|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - x 25
marek lasy - Sro 03 Mar, 2010 Temat postu: x 25 Założyłem ten wątek gdyż chciałbym poszerzyć nieco mą kolekcję a rady wasze są bardzo pomocne.
Waga mojego swarka 10x32 EL, która wynosi 600 g, okazała się zbyt duża na wiele mych wędrówek. Szukam czegoś najmniejszego najlżejszego ze wszystkich lornetek co mieściło by się w każdej kieszeni i patrząc przez sprzęt optyczny, w miarę pozwalało cieszyć się jak najlepszym obrazem. W wycieczkach mych obserwatorem jestem całej otaczającej mnie przyrody, zwierząt, krajobrazu .....i robię to zwykle w słoneczne dni.
Narazie znalazłem tylko :
swarovski Pocket 10x25 B
ZEISS Conquest Compact 10 x 25 T*
LEICA ULTRAVID 10 x 25 BR
LEICA Ultravid 10x25 BL
Jeżeli jest cos jeszcze w wyborze byłbym bardzo zainteresowany.
Zwykle parametry tak małych lornetek nie są drogie, dlatego prosząc drogich forumowiczów o rady, nie chciałbym zwracać uwagi na cenę tych lornetek. Po prostu szukam czegoś najlepszego, bez względu na koszta. Bardzo dziękuję.
Abs - Sro 03 Mar, 2010
Osobiście przy tak małej aperturze wolałbym powiększenie 8x.
Jeśli idzie o marki trudno przebić powyższe. Z czystej ciekawości przyglądałem się kiedyś także markom o uznanej optyce więc poszerzam listę:
Docter 10x25 CSP
William Optics Ferrari Visio 8x25
Fujinon 10x25 HCF
Fujinony o większej aperturze nie tylko dorównują ale często przewyższają jakością optyki znacznie droższe od nich marki. Tutaj nie wiem ale warto mieć na uwadze także taki wariant.
Arek - Czw 04 Mar, 2010
marek lasy, przede wszystkim wiedz o jednej ważnej rzeczy. Jest coś takiego jak jasność powierzchniowa obrazu. Ona maleje szybko wraz z malejącym obiektywem i rosnącym powiększeniem.
W związku z tym w lornetce 10x25 obraz będzie naprawdę ciemny. Jeśli już chcesz coś małego to rozważ:
1. zwiększenie średnicy obiektywu do 28 mm,
2. zmniejszenie powiększenia do 8x góra 9x.
3. brać Porro bo obraz jaśniejszy niż w dachówce.
Nie zawsze uda się spełnić wszystkie 3 warunki ale można próbować się do nich zbliżyć. Np.
http://www.lornetki.pl/ka...hp?idProdukt=49
http://www.lornetki.pl/ka...p?idProdukt=110
http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2692
Marek B. - Czw 04 Mar, 2010
Arek napisał/a: | marek lasy...brać Porro bo obraz jaśniejszy niż w dachówce... |
Dlaczego obraz w porro ma być jaśniejszy niż w dachówce ?
Arek - Czw 04 Mar, 2010
Bo nie ma strat na pryzmatach. Małe dachówki to tylko Schmidt-Pechan, a tam straty są od małych kilkunastu do małych kilku %.
marek lasy - Czw 04 Mar, 2010
Dziękuję za opinie. Stale podkreślam że są one bardzo mi pomocne.
Gdy czegoś nie rozumiem lub się z tym nie zgadzam, wyrażam też swoją opinię i teraz nadarzyła się taka okazja
Z reguły wiemy iż jakość kosztuje.
Często spotyka się opinie że:
„lepiej poczekać, odłożyć więcej pieniędzy i kupić coś lepszego”.
„taniej wyjdzie kupić jedną drogą i dobrą lornetkę, która świetnie służyć będzie Ci do końca życia, niż kilka lornetek tańszych”.
Itd., itd.
W podanych przez ciebie Arku propozycjach czegoś mi brakło
Odszukałem twe linki i podam je tutaj z cenami:
-Nikon TRAVELITE EX 8x25 CF- Cena: 509 zł;
-Pentax DCF MP 8x28 - Cena: 1099 zł
-Bynolyt Buzzard SHR 8x28 - Cena: 1089 zł
Skoro najwyższa z możliwych cen, dla mnie w tym wypadku nie gra roli, dlaczego nie usłyszałem o:
-Swarovski Optik Pocket Crystal 8x20 B Cena: 3319 zł
-Swarovski Optik Pocket 10x25 B cena 2779 zł
-Carl Zeiss Conquest Compact 10x25 T*Cena: 1939 zł
-Leica Ultravid 10x25 BR ;Cena: 2459 zł
Leica Ultravid 8x20 BR cena : 2459 zł
-Leica Ultravid 10x25 BL Cena: 2459 zł
itd.
