forum.optyczne.pl

Wirtualne Plenery - IX WIRTUALNY PLENER

goltar - Nie 04 Lip, 2010
Temat postu: IX WIRTUALNY PLENER
IX WIRTUALNY PLENER

Temat IX wirtualnego pleneru, który zaproponował amv to: "W obliczu korozji.".

Zasady pleneru są następujące:
1. Kolejny temat wybiera zwycięzca tego pleneru.
2. Temat jest zamykany na dwa tygodnie do dnia 18.07.2010. W tym czasie każdy chętny przygotowuje swoje prace związane mniej lub bardziej z tematem.
3. Po dwóch tygodniach, tj 18.07.2010 temat będzie ponownie otwarty i przez 6 dni do 24.07.2010 każdy może wstawić jedno zdjęcie. Zdjęcia powinny być kolejno numerowane. W tym czasie zakazane jest wstawianie jakichkolwiek komentarzy.
4. 24.07.2010 kończymy wklejanie zdjęć i mamy do dnia 30.07.2010 czas na dyskusje i wybór zwycięzcy. Każdy w komentarzu może oddać głos na jedno zdjęcie. 31.07.2010 podliczam głosy i ogłaszam zwycięzcę.
5. Wielkość zdjęć ograniczona jest do 800 x 800 pix, format zdjęć JPEG.
6. Data wykonania zdjęcia nie jest istotna (mogą to być zdjęcia już wcześniej wykonane) .
7. Edycja w programach graficznych jest dozwolona.
8. Wszelkie uwagi formalne i techniczne proszę zgłaszać w TYM TEMACIE.

goltar - Nie 18 Lip, 2010

Temat ponownie otwieram. Do 24.07.2010 można wstawiać zdjęcia. Każdy może wstawić jedno. Proszę o ich kolejne numerowanie i zachowywanie ograniczonego rozmiaru. Do końca dnia 24.07.2010 zakazane jest komentowanie wstawionych zdjęć.
hijax_pl - Nie 18 Lip, 2010

1

edmun - Nie 18 Lip, 2010

2.

Tomasz_ - Nie 18 Lip, 2010

3.

Tworas - Pon 19 Lip, 2010

4. Mercedes-Benz :cool:

mga - Wto 20 Lip, 2010

5

dr11 - Sro 21 Lip, 2010

6.

PiotrOs - Sro 21 Lip, 2010

To nie komentarz....ale numerki cos nie teges...
kozidron - Sro 21 Lip, 2010

7.

komor - Sro 21 Lip, 2010

Numerki naprawione.
szaleniec - Czw 22 Lip, 2010

8.

lolek88 - Czw 22 Lip, 2010

9

fatman - Sob 24 Lip, 2010

10.

jaromyre - Sob 24 Lip, 2010
Temat postu: 11.
11.
masza - Sob 24 Lip, 2010

12. Niewiasta w obliczu korozji ;)

goltar - Nie 25 Lip, 2010

Przypominam że można już głosować :)
cybertoman - Nie 25 Lip, 2010

Glosuje na 9.
Tutejszyn - Nie 25 Lip, 2010

Głos na 12 . Zdjęcie może nie jest najlepsze, ale najblizsze temu jak wyobrażałem sobie temat. Zrobić rdzawy zaciek wody spływającej po starym gwoździu to troche mało. Lokomotywa w HDR ma u mnie duży plus. Jednak zachycałem się nią w temacie o HDR. Umieszczenie potem lokomotywy tutaj, odebrało jej element zaskoczenia i świeżość.
Siódemka to jakaś pomyłka. Zastanawiałem się co to ma w ogóle być. Dopiero umieszczając ten komentarz zobaczyłem, kto jest autorem.. Zapewniam - to nic osobistego. Zdjęcie po prostu nic nie przedstawia.

lupo57 - Nie 25 Lip, 2010

ja swój głos oddaję na 7
skasowany - Nie 25 Lip, 2010

Ludzie są dziwni... Zdecydowanie 7!
Tutejszyn - Nie 25 Lip, 2010

Ruslan napisał/a:
Ludzie są dziwni...

True.. true..

skasowany - Nie 25 Lip, 2010

:shock:
Miło mi, że wszystkie moje wypowiedzi uważnie śledzisz i bierzesz sobie do serca, ale nie przesadzaj z tym, bo generalnie już od dawna nie odnoszę się w żaden sposób do tego co piszesz i tym razem też tego nie robiłem...

