|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - "ostrość na obiektywie"
radaris - Pon 24 Sty, 2011 Temat postu: "ostrość na obiektywie" Poczytuję sobie "Ekspozycje bez tajemnic" Petersona i nierozumiem używanych tam stwierdzeń - "ustawic ostrość na obiektywie by mieć głębie ostrości od początku do końca" albo "ustawić ostrość na skali odległości znajdującą się z przodu obiektywu"
Czy może mi to ktoś wyjaśnić?
moronica - Pon 24 Sty, 2011
z powodu takich stwierdzen unikam publikacji tlumaczonych na jezyk polski w tym pierwszym pewnie chodzilo o ostrzenie na hiperfokalna
Usjwo - Pon 24 Sty, 2011
A w drugim to skala odleglosci na obiektywie, widac tam odleglosc (metry lub stopy) na jaka ostrzy obiektyw, prawie na kazdym obiektywie jest.
jaad75 - Pon 24 Sty, 2011
moronica napisał/a: | z powodu takich stwierdzen unikam publikacji tlumaczonych na jezyk polski | Uważaj, żeby jakiś patriota nie poczuł się urażony...
nie zaczynaj
radaris - Pon 24 Sty, 2011
napewno w tych obu stwierdzeniach chodzi o ustawienie jak najwiekszej głębi ostrości.
Ja mam sony alfa 100 z kitem i nie mam tej skali odległości - nie wiem jak jej używać w praktyce
ale niebawem to sie zmieni...
Usjwo - Pon 24 Sty, 2011
Ja powiem ze nigdy tej skali nie uzywam, nie jest zbyt dokladna. Lepiej znalezdz obiekt w odleglosci jaka potrzebujemy i zlapac AF'em.
a jak robię krajobraz, bardzo rozległy chcę mieć wszystko ostre - nie tylko wybrany obiekt ale wszystko za i przed nim - jak ustawić ostrość???
glebia ostrosci nigdy nie obejmie wszystkiego od 0 do nieskonczonosci. im szerszy kat w polaczeniu z duza przyslona tym wieksza glebia. poszukaj sobie kalkulatora glebi ostrosci, poeksperymentuj z ustawieniami przyslony, jak trzeba to zrob kilka fotek tego samego motywu na roznych ustawieniach
Usjwo - Pon 24 Sty, 2011
poczytaj o hiperfocalnej, i oblicz na przyklad tutaj: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Czyli w praktyce, skalę odleglosci na obiektywie mogę sobie odpuścić, wystarczy ustawić najszerszy kąt (najkrótszą możliwą ogniskową np. 17mm), przysłonę na np. f/22 i wszystko od około 1m od aparatu do nieskończoności powinno być ostre?
Dobrze zrozumiałem?
...tak bez zagłebianie się w teorię o hiperfokalnej itp. - chodzi o czysto praktyczne zastosownie w krajobrazie.
teoretycznie tak ale chyba zdajesz sobie sprawe (lub powinienes) ze na f22 juz bedziesz znacznie tracil rozdzielczosc samego obiektywu wiec wszystko bedzie niby ostre ale jednak dosc mydlane
moronica napisał/a: | znacznie tracil rozdzielczosc samego obiektywu wiec wszystko bedzie niby ostre ale jednak dosc mydlane |
miałem o to pytać! Co rozumieć przez zwrot "mydlane" - możesz wrzucić przykład "mydlanej" fotki i od jakiej przysłony powstaje taki efekt?
od jakiej przyslony - to zalezy od obiektywu. ustaw sobie w obiektywie najwyzsza mozliwie przyslone i wykonaj zdjecie, bedziesz mial przyklad. mydlane=nieostre
dr11 - Pon 24 Sty, 2011
moronica, ale to chyba musi być zepsuty obiektyw
a czemu zepsuty? zaden obiektyw nie spisuje sie najlepiej w okolicach f/22 a wiadomo ze im bardziej kitowy tym gorzej
dr11 napisał/a: | moronica, ale to chyba musi być zepsuty obiektyw | Wystarczy, że będzie to coś ciut gęściej upakowanego, niż 5D...
