|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - do 350d Sigma 18-200 czy Tamron 18-200 a moze cos innego ???
Opelu - Sob 30 Cze, 2007 Temat postu: do 350d Sigma 18-200 czy Tamron 18-200 a moze cos innego ??? Witam
Obecnie od roku posiadam Canona 350d z obiektywem kit-owym, planuje zakup nowego szkła, bardziej uniwersalnego, cos w rodzaju super-zooma. Bardzo mi zalezy do tego zeby pozostać przy szerokim kącie.
Z informacji które zebrałem z testów i forum byłbym zainteresowany:
- Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC z OS lub bez (apropos czy między nimi jest az tak duza roznica ???)
- Tamron AF 18-200 mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF)
- ewentualnie moze cos innego - doradzcie
Rozwazalem także cos w rodzaju 18-135 mm ale za bardzo nie ma z czego wybrac do Canona, sigmy np. 18-125 f-2.8-4.5 DC, albo 24-135 f-2.8-4.5 DC Macro, ewentualnie tamron 24-135 f-3.5-6.3 XR AD ASP IF ... z tego co slyszalem nic ciekawego z tego nie mozna wybrac.
Może ktoś mi z Was pomoże, rzuci na to fachowym okiem, bo może chce popełnić jakiś koszmarny błąd.
Aha i niestety w grę nie wchodzi zestaw typu 18-50f-2.8 + 50-200f-??? potrzebuje jeden w miare uniwersalny obiektyw.
No i najważniejsza kwestia o ile będzie taki obiektyw lepszy od mojego kita
Z góry przepraszam za długość posta ale naczytalem sie juz chyba za duzo i mam poteżny metlik w glowie
Pozdrawiam
Opelu
MM - Sob 30 Cze, 2007
Jak potrzebujesz jeden obiektyw to trzeba było kupić sobie kompakt z superzoomem albo Sony R1.
Arek - Sob 30 Cze, 2007
Zostaw sobie kita i pracuj nim na zakresie 18-27 mm. A do tego dokup Canona 28-135 IS USM. Będziesz miał fajny zestaw i jeszcze stabilizację na dłuższych ogniskowych.
Arek
Opelu - Sob 30 Cze, 2007 Temat postu: A co powiecie na temat obiektywów wymienionych w temacie A co powiecie na temat obiektywów wymienionych w temacie ??
P_M_ - Sob 30 Cze, 2007 Temat postu: Re: A co powiecie na temat obiektywów wymienionych w temacie
Opelu napisał/a: | A co powiecie na temat obiektywów wymienionych w temacie ?? |
Uparciuch... Na Photozone.de pojawil sie test tamrona 18-250. Wedlug nich jest lepszy od sigmy i tamrona 18-200. Zajrzyj, przeczytaj.
PS. Byla jeszcze sigma 18-200 OS ze stabilizacja optyczna, ale jeszcze nigdy jej nie widzialem i nie wiem, jak to dziala. http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/164816
Moze kupisz i podzielisz sie swoimi spostrzezeniami?
Opelu - Sob 30 Cze, 2007 Temat postu: Tamrony podobno kiepsko hulaja z canonami co wy na to ?? Gdzies niedawno czytalem na forum ze tamrony kiepsko dzialaja z canonami ?!?!
I jeszcze jedno czy ma znaczenie gdzie jest wyprodukowany obiektyw tzn w jakim kraju ?? czy obiektym wyprodukowany w Japonii rozni sie od tego wyprodukowanego w tajlandii albo gdzies tam indziej ??
A także czy kupiony w Polsce rozni sie od kupionego w niemczech albo w anglii ??
Opelu - Sob 30 Cze, 2007 Temat postu: Sigma 18-200 OS Jednak jesli chodzi o Sigme 18-200 os juz miałem go w reku i prawie kupiłem ale sam sprzedawca nie chciał mnie wprowadzic w blad i stwierdził ze woli klienta zadowolonego niż zawiedzionego ! więc wole zaczekac na jakis test albo opinie
Z tego co widziałem to obiektyw jest solidniej wykonany niż normalna sigma i duzo ciezszy ! na tym koncza sie moje spostrzezenia
Pozdrawiam
MM - Nie 01 Lip, 2007
Co powiemy na "jak w temacie"? Ja powiem, że trochę to drogie jak na coś co nadaje się do śmieci.
