forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Szczegóły zdjęć

Shibuya - Nie 20 Mar, 2011
Temat postu: Szczegóły zdjęć
Czy jest jakiś program,który będzie mi pokazywał szczegóły zrobionego zdjęcia ?
Chodzi mi o to,że jak wykonam fotkę,to w aparacie mogę podejrzeć ISO, przysłonę itd., ale jak wrzucę już na kompa to nie. A chciałabym takie rzeczy móc podejrzeć na kompie.

hijax_pl - Nie 20 Mar, 2011

Shibuya, szukaj "exif viewer". W Windowsie wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy wybrać właściwości i zaawansowane ;)
Shibuya - Nie 20 Mar, 2011

Ok,dzięki :)
kasiakaaz - Nie 20 Mar, 2011

Shibuya, sprawdź sobie jeszcze :arrow: takie możliwości
Bardzo fajny jest PhotoMe. A FastStone może dodatkowo posłużyć Ci do niezbyt zaawansowanej obróbki. :wink:

hijax_pl - Nie 20 Mar, 2011

Do Firefoxa polecam plugin FxIF
Tadeuszek - Nie 20 Mar, 2011

Exif Pilot całkiem fajny
B o g d a n - Nie 20 Mar, 2011

Shibuya napisał/a:
w aparacie mogę podejrzeć ISO, przysłonę itd., ale jak wrzucę już na kompa to nie.

A jaki problem?
Przecież każdy system operacyjny czyta właściwości wykonania zdjęcia. :cool:

Przykładowo dla XP, wystarczy na zaznaczonym pliku przycisnąć prawy klawisz myszki, otworzy się menu kontekstowe, wybrać na dole [Właściwości], potem w otwartym okienku przejść do zakładki [Podsumowanie] i dalej [Zaawansowane]. Mamy tam wszystko, co potrzebne do identyfikacji zdjęcia. :smile:

hydra - Nie 20 Mar, 2011

A jeszcze prościej - googlowa Picasa. Posortuje, poda wszystkie dane i pozwoli na bardzo podstawową obróbkę.
fotoG3 - Pią 01 Kwi, 2011

Polecam ACDSee w dowolnej wersji, nawet sprzed 2-3lat.
Podgląd parametrów przy jakich jest wykonane zdjęcie najlepiej jest mieć w przeglądarce zdjęć.
ACDSee to dla mnie optymalny program.
Szkoda czasu na wchodzenie w dodatkowe programy tylko do analizy EXIFa, lepiej mieć to w przeglądarce.
Najczęściej używam następujących funkcji tego programu:
-powiększanie zdjęć na ekranie
-zmiana rozmiaru plików
-zmiana nazw plików (musi być automat do zmiany nazwy np 300plików)
-podglą EXIFa
-podgląd RAWów
-przenoszenie plików i katalogów
-system klasyfikacji zdjeć
Warto od razu zaprzyjaźnić się z porządną przeglądarką bo to najlepszy przyjaciel fotografa.

broczek - Czw 23 Cze, 2011

Co może być przyczyną, że po zamieszczeniu zdjęć na www nie widać parametrów w jaki zostało wykonane? Na kompie we właściwościach wszystko jest ładnie opisane.
hijax_pl - Czw 23 Cze, 2011

Jak sprawdzasz?
Tutejszyn - Czw 23 Cze, 2011

Chyba najbardziej szczegółowa czytarka exif'a

http://regex.info/exif.cgi

kozidron - Czw 23 Cze, 2011

broczek napisał/a:
Co może być przyczyną, że po zamieszczeniu zdjęć na www nie widać parametrów w jaki zostało wykonane? Na kompie we właściwościach wszystko jest ładnie opisane.

niektóre portale z automatu usuwają exify, nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Czy inne zdjęcia na tym portalu mają dane exif ?

hijax_pl, Mam jakąś wtyczkę do Firefoxa, która pokazuje

kozidron, Zdjęcia mam na Picasa i być może jest tak jak piszesz, że "oni" usuwają, bo przy innych, nie moich fotach też mi wyskakuje "no meta data found"

hijax_pl - Czw 23 Cze, 2011

broczek napisał/a:
Zdjęcia mam na Picasa i być może jest tak jak piszesz, że "oni" usuwają,
Picasa ma to do siebie, że samodzielnie, bez pytania skaluje zdjęcia do wielkości okna przeglądarki - takie zdjęcie nie ma exifa z definicji. Możesz sobie sprawdzić - jeśli w linku do grafiki, przed nazwa pliku jest /sXXX/ - gdzie XXX jest rozmiarem obrazka - znaczy to, że Twoje zdjęcie zostało zmielone przez serwis picasaweb.

Po prostu powiększ wtedy, ltzn otwórz w innym oknie kopiując adres do fotki , ale wycinając tą część z sXXX ;)

kozidron - Czw 23 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
Po protu powiększ wtedy, lub otwórz w innym oknie kopiując adres do fotki , ale wycinając tą część z sXXX ;)

broczek, zrób jak kolega podpowiada :mrgreen:

To działa :)
dzięki

P.S.
hijax_pl omnibusie, a może jeszcze wiesz dlaczego klawisze "A" i "Z" w moim lapku z wciśniętym "Alt" raz działają, a raz nie :D