forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - cs5 już jest

sigmiarz - Pon 12 Kwi, 2010
Temat postu: cs5 już jest
cs5 ps już jest, teoretycznie bo triale w ciągu miesiąca
http://www.adobe.com/prod...toshopextended/

na fotopolis spory wpis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10701

Cytat:
nna nowość to narzędzie do korekty wad optycznych obiektywów. Po ustaleniu pary korpus-szkło użytkownik będzie mógł łatwo zlikwidować dystorsję czy winietowanie charakterystyczne dla danego zestawu.

jaad75 - Pon 12 Kwi, 2010

sigmiarz napisał/a:
Cytat:
nna nowość to narzędzie do korekty wad optycznych obiektywów. Po ustaleniu pary korpus-szkło użytkownik będzie mógł łatwo zlikwidować dystorsję czy winietowanie charakterystyczne dla danego zestawu.
Ta nowość, to akurat żadna rewolucja, bo po pierwsze podobne narzędzie już było, a po drugie, każdy chyba robi tego typu korekcję na etapie wołania RAW-a... Ale ogólnie nowości jest sporo i dużo bardzo przydatnych...

nie jaaaad .. nie było podobnego narzędzia, w cs4 jest filtr lens correction,
ale tam się robi wszystko na "czuja" nie wykorzystuje się infa o obiektywach.

hijax_pl - Pon 12 Kwi, 2010

Takie wbudowane coś a'la PTLens czy też DxoOptics zrobili i tyle.. Ciekawe czy to wciągną do LR3 też...
cybertoman - Pon 12 Kwi, 2010

sigmiarz napisał/a:
nie było podobnego narzędzia
Nawet DPP robi to automatycznie.

hijax_pl napisał/a:
Ciekawe czy to wciągną do LR3
No przydaloby sie, chociaz najbardziej brakuje mi w LR mozliwosci korektur perspektywy. Gdyby tak PTLens wciagneli do LR...

cybertoman, ja o cs5 a Ty o DPP..

[ Dodano: Pon 12 Kwi, 2010 18:30 ]jak ktoś używa ps-a bo obrabia tam fotki i robi mase innych rzeczy to przy podglądzie jaki ma finder w mac osx, ("wywoluje" do podglądu coraz więcej rawów już w samym podglądzie folderu na dysku) nie ma sensu odpalać kolejnego softu, wywołuje i zapisuje jako tiff albo psd tylko co chcę a reszta w dng czeka na swoja kolej albo ląduje w koszu.

[ Dodano: Pon 12 Kwi, 2010 18:33 ]
co bardzo pozytywne to ps teraz również dla mac osx jest 64-bitowy.

sigmiarz napisał/a:
nie jaaaad .. nie było podobnego narzędzia, w cs4 jest filtr lens correction,
ale tam się robi wszystko na "czuja" nie wykorzystuje się infa o obiektywach.
No i ja własnie wolę robić to "na czuja", zwłaszcza, że szkła mogą różnie aberrować w zależności od egzemplarza... Poza tym, jak wspomniałem, nie widzę najmniejszego sensu robienia tego typu operacji w PS-ie, jeśli można zrobić je już z poziomu RAW-a, w ACR, czy LR...
sigmiarz napisał/a:
[ Dodano: Pon 12 Kwi, 2010 18:30 ]jak ktoś używa ps-a bo obrabia tam fotki i robi mase innych rzeczy to przy podglądzie jaki ma finder w mac osx, ("wywoluje" do podglądu coraz więcej rawów już w samym podglądzie folderu na dysku) nie ma sensu odpalać kolejnego softu, wywołuje i zapisuje jako tiff albo psd tylko co chcę a reszta w dng czeka na swoja kolej albo ląduje w koszu.
Po co? Nie lepiej wołać z poziomu LR (zapisując tylko ustawienia dla RAW-ów), a wybrane, czy te, dla których obróbka w LR jest niewystarczająca, eksportować jako Smart Object do PS-a (zwłaszcza, że teraz znów engine ACR będą kompatybilne) i dopiero archiwizować gotowy warstwowy PSD zestackowany z orginałem w LR? Osobiście najbardziej oczekiwałbym rozwijania możliwości Smart Objects (teraz np. nie można używać na nich wielu pożytecznych narzędzi, typu Clone Stamp, czy Liquify i trzeba rasteryzować kopię warstwy), ale coś na ten temat akurat cicho...

no dobrze, ale może ja nie chcę kupować LR ? co wtedy ?
poza tym można to wszystko tam regulować jak chcesz,
http://fotoblogia.pl/imag..._Dialog_Box.jpg
a zdejmuje wszystkie rodzaje zniekształceń.