Dodam też że W Wlk. Brytanii nieco różnią się ceny Leici Ultravid 10x25 BR , która kosztuje między £560.00 a £469.00 i droższej od niej : Leici Ultravid 10x25 BL , która kosztuje aż £630.00- £559.99.
no i oczywiście Swarovski urozmaica swą pięknością bo SwarovskiPocket Tyrol 8x20 kosztuje £549.99 -£610.00 a skromniej upiekszony Swarovski10x25 B kosztuje £449.99-£510.00. Są jeszcze z kryształkami
Przypomnę że o podanych parametrach, chciałbym zakupić jedną z najlepszych lornetek na świecie. Proszę o opinię i bardzo dziękuję.
Arek - Czw 04 Mar, 2010
marek lasy, znam mniej więcej Twoje możliwości finansowe. Problem w tym, że wielka trójca w klasie powiększenia 8x daje obiektywy 20 mm. Czyli jeszcze gorzej. W takim Pentaxie 8x28 obraz będzie więc wyraźnie jaśniejszy niż w 2x droższym Zeissie czy Swarku 8x20.
W pełni zrozumiałem mądre opinie i bardzo za nie dziękuję. Problem tylko pojawia się w tym że jakoś smutno mi do nich się podporządkować
Nie ma jakiegoś innego wyjścia abym mógł cieszyć sie, nie tylko ze światła ale i z bardziej solidnych wyróbek? Tak zdradzic Swarka Zeissa czy Leice? Przecież oni się obrażą
Arek - Czw 04 Mar, 2010
No cóż. Pentax to nie śmieć. Oni wiedzą jak robić lornetki.
Abs - Czw 04 Mar, 2010
marek lasy napisał/a: | ... Nie ma jakiegoś innego wyjścia abym mógł cieszyć sie, nie tylko ze światła ale i z bardziej solidnych wyróbek? Tak zdradzic Swarka Zeissa czy Leice? Przecież oni się obrażą |
Trochę filozofii.
Ty przecież decydujesz. Te firmy robią najsolidniejsze produkty jednak są jeszcze prawa fizyki. Najwyższa jakość obiektywów i pryzmatów koryguje wady wynikające z mniejszej apertury ale nie da się tego całkiem przeskoczyć. Obiektywne testy porównawcze wymienianych modeli dałyby jednoznaczną odpowiedź ale zapewne takich nie ma. Może to pochopny wniosek ale z testów większego sprzętu, które zostały tutaj przeprowadzone, np.
http://www.optyczne.pl/15...x42_Wyniki.html
http://www.optyczne.pl/10...ie._Wyniki.html
wynika, że "wielcy gracze" z reguły nie zawodzą choć zdarzają się niespodzianki.
Zmierzam do tego, że wybór Zeissa lub Swarka (nawet w ciemno) daje nam gwarancję najwyższej jakości (co nie znaczy, że marki mniej transparentne, zwłaszcza o nieco większej aperturze nie są w stanie im dorównać). Jeśli masz gdzieś w okolicy profesjonalny punkt optyczny warto podotykać i porównać przed podjęciem decyzji.
macs - Czw 04 Mar, 2010
marek lasy
pominąłeś jeszcze jedną z wielkiej trójcy: Zeiss Victory Compact 10x25 T*
O tak, tak Victory zawsze zwycięsko pobija Conquest .
Juz dołączam:
ZeissVictory 10x25 T* Compact Binoculars -kosztuje ( w funtach ) £ 389.99- £ 460.00
Gorszy tzn. tańszy od niego jest:
ZeissConquest 10x25 T* Compact Binoculars -kosztuje £ 299.99 - £ 335.00
W złotówkach znalazłem tylko -Carl Zeiss Conquest Compact 10x25 T*Cena: 1939 zł
Proszę zauważyć że Pentax DCF MP 8x28 ma dosyć dużą wagę bo aż 460 g
a poniższe są lżejsze:
Swarovski Optik Pocket 10x25 B -Waga [g] 230
Leica Ultravid 10x25 BL Waga [g] 265
ZeissVictory 10x25 T* waga [g] 250
Na razie te 3 okazy przodują, jednak w sklepie trzeba to sprawdzić.
