|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - D-lighting - czy używać przy ISO 800 w pomieszczeniach (D90)
MCELN - Wto 03 Sie, 2010 Temat postu: D-lighting - czy używać przy ISO 800 w pomieszczeniach (D90) Witam!
Mam mieszane uczucia przy robieniu zdjęć w pomieszczeniach z lampą, gdy ustawiam ISO 800 i mam aktywną funkcję D-lighting. Czasami fajnie rozjaśnia drugi plan, a czasami wychodzi szum i zdjęcia są jakby mało kontrastowe.
Zakładam wątek, bo chciałbym usłyszeć opinie innych użytkowników Nikona D90 wykonujących zdjęcia z podobnymi ustawieniami.
hijax_pl - Wto 03 Sie, 2010
A co poza ISO800 ustawiasz? Jak jest ustawiona lampa? Na błysk szeroki, centralny, i tak dalej? Na którą lamelkę błysk jest wyzwalany?
Jeśli Ci wychodzą szumy rozumiem, że drugi plan jest niedoświetlony. Wydłuż czas ekspozycji żeby aparat załapał więcej światła zastanego.
Generalnie D-lighting nie do tego został stworzony
jaad75 - Wto 03 Sie, 2010
hijax_pl napisał/a: | Generalnie D-lighting nie do tego został stworzony | To przede wszystkim...
MCELN - Wto 03 Sie, 2010
Zdjęcia robię w ciemnych pomieszczeniach typu kościół. Rozplanowanie ma tą nieciekawą stronę, że wnętrze jest bardzo ciemne, ale wysoko są okna z witrażami, które mocno oślepiają, ale nie oświetlają wnętrza. Zdjęcia robię na f=5.6 (mój Tamron jest przy tej przysłonie bezbłędny, przy f=4 często nie ustawia dobrze ostrości, za to w plenerze ostry od f=2.8) ogniskowa 17-50, ISO 800, czasy pomiędzy 1/20 a 1/60; czasami f=2.2 do 2.8 ale to Nikkorem 85/1.8. I właśnie tutaj zauważyłem dziwne nieregularne działalnie tej funkcji. Wcześniej jej nie wyłączałem, ale teraz mam wątpliwości, czy ma być aktywna.
[ Dodano: Wto 03 Sie, 2010 09:48 ]
Zapomniałem: SB-900 używam ze sztucznym syfitem, więc z aktywnym zoomem, korekcja ekspozycji na lekkie niedoświetlenie, lampa w trybie iTTL na błysk zrównoważony.
MCELN napisał/a: | Zdjęcia robię w ciemnych pomieszczeniach typu kościół. | No to problem masz jeśli używasz To że przy f/4 nie ostrzy Ci dobrze to tylko problem AF w korpusie - nie obiektywu. Swoją drogą od czego MF?
Spróbuj kiedyś podejść do tego kościoła i zrób parę zdjęć na f/2.8 i ISO400.
Swoją drogą możesz wkleić jakieś zdjęcie?
MCELN napisał/a: | Wcześniej jej nie wyłączałem, ale teraz mam wątpliwości, czy ma być aktywna. |
IMHO ma być nieaktywna. Poza tym przełącz się na RAWy - w postprocesie podciągniesz te ciemne przestrzenie bez problemu.
P.S
Przy okazji f=5.6 oznacza ogniskową 5.6mm, natomiast przysłonę - f/5.6
MCELN napisał/a: | Rozplanowanie ma tą nieciekawą stronę, że wnętrze jest bardzo ciemne, ale wysoko są okna z witrażami, które mocno oślepiają, ale nie oświetlają wnętrza. | Trudno, żeby w takiej sytuacji uniknąć szumów, albo przepalenia - to co robisz, to po prostu niedoświetlenie zastanego, a potem wyciąganie z cieni. Używasz RAW?
MCELN - Wto 03 Sie, 2010
Dzięki za podpowiedź o symbolach - zastosuję się:)
Zdjęcia robię w rawach, potem podciągam w PS3. Troszkę niedoświetlam, żeby nie było przepaleń na białej sukni i na twarzach - tutaj kombinuję: albo ekspozycją, albo zmniejszam moc błysku (częściej).
Teraz nie mogę wkleić zdjęć, bo piszę z kompa u znajomych, ale pod wieczór wkleję próbkę.
Rozumiem, że D-lighting ma być wyłączona - dziękuję.
Ręczne ostrzenie stosowałem, ale pierścień w Tamim jest trochę nieprecyzyjny, a do wizjera w D90 nie mam pełnego zaufania. Histogram i powiększenie na ekranie to dla mnie podstawowa ocena ostrości i naświetlenia. Przy f/5.6 nie sprawdzam ostrości, bo zawodzi mnie raz na sto zdjęć. Co ciekawe, przy Nikkorze 85/1.8 ostrość na AF jest zawsze dobra, natomiast z Tamim jak wyżej.
MCELN napisał/a: | Zdjęcia robię w rawach, potem podciągam w PS3. |
To D-lighting nie działa - to działa tylko z JPGami
MCELN napisał/a: | Troszkę niedoświetlam, żeby nie było przepaleń na białej sukni i na twarzach - tutaj kombinuję: albo ekspozycją, albo zmniejszam moc błysku (częściej). |
Wydłużaj czas i koryguj w dół błysk.
