|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Ostrość na odległość
wojzel - Czw 21 Paź, 2010 Temat postu: Ostrość na odległość Witam, mam pytanie dokładnie jak w temacie: w jaki sposób ustawić ostrość na jakąś konkretną odległość tak aby uzyskać np. dużą głębie ostrości? Dodam może, że nie mam stałki i na obiektywie nie mam wskaźnika do tego. Mam u siebie program DOF Master, ale nie bardzo wiem jak od strony technicznej ustawić aparat. Proszę o jakąś wskazówkę. Nie potrafię zrobić zdjęcia ostrego od bliskiego do najdalszego punktu..
hijax_pl - Czw 21 Paź, 2010
Jak dużą głębie? Największą? Czy mówisz o hiperfokalnej?
dragossani - Czw 21 Paź, 2010
W praktyce mocne przymknięcie przysłony i ostrzenie na hiperfokalną daje oczekiwany efekt. Trzeba tylko zadbać o odpowiednią ilość światła lub statyw.
Tak z ciekawości sprawdziłem w DOF Masterze jaka głębia wychodzi przy ostrzeniu tuż przed hiperfokalną i paradoksalnie największa przy maksymalnie otwartej przesłonie. Ktoś wie dlaczego? Chyba po prostu odsuwanie punktu ostrzenia robi swoje.
dragossani napisał/a: | jaka głębia wychodzi przy ostrzeniu tuż przed hiperfokalną i paradoksalnie największa przy maksymalnie otwartej przesłonie |
Pewnie błąd w przeliczeniach... Możesz podać przykład nastawy?
Nikon D700, 50mm. Wklepujemy przy kolejnych przysłonach odległość ostrzenia jak najbliższą hiperfokalnej, która daje wynik głębi ostrości inny od nieskończoności.
f/16: Hiperfokalna 5,26m
Ostrzenie na 5,25m daje głębię 3278,6m.
f/5.6: Hiperfokalna 14,80m
Ostrzenie na 14,75m daje głębię 6914,4m.
f/1.4: Hiperfokalna 59,00m
Ostrzenie na 58,63m daje głębię 9939,4m.
Usjwo - Czw 21 Paź, 2010
Pytanie gdzie w takim razie jest nieskonczonosc?
dragossani, jeśli się zbliżasz odległością ostrzenia (s) do hiperfokalnej (h) wzory na bliską (DOFn) i daleką (DOFf) granicę akceptowalnej ostrości się zredukują.
DOFn = s(H-f) / (H + s - 2f)
DOFf = s(H-f) / (H - s)
przy założeniu, że s ≈ H oraz H » f wzory te będą wyglądać tak:
DOFn = H / 2
DOFf = H² / (wartość bliska 0)
Przy zmniejszaniu przysłony maleje H, zatem na coraz mniejszych przysłonach DOFn będzie coraz mniejsze, DOFf praktycznie baaardzo duże, czyli całościowa GO będzie rosnąć.
Należy jednak pamiętać, że te wzory to przybliżenie dające dobre rezultaty kiedy odległość ostrzenia jest znacząco większa od ogniskowej
Wniosek - aby mieć największe GO, H musi być najmniejsza, bo wtedy ustawienie ostrzenia na H da nam dokładnie głębię od H/2 do ∝
Tyle teorii. Jak to jest w praktyce - zapraszam do własnych eksperymentów
Usjwo - Czw 21 Paź, 2010
dragossani no i jakbys jeszcze potrzebowal zeby cos jasno i prosto wytlumaczyc, to wal smialo...
Kumam. Czyli DOF Master pokazuje takie wyniki z uwagi na zaokrąglenia. Po prostu (wartość bliska 0) to problematyczny człon tych obliczeń
Wzorów nie trzeba lubić ale dają precyzyjniejszy opis zjawiska. Wyciąganie wniosków z samego DOF Mastera to jak widać ślepy zaułek.
Jeszcze tak z ciekawości: optymalną ostrość dla odległych obiektów uzyskamy ostrząc na nieskończoność czy na hiperfokalną (czy może nie ma różnicy)?
dragossani, na hiperfokalną
dragossani - Pią 22 Paź, 2010
W sumie aż by się chciało mieć przycisk na body do ostrzenia na hiperfokalną Właściwie dlaczego go nie ma? Producenci przecież na pewno wpadli na ten pomysł wcześniej niż ja.
komor - Pią 22 Paź, 2010
Zdaje się, że któraś puszka ma taką funkcję, jak kojarzę. Ale nie pamiętam zupełnie która i jakiego producenta.
hijax_pl - Pią 22 Paź, 2010
komor, ale nie mówisz o kanonowskim A-DEP?
Usjwo - Pią 22 Paź, 2010
komor ma canona, to chyba by nie zapomnial producenta
[ Dodano: Pią 22 Paź, 2010 14:18 ]
a tak serio, w exif'ie nie ma (chyba, DPP nie pokazuje) informacji o odleglosci ostrzenia, wiec moze aparat nie wie na jaka odleglosc jest nastawiona ostrosc. Musialoby to byc dosc pracyzyjne nastawianie. AF kozysta z "zywego obrazu" wiec mu wisi kilka stopni (obrotu pirscienia) w te lub w te.
Inny problem to ze hiperfocalna zmienia sie wraz z wielkoscia matrycy (w kalkulatorach) czyli nieszczesnym krozkiem rozproszenia, czyli wielkoscia dosc wzgledna (wielkosci odbitki, odleglosci ogladania, itp.).
