|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcie przedmiotu, białe tło, jak, pomoc
k3m0t - Nie 21 Lis, 2010 Temat postu: Zdjęcie przedmiotu, białe tło, jak, pomoc Witam, Mam pewien problem, otóż chciałbym wykonać zdjęcie przedmiotu na białym tle, przykład:
Zrobiłem już dużo zdjęć, jednak nie udało mi się uzyskać efektu, jak na zdjęciu powyżej. Ma ktoś jakiś pomysł? Może nieprawidłowo oświetlam namiot, przedmiot, lub mam złe ustawienia w aparacie.
Sprzęt jakim dysponuje:
- aparat Canon 50D + obiektyw standard
- namiot bezcieniowy
- 3 lampy (2x200w, 1x85w)
Liczę na pomoc. Pozdrawiam, Tomek
hijax_pl - Nie 21 Lis, 2010
k3m0t, a na co mierzysz światło?
komor - Nie 21 Lis, 2010
A w jakim trybie robisz zdjęcia i czy stosujesz korektę ekspozycji?
k3m0t - Nie 21 Lis, 2010
Opcjonalnie, to bawiłem się z dwoma lampami. Ustawiałem je bo bokach namiotu, celując mniej więcej na jego środek.
[ Dodano: Nie 21 Lis, 2010 23:26 ]
Nie bardzo się na tym znam, bo dopiero zaczynam przygodę ze zdjęciami. Zdjęcia robiłem w trybie automatycznym. Prawidłowo jest z flashem, czy bez i jaki tryb powinienem ustawić.
k3m0t napisał/a: | Zdjęcia robiłem w trybie automatycznym | I dlatego masz szare tło. Za dużo jest jasnych partii i aparat je wyszarza - musisz zastosować korektę ekspozycji, albo mierzyć punktowo na bucie.
k3m0t - Nie 21 Lis, 2010
A możesz mi coś więcej napisać o tej korekcie, gdzie mam tego szukać i jak włączyć.
Korekta ekspozycji.
Jest to opisane w instrukcji aparatu...
k3m0t - Nie 21 Lis, 2010
Okej za chwilę będę tego szukał. Co do oświetlenia namiotu, to jak ma być poprawnie (światło na co kierować, w jakiej odległości mniej więcej).
komor - Nie 21 Lis, 2010
Gdzie ustawić korektę ekspozycji to sobie znajdź w instrukcji, drogi kolego. Co do „wyszarzania”, o czym pisał Hijax, to chodzi o to, że aparat na automacie stara się naświetlić tak, żeby uzyskać średnią szarość. Co oznacza, że próba sfotografowania białej ściany (nawet takiej dobrze oświetlonej), zawsze skończy się zdjęciem na którym ściana będzie szara. Dopóki nie skorzystasz z korekty ekspozycji. Spróbuj dać korektę +1 EV i popatrz co wychodzi. Potem okaże się, że trzeba dać więcej.
Zasadniczo to nie jest temat związany z oświetleniem i lampami, tylko dotyczący techniki fotografowania. Przenoszę do odpowiedniego działu.
komor napisał/a: | to chodzi o to, że aparat na automacie stara się naświetlić tak, żeby uzyskać średnią szarość. | Aparat nie ma wyjścia bo mierzy światło odbite a nie padające
komor - Nie 21 Lis, 2010
Moim zdaniem nie ma znaczenia, ważne, że zmierzone informacje wykorzystuje do tego, żeby uzyskać naświetlenie dające szarość a nie biel.
Oczywiście, jednak mierząc odbite wpadasz w pułapkę kompensacji ekspozycji. Pułapkę - do czasu, kiedy obserwując scenę - z praktyki - będziesz wiedział czy dać +1EV czy -0.3EV
jaad75 - Pon 22 Lis, 2010
k3m0t napisał/a: | - 3 lampy (2x200w, 1x85w) |
k3m0t napisał/a: | Prawidłowo jest z flashem, czy bez i jaki tryb powinienem ustawić. | A co to za lampy, bo jednostka (błądnie zresztą napisana) sugeruje światło ciągłe - po co więc ten flash?
