|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Fuji HS10
Martin___ - Wto 09 Mar, 2010 Temat postu: Fuji HS10 Dziwne, że jeszcze nikt o tym nie pisze
http://www.optyczne.pl/26...nePix_HS10.html
Ciekaw jestem testów.
pro_fill - Wto 09 Mar, 2010 Temat postu: Re: Fuji HS10
Martin___ napisał/a: | Dziwne, że jeszcze nikt o tym nie pisze |
nie, a co robią te komentarze pod artykułem?
przyjrzałem się specyfikacji i szkoda, że max. migawkę ma tylko 4 s.
najbardziej zainteresowała mnie informacja odnośnie zdjęć seryjnych:
Cytat: | Tryby super szybkich zdjęć seryjnych z szybkością 60,120, 240, 480 i 1000 kl./s z ograniczoną rozdzielczością |
tu jestem ciekaw jakości zdjęć, bo po takich liczbach nie oczekuję dobrej fotki
Martin___ - Wto 09 Mar, 2010 Temat postu: Re: Fuji HS10
pro_fill napisał/a: | Martin___ napisał/a: | Dziwne, że jeszcze nikt o tym nie pisze |
nie, a co robią te komentarze pod artykułem? |
Chodziło mi o forum.
Cytat: | przyjrzałem się specyfikacji i szkoda, że max. migawkę ma tylko 4 s. |
To nieprawda. Zresztą to byłoby nieporozumienie Gdziekolwiek to przeczytałeś, jest to błąd.
Na stronie Fuji piszą:
"(Auto mode) 1/4sec. to 1/4000sec.
(All other modes) 30sec. to 1/4000sec."
Cytat: | Cytat: | Tryby super szybkich zdjęć seryjnych z szybkością 60,120, 240, 480 i 1000 kl./s z ograniczoną rozdzielczością |
tu jestem ciekaw jakości zdjęć, bo po takich liczbach nie oczekuję dobrej fotki |
To też nie wiem gdzie przeczytałeś
Na stronie Fuji piszą:
"Capture every detail of the action with the FinePix HS10's continuous 7-frame shooting mode at an amazing 10fps, at the full 10 megapixel resolution."
To o czym piszesz dotyczy filmowania.
pro_fill - Wto 09 Mar, 2010
Martin___ napisał/a: | Gdziekolwiek to przeczytałeś, jest to błąd. |
Martin___ napisał/a: | To też nie wiem gdzie przeczytałeś |
na stronie jaką ty podałeś, pod reklamą czytamy:
Cytat: | Specyfikacja Fujifilm FinePix HS10. |
więc klikam sobie w link i czytam całą specyfikację - tam znalazłem informacje na temat migawki i "super szybkich zdjęć seryjnych".
coś jeszcze chcesz wiedzieć?
ps.
nie obchodzi mnie co piszą po angielsku - ten język jest mi obcy
Martin___ napisał/a: | Gdziekolwiek to przeczytałeś, jest to błąd. |
więc serwis optyczne.pl nie jest wiarygodny
goltar - Wto 09 Mar, 2010
W HS10 w naszej specyfikacji podane były prawidłowe wartości 4 s - 1/4000 s, wartość ta dotyczy trybów: P, S, A. Takie dane były podane w dniu premiery przez producenta. Wartość 30 s - 1/4000 s dotyczy tylko trybu M i prawdopodobnie została dodana później, dlatego nie znalazła się w naszej specyfikacji. Zostało to już poprawione. Dziękuje za zwrócenie uwagi.
pro_fill - Wto 09 Mar, 2010
i sprawa wyjaśniona
zauważyłeś Martin___, że zaczeliśmy pisać o tym kompakcie?
Martin___ - Sro 10 Mar, 2010
pro_fill napisał/a: |
więc klikam sobie w link i czytam całą specyfikację - tam znalazłem informacje na temat migawki i "super szybkich zdjęć seryjnych".
coś jeszcze chcesz wiedzieć?
|
Nie denerwuj się, przekazujesz błędne informacje, to je prostuję (przy okazji poprawiono na stronie).
