo...os_550d_review/
można sobie popodziwiać RAW-y
[ Dodano: Sro 31 Mar, 2010 20:15 ]
rawy w wysokich iso wyglądają duuuużo lepiej niż jpg.
[ Dodano: Sro 31 Mar, 2010 20:17 ]
chociaż określenie "rozdzielczość pozorna" świetnie pasuje do tego aparatu.
kufel - Czw 01 Kwi, 2010
jest test na dpreview:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos550d/
pasożyt społeczny - Pią 02 Kwi, 2010
Wyniki testu bardzo zachęcające. Określili 550D nie tylko jako najlepszy w serii, ale także najlepszy jaki kiedykolwiek testowali w tej klasie.
MC - Pią 02 Kwi, 2010
To jak co określa dpreview i co wpisuje w zalety/wady często jest spowodowane przez ich antypatie lub sympatie.
Co nie zmienia faktu, że 550D to bardzo udany aparat.
|
|