forum.optyczne.pl

Lornetki - Marzenia

Kmiernik - Pon 24 Kwi, 2006
Temat postu: Marzenia
Trochę marzeń w stylu złotej rybki: załóżmy, że możemy dostać jedną jedyną dowolną lornetkę, zapominając o cenach i stosunku jakości do tejże. Innymi słowy wymarzona lornetka, bez patrzenia na koszta.
Arek - Pon 24 Kwi, 2006

Leica Ultravid 10x50 BR

A teraz uzasadnienie. Leica Trinovid 10x50 zajęła 3 miejsce w naszym teście niewiele ustępując Swarovskiemu i Fujinonowi. Ultavidy są uznawane, za nieznacznie lepsze od
Trinovidów, więc pewnie Ultravid jest równoważny jakością optyki z Fujinonem i
Swarovskim. Od Fujinona jest jednak wyraźnie lżejszy i mniejszy, a od Swarovskiego ma
trochę większe pole widzenia. Ot i tyle...

Arek

krzysiek - Pon 24 Kwi, 2006

Fujinon 10x50 FMTR-SX

...bardziej punktowych gwiazd nie widzialem! :lol: i coś czuje, że ta lornetka przezyła by moich wnuków :P

krzysiek

eska - Pon 24 Kwi, 2006

Hmm, wbór jest bardzo ciężki i w sumie mógłbym wymienić kilka lornetek jednym tchem, ale pierwsza, która ciśnie mi się na usta to Miyauchi 20 x 100 Galaxy APO.

Po prostu jest to świetna lornetka do obserwacji astronomicznych i marzenie niejednego miłośnika. Zreszta, wystarczy na nia spojrzec :-)

Konrad

Kmiernik - Wto 25 Kwi, 2006

Leica Ultravid 8x42 BR
06021975 - Wto 25 Kwi, 2006

Jestem mlody, jestem mysliwym i biorac to pod uwage i jeszcze rozsadna cenie wybralbym Doctera Nobilem 8x56B/GA.
Kmiernik - Wto 25 Kwi, 2006

Miało być bez rozsądnych cen! Złota rybka nie patrzy na koszta!
06021975 - Czw 27 Kwi, 2006

No dobra Swarovski SLC New B 8x56 - ach te marzenia!
ptasiarz - Pon 24 Lip, 2006

Zeiss Victory FL 10*42
3mnich - Nie 01 Paź, 2006

Jeżeli cena nie ma znaczenia, to dlaczego jedna? Skoro milonerzy mogą mieć inny samochód na każdy dzień tygodnia, to dlaczego nie odnieść tego do optyki?
Macieq - Pon 02 Paź, 2006

Ja mam słabość do Leici. W domu pozostał z dawnych czasów aparat foto Leica IIIc (prod. ok 1950). Do tej pory robi przepiękne zdjęcia dzięki obiektywowi Elmar i nigdy się nie zaciął, ani nie zerwał perforacji filmu.
A więc lornetka też tej firmy: Leica Ultravid 8x42 BR :)

marek lasy - Pią 29 Gru, 2006

naszczescie lornetki są tanie wiec nie trzeba marzyc aby je miec,co innego z samolotem,czy chociazby samochodem.wczesniej niewiedzialem,lecz teraz wiem ze,lornetka musi byc lekka,dobra rozdzielczosc,jakosc obrazu ostrzenie....to wazne cechy,zatem chyba Swarovski 10x42 jest najlepszy.jednak nie nazwal bym go marzeniem,gdyz moim marzeniem to lornetki jakich jeszcze nikt nie wyprodukowal :wink: chociazby dlatego ze duzo nie mogą powiekszac bo problemy stabilizacji sie pojawiają.zatem mim marzeniem w miare realnym to 10x42 el,i dwa zlaczone ze sobą teleskopy swarovskiego :wink:
marek lasy - Pią 02 Lut, 2007

pytam na serio,chociaz wiem ze moze mi sie oberwac.dlaczego nie istnieją poprostu zlączone dwa teleskopy,widzialem juz takie lornetki,niby ciezkie,ale dlaczego nie produkują jer najlepsze swiatowe marki jak leica czy swarovski,no i dlaczego one zwykle uzywane są do astronomi,przeciez teleskopy zwykle wozimy w autach i stawiamy na stojakach wiec ciezar 3,4 czy 5 kg,nie gra roli.
Namor - Sob 03 Lut, 2007

marek lasy napisał/a:
pytam na serio,chociaz wiem ze moze mi sie oberwac.dlaczego nie istnieją poprostu zlączone dwa teleskopy,widzialem juz takie lornetki,niby ciezkie,ale dlaczego nie produkują jer najlepsze swiatowe marki jak leica czy swarovski,no i dlaczego one zwykle uzywane są do astronomi,przeciez teleskopy zwykle wozimy w autach i stawiamy na stojakach wiec ciezar 3,4 czy 5 kg,nie gra roli.

