forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Canon 17-55 2.8 IS czy Tamron 17-50 2.8?

tomekatomek - Pią 14 Wrz, 2007
Temat postu: Canon 17-55 2.8 IS czy Tamron 17-50 2.8?
Witam. Czy jest wyraźna różnica w jakości zdjęć robionych tymi obiektywami? Canon ma IS, ale gdyby tak o stabilizacji na chwilę zapomnieć... np. jak wygląda bokeh, ostrość itd. Według testów to różnice są niewielkie. Za to w cenie przepaść. Warto płacić ponad dwa razy więcej? Pozdrawiam
Szymcik - Nie 16 Wrz, 2007

Bez porównania na korzyść Canona, tylko nie wime czy to w ogóle trafne zestawienie, bo za Jednego canona masz trzy Tamrony...
Arek - Nie 16 Wrz, 2007

Nie zgodzę się. Wyraźnej różnicy w maksymalnych osiągach nie ma. To znaczy, komfort pracy z Canonem ze względu na IS i USM jest znacznie większy, a przez to prawdopodobieństwo uzyskania bardzo dobrego zdjęcia większe. Nie ma jednak powodów na to by narzekać na Tamrona w sensie jakości dawanych obrazów.

Arek

goltar - Nie 16 Wrz, 2007

Zgadzam się z Arkiem. Dla mnie największą różnicą pomiędzy tymi obiektywami poza stabilizacją jest właśnie AF. Gdyby tak Tamron posiadał HSM... :cry: Pod względem ostrości Canon trochę lepiej wypada przy f/2.8 na brzegu kadru. Mam nadzieję że po wejściu do sprzedaży Sigmy 18-50 f/2.8 HSM cena Canona trochę spadnie.
Wujek_Pstrykacz - Nie 16 Wrz, 2007

Tylko ile będzie wynosić to trochę. Bo jak około 500zł to niewarto na to liczyć. Chociaż to niezła sumka. Ja mam Tamrona i nie narzekam na szybkość AF. To w takich obiektywach jest raczej normalne. Bardziej szybki i cichy AF jest potrzebny w długich obiektywach (100-400, 500 ). Tu już nie wyobrażam sobie braku ultrasonica.
Arv - Pon 17 Wrz, 2007

Pstrykacz napisał/a:
Ja mam Tamrona i nie narzekam na szybkość AF. To w takich obiektywach jest raczej normalne.

Nie ukrywajmy, że do niektórych zastosowań AF Tamrona jest jednak zbyt wolny. Próbowałeś np. trybu ciągłego fokusowania ?
Mój dzieciak regularnie opuszcza ostry obszar. Zdarza się też, że zniknie na chwilę z pola AF, aparat zaczyna błądzić i szanse na dynamiczną fotkę idą do piachu. Nie policzę ujęć, które straciłem przez wolny AF Tamrona.

tomekatomek - Pon 17 Wrz, 2007

Zastanawian sięrównież nad Sigmą 17-35mm. Ma dobre światło, Napęd HSM. Model pod FF więc korzystamy w cropie z najlepszej części obiektywu. Może lepiej zainwestować w takie szkło + 50mm 1.4 Canona? Zależy mi na obiektywie do zdjęć krajobrazowych, architektury itp.
MM - Pon 17 Wrz, 2007

Mam tę Sigmę 17-35, tak samo się kiedyś na nią napaliłem. Dobrze wykonany mechanicznie obiektyw, bardzo miły w obcowaniu. Niemniej teraz mam troszkę większe obycie z innymi szkłami niż długie tele i... dla jakości obrazu wybrałbym Tamrona 17-35 albo Canona 17-40L. Ta Sigma jest światna z Canonem, ale analogowym. Z cyfrą jest niezła, ale ten Tamron przyjaciela robi jakoś tak minimalnie lepsze zdjecia...a na pewno jest lepsza przy mocnym świetle i nie traci tak kontrastu i kolorów.
Wujek_Pstrykacz - Pon 17 Wrz, 2007

Mój kolega ma Tamrona 17-35. To jest naprawdę dobre szkło. Ja miałem poprzednio KonikęMinoltę 17-35, a jest to dokładnie ten sam obiektyw co Tamron i też nie widziałem powodów do narzekania. Z Sigmą nie miałem doczynienia więc nie wiem jaka jest jej jakość.
MM - Pon 17 Wrz, 2007

Ten Tamron 17-35 plus Tamron 28-75/2.8 i mamy bardzo zacny zestawik.
Wujek_Pstrykacz - Pon 17 Wrz, 2007

Miałem też 28-75 Koniki Minolty a to też tan sam obiektyw co Tamron. Mały lekki poręczny obiektywek ze światłem 2.8. Bardzo dobry wybór to byłby. Polecam stanowczo i zdecydowanie.
tomekatomek - Wto 18 Wrz, 2007

MM napisał/a:

Tak tylko że wtedy musimy kupić dwa obiektywy, czyli wydać 2 razy więcej kasy a fundusze mam trochę ograniczone. Stąd moje pytanie o Tamrona 17-50.

MM - Wto 18 Wrz, 2007

tomekatomek napisał/a:
MM napisał/a:

Tak tylko że wtedy musimy kupić dwa obiektywy, czyli wydać 2 razy więcej kasy a fundusze mam trochę ograniczone. Stąd moje pytanie o Tamrona 17-50.

W tytule jest też Canon 17-55/2.8 IS USM a ten kosztuje więcej niż dwa szkiełka Tamrona łącznie.

goltar - Wto 18 Wrz, 2007

tomekatomek napisał/a:
to może trzeba było zacząć od wielkości dostępnego budżetu ? Konkurencją dla Tamrona może być także Sigma 18-50 f/2.8 w wersji z HSM (cena 2100zł) :
http://www.foto-net.pl/sk...7f0840af71ab508
tylko nie wiem czy jest faktycznie dostępny...

MM napisał/a:
tomekatomek napisał/a:
MM napisał/a:

W tytule jest też Canon 17-55/2.8 IS USM a ten kosztuje więcej niż dwa szkiełka Tamrona łącznie.

Zgadza się. Po prostu interesuje czy różnica w jakości jest również olbrzymia jak w cenie

goltar napisał/a:
tomekatomek napisał/a:
to może trzeba było zacząć od wielkości dostępnego budżetu ? Konkurencją dla Tamrona może być także Sigma 18-50 f/2.8 w wersji z HSM (cena 2100zł) :
http://www.foto-net.pl/sk...7f0840af71ab508
tylko nie wiem czy jest faktycznie dostępny...

No dobrze jest napęd HSM ale pod Nikona, nie wiem czy pod Canona już wypuścili. Pozostaje jeszcze rozmiar filtra. Akurat pod Tamiego 17-50 mam filtr UV i polaryzacyjny. Poza tym Tami wydaje się optycznie nieco lepszy.