|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Chmury
Tutejszyn - Wto 27 Lip, 2010 Temat postu: Chmury Kiedy ogląda się chmury, wystarczy przesłonić oczy okularami przeciwsłonecznymi, aby zobaczyć kompletnie odmieniony obraz. Gdzieś znika mdława masa, a ukazują się cudowne, kontrastowe formy.
Nie potrafię jeszcze oddać tego na fotografii. Myslałem, że pomoże filtr UV, ale nie bardzo.. Teraz kombinuję, że może filtr szary. No nic, będę dalej szukał..
Jakie są wasze doświadczenia z chmurami? Jak "założyć okulary słoneczne na obiektyw"?
hijax_pl - Wto 27 Lip, 2010
Filtr polaryzacyjny.
Tutejszyn - Wto 27 Lip, 2010
Tylko tyle? Mam nadzieję, że to będzie to.. Dzięki hijax_pl,
arietiss - Wto 27 Lip, 2010
Tutejszyn, polar daje dokładnie to co okulary! A nawet więcej bo można sobie poregulować.
lupo57 - Wto 27 Lip, 2010
a może masz okulary polaryzacyjne i o tym nie wiesz , można takie bardzo często kupić np. w sklepie wędkarskim
cybertoman - Wto 27 Lip, 2010
Tez stawiam na okulary polaryzacyjne, sam sie przez takie czesto gapie w niebo.
jaad75 - Wto 27 Lip, 2010
Najczesciej wystarcza niedoswietlenie...
sigmiarz - Wto 27 Lip, 2010
polara i tak używa prawie każdy "landskejpsiarz"
jaad75 napisał/a: | Najczesciej wystarcza niedoswietlenie... |
Mam nadzieję, że nie tylko, że polar da mi jednak coś więcej. Próbowałem niedoświetlać i to nie było to. Jestem przekonany, że jednak trzeba odfiltrować widmo, a nie tylko wpuścić mniej światła.
ważna uwaga, jeśli z cyfrą, musi to być filtr kołowy
poza tym to jedna z wilu stron o tym filtrze
http://www.szerokikadr.pl...r_polaryzacyjny
edmun - Wto 27 Lip, 2010
Tutejszyn, nie chodzi o widmo, ale o usunięcie niepotrzebnych odblasków i uwydatnienie kontrastu
a tu skrót http://www.optyczne.pl/21...aryzacyjny.html
[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 15:57 ]
ale on właśnie osłabia kontrast, niweluje światło odbite, wzmacnia nasycenie barw, dzięki temu że światło odbija się od cząsteczek powietrza dostajemy zafarb który może być przyjemny ale może też przeszkadzać, filtr polar. jest jak auto levels w starszych wersjach shopa
[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 16:02 ]
co ważne kręcą filtrem, możemy usuwać fale o różnych częstotliwościach.
edmun napisał/a: | Tutejszyn, nie chodzi o widmo, ale o usunięcie niepotrzebnych odblasków i uwydatnienie kontrastu |
Wiem, słowo "widmo" jest tu niedobrym słowem. Miałem powiedzieć ogólnie "światło".
Wiem, na czym polega działanie filtra polaryzacyjnego - przepuszcza światła o porządanym kierunku polaryzacji. Nie wpadłbym tylko na to, że będzie dobry do chmur.
hijax_pl - Wto 27 Lip, 2010
Niedoświetlenie jest wystarczające gdy fotografujemy chmury tylko... Jednak gdy niebo będzie tylko częścią kadru nie będzie już tak prosto z uwagi na dynamikę sceny. Tutaj właśnie filtr polaryzacyjny jest w sumie... najprostszym rozwiązaniem (no chyba że HDR) - dzięki wycięciu spolaryzowanego światła przyciemni i skontrastuje chmury, pozostawiając jasność lądu/wieżowca/drzewa na niezmienionym poziomie.
Tutejszyn napisał/a: | Nie wpadłbym tylko na to, że będzie dobry do chmur. |
Pamiętaj tylko, że najsilniejszy efekt jest kiedy będziesz fotografował pod kątem 90 stopni w stosunku do słońca...
