|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - celność AF w Canon 40D + 85mm 1.8 + osłona przeciw
mati83 - Wto 20 Kwi, 2010 Temat postu: celność AF w Canon 40D + 85mm 1.8 + osłona przeciw Dzisiaj myślałem, że mnie coś strzeli. Ustawiłem się na około 5m od fotografowanej osoby. AF ustawiłem aby łapał tylko w centralnym punkcie po czym skierowałem go na twarz fotografowanej osoby i zaczęło się skakanie. AF zaczął szaleć, nie dało się go ustawić, zaznaczam, że warunki i oświetlenie były dobry, było to gdzieś około 17 tak, że jeszcze jasno. Dopiero gdy podszedłem bliżej AF wycelował.
Czy to normalne przy taki zestawie ?
Jeśli nie to co może być przyczyną ?
Jakie punkty AF aktywujecie podczas sesji ?
Ewentualnie czy są jakieś testery do AF ? po których można było by stwierdzić, że coś jest uszkodzone w szkle bądź w puszce.
hijax_pl - Wto 20 Kwi, 2010
mati83, a na co celowałeś z tych 5m?
mati83 - Wto 20 Kwi, 2010
Na twarz, oko portretowanej osoby.
Nie mogę tego nigdzie znaleźć jak by ktoś był łaskawy i podesłał mi linka do tablic aby sprawdzić AF - nie wiem czy dobrze to nazwałem ale zapewne wiecie o co chodzi.
To nie jest tak, że AF się sprawdza z odległości 1m i 10m. Weź pod uwagę wielkość sensora (nawet kwadracika w wizjerze) i obiektu na który ostrzysz. Im większy punkt AF tym bardziej się w takich sytuacjach mylił. Lub na odwrót - im mniejszy punkt AF, tym dokładniej ustawi korpus ostrość.
Co do tablic... Domową metodą to można co najwyżej sprawdzić FF/BF. Np używając tej tablicy http://focustestchart.com/focus21.pdf
MasterB - Wto 20 Kwi, 2010
mati83 napisał/a: | AF zaczął szaleć |
Co dokładnie się działo? AF leciał od minimalnej do nieskończności i z powrotem nie mogąc znaleźć ostrości? Jakiego trybu AF użyłeś?
Dziękuję za tablice.
Co do AF to zaczyna skakać za fotografowaną osobę i na nią nie mogąc ustalić ostrości. Co do trybu to nie wiem czy o to chodzi ale miałem wówczas włączony tylko centralny punkt.
skasowany - Wto 20 Kwi, 2010
mati83, spróbuj na identycznych ustawieniach, ale na płaskiej i kontrastowej powierzchni. Jest tak samo??? Myślę, że będzie jednak ok
No właśnie skończyłem test przy różnych przysłonach i jest ok. Nie wiem co to się wczoraj z tym działo.
mati83, wartość przysłony nic nie mają do rzeczy - AF pracuje zawsze na pełnej dziurze
Może po prostu było .. za ciemno?
O to chodzi, że było jeszcze jasno około 17
skasowany - Wto 20 Kwi, 2010
mati83, to że było 'generalnie' jasno, nie znaczy, że było dostatecznie jasno np. w cieniu pod łukiem brwiowym gdzie celowałeś przecież pojedynczym af-em...
Usjwo - Wto 20 Kwi, 2010
Jezdzilo ci od jednego konca do drugiego, czy poprostu troche w przod troche w tyl?
Ja tak mialem z 50/1.8 jak przelaczylem w AI servo. Juz myslalem ze obiektyw do kosza
Ruslan faktycznie tak mogło być. na ilu aktywnych punktach najlepiej ustawia się AF ?
Usjwo AF chodził trochę w przód trochę w tym i nie mógł się ustabilizować. co to jest "AI servo" ?
mati83 napisał/a: | na ilu aktywnych punktach najlepiej ustawia się AF ? |
Na jednym
mati83 napisał/a: | co to jest "AI servo" ? |
Polecam instrukcję aparatu.
Usjwo - Wto 20 Kwi, 2010
mati83 napisał/a: | Usjwo AF chodził trochę w przód trochę w tym i nie mógł się ustabilizować. co to jest "AI servo" ? |
To tryb ciagly autofocusa (patrz rada hijax_pl ). Sprobuj przelaczyc jeszcze raz w "AI servo" i zobacz czy sie sytuacja powtorzy. Stawiam ze tak.
A jeśli wykonuje fotografię pędzącego pojazdu metodą panoramowania to mam włączyć to AI servo czy to samo jakoś się uaktywnia ?
Usjwo - Wto 20 Kwi, 2010
Srodkowy przycisk przy gornym wyswietlaczu "AF-Drive" potem krecisz rolka (palec wskazujacy nie kciuk) az wyswietli ci sie AI SERVO na gornym wyswietlaczu. Nic sie nie przelaca samo (tego by jeszcze brakowalo)
"Nic sie nie przelaca samo (tego by jeszcze brakowalo)" :D:D
Dziękuję na pomoc już wiem o co chodzi
Usjwo - Wto 20 Kwi, 2010
Nawiasem mowic, podobnie sie dzieje takze na zoomach (szczegolnie przy bliskim ostrzeniu), ale przy USM tego nie slychac
|
|