forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak fotografować z pierścieniem odwrotnego mocowania ?

suedeinheaven - Czw 08 Kwi, 2010
Temat postu: Jak fotografować z pierścieniem odwrotnego mocowania ?
Witam.
Dziś dotarła do mnie paczka z jakże upragnionym pierścieniem odwrotnego mocowania 52/52. Pierścień kupiłam praktycznie nic nie wiedząc o fotografowaniu za jego pomocą (przyznam się, że po prostu nakręciłam się na zdjęcia makro).

Posiadam nikona d60 oraz obiektyw Af-S nikkor 18-55 VR
całe zdjęcia wychodzą czarne
co mam poprzestawiać aby zdjęcia wychodziły normalnie?
poza tym ten pierścień zamówiłam do Heliosa 44M 4, z którym mi się wydaje że także będę miała problemy...

hijax_pl - Czw 08 Kwi, 2010

To jest pierścień który nakręcasz na obiektyw, a do pierścienia drugi obiektyw w odwrotne stronę. Tyle że na 18-55 musisz się spodziewać pooootężnej winiety (oczywiście jest ustawiony na 55m?)

50ka założona na 18-105VR (rozkręcona na 105mm) daje taki obraz:

Ale są też adaptery bagnet/52mm np takie http://allegro.pl/item976...0_d40_d40x.html
Korzystając z nich przypinasz odwrotnie obiektyw bezpośrednio do bagnetu.

suedeinheaven - Czw 08 Kwi, 2010

to jest nawet aukcja i jest mój nick z której kupowalam właśnie ten adapter
a jeżeli bede miala heliosa 44m4 obraz bedzie normalny i wsyzstko bedzie dzialalo ?
zastanawia mnie jedno w tej aukcji którą pan wysłał są zdjęcia pieniędzy i są "jakże przecudowne" nie da sie takiego efektu uzyskac za pomoca samego adaptera

hijax_pl - Czw 08 Kwi, 2010

suedeinheaven, tzn masz ten adapter bagnetowy?

W tym wątkku http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#155717 zrobiłem porównanie różnego rodzaju mocowań na D90.

Skoro się dało, to u Ciebie też się powinno dać.

Możesz wkleić przykładowe zdjęcie?

suedeinheaven - Sob 10 Kwi, 2010

no i mam kolejny problem jak juz mowilam zamowilam ten adapter http://allegro.pl/item976804197_976804197.html i nie da się go zamocować z heliosem 44 M 4 poneiważ nie ma wypustek jest w środku pusty , to po prostu jakiś żart i shit .
teraz muszę zamawiać kolejny i już sama nie wiem czy jakikolwiek bedzie dobry

hijax_pl - Sob 10 Kwi, 2010

suedeinheaven, jakich wypustek? adapter jest OK - ma gwint 52mm.
suedeinheaven - Nie 11 Kwi, 2010

no wymiarami pasuje ale w środku jest pusty i nie da się "zakręcić obiektywu bo nie ma w co
ophiuchus - Nie 11 Kwi, 2010

suedeinheaven, yy... ale to pierścień odwrotnego mocowania, czyli... przykręcasz gwintem tam gdzie filtr do obiektywu, a całość do korpusu aparatu... chyba... możesz podrzucić zdjęcia tegoż urządzenia?
krisv740 - Nie 11 Kwi, 2010

suedeinheaven,
ale gwint odwrotnego mocowania jest na zewnątrz pierścienia.... :shock: :???:
po założeniu pierścienia do aparatu , trzeba "odwrócić" obiektyw i wkręcić (po ew.zdjęciu filtra) w tą redukcję - gwintem do mocowania filtra.... :cool:

hijax_pl - Nie 11 Kwi, 2010

znalezione zdjecie na necie

ale nie o to mi chodzi ? oczywiście że przykręcałam za pomocą odwrotnego mocowania ale chodzi mi o przykręcenie do niego heliosa 44m4 aby normalnie robić zdjęcia a nie da się , pisało że ten adapter nadaje się do starych obiektywow M42 i do odwrotnego mocowania
a to nie prawdaw bo obiektywu od heliosa nie da się wkręcić

MasterB - Nie 11 Kwi, 2010

suedeinheaven, helios ma gwint mocowania filtrów 52mm więc pierścień odwrotnego mocowania 52mm musi pasować - o ile obiektyw nie jest uszkodzony (może mieć np. zerwany gwint).
W jakim sensie nie da się wkręcić - ciężko chodzi, czy w ogóle nie pasuje?

