forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - C50D ustawia ostrość a rzadko puszcza migawkę

mir - Sob 07 Sie, 2010
Temat postu: C50D ustawia ostrość a rzadko puszcza migawkę
Mam prośbę :Może ktoś się z tym spotkał : canon 50D ustawia ostrość sprawdziłem na 2 obiektywach a migawka albo się nie otwiera albo robi zdjęcia że znacznym opóźnieniem. Przez pewien czas sprawa jakby ustała po chwili znowu jest źle . Reset aparatu i ustawień nie pomógł Co robić ? pisze komórka więc mogą być błędy

[ Dodano: Sob 07 Sie, 2010 20:04 ]
Oj niedobrze pomyliłem działy proszę o przeniesienie

Wujek_Pstrykacz - Sob 07 Sie, 2010

:smile:
już na dobrym forum temacik jest :smile:

B o g d a n - Sob 07 Sie, 2010

mir napisał/a:
Mam prośbę :Może ktoś się z tym spotkał : canon 50D ustawia ostrość sprawdziłem na 2 obiektywach a migawka albo się nie otwiera albo robi zdjęcia że znacznym opóźnieniem.

Aparat może nie wyzwolić migawki gdy parametry ekspozycji wychodza poza zakres. Np, gdy masz ustawione 1/125s, a przysłona wychodzi poniżej możliwości obiektywu. Lub po ustawieniu przysłony np. na f/4, czas wychodzi krótszy od 1/8000s.

Mi się też czasami zdarza gdy ostrość jest ustawiana na najbliższej odległości ostrzenia szkła. Niby ostrzy ale nie wyzwala migawki. Odsunięcie się minimalne - i jest OK.

No chyba, że masz przestawione wyzwalanie na samowyzwalacz/zwłokę np. 2s. :grin:

mir - Sob 07 Sie, 2010

Panowie ja naprawdę już trochę zajmuje się fotografia i takie rzeczy to ją wiem, To musi być coś poważniejszego

[ Dodano: Sob 07 Sie, 2010 21:06 ]
Nie jest to wyzwalacz ani parametry ekspozycji, Wszystkie parametry są ok i odległość jest ok , Obiektywy to Tamron i Canon jak w stopce. Dokonałem resetu parametrów, delikatnie przeczyściłem styki, aparat nie upadł. Jestem amatorem nie zarabiam na fotografii nie robię bardzo dużo zdjęć

dr11 - Sob 07 Sie, 2010

mir, przedmuchaj gruszką lustro i czujniki AF, może po prostu jakiś kłaczek wleciał układ nie może sobie poradzić z ustawieniem ostrości.
mir - Nie 08 Sie, 2010

AF działa prawidłowo w każdym trybie, wyświetla się zielona kropka potwierdzająca ostrość potem naciskam spust migawki i NIC
kozidron - Nie 08 Sie, 2010

mir, zajrzyj jeszcze do zakładki C.Fn co masz tam ustawione ze spustem migawki.......tylko skoro napisałeś, że zresetowałeś nastawy to powinno być okey...
mir - Nie 08 Sie, 2010

Tak wyłączyłem wszystkie bajery. Myślę o przedmuchaniu tylko nie wiem jak to zrobić ? Może najpierw delikatnie odkurzyc ? A jak nie to serwis czy w Krakowie jest jakiś serwis bo jestem z okolic

[ Dodano: Nie 08 Sie, 2010 11:43 ]
Help

krisv740 - Pon 09 Sie, 2010

mir, ustaw tryb M i serwo af wyostrz na jakiś punkt i spróbuj....
jeśli to nie pomogło , to prawdopodobnie sprawa jest prosta - masz padnięty spust migawki... - działa na pierwszy "zakres" - "stoi" na wyzwoleniu migawki...

MasterB - Pon 09 Sie, 2010

mir, identyczne objawy daje zabrudzony spust migawki. Nie trzeba wymieniać, tylko wyczyścić - pytanie czy czujesz się na siłach sam to zrobić. Jak nie, to pozostaje serwis...

Mniej więcej rok temu koszt na Żytniej = 180zł w Canon 30D (co mnie przekonało do samodzielnego przeprowadzenia operacji :P ).
Podejrzewam że we wszystkich modelach xxD koszt będzie ten sam, bo to taka sama konstrukcja (z tą samą wadą od lat...)

mir - Pon 09 Sie, 2010

O Boże a już myślałem, że to cała migawka. Przed chwilą przeprowadziłem rozmowę z facetem z serwisu ul. Czapskich w Krakowie, powtórzył właśnie to o czym piszecie, że może być to spust migawki, a nie migawka. Do środy zawiozę sprzęt do serwisu.
dr11 - Pon 09 Sie, 2010

mir, myślę, że jeśli to jest problem ze spustem migawki, to w przypadku wyzwalania z wężyka albo z gripa migawka powinna się aktywować normalnie. Jeśli masz możliwość - sprawdź :)
mir - Pon 09 Sie, 2010

Wstyd się przyznać ale mam tylko wężyk do pentaxa
Monastor - Pon 09 Sie, 2010

mir, jak chcesz się przekonać czy to wina spustu jeszcze przed wysyłką do serwisu, możesz jeszcze zwalniać migawkę przez USB po podłączeniu aparatu do komputera, w EOS Utility.
dr11 - Pon 09 Sie, 2010

Zrób to metodą domową:
Ustaw obiektyw w MF, aparat w M, spróbuj wyzwolić migawkę spustem w body.
Jeśli nie zadziała, zewrzyj w gnieździe shutter z ground:

Jeśli zadziała, to znaczy, że spust w body nie styka.

mir - Pon 09 Sie, 2010

Hura DZIAŁA poprzez zwarcie końcówek
Monastor - Pon 09 Sie, 2010

dr11, fajny bajer, szkoda że u mnie tak nie można, musiałbym się bawić z tym jackiem , w sumie wystarczy wtyczka i rozbebeszone kabelki :roll:
mir - Pon 09 Sie, 2010

Dziękuję wszystkim którzy mi poddali pomysł uruchomienia migawki bez spustu

[ Dodano: Sro 11 Sie, 2010 22:08 ]
Byłem w Krakowie na ul Czapskich . Diagnoza : prawdopodobnie zabrudzony spust migawki . Koszt 200 zł dodatkowo czyszczenie matrycy za dodatkowe 50Zł termin 3 dni . Wrażenia pozytywnie . Jak odbiore sprzęt dam znać .

komor - Czw 12 Sie, 2010

Monastor napisał/a:
fajny bajer, szkoda że u mnie tak nie można, musiałbym się bawić z tym jackiem

Łoj. O niebo wolę starego dobrego i niezawodnego jacka w 3-cyfrowych Canonach niż ten dziwny i podatny na rozwalenie wynalazek z 2-cyfrowych puszek. Robiąc zdjęcia nocą pamiętam, że w 400D na ślepo wkładałem ten wężyk, natomiast z 40D/50D to już trzeba sobie latarką poświecić albo zapamiętać pozycję odpowiednią, żeby nie połamać wtyków.

dr11 - Czw 12 Sie, 2010

W 350D było jeszcze prościej. Telefon z IR, aplikacja pilota TV niego, kody IR od pilota RC-1 i kabelki można było schować :P
mir - Czw 12 Sie, 2010

A jak jest w linii profesjonalnej czy jack czy bolce?
candy - Czw 12 Sie, 2010

bolce(w body)