forum.optyczne.pl

Lornetki - Wybor lornetki

Dawid1984 - Pon 09 Sie, 2010
Temat postu: Wybor lornetki
Witam wszystkich forumowiczów,nadszedł w końcu dzień kiedy mogę przesiąść się na lepsza lornetkę .Obecnie posiadam nikona Action EX 10x50 CF ,chciał bym się przesiąść na coś lżejszego mniejszego i o porównywalnej bądź lepszej jakości obrazu i jasności.I myślę nad Nikon High Grade 8x32HG L DCF
Kowa 8x33 xd prominar
Steiner 8x44 Nighthunter XP
ewentualnie czy ktoś ma jakieś inne propozycje ,kusi ta kowa ale opinia http://www.optyczne.pl/18...nesis_8x33.html hmmm pozostawia do myślenia i czy warto ryzykować.Z kolei czy ten Stainer się sprawdzi,lornetkę będę używał w dzień szczególnie w lesie czasem otwarte tereny ,sprzęt oczywiście na ptaki wiec pole widzenia ważne,bo w moim nikonie pole to porażka.Co byście doradzili bo w rozterce jestem.

RB - Wto 10 Sie, 2010

Do Twoich zastosowań - jednak 8x32 8x33. Po co Ci 44mm obiektywy Nighthuntera?
Moim zdaniem z tych bierz Prominara Kowy. IMO nic nie ryzykujesz. Te poscinane źrenice i inne duperdachy to przy ptakoobserwacji sa bardzo nieistotne...
Dostajesz doskonałe wykonanie, malutką CA, świetne pole, choć ostrość na brzegu jest taka sobie. Ale coś szerzej widzisz :-)

Dawid1984 - Wto 10 Sie, 2010

Czyli bardziej się opłaca kowe hmmm,a obraz dwóch jest porównywalny?Czy nie odczuje różnicy? Dziękuje w ogóle za odzew.
RB - Wto 10 Sie, 2010

Dawid1984 napisał/a:
Czy nie odczuje różnicy?

Nie wiem. To mocno subiektywne.

U szwedów nie ma sklepu z lornetkami do którego mógłbys się przejechać (no może nie z Gallivare do Ystad ;-) ) i porównać osobiście? IMO przy takich sumach dzionek poświęcic byłoby warto...

madrax - Wto 10 Sie, 2010

.........z doświadczenia wiem,że najlepiej przesiąść się od razu na 600cm3,wszystko po to żeby dołka mocy czuć nie było
RB - Wto 10 Sie, 2010

madrax napisał/a:
.........z doświadczenia wiem,że najlepiej przesiąść się od razu na 600cm3,wszystko po to żeby dołka mocy czuć nie było

madrax weź chopie se szczel 6x100ml lepiej... może wiekszą spójność tematyczna osiągniesz a i dołek mocy zniknie.

madrax - Wto 10 Sie, 2010

:mrgreen:
Arek - Wto 10 Sie, 2010

Ja bym wziął Nikona HG zamiast Kowy. Miałem w łapkach obie i w Nikonie bardzo mi się podobało ostre prawie do brzegu pole widzenia.
RB - Wto 10 Sie, 2010

Tyz pewnie będzie bardzo dobry - choc go nie uzywałem. Tu graja role osobnicze preferencje - Nikon jest moze ostry od brzegu, ale te 0.4 stopnia Kowa ma więcej i jak dal mnie może za to byc po brzegach niezbyt ostra. Spotkałem się tez z narzekaniem że jednak HG nie jest jakąś mecyją jeśli chodzi o CA - za te pieniądze...
IMO należy spróbować osobiście bądź rzucić monetą :-) Bo po opiniach róznych gości z netu to się conajwyżej mozna przejechać :wink:

Dawid1984 - Wto 10 Sie, 2010

Nie bardzo mam jak jechać,zarobiony jestem,a weekend wole być w terenie i wszędzie daleko zresztą ,zostaje kupno przez internet.Chyba zaryzykuje i kupie ta kowe tzn jutro zamówię ,zresztą chyba będę miał czas na odesłanie jak coś,boje się po prostu ze będzie mi za ciemno jak przesiądę się z okularu 50 na 33.Co myślisz?

[ Dodano: Sro 11 Sie, 2010 17:21 ]
Myślę ze lepsze troszkę większe pole a niżeli ostrość do brzegu,i ostrość od 1,5 m .To zamawiam podzielę się wrażeniami jak dojdzie paczka.I dzięki za pomoc wszystkim.

Dirty - Czw 12 Sie, 2010

...., a ja myślę że marzysz o nikonie action ex 7x35. Tylko jeszcze o tym nie wiesz.
RB - Czw 12 Sie, 2010

obawiam się Dirty, że jednak w małych lornetkach jest duuużo sprzetu na który warto wydać trochę pieniędzy... spojrzawszy w to i porównawszy z nikonami ex.
To tylko kwestia pieniędzy. Jak się je posiada to okazuje się że nagle ten dość idiotyczny "stosunek ceny do jakości" mało kogo interesuje a zaczyna interesować jakość i poręczność. A jak stosunki to ewentualnie innego rodzaju.