Cytat: | Martin___ napisał/a: | Gdziekolwiek to przeczytałeś, jest to błąd. |
więc serwis optyczne.pl nie jest wiarygodny |
To już Ty powiedziałeś. Pomyłki się zdarzają, dlatego warto sprawdzić u źródła.
Cytat: | nie obchodzi mnie co piszą po angielsku |
A to bez komentarza
[ Dodano: Sro 10 Mar, 2010 10:20 ]
goltar napisał/a: | W HS10 w naszej specyfikacji podane były prawidłowe wartości 4 s - 1/4000 s, wartość ta dotyczy trybów: P, S, A. Takie dane były podane w dniu premiery przez producenta. Wartość 30 s - 1/4000 s dotyczy tylko trybu M i prawdopodobnie została dodana później, dlatego nie znalazła się w naszej specyfikacji. Zostało to już poprawione. Dziękuje za zwrócenie uwagi. |
@ do optycznych:
A ta informacja: "Tryby super szybkich zdjęć seryjnych z szybkością 60,120, 240, 480 i 1000 kl./s z ograniczoną rozdzielczością" na pewno jest poprawna? Nigdzie takiej nie znajduję...
goltar - Sro 10 Mar, 2010
http://www.fujifilm.com/p...es/page_02.html
Super High Speed Movie
Martin___ - Sro 10 Mar, 2010
No ale tu właśnie piszą o zdjęciach seryjnych z 10 fps (i przy pełnej rozdzielczości), nie 1000... A filmowanie to trochę co innego
Zdjęciami seryjnymi bym tego nie nazywał
goltar - Sro 10 Mar, 2010
Martin___ przyznaje racje, tu mój błąd, efekt jest podobny (szybkie zdjęcia seryjne to praktycznie film), różnią się jednak formą wynikową, w zdjęciu mamy JPEG, a filmu MPEG. Już poprawione.
Krzysztof Powol - Wto 06 Kwi, 2010 Temat postu: Aparat Fujifilm HS10 Moi Drodzy,
Dodam do tego wątku kilka informacji, mam nadzieję przydatnych dla forumowiczów:
1. Na You Tube pojawił się już pierwszy polskojęzyczny firm prezentujący aparat Fujifilm HS10 http://www.youtube.com/watch?v=wNEcK8eBwyA
2. Aparat pojawi się w sprzedaży detalicznej od 10 kwietnia
3. Można testować aparat na dnia otwartych organizowanych przez Fujifilm w różnych miastach w Polsce http://www.fujifilm.pl/aktualnosci,2010,177.html
Pozdrawiam,
Krzysztof Powolny
Ilona - Wto 06 Kwi, 2010
A jaka będzie cena ?
kasia07 - Sro 07 Kwi, 2010
widziałam foty z tego aparatu robią wrażenie (szczególnie te zbliżenia)... słyszałam , że aparat ma się pojawić w sklepach ok. 11 kwietnia to już praktycznie w przyszłym tygodniu. Świetnie z chęcią go zobaczę na "żywca". mam teraz aparat Fuji F60fd jestem z niego bardzo zadowolona ale chcę coś większego. myślałam o zakupie Fuji S200EXR ale gdy zaczęłam czytać o HS10 to już nie jest tak łatwo się zdecydować. No i mam dylemat, który lepszy czy S200EXR czy też HS10?
P_M_ - Sro 07 Kwi, 2010
Ilona napisał/a: | A jaka będzie cena ? |
Poczatkowo kosmiczna. Na wyspach ten aparat jest wyceniony na 400funtow, czyli o 100 wiecej niz s200exr. Po miesiacu lub dwoch ceny sie ustabilizuja i powinno byc taniej. Z zasady fuji jest tansze na wyspach.
W PL moga wiec dochodzic do 1800-2000pln. Ale to tylko moje gdybanie. Koledzy powinni niedlugo opublikowac cos wiecej i wtedy okaze sie, czy warto sobie nim glowe zawracac.
Ilona - Sro 07 Kwi, 2010
kasia07 napisał/a: | No i mam dylemat, który lepszy czy S200EXR czy też HS10? |
A to już zależy, co dla Ciebie ma większe znaczenie i czy ma to być jedyny aparat.
