forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - K10D-pytanie

pdf100 - Wto 25 Wrz, 2007
Temat postu: K10D-pytanie
witam wszystkich forumowiczów...
mam pytanie ,kiedy Pentax
wprowadzi następcę K10D,
zastanawiam się ponieważ K10D
jest w zasięgu mojego portfela
ale jakby staniał nic by się nie stało...

Dzięki za odpowiedzi...

jaad75 - Wto 25 Wrz, 2007

Teoretycznie przed świętami, realnie na wiosnę, a praktycznie niewiadomo... Tak to już z Pentaxem jest... :)
pdf100 - Wto 09 Paź, 2007

Kurde,
napaliłem się,
niestety był remont
i z kasy na aparat zostało
Ł10,
oby wprowadzili jego następce jak najszybciej
bo chcę zostać szczęśliwym posiadaczem
K10D :twisted: :twisted: :twisted:

P_M_ - Sro 10 Paź, 2007

pdf100 napisał/a:
Kurde,
napaliłem się,
niestety był remont
i z kasy na aparat zostało
Ł10,
oby wprowadzili jego następce jak najszybciej
bo chcę zostać szczęśliwym posiadaczem
K10D :twisted: :twisted: :twisted:

Masz jeszcze samsunga gx10. Napewno jest tanszy i niegorszy od pentaxa.

pdf100 - Pią 12 Paź, 2007

niby tak
ale tutaj (w angli)
cholernie (przepraszam)
trudno go dostać,

P_M_ - Sob 13 Paź, 2007

pdf100 napisał/a:
niby tak
ale tutaj (w angli)
cholernie (przepraszam)
trudno go dostać,

http://www.jessops.com/St...ls.aspx?&comp=y K10D - 480funciakow.
http://www.warehouseexpre...MAodsElJrA#gx10 Gx10
Pentaxa widzialem osobiscie, a o samsunga zapytalem Mr Google'a. Mysle, ze cena za pentaxa jest dobra. Na skapcu trudno bedzie znalezc tanszy.

pdf100 - Sob 13 Paź, 2007

patrzę akurat tylko na jessopsa bo do innych nie mam zaufania...
kurde, czy ja kiedyś będe miał kase na tego pentaxa...
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

P_M_ - Sob 13 Paź, 2007

pdf100 napisał/a:
patrzę akurat tylko na jessopsa bo do innych nie mam zaufania...
kurde, czy ja kiedyś będe miał kase na tego pentaxa...
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

Ja mam mieszane odczucia, bo kraza ploty, ze cos im nie idzie ostatnio. Nie dziwi mnie to zwazywszy, jakie miewaja ceny. Ostatnio jest jednak zauwazalnie lepiej pod tym wzgledem.

pdf100 - Sob 13 Paź, 2007

ale ja pamiętam jak kiedyś na jessopsie był
k100d za 299,
tydzień póżniej go już nie było
a na necie nie mogłem odszukać k100d
za tą samą cene,

P_M więc jakie sklepy foto jeszcze polecasz?

P_M_ - Sob 13 Paź, 2007

pdf100 napisał/a:
ale ja pamiętam jak kiedyś na jessopsie był
k100d za 299,
tydzień póżniej go już nie było
a na necie nie mogłem odszukać k100d
za tą samą cene,

P_M więc jakie sklepy foto jeszcze polecasz?

Caly sprzet, jaki mam kupilem w Poslce, w Belgii i na ebayu. W UK kupilem tylko filtry i pare redukcji. Czasem zagladam do jessopsa i do currysa. Ostatnio ogladam raczej kamery, a aparaty przy okazji. Sklepow w UK wielu nie znam. Nie szukalem, bo nie bylo potrzeby.
Ta okazyjna cena na k100d byla w jessopsie przy okazji wyprzedazy, bo teraz maja model super za 370.
Mozesz tez zajrzec na http://www.offeroftheday....CFR5YZwodzgstHA
Dobra cena na k100d super jest na pixmanii.
Ktos kiedys wspominal o Warehouse express. Tam samsung jest za 440 http://www.warehouseexpre...g.html#PC314577
To na tyle kolego. Co mi sie przypomnialo, to ci napisalem. Powodzenia.

