|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Jaki obiektyw byłby najstosowniejszy do 400D ???
Aleks - Sob 18 Sie, 2007 Temat postu: Jaki obiektyw byłby najstosowniejszy do 400D ??? Po nabyciu body 400D stanąłem przed faktem wyboru obiektywu i tu pojawiły się dylematy:
- najchętniej coś uniwerslanego do pomieszczenia i portretu (szeroko) i do obrazków (plener) np. Sigma 18-200, albo 18-125 (tańszy i trochę lepsze światło)
- a może Sigma 17-70 - szeroko ale niestety bez zoom
- dużą zagadką jest sigma 24-135 ASP,IF
- i jeszcze spać mi nie daje canon 28-135 IS - i właśnie stabilizator obrazu, mnie kusi
I bądż tu mądry, i tak źle i tak niedobrze, bo raczej zakup 2 nie wchodzi w grę (nie ze względu na cenę (budżet na zakup 2000 pln) ale na lenistwo i komfort noszenia 2 w torbie)
czy może ktoś z Was może mi doradzić, które szkiełko wybrać.!!!!!
Z góry dziekuję
MM - Sob 18 Sie, 2007
Będę niegrzeczny, ale bez sensu jest kupować lustrzankę po to tylko by z wygodnictwa kupować do niego tylko jeden obiektyw "do wszystkiego". To marnowanie możliwości aparatu. Jak chcesz mieć tylko jeden obiektyw to ja nie polecam ani jednego z tych które wymieniłeś.
ArturBonoVox - Sob 18 Sie, 2007
Nie ma dobrego obiektywu do wszystkiego i do tego za 2000 zl. Jest wiele watkow dotyczacych tego tematu. Jesli nie ma znaczenia dla Ciebie mozesz wziac cos z sigma, tamron lub tokina albo canona 28-135 IS. Zreszta wczesniej czy pozniej i tak bedziesz zmienial i kombinowal
Wujek_Pstrykacz - Sob 18 Sie, 2007
Sigma 17-70 to zoom i to niższej średniej klasy jak w samochodach. Jak nie będziesz robił powiększeń większych jak 10-15cm lub tylko trzymał zdjęcia w postaci elektronicznej to kup coś w rodzaju 18-200.
Choć w takim przypadku znacznie wygodniej jest mieć kompakta megazooma. Lustrzanka się marnuje w takim zestawie.
Aleks - Sob 18 Sie, 2007 Temat postu: kontyuując moje założenie dotyczyło, jednego obiektywu na "dobry poczatek" i na dłuższy czas, może nie dokładnie sprecyzowałem swoje preferncję . Wolałbym zainwestować w "dobry" obiektyw a nie zmieniać za rok albo i wcześniej tłumacząc, że zaoszczędziłem 200 czy 300 pln. Jeżeli, zasadne będzie kupienie 2 obiektywów to oczywiście jestem w stanie to rozważyć, (może nie potrzebnie zasugerowałęm niechęć do drugiego szkła ) Tak więc, wracjąc do mojego pytania, czy mogę liczyć na radę i konstruktywną pomoc.
dziękuję za każdą rzeczową sugestię
jaad75 - Sob 18 Sie, 2007 Temat postu: Re: Jaki obiektyw byłby najstosowniejszy do 400D ???
Aleks napisał/a: | ...- a może Sigma 17-70 - szeroko ale niestety bez zoom ... |
Jak najbardziej "z zoom". Dowiedz się może najpierw co to jest "zoom"...
Pstrykacz napisał/a: | Sigma 17-70 to zoom i to niższej średniej klasy jak w samochodach. |
Ja bym powiedział, że to solidna klasa średnia... Bez rewelacji, ale bardzo przyzwoicie.
Jako uniwersalny obiektyw, poleciłbym 35/2 i duuużo nauki... Nie bez powodu w każdej szkole fotograficznej zaczynasz od 50-tki (lub ekwiwalentu). Jak nauczysz się posługiwać szkłem zbliżonym do standardu, to wszelkie fanaberie w postaci 18-250 przejdą Ci automatycznie...;-)
Aleks - Sob 18 Sie, 2007
Jadd75,
dziękuję za radę i odrobinę cynizmu, jeżli byłbyś jeszcze uprzejmy zdradzić enigmatyczne 35/2
MM - Sob 18 Sie, 2007
Enigmatyczne 35/2 wygląda tak
Aleks - Sob 18 Sie, 2007
dziękuję, dobry człowieku
MM - Nie 19 Sie, 2007
Aleks napisał/a: | dziękuję, dobry człowieku |
Proszę bardzo.
Poczytaj sobie troszkę na forum, np. taki wątek powinien Ciebie zainteresować.
Aleks - Nie 19 Sie, 2007 Temat postu: cd. obiektywy 400D MM,
zgłębiłem archiwalne posty,test i jestem juz całkowicie przekonany, że moje założenie posiadania 1 szkła było całkowicie błędne !!!!
Na dobry początek, chciałbym jak widzę moi poprzednicy znależć złoty środek i posiąść "coś dobrego" od czegoo mółbym zacząć przygodę z moim 400D. Wyprowadź mnie z błędu, jeżeli się mylę, ale obecnie "piszę habilitację " z:
- Sigma 17-70 (myślałem o canon 17-85 ale testy i opinie są mało przychylne)
- Tamron 17-50
- no i ze względu na moje przywiązanie do rzeczy brand'owych o canon 28-135, jakoś silnie do mnie przemawia AF canon vs. sigma i IS
co sądzisz?
