|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Samsung NX5/10, a Lumix G1 lub podobny?
jannik - Sro 01 Cze, 2011 Temat postu: Samsung NX5/10, a Lumix G1 lub podobny? Witam
Czy waszym zdaniem są to aparaty porównywalne?
Jakość zdjęć wydaje mi się porównywalna... choć bardziej podobają mi się te z Lumix'a G1
Jak sprawa ma się cenowo w kwestii możliwości rozwojowcyh, tzn. adapter + jakaś stałka (i ewent. w przyszłości nieduży tele, powiedzmy do 200).
Bo body z kitem G1 i NX 5 (używki) mają ceny są porównywalne (niewiele droższy jest G1)
Lumix G1 ma zdecydowanie ciekawsze body (lepszy wizjer i lepszy, do tego ruchomy, wyświetlacz).
A może jeszcze jest jakiś podobny aparat w przybliżonej cenie?
Koniecznie musi być z WIZJERem!
pozdro
hijax_pl - Sro 01 Cze, 2011
O... Już Ci się podoba NX?
jannik - Sro 01 Cze, 2011
Hijax..
no i tego się spodziewałem, że mi będziecie dokuczać..
zaraz się chyba dołączy kolega Mrawi..
tak już mam, że wciąż poszukuję tego "jedynego" aparatu... może kiedyś znajdę...
no cóż...
nie wiem czy mi się podoba NX, bo jakoś Samsungi to do mnie za bardzo nie przemawiają, ale..
wyczytałem wiele pochwalnych opinii i staram się być otwarty
Jeszcze przed zakupem (w zeszłym roku) Canona G11 i EX1 rozważałem poważnie NX5.
Bawiłem się nim, macałem, nawet fotki próbne zrobiłem itp.
Odstraszyła mnie wymienne optyka, ale teraz dochodzę coraz bardziej do wniosku, że niestety... praw fizyki nie przeskoczysz...
Więc stąd moja prośba o porównanie tych dwóch aparatów i może zasugerowanie jakiegoś podobnego..
No cóż... Lepiej późno niż wcale
hijax_pl napisał/a: | No cóż... Lepiej późno niż wcale |
Lepiej byś mistrzu wypowiedział swoje zdanie na temat NX5 kontr Lumix G1
G1 się bawiłem i bardzo mi się podobał. szczególnie, że w u43 są te obiektywy całkiem małe i całkiem fajne. Tak samo jak w PENie. NX - mi osobiście się nie podoba. Mimo, że większa matryca to ten dziadowski wizjer... Ogólnie wizjery elektroniczne (przy ich bieżącym stadium rozwoju) mi bardzo przeszkadzają - dlatego wybrałem EX1
mrawi - Sro 01 Cze, 2011
jannik napisał/a: | Jeszcze przed zakupem (w zeszłym roku) Canona G11 i EX1 rozważałem poważnie NX5.
Bawiłem się nim, macałem, nawet fotki próbne zrobiłem itp.
Odstraszyła mnie wymienne optyka, ale teraz dochodzę coraz bardziej do wniosku, że niestety... praw fizyki nie przeskoczysz...
Więc stąd moja prośba o porównanie tych dwóch aparatów i może zasugerowanie jakiegoś podobnego.. |
Przecież wymienna optyka to zaleta. Jak chcesz możesz nigdy nie wymieniać. Co do G1 to też długo nad nim myślałem, tak długo aż pojawił się NX10. No i wybrałem aparat z matrycą APS-C, a nie m4/3, z gorszym wizjerem, ale i tak dobrym, z nieuchylnym ekranikiem, ale amoled pozwala patrzeć naprawdę z dużych kątów, NX nagrywa filmy G1 wogóle. No i zdjęcia jednak lepsze są Z NX10. NX5 jest tańszy, ale radzę brać 10-tkę. Do NX10 są wypuszczane co jakiś czas uaktualnienia w odróżnieniu chyba od NX5. NX10 może piękny nie jest, wygląda jak normalny aparat, ale jest bardzo wygodny w użytkowaniu i ma dość tanie obiektywy i bardzo dobre.
