forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Makro - odwrotne mocowanie kita 18-55

przemek51p - Wto 27 Lip, 2010
Temat postu: Makro - odwrotne mocowanie kita 18-55
Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze jeśli nie to prosze o przeniesienie.
Chciałbym takim kosztem uzyskać lepsze makro. Słyszałem o adapterze odwrotnego mocowania. Mam teraz do tego kilka pytań.
1. Gdy obiektyw jest odwrócony to nie dotyka styków czyli elektronika nie działa, to da rady jakoś regulować przesłoną??
2. Jeśli sie nie da, to w jakim punkcie jest przesłona ustawiona jeśli obiektyw jest odłączony?? (chodzi mi czy bliżej małej wartości czy dużej)
3. Jak to fotografowanie odwróconym ma sie w praktyce plusy i minusy?
Może ktoś ma zdjęcia tak wykonane to prosze o wrzutkę.
Z góry dzięki.

JK - Wto 27 Lip, 2010
Temat postu: Re: Makro - odwrotne mocowanie kita 18-55
przemek51p napisał/a:
Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze jeśli nie to prosze o
Może ktoś ma zdjęcia tak wykonane to prosze o wrzutkę.
Z góry dzięki.

Tu jest tutorial

JK

tak tak widziałem ten tutek ale to jest spora ingerencja w obiektyw (już normalnie sie go nie użyje), a mi chodzi to takie najzwyklejsze podłączenie tyłem na przód. Prosze o dalsze podpowiedzi.
Kocur - Wto 27 Lip, 2010

przemek51p napisał/a:
a mi chodzi to takie najzwyklejsze podłączenie tyłem na przód. Prosze o dalsze podpowiedzi.

Przyłożyć do bagnetu i trzymać. Jak to mówią, just like that. ;)

przemek51p napisał/a:
w jakim punkcie jest przesłona ustawiona jeśli obiektyw jest odłączony?? (chodzi mi czy bliżej małej wartości czy dużej)

Będzie w pełni otwarta.

przemek51p napisał/a:
Gdy obiektyw jest odwrócony to nie dotyka styków czyli elektronika nie działa, to da rady jakoś regulować przesłoną??

Da radę. Tylko przy każdej zmianie przesłony trzeba zapiąć obiektyw do body. Wybierasz tryb M lub Av, ustawiasz wartość przysłony, która Cię interesuje, a potem trzymając wciśnięty przycisk podglądu głębi ostrości odpinasz obiektyw. Przysłona pozostanie przymknięta. :)

całkiem just like that nie, bo na alledrogo widziałem adaptery odwrotnego mocowania,
Kocur - Wto 27 Lip, 2010

Można i z adapterem, ale nie jest on niezbędny.
przemek51p - Sro 28 Lip, 2010

może faktycznie spróbuje najpierw bez adaptera, a jeśli efekt bedzie zadowalający to kupie adapter hehe a co by było gdybym połączył 2 obiektywy pierścieniem odwrotnego mocowania bo mam jeszcze do dyspozycji 28-135 ale to chyba bym za dużą winiete mial, nie??
MasterB - Sro 28 Lip, 2010

Moim zdaniem lepsze efekty uzyskasz zaopatrując się w pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki albo soczewkę typu raynox dcr-250.
Odwrotne mocowanie owszem, ale ma większy sens kiedy masz manualny obiektyw (wspomniane problemy z przysłoną).

Możesz też zainwestować w Heliosa 44M z pierścieniami, koszt raczej nie przekroczy 100zł :)

Kocur - Sro 28 Lip, 2010

przemek51p napisał/a:
a co by było gdybym połączył 2 obiektywy pierścieniem odwrotnego mocowania bo mam jeszcze do dyspozycji 28-135 ale to chyba bym za dużą winiete mial, nie??

Winietę niekoniecznie. Często przykładam odwrócone 50/1,4 do 100/2,8 macro i winiety nie mam, a przynajmniej nie takiej, która by była uciążliwa. Są drobne problemy z trafieniem w obiekt (odległość ostrzenia w okolicach 1cm od przedniej soczewki), oraz z doświetleniem, bo rzeczywista jasność jest pewnie 5-6 działek niższa niż pokazuje aparat, no ale coś za coś... jak jeszcze dołożyć do setki pierścienie to można z tego układu wycisnąć odwzorowanie w okolicach 8:1 :P

przemek51p - Sro 28 Lip, 2010

Co do Heliosa to sie rozglądałem ale adapter 100zł, pierścienie + Helios też 100zł a AF nie ma hehe.
to co lepsze pierścienie pośrednie czy soczewka raynox dcr-250?? Co miało by lepszą jakość??

edmun - Sro 28 Lip, 2010

Kocur, czy my czasami nie sprawdzaliśmy odwróconego obiektywu i zaraz po tym raynoxa i nie okazało się że wyszło to samo? nie mógłbyś sampli wrzucić ?
Kocur - Sro 28 Lip, 2010

edmun, sprawdzaliśmy jak dla mnie z odwróconego obiektywu można dostać lepszą skalę odwzorowania, ale światło spada bardzo drastycznie. Zaraz coś strzelę i wstawię.

