|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - C50D ustawia ostrość a rzadko puszcza migawkę
mir - Sob 07 Sie, 2010 Temat postu: C50D ustawia ostrość a rzadko puszcza migawkę Mam prośbę :Może ktoś się z tym spotkał : canon 50D ustawia ostrość sprawdziłem na 2 obiektywach a migawka albo się nie otwiera albo robi zdjęcia że znacznym opóźnieniem. Przez pewien czas sprawa jakby ustała po chwili znowu jest źle . Reset aparatu i ustawień nie pomógł Co robić ? pisze komórka więc mogą być błędy
[ Dodano: Sob 07 Sie, 2010 20:04 ]
Oj niedobrze pomyliłem działy proszę o przeniesienie
Wujek_Pstrykacz - Sob 07 Sie, 2010
już na dobrym forum temacik jest
B o g d a n - Sob 07 Sie, 2010
mir napisał/a: | Mam prośbę :Może ktoś się z tym spotkał : canon 50D ustawia ostrość sprawdziłem na 2 obiektywach a migawka albo się nie otwiera albo robi zdjęcia że znacznym opóźnieniem. |
Aparat może nie wyzwolić migawki gdy parametry ekspozycji wychodza poza zakres. Np, gdy masz ustawione 1/125s, a przysłona wychodzi poniżej możliwości obiektywu. Lub po ustawieniu przysłony np. na f/4, czas wychodzi krótszy od 1/8000s.
Mi się też czasami zdarza gdy ostrość jest ustawiana na najbliższej odległości ostrzenia szkła. Niby ostrzy ale nie wyzwala migawki. Odsunięcie się minimalne - i jest OK.
No chyba, że masz przestawione wyzwalanie na samowyzwalacz/zwłokę np. 2s.
mir - Sob 07 Sie, 2010
Panowie ja naprawdę już trochę zajmuje się fotografia i takie rzeczy to ją wiem, To musi być coś poważniejszego
[ Dodano: Sob 07 Sie, 2010 21:06 ]
Nie jest to wyzwalacz ani parametry ekspozycji, Wszystkie parametry są ok i odległość jest ok , Obiektywy to Tamron i Canon jak w stopce. Dokonałem resetu parametrów, delikatnie przeczyściłem styki, aparat nie upadł. Jestem amatorem nie zarabiam na fotografii nie robię bardzo dużo zdjęć
dr11 - Sob 07 Sie, 2010
mir, przedmuchaj gruszką lustro i czujniki AF, może po prostu jakiś kłaczek wleciał układ nie może sobie poradzić z ustawieniem ostrości.
mir - Nie 08 Sie, 2010
AF działa prawidłowo w każdym trybie, wyświetla się zielona kropka potwierdzająca ostrość potem naciskam spust migawki i NIC
kozidron - Nie 08 Sie, 2010
mir, zajrzyj jeszcze do zakładki C.Fn co masz tam ustawione ze spustem migawki.......tylko skoro napisałeś, że zresetowałeś nastawy to powinno być okey...
mir - Nie 08 Sie, 2010
Tak wyłączyłem wszystkie bajery. Myślę o przedmuchaniu tylko nie wiem jak to zrobić ? Może najpierw delikatnie odkurzyc ? A jak nie to serwis czy w Krakowie jest jakiś serwis bo jestem z okolic
[ Dodano: Nie 08 Sie, 2010 11:43 ]
Help
krisv740 - Pon 09 Sie, 2010
mir, ustaw tryb M i serwo af wyostrz na jakiś punkt i spróbuj....
jeśli to nie pomogło , to prawdopodobnie sprawa jest prosta - masz padnięty spust migawki... - działa na pierwszy "zakres" - "stoi" na wyzwoleniu migawki...
MasterB - Pon 09 Sie, 2010
mir, identyczne objawy daje zabrudzony spust migawki. Nie trzeba wymieniać, tylko wyczyścić - pytanie czy czujesz się na siłach sam to zrobić. Jak nie, to pozostaje serwis...
Mniej więcej rok temu koszt na Żytniej = 180zł w Canon 30D (co mnie przekonało do samodzielnego przeprowadzenia operacji ).
Podejrzewam że we wszystkich modelach xxD koszt będzie ten sam, bo to taka sama konstrukcja (z tą samą wadą od lat...)
mir - Pon 09 Sie, 2010
O Boże a już myślałem, że to cała migawka. Przed chwilą przeprowadziłem rozmowę z facetem z serwisu ul. Czapskich w Krakowie, powtórzył właśnie to o czym piszecie, że może być to spust migawki, a nie migawka. Do środy zawiozę sprzęt do serwisu.
dr11 - Pon 09 Sie, 2010
mir, myślę, że jeśli to jest problem ze spustem migawki, to w przypadku wyzwalania z wężyka albo z gripa migawka powinna się aktywować normalnie. Jeśli masz możliwość - sprawdź
mir - Pon 09 Sie, 2010
Wstyd się przyznać ale mam tylko wężyk do pentaxa
Monastor - Pon 09 Sie, 2010
mir, jak chcesz się przekonać czy to wina spustu jeszcze przed wysyłką do serwisu, możesz jeszcze zwalniać migawkę przez USB po podłączeniu aparatu do komputera, w EOS Utility.
dr11 - Pon 09 Sie, 2010
Zrób to metodą domową:
Ustaw obiektyw w MF, aparat w M, spróbuj wyzwolić migawkę spustem w body.
Jeśli nie zadziała, zewrzyj w gnieździe shutter z ground:
Jeśli zadziała, to znaczy, że spust w body nie styka.
mir - Pon 09 Sie, 2010
Hura DZIAŁA poprzez zwarcie końcówek
Monastor - Pon 09 Sie, 2010
dr11, fajny bajer, szkoda że u mnie tak nie można, musiałbym się bawić z tym jackiem , w sumie wystarczy wtyczka i rozbebeszone kabelki
mir - Pon 09 Sie, 2010
Dziękuję wszystkim którzy mi poddali pomysł uruchomienia migawki bez spustu
[ Dodano: Sro 11 Sie, 2010 22:08 ]
Byłem w Krakowie na ul Czapskich . Diagnoza : prawdopodobnie zabrudzony spust migawki . Koszt 200 zł dodatkowo czyszczenie matrycy za dodatkowe 50Zł termin 3 dni . Wrażenia pozytywnie . Jak odbiore sprzęt dam znać .
komor - Czw 12 Sie, 2010
Monastor napisał/a: | fajny bajer, szkoda że u mnie tak nie można, musiałbym się bawić z tym jackiem |
Łoj. O niebo wolę starego dobrego i niezawodnego jacka w 3-cyfrowych Canonach niż ten dziwny i podatny na rozwalenie wynalazek z 2-cyfrowych puszek. Robiąc zdjęcia nocą pamiętam, że w 400D na ślepo wkładałem ten wężyk, natomiast z 40D/50D to już trzeba sobie latarką poświecić albo zapamiętać pozycję odpowiednią, żeby nie połamać wtyków.
dr11 - Czw 12 Sie, 2010
W 350D było jeszcze prościej. Telefon z IR, aplikacja pilota TV niego, kody IR od pilota RC-1 i kabelki można było schować
mir - Czw 12 Sie, 2010
A jak jest w linii profesjonalnej czy jack czy bolce?
candy - Czw 12 Sie, 2010
bolce(w body)
|
|