Popierwsze, Mrawi - dzięki za cenne informacje
mrawi napisał/a: | ... No i wybrałem aparat z matrycą APS-C, a nie m4/3... zdjęcia jednak lepsze są Z NX10... |
Z opisów wynika, że poza wizjerem i wyświetlaczem i czyszczeniem matrycy praktycznie NX5 to to samo co NX10. Czy jakość zdjęć z NX5 w takim razie faktycznie niczym nie ustępuje NX10?
mrawi napisał/a: |
NX10... ma dość tanie obiektywy i bardzo dobre. |
Czy wszystkie obiektywy pod NX10 pasują do NX5?
jeśli nie, to czy te do NX5 są droższe?
PS
Problem w tym, że jednak na razie jest dość duża różnica w cenie pomiędzy NX5 a NX10
pzodro
hijax_pl - Czw 02 Cze, 2011
jannik napisał/a: | Z opisów wynika, że poza wizjerem i wyświetlaczem i czyszczeniem matrycy praktycznie NX5 to to samo co NX10. | NX10 ma też LV jannik napisał/a: | Czy jakość zdjęć z NX5 w takim razie faktycznie niczym nie ustępuje NX10? | Wg mnie nie - choć nie sprawdzałem RAWów a tylko JPGi dostępne na sieci. Z drugiej strony dziwne byłoby gdyby różnica była, skoro matryca/procek/soft ten sam... jannik napisał/a: | Czy wszystkie obiektywy pod NX10 pasują do NX5? | Wszystkie NX to ten sam bagnet, zatem wszystkie obiektywy z bagnetem NX będą pasować (w każdym razie mechanicznie). jannik napisał/a: | Problem w tym, że jednak na razie jest dość duża różnica w cenie pomiędzy NX5 a NX10 | Specyfikacja wizjera w NX powoduje u mnie niesmak. A w NX5 - odrazę
Naprawdę uważam, że powinieneś sam zobaczyć jak ten wizjer / tylni LCD wygląda. Bo dla mnie to są rozwiązania stosowane w hybrydach 10lat temu
jannik - Czw 02 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | NX10 ma też LV |
To znaczy, że NX5 nie ma LV, a NX10 ma?
nigdzie tego nie wyczytałem..
hijax_pl - Czw 02 Cze, 2011
jannik napisał/a: | To znaczy, że NX5 nie ma LV, a NX10 ma?
nigdzie tego nie wyczytałem.. | Sorki, trochę się rozpędziłem
hijax_pl napisał/a: | jannik napisał/a: | To znaczy, że NX5 nie ma LV, a NX10 ma?
nigdzie tego nie wyczytałem.. | Sorki, trochę się rozpędziłem |
Nic nie szkodzi.
Sprawdziłem i jednak jest LV
Hm...
prawda jest taka, że na NX10 mnie niestety nijak na dany moment nie stać.
Idę zobaczyć zaraz NX5 do RTV/AGD
Niestety wciąż nie wiem czy jest zasadnicza różnica w jakości zdjęć pomiędzy NX5 a Lumixem G1
Mam okazję kupić G1 w okolicy 1 tyś.
Generalnie Lumix wygląda bardziej solidnie. Poza tym ma fajny uchylny wyświetlacz i znacznie lepszy wizjer.
Matryca gorsza, ale czy to aż taka różnica będzie w jakości zdjęć?
No i najważniejsze sprawa.
Jak z dostępnością i cenami obiektywów i ewentualnego adaptera?
Zdjęcia z NX10 są super. Oglądałem w pełnej rozdzielczości.
A z G1 nie miałem okazji.
pozdro
mrawi - Czw 02 Cze, 2011
jannik napisał/a: | Zdjęcia z NX10 są super. Oglądałem w pełnej rozdzielczości.