k3m0t - Nie 05 Gru, 2010
Witam ponownie,
Wracam do dematu, gdyż zrobiłem mnóstwo fotek (próbowałem na wszystkich trybach, oraz przy różnym oświetleniu) i nie udało mi się uzyskać zamierzonego efektu. Jedno zdjęcie:
oświetlona biała kartka od drukarki lampą od dołu
Głównie chodzi mi, aby zrobić zdjęcie, przedmiot był w rzeczywistym kolorze, a tło białe (aby nie przerabiać zdjęcia programem graficzyn np. usunięcie tła). Jak robię zdjęcia np. w trybie M, daję korektę, to tło się rozjaśnia, oraz przedmiot, jednak nie na tym to polega. Nie mam pojęcia już, jak się do tego zabrać. Może ktoś pomóc?
hijax_pl - Nie 05 Gru, 2010
k3m0t napisał/a: | Nie mam pojęcia już, jak się do tego zabrać. Może ktoś pomóc? | Tak - kupić książkę, przeczytać i zrozumieć o co chodzi zabawie ze światłem. Techniką prób i błędów najwidoczniej sukcesu nie osiągniesz... I mówię to absolutnie serio.
k3m0t - Nie 05 Gru, 2010
Dobra rada, ogólniej, to o jakiej książce mówisz (konkretny tytuł, autor).
hijax_pl - Nie 05 Gru, 2010
Ekspozycja bez tajemnic - Bryan Peterson
Światło w fotografii. Magia i nauka - Steven Biver, Paul Fuqua oraz F. Hunter
k3m0t - Nie 05 Gru, 2010
Ok, zamówię książkę.
jaad75 - Wto 07 Gru, 2010
k3m0t napisał/a: | ak robię zdjęcia np. w trybie M, daję korektę, to tło się rozjaśnia, oraz przedmiot, jednak nie na tym to polega. Nie mam pojęcia już, jak się do tego zabrać. Może ktoś pomóc? | Masz rozjaśnić tło, a nie wszystko, więc wyjścia masz dwa: a) zwiekszyć jasność lampy B) przysunąć ją bliżej do kartki.
fotoG3 - Pon 28 Mar, 2011
Przy trzech lampach nie będzie problemu.
Aparat ustawiamy w trybie M manual, aby mieć pełną kontrolę i powtarzalność wyników.
Lampy ustawiamy po bokach, ale lekko z przodu.
Zacznij od ustawienia jednakowej mocy obu lamp.
Dla lamp błyskowych czas 1/200 przysłona F8 lub F11
Lampu na full
robisz zdjecie i patrzysz co wychodzi
Za jasno dajesz wyższą przysłonę np F16 (wyżej już nie bo zdjęcia będą traciły rozdzielczość)
Nadal za jasno oddalasz lampy od przedmiotu (zwiększając odległość lampa-przedmiot dwa razy tracisz 4xwięcej światła)
Problem białego tła.
Tło o ile wychodzi zbyt szare możesz oświetlić trzecią lampą i po kłopocie.
Najlepiej z góry. Skieruj lampę na tło i ogranicz np arkuszem papieru padanie światła z tej lampy na przedmiot. Ta lampa będzie służyć do oświetlania tła a nie przedmiotu.
Staraj się notować ustawienia lamp i aparatu - szybko zobaczysz kiedy zbliżasz się do tego co chcesz uzyskać.
Etap drugi - zabawa ze światłem.
Lampy oświetlające przedmiot o ile chcesz mieć bardziej trójwymiarowe zdjęcia nie powinny świecić z jednakową mocą.
Możesz użyc kolorowych kartonów jako tła - kolor ożywi zdjecia.
[ Dodano: Pon 28 Mar, 2011 15:07 ]
PS Książki zawsze warto czytać, ale nie wiem czy akurat w tych pozycjach jest coś o fotografowaniu butów na białym tle.
Drugie źródło wiedzy to YouTube, jeżeli znasz angielski to w ciągu paru godzin obejrzysz kilkadziesiąt przykładowych filmów
[ Dodano: Pon 28 Mar, 2011 15:10 ]
Linki po polsku na szybko
http://www.youtube.com/watch?v=jSaEQq5Cn2I
http://www.youtube.com/watch?v=foUDP9uQdQ4
|
|