Jestem też w trakcie ciekawych badań nad modelem Swarovski Pocket Traveler 10x20B.
Na oryginalnej stronie swarovskiego piszą o niej trochę,
http://www.swarovskioptik...lornetka-pocket
ale o w internecie na innych stronach, jeszcze nie wiele znalazłem na jego temat, a o dziwo na E-bay, się znalazł, oto on:
http://cgi.ebay.co.uk/Swa...=item2556f7412e
Istnieje też prawdopodobieństwo że skuszę się na powiększenie x 8 jednak kiedyś dostałem nauczkę i zakupiłem swarovskiego 8x32 EL, bo tak mi doradzano i z biegiem czasu doszedłem do szokującego wniosku a mianowicie.
Że obraz w powiększeniu x8 wydaje się tylko większy, natomiast obraz w x10, ukazuje obraz z nowymi rzeczami.
Chodzi o szczegóły które dla gołych oczu są niezauważalne, a dzięki sprzętowi x10 łapiemy je. W przypadku powiększenia x8 tego miłego stanu nie zaznałem, i widząc obraz tylko trochę większy, zastanawiałem sie czy nie zostawić lornetki w domu bo i tak zobaczę bez niej podobnie.
Gryzło mnie aż w końcu pozbyłem sie swarka x8 wymieniając go na x10.
Teraz znów boję się że będę tak wymieniał i wymieniał
[ Dodano: Pią 05 Mar, 2010 02:02 ]
Wczesniej podałem stronę na e-bay ze Swarovskim Pocket Traveler 8x25B, a ta jest z okazem 10x25B.
http://cgi.ebay.co.uk/Swa...=item2556f7424c
Binofan - Pią 05 Mar, 2010
Witam
Moim zdaniem kupowanie lornetki 10x25 za spore pieniądze jest troche bez sensu . Czy kolega Marek Lasy zdaje sobie sprawę jak "wygląda" obraz w lornetce o źrenicy wyjsciowej 2,5 mm ??
Dziurka od klucza i tyle -koniec kropka . Toż to będzie męczarnia . Zakup bez sensu nawet pomimo zalet niezwykłej mobilnosci . 10x32 to niezbędne minimum ,co by się nie męczyć i niee nadrabiac miną że to przecież "swarek"..........
pozdrawiam
Arek - Pią 05 Mar, 2010
Binofan, z tego właśnie powodu ja nie polecam nikomu loretek 20-25 mm. Tego nie da się normalnie trzymać. Obraz wąski i ciemny. Dziękuję, nie skorzystam.
marek lasy - Pią 05 Mar, 2010
Niby zdawało mi się że już wiele wiem o świecie optyki, a jednak opinie na temat x25, mnie zaskoczyły. Oczywiście kolejny raz zaskoczyły pouczająco.
Napiszę jaki był mój plan.
Myślałem sobie że na krótkie wędrówki po górach, zabiorę sobie do plecaka zeissa 20x60 S ( której jeszcze nie mam ) a na szyi powieszę coś lżejszego 10x25. W trakcie krótkiej podróży, będę spoglądał sobie przez x25, czyli dziurkę od klucza jak to podkreślił słusznie Binofan, a gdy ujrzę coś wyjątkowo ciekawego usiądę sobie i wyciągnę z plecaka sprzęt cięższy ale z prawdziwego zdarzenia ( 20x60).
Czasem też myślałem na spacery zabrać sobie w słoneczne dni 10x25 i niechaj sobie siedzi w mojej kieszeni, bo może się przydać gdy akurat pojawi się lis atakujący kuropatwy, czy myszołów tropiący swą zdobycz.
Mojego swarka 10x32, myślałem zabierać na wycieczki gdzie nie chcę zabierać ciężarów w plecaku, a teren jest pełen ciekawych celów do oglądania.
Teraz będę musiał przemyśleć jeszcze raz wszystko i najbardziej się cieszę z tego że, jeszcze nic nie kupiłem i dzięki wam naprawiać jeśli muszę to nie finanse a pomysły myślowe.
Dziękuję.
Abs - Sob 06 Mar, 2010
marek lasy napisał/a: | ...
