forum.optyczne.pl

Sklepy i promocje - sytuacja w japoni a cena lustrzanek

kaurak - Pią 18 Mar, 2011
Temat postu: sytuacja w japoni a cena lustrzanek
witam i jak w temacie mam pytanko, czy sytuacja w Japonii może zmienić cenę lustrzanek, przede wszystkim Canona, bo z tego co się orientuje, ma on siedzibę w Japonii?
hijax_pl - Pią 18 Mar, 2011

kaurak napisał/a:
przede wszystkim Canona, bo z tego co się orientuje, ma on siedzibę w Japonii?
Nie chodzi o siedzibę, ale o zakłady produkcyjne. Produkujące kompletne produkty jak również komponenty.

A w Japonii produkowało się sporo sprzętu.. Nie tylko Canona...
kaurak napisał/a:
czy sytuacja w Japonii może zmienić cenę lustrzanek
Wstrzymana produkcja, zniszczone zapasy magazynowe, większy popyt, mniejsza podaż - to wszystko na pewno wpłynie na ceny oraz dostępność.
edmun - Pią 18 Mar, 2011

dodatkowo Canon obiecał wprowadzić podświetlane przyciski jeśli te przyciski były produkowane w okolicach Fukushimy ;)
i to gratis ;)

Baku - Pią 18 Mar, 2011

Na początek link:
http://wyobrazsobie.kompu...wow-canona.aspx

Wszystkie moje obiektywy pochodzą z tej fabryki. Utsonomiya nie ucierpiała w wyniku tsunami, bowiem najpierw woda musiała by całkiem zalać Tokio. Zniszczenia powstały w wyniku trzęsienia ziemi. Istnieje jeszcze niebezpieczeństwo skażenia radiacyjnego, ponieważ fabryka leży niecałe 150 km od kłopotliwej elektrowni w Fukushimie.
Druga fabryka Canona (Oita), produkująca korpusy, położona jest nie na Honsiu a na Kiusiu. Wstrząsy były tu słabsze (dalej od epicentrum) a skoro do tej pory tej wyspy nie nawiedziło tsunami, to pewnie ta fabryka jest chwilowo bezpieczna (do następnego kataklizmu).

MC - Pią 18 Mar, 2011

Nie przesadzajmy z tym skażeniem radiacyjnym. Jak na razie to tylko tania sensacja rozdmuchiwana przez pseudodziennikarzy.
Usjwo - Pią 18 Mar, 2011

Tak zdyscyplinowany narod podniesie sie szybko po tej katastrofie, wiec problemow na dluzsza mete nie powinno byc. Raczej nie trzeba sie bac ze ceny pojda w gore z powodu przestoju fabryk, ale w zwiazku ze zmiana kursu yen/eur/$/pln.

[ Dodano: Pią 18 Mar, 2011 23:03 ]
a skazenia to na razie jakiegos wiekszego nie ma

kaurak - Pią 18 Mar, 2011

czyli nie muszę jak najszybciej po aparat biec do sklepu dzięki za odpowiedzi
MM - Pią 18 Mar, 2011

kaurak napisał/a:
czyli nie muszę jak najszybciej po aparat biec do sklepu dzięki za odpowiedzi

Z tym może być różnie. Na rynku może zacząć brakować aparatów czy obiektywów. Niedługo może być z tym problem bo firmy na całym świecie zaczynają kupować jakby na zapas. Jak ktoś ma zamówione to lepiej je wykupić u dilera bo niedługo diler może nie mieć czym handlować. Czy to wyssałem z palca? Niestety nie i to tyle co w tym temacie napiszę...

pitras - Pią 18 Mar, 2011

A ja dodam, że np. na włoskim ebayu ceny aparatów zaczęły powoli rosnąć np. firma która sprzedawała Canona 60D po 839E podniosła cenę na 918E a pozostałe canony również nieco wspięły się w górę. Podobnie jest ze sprzedawcami z Hong-Kongu u nich 60D kosztował 698E teraz 758E.
kufel - Pią 18 Mar, 2011

a propos canona, czy zamieścił jakąś informacje odnośnie strat w sprzęcie, w fabrykach etc? tak jak zrobił to np Nikon Pl i Fuji chyba. :?: ja takowej nie spotkałem ale nie wiem czy można z tego wnioskować ze jakichś większych strat nie ma...
Ktosik - Pią 18 Mar, 2011

wiem ze "dilerzy" samochodów ściągają japońskie auta (przynajmniej te bardziej chodliwe) na gwałt... kolor się nie liczy :P .. pewnie z foto jest-będzie podobnie
hijax_pl - Pią 18 Mar, 2011

Najgorsze jest to, że infrastruktura komunikacyjna jest zniszczona . Dodatkowo to reglamentowanie prądu... Po kryzysie mało sprzedawców kupowało "na magazyn" - moim zdaniem, nawet jaki co po niektóre fabryki będą w stanie normalnie operować - i tak się to odbije czkawką... Zresztą wystarczy sprawdzić to co już MM napisał - coraz ciężej cokolwiek dostać. A to nie jedyny znak, że ceny pójdą w górę...
jaad75 - Pią 18 Mar, 2011

Straty Canona są na tyle poważne, że może to zachwiać układem sił na rynku foto, a wtedy może lepiej będzie kupić coś innego... :twisted:
kufel - Pią 18 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
a wtedy może lepiej będzie kupić coś innego... :twisted:
no , pentaxa ?? :?: :twisted: :wink:

a z tymi stratami to powaznie?

kufel napisał/a:
no , pentaxa ?? :?: :twisted: :wink:
Co do Pentaksa to akurat wciąż nic nie wiadomo, bo o ile zakłady produkcyjne znajdują się poza Japonią, to część podzespołów wytwarzana jest na miejscu. Do tego dochodzi kwestia szkła optycznego i ogólne straty koncernu Hoya, które póki co pozostają nieznane (w każdym razie nie widziałem żadnych informacji na ten temat).
kufel napisał/a:
a z tymi stratami to powaznie?
Nie, jaja sobię robię...

[ Dodano: Pią 18 Mar, 2011 22:55 ]
BTW, jak Fukushima im pierdyknie, to nawet nie będzie sensu kupować niczego japońskiego...

kufel - Pią 18 Mar, 2011

Cytat:
Nie, jaja sobię robię...
jaad, ja wiem ze straty są . pytałem czy poważne...tam chyba nie ma firmy której by to nie dotknęło :roll:

ciekawe ile producenci mają sprzętu w magazynach etc. jeśli dużo to może jakoś nadrobią jeśli nie to za jakis czas faktycznie z dostępnością będzie ciężko.

ophiuchus - Pią 18 Mar, 2011

Trzeba się będzie na Leikę przerzucić :D Albo zrobić coś, żeby powstał cyfrowy Start, Druh i parę innych klasyków ;)

Jak kogoś interesują straty poszczególnych producentów, to tu jest takie podsumowanie:
http://www.imaging-resour...1300136831.html

kufel - Wto 22 Mar, 2011

http://nt.interia.pl/news...u-ziemi,1612959