A z G1 nie miałem okazji. |
Porównaj tutaj
http://imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Porównując S9600 do NX10 na tej stronie mogę potwierdzić, że te aparaty też tak się zachowują w rzeczywistości. Oba miałem i mam. Więc i porównanie innych mz jest bardzo prawdopodobne. G1 wcale tak źle nie wypada, trochę gorzej od NX10, ale to też fajny aparacik. Wkalkuluj sobie cenę jakiegoś zooma, bo na 18-55 pewnie nie poprzestaniesz. 50-200 do NX'a jest za 665 zł. Mam go i jest dla mnie bardzo dobry.
niestety nie ma na tej stronce Lumixa G1 (bo już wypadł z obiegu .. chyba), ale wierzę na słowo
nie udało mi się też dotąd znaleźć jakichś sensownych informacji na temat obiektywów do G1
pzodro
TomPL2 - Czw 02 Cze, 2011
jannik napisał/a: | Hijax..
no i tego się spodziewałem, że mi będziecie dokuczać..
zaraz się chyba dołączy kolega Mrawi..
tak już mam, że wciąż poszukuję tego "jedynego" aparatu... może kiedyś znajdę... |
To ja też się dołączę - Janek Wędrowniczek (sorki...)
Ale podziwiam Cię w dążeniu do doskonałości!
mrawi - Czw 02 Cze, 2011
jannik napisał/a: |
niestety nie ma na tej stronce Lumixa G1 (bo już wypadł z obiegu .. chyba), ale wierzę na słowo |
Jak nie ma jak jest. Zaznacz all na górze i na pewno będzie.
"Display Current | All Cameras"
jannik - Pią 03 Cze, 2011
W teście Fotopolis napisano:
Samsung NX10 pod względem jakości zdjęć oferuje przyzwoite rezultaty jednak nie rewelacyjne. W porównaniu z aparatami kompaktowymi jest dużo lepiej jednak w bezpośredniej konfrontacji z konkurencję Mikro 4/3 NX10 oferuje słabszą reprodukcję szczegółów i gorsze osiągi na niskich czułościach.
Uwzględniając, że G1 to mikro 4/3, to z powyższego opisu wynika, że NX10 oferuję słabszą reprod. szczeg. i gorsze osiągi na niskich czułościach
he he.. a z tego testu, po analizie wzrokowej wynika jednak co innego :
G1 - NX10
hm...
mrawi - Pią 03 Cze, 2011
jannik napisał/a: | W teście Fotopolis napisano:
Samsung NX10 pod względem jakości zdjęć oferuje przyzwoite rezultaty jednak nie rewelacyjne. W porównaniu z aparatami kompaktowymi jest dużo lepiej jednak w bezpośredniej konfrontacji z konkurencję Mikro 4/3 NX10 oferuje słabszą reprodukcję szczegółów i gorsze osiągi na niskich czułościach.
Uwzględniając, że G1 to mikro 4/3, to z powyższego opisu wynika, że NX10 oferuję słabszą reprod. szczeg. i gorsze osiągi na niskich czułościach
he he.. a z tego testu, po analizie wzrokowej wynika jednak co innego :
G1 - NX10
hm...
|
Zapomnij o fotopolis. Na imaging-resource.com masz porównawcze testy, a na fotopolis to czcza paplanina. Pewnie im samsung haraczu nie chciał zapłacić. A co piszą na onecie?
Żartuję z onetem, ale fotopolis porównałbym do ciekawostek na onecie. Wybierz sobie aparat na imaging i będziesz zadowolony kierując się tymi testami.
jannik - Pią 03 Cze, 2011
Mrawi, dzięki
warto wiedzieć..
[ Dodano: Sob 04 Cze, 2011 06:07 ]
OK
przejrzałem fotki z G1 i NX5/10 na Flickr i ...
sami zobaczcie..
albo ślepy jestem albo zupełny indywidualista...