[ Dodano: Pon 12 Kwi, 2010 21:55 ]
poza tym to trochę jak z AF, dostajesz to do reki a i tak ostrzysz manualnie ?, przecież czasami
ostrzy się na punkt którego wybieranie wybierakiem trwałoby albo za długo albo byłoby trudne i
przekadrowanie nie wchodzi w grę bo są wyraźne różnice w planach, wtedy włączamy MF,
dokładnie tak samo możesz zrobić lens correction

sigmiarz napisał/a:
no dobrze, ale może ja nie chcę kupować LR ? co wtedy ?
Możesz bawić się kombinacją Bridge/ACR/PS, ale po latach takiego działania stwierdzam, że LR jest wygodniejszym rozwiązaniem...
sigmiarz napisał/a:
poza tym można to wszystko tam regulować jak chcesz,
http://fotoblogia.pl/imag..._Dialog_Box.jpg
a zdejmuje wszystkie rodzaje zniekształceń.
No ok, ja tylko nie widzę w tym żadnej rewolucji w stosunku do tego co było, poza usprawnieniem, w postaci profili obiektywów, a ponadto powątpiewam w sensowność rozbudowywanie i stosowania tego narzędzia jeśli można korekcję CA i winiety przeprowadzić jeszcze w wołarce... Bardziej sensownym byłaby korekcja dystorsji i perspektywy wprowadzona do ACR, choć to akurat wiąże się z paroma dodatkowymi kłopotami...
sigmiarz - Wto 13 Kwi, 2010

Właśnie dlatego żeby nie żonglować softem używam do wołania ps-a jak nie są ta rawy z sigmy.
W przypadku Sigmy najlepsze efekty uzyskuje w Sigma Photo Pro, chociaż sam software
jest raczej przeciętny jeśli chodzi o ilość funkcji i szybkość działania. Chociaż te najważniejsze funkcje
działają naprawdę dobrze. Jednak żeby usunąć winietę albo beczkę muszę do ps-a, aberracji prawie nie ma z sigmy dp1
PS-a używałem jeszcze zanim wywoływałem rawy, mozliwe ze to tylko kwestia przyzwyczajenia.

zug - Pią 30 Kwi, 2010

już można "zasysać" ;) :P
https://www.adobe.com/cfu...oduct=photoshop

MasterB - Pią 30 Kwi, 2010

To fotoszop nie miał funkcji korekty wad optycznych obiektywu? Nie było żadnych pluginów, nic? Dziwię się tylko, nie mam pełnego PS tylko PSElements.
Jak mi jakaś wada mocno przeszkadza, to zawsze mam DPP za free...
Zresztą jakie wady, pięćdziesiątka i setka to obiektywy bez wad :mrgreen:

mnich - Pią 30 Kwi, 2010

MasterB napisał/a:
To fotoszop nie miał funkcji korekty wad optycznych obiektywu?

Oczywiście że miał, ale teraz korekta będzie korzystać z bazy danych obiektywów, by sprawniej przeprowadzić korektę.

sigmiarz - Sob 01 Maj, 2010

BTW http://labs.adobe.com/tec...rofile_creator/
można sobie samemu też produkować profile, miło ;)

[ Dodano: Sob 01 Maj, 2010 03:07 ]
coś dla hardcore'owców
Cytat:
For each source lens design data file (*.txt), do
1. Read the raw lens design data from the file 2. Convert the raw data to normalized xy-coordinates, assuming the distortion model is
centered (u0=0.5, v0=0.5). 3. Given multiple observations of r, rd for the Green channel,
Find the least square error solution of the coefficients k1, k2 and k3 that satisfies the radial distortion model for the perspective lens:
r+k1r3 +k2r5 +k3r7 =rd Or, find the least square error solution of the coefficients k1 and k2 that satisfies the radial
distortion model for the fisheye lens, where θ = arctan(r / f ) , θ+kθ3+kθ5=r
12d 4. Compute the Red-Green and Blue-Green chromatic aberration models. Find the least square
error solution of the coefficients α0, α1, α 2, α 3 and β0, β 1, β 2, β 3 that satisfies the chromatic aberrationmodels:α(r +αr3+αr5+αr7)=rR
0d1d2d3dd β(r +βr3+βr5+βr7)=rB
0d1d2d3dd 5. Compute the vignette model. Find the least square error solution of the coefficients α1, α 2
and α 3 that satisfies the vignette falloff function:
1+α r2 +α r4 +α r6 = L(r ) 1d2d3d d
6. Append the Adobe lens distortion model to the LCP file.

[ Dodano: Sob 01 Maj, 2010 03:08 ]
forum nie obsługuje sybmoli matematycznych ??? forum o optyce ? :zalamany:

Raideur - Nie 04 Lip, 2010

Czym sie rozni wersja normalna CS4 od wersji EXTENDED ?
komor - Nie 04 Lip, 2010

http://www.adobe.com/pl/products/photoshop/family/