Dawid1984 - Pon 16 Sie, 2010

W końcu dotarła Lornetka Kowa Genesis 8x33 i pierwsze wrażenia pozytywne: leciutka jasna ,poręczna aż chce się obserwować.Plus za osłonki,mięciutki fajny pasek,szkoda ze w pokrowcu paska nie ma . Dopiero dziś zrozumiałem co to jest mała lornetka po przesiadce z Nikona Action EX 10x50 CF .Jednak poręczność i pole to podstawa .Nie ostrości są na brzegu ale pole 140 m ,sam wybrałem wolałem trochę większe pole niż ostrość do brzegu nikona HG L 8x32 DCF.Opinie dodam w lornetkach po jakimś pól roku ,dzięki wszystkim za pomoc.
Gottfried - Pon 16 Sie, 2010

Gratuluję wyboru, jak wypada aberracja chromatyczna w tym maleństwie?
Dawid1984 - Wto 17 Sie, 2010

Powiem szczerze ze na razie nie zauważyłem żadnej aberacji .A sprzęcik zacny jak na razie.Testowanie ostrzejsze będzie w sobotę jak wyjdę w teren .Na razie zadowolenie pełne jednak nie ma co nosić klocka kilogramowego na szyi jak można polowe lżejsza,a jasność taka sama a nawet lepsza ,a odwzorowanie bieli znaczące jak dla mnie.
macs - Wto 17 Sie, 2010

Gottfried, aberracja w Kowie jest bardzo mala, i to jest, IMHO, jedna z wiekszych zalet serii Genesis. porownujac np. do nikona HGL to niebo a ziemia.
Guliwer - Pią 20 Sie, 2010

Gratulacje :grin:
Ile kosztuje ta lornetka w Szwecji i czy to duży wydatek dla pracującego tam?
W Polsce 3800zł, czyli dużo ponad miesięczną średnią krajową płacę.
http://www.ecotone.pl/?id..._kat=47&id=1305

RB - Pią 20 Sie, 2010

Guliwer napisał/a:
Gratulacje :grin:
Ile kosztuje ta lornetka w Szwecji i czy to duży wydatek dla pracującego tam?
W Polsce 3800zł, czyli dużo ponad miesięczną średnią krajową płacę.
http://www.ecotone.pl/?id..._kat=47&id=1305

W Bundesrepublice kosztuje 1000 euro.
W Jueseju 1150 dolarów.

Do średniej płacy tam to dość daleko :-)

Niemniej i tak niemało ludzi tam tez kupuje tanie lornetki za kilkadziesiąt euro, dolarów :-)

Dawid1984 - Sob 21 Sie, 2010

Mnie kosztowała 10900 koron ,czyli będzie ze 4400 czyli z 500 ,600 zł przepłaciłem ,ale mieszkam tu i raz do roku jeżdżę do polski wiec czekanie nie wchodziło w rachubę.A obserwacje uciekają:).Dla mnie to spory wydatek ,choć nie jakiś kosmiczny .Myślę ze jakieś 70 procent wypłaty.Myślę ze każdego bez większego problemu tu stać na taki sprzęt a nawet lepszy .Poza tym świetnie rozwinięty system ratalny ogólnie dostępny i w zasadzie sprzęt da szybko się skompletować Ogólnie za wszystkie lornetki się przepłaca,mój stary nikon ze stopki tu kosztuje prawie 1000 zł na polskie.
Abs - Sob 21 Sie, 2010

Fajna lornetka. Pasję trudno przeliczać na pieniądze ale realia życia do tego skłaniają. Biorąc pod uwagę siłę nabywczą średniej pensji w Polsce powinno coś takiego relatywnie do pensji euro kosztować u nas około 1200zł - oczywiście utopia ale i tak dla większości byłoby drogo. Jak się już wyda pieniądze na dobry sprzęt to po czasie nie żal, gorzej jak próbujemy na siłę zaoszczędzić a potem dopiero żal i człowiek kupuje dwa razy.
krzysiek29 - Pon 23 Sie, 2010

RB napisał/a:

W Bundesrepublice kosztuje 1000 euro.
W Jueseju 1150 dolarów.

Do średniej płacy tam to dość daleko :-)

Niemniej i tak niemało ludzi tam tez kupuje tanie lornetki za kilkadziesiąt euro, dolarów :-)

Myślę, że trudno trafić z reklamą lornetek i faktycznie duża grupa osób używa lornetek za kilka złotych a spokojnie nie zauważyli by wydatku np 2 tys.
Są też inne osoby; które to odkładają przez dłuższy okres czasu aby kupić wymażoną lornetką np za 500zł.