Tomasz_ - Nie 25 Lip, 2010

1. Kontrast Ok , ale jakby wszytko sie zlewało no i koncentracja pada nie na korozje.
2. Jest korozja, tylko co ona opowiada.....
4. Pomysł znany, moze jakbyś wyodrębnił jedna czesc, byłoby super
5. Rdza, brakuje historii.
6. Podoba mi sie moze dlatego ze na wyobraźnie działa, he he
7. Szara strefa regulaminu, regulamin zabrania komentarzy, ale zostało wstawione w innym temacie w czasie konkursu, dla mnie wyklucza glosowanie, a szkoda bo swietne.
8. Bardzo mi sie podoba, płomienne, aż parzy
9. to samo co 7, oddal bym głos ale odpada...
10. Jakby brak kontrastu, poruszone?
11. Czy brud to korozja.....
12. Kobieta i korozja, przepraszam nie lubię tego połączenia w twojej interpretacji.
Moze jakby to była nieuleczalna choroba z która sie walczy, jeśli mnie rozumiesz.
Tu jakbyś chciała pokazać ze starzenie sie jest korozja i jest czymś negatywnym, nie to nie ja.
Chociaż w przeciwienstwie do innych zdjec masz temat i historie i duzo chcesz powiedzieć. Nie podoba mi sie obróbka PS , stwarza nienaturalna perspektywę i nienaturalne kontrasty.
Bardzo bym chciał oddac glos na to zdjęcie, chociaż za to ze jest historia

Zdecydowałem sie na nr. 8

kozidron - Nie 25 Lip, 2010

Tomasz_ napisał/a:
7. Szara strefa regulaminu, regulamin zabrania komentarzy, ale zostało wstawione w innym temacie w czasie konkursu, dla mnie wyklucza glosowanie, a szkoda bo swietne.

Tomasz_, ale regulamin nie zabrania wstawiania zdjęć gdzie indziej, zabrania komentowania zdjęć w tym temacie(punkt 3) i to też tylko w odpowiednich ramach czasowych: "przez 6 dni do 24.07.2010", moje zdjęcie zostało skomentowane także na innym portalu, to chyba nic złego.

moronica - Nie 25 Lip, 2010

1 i 3 najlepsze gdyz przedstawiaja cos wiecej niz tylko zardzewialy detal, jakas historia jest. 1 technicznie lepsze, 3 troche taka plaska a szkoda. glosuje zatem na 1

ps: 5 i 6 mi sie kojarza :wink:

Tomasz_ - Nie 25 Lip, 2010

kozidron,
Tak tez napisałem ze "szara strefa," regulamin nie zabrania, ale wstawiając pod dyskusje w innych tematach, albo wybierając cos co juz bylo dyskutowane na optyczne.pl możesz przez to uzyskac przychylnosc innych grupowiczow co według mnie nie jest fer w stosunku do innych prac.
Czy inni beda tak postepowac, no coz mamy rozne zdania .....

Pozdrowienia
Tomek

kozidron - Nie 25 Lip, 2010

Tomasz_ napisał/a:
kozidron,
Tak tez napisałem ze "szara strefa," regulamin nie zabrania

Tomasz_, trochę przesadzasz...regulamin jest jasny i był czas na dyskusje o nim, to jest tylko zabawa :wink:

fatman - Nie 25 Lip, 2010

Wstrzymuję się od głosu... niestety...
Żadne zdjęcie szanownych uczestników nie przypadło mi do gustu a na swoje nie będę przecież głosował :wink:

ghost - Nie 25 Lip, 2010

2 za szybkę, nie korozję.
6 za minimalizm i biel
7 za to że nie wiem o co biega, a ludzie głosują.
8 za piękny kolor ;-)
9 za kobylastość - 700kb :evil:
10 za BFa

a głosuję na 8

Usjwo - Pon 26 Lip, 2010

Krotko bo po 4-tygodniwym urlopie bez netu jest troche do poczytania, niestety szczescie nie trwa wiecznie :razz:

Glosuje na 12.
Szanse miala jeszcze 1.
Cala reszta dosc podobna.
Nie wiem o co chodzi z ta 7, ale mnie nie urzekla.

Sajgon - Pon 26 Lip, 2010

Oddaje głos na 8.
Lotuk - Pon 26 Lip, 2010

podobnie jak Tutejszyn
głos na 12

dr11 - Pon 26 Lip, 2010

Stawiam na 8.
Djwalkman - Pon 26 Lip, 2010

Dla mnie 4. lubię zdjęcia które mnie zmuszają do zatrzymania się i pomyślenia "dlaczego tego luksusowego Mercedes'a ktoś porzucił? Może miał jakąś wadę albo wypadek? Rdza? ciekawe ile tu stoi?". To są moje pierwsze myśli, nie będę mówił co pierwsze pomyślałem na widok 5. i 6. :razz: .
ophiuchus - Pon 26 Lip, 2010

