forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Canon - wbudowana lampa nie działa

hadyn - Pon 15 Lut, 2010
Temat postu: Canon - wbudowana lampa nie działa
Witam
Mam problem bo wczoraj przestała mi działa wbudowana lampa (po zdemontowaniu lampy zewn. przestała działać - czyli nic dziwnego nie zrobiłem. aparat nie upał nic...).
lampa zewnętrzna działa bez problemu, błysk z poziomu menu włączony, lampa nie wyskakuje sama (na wszystkich trybach), przycisk nie reaguje.
Otworzyłem sam lampę sprężynka jest na miejscu.
Moje pomysły się skończyły.
z góry dziękuję za pomoc!
pozdrawiam

B o g d a n - Pon 15 Lut, 2010

hadyn napisał/a:
Moje pomysły się skończyły.
z góry dziękuję za pomoc!
Obejrzyj dokładnie stopkę w aparacie. Najprawdopodobniej zewnętrzna lampa spowodowałe, że któryś styk się zawiesił albo sprężynka nie odbiła i aparat myśli, że masz jeszcze podłączoną lampę zewnętrzną. :smile:
hadyn - Pon 15 Lut, 2010

B o g d a n napisał/a:
któryś styk się zawiesił albo sprężynka nie odbiła i aparat myśli, że masz jeszcze podłączoną lampę zewnętrzną. :smile:

No bardzo możliwe ale nie mam pojęcia właśnie co z tymi stykami .. ?

tu mam jakieś foto dla ogólnego poglądu na sprawę. :(

hijax_pl - Pon 15 Lut, 2010

hadyn, poszukaj po necie, po forum - temat już kilkanaście razy był poruszany...

Zakładam że ta blaszka się zacięła

To taka specyfika Canonów ;)

hadyn - Pon 15 Lut, 2010

ooo bardzo byłoby to przydatne gdyby to jeszcze było to.. blaszki sa na miejscu :(

[EDIT]

Jeżeli ten switch to taki metal jak switche u góry to po lewej taki owy jest a po prawej go nie ma. jutro zrobie jakieś foty dokładnie.. chociaż to jest malutkie :/

B o g d a n - Pon 15 Lut, 2010

hadyn napisał/a:
blaszki sa na miejscu
No, a mikrowyłącznik, tak jak hijax_pl pokazał? Może przypadkiem pozostał wciśnięty?
hijax_pl - Pon 15 Lut, 2010

hadyn napisał/a:
Jeżeli ten switch to taki metal jak switche u góry to po lewej taki owy jest a po prawej go nie ma. jutro zrobie jakieś foty dokładnie.. chociaż to jest malutkie :/

Z tego co piszesz jasno wynika, że jest wciśnięty mikrowyłącznik.

hadyn - Wto 16 Lut, 2010

no bardzo możliwe.. pytanie jak go 'odcisnąć' ?
Baku - Sro 17 Lut, 2010

Dostęp do niego jest dość utrudniony. Jeżeli nie masz wiele cierpliwości, dobrej pamięci i zestawu małych wkrętaczków, to samodzielne rozbieranie korpusu raczej bym odradzał.
Proponuję znaleźć 'fachmana' od kamer video i lustrzanek, który za niewielkie pieniądze rozbierze korpus i odblokuje mikrowyłącznik.

MasterB - Sro 17 Lut, 2010

Z drugiej strony rozebranie 30D to nie jest skomplikowana operacja, a w necie można znaleźć instrukcje (chociażby na youtube).
Mi rozłożenie 30D, wyczyszczenie spustu i złożenie z powrotem zajęło 30 minut.

john.can. - Sro 17 Lut, 2010

kropla smaru w rodzaju WG-40 na igle ,prosto na ten maly czarny popychacz,jezeli nie kropla oleju rozpuszczona w kropli alkoholu ,ten sam efekt .odradzam rozbieranie.
Baku - Czw 18 Lut, 2010

