|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - linkowanie zdjec
jelonekI - Czw 15 Kwi, 2010 Temat postu: linkowanie zdjec Witam! mam Pytanie: w jaki sposob najlepiej przedstawiac / linkowac zdjecia na "naszych zdjeciach" ? Jakich uzywacie programow lub linkow, potrzebuje "instrukcji obslugi" bo sam dopiero w tym zaczynam. Za wszystkie uwagi i pomoc wielkie dzieki !!!
oranżewski - Czw 15 Kwi, 2010
wchodzisz na fotosik.pl, zakładasz konto, dodajesz zdjecia, pokazujesz je w rozmiarze oryginalny (lupa z plusem), klikasz prawym na dużym zdjęciu, 'kopiuj adres obrazka' ('obrazka' nie 'odnośnika') i przechodzisz do napisania posta.
w poście piszesz tak:
[img]xxx[/img]
w miejsce xxx klikasz prawym i wybierasz 'wklej' - wklei ci się wcześniej skopiowany adres zdjęcia.
jaad75 - Czw 15 Kwi, 2010
Daruj sobie różne "fotosiki" i od razu załóż konto na flickr.com. Mniej wygodny dostęp do linków bezpośrednich, ale zdjecia ładują się o wiele szybciej i nie są rekompresowane. Jeśli godzisz się na dodatkową kompresję i lekka stratę jakości, to zdecydowanie najwygodniejszy i równie szybki co flickr jest photobucket.
szaleniec - Czw 15 Kwi, 2010
jaad75, to photobucket wali po jakości? No ja tam wstawiam ale wydaje mi się że jest nawet nieźle:) a jak sprawdzić czy dodatkowo mi robi kompresje? Czy nie idzie tego sprawdzić?
To mówisz że najlepszy jest flickr.com ?
kufel - Czw 15 Kwi, 2010
szaleniec napisał/a: | a jak sprawdzić czy dodatkowo mi robi kompresje? Czy nie idzie tego sprawdzić? | skoro kompresja to plik po wgraniu powinien być teoretycznie mniejszy. wiec wystarczy wgrać plik na serwer, zapisać go z tego serwera na dysk i sprawdzić czy plik oryginalny i ten wgrany mają taki sam rozmiar w kb np. czy sie myle?
a co do serwera to również polecam photobucket. jeśli idzie o zamieszczanie zdjęć na forum itp to jest bardzo wygodny. a kompresji nie zauważyłem
kufel, dokładnie tak Ale artefakty widać gołym okiem, wystarczy się dobrze przyjrzeć oryginałowi i kopii z photobucket. Zresztą kiedyś tego nie robili, zauważyłem że zaczęli rekompresować ok. rok temu.
szaleniec napisał/a: | To mówisz że najlepszy jest flickr.com ? | Najlepszy jeśli chodzi o brak kompresji, a do tego bardzo szybki. Nie ma tak wygodnego i szybkiego dojścia do linkowania bezpośredniego jak photobucket, czy imageshack...
kufel - Czw 15 Kwi, 2010
hmm, właśnie sprawdziłem oba pliki i w zasadzie rozmiar ten sam a śladów kompresji na (moje) oko tez nie widać .
kufel, zobacz tu:
photobucket
flickr
Uploadowałem to samo zdjęcie (autorstwa krisv740) żeby pokazać mu moją wersję obróbki... Photobucket skompresował z 334KB do 115KB - popatrz na artefakty wokół stateczników na końcach skrzydeł...
kufel - Czw 15 Kwi, 2010
faktycznie dziwne bo na moim zdjęciu tych artefaktów nie widać, może dlatego ze widać je w bardziej kontrastowych miejscach , jak np białe skrzydło/ciemne niebo, których akurat na moim zdjęciu nie było.
