|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Tokina 11-16mm f2.8 czy jakiś Nikkor ?
Mashu - Nie 16 Maj, 2010 Temat postu: Tokina 11-16mm f2.8 czy jakiś Nikkor ? Witam,
W sumie to jestem zadowolony z Tokiny pod względem efektów czy perspektywy. Nie bardzo zadowala mnie jakość, może zbyt dużo wymagam od tego obiektywu ?
Mam wciąż możliwość jej zwrotu i wymiany na inny lub nowy. Chciałbym jakoś ją przetestować jeśli rzeczywiście jest coś nie tak z ogólnymi zdjęciami ? (nie mam statywu)
Poza tym, wydaje mi się, że nie po to kupuje się f2.8 aby przymykać do f7...
Przykładowe zdjęcie, nie specjalnie przykładałem się do kompozycji i trochę przepalone, ale nie o to chodzi.
Niestety nie pamiętam na co wtedy ostrzyłem, chyba na drzwi (f2.8)
http://i41.tinypic.com/pu2ba.jpg
moronica - Nie 16 Maj, 2010
z tego co wiem ta Tokina ma rzekomo byc ostrzejsza od Nikkora. poza tym nie dramatyzujmy, sadzac po wykresach ostrosci wystarczy ja przymknac do f4, f5.6 powinno juz byc super, po co od razu do 7 posiadam Tokine 12-24 i z rozdzielczosci jestem bardzo zadowolona, zazwyczaj przymykam ja jednak do 5.6 jesli warunki temu nie przeszkadzaja. nie po to kupujesz obiektyw 2.8 by zawsze go ustawiac na 2.8
hijax_pl - Nie 16 Maj, 2010
Mashu, a zrób zdjęcie trochę oddalając się. Bo na tym zdjęciu znaczna część jest poza GO
dragossani - Pon 17 Maj, 2010
Trzeba pamiętać że Tokina otwiera się do f/2.8 i tam głębia jest już dość płytka, szczególnie przy zdjęciach robionych z bliska. To zdjęcie jest po prostu nieszczęśliwie wykonane. Tokina 11-16 to bardzo dobry sprzęt i właściwie użyty daje świetne efekty.
Monastor - Pon 17 Maj, 2010
Ja też nie mam żadnych zastrzeżeń co do ostrości Tokiny 11-16. Nie wiem czego się właściwie spodziewasz. To, że większość zdjęcia jest nieostra to nic dziwnego przy małej odległości i takiej przysłonie. Poza tym to UWA, jasne że obiektyw ten nie będzie ostry jak jakaś stałka makro.
Mashu - Pon 17 Maj, 2010
Środek kadru, może nie umiem tego porównać. Autofokus ustawia się na nieskończoność przy tej odległości.
Widzę marną różnicę na widelcu na korzyść f5.6... spodziewam się zbyt wiele ?
hijax_pl - Pon 17 Maj, 2010
Mashu napisał/a: | spodziewam się zbyt wiele ? |
Przy tej metodologii testu - tak
Ustaw sobie na stole jakąś lalkę. Zrób zdjęcie. Zrób 100% kropa na włosach - i je oceniaj.
Mashu - Czw 20 Maj, 2010
Tym razem mam nadzieje lepszy test na róży w ogrodzie.
Preselekcja przysłony, hiperfokalna 0.7m, ostrzone na kwiatek w podobnej odległości, focus zablokowany i wtedy kolejne cropy z centrum kadru.
Widzę spore różnice w tle przy f8.0 a f2.8, ale to chyba oczywista różnica.
komor - Nie 23 Maj, 2010
Mashu, jak rozumiem to są cropy z JPG-ów wygenerowanych bezpośrednio z puszki D90, tak?
Ale przede wszystkim, jeśli chcesz badać ostrość obiektywu to nie ustawiaj ostrości na hiperfokalną tylko na konkretny obiekt. Statyw też jest niezbędny, żeby wykluczyć inne czynniki.
Mashu - Nie 23 Maj, 2010
komor napisał/a: | Mashu, jak rozumiem to są cropy z JPG-ów wygenerowanych bezpośrednio z puszki D90, tak?
Ale przede wszystkim, jeśli chcesz badać ostrość obiektywu to nie ustawiaj ostrości na hiperfokalną tylko na konkretny obiekt. Statyw też jest niezbędny, żeby wykluczyć inne czynniki. |
Aparat był ustawiony na stabilnym stole, migawka wyzwalana zdalnie + opóźnienie ekspozycji 3s żeby zredukować drgania.
Róża była bardzo blisko obiektywu tak, że AF ostrzyłem na kwiat (0.7m) a nie na nieskończoność.