Głosuję na 9.
jacenty - Pon 26 Lip, 2010

Bezapelacyjnie głosuję na 12.
Tworas - Wto 27 Lip, 2010

oddaje głos na 8.
Helium - Wto 27 Lip, 2010

Mój głos na 8
lolek88 - Wto 27 Lip, 2010

Głos na 10.
Co do mojego, 9 zdjęcia, to nie miałem w planach dawać tutaj. Nie patrzyłem nigdy na Wirtualne Plenery (:P), dopiero dowiedziałem się, że takie coś jest i taka kategoria akurat po wstawieniu zdjęcia na forum i komentarzu jednego z forumowiczów, że nadaje się do konkursu :D Na drugi raz bardziej uważny będę ;)

mga - Wto 27 Lip, 2010

2, 8 - najfajniejsze detale, ósemka prawie jak przypieczony bekon :lol: ;
7 - dla mnie bardziej wysypisko, a trochę mało korozji;
10 - zdjęcie z potencjałem, ale nie podoba mi się taki kadr i brak ostrości (ostrość na deski???), brakuje mi kierownicy (jeśli jeszcze była :smile: ), wtedy nawet kontrast z trawą byłby fajny;
12 - dobry pomysł, ale kompletnie nie podoba mi się obróbka;
9 - nie jestem przekonana do HDRów ogólnie, ale dla mnie to zdjęcie najlepiej oddaje temat. Co do dyskusji jak oceniać zdjęcia już prezentowane: nie wszyscy czytają inne wątki tak uważnie (widzę to zdjęcie pierwszy raz), regulamin tego nie zabrania... pokazywane wcześniej zdjęcie traci po prostu dla niektórych element zaskoczenia. Dobre się obroni :smile:
Wahałam się pomiedzy 8 a 9. Głos daję 9.

ps. nie byłam do końca przekonana do swojego zdjęcia (właśnie ten brak historii), ale amv zachęcił też do rdzawych makr :smile:

oranżewski - Sro 28 Lip, 2010

7
Usjwo - Czw 29 Lip, 2010

tomaszewski napisał/a:
7

tomaszewski, nie ma to jak podyskutowac na temat zdjec :zalamany:

A na temat 7 to gdzie juz byla dyskusja?
Mnie jakos nie bardzo sie spodobalo, ani jako rdza, ani jako ... zdjecie

szaleniec - Pią 30 Lip, 2010

No witam to chyba teraz czas na mnie;)

1. Fajna fotka brana tak dość dosłownie;) Tylko mało widoczna ta korozja, mało rzucająca się w oczy. Może zdjęcie zrobione tym Nikonem pokazałoby więcej ;)
2. Podoba mi się tylko jak dla mnie to za słabe kolory;)
3. Jak ktoś wcześniej wspomniał to jest to góra złomu i za mało uwidoczniona korozja, zgadzam się z tym stwierdzeniem.
4. Jak dla mnie to dość często spotykany widok, niestety. Może inne kadrowanie?;)
5. Podoba mi się, ciekawe jak by z większym nasyceniem wyglądała;) Ale to jest korozja rozlatujący się metal wręcz zjadany przez korozję;)super:)
6. Jak dla mnie za mało tej korozji, to taki zalążek;)
7. Jak ktoś powiedział ludzie są dziwni - racja jak tak można robić ze sprzętem. Na pewno sprzęt jest skorodowany do szpiku tylko słabo to widać na zdjęciu;)
8. No comment...
9. Zgodzę się z kolegą że magię tego zdjęcia zabiło je wcześniejsze wstawienie (ja akurat czytałem wątki o HDR;) Choć samo zdjęcie jest świetne lubie HDRki i to Ci wyszło ale za brak zaskoczenia głosu nie dam :razz:
10. Bez obrazy ale zdjęcie jest słabe;)Widziałem oryginał w HDRach i jest niebo lepsze:) Pewno kolega nie chciał się powtarzać tylko że to cropowanie coś nie wyszło;)
11. Coś w nim jest że jestem na nie;)A może to tylko brud?;)
12. Ciekawy pomysł bo otwiera umysł ale jakoś korozję wyobrażałem sobie zupełnie inaczej;)

Głos oddał bym na 9 ale.... (czytaj wyżej;) i podobały mi się jeszcze 2 i 5 :)
A mój głos oddaję na zdjęcie nr 5 :grin:

masza - Pią 30 Lip, 2010

Moje typy to:
1. Ciekawe, klimatyczne, zastanawiające.
8. Co za kolory! Płonąca rdza :)
5. Bardzo ładny detal, choć odrobinę za blady.

Głosuję na foto nr 6. Minimalistyczne, a wymowne. Inne. I doskonale oddaje podstępną naturę korozji.

goltar - Sob 31 Lip, 2010

Wyniki „IX wirtualnego pleneru” forum Optyczne.pl

Temat konkursu: W obliczu korozji.

Do konkursu zgłoszono 12 zdjęć.
Łącznie oddano 21 głosów. Jedna osoba wstrzymała się od głosowania.

III miejsce z 3 głosami zdobyły dwa zdjęcia: nr 7, którego autorem jest kozidron oraz nr 9, którego autorem jest lolek88.

II miejsce z 4 głosami zdobyło zdjęcie nr 12, którego autorką jest masza.

I miejsce i zwycięstwo wynikiem 6 głosów zdobyło zdjęcie nr 8, którego autorem jest szaleniec.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcy.
Zapraszamy do udziału w kolejnym wirtualnym plenerze, który zostanie ogłoszony już wkrótce.
Poniżej jeszcze raz zwycięskie zdjęcie.