forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Voigtlander Nokton 58 mm f/1.4 SL II

Arek - Pon 30 Sie, 2010
Temat postu: Test obiektywu Voigtlander Nokton 58 mm f/1.4 SL II
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=199

Zapraszamy do lektury!
Arek

komor - Pon 30 Sie, 2010

Fajowski. Niewielki, przez to dyskretny. Własności optyczne spoko. Ciężki orzech dla mnie, czy myśleć jednak o Sigmie wyposażonej w AF, czy takim manualnym Wojtku. Okolice 50 mm osobiście wykorzystuję też w „terenie” i „reporterce” i nie wiem czy jednak nie wolałbym mieć AF. Na razie i tak jako kanonier go nie kupię, bo nie ma jeszcze wersji dla EOS-a.
MasterB - Pon 30 Sie, 2010

Ciekawa propozycja. Jednak 58mm wolałbym mieć z AFem.
Poza tym na FF jakość na brzegach taka sobie... Przynajmniej na wykresach, na samplach nie widzę aż takiej różnicy.
Czekam na test Color-Skopar 20/3.5 :)

krzysiek29 - Pon 30 Sie, 2010

Jeśli byłaby lustrzanka cyfrowa wielkości np Nikona FM3a to ten Nokton byłby idealny. W czasach AF coraz mniej ludzi kupi taki MF.
ov_Darkness - Pon 13 Wrz, 2010

Ech...
chciałbym lusterko z ergonomia d700, materiałami i wyglądem FM3 z dobra pełnoklatkową matrycą...
I stabilizowane, manualne obiektywy... :roll:

Wczoraj polowałem z Pentaconem 200/4 na wiewiórki i daje radę! Tylko stabilizacja by sięprzdała i czyste iso 3200...

AM - Pon 13 Wrz, 2010

ov_Darkness napisał/a:
Ech...
chciałbym lusterko z ergonomia d700, materiałami i wyglądem FM3 z dobra pełnoklatkową matrycą...

Albo ergonomia d700 albo wyglad fm3a ...

art3studio.pl - Sro 15 Wrz, 2010

hmm pytanie do tych co mieli te szkiełko i porównywali do zeissa 50 1,4
który lepiej wypada na FF i dlaczego? z którego szkiełka jest piękniejsza plastyka?

ov_Darkness - Wto 19 Paź, 2010

AM napisał/a:
ov_Darkness napisał/a:
Ech...

Albo ergonomia d700 albo wyglad fm3a ...

Da się. z takim gripem/motorem, jaki ma Pentax ME Super.

Powiem więcej: FM3 z matrycą D3s'a Nic mi więcej do szczęścia nie trzeba...

AM - Wto 19 Paź, 2010

No nie wiem jak chcesz polaczyc ergonomie d700 z designem fm3a. Tak sie nie da.
ov_Darkness - Wto 19 Paź, 2010

Z ergonomii mogę zrezygnować, poza tym głównie chodziło mi o wizjer, a nie grip.
dorientes - Nie 24 Paź, 2010
Temat postu: 58mm+Canon 5D Mark II
Zrobiliśmy krótki film prezentujący możliwości tego obiektywu z połączeniem z Canonem 5D.
Zapraszam do komentowania.

Link:

:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=zVdcE4sly-M

pozdrawiam ciepło:] :mrgreen:

komor - Nie 24 Paź, 2010

W tytule filmu jest literówka (NOTKON) i pytanie jak podłączyliście go pod Canona, bo zdaje się nie ma go jeszcze w mocowaniu EF. Przejściówka F->EF?
art3studio.pl - Wto 11 Sty, 2011

ja w sumie mam inne pytanie, czemu nie ma wersji pod canona? przecież są już voigtlandery z mocowaniem EF np.90mm.
Ktoś wie może kiedy planują wypuścić tą 58 pod canona? i czemu do tej pory nic na ten temat nie wiadomo?

jaad75 - Wto 11 Sty, 2011

art3studio.pl, bo zarówno Zeissy, jak i Voigtlandery dopiero od bardzo niedawna wychodzą w wersji z bagnetem EF. Dotychczas kanoniści musieli kombinować z przejściówkami, żeby móc posmakować tych szkiełek. Może kolejna seria SLII (III?) wyjdzie z mocowaniem Canona, ale Cosina robi ponoć na zmianę serię Zeissów i Voigtlanderów, więc będziesz musiał poczekać jak 58/1.4 znów wejdzie do produkcji...
komor - Wto 11 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
Cosina robi ponoć na zmianę serię Zeissów i Voigtlanderów

Heniek! Przestaw te wajchy na pozycje skrajne, bo jutro poranna zmiana nie robi Cajsów tylko Wojtki, żeby znowu nie władowali soczewek od Schotta do Wojtków, jak magazynier będzie „wczorajszy”!
:lol:

ov_Darkness - Wto 11 Sty, 2011

Cosina używa w swoich (voigtlander) obiektywach szkła swojej produkcji. Podobno. jakiś mega cwaniak na swojej stronie tak pisał. Nie pamiętam jak się zwał...

komor: :lol:

jaad75 - Wto 11 Sty, 2011

ov_Darkness napisał/a:
Cosina używa w swoich (voigtlander) obiektywach szkła swojej produkcji.
Wątpię...
ov_Darkness - Wto 11 Sty, 2011

http://www.imx.nl/photo/o...46/page146.html

A jakby ktoś jeszcze nie wierzył, to troszkę bardziej pewne źródło:
www.cameraquest.com napisał/a:
Keep in mind the only two camera makers in Japan that produce their own glass are Cosina and Nikon.