MM - Nie 19 Sie, 2007
A ja sądzę, że miałem 17-85 IS USM i gdyby nie takie fora czy testy to bym pojęcia nie miał jaki to okropny obiektyw. Nie jest wyśmienity, ale jak ktoś chciał kupić wynalazek pt: "18-200" to już jest to duży krok we właściwym kierunku. Przynajmniej celny, solidny i niezawodny.
Aleks - Nie 19 Sie, 2007
widzę, że obrałem słuszna drogę, choć nadal 28-135 jest potencjalnym faworytem ale nie porzucam tematu 17-85
Arek - Nie 19 Sie, 2007
28-135 to fajne szkiełko. Potem uzupełnisz go Sigmą 10-20 albo Canonem 10-22 i będziesz miał super zestaw.
Arek
Wujek_Pstrykacz - Pon 20 Sie, 2007
Ja bym postawił na Tamrona 17-50, jasny dobry obiektyw choć troche głosny, a potem kupił w zależności od potrzeby 10-20(22) lub 70-200. Co by było bardziej potrzebne.
Remol71 - Pon 20 Sie, 2007 Temat postu: Re: Jaki obiektyw byłby najstosowniejszy do 400D ???
Aleks napisał/a: | Po nabyciu body 400D stanąłem przed faktem wyboru obiektywu i tu pojawiły się dylematy:
- najchętniej coś uniwerslanego do pomieszczenia i portretu (szeroko) i do obrazków (plener) np. Sigma 18-200, albo 18-125 (tańszy i trochę lepsze światło)
- a może Sigma 17-70 - szeroko ale niestety bez zoom
- dużą zagadką jest sigma 24-135 ASP,IF
- i jeszcze spać mi nie daje canon 28-135 IS - i właśnie stabilizator obrazu, mnie kusi
I bądż tu mądry, i tak źle i tak niedobrze, bo raczej zakup 2 nie wchodzi w grę (nie ze względu na cenę (budżet na zakup 2000 pln) ale na lenistwo i komfort noszenia 2 w torbie)
czy może ktoś z Was może mi doradzić, które szkiełko wybrać.!!!!!
Z góry dziekuję |
Teraz trzeba poczekać na testy nowego 18-55 IS Mam dziwne przeczucie, że optycznie to taki sam gniot jak dotychczasowy KIT, tylko z dodatkowym gadżetem. Mogli przynajmniej dać światło 3.5-4.5 i tulipana jak u konkurencji.
Mysza - Pon 20 Sie, 2007 Temat postu: Re: Jaki obiektyw byłby najstosowniejszy do 400D ???
Aleks napisał/a: | Po nabyciu body 400D stanąłem przed faktem wyboru obiektywu i tu pojawiły się dylematy |
Od chwili gdy przeczytałem początek tego posta gryzę się w język
Ale chyba mimo wszystko nie wytrzymam.
Drogi kolego to po co kupowałeś aparat, do którego nie wiesz co podpiąć
To trochę tak jakby najpierw kupić silnik do samochodu, a potem szukać karoserii i z przykrością stwierdzić, że żadana nie za bardzo pasuje .
Co do wyboru szkła, to niestety Ci nie pomogę, bo brak w stajni Canona dobrego uniwersalnego szkła dla amatora za sensowne pieniądze jest powodem, dla którego nie zdecydowałem się na Canona.
Cześć tu Mysza.
Arv - Czw 23 Sie, 2007 Temat postu: Re: Jaki obiektyw byłby najstosowniejszy do 400D ??? [quote="Mysza"]Co do wyboru szkła, to niestety Ci nie pomogę, bo brak w stajni Canona dobrego uniwersalnego szkła dla amatora za sensowne pieniądze[/quote]
Ale za to jaka masa niezłych zamienników !
fotokrak - Pią 24 Sie, 2007
hm, witam po dłuższej nieobecnoci, ale troche wedrowawałem po świecie
zapełniłem kilkadziesiąt płyt DVD zdięciami i doszedłem do wnisku że:
można wytrzymac na kicie, ale jak ci spadnie tak jak mnie to szukay czegoś w zamian bez żalu.
do tego Sigma 10-20 miodzio, obejmujesz widoczki, pomniki architekturę choć ta ostatnia sprawia wrażenie że się wali :> ale normalnym nie ma szans często np wielkie hiszpańskie świątynie, zamki czy tak jak na malcie bizantyjskie wąskie uliczki i wielkie budowle.
do tego jakiś dalekiego zasięgu, perfekcyjnie canonik 100-400L
dokupujesz filterki polarki i może coś z szarości, i gotowe
Z mojego doświadczenia wynika że 3 obiektywy stykają a jak nie to znaczy że potrzebujesz 4ty- 50tka portretowa ))
A potem to już wiesz, kupujesz lepszy pasek albo większy plecak i ... ))
Arv - Pią 24 Sie, 2007
fotokrak napisał/a: |
można wytrzymac na kicie, ale jak ci spadnie tak jak mnie to szukay czegoś w zamian bez żalu. |
Kit bardzo się nie nadaje do portretu. Natomiast rzeczywiście można temu tanio zaradzić kupując 50mm f/1.8.
|
|