|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Jak udowodnić, że to "moje" zdjęcie ?
Pstryczek - Pon 06 Cze, 2011 Temat postu: Jak udowodnić, że to "moje" zdjęcie ? Załóżmy robię zdjęcie na potrzeby własnej firmy. Np. zamiast kupować gdzieś stockowe foty royalty free robimy je sami, żeby np. wykorzystać w promocji, reklamie własnej firmy itd.
Jak udowodnić, że nie jest to gwizdnięte skądś foto ? Wystarczy mieć oryginalnego RAWa z Exifem ? Jak to w praktyce wygląda ?
MC - Pon 06 Cze, 2011
A po co będziesz udowadniał, że to Twoje zdjęcie? Jeśli ktoś będzie uważał, że je ukradłeś, to będzie musiał to udowodnić. Ty nie musisz nic robić.
Pstryczek - Pon 06 Cze, 2011
No a dajmy na to, jeśli ktoś mi je gwizdnie i bezczelnie będzie się upierał, że to jego dzieło ?
moronica - Pon 06 Cze, 2011
ty masz RAWa a on nie
Pstryczek - Pon 06 Cze, 2011
Czyli RAW jest wystarczającym dowodem ?
kufel - Pon 06 Cze, 2011
Pstryczek napisał/a: | Czyli RAW jest wystarczającym dowodem ? | jesli Ty masz rawa a ten ktos nie to chyba wystarczający
MC - Pon 06 Cze, 2011
I tak sąd na 99,999% powoła biegłego.
kozidron - Pon 06 Cze, 2011
MC napisał/a: | I tak sąd na 99,999% powoła biegłego. |
a ten nic nie zrobi, bedzie opowiadał głupoty albo jak to w polskim sądzie bywa nawet nie będzie widział o czym mówi
w rzeczywistości jest tak, że na canonie original data security już nie jest odpowiednim narzędziem do weryfikacji autentyczności zdjęć z canona.
Dodatkowo ostatnio doktorek mi linkował - jakiś czas temu w spamie, że klucz do nikona też został wyodrębniony więc obecnie żaden ekspert nie stwierdzi niczego jednoznacznie nawet jak ty będziesz miał rawa, bo złodziej może mieć twojego jpg-a z rawa jako swoje zdjęcie ....
Oczywiście sprawa jest czysto hipotetyczna, bo w Polsce widziałem, jak przyjmuje się za dowód zdjęcia z komórki podłej jakości z usunietym exifem a policja z Bydgoszczy klonuje w paincie torebki ze skunem a fotkę umieszcza na swojej głównej stronie, dodatkowo ta rzenująca błazenada policyjnego "grafika fachoffffca" wisi parę dni na stronie jako sukces policji w tępieniu przestępczości .
MC, twoja wiara w polski wymiar sprawiedliwości napawa mnie optymizmem, chyba zgłoszę, że sąsiad pędzi bimber(na własny użytek) - bo przecież to wbrew prawu
MC - Wto 07 Cze, 2011
kozidron napisał/a: | MC, twoja wiara w polski wymiar sprawiedliwości |
Że co proszę? Ja wierzę w polski wymiar sprawiedliwości?
Pstryczek - Wto 07 Cze, 2011
Więc trzeba by zaraz po zrobieniu foty lecieć z RAWem do jakiegoś urzędu patentowego czy coś w tym rodzaju chyba, hehe paranoja
No a weźmy na ten przykład ludzi co wstawiają swoje foty na fotolia, czy inny bank zdjęć by czerpać z tego korzyści finansowe. Jak udowadniają, że to oni są autorami fotek ?
MC - Wto 07 Cze, 2011
Pstryczek napisał/a: | do jakiegoś urzędu patentowego |
Przeczytaj co może być chronione patentem.
Tak tylko rzuciłem hasłowo, nie znam się na tym.
Jakiś akt własności był by potrzebny, czy coś ?
MC - Wto 07 Cze, 2011
A skąd go weźmiesz?
Mam pytanie - masz problem i ktoś Ci ukradł zdjęcia lub ktoś oskarża o to Ciebie czy pytasz tylko z ciekawości?
Bo jeśli to pierwsze, to idź do radcy prawnego, który ma pojęcie o prawie autorskim. Jeśli to drugie, to szkoda trochę mi czasu na dokładne opisywanie środków dowodowych...
kozidron - Wto 07 Cze, 2011
Pstryczek, daj sobie spokój, nikt nie będzie kradł twoich zdjęć
Pytam z ciekawości, bo nigdy nie wiadomo co się może kiedyś przydać. Dajmy na to zrobię foty, wykorzystam je do np. kalendarze firmowego, czy banneru reklamowego. Jak udowodnić, że to moje zdjęcia w razie jak by się ktoś czepiał ?
Czy też dać sobie na luz bo w praktyce tyle jest tego w necie i na świecie, że i tak trudno się w tym wszystkim połapać, kto, czyje, skąd, od kogo itd.
MC - Wto 07 Cze, 2011
Pewnie to będzie mój ostatni post w tym temacie - to ta osoba musi udowodnić, że zdjęcia Twoje nie są.
A to może być trudne jeśli to ja dysponuje zdjęciem poprzerabianym pod konkretny projekt, jak i oryginałem RAW. Faktycznie.
infocyk - Wto 07 Cze, 2011
Ja wrzucisz do neta około 99% kadru, to Ty masz resztę, a złodzie nie. Raw nie jest wówczas potrzebny.
Tak sobie to sam wymyśliłem.
Pstryczek - Sro 08 Cze, 2011
infocyk napisał/a: | Ja wrzucisz do neta około 99% kadru, to Ty masz resztę, a złodzie nie. Raw nie jest wówczas potrzebny.
Tak sobie to sam wymyśliłem. |
Brawo, dzięki, geniusz tkwi w prostocie
|
|