|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Nowa lornetka z Lidla Bresser 10-50X50 za 80 zł. czy warto
Bogdan200012 - Nie 27 Mar, 2011 Temat postu: Nowa lornetka z Lidla Bresser 10-50X50 za 80 zł. czy warto Witam.
Od czwartego kwietnia w Lidlu będzie do kupienia lornetka Bresser 10-50X50 za 79,90 zł.
Czy ktoś coś wie o tej lornetce i czy warto ją kupić.
Link do gazetki Lidla.
http://www.lidl.pl/cps/rd...index_17654.htm
Santre - Nie 27 Mar, 2011
Totalna porażka szkoda kasy. Najtańsza lornetka która będzie przyzwoitym zakupem to koszt ok. 250-300zł. (i daruj sobie zoom)
Pozdrawiam
Abs - Nie 27 Mar, 2011
Lornetki z zoomem mają "złą prasę". Prawdopodobnie możemy się spodziewać przerobionego Bressera 10x50. Najlepiej samemu wybrać się do Lidla, odpakować i sprawdzić. Zobaczysz czy zadowoli Cię ostrość obrazu i pole widzenia oraz inne namacalne cechy lornetki. Cudów nie należy się spodziewać, zwłaszcza w kategoriach domniemanej trwałości sprzętu. Każdy ma inny gust i potrzeby - może Ci spasuje?
Dawid1984 - Nie 27 Mar, 2011
Sprawdzić osobiście w sklepie najlepiej ,a jeszcze lepiej i kupić coś od razu lepszego i trwalszego na lata,bo niestety ten zakup nie rokuje najlepiej.
Abs - Nie 27 Mar, 2011
Powiększenie przy aperturze 50mm to maksymalnie do 20x (może 30x) - te 50x - wątpię aby było jakkolwiek efektywne.
Bogdan200012 - Pon 28 Mar, 2011
Dzięki za zainteresowanie tematem.
W internecie nie znalazłem żadnej lornetki tej firmy o takich parametrach, czyli jedyne wyjście to przetestowanie jej na miejscu.
Abs - Pon 28 Mar, 2011
Prawdopodobnie Bresser 10x50 byłby lepszą opcją. Miałem kiedyś takiego i optyczne był niezły zważywszy cenę 79zł. Obecnie jest to budżetowa lornetka używana z powodzeniem przez wielu astromaniaków. Ten zoom trzeba sprawdzić - z pewnością możemy się spodziewać bardzo wąskiego pola, ciemniejszego obrazu, zapewne dystorsji. Jednak jeśli Bresserowi uda się zachować tak dobrą ostrość obrazu w centrum pola jak w modelu 10x50, to może komuś się przydać. Jednak zawsze warto dopłacić i kupić coś lepszego, solidnego na lata.
Dawid1984 - Pon 28 Mar, 2011
Abs napisał/a: | Prawdopodobnie Bresser 10x50 byłby lepszą opcją. | Na pewno ,patrzyłem przez niego i nawet daje rade ,gdyby nie te odblaski w środku .Ale nie ma co się dziwić za te pieniądze .
Abs napisał/a: | Jednak zawsze warto dopłacić i kupić coś lepszego, solidnego na lata. |
Tez jestem tego zdania, Bogdan200012 zastanawiasz się w innym wątku nad kupnem lunety ,może warto najpierw kupić porządniejsza lornetkę a na lunetę przyjdzie czas ,wszak jej możliwości są ograniczone .Luneta nie zastąpi Lornetki i odwrotnie ,wiadomo lornetka jest bardziej mobilna,ja wpierw celował bym w lornetkę .
Bogdan200012 - Pon 28 Mar, 2011
Co powiecie o lornetce DELTA Optical Entry 10x50 ewentualnie jaką możecie polecić do 250 zł.
Dawid1984 - Pon 28 Mar, 2011
Bogdan200012 napisał/a: | ewentualnie jaką możecie polecić do 250 zł. | Dołożyć i kupić coś z Nikona taniej Nikon ACTION VII drożej i lepiej solidniej seria EX .Podajże Nikony ACTION VII 10x50 CF i 7x50 są w cenie ok 250 zł.
RB - Pon 28 Mar, 2011
Dawid1984 napisał/a: | Bogdan200012 napisał/a: | ewentualnie jaką możecie polecić do 250 zł. | Dołożyć i kupić coś z Nikona taniej Nikon ACTION VII drożej i lepiej solidniej seria EX .Podajże Nikony ACTION VII 10x50 CF i 7x50 są w cenie ok 250 zł. |
Entry DO i Action VII to IMO bez różnicy. Czas życia Nikona statystycznie pewnie będzie dłuższy. Statystycznie
Abs - Wto 29 Mar, 2011
Nikon VII 10x50 to całkiem faja optycznie lornetka. Przydałby się rzeczowy test, natomiast moje wrażenie w odniesieniu do tej lornetki są bardzo pozytywne - ostrość, astygmatyzm, dystorsja...bardzo przyzwoicie a nawet lepiej.
