|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Testy - na jakie obiektywy czekasz (system) ?
Arv - Nie 12 Sie, 2007 Temat postu: Testy - na jakie obiektywy czekasz (system) ? Ponieważ BB Forum ma wbudowane wsparcie dla ankiet. Postanowiłem ułatwić optycznym sprawę a przy okazji zbadać preferencje gawiedzi ;-)
Zapraszam do wzięcia udziału w Ankietach.
Arv.
Uważasz, że Ankieta jest tendencyjna ? Nie jestem redaktorem optycznych - wolno mi ustawić ją subiektywnie. ;-P
MM - Nie 12 Sie, 2007
Arv, ale my to chyba jesteśmy tendencyjni w tym głosowaniu. No i na pierwszym miejscu chodzi o szkła Canona serii L jakby ktoś nie wiedział o co chodzi z tym Luxury.
Allan - Pon 13 Sie, 2007
Chyba "dodalem do pieca" bo tez kliknalem na L hehe
tomi - Pon 13 Sie, 2007
Brakuje mi jeszcze odpowiedzi "żadne"
Allan - Pon 13 Sie, 2007
Hahahahaha
Masz poczucie humoru, to lubie (you made my day)
Arv - Pon 13 Sie, 2007
tomi napisał/a: | Brakuje mi jeszcze odpowiedzi "żadne" |
Aby zagłosować na "żadne" wciśnij Alt+f4.
ppawcio - Pon 13 Sie, 2007
żałuję, że nie można zagłosować na 2, bo miałem dylemat między "Canon seria Luxury" a "System Canon zamienniki profesjonalne", ale też wybrałem pierwszą opcję
MartinF - Pon 13 Sie, 2007
Krótko L to L mimo, że nie jest to demon ostrości, ale ile mamy w zamian..................
P_M_ - Pon 13 Sie, 2007
Ja czekam na alternatywne szkla do systemu nikona. Wiekszosc jest testowana na canonie, a jak ten wspolpracuje ze szklami alternatywnymi - wszyscy wiedza. Gdybym mial pentaxa, czekalbym na testy z pentaxem/samsungiem.
Jestem takze ciekawy testow szkiel na matrycy pelnoklatkowej. Nie mam, ale to dosc interesujace.
nirriti - Pon 13 Sie, 2007
A ja bym chciał zobaczyć testy szkiełek Limited Pentaxa. Też w sumie na L
Czyli stąd wniosek, kto ma jakie body czy system takie szkiełka chce oglądać.
Arv - Pon 13 Sie, 2007
MartinF napisał/a: | Czyli stąd wniosek, kto ma jakie body czy system takie szkiełka chce oglądać. :D |
Albo, że gawiedź chciałaby, żeby na 10 przetestowanych szkieł 6 miało napis Canon i czerwony pasek. Wymowne.
Arek - Pon 13 Sie, 2007
Poczekajmy na większą ilość głosów. Choć i tak będzie to mało reprezentatywne, bo Optyczne.pl wizytuje grube kilka tysięcy osobników dziennie. A tu na razie 18 głosów...
Arek
Takie życie kolego, snobizm jest teraz w cenie, a L niestety od konkurencji jakością wykonania, szybkością AF, plastyką odstają, zwłaszcza stałki - mówę o szkiełkach pod cyfrę.
Pozwól Arku kazdemu głosować po 10 razy, to wynik się szybko poprawi, no i jak skoczy statytystyka
Arv - Pon 13 Sie, 2007
Arek napisał/a: | Poczekajmy na większą ilość głosów. Choć i tak będzie to mało reprezentatywne, bo Optyczne.pl wizytuje grube kilka tysięcy osobników dziennie. A tu na razie 18 głosów... |
Ale za to próbka jest "przekrojowa". Badanie lepsze niż statystyki wizyt na testach bo ja np. czytam wszystkie ;-).
No i pokazuje raczej chwilowe nastroje bo amatorskie Canony (z zamiennikami) są już prawie wszystkie przetestowane ;-).