MasterB, gratuluje! Widziałem filmik poglądowy i już po pierwszej minucie byłem zniechęcony. Inna rzecz, że na razie nie odczuwam potrzeby rozbierania aparatu ...ale jak poczuje, to mam już wypróbowanego fachmana w Łodzi.
MasterB - Czw 18 Lut, 2010

Baku, to żaden wyczyn... Wystarczy wykręcić kilka(naście) śrubek i uważać przy zdejmowaniu tyłu obudowy żeby nie zerwać tasiemek. Obudowa jest tak idealnie spasowana, że rozkręcanie i skręcanie tego do kupy było nawet przyjemne. Nawet guma na gripie jest tak sprytnie zrobiona że można ją odkleić i ponownie przykleić bez używania dodatkowego kleju... Trzyma się jak nowa.
Chociaż nie powiem, jak ponownie włączałem po złożeniu to miałem gacie wokół kolan czy czegoś nie schrzaniłem :P

Baku - Pią 19 Lut, 2010

Najsmutniejsza w takich momentach jest absolutna cisza i pustka po włączeniu.
Ja się jakoś zatrzymałem na epoce elektroniki analogowej - elementach o widocznej wielkości, znanej budowie wewnętrznej (i działaniu) oraz poczciwej lutownicy.
To jasne, że się da rozebrać - w końcu w serwisach 'nie święci garnki lepią'. Ale mimo wszystko jakoś się nie palę :smile:

tako - Nie 09 Maj, 2010
Temat postu: Canon 500D problem z lampa wewnętrzna.
Witam.
Niedawno do mojego Canona 500D podłączyłem lampę zewnętrzna do Nikona, i od tamtej pory nie mogę otworzyć lampy wewnętrznej. Nie wiem dlaczego tak się dzieję, może ktoś z was miał już taki przypadek?

zug - Nie 09 Maj, 2010

tako, zobacz ten temat, http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=10293
fakt że dotyczy canona ale może u Ciebie to się właśnie stało.

Ilona - Nie 09 Maj, 2010

tako napisał/a:
do mojego Canona 500D podłączyłem lampę zewnętrzna do Nikona

A czy to w ogóle jest kompatybilne?

tako - Nie 09 Maj, 2010

Stopka pasowała i błysk działał.
hijax_pl - Nie 09 Maj, 2010

Ilona napisał/a:
A czy to w ogóle jest kompatybilne?

Działa, gdy lampa jest w trybie nie-TTL.

tako, sprawdź czy nie masz zwartego styku w stopce. Jeśli tak jest - aparat sądzi, że jest podłączona zewnętrzna więc wbudowana jest zablokowana cały czas...

tako - Nie 09 Maj, 2010

Wydaje mi się, że mikrowłącznik się zablokował, bo po jednej stronie jest widoczny a po drugiej już nie. Nie chcę sam otwierać aparatu. Czy Canon w ramach gwarancji mi to zrobi?
Albo jakiś inny sposób jest o którym nie wiem?

hijax_pl - Nie 09 Maj, 2010

tako, wyłącz aparat i podłub nożem jakimś ;)
Poczytaj sobie ten wątek: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=10293

radaris - Pon 15 Sie, 2011
Temat postu: canon 60d - nie odpala lampa wbudowana
Mam ustawiony tryb M wchodzę w menu > sterowanie lampą> nastawy lampy wbudowanej> pojawia się komunikat: nie można wyświetlić tego menu. Podłączona zewnętrzna lampa błyskowa
no to odpinam zew lampę od body i dalej pojawia się ten komunikat :shock:

w trybie M wciskam na obudowie przycisk od lampy wbudowanej - nie podnosi się, zmieniam tryb na auto, celuję pod biurko - nie podnosi się automatycznie :cry:

WTF???

zależy mi na niej - bo w ten sposób odpalałem sobie zdalnie lampę zewnętrzną :cry:

Usjwo - Pon 15 Sie, 2011

Na sankach aparatu jest mechaniczny styk ktory stwierdza obecnosc lampy, zobacz czy aby sie nie przygial zbytnio i aparat caly czas widzi lampe zewnetrzna na sankach (tak przynajmniej w starszych modelach bylo).
komor - Pon 15 Sie, 2011

radaris, scaliłem Twoje pytanie do starszego identycznego. Obejrzyj obrazki zalinkowane na pierwszej stronie.

hijax_pl napisał/a:
hadyn, poszukaj po necie, po forum - temat już kilkanaście razy był poruszany...

Obrazek

Zakładam że ta blaszka się zacięła

To taka specyfika Canonów ;)

DOKŁADNIE TO!!! z jednej strony nie wyszła - JAK TO WYJĄĆ???

komor - Pon 15 Sie, 2011

radaris, on jest TYLKO z jednej strony (prawej). Poruszaj tam trochę jakąś igiełką, przedmuchaj, może pomoże.

komor, mam c60d i z prawej strony jest ten bolec/blaszka ale wydaje mi się, że jest też po lewej (znaczy się powinien być...) No bo jeżeli byłby tylko po prawej to lampa powinna działać

spróbuję pogrzebać po lewej stronie igiełką i dam kropelkę WG 40 (nie zaszkodzę tym?)

[ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 11:06 ]
po lewej stronie jest dziurka pogrzebałem igłą w środku niej ale nic nie wyszło :cry:

komor - Pon 15 Sie, 2011

radaris, w moich 400D, 40D i 50D zawsze było tylko po prawej stronie. Sprawdziłem teraz i też mam dziurkę po lewej stronie ale nic w niej nie ma i moja lampa wbudowana się otwiera. Spróbuj delikatnie odgiąć do góry blaszkę nad stykiem z prawej strony, może pomoże.
007areka - Pon 15 Sie, 2011

...przedmuchaj , troszkę spirytusu, wyczyść(pędzelek) i ma chodzić, chyba ze zatrzask lampy się zaciął to trzeba mu pomóc - słuchać prace mechanizmu lamy? jeśli nie to problem jest w tym bolczyku na stopce i blaszka go dociskająca ...( i sprawdź jeszcze ustawienia body choć to nie powinno mieć wpływu)

komor napisał/a:
Spróbuj delikatnie odgiąć do góry blaszkę nad stykiem z prawej strony

DZIAŁA :mrgreen:

mechanizmu nie było słychać, więc skupiłem się na blaszce - podważyłem delikatnie, raz i drugi, podniosła się nad bolec po czym na niego opadła - przyciskam na obudowie i lampka do góry :mrgreen: teraz mogę sprzedać moją 430ke :mrgreen:

teraz trochę żałuję że grzebałem po lewej i trochę WD-40 się tam polało :neutral:

ważne że wszytko gara :lol:

WIELKIE DZIĘKI

[ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 12:46 ]
właśnie teraz, tak z głupa zerknąłem o podobnej przypadłości na youtube i proszę:
http://www.youtube.com/wa...feature=related

:lol:

a już myślałem, że mam jakiś felerny model :wink:

nowa155 - Wto 23 Sie, 2011

Witam
Ja też mam podobny tyle ze z Sony 330problem, przestała mi działac wbudowana lampa po zdemontowaniu lampy zewn. Tyle ze lampa wyskakuje ale nie ma błysku. Próbowałam juz przeczyścic sanki ale nic nie podziałałam. Jestem początkująca i prosze o jakie kolwiek wskazówki
z góry dziękuję
pozdrawiam

komor - Sob 01 Paź, 2011

Chciałem zameldować, że opisywana w tym wątku przypadłość dopadła obecnie mojego 50D. Przedmuchiwanie nic nie daje, rozkręcać aparatu mi się nie chce. :evil: