|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - DEFEKT SONY ALPHA 500
agnesssia85 - Czw 13 Sty, 2011 Temat postu: DEFEKT SONY ALPHA 500 Mam problem z Sony Alpha 500. W momencie wyłączania i włączania aparatu zaczynał drgać i zgrzytać obiektyw Sigmy (7-300). Podobne trajktotanie miało miejsce z dedykowanym kitowym obiektywem Sony (18-55) ale znacznie delikatniejsze. Wcześniej aparat chodził bezszelestnie z dwoma obiektywami. Zaniosłam sprzęt do serwisu (wszystko było na gwarancji) i powiedziano mi, że to wada Sigmy. Po naprawie gwarancyjnej u producenta (naprawiono silnik autofocusa w obiektywie) aparat przestał zgrzytać, ale zarówno z jednym i z drugim obiektywem w momencie wyłączania aparatu słychać trajkotanie. W sklepie fotograficznym, w którym zakupiłam sprzęt powiedziano mi, że to wada, która mieści się w granicach norm i nie podlega pod naprawę gwarancyjną. Czy rzeczywiście? Czy ktoś wie, co możesz być źródłem hałasu? Czy wada rzeczywiście nie jest istotna i nie wpływa na jakość wykonywanych zdjęć i dalszą ekslploatację?? Dodam, że aparat zakupiłam w październiku 2010 i nie korzystałam z niego często.
Cola - Czw 13 Sty, 2011
u mnie też "zgrzyta" jak wyłączam aparat (jak włączam to nie ma tego efektu) Dzieje sie tak przy obu obiektywach kitowych (innych nie posiadam)
sam jestem ciekaw czy mam z tym latać po serwisach
dodam ze dzieje mi sie tak od pierwszego uruchomienia tak że nie mam porównania jak jest bez
agnesssia85 - Czw 13 Sty, 2011
A też masz Sony Alpha 500 ? Muszę przyznać, że niepokoi mnie ten dźwięk - wcześniej go nie było. Jede znajomy doradził, aby upierać się przy naprawie gwarancyjnej, bo trajkotanie byc moze nie wplynie na jakosc zdjec ale na jakosc pracy z aparatem tak. a moze byc wynikem pracy silnika obiektywu lub aparatu...
hijax_pl - Czw 13 Sty, 2011
agnesssia85, masz włączone czyszczenie matrycy?
Cola - Czw 13 Sty, 2011
też - inaczej bym sie nie odzywał
[ Dodano: Czw 13 Sty, 2011 21:14 ]
hijax_pl napisał/a: | agnesssia85, masz włączone czyszczenie matrycy? |
czyszczenie włącza się na życzenie "jednorazowo" a nie że jest włączone non stop
ghost - Pią 14 Sty, 2011
czyszczenie włącza się zawsze przy wyłączeniu aparatu.
z drugiej strony Sony ustawia obiektyw na nieskończoność w momencie wyłączenia.
odepnij szkło i zobacz czy terkotania nadal występuje. jeżeli tak to zapewne chodzi o czyszczałkę.
Cola - Pią 14 Sty, 2011
ghost napisał/a: | czyszczenie włącza się zawsze przy wyłączeniu aparatu |
a to nie wiedziałem
dzięki
agnesssia85 - Pią 14 Sty, 2011
Bez szkła trajkotanie jest nadal. Czyszczenie matrycy mam wyłączone.
MC - Pią 14 Sty, 2011
A nie miga Ci przypadkiem drabinka stabilizacji w wizjerze?
Cola - Pią 14 Sty, 2011
u mnie to się dzieje tylko przy wyłączaniu
czyszczenie matrycy mam wyłączone (w opcjach) ale ghost napisał że to się dzieje zawsze przy wyłączaniu (bez względu na to czy opcja czyszczenia jest włączona czy nie - tak to przynajmniej zrozumiałem)
Muszę sprawdzic czy bez obiektywu tak samo sie to zachowuje
napewno aparat (obiektyw?) lekko wtedy drży i trwa to z pół sekundy
ghost - Pią 14 Sty, 2011
nie kojarzę żeby automatyczne czyszczenie matrycy dało się włączyć. w menu da się wymusić otwarcie migawki do ręcznego dmuchania.
jeżeli dzieje się to zawsze (nawet bez szkła) i przy wyłączaniu aparatu - prawdopodobnie chodzi o czyszczenie.
agnesssia85 - Pią 14 Sty, 2011
Dzięki wielkie za pomoc.
Ghost... Rozumiem, że w korpusie w momencie wyłączania aparatu automatycznie czyści się matryca? Czy można to jakoś wyłączyć? Z przeglądu funkcji dostępnych w aparacie wynika, że raczej nie.... W nowych modelach w serwie takich odłosów nie ma. Moim zdaniem nie powinny się pojawiać. [/quote]
ghost - Pią 14 Sty, 2011
zdefiniuj nowe modele. wydaje mi się że wszystkie alfy to mają.
agnesssia85 - Sob 15 Sty, 2011
Chodzi mi o nowe w sensie nieużywane. Sprawdzałam w sklepie fotograficznym. Chodziły bezszelestnie.
Cola - Sob 15 Sty, 2011
własnie sprawdziłem bez obiektywu i efekt dalej występuje przy wyłączaniu
PS lecieć do serwisu?
PS2 jak sprawdzić jaki ma przebieg mój aparat?
MC - Sob 15 Sty, 2011
Przebieg sprawdzisz w serwisie.
ghost - Sob 15 Sty, 2011
agnesssia85 napisał/a: | Chodzi mi o nowe w sensie nieużywane. Sprawdzałam w sklepie fotograficznym. Chodziły bezszelestnie. |
każda alfa, jaką miałem w rękach, trzepie matrycą w momencie wyłączenia. czuć wtedy wibracje korpusu i słychać charakterystyczne terkotanie.
|
|