jaad75 - Pią 16 Kwi, 2010
kufel, nie tylko w kontrastowych miejscach - ogromne straty jakości są w głębokich cieniach i zdjęć, gdzie takie elementy są istotne w ogóle nie upladuję na photobucket. Przejścia tonalne są tam wycinane i robi się jedna wielka plama (inna sprawa, że te głębokie cienie są do zobaczenia tylko na dobrych monitorach). Zdarza się też posteryzacja, widoczna zwłaszcza w przypadku wyraźnych winiet...
moronica - Pią 16 Kwi, 2010
ja korzystam z imageshack.us i jesli uprzednio przygotuje zdjecie w odpowiednim rozmiarze i odznacze opcje jego zmiany to zadna kompresja nie ma miejsca
jaad75 - Pią 16 Kwi, 2010
Tyle, że imageshack ma okresy, w których działa tak marnie, że zdjęcia po prostu się nie ładują, co jest bardzo frustrujące, zwłaszcza jeśli ktoś wrzuci większą serię...
szaleniec - Pią 16 Kwi, 2010
ja też ściągnąłem przed chwilą swoje zdjęcie z photobucket i nie widzę zmian w rozmiarze!
A nie umiem się dopatrzyć tych artefaktów na tym samolocie
kufel - Pią 16 Kwi, 2010
jaad75,no fakt ,straty muszą występować w różnych miejscach (cienie ,światła itp),choć przyznam ze najczęściej spotykam jasne artefakty, właśnie na styku kontrastowych miejsc.( właśnie takie jak na przykładzie, który zamieściłeś) .
szaleniec, otwórz oba zdjecia w osobnych zakładkach, przełączaj miedzy nimi raz jedno raz drugie zdjecie i obserwuj różnice, artefakty choć nie jakieś spore to jednak są widoczne.
jelonekI - Sob 17 Kwi, 2010
ok ! wielkie dzieki za porady, jak wroce z pracy to sie tym zajme
[ Dodano: Sob 17 Kwi, 2010 13:14 ]
fotomaszewski napisał/a: | klikasz prawym na dużym zdjęciu, 'kopiuj adres obrazka' ('obrazka' nie 'odnośnika') i przechodzisz do napisania posta. |
czy tak sam sie to robi na flick.com ?? czy tez inaczej
edmun - Sob 17 Kwi, 2010
tak samo, o ile jesteś zalogowany. jak nie jesteś zalogowany, wiele zdjęć może być zabronione do kopiowania, w tym także i Twoje i takiego polecenia możesz nie znaleźć
jelonekI - Sob 17 Kwi, 2010
no to super !!! zabieram sie do roboty ! dzieki za szybka pomoc !!!
AuThoR - Nie 18 Kwi, 2010
jaad75 napisał/a: | popatrz na artefakty wokół stateczników na końcach skrzydeł... |
sory ale ja tu artefaktów nie widzę.....zły monitor?
jaad75 - Nie 18 Kwi, 2010
Na flickr jest ciut inaczej. Logujesz się, wchodzisz na zdjęcie, all sizes i klikasz rozmiar, który chcesz zalinkować. Pod spodem masz link bezposredni (2. Grab the photo's URL:), który kopiujesz i wklejasz w znacznikach Kod: | [img]adres zdjęcia[/img] |
AuThoR napisał/a: | sory ale ja tu artefaktów nie widzę.....zły monitor? | Albo słaby wzrok... Są wyraźnie widoczne. Różnic w rozmiarach też nie widzisz? To wystarczający dowód rekompresji...
Wzrok dobry...ale naprawdę nie widzę. Może mój DELL tego tak dobrze nie pokazuje. Różnicę w rozmiarach teraz widzę bo wcześniej na to nie zwróciłem uwagi. Ja mam na picasa zdjęcia. Może warto zmienić na photobucket?
jaad75 - Nie 18 Kwi, 2010
AuThoR napisał/a: | Może warto zmienić na photobucket? | Raczej na flickr...
jaad75 napisał/a: | AuThoR napisał/a:
Może warto zmienić na photobucket?
Raczej na flickr... |
jasne....chodziło o flickr
jelonekI - Pon 19 Kwi, 2010
chodzi jak zyleta ! wielkie dzieki
|
|