cybertoman - Pon 24 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | Uważaj, żeby jakiś patriota nie poczuł się urażony... | o malostkowosc to Cie nie podejrzewalem.
dr11 - Pon 24 Sty, 2011
jaad75, no może...
moronica, co powiesz na to? Ja bym mydlanym nie nazwał, mało kontrastowym - tak Na dodatek pod światło robione. Celowane ostrością na tabliczkę 3,1
http://img801.imageshack....10/img3340a.jpg
a na to nic nie powiem
http://www.juzaphoto.com/..._photos_web.htm
no ok, powiem tyle ze rozne obiektywy sie roznie sprawuja na wyzszych wartosciach przyslony ale kazdy kto przejrzal choc kilka testow to chyba zakodowal sobie ze wykres rozdzielczosci zawsze przypomina parabole, ma swoje maksimum i po obu jego stronach leci w dol
dr11 - Pon 24 Sty, 2011
Dokładnie, nie znaczy to jednak, że są to obszary bezużyteczne. Wszystko zależy co się chce zrobić...
To ja też wstawię linka
http://img153.imageshack....61/img33402.jpg
dr11, ja to wiem, ty to wiesz, autor watku tego nie wie po prostu nie chce by tu przyszedl rozzalony ze ma popsuty obiektyw bo chcial sobie cyknac krajobraz caly ostry na f/32 a wyszedl rozmyty
TS - Pon 24 Sty, 2011
A ja polecę ten wątek:
http://forum.optyczne.pl/...esy+mtf&start=0
Akurat nudziło mi się i policzyłem jak poziom przyzwoitości w testach Optycznych przekłada się na możliwość uzyskania konkretnego powiększenia . Jeśli ktoś to potwierdzi empirycznie, to tym lepiej (ja nie robię tak dużych odbitek).
Warto pamiętać, że maksimum rozdzielczości każdego obiektywu to z grubsza okolice f/8. Jednak jak słusznie ktoś zauważył w w/w wątku, to maksimum ciężko wyciągnąć przy zdjęciach z ręki (reguła 1/ekwiwalent ogniskowej daje zdecydowanie za długi czas). No i samo pojęcie głębi ostrości z góry zakłada pewną nieostrość.
dr11 - Pon 24 Sty, 2011
moronica, ok Przepraszam, może mnie trochę poniosło na określenie "mydlany"
Masz rację, niechaj wyliczy sobie hiperfokalną tak, żeby GO obejmowała to, co naprawdę jest niezbędne w kadrze. A jak się nie da, to może focus stacking?
edmun - Pon 24 Sty, 2011
moronica, bo mylisz mydlaność z dyfrakcją obrazu. jak zwykle odsyłam do literatury (np. najnowszego numeru DFV w którym piszą o wadach obiektywów)
dragossani - Pon 24 Sty, 2011
Maksimum rozdzielczości jest zależne od maksymalnej jasności obiektywu - na tym przykładzie widać, że nie zawsze wypada w okolicach f/8:
http://optyczne.pl/214.4-...%87_obrazu.html
edmun napisał/a: | moronica, bo mylisz mydlaność z dyfrakcją obrazu. jak zwykle odsyłam do literatury (np. najnowszego numeru DFV w którym piszą o wadach obiektywów) | Dyfrakcja objawia się właśnie "mydlanym" obrazem.
BTW, czytasz coś poza DFV?...
TS - Pon 24 Sty, 2011
dragossani napisał/a: | Maksimum rozdzielczości jest zależne od maksymalnej jasności obiektywu - na tym przykładzie widać, że nie zawsze wypada w okolicach f/8:
|
Tak, jednak nawet tutaj na f/8 jest znacznie ostrzej niż na f/16 (f/22 w ogóle nie ma). Poza tym w 4/3 mamy mniejsze otwory bezwzględne i dyfrakcja szybciej pożera rozdzielczość - na FF maksimum będzie dalej. Wartość f/8 można przyjąć jako bezpieczne pierwsze przybliżenie.