Pamiętaj, że szumy wyjdą kiedy będziesz wyciągał cienie. Kiedy będziesz lekko prześwietlał - nie będzie tego efektu.
MCELN napisał/a: | Co ciekawe, przy Nikkorze 85/1.8 ostrość na AF jest zawsze dobra, natomiast z Tamim jak wyżej. |
Kwestia sterowania mechaniką... W nikkorze masz wiertarkę, która jest jak widać precyzyjniejsza od silnika w tamronie.
MCELN - Wto 03 Sie, 2010
Więc ta funcja nie działa przy RAW? Robiłem w domu próby - statyw z lampą, zdjęcie po zdjęciu i jest różnica. Dlatego założyłem ten wątek.
OK- zdezaktywuję ją.
Wydłużanie czasu - przy 1/20 zdjęcia są fajnie naświetlone, ale łatwo załapać poruszenie nawet z lampą, więc głównie 1/40 do 1/60.
Prześwietleń unikam, bo jak przesadzę, to szczegółów na sukni nie odzyskam, chociaż PS daje tu spore możliwości.
Próbowałem przy ISO 400, ale efekty marne - potrzebny statyw albo lepsze szkiełko, którego nie mam, a zwiększenie siły błysku jest tragiczne w skutkach, do tego tylko sztuczny sufit. Próbowałem ze stałką 35 i 50 przy f/2.8 do f/4, ale: mam jedno body, kadrowanie obok księdza i ołtarza nie pozostawało bez jego uwagi, więc stosuję zoom.
Dziękuję za porady - jutro przetestuję zdjęcia w kościele bez D-lighting, ale do manualu jakoś nie mogę się przekonać:)
veenee - Wto 03 Sie, 2010
MCELN napisał/a: | Więc ta funcja nie działa przy RAW? Robiłem w domu próby - statyw z lampą, zdjęcie po zdjęciu i jest różnica. Dlatego założyłem ten wątek.
|
Dziala, ale efekt bedzie widoczny wylacznie jesli obrabiasz zdjecia w oprogramowaniu Nikona.
PS nie odczyta "zakletych" w NEFie ustawien, stad bedziesz widzial dzialajace D-Lighting na ekranie aparatu, ale juz nie po imporcie zdjecia do oprogramowania Adobe.
veenee napisał/a: | Dziala, ale efekt bedzie widoczny wylacznie jesli obrabiasz zdjecia w oprogramowaniu Nikona. | Nie działa w tym sensie, że dane RAW pozostaną zapisane tak samo, inne będą tylko wstępne informacje dotyczące ich interpretacji.
MCELN napisał/a: | Więc ta funcja nie działa przy RAW? Robiłem w domu próby - statyw z lampą, zdjęcie po zdjęciu i jest różnica. Dlatego założyłem ten wątek. |
RAW to zrzut danych z matrycy. Nic więcej.
Jednak aparat tak czy siak generuje JPGa - po to żeby pokazać podgląd na wyświetlaczu czy też histogram. W sumie aparat wytwarza takie dwa techniczne JPGi.
Zatem to co oglądasz na wyświetlaczu aparatu jest JPGiem wywołanym wg ustawień takich jak balans bieli, profil kolorów, d-lighting, korekcja winietowania, korekcja dystorsji itp itd.
jaad75 napisał/a: | Nie działa w tym sensie, że dane RAW pozostaną zapisane tak samo, inne będą tylko wstępne informacje dotyczące ich interpretacji. |
czyli dziala
bo nie jest tak, ze jesli robisz zdjecia w RAW to nie mozesz korzystac z D-Lighting
veenee napisał/a: | bo nie jest tak, ze jesli robisz zdjecia w RAW to nie mozesz korzystac z D-Lighting | Możesz korzystać ze wszystkiego, co dotyczy JPG, od przestrzeni kolorów i balansu bieli, do styli i wspomnianego D-Lighting, tyle, że jest to mało istotne...
nawet jesli wrzucisz RAWy w Capture NX? w jakim sensie jest to wowczas malo istotne?
veenee napisał/a: | w jakim sensie jest to wowczas malo istotne? | W tym sensie, że zawsze możesz dojść do identycznego efektu, bo dane są te same, a zmiany bezstratne.
veenee - Sro 04 Sie, 2010
Active D-Lighting zmienia ustawienia ekspozycji - wiec mozna powiedziec, ze ingeruje w RAW (zdjecie jest niedoswietlane w celu zachowania highlights).
Wracajac jednak do pytania MCELN, nadal uwazam, ze nie mozna powiedziec, ze D-Lighting "nie dziala z RAW" - to tylko kwestia uzytego oprogramowania (pomijajac wspomniana wyzej ingerencje w ekspozycje).
hijax_pl - Sro 04 Sie, 2010
veenee napisał/a: | Active D-Lighting zmienia ustawienia ekspozycji - wiec mozna powiedziec, ze ingeruje w RAW (zdjecie jest niedoswietlane w celu zachowania highlights). |
W przeciwieństwie do zwykłego D-Lighting, które to jest operacją realizowaną po wykonaniu zdjęcia.
veenee - Sro 04 Sie, 2010
oczywiscie, ale mowilismy o funkcji ktora jest wlaczona podczas robienia zdjec - czyli chodzilo o ADL
|
|