[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 14:19 ]
No to lecimy...

17-55 @ 55mm

17-55 @ 55mm + pierścień 12mm - odległość ostrzenia od przedniej soczewki ok. 1,5cm

50/1,4 + pierścienie 37mm - odległość ostrzenia jakieś 4cm

100 macro @ 1:1

100 macro @ 1:1 + pierścienie 37mm

100 macro @ 1:1 + przyłożone odwrotnie 50/1,4

100 macro @ 1:1 + pierścienie 37mm + 50/1,4 przyłożone odwrotnie

50/1,4 przyłożone odwrotnie do bagnetu

pierścienie 37mm + 50/1,4 przyłożone odwrotnie

Matryca ma 22,3mm szerokości, więc skalę odwzorowania można oszacować. Pierwszy wniosek jest taki, że nie należy wierzyć w to co piszą, tylko sprawdzić doświadczalnie. Takie 100macro z przyłożonym 50/1,4 według tego co czytałem (w kilku miejscach, żeby było śmieszniej) powinno dawać skalę 5:1... a jak jest? W kadrze mieści się ok. 8,5mm, matryca ma 22,3mm, co daje skalę w okolicach 2,5:1. Zastosowanie pierścieni podbija skalę do ok. 3,3:1, a nie 8:1 o czym mowa w sieci.

[ Dodano: Sro 28 Lip, 2010 14:21 ]
lul... zapomniałem o tagach img... a scaliło mi posta i twierdzi, że minęło 60 minut i nie daje mi poprawić. :P Niech to jakiś mod zataguje, żeby normalnie wyświetlało... :zalamany:

komor - Sro 28 Lip, 2010

Kocur napisał/a:
Niech to jakiś mod zataguje

A magiczne słowo? :)

Kocur - Sro 28 Lip, 2010

Cytat:
A magiczne słowo? :)

Dziękuję :D stawiam piwo na następnym zlocie :P

mystrawberry - Pon 27 Wrz, 2010
Temat postu: makro z 18-105
Witam wszystkich,
Przeczytałam Wasze posty nt. 18-55 i tam mówiliście o odwróceniu.. Na moim to chyba nie działa, bo nic nie widziałam, tzn otwór w obiektywie sie zamykał i pewnie dlatego.. może zrobiłam to niepoprawnie, ale nie znam się za bardzo na takiej magii. A może po prostu mój obiektyw jest za bardzo zautomatyzowany i takie coś nie działa. Może jakiś pierścień łączący czy coś?

hijax_pl - Pon 27 Wrz, 2010

mystrawberry, obiektyw 18-105 to wersja G- czyli wykastrowana z pierścienia przysłony. Przysłonę można ustawić tylko z body - do tego służy taki popychacz. Jak odłączysz obiektyw od aparatu, sprężyna w obiektywie zamknie przysłonę do maksymalnej wartości (f/22) - swoją drogą dobrze to robi głębi ;)

Jak chcesz tym obiektywem się tak bawić nie dokupując żadnych dodatkowych zabawek - po prostu palcem przytrzymaj przysłonę przy ostrzeniu i puść przy robieniu zdjęcia ;)

mystrawberry - Pią 01 Paź, 2010

jak ja mam to zrobić? w sensie dokładnie co mam przytrzymać? budowa tego całego sprzętu jest skomplikowana strasznie. Nie uszkodzę niczego?
hijax_pl - Pią 01 Paź, 2010

Jaki masz adapter?
mystrawberry - Czw 07 Paź, 2010

nie posiadam ;p
hijax_pl - Nie 10 Paź, 2010

mystrawberry, żeby zamontować odwrotnie obiektyw potrzebujesz albo pierścienia odwrotnego mocowania (do bagnetu) tak by do korpusu odwrotnie przymocować, lub pierścień z dwoma gwintami - takimi jakie masz w dwóch obiektywach. Najczęściej przy nakładaniu obiektywu na obiektyw stosuje się szkiełka typu 50/1.8D.

Drugi obiektyw założony odwrotnie:

mystrawberry - Sro 13 Paź, 2010

Z drugiego obiektywu zrezygnuje, bo nawet nie mam, a na razie zainwestować w niego nie mogę
hijax_pl,
jaki bys polecił ten pierścień? wiem, że to dość proste żeby znaleźć tylko się po prostu na tym nie znam (co powtarzam od samego początku mojego bycia na tym forum) i nie chce wydac kasy na cos co nie będzie pasowało.

[ Dodano: Sro 10 Lis, 2010 21:43 ]
Czy ktos mi doradzi jaki pierscień kupić? =)

elvis000 - Pią 21 Sty, 2011

po oglądnięciu tego filmu

http://www.youtube.com/watch?v=zD_hq4bqTf4
mam ochotę kupić kita i przerobić :)

swoją drogą może wstawi ktoś fotki zdobione odwróconym kitem