Jakby nie patrzeć, przy f/22 wszystkie obiektywy na tej samej matrycy będą dawać podobne efekty. Trochę gorsze niż poziom przyzwoitości (czyli wartość na f/16), ale nadal użyteczne. Do jakich odbitek - to sobie można policzyć. Do miniaturek w necie może być f/64 .
dr11 - Pon 24 Sty, 2011
TS, to co linkowałem nie jest przyzwoite? Ja byłem lekko zaskoczony w każdym razie. Prawdę mówiąc nie wiem jakby wyszło na takim 15x21...
Po szybkim machnięciu paroma suwakami w LR wygląda tak (crop 100%). Przypominam, że f/40.
http://img690.imageshack....96/img33403.jpg
edmun - Pon 24 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | BTW, czytasz coś poza DFV?... |
taa, ale nie ma jak polecić, bo za drogie dla jednego akapitu do przeczytania
Na obronę mogę tylko dodać, że dyfrakcja powoduje mydlenie,
ale nie każde mydlenie - to dyfrakcja
TS - Pon 24 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | TS, to co linkowałem nie jest przyzwoite? Ja byłem lekko zaskoczony w każdym razie. Prawdę mówiąc nie wiem jakby wyszło na takim 15x21...
|
Oczywiście, że jest. Odbitka 15x21 wyjdzie świetnie. Ale podlinkuj dla porównania okolice tej tabliczki zrobione na f/8...
A serio to nie trzeba porównywać. Przy f/40 jest jakieś 2x mniej lpmm niż poziom przyzwoitości. Ale ten w testach Optycznych jest bardzo konserwatywny...
dr11 - Pon 24 Sty, 2011
TS napisał/a: | Ale podlinkuj dla porównania okolice tej tabliczki zrobione na f/8... | Na f/8 nie mam, ale mam na f/22 Ustawienia wywołania identyczne jak poprzednio (zsynchronizowane).
http://img191.imageshack....59/img3339h.jpg
TS napisał/a: | Przy f/40 jest jakieś 2x mniej lpmm niż poziom przyzwoitości. Ale ten w testach Optycznych jest bardzo konserwatywny... | No właśnie w teście wyszedł 17lpmm dla tego szkła na 300mm f/40
TS - Pon 24 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | Na f/8 nie mam, ale mam na f/22 Ustawienia wywołania identyczne jak poprzednio (zsynchronizowane).
|
No i pięknie widać, że na f/22 jest ostrzej niż f/40 (zakładam, że w obu przypadkach AF trafił w tabliczkę)
dr11 napisał/a: | No właśnie w teście wyszedł 17lpmm dla tego szkła na 300mm f/40 |
Niby mało, prawda? Ale:
1) Optycznie mierzą w testach MTF50, a rozdzielczość (szczegółowość - np. te detale na murze co się pojawiają po otwarciu do f/22) to w zasadzie MTF30, który jest oczywiście większy.
2) Matryca 5D jest duża i na cały kadr wchodzi całkiem sporo tych linii (przy 30 lpmm na FF wychodziła mi świetna jakość odbitki A4, oglądanej z 25 cm przy dobrym oświetleniu)
Ale nie traktuj tego jako dogmatu, ja się dopiero uczę, tylko łatwiej mi od strony teoretycznej .
dr11 - Pon 24 Sty, 2011
TS, focus był ustawiony na początku, później przełączony w manual, czyli w obu przypadkach ustawiony tak samo. Ja się też uczę, w zasadzie pierwszy raz się odważyłem na takie ustawienia
Co do matrycy - racja, tu na 5D gęstość pixeli jest dużo mniejsza niż w APS-C, o czym jaad75 już wspomniał
|
|