Dawid1984 - Wto 29 Mar, 2011
Abs napisał/a: | Nikon VII 10x50 to całkiem faja optycznie lornetka. Przydałby się rzeczowy test, natomiast moje wrażenie w odniesieniu do tej lornetki są bardzo pozytywne - ostrość, astygmatyzm, dystorsja...bardzo przyzwoicie a nawet lepiej. | Jeśli jest możliwość dołożenia do serii EX to na pewno warto .Sam posiadam Nikona EX 10x50 i w tej klasie cenowej jest nie do pobicia.
Abs - Wto 29 Mar, 2011
Wracając do wątku przewodniego - wszystko wskazuje na to, że ów opisywany Bresser nie będzie w wersji zoom. Prawdopodobnie jest błąd w opisie w ulotce ze sklepu. Wygląda na to, że będzie to wersja klasyczna 10x50.
RB - Wto 29 Mar, 2011
Abs napisał/a: | Wracając do wątku przewodniego - wszystko wskazuje na to, że ów opisywany Bresser nie będzie w wersji zoom. Prawdopodobnie jest błąd w opisie w ulotce ze sklepu. Wygląda na to, że będzie to wersja klasyczna 10x50. |
Aaa, to warto. Popatrzyłem kiedyś, gdzieś na polach irygacyjnych przez jakiegoś tam Bressera 10x50. Plastik strrraszny, ale obraz w żaden sposób nie był drastycznie gorszy od DO czy Nikonów za 2-3 stówy. Za 8 dych można mieć jakieś tam patrzydło. Oczywiscie - warto obejrzeć przed zakupem w tym Lidlu czy ona jest skolimowana, nieuszkodzona mechanicznie, kompletna itede. Poprzebierać trochę, jak znajdzie się dobry egzemplarz i ogólnie nie będzie budzić odrazy to kupić. Przez internet bałbym się takie cuś kupić, ale w sklepie po wzięciu egzemplarza do ręki... czemu nie.
Bogdan200012 - Sro 30 Mar, 2011
Dzięki za informacje, oby się potwierdziła.
Znajomy ma MEADE 10x50 kupiony w lidlu i obraz jest naprawdę bardzo dobry.
Mam nadzieję że ten Bresser dorówna MEADE.
Abs - Sro 30 Mar, 2011
W testach na Optyczne.pl Meade nie otrzymał rewelacyjnych ocen. Ten Bresser może się okazać nieco lepszy - tak sugerują opinie użytkowników. Sam posiadałem taką lornetkę i optycznie nie była zła (jak za te pieniądze).
Bogdan200012 - Pon 04 Kwi, 2011
Niestety lornetka nie spełniła moich oczekiwań, choć jest stało ogniskowa i obraz jest świetnej jakości to odblaski powaliły mnie na kolana.
Jakość wykonania jest okropna, obudowa prawie w całości z plastiku a kont rozwarcia tragicznie mały.
Nawet w połowie nie dorównała MEADE 10x50.
Znalazłem taką na allegroszu http://allegro.pl/lornetk...1533007860.html
Abs - Pon 04 Kwi, 2011
Samo życie. To nie sprzęt dla wymagających optycznie. Bresser w stosunku do Meade jest nieco inny. Z pewnością ma powiększenie 10x. Wczoraj porównywałem do Nikona ex 10x50 do Bressera 10x50 (Lidl 2009). W Bresserze była znacznie mniejsza źrenica wyjściowa a co za tym idzie lornetka dawała ciemniejszy obraz. Pole, powiększenie, ostrość obrazu na (o dziwo) zbliżonym poziomie - ze wskazaniem na Nikona ale jednak dużych różnic nie było. Jakość wykonania, jasność, odblaski - Nikon znacznie lepszy.
Dawid1984 - Pon 04 Kwi, 2011
Bogdan200012 napisał/a: | obraz jest świetnej jakości to odblaski powaliły mnie na kolana. | Wspominałem o tym,ja porównywałem tez taka lornetkę z Nikonem 10x50 Ex ,obraz w moim mniemaniu był podobny za to wspomniane odblaski ,to porażka.
Abs - Pon 04 Kwi, 2011
W 2009r. kupiłem dwa Bressery 10x50 - w jednym odblaski były potworne a w drugim nie. Nie zauważyłem tego w sklepie. Lornetkę z odblaskami zwróciłem.
Bogdan200012 - Pon 04 Kwi, 2011
Abs napisał/a: | W 2009r. kupiłem dwa Bressery 10x50 - w jednym odblaski były potworne a w drugim nie. Nie zauważyłem tego w sklepie. Lornetkę z odblaskami zwróciłem. |
Ja porównywałem cztery sztuki i wszystkie były takie same.
|
|