Myślałem sobie że na krótkie wędrówki po górach, zabiorę sobie do plecaka zeissa 20x60 S ( której jeszcze nie mam ) a na szyi powieszę coś lżejszego 10x25... |
Taki przyczynek do ewentualnych poszukiwań na przyszłość.
Warto przemyśleć to powiększenie. 20x jest dla mnie bardzo mało komfortowe (mam sprzęt o zbliżonych parametrach) - bez statywu trudno. Do tego skromne pole widzenia i trudno celować w bliżej położone obiekty. Osobiście wolałbym 12x56, np.
http://www.optyczne.pl/79...ctory_12x56_B_T*-specyfikacja_lornetki.html
Całkiem spore powiększenie, przyzwoite pole i jasność. Wbrew pozorom mimo skromniejszego poweru dostrzegalność szczegółów przy obserwacjach z ręki będzie lepsza a sama lornetka poręczniejsza w czasie wędrówek.
Ciekawą i bardzo mobilną ofertą z dużym powiększeniem jest np.
http://www.optyczne.pl/85...onquest_15x45_T*-specyfikacja_lornetki.html
Dla mnie za mała apertura ale w obserwacjach dziennych wystarczy.
Ta 10x30, którą posiadasz już należy do takich, które można nosić na szyi. Używałem 8x32 o wadze ok. 500g i trudno wyobrazić mi sobie coś bardziej poręcznego zakładając dobrą jakość obrazu (mieściła się w kieszeni). Pozdrawiam
RB - Sob 06 Mar, 2010
marek, weź przejedź się do jakiegoś dobrego sklepu w tym całym jUKeju, zobacz sam co chcesz kupić. I tyle. Takie dywagacje to są dobre gdy własciwie nie ma jak popatrzeć przez jakieś egzotyczne sprzęta (w RP często tak bywa z drogim i średnio drogim sprzętem), ale co możemy Ci pomóc? W UK sklepy z lornetkami o jakie pytasz sa, może trzeba wsiąśc w auto/pociąg i się nieco przejechac, ale sądzę, że nie powino to dla Ciebie sprawić problemu.
Chyba wiesz dobrze do czego będziesz uzywać swoich lornetek. Dla mnie pomysł tachania w plecaku 20x60 i 10x20 w kieszeni jest dość... egzotyczny, ale przecież to Twoje upodobania.
Szczególnie zaś zwróć uwagę, ze akurat te rzeczy o które pytasz to mało kto miał przyjemnośc/nieprzyjemność nieco dużej pouzytkowac, jeśli juz nawet miał w ręku...
Abs - Sob 06 Mar, 2010
Podobno pięć minut ze sprzętem wystarczy za tysiąc słów ale dywagacje też są potrzebne. Mimo, że wybór lornetki to indywidualna sprawa, ktoś z niewielkim doświadczeniem z lornetkami może sobie w sklepie nie poradzić. Często nawet sprzedawcy mają blade pojęcie o produktach, które sprzedają. Na kogo ma więc liczyć klient? Zbiór wielu opinii z internetu plus własny ogląd z domieszką jakiegoś przekonania pozwala dojść do sedna sprawy. Dobrze zabrać ze sobą na zakupy kogoś z doświadczeniem optycznym - to mocne wsparcie. Dla mnie potestować dobrze lornetkę to kwestia co najmniej kilku godzin - świat w świetle dziennym plus gwiazdy. Taką możliwość dają zakupy przez internet, które pozwalają zwrócić lub zamienić sprzęt. Mimo to jak tu przed wyborem produktu w sklepie internetowym nie zrobić jakiegoś rekonesansu - choćby na forum.
marek lasy - Sob 06 Mar, 2010
Tak na serio to chciałem napisać podobnie ale ty Abs, zrobiłeś to lepiej.
W sklepach przeważnie jaką lornetkę bym nie miał w rękach, sprzedawca doradza następująco:
Tak, tak, ta jest najlepsza! Z niej będzie pan najbardziej zadowolony.
Dlatego doceniam to, że tutaj na forum śmiało bije mi w twarz krytyka, chociaż czasem zaboli... ..
Dobry zakup lornetki, jednak warty jest mocnego policzka
Zły zakup lornetki, torturuje pytaniem, dlaczego cholera nikt mi o tym wcześniej nie powiedział
Dziękuję
Arek - Nie 07 Mar, 2010
marek lasy napisał/a: | Dobry zakup lornetki, jednak warty jest mocnego policzka
Zły zakup lornetki, torturuje pytaniem, dlaczego cholera nikt mi o tym wcześniej nie powiedział |
Bardzo, ale to bardzo ładnie napisane.
