|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Poglad przy Imporcie w Lightroom 3.3
godman - Sro 02 Mar, 2011 Temat postu: Poglad przy Imporcie w Lightroom 3.3 Mysle, ze dolaczony screen wystarczajaco zrozumiale prezentuje moj problem
Czy ktos z Was mial podobne doswiadczenia i poradzil sobie z nimi?
hijax_pl - Pią 04 Mar, 2011
Jak korzystasz z czytnika kart tez tak jest?
godman - Sob 05 Mar, 2011
nie mialem okazji, do tej pory nie zapelnilem jeszcze karty, wiec USB mi wystarczalo..
Baku - Pon 07 Mar, 2011
A zgadza się przestrzeń barwna w aparacie i w programie (Adobe RGB / sRGB)?
komor - Pon 07 Mar, 2011
Baku, a co to znaczy? W Lightroomie nie ustawia się roboczej przestrzeni barwnej (zawsze pracuje w ProPhoto), ja w aparacie mam przestawione na AdobeRGB ale moim zdaniem nie wpływa to na RAW-y w żaden sposób.
jaad75 - Pon 07 Mar, 2011
Baku, coś Ci się chyba pomyliło...
Baku - Pon 07 Mar, 2011
Ach, nie zwróciłem uwagi że chodzi o RAWy, z których miniatury LR robi we własnym zakresie
hijax_pl - Pon 07 Mar, 2011
Baku napisał/a: | z których miniatury LR robi we własnym zakresie |
Tak, o ile je wcześniej zaimportuje
jaad75 - Pon 07 Mar, 2011
Baku, nawet gdyby to były JPG-i, to również nie miałby nic do rzeczy.
edmun - Pon 07 Mar, 2011
a czy czasami nie było gdzieś w ustawieniach LR żeby zaczytywał miniaturki ?
cache wyczyszczone i ustawione ?
hijax_pl - Pon 07 Mar, 2011
edmun napisał/a: | a czy czasami nie było gdzieś w ustawieniach LR żeby zaczytywał miniaturki ? | Nie spotkałem jeszcze takiego ustawienia...
komor - Pon 07 Mar, 2011
A nie jest to znowu coś z tą całą waszą Windą, której trzeba doinstalować jakieś sterowniki (albo odinstalować ), coś jak z tym problemem, żeby widziała RAW-y jako RAW-y a nie zamieniała sama na JPG-i w tle?
B o g d a n - Pon 07 Mar, 2011
godman, według mnie zdjęć (RAW) z Canona nie da się poprzez USB zgrać do komputera bez zainstalowanego oprogramowania Canon EOS Utility.
Jeśli nie chcesz go używać, to pozostaje Ci jedynie czytnik karty w komputerze.
dr11 - Wto 08 Mar, 2011
Canony nie pracują w trybie pamięci masowej i do ich obsługi bezpośrednio z kompa należy zainstalować oprogramowanie z płyty Ale to juz parę razy było na forumie
komor - Wto 08 Mar, 2011
I nawet jak się ma zainstalowanego Lightrooma to nadal potrzebne jest oprogramowanie od Canona?
dr11 - Wto 08 Mar, 2011
Można sprawdzić Ja mogę popołedniem na W7 (godman, jakiego systemu używasz?). C5D i C40D. Najwyżej coś wybuchnie
Tyle, że nie wiem, czy jak miałem raz EOS Utility zaintalowane (a nie pamiętam w sumie), to jakieś tam pliki sterownika nie będą aktywne...
Baku - Wto 08 Mar, 2011
...ciekawe!
W pracy mam komputer na którym jest LR w wersji portable i EOS Utility w wersji dzikiej, tj. przekopiowany a nie zainstalowany z domowego komputera, więc żadnych sterowników nie miał sposobności zainstalować Windowsie (ani nic ustawił w rejestrze). Windows nie widzi RAWów, gdy zrzucam je przez kabelek. Natomiast po uruchomieniu EOS Ut. (nie zgłasza żadnych błędów) wszystkie RAWy lądują na dysku i można je obrabiać w LR.
Dodam jeszcze, że zanim wpadłem na pomysł dzikiej 'instalacji' EOS Ut. RAWy zgrywałem w domu i przynosiłem na penie. LR czytał wszystko, generował miniatury, etc...
edmun - Wto 08 Mar, 2011
jak masz następujące ustawienia?
godman - Sro 09 Mar, 2011
System Windows 7 x64(64bit)
W aparacie Communication Print/PTP.
W trakcie importu miniatury RAW'ow nie sa wyswietlane natomiast JPG juz tak.
RAW'y po zgraniu (Copy) na dysk sa oczywiscie gotowe do edycji.
Cache 5GB czyszczony systematycznie
Kompatybilnosc ustawilem na najnizsza, ale bez rezultatu.
edmun - Sro 09 Mar, 2011
na najniższą ?!
zmniejsz też cache może, dodatkowo zwróć uwagę na JPG Preview
hijax_pl - Sro 09 Mar, 2011
edmun, ale jaki to ma związek z brakiem podglądu w okienku importu? Te ustawienia są dla już zaimportowanych plików przecież, po konwersji CR2 do DNG...
Dlatego tak jak na początku tak i teraz pytam: czy po zrzuceniu z karty ale przez czytnik (pamięć masowa) też ten problem występuje?
godman - Sro 09 Mar, 2011
hijax_pl czytnika niestety nie posiadam
edmun - Sro 09 Mar, 2011
hijax_pl, tego jeszcze nie wiem, ale przecież zawsze można spróbować
teoria teorią, a sam wiesz że w praktyce różnie bywa
|
|