Tutejszyn, ależ jak najbardziej, o widmo też tu chodzi.
Dobrze wiedzieć - 90 stopni.. Dzięki
sigmiarz, widmo kojarzy mi się bardziej z barwą. Wydaje mi się, że polar nie filtruje barwy, ale tylko polaryzację. Być może (nie mam zielonego pojęcia) jakas polaryzacja nie przenosi pełnego widma i dlatego tez być moze można mówić o barwie. Jednak nie chciałbym sobie zaprzątać takimi niuansami głowy podczas naciskania spustu. Choćbym dostał żylaków na mózgu od myślenia, lepszy efekt osiągnę po prostu kręcąc polarem i patrząc w wizjer..
[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 18:57 ]
sigmiarz napisał/a: | ...co ważne kręcą filtrem, możemy usuwać fale o różnych częstotliwościach. |
Po prostu musze kupić pierwszy swój taki filtr i zobaczyć samemu
Tutejszyn napisał/a: |
Mam nadzieję, że nie tylko, że polar da mi jednak coś więcej. Próbowałem niedoświetlać i to nie było to. | Widocznie źle to robiłeś i nieumiejętnie obrabiałeś. Jeśli fotografowałeś tylko chmury, niedoświetlenie w zupełności wystarczy by wydobyć przestrzenność. Potem wystarczy zwiększyć kontrast lokalny przy wywołaniu.
Założyłem, że skoro jedna z lepszych matryc jaka znajduje się w oku wymaga filtra, aby lepiej zobaczyć chmury, to aparat potrzebuje tego filtra tym bardziej. Ponieważ po dostarczeniu mniejszej ilości światła do aparatu efekt nadal nie był taki jaki chciałem uzyskać, pomyślałem że w okularach nie jest najważniejsza ich przyciemniająca właściwość. Zacząłem myśleć, że to materiał z jakiego są wykonane. Filtr UV i tak dalej..
To sa najlepsze chmury jakie udało mi się zrobić. Wkrótce zobaczę co daje polar.
1.
2.
Tutejszyn, przy takim ustawieniu w stosunku do słońca jak na jedynce CPL nie da praktycznie nic... Prostopadle do słońca, przyciemni błękit nieba i da wrażenie zwiększonego nasycenia kolorów... To właściwie tyle...
Pamiętam... 90 stopni.
szaleniec - Sro 04 Sie, 2010
A filtr szary połówkowy? Tylko on chyba nie nasyci tak barw nieba i chmur tylko je przyciemni, co?
hijax_pl - Sro 04 Sie, 2010
Zrównoważy Ci jasność nieba z terenem... Nic ponadto...
szaleniec - Pon 27 Wrz, 2010
jeżeli najlepszy jest filtr polaryzacyjny to jakiej firmy żeby wytrzymał parę lat użytkowania?Hoja czy znacie może coś podobnego dobrego i taniego
cybertoman - Pon 27 Wrz, 2010
Tutaj popatrz Ja mam Marumi, ale odnosze wrazenie ze psuje mi ostrosc. B&W sa dobre, ale drogie.
d.prowadzisz - Wto 05 Paź, 2010
Na ułomności cyfry - Photoshop.
belkot77 - Wto 12 Paź, 2010
O ile dobrze pamietam. W fotografi cz-b filtr zielony byl do uwydatniania chmur. Zreszta latwo to sprawdzic bo cyfrowki maja "wbudowane filtry" do fotografi cz-b.
hijax_pl - Wto 12 Paź, 2010
belkot77 napisał/a: | . W fotografi cz-b filtr zielony byl do uwydatniania chmur |
Raczej od żółtego, przez pomarańcz aż po czerwony - w zależności od pożądanego wyeksponowania dramaturgii nieba
dr11 - Wto 12 Paź, 2010
Można klepnąć parę ekspozycji, na cyfrze to nic nie kosztuje Potem trochę pracy na warstwach albo delikatny HDR i dopiero jego na warstwę nieba... Generalnie, oprócz stosowania filtrów, warto trzepnąć więcej materiału wejściowego. Daje to większe pole manewru
|
|