Dla mnie te foty wypadają zdecydowania na korzyść G1
nie wiem co jest takiego w Samsungach, że zarówno fotki z EX, jak i z NX wypadają w porównaniu z innymi jakoś tak "plastikowo", czy jak to inaczej określić...
nie wiem skąd i dlaczego, ale mam takie wrażenie..
co o tym sądzicie.. obiektywnie?
pzodro
[ Dodano: Sob 04 Cze, 2011 06:09 ]
TU-1 Lumix G1
TU-2 Lumix G1
Galeria z NX5 flickr
Galeria z NX10 flickr
mrawi - Sob 04 Cze, 2011
jannik napisał/a: | nie wiem co jest takiego w Samsungach, że zarówno fotki z EX, jak i z NX wypadają w porównaniu z innymi jakoś tak "plastikowo", czy jak to inaczej określić...
nie wiem skąd i dlaczego, ale mam takie wrażenie..
co o tym sądzicie.. obiektywnie?
pzodro |
Nie wiem, gdzie Ty tutaj widzisz plastik, obiektywnie. Fotka pomniejszona i to sporo, bo ograniczenie 5 mb. Trzeba kliknąć na zdjęcie.
jannik - Sob 04 Cze, 2011
Mrawi, bez urazy
być może źle się wyraziłem
ale czy tobie np. nie wydaje się, że te z G1 są jakieś bardziej nasycone i że generalnie bardziej wierne jest odwzorowanie kolorów z G1 niż z NX10
spróbuj to ocenić obiektywnie (jako posiadacz NX-a)
być może to jest po prostu moje b. subiektywne wrażenie..
Aparatu będę głównie używał do zdjęć plenerowych, wakacyjnych, z podróży (czyli trochę architektury), trochę portretów itp. Głównie otwarte przestrzenie i ludzie.
A na forach i w galeriach tego modelu (podobnie jak EX-a) jest najwięcej zdjęć jakichś małych obiektów, fragmentów architektury lub przypadkowych przedmiotów - jajecznica, sznurowadło, oko dziecka, szubek wieży na kościele itp itd., czyli "sztuka współczesna i odjazdowa. A to zupełnie mnie nie interesuje. Podobnie jak makro, które mnie nudzi raczej.. .. do makro poza tym mam Canona A610 (świetne makra! jak na takiego kurdupelka)
NX-em bawiłem się wczoraj w sklepie i rewelacyjnie "siedzi" w łapach
żebym tylko zrozumiał co mi przeszkadza w tych Samsungach..
mrawi - Sob 04 Cze, 2011
Chodzi Ci o to, że kolory w NX'ie bywają zimne, że jakby było za dużo niebieskiego? Po zmianie z S9600 na NX'a też coś takiego poczułem, a nawet jeszcze przed kupnem NX'a widziałem to na fotkach testowych. Ale wystarczy odcień obrazu zmienić w ustawieniach i masz fotki o różnych jakby to powiedzieć zabarwieniach, do wyboru do koloru. Jest kilkanaście ustawień. W S9600 nie było takich możliwości, dlatego od razu fotki były naturalne kolorystycznie. Ja zmieniłem i mam tak samo jak w fujiku. Zresztą zazwyczaj to złudzenie, bo porównywałem i nagle okazywało się, że te z samsunga są lepsze.
Ale G1 też jest niezły. Jak go wolisz to kupuj, to ma być Twój aparat.
A jak oceniasz tą fotkę co umieściłem, jest naturalna? Czy może za duże nasycenie kolorów? Nieraz daje większe nasycenie, a nieraz mniejsze. Wiem, że to łatwo zmienić w jakimś programie, ale po co jak można od razu.
jannik - Sob 04 Cze, 2011
Mrawi
To zdjęcie z łąką jest dość charakterystyczne dla Samsunga. Wydaje mi się dość naturalne. Ale (wybacz, to nie krytyka, tylko moje wrażenie) jakby lekko przytłumione i szarawe. Więc wydaje mi się, że to nie chodzi tylko o "zimne" kolory lecz o jakby lekko przytłumione, leciutko szarawe.
W EX-ie miałem podobny problem. Próbowałem to zniwelować w aparacie i nie udawało się. Dopiero w PS-ie uzyskiwałem to, co chciałem. Być może można nad tym jakoś zapanować, ale myślę, że trzeba trochę czasu temu poświęcić.
Faktem jednak jest, że NX dość dobrze oddaje realne kolory .
W sumie wydaje mi się, że oba aparaty mają podobną raczej zimną kolorystykę.