Jak jakies brednie napisalem to mam nadzieje ze hijax_pl wypisze kilka wzorow obalajacych moja teze
komor - Pią 22 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: | komor, ale nie mówisz o kanonowskim A-DEP? |
Nie, A-DEP ma zapewnić ostrość na wszystkich postaciach, jakie zostaną wyłapane przez czujniki AF (na pierwszym planie w sumie), ustawiając odpowiednią przysłonę. Instrukcja nic nie mówi o tym, jak będzie ustawiona odległość obrazowa - na środek, pierwszą postać czy jak, ale myślę, że zrobi to jakoś inteligentnie.
Mnie się kołacze w głowie, że któryś korpus miał po prostu funkcję ustawiania hiperfokalnej, bazując na ustawionej przez użytkownika ogniskowej i przysłonie. Może w trybie P sam dobiera też przysłonę na jakiś optymalny kompromis GO i jakości.
Usjwo napisał/a: | a tak serio, w exif'ie nie ma (chyba, DPP nie pokazuje) informacji o odleglosci ostrzenia |
Jest, ale nie w Twoim 40D. W 50D już się zapisuje, nawet jak używasz Sigmy/Tamrona, nie tylko z obiektywami Canona.
jaad75 - Pią 22 Paź, 2010
komor napisał/a: | Mnie się kołacze w głowie, że któryś korpus miał po prostu funkcję ustawiania hiperfokalnej, bazując na ustawionej przez użytkownika ogniskowej i przysłonie. | Nie słyszałem.
komor napisał/a: | Może w trybie P sam dobiera też przysłonę na jakiś optymalny kompromis GO i jakości. | A nie pomyliło Ci się z priorytetemi w trybie P (MTF, GO, czas)?
komor - Sob 23 Paź, 2010
jaad75 napisał/a: | A nie pomyliło Ci się z priorytetemi w trybie P (MTF, GO, czas)?
|
Nie, standardowo w P ustawiana jest kombinacja dająca w miarę przyzwoity kompromis parametrów które podałeś, prawda? W tym moim wymyślonym trybie P z użyciem przycisku „hiperfocal” dążeniem byłaby duża GO wynikająca z ustawienia hiperfokalnej. Ale to wszystko moje majaki, bo nie pamiętam o jaką puszkę/producenta mogłoby chodzić.
jaad75 - Sob 23 Paź, 2010
komor napisał/a: | Nie, standardowo w P ustawiana jest kombinacja dająca w miarę przyzwoity kompromis parametrów które podałeś, prawda? | W Pentaksach możesz sobie właśnie wybrać, który z parametrów aparat ma traktować priorytetowo... A kwestia hiperfokalnej musiałaby przecież wiązać się z zablokowaniem AF...
hijax_pl - Sob 23 Paź, 2010
komor napisał/a: | Nie, standardowo w P ustawiana jest kombinacja dająca w miarę przyzwoity kompromis parametrów które podałeś, prawda? | To zależy od implementacji w puszce tego trybu. W Nikonach tryb P współpracuje z układem AF, dzięki czemu mniej więcej wie, że chcemy focić bliski portret czy daleki krajobraz.
To o czym mówisz sens miałoby w trybie A i P. Tak by dla zadanej przesłony (A) ustawić ostrość na na hiperfokalną, lub też w trybie P - tak sterować ostrością by GO była maksymalna (czyli dążyć do minimalnej, acz rozsądnej przysłony.
Ale nie kojarzę by jakikolwiek producent coś takiego miał. Być może pojawiło się to w jakimś wniosku patentowym / plotkach...
hijax_pl napisał/a: | lub też w trybie P - tak sterować ostrością by GO była maksymalna (czyli dążyć do minimalnej, acz rozsądnej przysłony. | Tak to właśnie działa w Pentaksach, gdy ustawisz Program Line w priorytet GO...
hijax_pl - Sob 23 Paź, 2010
Niedokładnie się wyraziłem:
Cytat: | Przy zmniejszaniu przysłony maleje H, zatem na coraz mniejszych przysłonach DOFn będzie coraz mniejsze, DOFf praktycznie baaardzo duże, czyli całościowa GO będzie rosnąć. | Przy zmniejszaniu otworu przysłony maleje H, zatem na coraz większych przysłonach DOFn będzie coraz mniejsze, DOFf praktycznie baaardzo duże, czyli całościowa GO będzie rosnąć.
oraz:
Cytat: | Należy jednak pamiętać, że te wzory to przybliżenie dające dobre rezultaty kiedy odległość ostrzenia jest znacząco większa od ogniskowej | ...a także znacząco mniejsza of odległości hiperfokalnej.
wojzel - Sob 23 Paź, 2010
czy ja dobrze rozumiem, istnieje przycisk do wlaczenia hiperfokalnej? a jeśli nie istnieje, to w jaki sposób ją ustawić wiedząc załóżmy na jaką odległość powinna być ustawiona ostrość aby osiągnąć największą GO?
wojzel napisał/a: | czy ja dobrze rozumiem, istnieje przycisk do wlaczenia hiperfokalnej? | Źle rozumiesz.
wojzel napisał/a: | to w jaki sposób ją ustawić wiedząc załóżmy na jaką odległość powinna być ustawiona ostrość aby osiągnąć największą GO? | Przy pomocy AF/MF...
Usjwo - Sob 23 Paź, 2010
Szukasz jakiegos obiektu w odleglosci hiperfokalnej ustawiasz focus, przekadrowujesz i robisz zdjecie. Mozna sie tez skala posluzyc, ale nie zawsze jest dokladnie. Przycisk nie istnieje, to takie pobozne zyczenia/marzenia
|
|