Później AF zablokowałem. Tryb preselekcji przysłony, ISO najniżej, D-lighting wyłączony, redukcja szumów wyłączona i tak robiłem kolejne zdjęcia.
moronica - Nie 23 Maj, 2010
pozostaje pytaie czy to JPG prosto z puszki czy z NEFa
ISO najnizsze znaczy sie 200 czy zszedles nizej?
Mashu - Nie 23 Maj, 2010
moronica napisał/a: | pozostaje pytaie czy to JPG prosto z puszki czy z NEFa
ISO najnizsze znaczy sie 200 czy zszedles nizej? |
JPG z puszki, ISO Lo1 (....320, 250, 200, Lo 0.3, Lo 0.7,Lo 1)
Po prostu dla mnie jest na pewno mniej ostry niż kitowy 18-105mm, ale może tak jest przy szerokim kącie i za wiele oczekuje. Z drugiej strony w ciemnej uliczce spowitej poranną mgłą, nie wyobrażam sobie zdjęć moim kitem.
moronica - Nie 23 Maj, 2010
200 to najnizsze ISO natywne, te nizsze to takie powiedzmy "udawane"
nigdy nie oceniaj ostrosci po JPGu prosto z puszki
SlawGaw - Nie 23 Maj, 2010
Mashu, te cropy wyglądają dobrze, rozumiem że to wycinek 1:1 ze środka kadru, jednak w tego typu obiektywach całe zło jest raczej na brzegach kadru. Nasuwa się także pytanie czy AF nie wykazuje jakiegoś BF/FF, jeśli tak to lepiej oddać lub wybrać inną sztukę.
Pierwsze zdjęcie jest skopane, a fotki ze stolikiem są za małe, więc ciężko coś jednoznacznie stwierdzić.
Mashu - Nie 23 Maj, 2010
SlawGaw napisał/a: | Mashu, te cropy wyglądają dobrze, rozumiem że to wycinek 1:1 ze środka kadru, jednak w tego typu obiektywach całe zło jest raczej na brzegach kadru. Nasuwa się także pytanie czy AF nie wykazuje jakiegoś BF/FF, jeśli tak to lepiej oddać lub wybrać inną sztukę.
Pierwsze zdjęcie jest skopane, a fotki ze stolikiem są za małe, więc ciężko coś jednoznacznie stwierdzić. |
Tak cropy 1:1, wtedy AF wybierał nieskończoność i wstecz, kolejne naciśniecie spustu nieskończoność-wstecz, zawsze kończył w okolicy 0.8-0.7m, ale widać, że ciut inaczej dobierał ostrość.
Na krawędziach obraz jest na pewno mniej ostry i rozciągnięty, ale rozumiem, że muszę się z tym pogodzić.
Spróbuję jeszcze raz zrobić zdjęcie tej róży i wywołać JPG z NEF-a. Zamieszczę pełna zdjęcia w linku.
SlawGaw - Nie 23 Maj, 2010
Mashu napisał/a: | AF wybierał nieskończoność i wstecz, kolejne naciśniecie spustu nieskończoność-wstecz, zawsze kończył w okolicy 0.8-0.7m, ale widać, że ciut inaczej dobierał ostrość. |
Chyba nie bardzo rozumiem.
Mashu, na który czujnik AF ustawiana była ostrość?
Jeśli w tym miejscu zdjęcia na które aparat ustawiał ostrość, jest ona za obiektem na który miała być ustawiona ostrość to masz tzw Back Focus. Lepiej oddać lub wymienić obiektyw.
Mashu - Nie 30 Maj, 2010
SlawGaw napisał/a: | Mashu napisał/a: | AF wybierał nieskończoność i wstecz, kolejne naciśniecie spustu nieskończoność-wstecz, zawsze kończył w okolicy 0.8-0.7m, ale widać, że ciut inaczej dobierał ostrość. |
Chyba nie bardzo rozumiem.
Mashu, na który czujnik AF ustawiana była ostrość?
Jeśli w tym miejscu zdjęcia na które aparat ustawiał ostrość, jest ona za obiektem na który miała być ustawiona ostrość to masz tzw Back Focus. Lepiej oddać lub wymienić obiektyw. |
Przepraszam, fokus zachowuje się tak jak coś odbija światło lub jest to jednolita bez kontrastu powierzchnia, więc raczej jest w porządku.
Przy 11mm, ostrość jest ustawiana na nieskończoność przy odległości dalej niż 2m.
Więc rozumiem, że jeżeli chce testować obiektyw to obiekt musi się znajdować w odległości nie przekraczającej 2m ?
|
|