Rusek - Pon 15 Paź, 2007

a ja wlasnie mam K10D i mnie nie zadowalaja jego szumiska, powyzej 100 ISO - dla mnie nie do zaakceptowania - dlatego pomysl lepiej moze o czyms innym?...ja mysle :)
pdf100 - Pon 15 Paź, 2007

wiesz,
prawdę muwiąc to mi szumy "prawie"
zwisają (czasami to tworzy fajny efekt)
pozatym te wszystkie uszczelnienia, stabilizacja...
za tą cene nic lepszego nie dostane...

pozatym już zdecydowałem

jaad75 - Pon 15 Paź, 2007

Rusek, jeżeli szumy K10D w zakresie iso 100-400 są dla Ciebie nieakceptowalne, to albo masz uszkodzony aparat, albo nie jesteś w stanie poprawnie naświetlić klatki. Nie przypuszczam zresztą, żeby jakikolwiek aparat z 10MP matrycą APS-C spełnił Twoje oczekiwania w tej kwestii, bo aparaty oparte na technologii CMOS szumią w tym zakresie czułości bardzo podobnie... Dobrze naświetlona klatka z K10D nawet na iso1600 jest jak najbardzej akceptowalna jakościowo, choć oczywiście nie można porównywać tego z jakością dostępną matrycom pełnoklatkowym.

jaaad75,
co wiesz jeszcze o tym
aparacie?

Wujek_Pstrykacz - Pon 15 Paź, 2007

Przecież K10D nie szumi aż tak bardzo żeby zdjęcia na czułościach powyżej ISO100 były nie do przyjęcia. No może powyżej 800 ISO szumy są duże, ale w którym aparacie nie są duże.

w canonach... (chyba)
kurde to ja już się pogubiłem,

P_M_ - Pon 15 Paź, 2007

pdf100 napisał/a:
w canonach... (chyba)
kurde to ja już się pogubiłem,

Owszem, w canonach, ale bynajmniej nie w tych tanich typu 350/400D. One tez szumia calkiem wyraznie. Jednakze ich przewaga pojawia sie przy dlugich czasach naswietlania, bo CMOS nie nagrzewa sie tak mocno, jak CCD. Ktos chce male szumy, to kupuje dwucyfrowego canona lub lepszego.
Pentax K10D to swietny aparat i dla amatora jest wiecej niz wystaczajacy. Ktos, kto robi dlugie naswietlania (gwiazdki etc.), powinien rozwazyc canona. Do kilkusenkundowych naswietlan CCD wystarcza. Ja robie czesto fotki w IR i nie widze powodu, zeby zmienic nikona na canona.

jaad75 - Pon 15 Paź, 2007

pdf100 napisał/a:
jaaad75,
co wiesz jeszcze o tym
aparacie?

A co chcesz wiedzieć?

wszystko czego nienapisali w teście...
wiesz może jak to jest z tą jego niezawodnoscią,
uszczelnieniami itp.?.
:?:

jaad75 - Wto 16 Paź, 2007

Mam go od grudnia ubiegłego roku i póki co mnie nie zawiódł. Nie wkładalem pod kran (chociaż widziałem takie zdjęcia bliźniaczego Samsunga), ale robiłem zdjęcia w deszczu i na plaży i nie było problemów, mimo, że obiektywy które mam nie są uszczelniane.
System czyszczenia matrycy nie jest zbyt sprawny, a ja mam niemal wyłacznie stałki, ale tylko raz musiałem przedmuchiwać matrycę - myślę, że duża w tym zasługa uszczelnianego body...
Pierwsze egzemplarze miały problem z AF-em w świetle o niskiej temperaturze barwowej (np. żółte żarówki) - w takim świetle występowała stała skłonność do front focusa. Wyglada na to, że problem został rozwiązany w późniejszych seriach, bo jakoś o nim ucichło. Podobnie, jak o pasiastej fakturze szumów z którą borykali się właściciele pierwszych egzemplarzy.
AWB kiepsko sobie radzi w świetle żarowym (mimo, że firmware 1.10 poprawił znacznie sytuację), oczywiście żarowy preset rozwiązuje sprawę. Generalnie ustawienia WB w K10D, to jeden z najlepiej przemyślanych interfejsów z jakim miałem okazją się zetknąć.
Aparat fantastycznie odwzorowuje wszelkie tekstury, również te niskokontrastowe jak skóra i np. trawa, czy listowie.
Kolorystyka oryginalnych zdjęć jest bardzo ciężka do odtworzenia w konwerterach Adobe i naprawdę trudno uzyskać w Lightroomie, czy ACR, tę naturalność i plastykę JPG-ów K10. Najbliższe wyniki daje SilkyPix, na którego silniku oparto oryginalny konwerter Pentaxa...
Generalnie, aparat świetny, chociaż na pewno mógłby być jeszcze lepszy - czekam, co Pentax pokaże w zapowiadanym modelu z wyższej półki, chociaż prawdę mówiąc, to czego w tym systemie potrzeba teraz najbardziej, to uzupełnienie oferty obiektywów, bo stare w wiekszości wyszły z produkcji, a nowych jeszcze nie ma (kwestia dotyczy głównie długich stałek i zoomów).
Najlepszym krokiem Pentaxa, byłoby wg. mnie wznowienie produkcji dwóch podstawowych "gwiazdek", w nowych wcieleniach, czyli coś w stylu DFA*24-70/2.8 SDM i DFA*70-200/2.8 SDM, takie sprawdzone konstrukcje optyczne w nowych uszczelnionych obudowach i z ultradźwiękowym silnikiem, mogłyby spokojnie kosztować znacznie więcej niż DA*16-50 i DA*50-135, ale mogły by być szkłami zbudowanymi bez żadnych kompromisów. Myślę, że cieszyły by się podobnym powodzeniem, jak oryginalne Limitedy FA. W tej chwili, Pentax mimo wypuszczenia sporej ilości zoomów pozostaje systemem dla miłośników stałek, a w dużej mierze kolekcjonerów starych obiektywów, z racji doskonałej z nimi współpracy...

pdf100 - Wto 16 Paź, 2007

hmmm,

wybralem go
bo wydaje mi sie
ze za ta cene lepszrgo sprzetu sie
nie dostanie...

uszczelnienia bardzo mi sie przydadza
bo tu (w anglii) czesto jest w ch..... w
mokro i wilgotno (wiosna, jesien i zima)
a (niestety) predko do pl nie wroce...

zastanawiam sie nad czyms...

na stronie pentaxa pisza ze k10d to
pol-profi ale zazwyczaj tp za ta cene
dostanie sie typowo amatorska lustrzanke...

przepraszam za brak polskich znakow ale
w bracy nie ma polskiej czcionki...

Rusek - Wto 16 Paź, 2007

znam okladke duzego miesiecznika strzelona K10D - portret.
Arek - Wto 16 Paź, 2007

U Pentaxa amatorskim sprzętem jest K100D. Więc K10D jest półeczkę wyżej. Ma pewne cechy sprzętu profesjonalnego (np. uszczelnienia) więc półprofi można go nazwyać.

Zresztą jak zwał tak zwał... Ważne, że dobre zdjęcia robi i spełni Twoje oczekiwania.
U Canona uszczelniane body zaczynają się na 1-kach, a u Nikona na D200

maziek - Wto 16 Paź, 2007

jaad75 napisał/a:
A co chcesz wiedzieć?
Ja zapytam - jakie masz obiektywy?
jaad75 - Wto 16 Paź, 2007

maziek napisał/a:
jaad75 napisał/a:
A co chcesz wiedzieć?

Dobre... :D

vdr - Czw 08 Lis, 2007

maziek napisał/a:
jaad75 napisał/a:
A co chcesz wiedzieć?

i zero odzewu...

a chętnie bym sie dowiedział, ciekaw jestem czy warto ten aparat brać pod uwagę (bo właśnie ten brak obiektywów troche odstrasza)

jaad75 - Czw 08 Lis, 2007

vdr napisał/a:
maziek napisał/a:
jaad75 napisał/a:
A co chcesz wiedzieć?

i zero odzewu...

a chętnie bym sie dowiedział, ciekaw jestem czy warto ten aparat brać pod uwagę (bo właśnie ten brak obiektywów troche odstrasza)

Napisałem, że dobre, ale skoro koniecznie chcesz wiedzieć...

DA 12-24mm f/4
FA 31mm f/1.8 Limited
FA 35mm f/2
FA 43mm f/1.9 Limited
FA 50mm f/1.4
FA 77mm f/1.8 Limited
DFA 100mm f/2.8 Macro

w najbliższych planach:
DA 10-17mm f/3.5-4.5 Fisheye
Voigtlander SL 125mm f/2.5 Macro