Ja wolę HS10, ponieważ:
- wymyśliłam sobie, ze kupię go do kompletu z lustrzanką - lustrzanka + T 11-16 - w ten sposób będę mieć pod ręką szeroki kąt i tele, bez konieczności wymiany obiektywu. Tutaj większy zakres tele mi odpowiada
- mają różne zasilanie- padnie mi jeden, mam drugi
- To, co bardzo mi się podoba- usuwanie ludzi/samochodów z kadru. Do tej pory pamiętam pewien stary kościółek ... dało się go objąć tylko z drugiej strony ulicy, po której non-stop jeździły samochody.
- HS10 jest lżejszy od tego drugiego modelu - a zbliżony wagą do tele.
Szabla - Czw 08 Kwi, 2010 Temat postu: Re: Aparat Fujifilm HS10
Krzysztof Powol napisał/a: | Na You Tube pojawił się już pierwszy polskojęzyczny firm prezentujący aparat Fujifilm HS10 |
A kiedy będzie polskojęzyczny opis na polskiej stronie Fuji?
Dominika - Czw 08 Kwi, 2010 Temat postu: Jasne http://www.youtube.com/watch?v=f7EoAE14Z9k
Ten link chyba wiele wyjasnia debat na temat szybkosci zdjec i co ten aparat ma w sobie.
Krzysztof Powol - Czw 08 Kwi, 2010 Temat postu: Re: Aparat Fujifilm HS10 Moi Drodzy,
Aparat Fujifilm Finepix HS10 jest już dostępny w Fujifilm, co czyni polski oddział pierwszym miejscem w Europie, gdzie fizycznie można kupić aparat.
Zamówienia bezpośrednie można składać mailowo zamówienia@fujifilm.pl , a informacje uzyskać telefonicznie pod następującymi numerami telefonów w biurze obsługi klienta:
tel (+48 22) 517 66 40
tel (+48 22) 517 66 41
tel (+48 22) 517 66 42
tel (+48 22) 517 66 43
tel (+48 22) 517 66 45
Cena detaliczna 1899 PLN + koszty wysyłki. Płatność za pobraniem lub przedpłata na konto.
Na bieżąco będziemy też podawać namiary na partnerów handlowych, którzy zdążą odebrać towar przed weekendem
Pozdrawiam,
Krzysztof Powolny
Szabla - Pią 09 Kwi, 2010
Parametry matrycy jak Sony Exmor R...
pupilek - Sro 14 Kwi, 2010
Hej,
Muszę kupić coś najpóźniej do maja. Czytam o tym modelu i jestem naprawdę pod wrażeniem. Bardzo interesuje mnie funkcja usuwania ruchu ze zdjęć. Aparat kupuję dla rodziców, którzy dużo podróżują i robią dużo zdjęć zabytków, architektury. Jeśli aparat sam wymazuje poruszające się obiekty (ludzie, samochody) to naprawdę SUPER. Czy jakiś inny aparat ma podobną funkcję?
Szabla - Pią 16 Kwi, 2010
Na szczęście - nie.
black-dave - Nie 18 Kwi, 2010
witam. jestem nowy i wprosze sie do tego watku. mam pytanie mianowicie wyboru aparatu..jako nowicjusz zastanawiam sie nad kupnem hs10 lub alfy 230. lubei fotografowac pejzaze..nature i auta w ruchu...pomozcie w wyborze.
placekjw - Sob 01 Maj, 2010
Witam, jestem tu nowy i proszę o radę czy będzie to dobry wybór. Bardzo spodobał mi się ten HS10. Aparat ma mi służyć do robienia zdjęć i filmów robionych z lotu paralotni. Zdjęcia lotnicze narażone są na słabe oświetlenie ponieważ loty mogę wykonywać tylko wczesnym rankiem lub około 3 godz. przed zachodem, chyba że jest pochmurny dzień to o każdej porze ale to też wiąże się z gorszym oświetleniem. Więc proszę o opinie użytkowników tego aparatu jak sobie radzi w trudnych warunkach oświetleniowych.
matisw666 - Sro 05 Maj, 2010
Witam, czy mógł bym się dowiedzieć kiedy można się spodziewać jakiegoś testu HS10 na optyczne.pl
|
|