Pozatym, gdybyście robili testy "pod publiczkę" wszystkie urządzenia miałyby nic nie mówiącą ocenę 5 gwiazdek. Więc nikt nie oczekuje od Was spełniania oczekiwań 8)
jaad75 - Wto 14 Sie, 2007
Utarło się, że optyczne.pl testuje głównie Canony i jest "pro-canonowe", więc w większości również na forum są posiadacze Canonów - wcale mnie to nie dziwi... Będziecie musieli przetestować znacznie więcej szkieł innych systemów, żeby zmienić ten stan rzeczy - pytanie, czy będziecie chcieli... Zagłosowałem na Pentaxa, bo szkła tego systemu interesują mnie najbardziej, ale z marketingowego punktu widzenia najlepiej, żebyście testowali szkła "uniwersalnych" firm, mimo, że wyniki niekoniecznie w pełni pokryją się międzysystemowo... Testowanie dużej ilości L-ek, to raczej kiepski pomysł, w polskich warunkach cenowo-zarobkowych, chociaż osobiście przeczytałbym takie testy z zaciekawieniem, podobnie jak czytam testy szkieł Olympusa, czy Nikona...
Arek - Wto 14 Sie, 2007
jaad75 napisał/a: | Utarło się, że optyczne.pl testuje głównie Canony i jest "pro-canonowe", |
Pro-canonowi nie jesteśmy, nie wiem skąd wzięła się ta opinia. Testów szkieł Canona jest najwięcej, bo zaczęliśmy testować od Canona. W momencie powstawania serwisu było decyzją oczywistą, że trzeba zacząć testować szkła Canona i Nikona, bo te dwie firmy miały wtedy 90% rynku. Padło na Canona, bo on miał korpus, który nadawał się wg nas do testów optyki. Nikona D200 jeszcze wtedy nie było na rynku.
Arek
Remol71 - Wto 14 Sie, 2007 Temat postu: Re: Testy - na jakie obiektywy czekasz (system) ?
Arv napisał/a: | Ponieważ BB Forum ma wbudowane wsparcie dla ankiet. Postanowiłem ułatwić optycznym sprawę a przy okazji zbadać preferencje gawiedzi
Zapraszam do wzięcia udziału w Ankietach.
Arv.
Uważasz, że Ankieta jest tendencyjna ? Nie jestem redaktorem optycznych - wolno mi ustawić ją subiektywnie. ;-P |
Brakuje tu opcji INNE, oraz M42, poza tym powinna być możliwość wyboru więcej niż jednej opcji. Ciągle czekam na testy szkieł M42. Jest tam sporo przyzwoitych wyrobów, wielu ludzi używa i są zadowoleni.
goltar - Wto 14 Sie, 2007
jaad75 napisał/a: | Testowanie dużej ilości L-ek, to raczej kiepski pomysł, w polskich warunkach cenowo-zarobkowych |
Uważam że jest właśnie odwrotnie. W polskich warunkach cenowo-zarobkowych zakup L-ki to poważna decyzja dla amatora fotografii i przed takim zakupem warto poczytać jak najwięcej testów/opinii. Tani obiektyw można przetestować samemu idąc do sklepu i prosząc o możliwość zrobienia kilku próbnych fotek (oczywiście daleko takiemu testowi do testów na optyczne ). Z L-ką już nie jest tak prosto ponieważ najczęściej nie ma ich w magazynach sklepowych i wcześniej trzeba złożyć stosowne zamówienie.
Uważam że obecne podejście polegające na testowaniu na zmianę obiektywów różnych producentów jest właściwe. Mimo że taki Olympus Zuiko 50 jest poza moim zainteresowaniem to zawsze warto poczytać co dzieje się w innych systemach.
W przypadku Canona do tej pory przetestowano 21 obiektywów z czego tylko 4 L-ki. Wydaje się że teraz kolej na kilka kolejnych tj 16-35, 24-70, 70-200/2.8 czy 100-400, nie mówiąc o stałkach .
Arv - Wto 14 Sie, 2007
jaad75 napisał/a: | Testowanie dużej ilości L-ek, to raczej kiepski pomysł, w polskich warunkach cenowo-zarobkowych |
Bez przesady. Szkło za 4000 zł nie jest znów takie makabrycznie drogie.
Szczególnie dla kogoś kto pracuje z aparatem. Poza tym testy obiektywów z wyższej półki pozwalają bardziej obiektywnie ocenić wyniki tych amatorskich.
Ja czekam na te testy aby zorientować się, czy warto na eLki oszczędzać.
goltar napisał/a: | Wydaje się że teraz kolej na kilka kolejnych tj 16-35, 24-70, 70-200/2.8 czy 100-400, nie mówiąc o stałkach :). |
Dokładnie tak. Ja czekam na 70-200 f/2.8 bez IS oraz na 24-70. 100-400 też jest bardzo interesujące.
