|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Dodatek ziarna w PS
Mazurkiewicz - Czw 28 Paź, 2010 Temat postu: Dodatek ziarna w PS Witam.
Kiedyś przeglądałem jakieś forum i była tam wzmianka o dodatku do PS który umożliwiał dodanie do zdjęć ziarna takiego jakie można uzyskać na analogach mając filmy jak np. Ilford HP5 itp
Czy ktoś wie jak ten dodatek się nazywa, bo nie mogę go znaleźć.
Z góry dziękuję za pomoc.
oranżewski - Czw 28 Paź, 2010
ja w PS CS3 dodaję ziarno poprzez filter-noise-add noise, ale nie wiem czy o to chodzi. chyba, że jakaś zaawansowana wtyczka.
Mazurkiewicz - Czw 28 Paź, 2010
Właśnie chodzi o coś bardziej zaawansowanego. Szum który po dodaniu miałby imitować poszczególne filmy analogowe.
hijax_pl - Czw 28 Paź, 2010
Może chodzi o Alien Skin Exposure
Mazurkiewicz - Czw 28 Paź, 2010
Hmm zaraz sprawdzę, póki co znalazłem coś takiego:
http://varia.alkos.info/grain.rar
Skany filmów:
hp5 400
tmaxa 3200
tri-x 1600
[ Dodano: Czw 28 Paź, 2010 17:13 ]
No o to chodziło
Masz u mnie wielkie Piwo
kolouker - Czw 28 Paź, 2010
Jest jeszcze Nik Silver Efex
http://www.niksoftware.co...ro/en/entry.php
Moim zdaniem daje lepsze efekty niż exposure.
jaad75 - Pią 29 Paź, 2010
kolouker napisał/a: | Jest jeszcze Nik Silver Efex | Dokładnie. Piekny plug-in, jak zresztą wszystko od Nika...
hijax_pl - Pią 29 Paź, 2010
jaad75 napisał/a: | jak zresztą wszystko od Nika... |
Czasami mam wrażenie, że w tych pluginach najważniejsza jest technologia U-point...
hijax_pl, owszem U-point, to ich ogromna zaleta, ale najważniejszym jest to, że dają znakomite efekty (oczywiście umiejętnie obsługiwane) i działają jako Smart Filters.
veenee - Pią 29 Paź, 2010
Np Sharpener 3 Pro – rewelacja do wyostrzania wydrukow. Po prostu swietny.
Sharpener3 i Viveza2 super. Z Dfine2 jestem średnio zadowolony - w sumie jego atut to tylko U-pointy - dlatego używam .
Nowy HDR Efex - wywala się u mnie nie rozpoczynając pracy
hijax_pl napisał/a: | Z Dfine2 jestem średnio zadowolony - w sumie jego atut to tylko U-pointy - dlatego używam . | Mówisz? A czym usuwasz ewentualny banding, czy jakąkolwiek odmianę kierunkowego szumu? Wg. mnie jak odszumiarka też jest bardzo skuteczny, choć oczywiście nie zdarza mi się zostawiać tego, co domyślnie proponuje...
hijax_pl napisał/a: | Nowy HDR Efex - wywala się u mnie nie rozpoczynając pracy | Tego jeszcze nie próbowałem.
jaad75 napisał/a: | A czym usuwasz ewentualny banding, czy jakąkolwiek odmianę kierunkowego szumu? | Wiesz, szczerze mówiąc nie miałem jak dotąd takiej potrzeby
hijax_pl napisał/a: | Wiesz, szczerze mówiąc nie miałem jak dotąd takiej potrzeby | Ja często dostawałem zdjęcia, gdzie taka operacja była konieczna, a ostatnio byłem zmuszony użyć ciągniętego ISO1600 (w moim aparacie max) i możliwość usunięcia bandingu po prostu uratowała mi materiał.
No tak, ale w D700 na ISO1600 w 95% przypadków odszumianie jest tylko niepotrzebnym nakładem pracy
hijax_pl napisał/a: | No tak, ale w D700 na ISO1600 w 95% przypadków odszumianie jest tylko niepotrzebnym nakładem pracy | To akurat wiadomo, ale są przecież wyższe czułości i inne aparaty...
jaad75, oczywiście, sam raz po raz potrzebuję tego przy RAWach z D90 czy D5000. No ale nie zmienia to faktu, że dla mnie - formalnie - Dfine2 to przede wszystkim U-points
hijax_pl napisał/a: | Dfine2 to przede wszystkim U-points | Już sama ta technologia gwarantuje mu u mnie miejsce w czołówce odszumiaczy - musieliby bardzo skopać samo odszumianie, żeby z tej czołówki wypaść...
jaad75, możesz przeinstalować Dfine do wersji 1
hijax_pl napisał/a: | jaad75, możesz przeinstalować Dfine do wersji 1 | Nie używałem - aż taka tragiczna była?...
Niestety. Spróbowałem i zakupiłem... Noiseware'a. Jak się pojawiła wersja druga - już z Noiseware'a nie korzystam w sumie - przeważyły u-pointy. I dla niech zakupiłem Dfina2.
kolouker - Sob 30 Paź, 2010
Ja korzystam z tych wtyczek w wersji do Aperture i dosyć mocno irytowało mnie, że trzeba było czekać ponad pół roku na wersje 64bit, Dfine i Sharpener PRo są zresztą dalej 32bit.
Na plus trzeba powiedzieć, że Silver i Color Efex działają szybciej w wersji 64bit.
hijax_pl - Sob 30 Paź, 2010
kolouker, u Ciebie HDR Efex działa?
kolouker - Sob 30 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: | u Ciebie HDR Efex działa? |
Ściągnąłem trial i działa normalnie. Poza tym, że dla mnie jest to bezużyteczne bo HDR nie lubię.
zug - Sob 30 Paź, 2010
u mnie też śmigał
ale już nie śmiga bo się trial skończył
fatman - Nie 31 Paź, 2010
Efekt różnych klisz można też uzyskać z DxO Filmpack:
http://www.dxo.com/uk/pho...able_film_looks
Sporo rodzajów filmów do wyboru.
Nie testowałem.
|
|