No to odkryłeś niszę rynkową, nic tylko produkować ;) albo chociaż handlować, bo jednak są takie na rynku.

marek lasy - Sob 03 Lut, 2007

poprostu za kazdym razem jak patrze przez teleskop swarovskiego,adrelanina we krwi mi sie podnosi krzywiąc okiem, twarzą,a nawet nosem,by tylko cos zobaczyc i to jednym okiem :wink:po wszystkim jeszcze przez kilka minut chodze pokrzywiony :wink: do plecaka i tak go nie zabieram,bo ze stojakiem tylko shwarceneger nie byl by nad ciązony :wink: :wink:
Wojtek_B - Sob 03 Lut, 2007

marek lasy napisał/a:
poprostu za kazdym razem jak patrze przez teleskop swarovskiego,adrelanina we krwi mi sie podnosi krzywiąc okiem, twarzą,a nawet nosem,by tylko cos zobaczyc i to jednym okiem :wink:po wszystkim jeszcze przez kilka minut chodze pokrzywiony :wink: do plecaka i tak go nie zabieram,bo ze stojakiem tylko shwarceneger nie byl by nad ciązony :wink: :wink:

Nie wiedziałem, że lunety Swarovskiego to takie dziadostwo.
Jestem bardzo rozczarowany. :cry:

ptasiarz - Pon 05 Lut, 2007

marek lasy napisał/a:

A dopiero co pisałeś że te 4 czy 5kg w plecaku to betka.., sprzęt o jakim wspominałeś waży min.6-7kg bez statywu ,z tym pewnie tylko Pudzian by sobie poradził.
ps. ja też bym nie chcial takiej badziewiastej lunety swarovskiego :lol:

Arek - Pon 05 Lut, 2007

Aha, Marek jak już zdecydujesz się wyrzucić tą lunetę Swarovskiego to daj znać gdzie masz śmietnik ;)
marek lasy - Czw 08 Lut, 2007

Jak tak dalej pojdzie,to chyba sam zakupie jeszcze jednego swarka,i sam osobiscie zlepie je do kupy :wink: w obliczeniach napisze wam ile wazy Wiem ze zobacze 2 obrazy,ale lepiej moze widziec ich 4 niz 1 :wink: jak wygaram w totka,sam zaczne produkcje,zastanawiam sie nad nazwą :wink: Z biegiem czasu dochodze do roznych wnioskow :wink: Ulepszam je :wink: Albert Einstein rowniez zmienial swe poglądy,ulepszał je jak ja :wink:
Wojtek_B - Czw 08 Lut, 2007

marek lasy napisał/a:
Jak tak dalej pojdzie,to chyba sam zakupie jeszcze jednego swarka,i sam osobiscie zlepie je do kupy :wink: w obliczeniach napisze wam ile wazy Wiem ze zobacze 2 obrazy,ale lepiej moze widziec ich 4 niz 1 :wink: jak wygaram w totka,sam zaczne produkcje,zastanawiam sie nad nazwą :wink: Z biegiem czasu dochodze do roznych wnioskow :wink: Ulepszam je :wink: Albert Einstein rowniez zmienial swe poglądy,ulepszał je jak ja :wink:

Marek, miej lito

Wojtek_B - Czw 08 Lut, 2007

...litość!
ptasiarz - Pią 16 Lut, 2007

marek lasy napisał/a:

Marek,znajdź sobie adapter i przystawkę binokularową ,wystukaj na klawiaturze binoviewers,może znajdziesz coś co będzie pasowało do Swarka,a jak nie to kup sobie jakiś mały ,lekki refraktor do którego znajdziesz masę pasujących przystawek od 200- 1000$ w zależności od jakości i dwa identyczne okulary.

marek lasy - Pią 16 Lut, 2007

Ptasiarz,dziekuje cos trzeba zrobic w tym kierunku,moze w koncu bedzie tak duzo chetnych ze zaczná produkowac np,podwojnego swarka :wink: o.5,obrazu to nie caly 1 :wink:
Betelgeuse - Wto 27 Mar, 2007

Fujinon 25X150 EM-SX to moje marzenie, no ale cóż moja rybka nie jest złota tylko brązowa i chyba bede musiał sie zadowolić wersją MT :)