Mi osobiście bardziej pasuje odwzorowanie kolorów Canona i Fuji (podbite i mocno nasycone), ale niestety nie ma w tym segmencie (i cenie) podobnych aparatów tych firm.
Canon G11 niestety produkuje zdjęcia gorszej jakości, a np. HS10 daje tragiczne mydło po na szerokim kącie, a ustrzelić nim dobrą ostrość jest b. trudno (nie mówiąc już o szczegółach).
Mam możliwość kupienia rocznego zadbanego NX10 za 1350 zł plus przesyłka (razem 1400zł). Sprzedawca wydaje się uczciwy i ma dobre referencje.
Z kolei Lumix G1 mogę kupić taniej, ale sprzedawca jakiś niemrawy i nawet nie przysłał dobrych zdjęć aparatu. Może i wszystko OK, ale ja nie lubię tak ryzykować.
Więc jeszcze chwilkę pogmyram i chyba kupię NX-a..
pzodro
[ Dodano: Sob 04 Cze, 2011 17:05 ]
Mrawi
tutaj podaję zdjęcie zrobione swego czasu staruszkiem Canonem A85 (trochę wyostrzone i tyle). Skompresowane do 130 kb
czy NX10 osiągnę takie kolory?
Uploaded with ImageShack.us
[ Dodano: Sob 04 Cze, 2011 17:07 ]
Chodzi mi szczególnie o paletę odcieni niebieskiego i szaro-białego
mrawi - Nie 05 Cze, 2011
jannik
Co do odcieni to trzeba by oba aparaty przy takim samym nasłonecznieniu sprawdzić i poeksperymentować. Np canonem robisz zdjęcie i wiesz, że podoba Ci się taka kolorystyka, potem bierzesz NX'a i robisz po kolei na różnych ustawieniach. W domu można sprawdzić, które ustawienie w NX'e jest najbardziej zbliżone do canona. Tylko tym NX'em trzeba by wykonać kilkadziesiąt zdjęć. Świetny sposób na nudę .
Fakt HS10 to tragedia, a canon G11 nie wiele lepszy od fuji S9600 (jeszcze zależy w czym).
Nie wiem czy to dobry pomysł pakować się w aparaty używki, zwłaszcza przy tak nie dużej różnicy cenowej. Co innego sprzęt komputerowy, audio (bardziej stacjonarny, będący w domu, a nie noszony i nie wiadomo co z nim się działo), no chyba, że potrafisz dobrze ocenić stan techniczny aparatu, a to raczej nie takie proste. Radziłbym polować na dni bez vatu w mediamarkt i tam szukać. Takiego NX'a można wtedy mieć za niewiele ponad 1500 zł. Od 27 do 29 maja było bezvacie, napewno jeszcze będzie.
[ Dodano: Nie 05 Cze, 2011 14:18 ]
No i masz gwarancję na 2 lata. Co będzie jak się coś stanie? Nagle używka zrobi się droższa i nie wiadomo o ile.
jannik - Nie 05 Cze, 2011
Mrawi, dzięki.
Miałem już kilka aparatów z drugiej ręki i wszystko było OK. Poza tym jakby co to Samsung daje 2 lata gwarancji, więc ten aparat będzie miał jeszcze prawie rok gwarancji.
Jak już będę go miał to się pochwalę.. lub wypłaczę wam w rękaw (w ekran.. )
[ Dodano: Wto 07 Cze, 2011 20:34 ]
Się chwalę.
Aparat doszedł. Stan - b. dobry.
Jeszcze prawie rok na gwarancji, są wszystkie papiery itp.
Na razie żadnych wad ukrytych nie znalazłem.. i niech tak pozostanie.
W cenie 1350 zł mam jeszcze 2 dodatkowe aku (zamienniki).
Jest wgrany najnowszy soft. Wszystko działa poprawnie.
Aparat sprawia b. pozytywne wrażenie. Napisałem o tym w wątku dot. NX10.
No to może wreszcie pozostanę przy nim nieco dłużej, bo już mam dość ciągłych poszukiwań "tego jedynego idealnego"...
pozdro
|
|