RB - Nie 07 Mar, 2010
Ale tak na serio to Ty nie jesteś kompletną zieleniną, a potem to już trudno doradzić bo to co mi się podoba to akurat Tobie niekoniecznie np. Twoje idee doboru sprzetu są mi raczej obce, ale sadzę że wiesz czego chcesz. A i tak musisz zerknąc w lornetke aby stwierdzić czy Tobie bardziej lezy Leica 10x25 czy Pentax 8x28... Każda, nawet najdroższa optyka to jest jakis kompromis. Jak dobrze wiesz czego oczekujesz to szybko przez zerknięcie wyeliminujesz sprzęt ewidentnie Tobie nie pasujący. Tu nasze bicie piany nie pomoże. I zreszta przy patrzeniu w kilka na raz szybko się wie, ze to ma byc akurat TA lornetka Byle nie chcieć tego racjonalizować i uzasadniać jakimiś 'parametrami'
marek lasy - Wto 06 Kwi, 2010
Miałem zaszczyt troszku przetestować 3 główne moje kandydaty i kilka innych.
Pierwszy trafił mi w rękę monocular zeissa, lecz o nim napiszę w wątku poświęconym temu tematowi. Tutaj tylko zdradzę że odpada.
Dodam że zdaję sobie sprawę że wszystkich forumowiczów głównie interesuje powiększenie 8x, lecz ja wiele z tego co napiszę o 10x, wiązać będzie z ósemkami, zwłaszcza iż z powodu niskiej wiedzy nie będę wtajemniczał się w precyzyjne parametry.
W samym wyglądzie leica 10x25, wydawała mi się najlepsza. Wykonanie najsolidniejsze, i była największą gabarytowo, co równie dodawało jej profesjonalizmu. Ku wielkiemu memu zdziwieniu gdy przyłożyłem ją do oczu, i zacząłem krecić ustawianiem ostrości zaszokowało mnie że pokrętłem ostrości ocieram o nos! Wpierw pomyślałem sobie, cholera mój nos coś nie tak, trzeba iść do lekarza albo plastyka Zaraz jednak gdy przykładałem inne lornetki problem zupełnie zniknął! Wszystko wychodzi na to iż nos mój jest w porządku, ale lornetka jest wielkim niewypałem. Co prawda dałem żonie by przetestowała i ona nie czuła tego problemu, jednak żona jest trochę piękniejsza ode mnie Bez względu dlaczego mnie ocierało, było to nie do zniesienia, dlatego absolutnie wykluczyłem ją z zakupu.
Zeiss 10x25, już był w porządku i właściwie wraz ze swarovskim wydawał się być podobny. Obraz we wszystkich trzech modelach wydawał się być bardzo podobny. Ze względu że najczęściej kupowałem swarovskiego i wydawał się on być najładniejszy, wybrałem swarovskiego 10x25. Sprzedawca poinformował mnie iż wszystkie modele swarovskiego 10x25, są identyczne jedynie różnią się kolorami. Lecz ja uparłem się na Swarovski Pocket Traveler 10x20B, bo doczytałem się że jest on jako jedyny w swej cenie sprzedawany z dosyć ładnym i solidnym futerałem ze skóry.
Na e-bay i USA, już są swarovski traveler 8x i 10x25 w sprzedaży lecz postanowiłem jeszcze chwilę poczekać aż bardziej staną się one dostępne w sklepach.
No i tyle z mojego skromnego testu, a raczej zabawnej decyzji, zakupu takiej sobie zabawki która razi brakiem profesjonalizmu
[ Dodano: Sro 07 Lip, 2010 01:14 ]
Minęło już kilka miesięcy a ja wam powiem że jeszcze nigdy nie unosiłem się tak często lornetki przy sobie jak teraz.
Naczytałem się tyle krytyki na temat Swarovskiego Pocket Traveler 10x20B. a jestem tak bardzo zadowolony że aż się dziwię.
Może zaskoczę wszystkich ale obraz wcale nie jest w niej ciemny, tym bardziej że zabieram ją w dzień.
Największą jej wadą są bardzo małe muszle oczne ale już przyuczyłem się i naprawdę jest O.K.
Dziękuje za uwagę
|
|