P_M_ - Nie 01 Lip, 2007 Temat postu: Re: Sigma 18-200 OS
Opelu napisał/a: | Jednak jesli chodzi o Sigme 18-200 os juz miałem go w reku i prawie kupiłem ale sam sprzedawca nie chciał mnie wprowadzic w blad i stwierdził ze woli klienta zadowolonego niż zawiedzionego ! więc wole zaczekac na jakis test albo opinie
Z tego co widziałem to obiektyw jest solidniej wykonany niż normalna sigma i duzo ciezszy ! na tym koncza sie moje spostrzezenia
Pozdrawiam |
Jak juz miales w reku, trzeba bylo zalozyc na korpus i strzelic jakies foty pogladowe.
To sigmy canon nie lubi najbardziej i to kombinacja canon + sigma moze oznaczac klopoty. Zazwyczaj kalibracja w serwisie pomaga.
Sigmy sa zazwyczaj dobrze wykonane. To tamron grzeszy plastikiem.
Opelu - Nie 01 Lip, 2007 Temat postu: Kit 18-55 vs. 28-135 IS USM Powiedzcie mi na koniec jaka bedzie roznica miedzy moim kitem a ef 28-135 IS USM ???
A także tamronem 18-200 a kitem
Pozdrawiam i z gory dziekuje za okazaną pomoc
Arek - Nie 01 Lip, 2007 Temat postu: Re: Kit 18-55 vs. 28-135 IS USM
Opelu napisał/a: | Powiedzcie mi na koniec jaka bedzie roznica miedzy moim kitem a ef 28-135 IS USM ???
|
Znaczy się co mamy powiedzieć? Bo jak na razie przychodzi mi tylko taka odpowiedź, że różnią się wszystkim...
Opelu - Nie 01 Lip, 2007 Temat postu: Różnica w jakosci zdjęć wykonanych tymi obiektywami Chodzi mi o rożnice w jakości zdjęć wykonanych kitem a 28-135 IS USM ??
Arek - Nie 01 Lip, 2007
Kit jest dobry tam, gdzie 28-135 mm nie powojujesz tzn. w zakresie 18-28 mm. Potem robi się kiepski. Trudno tu więc o porównania.
Opelu - Pon 02 Lip, 2007 Temat postu: Dzieki za wszystko Hej
Dzięki za opinie i wszystkie sugestie, bardzo mi pomogliscie, a szczegolne dzieki dla Pana redaktora za szacunek dla każdego forumowicza.
Pozdrawiam
Arek - Pon 02 Lip, 2007
Starasz się być ironiczny? Ja w każdym bądź razie nie zamierzałem taki być. Naprawdę trudno porównywać do siebie kita i 28-135 IS USM, gdy różnią sie one zakresem ogniskowych, światłem, jakością wykonania, przeznaczeniem (APS-C vs. FF), obecnością/nieobecnością USM i IS, wielkością, wagą...
Staraj się jak najlepiej formułować pytania, wtedy łatwiej o odpowiedzi. I to też nie jest złośliwość ani przytyk, tylko rada.
Arek
Opelu - Pon 02 Lip, 2007 Temat postu: Pomyłka Chyba zle mnie zrozumiales, dziekuje Ci za wszelkie rady i sugestie ! Bardzo mi to pomogło w podjęciu decyzji.
Chdziło mi raczej o to ze nie lekcewazysz pytan które pojawiały się pewnie 1000 razy !! za to szacunek
Arek - Pon 02 Lip, 2007
No to świetnie, cieszę się, że mogłem pomóc. Jakiś widocznie przewrażliwiony jestem
maciejwb - Wto 03 Lip, 2007
Oto ciekawy link http://www.ricksastro.com...?g2_itemId=1190 są tam cztery fotki z kita , z Sigmy 18-200OS i Canonów EF-S 17-55 i EF 24-105L.
|
|