"wypada" chyba po prostu kupiłam zły adapter powinnam kupić ten http://www.allegro.pl/show_item.php?item=992731788 a kupiłam ten http://allegro.pl/item976804197_976804197.html

nie za bardzo rozumiem czym to się różni przecież oba są do wkręcania starych obiektywów co do heliosa gwint nie jest raczej zerwany wszystko wygląda tak jak wyglądać powinno

krisv740 - Nie 11 Kwi, 2010

suedeinheaven,
kobito!
czy ty nie widzisz gdzie masz przód, a gdzie tył obiektywu?!

kupiłaś dobry adapter -odwrotnego mocowania obiektywu. mocujesz mocowaniem filtra do aparatu, a "tyłek" obiektywu jest na zewnątrz...

chyba , że masz pierścienie macro , a tego heliosa chcesz używać właśnie z pierścieniami pośrednimi.
helios jako taki nie jest macro...

MasterB - Nie 11 Kwi, 2010

suedeinheaven napisał/a:
nie za bardzo rozumiem czym to się różni

Pierwszy z nich to zwykła przejściówka służąca do mocowania obiektywu M42 w body Nikona, a ten drugi służy do odwrotnego zamocowania dowolnego obiektywu o średnicy gwintu filtrów 52mm do body Nikona.

Lepus42 - Nie 11 Kwi, 2010

Spróbujmy łopatologicznie. Jeżeli pierścień zamontujesz do aparatu i pierścień ma gwint w środku to znaczy że jest to przejściówka do mocowania obiektywu z gwintem do aparatu na "zatrzask".Jeżeli natomiast pierścień ma gwint na zewnątrz to znaczy że obiektyw mocujesz do aparatu za pomocą gwintu do mocowania filtrów po obróceniu obiektywu(tak jak na zdjęciu powyżej)

zacznę od tego że założyłam wątek o temacie " jak fotografować z pierścieniem odwrotnego mocowania" a mój problem tyczy się teraz w ogóle czegoś innego ..

suedeinheaven, a czego dokładnie?
Chcesz zamontować tego heliosa do Nikona? Czy coś innego?

tak chcę go normalnie zamontować , a nie odwrotnie.
odwrotnie oczywiście działa a normalnie nie.bo w środku adapter jest pusty nie ma wypustek po prostu kupilam chyba zły

suedeinheaven, jak chcesz montować normalnie to musisz mieć inny adapter - ten co w linku podałaś wcześniej. Ale jak będziesz chciała normalnie z tego obiektywu korzystać to potrzebujesz adapter z soczewką korygującą, inaczej nie wyostrzysz na nieskończoność...

a mogłabym prosic o bezposredni link do takowego?

suedeinheaven, http://allegro.pl/listing...1&category=8863

ostatni z listy (o podejrzanie niskiej cenie) to zmyła...

edmun - Pon 12 Kwi, 2010

suedeinheaven napisał/a:
zacznę od tego że założyłam wątek o temacie " jak fotografować z pierścieniem odwrotnego mocowania" a mój problem tyczy się teraz w ogóle czegoś innego ..

suedeinheaven napisał/a:
chcę go normalnie zamontować , a nie odwrotnie.

No i chyba dlatego tak wiele niedomówień. Nie można było od razu poprawnie wytłumaczyć co chcesz zrobić, co masz i jak to zrobić?

Dzwonisz do mechanika, mówisz że chcesz wymienić dyferencjał biegów a naprawdę chciałaś tylko olej zmienić.....

Ehh....a potem problemy że nikt nie rozumie o co chodzi.... :neutral:

Na przyszłość, piszemy dokładnie co i jak, to i dokładne odpowiedzi będą od razu (zazwyczaj nie dłużej niż 15-20 minut od założenia tematu w godzinach dziennych)
Pozdrawiam :mrgreen: :mrgreen:

krisv740 - Pon 12 Kwi, 2010

edmun napisał/a:
chcesz wymienić dyferencjał biegów

a co to jest???!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :zalamany: :mrgreen:

edmun - Wto 13 Kwi, 2010

ależ proszę bardzo :D
http://autokult.pl/2009/0...ojej-prostocie/

hijax_pl - Wto 13 Kwi, 2010

edmun, no pokazałeś co to jest dyferencjał, a krisv740 pytał o dyferencjał biegów ;)