I nie mówcie że optyczni są sCanonizowani. Allegro też ?
Spójrzcie (liczba szkieł na Allegro):
Canon (653)
Minolta (150)
Nikon (571)
Olympus (46)
Pentax (128)
Wynik ten nie oznacza przecież, że wszyscy sprzedają swoje Canony i Nikony aby wymienić je na Soniaka, Pentaxa czy Olka ;-)
Po prostu systemy Canona i Nikona podzieliły między siebie 80% rynku a kto kupił coś innego, to choćby i szaty rozdarł na forum to będzie mieć system folklorystyczno-niszowy.
Monastor - Wto 14 Sie, 2007
Ogromna część Polaków jeździ samochodami, wielu z nich za każdym razem kupuje nowy samochód za kilkadziesiąt tysięcy. To nie jest chyba uznawane za ewenement na skalę kraju. Zakup obiektywu za parę tysięcy wcale nie jest aż taką abstrakcją... dopóki nie ma testu obiektywu Canon EF 1200mm f/5.6L USM
Nie trzeba też od razu testować najjaśniejszych szkieł powyżej 400 mm, choć i na takie testy pewnie znaleźliby się chętni. Rodzina 'Luxury' ma też wiele przystępniejszych cenowo szkieł.
Allan - Wto 14 Sie, 2007
Jest takie powiedzenie ze "nie stac mnie na kupowanie rzeczy tanich" Juz kiedys wspomnialem o tym ze Polacy nie lubia kupowac badziewia wiec testy wszelkich Elek beda zawsze mile widziane
Arek - Wto 14 Sie, 2007
No cóż, jeżeli wyniki nadal będą tak jednoznaczne, to nie pozostanie mi nic innego jak zamówić na następną sesję kilku L-ek.
Arek
MartinF - Wto 14 Sie, 2007
I tak trzymać, proponuje jeszcze 5D kontra 200D
protazy - Wto 14 Sie, 2007
MartinF napisał/a: | I tak trzymać, proponuje jeszcze 5D kontra 200D |
Tylko żadnych wojenek
przecież i tak wiadomo co lepsiejsze
rafid78 - Wto 14 Sie, 2007
ja sklaniam sie ku systemowi nikkora.ciekawe jakie mam body?
MM - Wto 14 Sie, 2007
A co to jest system Nikkora?
Woytec_60 - Wto 14 Sie, 2007
Cytat: | 3/4 (Olympus, Panasonic) |
Nie czegoś takiego, jak system 3/4
Jest 4/3 a to różnica.
Arek - Wto 14 Sie, 2007
Z punktu widzenia matematyki nie ma różnicy. Stosunek boków może być 4:3 lub 3:4, wychodzi na to samo
Arv - Wto 14 Sie, 2007
Masz mnie.
Ale w szkole uczą, że 4/3 to 1 i 1/3 więc potraktowałem matrycę portretowo i stosunek boków wyszedł mi 3/4.
Ciekawe natomiast, że póki co Olek ma tyleż fanów co Nikoś.
Arek napisał/a: | Z punktu widzenia matematyki nie ma różnicy. Stosunek boków może być 4:3 lub 3:4, wychodzi na to samo |
Jeśli zamieszcza się ankietę i używa w niej nazwy systemu (w dodatku blędnej) , to powinno się mieć o nim trochę informacji.
Nazwa systemu 4/3, wbrew pozorom, nie ma nic wspólnego z matematyką i stosunkiem boków matrycy.
A dlaczego 4/3?
Poczytajcie u źródła i dopiero wtedy się wypowiadajcie
Arv - Wto 14 Sie, 2007
Woytec_60 napisał/a: | Jeśli zamieszcza się ankietę i używa w niej nazwy systemu (w dodatku blędnej) , to powinno się mieć o nim trochę informacji.
Nazwa systemu 4/3, wbrew pozorom, nie ma nic wspólnego z matematyką i stosunkiem boków matrycy. |
Jest mi strasznie głupio, że się na tym nie znam.
Przepraszam wszystkich fanów systemu 4:3 w którym stosunek boków wynosi 3/4.
Proszę moderatora o rozważenie skasowania wątku wraz z ankietą, która być może z tego powodu jest przekłamana.
Proszę Woyteca żeby się nie czepiał i nie kontynuował tematu nazwy Four Thirds ;-)
OK, już nie będę, nie chciałem narobić zamieszania.
Ankiety nie usuwajcie, jest ciekawa
|
|